Zoek je een uitdagende 2-daagse huttentocht in Natuurpark Texelgruppe in Zuid-Tirol, Italië? Onze blogger Stefanie…
Rondje Pilatus in Zwitserland met kinderen
De Pilatus wordt ook wel de ‘huisberg’ van Luzern genoemd en ligt hoog boven het Vierwoudstedenmeer in centraal Zwitserland. Vooral de Pilatus Golden Round Trip is een aanrader. Je maakt dan een tour rondom de Pilatus met de boot, de kabelbaan en steilste tandradbaan ter wereld. Heel afwisselend dus, zeker met kinderen.
Yvonne bracht op doorreis aan Italië een bezoek aan de Pilatus in Zwitserland en deelt in dit blog haar ervaring en alle praktische informatie. Ook lees je tips voor overnachtingsmogelijkheden.
De Pilatus in Zwitserland: ‘huisberg’ van Luzern in centraal Zwitserland
De Pilatus wordt ook wel de ‘huisberg’ van Luzern genoemd. Niet zo vreemd, want de Pilatus ligt pal boven de prachtige stad Luzern. Deze stad, gelegen aan het even zo mooie Vierwoudstedenmeer, ligt in centraal Zwitserland op zo’n 790 kilometer vanaf Utrecht. Qua ligging is deze bestemming als tussenstop naar bijvoorbeeld Italië ook een goede optie.
De Pilatus Golden Round Trip in Zwitserland
In Nederland verdiep ik me alvast in de Pilatus en ik lees dat vooral de ‘Pilatus Golden Round Trip’ een aanrader is. Je maakt dan als het ware een rondje om de Pilatus heen en maakt daarbij gebruik van de boot, steilste tandradbaan ter wereld en verschillende kabelbanen. Het rondje is in twee richtingen te doen, met de klok mee of juist tegen de klok in.
Je ziet het rondje hieronder duidelijk aangegeven op het kaartje. Wij beschrijven in dit blog het rondje met de klok mee en hebben overnacht in Krienseregg (rood omcirkelt op het onderstaande kaartje).
Aankomst in Kriens in Zwitserland: met de kabelbaan omhoog
Vanuit omgeving Arnhem vertrekken we rond 4 uur in de nacht / ochtend richting Zwitserland. De reis verloopt voorspoedig en rond 12.00 uur arriveren we al bij Kriens, een klein plaatsje vlakbij Luzern. Ik heb een betaalbare overnachting kunnen vinden bij Naturfreundehaus Krienseregg, het eerste station op deze Pilatus berg.
Bij het Naturfreundehaus kunnen we alleen te voet of met de kabelbaan komen. Met onze dochter van 3 jaar kiezen we voor de makkelijke optie; met de kabelbaan. We parkeren de auto bij het dalstation in Kriens en met bagage voor 2 nachten nemen we de kabelbaan naar Krienseregg. Eigenlijk is dit al de eerste etappe als je de Pilatus Golden Round Trip zou doen in deze richting.
Krienseregg: Pilu-land en Drachenmoor
De kabelbaan brengt ons in zo’n 10 minuten naar Krienseregg, het eerste station wat je tegenkomt vanuit het dalstation Kriens. De kinderen zien meteen een informatiebord met allerlei leuke activiteiten. We besluiten eerst naar het Naturfreundehaus te wandelen om daar onze bagage af te geven.
Het Naturfreundehaus staat goed aangegeven en is een klein kwartiertje wandelen. Onderweg zien we al een paar ‘stations’ van de rondwandeling Drachenmoor (straks meer daarover). Het Naturfreundehaus is mooi gelegen. Als we omhoog kijken zien we de rode gondels van de kabelbaan die verder gaat naar de Pilatus boven ons heen gaan. We laten de bagage hier achter en wandelen we een stukje terug richting naar het kabelbaanstation waar we aankwamen. Hier is namelijk een gave speeltuin, Pilu-land.
Heerlijk spelen bij Pilu-land bij Krienseregg
Net voor het station van de bergbaan gaan we rechtsaf, daar ligt Pilu-land. Een prachtige speeltuin met uitzicht op de Pilatus. De speeltuin is heel mooi aangelegd en er is van alles te doen. Van een grote klimtoren met glijbanen tot schommels, speelhuisjes en een kabelbaan. Er zijn ook diverse picknickplekken.
Als we iets omhoog lopen komen we bij het bergrestaurant. Er is een heerlijk terras waar we wat drinken met prachtig uitzicht op de Pilatus. Daarna slaat het weer om en haasten we ons naar het Naturfreundehaus. Daar genieten we van een heerlijk diner en gaan we vroeg naar bed. We hebben een 6-persoonslager voor onszelf. We slapen met z’n zessen naast elkaar. De kids vinden het super.
Start van de Pilatus Golden Round Trip in Zwitserland
De volgende ochtend is het zover en starten we de Pilatus Golden Round Trip hier in Zwitserland. Vanaf de Krienseregg gaat de eerste gondel pas om 9.00 uur. We willen graag eerder, dus we besluiten om van Krienseregg naar Kriens te wandelen. We willen de Pilatus Golden Round Trip namelijk vanuit Kriens starten en dan vanuit Luzern naar Alpnachstad. Dit is de route ‘met de klok mee’, zodat we in de middag uitkomen bij Fräkmüntegg waar het grote klimpark is.
De wandeling van de Krienseregg naar Kriens gaat vlot, we doen er een goed uur over. Het is alleen maar afdalen en het pad is vrij makkelijk. Het is nog vroeg en we hebben prachtig uitzicht op Luzern en het Vierwoudstedenmeer. De kids hebben na een lange nacht weer genoeg energie en zelfs onze dochter van 3,5 jaar wandelt het hele stuk zelf. In Kriens aangekomen kan de Pilatus Golden Round Trip beginnen.
# 1 Pilatus Golden Round Trip in Zwitserland: Vanuit Kriens met de bus naar Luzern
Aangekomen bij het dalstation in Kriens neem ik met de kinderen de bus naar Luzern. Manolito gaat de hele tour trailrunnen, als voorbereiding voor de Matterhorn Ulltraks eind augustus. De mogelijkheden voor trailrunnen bij de Pilatus in Zwitserland zijn erg goed, er zijn veel verschillende routes. We spreken af elkaar later weer te zien op de top van de Pilatus.
Slaap je in Luzern dan is het nog steeds een aanrader om te parkeren bij Kriens, want dat scheelt fors in de parkeerkosten. Voor een dagkaart bij het dalstation in Kriens betaald je 5 CHF en in Luzern is dit al snel het drie dubbele. Vanaf het dalstation Kriens wandelen we in zo’n kleine 10 minuten naar de bushalte waar de bussen naar Luzern vertrekken. De route staat perfect aangegeven met blauwe bordjes. Bus nummer 1 naar het centraal station van Luzern gaat elke 10 minuten, ideaal.
# 2 Pilatus Golden Round Trip in Zwitserland: Vanuit Luzern met de boot naar Alpnachstad
De bus brengt ons in zo’n 10 minuten naar het centraal station in Luzern. Het station is overigens al een bezoek waard, het is een heel mooi gebouw. Het vertrekpunt van de boot ligt pal naast het treinstation. Als we de bus uitkomen zien we de grote boten al liggen.
We zijn rond 9.15 bij het treinstation en onze boot gaan om 9.38 naar Alpnachstad. We hebben dus nog tijd om even snel naar de beroemde houten brug in Luzern te lopen, ook bekend als de Kapelbrücke. Zelf heb ik destijds met mijn ouders deze brug ook bezocht, nog voordat deze in 1993 volledig afbrandde. De brug, die na de brand weer prachtig is hersteld, is zo’n 5 minuten wandelen vanaf het treinstation. We zien hem van verre al liggen, met de kleurrijke bloemen aan weerszijden.
Een prachtige bootreis over het Vierwoudstedenmeer in Zwitserland
Dan is het de hoogste tijd om aan boord te gaan van de boot die ons naar Alpnachstad brengt. We vinden een mooie plek op het dek en met een luide toeter vertrekt de boot keurig volgens dienstregeling naar Alpnachstad. De bootreis is zo’n 90 minuten en de uitzichten zijn prachtig. Luzern wordt steeds kleiner en we zien de Pilatus berg hoog boven het water uitsteken. ”Kijk, daar gaan we straks naar toe”.
De bootreis is heel comfortabel ondanks dat het best hard waait. Op de boot zit nog een restaurant waar van alles te koop is. Niet goedkoop, dus ik ben blij dat we zelf ook wat broodjes hebben meegenomen. De boot stopt onderweg nog een paar keer, waarbij er steeds wat mensen bijkomen of afgaan. Dan arriveren we na zo’n anderhalf uur varen in Alpnachstad. Hier vertrekt de steilste tandradbaan ter wereld naar de top van de Pilatus.
Je kunt overigens ook vanuit Luzern de trein nemen naar Alpnachstad, deze gaat sneller en doet er ongeveer 17 minuten over. Ik zou de boottrip adviseren, dat is zeker met kinderen echt een aanrader.
# 3 Pilatus Golden Round Trip in Zwitserland: Vanuit Alpnachstad met de tandradbaan naar Pilatus Kulm
Aangekomen in Alpnachstad gaan we de boot af en lopen we via een voetgangerstunnel naar het treinstation van Alpnachstad, nog geen 5 minuten wandelen. Hier komen en vertrekken de reguliere treinen, maar ook de steilste tandradbaan naar de top van de Pilatus. Die nemen wij!
Tip: boek gereserveerde plaatsen voor de tandradbaan
Het weer is goed en er hebben duidelijk meer mensen bedacht om naar de top van de Pilatus te gaan. Er staan al flinke rijen. Gelukkig heb ik vooraf zitplaatsen gereserveerd (5 CHF extra per persoon), waardoor we niet in de rij hoeven te staan maar gelijk mogen doorlopen. Ik zou dat in het hoogseizoen zeker aanraden, want anders kan de wachttijd oplopen tot wel een uur.
Met de steilste tandradbaan naar de Pilatus Kulm
Daar gaan we, vanuit Alpnachstad zitten we in de steilste tandradbaan die ons naar de top van de Pilatus zal brengen, ook wel Pilatus Kulm genoemd. We nemen plaats in deze moderne tandradbaan en vertrekken al snel. De tandradbaan heeft een hellingspercentage van maar liefst 48% en is daarmee de steilste tandradbaan ter wereld.
We zitten helemaal achteraan en hebben daardoor perfect uitzicht op het Vierwoudstedenmeer. Het meer wordt steeds kleiner naarmate we hoger en hoger komen. We maken nog een korte stop bij het middenstation en dan gaan we weer verder naar de top. Het landschap verandert gaandeweg, hoe hoger we komen hoe minder bomen we zien. Alleen nog almen waar koeien rustig staan te grazen. Na zo’n 30 minuten komen we aan bij de top van de Pilatus.
Pilatus Kulm: op de top van de Pilatus in Zwitserland
Als we de tandradbaan uitstappen komen we in een overdekte ruimte, het is allemaal heel modern. We zien bordjes naar het panorama terras, daar gaan we als eerste naar toe. Hoewel het flink waait, is het wel helder en hebben we prachtig uitzicht. Pal voor ons vertrekt een paraglider, hij scheert langs de steile bergtoppen richting het dal. D. krijgt van een meisje wat rozijntjes en voert de vogels die ze maar wat graag zijn handen pikken. Onze dochter vindt ze spannend en kijkt op een afstandje toe.
Bezienswaardigheden op de Pilatus, een overzicht:
Op de top van de Pilatus zijn verschillende bezienswaardigheden, we benoemen ze hieronder.
Wandelen op de Pilatus Kulm
Bij Pilatus Kulm zijn verschillende korte wandelingen naar uitzichtpunten. Er zijn 5 wandelingen, variërend van 10 minuten tot 35 minuten. Wij doen de korte wandeling naar het uitzichtpunt Oberhaupt.
Ook kan je vanaf het bergstation naar de panoramaplatforms van twee andere toppen Esel en Tomlinshorn. De paden zijn goed aangelegd en makkelijk te bewandelen. In zo’n 15 minuten kan je de Esel beklimmen en in zo’n 40 minuten bereik je de hoogste en buitenste Pilatustop, de Tomlishorn. Wij doen dit niet, want we willen de meeste tijd benutten bij Fräkmüntegg, waar we straks naar toe gaan.
Tip: bij de bergbanen kan je een folder van de Pilatus ophalen, daarin staan de wandelingen op een kaartje duidelijk aangegeven.
Drachen trail / Drachenweg
Ook doen we een deel van de Drachen trail. Deze wandeling staat in het teken van de vele legendes en mythes die er zijn over de Pilatus. In de Middeleeuwen geloofden mensen dat draken met helende krachten in de ruige kloven en spleten van de Pilatus leefden. De drachen trail wandeling loopt grotendeels door deze grotten. De grot heeft verschillende gaten, waar je prachtig uitzicht hebt op het Vierwoudstedenmeer. Via het Kulm hotel kom je weer uit aan de voorkant van de Pilatus berg. Een leuke wandeling van zo’n 20 minuten.
Drachen World
De kids krijgen het buiten behoorlijk koud, dus we gaan weer naar binnen. Vlakbij de souvenirshop zien we ‘Drachen World’ aangegeven. We komen bij een ruimte die helemaal in het teken van de draken staat. Via een interactieve rondleiding beleef en leer je meer over de drakenlegende van de Pilatus.
De kids zijn niet weg te slaan bij een virtueel behendigheidsspel waarbij ze zelf kunnen vliegen als een draak. Drachen World is niet zo groot, maar wel fijn en prima om te bezoeken als het buiten wat minder weer is. Ook draait er elke 20 minuten nog een film over de Pilatus. Drachen World is gratis toegankelijk.
Pilatus Kulm: praktische informatie
- Het kan behoorlijk hard waaien bij Pilatus Kulm, dus neem warme kleding mee (ook al is het prachtig warm weer in het dal)
- Wil je alle wandelingen maken, dan moet je zo’n 2 uur uittrekken bij Pilatus Kulm. Minder tijd? Dan is vooral de Drachen trail een aanrader. Deze wandeling start binnen, naast de ingang van Drachen World. Let op, het eerste deel is kinderwagenproof maar op een gegeven moment komt een grote stalen trap. Deze is niet begaanbaar met buggy’s. Je kunt op een gegeven moment linksaf slaan, dan loop je via Hotel Kulm weer terug.
- Het bergstation van Pilatus Kulm is heel modern. Er zijn verschillende restaurants / kiosks waar je wat kunt eten of drinken. Ook zijn er meerdere hotels en een souvenirwinkel.
- Telefoon leeg? Bij de receptie laden ze graag je telefoon weer voor je op.
- Bij Pilatus Kulm worden ook geregeld evenementen georganiseerd of kan je bv. de zonsopgang en ondergang bewonderen. Meer informatie vind je op de website van Pilatus.
- Wij hebben 2 uur doorgebracht op Pilatus Kulm, dat was voldoende om de Drachen Trail te doen, Drachen World te bezoeken en de wandeling te maken naar het uitzichtpunt.
Meer informatie over Pilatus Kulm lees je ook hier op de website van Pilatus.
# 4 Pilatus Golden Round Trip in Zwitserland: met de grote gondel naar Fräkmüntegg
Vanaf Pilatus Kulm gaan we vervolgens aan de andere kant van de berg weer naar beneden. Dit doen we in meerdere etappes. Ik neem met de kids de grote gondel naar Fräkmüntegg, terwijl Manolito gaat trailrunnen. Er gaan een pad halverwege de Drachen trail naar Fräkmüntegg, maar de afdaling is behoorlijk steil en deels met afgronden en staalkabels. Niet geschikt voor (kleine) kinderen dus.
De grote gondel, ook wel Dragon Ride genoemd, brengt ons in zo’n 10 minuten naar Fräkmüntegg. Vanuit de gondel hebben we wederom prachtig uitzicht op het Vierwoudstedenmeer en zien we ook de rodelbaan liggen van Fräkmüntegg. Wat ons betreft is Fräkmüntegg het leukste met kinderen; er zijn zoveel gave activiteiten te doen!
Bezienswaardigheden bij Fräkmüntegg, een overzicht:
Fräkmüntegg is niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen ontzettend leuk, er is heel veel te doen. Hieronder een overzicht van alle activiteiten.
Wipfelpfad
Zodra we het station van de gondel uitlopen zien we de ingang van het klimpark liggen. Meteen hier links naast vind je het Wipfelpfad. Een wandelpad hoog in de bomen, waar je in veilige netten doorheen kunt lopen. We lopen door deze veiligheidsnetten van het ene platform naar het andere platform, 12 in totaal. Bij sommige platforms staan nog informatieborden over de natuur en Pilatusberg. Het Wipfelpfad is gratis toegankelijk en met zo’n 10 minuten ben je weer terug bij de ingang.
Pilatus Seilpark
Na de Wipfelpfad wandeling gaan we naar het Pilatus Seilpark, een prachtig klimpark. Er is een ‘normaal’ parcours voor kinderen vanaf 8 jaar en een minimale lengte van 1.20 meter, maar ook een apart ‘Pilu-klimpark’ voor kinderen vanaf 4 jaar. Dat gaan we eerst doen!
Pilu klimpark vanaf 4 jaar
Bij de ingang van het normale klimpark kopen we tickets voor het Pilu klimpark. Vervolgens krijgen de kinderen klimgordels om, handschoenen aan en een helm op. Het Pilu klimpark ligt achter het normale klimpark en bestaat uit 1 redelijk makkelijk parcours. Het is toegankelijk voor kinderen van 4 tot 8 jaar oud en je betaalt CHF 12 per kind (prijspeil 2023).
We lopen mee naar de start van het parcours en dat begint meteen met een korte zipline. Onze dochter van bijna 4 jaar vindt het toch nog wat te spannend. Na het eerste stukje wil ze er vanaf en grote broer D. vervolgt het parcours. Na zo’n kleine 15 minuten is hij weer terug bij het begin. Voor een ticket mag je een uur lang het parcours doen, maar D. is wel klaar voor het echte werk; het grote klimpark.
Pilatus seilpark vanaf 8 jaar
Het ‘normale’ klimpark bestaat uit 10 uitdagende klimparcoursen en is toegankelijk vanaf 8 jaar met een minimale lengte van 1.20 meter. Kinderen onder de 12 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. Manolito gaat met D. mee.
Eerst volgt een uitgebreide uitleg hoe je je moet zekeren. Best een beetje spannend, want dat moet je dus zelf doen. Het is niet moeilijk, maar het vraagt wel alertheid omdat je altijd met 1 zekerheidslijn vast moet zitten. Ik ben blij dat Mano mee gaat en kan checken of dit bij D. goed gaat.
Na de uitgebreide uitleg moeten ze eerst starten met de groene of gele route; dit zijn de makkelijkste routes om het zekeren onder de knie te krijgen. Dat gaat goed en D. wil al gauw een moeilijker parcours doen, hij kiest de Dragon flyer. Dit is de bruine route op grote hoogte en met veel ziplines onderweg. Een overzicht van alle andere parcoursen vind je hier op de website van Pilatus.
Het klimparcours is super gaaf, mits je geen last hebt van hoogtevrees. Hoog boven de grond gaat D. behendig over alle hindernissen heen en zweeft als een vogel over de verschillende ziplines. Ik denk dat ik nog nooit een klimparcours heb gezien met zo’n mooi uitzicht! Na ongeveer 1 uur zijn ze klaar met het klimmen, althans met deze eerste route. Met het ticket mag je 3 uur klimmen, maar het is al wat later en de kids willen ook nog graag de Dragon Glider doen.
Dragon Glider
De Dragon Gilder zit naast het klimpark. Heb je eerst geklommen, dan krijg je 40% korting op een ritje met de Dragon Glider. We lopen de trap op en krijgen een speciaal harnas aan. Dit is bevestigd aan een stalen buis die tussen de bomen is bevestigd op zo’n 7 meter boven de grond. D. gaat als eerste, hij gaat zitten in het harnas en dan gaat hij al.
A. van 3 jaar wordt in een apart harnas aan mij vastgemaakt en dan gaan we samen. Ze vindt het even spannend, maar al gauw geniet ze volop. In cirkels komen we uiteindelijk uit bij de lager gelegen Drachenalp kiosk. Hier kan je wat eten en drinken kopen en op de verschillende grillplaatsen je eigen broodjes worst grillen. De dragen glider kost 10 CHF voor volwassenen en 6 CHF voor kinderen. Met een entree ticket van het klimpark krijg je 40% korting (prijspeil 2023).
Meer informatie over de Dragon Glider vind je ook hier op de website van Pilatus.
Drachenalp Kiosk
De Drachen Glider komt uit bij de Drachenalp kiosk. Een mooie, deels, overdekte picknickplek met prachtig uitzicht op de Pilatus. Je kunt bij de kiosk drinken en snacks halen en worstjes die je zelf op de grillplaatsen kan grillen. Er is ook een arrangement, de Wipfelstürmer-pass, waarbij je toegang krijgt tot het klimpark, dragon glider en een grillpakket. Meer informatie vind je hier op de website van Pilatus.
Sommer-Rodelbahn
Tenslotte is bij Fräkmüntegg nog een prachtige zomerrodelbaan, de Fräkigaudi. Met een lengte van 1350 meter is deze rodelbaan op Fräkmüntegg de langste zomerrodelbaan van Zwitserland. Vanaf de uitgang van het gondelstation moet je een stukje naar rechts wandelen, zo’n 5 minuten. Kinderen onder de 5 jaar moeten samen met een volwassene (vanaf 16 jaar). Kinderen vanaf 8 jaar mogen alleen in een karretje.
Overnachten in een tree-top tent
Bij Fräkmüntegg is dus van alles te doen, je kunt je hier prima een hele middag (of langer) vermaken. Je kunt aan het einde van de dag de gondel weer terug nemen naar het dalstation in Kriens, maar je kunt ook uniek overnachten in een tree-top tent.
Deze tenten zijn gespannen tussen de bomen op een paar meter boven de grond. Ze zijn geschikt voor 2 tot 3 personen per tent en je moet zelf een slaapzak en matje meenemen.
Er zijn speciale arrangementen inclusief:
Kabelbaan Kriens-Fräkmüntegg-Kriens
Exclusieve toegang tot het klimpark van 17.00 – 20.00
Barbecuebuffet in het restaurant Fräkmüntegg vanaf 20.00 uur
Overnachting in de Tree-top tent
Ontbijt in restaurant Fräkmüntegg vanaf 7.30 uur
Deze arrangementen zijn CHF 140 per volwassenen en CHF 65 – CHF 95 voor kinderen (exacte prijs afhankelijk van de leeftijd). Zie voor meer informatie hier de website van Pilatus.
Fräkmüntegg: praktische informatie
- Bij Fräkmüntegg is van alles te zien, wil je alle activiteiten doen dan ben je zo 4 uur bezig.
- Het klimpark kan je niet reserveren, wij waren er in het hoogseizoen en moesten maar 5 minuten wachten
- Voor het klimmen is het handig om makkelijke kleding aan te hebben (in ieder geval geen rokje / jurkje)
- Het ‘normale’ klimpark is toegankelijk voor kinderen vanaf 8 jaar met een minimale lengte van 1.20 meter, kinderen onder de 12 jaar moeten samen met een volwassene
- Voor kinderen van 4 – 8 jaar is er een apart klimparcours, deze is makkelijker. Kinderen mogen alleen en zijn constant gezekerd (en hoeven dus in tegenstelling tot het normale klimpark niet zelf te zekeren)
- Met je ticket mag je 3 uur klimmen (normale klimpark)
- De Dragon Glider is leuk, maar duurt niet zo lang (met een paar minuten sta je weer beneden). Je krijgt 40% korting als je ook hebt geklommen. Kortom; eerst klimmen, je ticket bewaren en dan de Dragon Glider doen.
- De Dragon Glider eindigt bij de Drachenkiosk, heerlijke plek om wat te drinken en je eigen broodje worst te grillen.
- De rodelbaan hebben wij niet gedaan (geen tijd meer voor), je gaan een flink eind naar beneden, maar je wordt weer helemaal omhoog getrokken.
- De ideale volgorde van activiteiten is wat ons betreft: Wipfelpfad, klimpark, Dragon Glider, dan even uitrusten bij de Drachenkiosk en als laatste de rodelbaan.
- Bij Fräkmüntegg zit ook een mooi restaurant waar je zowel binnen als buiten heerlijk kunt zitten.
Meer informatie over Fräkmüntegg lees je ook hier op de website van Pilatus.
# 5 Met de kabelbaan van Fräkmüntegg naar Krienseregg
Na deze heerlijke middag gaan we weer verder afdalen richting Krienserwegg. We kunnen vanuit Fräkmüntegg de gondel nemen, maar wij besluiten om te wandelen. De wandeling is ruim een uur maar heel afwisselend. We starten met een smal bospaadje, dan even op een brede weg en dan weer over de alm met mooie uitzichten. Het laatste gedeelte gaat langs de Drachenmoor, een rondwandeling met leuke bezienswaardigheden onderweg.
Bezienswaardigheden bij Krienseregg, een overzicht:
Grote speeltuin Pilu-Land
Vlakbij het kabelbaan station ligt Pilu-Land, een hele leuke speeltuin die gratis toegankelijk is. Vanaf het restaurant met prachtig panorama terras kunnen de kids er met een lange glijbaan naar toe. Bij de speeltuin zijn diverse speelhuisjes, klimtorens, schommels en een kabelbaan. Pilu-land is doorlopend toegankelijk. Wel even opletten wanneer de laatste gondel terug naar Kriens gaat!
Drachenmoor wandeling
Bij de Krienseregg start ook de Drachenmoor wandeling, een mooie rondwandeling door het bos- en veengebied bij Krienseregg. De wandeling is heel geschikt voor gezinnen, want onderweg kom je langs uitzichtpunten, picknickplekken en een riviertje. Er is een kleine rondwandeling van 30 minuten of de grotere van 60 minuten.
Die van 60 minuten komt ook langs het Nateurfreundehaus waar we logeren en langs een fijne picknickplek langs een beekje. De Drachenmoor wandeling staat heel goed aangegeven.
Meer informatie over deze wandeling vind je ook hier op de website van Pilatus.
# 6 Van Krienseregg terug naar Kriens
De volgende ochtend gaan we met de gondel terug naar het dalstation in Kriens. Je kunt dit overigens ook wandelen zoals wij de dag ervoor deden. De wandeling is heel afwisselend en je hebt prachtig uitzicht op Luzern en het Vierwoudstedenmeer.
Rondje Pilatus in Zwitserland: veel gestelde vragen
We hebben enorm genoten van de Pilatus Golden Round Trip. Hieronder nog antwoord op de meest gestelde vragen. Daarnaast raden we aan om ook even te kijken op ons instagram account. Bij de highlights staat een uitgebreide story met ook filmpjes.
In welke richting moet ik de Pilatus Golden Round Trip doen?
Het rondje rondom de Pilatus berg in Zwitserland kan je in beide richtingen doen. Je kunt vanaf Kriens tegen de klok in, dan ga je eerst naar Fräkmüntegg, dan naar Pilatus Kulm en vanaf daar met de tandradbaan terug naar Alpnachstad. Vervolgens kun je dan met de trein of boot terug naar Luzern. Je kunt ook met de klok mee, dan ga je eerst met de trein of boot naar Alpnachstad en dan met de tandradbaan naar Pilatus Kulm.
Het kan dus beide, maar wij kozen voor de route: Kriens – Luzern – Alpnachstad – Pilatus Kulm – Fräkmüntegg – Krienseregg – Kriens. We vonden dit erg fijn, omdat je dan dus (bijna) ‘eindigt’ bij het klimpark Fräkmüntegg en daar de meeste tijd kunt doorbrengen.
Mag ik zelf bepalen hoe lang ik blijf bij elk station?
Ja, je kunt zelf bepalen hoeveel tijd je bij elk station wilt doorbrengen. Let uiteraard wel op de tijden van de gondels / kabelbanen en eventueel aansluiting met de boot of trein. Wij hebben de volgende planning gedaan:
- Bus vanaf Kriens: 9.00 uur
- Aankomst Luzern: 9.15 uur
- Boot vanaf Luzern Alpnachstad: 9.38 uur
- Tandradbaan naar Pilatus Kulm: 11.05 uur
- Gondel naar Fräkmüntegg: 13.00 uur (maar deze gaat elke 15 minuten)
- Daarna zijn we rond 17.00 uur gaan wandelen naar Krienseregg waar we hebben overnacht. Anders kan je om 17.45 de laatste gondel nemen naar Kriens (maar je mist dan wel de Pilu-land speeltuin in Krienseregg). Als je daar ook nog even wilt stoppen, dan moet je dus eerder vertrekken bij Fräkmüntegg.
Exacte trein / vaartijden of kabelbaan tijden vind je ook hier op de website van Pilatus.
Kan ik ook met de trein in plaats van de boot van Luzern naar Alpnachstad?
Ja dit is mogelijk, want er rijdt ook een rechtstreeks trein vanaf Luzern naar Alpnachstad. Deze gaat een stuk sneller, namelijk zo’n 20 minuten (i.p.v. 90 minuten met de boot). Heb je dus minder tijd, dan kan je de trein overwegen, hoewel ik de oversteek met de boot wel echt heel mooi vond.
Waar vind ik de timetable van de boot en de tandradbaan?
Deze vind je hier op de website van Pilatus.
Let op: bij het vervoer in boot, tandradbaan en kabelbanen moet een kinderwagen volledig zijn ingeklapt.
Moet ik reserveren voor de tandradbaan?
Het is niet verplicht, maar ik zou dit wel doen in het hoogseizoen. Toen wij aankwamen was het echt enorm druk en dan heb je kans dat je zo een uur moet wachten. Ik heb een week van tevoren zitplaatsen gereserveerd (toeslag van 5 CHF per persoon) en hoefde niet in de wachtrij te staan. Op de Pilatus berg is veel te zien, dus ik vond het ook zonde om anders een uur te moeten wachten in de rij (afgezien dat ook niet heel fijn is met kids). Reserveren kan makkelijk via de website van Pilatus.
Hoe lang moet ik uittrekken voor de verschillende stations?
Zie hiervoor ook ons reisschema hierboven, maar wij raden het volgende aan:
- Pilatus Kulm: afhankelijk wat je gaat doen qua wandelingen, maar zo’n 1,5 uur.
- Fräkmüntegg: wil je hier alle activiteiten doen, dan moet je hier zo’n 4 uur voor uittrekken.
- Krienseregg: ongeveer 1 uur tot 1,5 uur (spelen bij Pilu-land en Drachenmoor wandeling)
Hoe lang duurt de hele tour bij elkaar?
Vanaf Kriens in één keer naar Pilatus Kulm is zo’n 40 minuten. Vanaf Alpnachstad met de tandradbaan naar Pilatus Kum is zo’n 30 minuten.
Met de Pilatus Golden Round Trip ben je zeker een hele dag bezig. Ik zou aanraden om echt zo vroeg mogelijk te starten om het maximale eruit te halen. Wij hebben overnacht in Krienseregg en konden bijvoorbeeld Pilu-land de eerste dag al doen en hadden daardoor tijd om ook wat etappes wandelend te doen wat ook erg mooi was.
Welke delen kan je ook wandelend doen?
Heb je weinig tijd, dan kan je het beste alle trajecten met de gondel / kabelbaan doen. Heb je wat meer tijd dan is een deel wandelen ook erg mooi! Ook wij hebben een aantal trajecten gewandeld met onze dochter van 3 jaar en zoon van 8 jaar:
- Van Fräkmüntegg naar Krienseregg: ruim een uur naar benden wandelen, maar heel afwisselend en op het einde pak je ook nog een stukje mee van de Drachenmoor wandeling.
- Van Krienseregg naar Kriens: ruim een uur naar beneden wandelen, maar eveneens heel afwisselend en prachtige uitzichten op Luzern en het Vierwoudstedenmeer.
Let op: beide wandelingen zijn niet kinderwagenproof!
Manolito liep vanaf Pilatus Kulm naar Fräkmüntegg via het pad dat start aan het einde van de Drachenweg (het wandelpad door de grotten / rotsen). Een prachtige wandeling maar niet aan te raden met (kleine) kids. De afdaling is steil en sommige delen zijn met staalkabels. Hij zag onderweg wel kinderen, maar alleen boven de 10 jaar en geoefend.
Waar kan je parkeren om de tour te starten?
Of je het rondje linksom of rechtsom maakt; het is in beide gevallen aan te raden om je auto te parkeren bij het kabelbaan station in Kriens. Kriens ligt een paar kilometer vanaf Luzern en elke 10 minuten rijdt er een bus van en naar het treinstation in Luzern. Bij het kabelbaanstation is een parkeerplaats en betaal je 5 CHF voor een hele dag parkeren. In Luzern ben je al gauw zo’n 20 euro kwijt voor een dag.
Buskaartjes kan je kopen bij de bushalte. Vanaf de parkeerplaats in Kriens is het zo’n kleine 10 minuten wandelen naar het busstation. De route staat uitstekend aangegeven via blauwe bordjes.
Prijzen en boeken van de Pilatus Golden Round Trip in Zwitserland
Voor de Pilatus Golden Round Trip zijn complete ‘package deals’ te koop, deze zijn vaak wat voordeliger dan alle trajecten apart boeken. Je kunt uiteraard wel kijken of je nog delen wilt wandelen (ons advies; doe dan de wandeling terug vanaf Fräkmündegg naar Kriens, wel zo’n 2,5 uur). Alle informatie over tickets en combi-deals vind je hier op de website van Pilatus.
Blijf je langer in Zwitserland overweeg dan om een speciale pas aan te schaffen, hiermee krijg je 50% korting op veel kabelbanen, waaronder die naar de Pilatus. We schreven een apart blog over trein- en kabelbaanpassen in Zwitserland, je leest hem hier.
Waar overnachten bij de Pilatus berg in Zwitserland?
Wij hebben twee nachten overnacht bij Naturfreundehaus op de Krienseregg. Dit is het eerste station op de Pilatus vanaf Kriens. Je kunt er niet met de auto komen, alleen per voet of per kabelbaan. Een Naturfreundehaus is heel basic, we hebben een privè lager (bedbak) met gedeeld sanitair op de gang.
Heel kneuterig, maar wel heel gezellig. We verbleven o.b.v. halfpension (vast menu) met ontbijt en diner, wat allemaal erg goed smaakte. Buiten is nog een leuke speeltuin voor de kinderen en op 10 minuten wandelen zit Pilu-land, de grote speeltuin van Krienseregg. Voor een nacht in een 6 persoonslager betaalden we zo’n 200 CHF voor 2 volwassenen en 2 kinderen inclusief half pension.
In een tree-top tent overnachten in Fräkmüntegg
Wil je echt iets unieks, dan kan je ook overnachten in een Tree-top tent bij Fräkmüntegg. De tenten zijn geschikt voor maximaal 3 personen en je moet zelf wel een matje en slaapzak meenemen. In het arrangement zit een ontbijt en diner inbegrepen. Meer informatie vind je hier op de website van Pilatus.
Overnachten op de top van de Pilatus
Niet goedkoop, maar je kunt zelfs op de top van de Pilatus overnachten. Voordeel, je kunt de prachtige zonsondergang en zonsopgang aanschouwen! Er zijn op de Pilatus twee hotels waar je kunt overnachten. Ze zijn van alle luxe voorzien en de junior suites zijn geschikt voor 4 personen.
Hotel Pilatus Kulm: Luxe hotel op de top van de Pilatus. Er zijn junior suites waar in totaal 4 personen kunnen slapen. Klik hier voor meer informatie of boeken.
Hotel Bellevue Kriens: Eveneens gelegen op de top van de Pilatus. Alleen tweepersoonskamers beschikbaar. Klik hier voor meer informatie of boeken.
Kindvriendelijke hotels in Luzern
Uiteraard kan je ook overnachten in Luzern. De volgende accommodaties zijn geschikt met kinderen:
- Familiekamers
- Centrale ligging
- Beoordeeld met een 8.1
- Familiekamers
- Centrale ligging
- Beoordeeld met een 8.3
- Prijzen inclusief ontbijt
Ligging van de Pilatus in Zwitserland
Pilatus berg in Zwitserland is vanaf Utrecht circa 791 kilometer.
Meer lezen
We hebben veel meer tips voor een vakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer tips.
- Adelboden in Zwitserland, 13x gave zomeractiviteiten
- Jungfrauregio met kinderen: 25 tips voor gave zomeractiviteiten
- Klammen en gletjerschluchten in Zwitserland: de mooiste op een rij
- Of lees hier meteen alle blogs over Zwitserland
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.
Daarnaast kunnen in dit blog affliate links staan naar betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen!