Madonna di Campiglio met kinderen: 10 tips voor gave zomeractiviteiten
Madonna di Campiglio is ook in de zomer een prachtige bestemming!

Madonna di Campiglio met kinderen: 10 tips voor gave zomeractiviteiten

Italië 30 augustus 2023

Madonna di Campiglio is een plaats op 1550 meter in de prachtige Brenta Dolomieten in Italië. Het staat bekend als één van de mooiste skigebieden in de Alpen, maar in de zomer is het ook een prachtige bestemming. Ook met kinderen! Yvonne nam de proef op de som en bracht in het voorjaar een bezoek aan Madonna di Campiglio. In dit blog de mooiste zomeractiviteiten op een rij.

Madonna di Campiglio: een heerlijke zomerbestemming in de Brenta Dolomieten in Italië

Tijdens onze roadtrip in Trentino brengen we een bezoek aan Madonna di Campiglio. Deze plaats is gelegen op 1550 meter in de prachtige Brenta Dolomieten in Italië. In de tweede helft van de vorige eeuw werd Madonna di Campiglio ook wel de “parel van de Dolomieten” genoemd. Het was een exclusief vakantieoord voor de Oostenrijkse adel. Zo behoorden in 1889 en 1894 prinses Sissi en keizer Frans Jozef tot de bezoekers.

Inmiddels is Madonna di Campiglio een bestemming voor iedereen. Toch kennen de meeste toeristen deze regio alleen als één van de mooiste skigebieden in de Alpen, mede dankzij de grote internationale sportevenementen die hier plaatsvinden, zoals de 3Tre FIS Ski World Cup.

Madonna di Campiglio in de zomer

Wat veel mensen niet weten, is dat Madonna di Campiglio in de zomer ook een fantastische bestemming is. De regio wordt omringt door de mooie Brenta Dolomieten en ook in de zomer is er van alles te beleven, ook met kinderen. We zijn dan ook heel blij dat we een aantal dagen doorbrengen in deze mooie regio.

Wel komen we tot de conclusie dat 3 dagen echt veel te kort is. De omgeving is namelijk zó mooi en ook het wandelaanbod is enorm. Je kunt je hier prima een week of misschien wel langer vermaken.

Madonna di Campiglio met kinderen: een overzicht van gave zomeractiviteiten

In dit blog zetten we een aantal tips voor gave zomeractiviteiten in Madonna di Campiglio met kinderen op een rij. Heb je zelf nog een goede tip? Laat het ons vooral weten, dan zetten we hem er graag bij!

# 1 Kindvriendelijke wandelingen in Madonna di Campiglio

In Madonna di Campiglio zijn wel honderden kilometers aan wandelpaden. Allemaal even prachtig! Je wandelt door groene valleien of naar hoge toppen van de Brenta Dolomieten, de Adamello Presanella bergketen en de Carè Alto. De wandelingen zijn er in allerlei moeilijkheidsgraden, van makkelijk tot vergevorderd.

Ook voor gezinnen zijn er meerdere mooie familiewandelingen te doen. Het zijn er teveel om allemaal te benoemen maar hieronder een aantal hikes die wij hebben gedaan:

  • De wandeling naar Lago Nambino (zie ook # 3 in dit overzicht): ongeveer 40 minuten wandelen (enkele reis) en zelfs kinderwagenproof. We schreven een apart blog over de wandeling naar Lago Nambino, je leest hem hier.
  • De dagwandeling naar de Tucketthütte (zie ook # 8 in dit overzicht): een wat moeilijkere, maar prachtige wandeling van ongeveer 2 uur wandelen (enkele reis) naar de Tucketthütte. Op grote hoogte klauter je over rotsblokken en heb je adembenemend uitzicht op het Brenta gebergte. Ook over de wandeling naar de Tucketthütte schreven we een apart blog, je leest hem hier.
  • De wandeling naar 5 laghi (zie ook # 7 in dit overzicht): de totale route om alle 5 de meren te zien is ruim 11 kilometer. Je kunt ook alleen naar het eerste meertje wandelen zoals wij deden. Dit is zo’n 30 minuten wandelen vanaf het bergstation. We vonden het een prachtige wandeling!

Wil je meer inspiratie voor wandelingen in Madonna di Campiglio met kinderen? Kijk dan hier op de website van Madonna di Campiglio.

De Brenta Dolomieten bij Madonna Di Campiglio zijn een paradijs voor wandelaars!
De Brenta Dolomieten bij Madonna Di Campiglio zijn een paradijs voor wandelaars!

# 2 Bezoek de watervallen van Vallesinella

Op slechts een paar kilometer van het centrum van Madonna di Campiglio ligt Vallesinella. Een prachtige plek aan de voet van de Adamello Brenta Dolomieten. Het is startpunt van prachtige wandelingen, waaronder die naar een prachtige waterval.

In het voorseizoen mogen we met de auto naar Vallesinella. We rijden helemaal door totdat we niet verder kunnen. Links van ons zien we het 3-sterrenhotel Vallesinella. Gemaakt van uitsluitend natuurlijke en duurzame materialen. Voor het hotel zit een mooi terras met uitzicht op de groene grasweides.

Vallesinella ligt op een paar kilometer van Madonna Di Campiglio en is startpunt van vele wandelingen.
Vallesinella ligt op een paar kilometer van Madonna Di Campiglio en is startpunt van vele wandelingen.

Naar de ‘lower’ waterfalls

Vanaf de parkeerplaats lopen we weer iets naar beneden en na een paar honderd meter slaan we linksaf. Daar gaat een wandelpad naar de ‘lower’ waterfalls. We lopen zo’n 5 minuten door het bos en komen dan bij een reling waar we diep onder ons het water al zien stromen.

Vervolgens moeten we flink afdalen en na zo’n 15 minuten komen we dan bij een berghut, waar de grote waterval is. Wauw! Met een enorme kracht dendert hier het water naar beneden. De berghut is helaas gesloten als wij er zijn, maar vlakbij de waterval vinden we een mooie plek voor een picknick. Daarna nemen we hetzelfde pad weer omhoog; het is zo’n 20 minuten stevig klimmen. Gelukkig hebben ze bij het restaurant van Vallesinella heerlijke ijsjes!

De lower waterfalls liggen bij Vallesinella.
De lower waterfalls liggen bij Vallesinella.

Naar de ‘upper’ waterfalls

Wij bezochten de ‘lower’ waterfalls. Je kunt echter ook naar de ‘upper’ waterfall, waar de waterval echt ‘ontspringt’. Dit hebben wij niet gedaan, maar hiervoor moet je eerst een stuk naar boven klimmen.

Start- of eindpunt voor een huttentocht

Vallesinella is daarnaast ook het start- of eindpunt van een prachtige huttentocht. Zo liepen wij naar de Tucketthütte en is het mogelijk om door te wandelen en te eindigen bij Vallesinella. Je kunt ook een meerdaagse wandeling doen via de Tucketthütte naar de Rifugio Brentai of Casinei. We hebben de verschillende opties genoemd in dit aparte blog.

Wij zijn gestart vanaf het bergstation Grosté in Madonna di Campiglio, maar je kunt de wandelingen of meerdaagse tochten ook starten vanaf Vallesinella. Start je vanuit Vallesinella, houdt er dan wel rekening mee dan je meer moet stijgen dan dat je begint bij het bergstation van Grosté. Zie ook # 4 in dit overzicht voor meer informatie over deze wandelingen en huttentochten.

Overnachten in het mileuvriendelijke hotel in Vallesinella

In Vallesinella is ook één hotel. Dit 3-sterrenhotel is volledig duurzaam gebouwd en een prachtige plek om te overnachten. Dit hebben wij (nog) niet gedaan, maar we kregen wel een hele rondleiding. Voor gezinnen zijn er familiekamers beschikbaar met 4 of 5 bedden verdeelt over twee verdiepingen. Een aantal kamers hebben ook prachtig uitzicht (tip, vraag om kamer 6)!

Het hotel zag er heel mooi uit en biedt net wat meer comfort dan een berghut, terwijl je qua omgeving wel meteen in de natuur bent. Je zou dus ook hier een aantal nachten kunnen verblijven en dagtochten maken naar de ‘echte’ berghutten.

Bij Vallesinella is ook een mooi berghotel.
Bij Vallesinella is ook een mooi berghotel.

# 3 Bezoek de gezellige plaatsen Madonna di Campiglio en Pinzolo

Wij verbleven in de plaats Pinzolo, zo’n 20 minuten rijden vanaf Madonna di Campiglio. Dit is een mooie plaats met een leuk centrum. Daarnaast is er in de zomer een grote speeltuin bij de ‘green area’ “Pineta” (je ziet het vanaf de weg al liggen, vlakbij de rivier). Naast ‘normale’ speeltoestellen staan er in de zomer ook vaak springkussens.

Ook het centrum van Madonna di Campiglio is zeker een bezoekje waard. Ook hier zijn leuke winkeltjes en restaurants. In het centrum, vlakbij het kleine meertje is er tevens een leuke speeltuin: “Conca Verde” met o.a. een skateboardbaan.

# 4 Een meerdaagse huttentocht in Madonna Di Campiglio

Het kwam al even ter sprake, maar regio Madonna di Campiglio is ook perfect voor het maken van een meerdaagse huttentocht. Er zijn moeilijke tochten, maar ook relatief makkelijke tochten. De omgeving is adembenemend mooi! We hebben een aantal opties voor een huttentocht op een rijtje gezet; deze vind je hier in het blog van de Tucketthütte.

Vind je een meerdaagse huttentocht nog wat te spannend? Je kunt in Madonna di Campiglio ook mooie dagtochten maken. Zo kan je vanaf Vallesinella naar de Casinei hütte (circa 300 meter klimmen en zo’n 1,5 uur wandelen) of vanaf het bergstation Grosté naar de Tucketthütte zoals wij deden.

In de Brenta Dolomieten zijn verschillende berghutten die je kunt combineren voor een mooie huttentocht.
In de Brenta Dolomieten zijn verschillende berghutten die je kunt combineren voor een mooie huttentocht.

# 5 Bezoek één van de zomerevenementen

In de zomer worden er ook regelmatig evenementen en workshops georganiseerd in Madonna Di Campiglio. Deze gaan vaak over muziek, cultuur of lokale tradities. Zo gingen wij naar een workshop ‘Polenta maken’. Ook was er toen wij er waren een leuk muziekevenement.

Alle evenementen kan je hier vinden op de website van Madonna di Campiglio.

In Madonna di Campiglio worden in de zomer activiteiten aangeboden en er zijn vaak events.
In Madonna di Campiglio worden in de zomer activiteiten aangeboden en er zijn vaak events.

# 6 Wandeling naar Lago Nambino

Vlakbij Madonna di Campiglio ligt Lago Nambino. Een idyllisch meer, verscholen tussen de hoge bergen van de Dolomieten. Vanaf de parkeerplaats wandel je er in zo’n 45 minuten naar toe en het pad is ook nog eens wandelwagenproof. Bij het meer is een fantastische ‘rifugio’ (berghut), waar je heerlijk kunt eten en zelfs overnachten.

Het wandelpad is afgelopen voorjaar (2023) geopend waarbij bijzondere aandacht is uitgegaan naar de geschiktheid voor een zo groot mogelijke doelgroep. Zo is het ook voor mindervaliden mogelijk om het mooie Lago Nambino met een rolstoel te bezoeken. Ook is de hele wandeling wandelwagenproof.

We schreven een apart blog over de wandeling naar Lago Nambino, je leest hem hier.

Lago Nambino is een verscholen parel vlakbij Madonna Di Campiglio.

# 7 Wandeling 5 laghi

Ga je met wat oudere kinderen naar Madonna di Campiglio? Dan is een aanrader de wandeling ‘5 Laghi’. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een route langs 5 prachtige bergmeren. De hele route is zo’n 11 kilometer lang en best pittig op sommige stukken. Je kunt uiteraard ook naar slechts 1 of 2 meren lopen.

Makkelijke wandeling naar het 1e meer: Lago Ritorto

Wij hadden niet zoveel tijd en zijn alleen naar het eerst meer gewandeld. Vanuit het centrum van Madonna di Campiglio namen we de gondel ‘Funivia 5 Laghi’ naar het bergstation op 2123 meter. Hier is ook een mooi bergrestaurant met terras met prachtig uitzicht. Vanaf hier wandel je via een smal en rotsachtig pad in zo’n klein half uurtje naar het eerste bergmeer: Lago Ritorto op 2055 meter.

Lago Ritorto is een prachtig bergmeer. We genieten van het prachtige uitzicht en onze dochter vermaakt zich met het klingelen van de koeienbellen. Helaas hebben wij onvoldoende tijd om de rest van de meren te bezoeken, maar dit staat wel hoog op ons to-do lijstje, want wat is het hier mooi!

De hele wandeling 5 Laghi

De wandeling naar het eerste meertje is vrij makkelijk, want het pad blijft op dezelfde hoogte. Wel zijn sommige passages met touwen en staalkabels. Na het eerste meer wordt de wandeling moeilijker en moet je ook een stuk meer klimmen. Je gaat dan namelijk een pas over op 2277 meter om bij de volgende meren te komen: Lago Lambin op 2324 meter, Lago Serodoli op 2370 meter en Lago Gelato op 2393 meter.

Vervolgens kom je langs Lago Nero op 2236 meter. Deze telt niet mee in het rijtje van 5, omdat je dit meer alleen in de verte kan zien liggen. Na dit ‘in de verte’ meer ga je flink afdalen en kom je uiteindelijk uit bij Lago Nambino (zie # 7 in dit overzicht).

Let op; alleen bij het startpunt en eindpunt (bij Lago Nambino) zit een restaurant waar je wat kunt eten of drinken. Kortom, ga je de hele wandeling doen, neem dan genoegen eten en drinken mee en zonnebrand!

Lago Ritorto op 2055 meter is het eerste meer van de 5 Laghi.
Lago Ritorto op 2055 meter is het eerste meer van de 5 Laghi.

# 8 Dagwandeling naar de Tucketthütte

Tijdens ons verblijf in Madonna di Campiglio maken wij de wandeling naar de Tucketthütte op 2272 meter hoogte. Een relatief makkelijke wandeling die je zelf nog kunt uitbreiden tot een meerdaagse huttentocht. Vanaf het bergstation is het zo’n 2 uur wandelen naar de berghut die werkelijk prachtig mooi is gelegen. Bij de berghut kan je uitgebreid lunchen waarna je dezelfde weg terug kunt wandelen.

We schreven een apart blog over deze mooie wandeling, je leest hem hier.

Een prachtige dagwandeling vanuit Madonna de Campiglio is naar de Tucketthütte.
Een prachtige dagwandeling vanuit Madonna de Campiglio is naar de Tucketthütte.

# 9 Madonna di Campiglio: paradijs voor (e)-bikers

Wij zijn er niet aan toegekomen, maar Madonna di Campiglio is ook een walhalla voor bikers. Zo zijn er verschillende cross country-, enduro- en downhillpaden, verschillende bikeparks, kabelliften met MTB-transport, meer dan 200 fiets- en e-bikeverhuurders, Mountain Bike Friendly-accommodaties en een Bicibus-service.

Bij de meeste verhuurbedrijven kan je voor kinderen een aanhanger huren, waardoor je dus ook met kleine kinderen een mooie tour kunt doen. Onze ervaring is dat de verhuurbedrijven vaak standaard routes hebben die je via een app makkelijk kunt volgen.

# 10 Indoor activiteiten bij slecht weer

Is het slecht weer? Dan heeft Madonna di Campiglio ook voldoende indoor-mogelijkheden, die ook zeker met kinderen leuk zijn om te bezoeken. Hieronder een overzicht van indoor-activiteiten in en rondom Madonna di Campiglio:

Meer informatie over deze indoor-activiteiten vind je hier op de website van Madonna di Campiglio.

Madonna di Campiglio met kinderen: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Madonna di Campiglio met kinderen? Dan is onderstaande informatie handig om te weten.

DoloMeet guest Card

Met de DoloMeet gastenkaart kun je gratis of tegen een gereduceerd tarief gebruik maken van een heleboel lokale diensten en activiteiten. De kaart is geldig voor Madonna di Campiglio, Pinzolo, Val Rendena, Giudicarie Centrali en Valle del Chiese.

Aangesloten hotels bieden deze kaart gratis en soms ook inclusief toegang tot de bergbanen (dit is dus echt afhankelijk van het hotel, dus handig om dit vooraf te checken!).

Verblijf je in een aangesloten appartement of camping dan kan je tegen een gereduceerd tarief de DoloMeet Guest Card aanschaffen, in de prijs zit dan ook toegang tot de bergbanen. Verblijf je in een niet aangesloten accommodatie dan betaal je het reguliere tarief van circa 70 euro per persoon voor een 3-daagse kaart.

Meer informatie vind je hier op de website van Madonna di Campliglio. Tevens staat hier een e-brochure met aanvullende informatie.

Voordelen zijn o.a.:

  • gratis toegang tot lokale zomertransportdiensten
  • gratis toegang tot parkeerplaatsen in de valleien van het natuurpark Adamello-Brenta
  • wandelingen met berggidsen
  • begeleide tochten op mountainbikes
  • activiteiten voor gezinnen
  • gratis of met korting toegang tot lokale sportfaciliteiten

Mountain PASSion Card

Als je gratis toegang tot de skiliften wilt (2 retourtjes per dag), kun je de DoloMeet Card omzetten in de Mountain PASSion kaart door de upgrade te kopen tegen de gereduceerde prijs van:

  • 22 euro per persoon (prijspeil 2023)

Kinderen van 0 tot 8 jaar zijn gratis en kinderen van 8 tot 16 jaar krijgen 30% korting.

Let op: sommige hotels bieden de DoloMeet Guest card aan met al toegang tot de bergbanen, handig om dit dus vooraf te checken met de accommodatie!

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf in Madonna di Campiglio verbleven wij in hotel Corona in Pinzolo, zo’n 20 minuten rijden vanaf Madonna di Campiglio. Het hotel was prima en lag meteen in het gezellig centrum, maar de meeste activiteiten deden wij vanuit Madonna di Campiglio. Ik zou dus eerder een accommodatie in Madonna di Campiglio aanraden, omdat deze plaats net wat centraler is.

Meer informatie

Hier op de website van Madonna Di Campiglio is een aparte pagina voor een familievakantie in deze regio. Hier vind je informatie over kindvriendelijke accommodaties, maar ook activiteiten en allerlei praktische informatie.

Ligging Madonna di Campiglio in Italië

Vanaf Utrecht is Madonna di Campiglio circa 1135 kilometer

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen van Italië. Kijk hieronder voor meer tips. 

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: