Lago Nambino in Trentino in Italië: een mooie wandeling naar een prachtig meer!
Lago Nambino is een verscholen parel vlakbij Madonna Di Campiglio.

Lago Nambino in Trentino in Italië: een mooie wandeling naar een prachtig meer!

Italië 20 augustus 2023

Tijdens onze vakantie in het mooie Trentino in Italië maken we een wandeling naar Lago Nambino, vlakbij Madonna di Campiglio. Niet alleen de wandeling er naar toe is prachtig, maar ook het meer zelf. Een verscholen parel én er is een mooie berghut waar je heerlijk kunt lunchen.

Yvonne vertelt je in dit blog er alles over. Wil je meteen al een impressie van Lago Nambino? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Lago Nambino: een verscholen parel nabij Madonna di Campiglio in de Italiaanse Dolomieten

Tijdens onze roadtrip door Trentino verblijven we een aantal dagen in het prachtige Madonna di Campiglio in de Italiaanse Dolomieten. Deze plaats ligt in de gemeente Pinzolo op een hoogte van zo’n 1522 meter. Bij de meeste toeristen is Madonna di Campiglio vooral bekend vanwege de goede wintersportmogelijkheden, maar in de zomer is het minstens net zo mooi!

Vlakbij Madonna di Campiglio ligt Lago Nambino. Een idyllisch meer, verscholen tussen de hoge bergen van de Dolomieten. Vanaf de parkeerplaats wandel je er in zo’n 45 minuten naar toe en het pad is ook nog eens wandelwagenproof. Bij het meer is een fantastische ‘rifugio’ (berghut), waar je heerlijk kunt eten en zelfs overnachten. In dit blog vertellen we je er alles over.

Lago Nambino is een verscholen parel vlakbij Madonna Di Campiglio.
Lago Nambino is een verscholen parel vlakbij Madonna Di Campiglio.

Start van de wandeling naar Lago Nambino

Vanaf Madonna di Campiglio rijden we naar de grote parkeerplaats van Patascoss. Het is betaald parkeren (2 euro per uur) en we gooien voor zo’n 4 uur parkeergeld in de parkeermeter. Aan de overkant van de weg zien we bordjes staan en de start van de wandeling. Lago Nambino is zo’n 45 minuten wandelen staat er op het bordje.

Het pad is recentelijk opnieuw aangelegd en ziet er mooi uit. Het is zelfs geschikt voor kinderwagens. Het is heel relaxed wandelen, want het wandelpad is verboden voor fietsers. Met onze dochter in de draagzak starten we onze wandeling.

Het is zo'n 45 minuten wandelen en het wandelpad is verboden voor fietsers.
Het is zo’n 45 minuten wandelen en het wandelpad is verboden voor fietsers.
Ook de Rifugio Lago Nambino staat al aangegeven.
Ook de Rifugio Lago Nambino staat al aangegeven.

Een mooie afwisselende wandeling naar Lago Nambino

Het wandelpad gaat afwisselend door het bos met hier en daar ook open plekken. Het pad is heel geschikt voor kinderen, want op de meeste plekken is naast het pad ook een hekje. Onderweg zien we hier en daar informatieborden, hoewel die wel in het Italiaans zijn. Ook zien we op veel plekjes bankjes en picknicktafels. Het wandelpad blijft nagenoeg op dezelfde hoogte en wandelt heel makkelijk.

Wandelpad voor iedereen

Het wandelpad is afgelopen voorjaar (2023) geopend waarbij bijzondere aandacht is uitgegaan naar de geschiktheid voor een zo groot mogelijke doelgroep. Zo is het ook voor mindervaliden mogelijk om het mooie Lago Nambino met een rolstoel te bezoeken.

De zon gaat schijnen en we genieten volop van de mooie natuur om ons heen. We lopen dan weer lekker beschut in de bossen en dan weer langs open gedeeltes met prachtig uitzicht op de Dolomieten. Op een gegeven moment wandelen we ook een stuk over een houten vlonder. De variatie maakt het een erg leuke wandeling voor onze dochter.

De wandeling naar Lago Nambino is heel afwisselend én wandelwagenproof.
De wandeling naar Lago Nambino is heel afwisselend én wandelwagenproof.

Na de houten vlonder zien we een bordje met nog 15 minuten wandelen naar Lago Nambino, we zijn er bijna! Het pad gaat hier wat omhoog, maar is zodanig aangelegd dat dit ook mogelijk is met een kinderwagen. Al vrij snel lopen we het bos uit en komen bij een open gedeelte. We passeren een bruggetje en besluiten om hier even te stoppen. Wat is het hier mooi!

Het laatste stukje gaat nog over vlonders.
Het laatste stukje gaat nog over vlonders.

Aankomst bij Lago Nambino

Als we iets verder lopen zien we daar Lago Nambino liggen. Een prachtig meer met ongelooflijk helder water. Via een bruggetje lopen we naar de oever van het meer en onze dochter is al gauw aan het spelen bij de waterkant. Als wij er zijn is het nog redelijk vroeg (11.00 uur) en is het nog heerlijk rustig bij het meer. Wat een heerlijke plek is Lago Nambino, echt een verscholen parel op zo’n korte afstand van Madonna di Campiglio.

Je kunt ook nog een rondje wandelen rondom het meer, dit is zo’n 15 minuten wandelen. Wij doen een klein stukje, want we hebben een reservering om te lunchen bij de Rifugio Lago Nambino. Dit is een berghut die meteen aan het Lago Nambino is gelegen.

Na 45 minuten wandelen komen we aan bij Lago Nambino.
Na 45 minuten wandelen komen we aan bij Lago Nambino.

Heerlijk lunchen bij Rifugio Lago Nambino

Rifugio Lago Nambino is een authentieke berghut die meteen aan het Lago Nambino ligt. Het is nog wat fris, dus we besluiten binnen te gaan lunchen. Is het mooi weer, dan kan je hier ook heerlijk buiten zitten. Aan de voor- en achterzijde is een mooi terras met uitzicht op het water.

Bij Rifugio Lago Nambino kan je heerlijk lunchen, maar ook zelfs overnachten. We genieten van een uitgebreide lunch en eten verse vis die uit het meer komt. Dat is voor ons toch wel één van de belangrijkste redenen om naar Italië te gaan: niet alleen de bergen zijn fantastisch maar ook het eten en drinken is altijd ongelooflijk lekker!

Aanrader is lunchen bij Refigio Lago Nambino.
Aanrader is lunchen bij Rifugio Lago Nambino.

Via dezelfde weg terug naar de parkeerplaats bij Patascoss

Na deze uitgebreide lunch wandelen we via hetzelfde pad weer terug naar de parkeerplaats bij Patascoss. Op de terugweg komen we veel wandelaars en gezinnen tegen. In de middag wordt het dus al snel drukker en we zijn blij dat we vroeg in de ochtend zijn gegaan. Hoewel de terugweg hetzelfde is als de heenweg vinden we dat niet erg. Nu hebben we namelijk weer uitzicht op de prachtig besneeuwde bergtoppen aan de andere kant. Na zo’n 40 minuten wandelen komen we weer uit bij de parkeerplaats.

Onze conclusie

Zonder twijfel is de wandeling naar Lago Nambino een aanrader. Zowel de wandeling er naar toe is prachtig, als het meer zelf. Bij het meer kan je heerlijk relaxen, picknicken en de kids kunnen eindeloos spelen bij de waterkant.

Hoewel het meer vrij koud is om er echt in te zwemmen, kan je wel prima met je voeten in het water. Het water is super helder en je kunt ook vissen zien zwemmen. Bij het meer is een fantastische berghut waar je heerlijk kunt lunchen, maar er zijn ook genoeg prachtige plekjes voor een eigen picknick.

Wandeling naar Lago Nambino: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook deze wandeling maken? Lees dan hieronder alle praktische informatie.

  • Startpunt van de wandeling: de start van de wandeling is de parkeerplaats bij Rifugio Patascoss, deze is zo’n 3 kilometer vanaf Madonna Di Campiglio. Er is een grote parkeerplaats, maar het is wel betaald parkeren (2 euro per uur of een dagkaart). Ik weet niet meer zeker of je met een betaalkaart kan betalen, dus muntgeld meenemen is handig. Aan de overkant van de weg zie je een houten bord en wandelbordjes. Hierop staat het meer al aangegeven.
  • Duur en moeilijkheidsgraad van de wandeling: de wandeling naar Lago Nambino is makkelijk. Het pad is breed en recentelijk opnieuw aangelegd. Hierdoor is het wandelpad ook toegankelijk met kinderwagens. Vanaf de parkeerplaats is het zo’n 40 minuten wandelen naar het meer. Het wandelpad blijft vrijwel op dezelfde hoogte.
  • Kan je zwemmen in Lago Nambino? Het meer is heel koud, ook in de zomer. Je kunt lekker met de voeten in het water en de kids kunnen prima spelen, maar voor echt zwemmen is het wel heel koud.
  • Eten / drinken? Bij Lago Nambino is een mooie rifugio (berghut), deze heeft een prachtig terras aan het water. Je kunt hier (uitgebreid) lunchen.
  • Waar overnachten? Bij de rifugio kan je zelfs overnachten. Hier op de website van rifugio Lago Nambino vind je meer informatie.

Wat meenemen?

  • Goede wandelschoenen (pad is niet moeilijk, maar de vlonders kunnen glad zijn bij regen)
  • Contant geld voor de parkeermeter
  • Eigen broodjes voor een picknick (het is fantastisch om bij mooi weer te picknicken aan het meer)
  • Extra paar sokken / waterschoenen om te spelen bij het water
  • Zonnebrand en een vestje (het weer kan gauw omslaan in de bergen)

Ligging van Lago Nambino

Vanaf Utrecht is Lago Nambino circa 1100 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen van Italië. Kijk hieronder voor meer tips. 

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: