Zoek je een uitdagende 2-daagse huttentocht in Natuurpark Texelgruppe in Zuid-Tirol, Italië? Onze blogger Stefanie…
Flims-Laax met kinderen in Zwitserland: 13x gave zomeractiviteiten
Naar Flims-Laax met kinderen in de zomer? Dat is een heerlijke vakantiebestemming in Zwitserland. De regio kenmerkt zich door de mooie meren die er zijn, maar ook door tal van andere zomeractiviteiten. Je kunt er eindeloos wandelen, maar ook biken én je vindt er het langste boomtoppenpad ter wereld. Minder weer? Dan is er ook een gaaf indoor speelpark! Yvonne bracht een bezoek aan Flims-Laax met kinderen en deelt in dit blog de leukste zomeractiviteiten.
Wil je meer foto’s en video’s zien? Op ons instagram account vind je bij hoogtepunten ook een opgeslagen story van Flims-Laax.
Flims-Laax in Zwitserland: een heerlijke zomerbestemming met kinderen
De regio Flims-Laax is een gemeente in het Zwitserse kanton Graubünden. De twee dorpen liggen maar een paar kilometer van elkaar af. In de winter vormt Laax samen met de dorpen Flims en Falera één van de grootste aaneengesloten skigebieden. In totaal heeft het ruim 188 kilometer aan pistes.
Wij gaan echter in de zomer naar Flims-Laax, want dan is hier ook van alles te doen! We bezoeken mooie (zwem)meren, maken prachtige wandelingen en natuurlijk bezoeken we het langste boomtoppenpad ter wereld! In dit blog een overzicht van gave zomeractiviteiten in Flims-Laax met kinderen.
Gave zomeractiviteiten in Flims-Laax met kinderen
In willekeurige volgorde hieronder een overzicht van gave zomeractiviteiten in Flims-Laax met kinderen.
# 1 Senda dil Dragun
In Laax ligt het langste boomtoppenpad van de wereld; de Senda dil Dragun. Hoog tussen de bomen, tussen de 13 en 28 meter boven de grond, beleef je de natuur op zijn best. Over een traject van ruim 1,5 kilometer zijn er onderweg gave speelstations en is er bij de start nog een super toffe glijbaan. Ben je in Flims-Laax, dan mag je de Senda dil Dragun niet missen!
We schreven een apart blog over de Senda dil Dragun met allerlei praktische tips, je leest hem hier.
# 2 Caumasee
Een tweede highlight in Flims-Laax is de Caumasee. De prachtige blauw-groene kleuren van het water, de vele vissen, mooie restaurant met terras aan het water én speeltuin maken het absoluut een bezoek waard. Ook kan je er heerlijk zwemmen en relaxen. Wij huurden een trapbootje en gingen het meer op, ook een erg leuke activiteit met kinderen. Overigens is niet alleen het meer een aanrader, maar ook de weg er naar toe is een beleving (zie daarvoor # 4 in dit overzicht).
We schreven een apart blog over de Caumasee met allerlei praktische tips, je leest hem hier.
# 3 Crestasee
Deze staat bij ons nog op het to-do lijstje voor een volgende keer, de Crestasee. Dit meer ligt iets verder dan de Caumasee. Ook is dit meer wat kleiner en minder bekend, maar daardoor vaak ook wat rustiger en minder toeristisch. Vanaf Flims is het zo’n 2 uur wandelen of je kunt op zo’n 20 minuten van de Crestasee parkeren.
Meer informatie vind je hier op de website van de Crestasee.
# 4 Wandeling Connbächli
Vanaf de parkeerplaats van de Caumasee (zie # 2 in dit overzicht) start de Connbächli wandeling. De Connbächli is een klein riviertje waar je een bootje op kan laten varen, de Connschiffli. Deze bootjes worden lokaal gemaakt en kan je kopen bij de VVV in Flims, Laax, Falera of bij het dalstation van Laax Murschetg (23 CHF).
Wij maken een eigen Connschiffli van boomschors en takken die we bij elkaar knopen met wat elastiekjes. ”We moeten ook een mast hebben mama!” roept D. terwijl hij al een blad van de boom heeft geplukt. ”Kijk, dit is een coole mast!” Met een beetje hulp heeft ook onze dochter een eigen bootje gebouwd en zijn we klaar om ze te water te laten.
De Connbächli wandeling is in totaal een kleine 6 kilometer. Je loopt zo’n 3.2 kilometer heen tot aan Conn en vanaf daar ga je weer zo’n 2,5 kilometer terug. Aan het einde zit een mooi uitzichtpunt, maar wij slaan na 20 minuten wandelen af naar de Caumasee.
TIP: Heb je geen zin om terug te wandelen bij het eindpunt van de Connbächli-wandeling, dan kan je eventueel ook met de paardenkoets terug. Dit moet je vooraf reserveren en kost 25 CHF per volwassene en 12 CHF per kind.
# 5 Klettersteig Pinut
Ga je met tieners naar Flims-Laax en zoek je wat meer uitdaging? Dan is voor kinderen vanaf 12 jaar de klettersteig Pinut een aanrader. Deze klettersteig is tevens de oudste nog bestaande klettersteig van Zwitserland.
Het beklimmen van de Pinut door de Flimserstein is een spannende beleving. Door grotten, via ladders en trappen leidt de route over drie bijna verticale rotstrappen door de klettersteig. De klettersteig is technisch niet heel moeilijk, maar je moet geen last van hoogtevrees hebben. De klettersteig is ruim 5 kilometer lang en je moet hier zo’n 4 uur voor uittrekken.
Heb je geen ervaring met klettersteigen? Ga dan nooit alleen met altijd onder begeleiding van een gids! In de zomer worden er wekelijks begeleide tours aangeboden vanaf 12 jaar. Meer informatie lees je hier op de website van Flims-Laax.
# 6 Met de e-bike naar de Rheinschlucht
Flims-Laax is ook een paradijs voor bikers. Er is maar liefst 330 kilometer aan prachtige biketrails. Deze variëren van makkelijke brede e-bike routes tot aan uitdagende single tracks. Ook zijn er diverse bikeparks om je vaardigheden nog beter onder de knie te krijgen.
Wij zijn een middag met onze zoon van 8 jaar met de e-bike naar de Rheinschlucht gefietst vanaf het Rocksresort in Laax. De trails staan super goed aangegeven en de paden zijn goed onderhouden. De fietstocht was in totaal zo’n 2 uur en je hebt onderweg prachtig uitzicht op de Rheinschlucht.
Er zijn bijna overal wel e-mountainbikes te huur en laadpalen om je mountainbike weer op te laten. Wij vonden het een heerlijke manier om in korte tijd veel van de omgeving te kunnen zien. Er zijn nog een aantal speciale familie-bike routes, dit zijn:
- Nr. 16 Falera-Curnius-ALp Dadens-Falera
- Nr. 23 Hubertus Archery Park
Je kunt deze familie-bike routes terug vinden in de LAAX app of op de bikekaart die bij de VVV en bergbanen gratis te verkrijgen is.
Let op: in Zwitserland mogen kinderen vanaf 16 jaar pas op een e-bike. Onze zoon had een normale mountainbike, maar dat was best steil omhoog klimmen. Wij hadden een touw mee waarmee we hem de berg op konden trekken. Dit ging goed, maar we adviseren om een speciaal touw aan te schaffen die automatisch inrolt, waardoor er altijd de juiste spanning erop staat (soort werking als een hondenriem).
# 7 De Flimse waterweg: Trutg dil Flem
Deze staat heel hoog op ons lijstje voor de volgende keer; de Trutg dil Flem oftewel de Flimse waterweg. Het 7 kilometer lange waterpad gaat van de waterval in Segnesboden naar het centrum van Flims en onderweg kom je over zeven bruggen. Deze bruggen zijn een klein kunstwerk op zich en ontworpen door de Bündense ingenieur Jürg Conzett.
De hele wandeling is zo’n 4 uur en ruim 14 kilometer waarbij je zo’n 75 meter moet stijgen en ruim 1000 meter moet afdalen. Je wandelt dan van Nagens bergstation – Segneshütte – Foppa en terug naar Flims dalstation. In de zomer rijdt er ook een shuttle en kan je ook een deel van de wandeling doen. Ook wordt op dit moment een nieuwe bergbaan (FlemXpress) gebouwd die naar verwachting in de zomer van 2024 gereed is. Je kunt dan heel makkelijk stukjes van deze mooie wandeling lopen.
Let op: deze wandeling is vooral geschikt voor wat oudere kinderen, want niet alle bruggen zijn voorzien van een reling of hekje. Ook loop je langs wild stromend water dus kleine kinderen moet je continue in de gaten houden!
# 8 Wandeling naar Alp Nagens en lunchen bij Stalla
Een andere wandeling die we maakten is van Nagens op 2127 meter naar Alp Nagens op 1980 meter. Vanuit Flims nemen we de Bergbahn tot aan het bergstation op 2127 meter. Vanaf daar wandelen we in zo’n 30 minuten naar Alp Nagens, het is alleen maar afdalen. Onderweg kom je langs een kunstmatig meertje waar heel veel kikkervisjes zwemmen.
Alp Nagens is een mooie plek en in de zomer is hier ook een super gave pop-up camping met prachtig ingerichte tenten. Ook een superervaring om daar 1 nachtje te gaan overnachten. Bij Alp Nagens is een heel mooi authentiek bergrestaurant; Stalla. Er is een prachtig terras, maar ook binnen is het heel gezellig. Je kunt er heerlijk lunchen met uitsluitend regionale producten. Vanaf Alp Nagens loop je verder naar beneden naar het middenstation, hier kan je de bergbaan weer naar beneden nemen.
# 9 Kids Freestyle Academy
Minder weer en heb je nog jonge kinderen? Dan is de Kids Freestyle Academy in Flims een aanrader. Deze plek is uitsluitend voor kids van 0 tot 8 jaar. Je kunt er trampoline springen, klimmen, glijden én met stepjes en fietsjes racen op het indoor bikepark. Onze kids vonden het er geweldig! Tip; neem alvast anti slip sokken mee vanuit Nederland.
Meer informatie over de Kids Freestyle Academy lees je hier op de website.
# 10 Wandeling in de Bargis vallei
Een wandeling die wij op het lijstje hebben staan voor een volgende keer is de familiewandeling in de Bargis vallei op een hoogte van 1.550 meter. De bergvallei staat bekend als een paradijs voor bergbeklimmers en ligt verscholen achter een rotswand die is ontstaan door de aardverschuiving van Flims. Omdat de toegangsweg is afgesloten voor privéverkeer, is dit de perfecte plek om te genieten van de rust en stilte van de bergen.
In Bargis is een familiewandeling van 2.5 kilometer. Deze rondwandeling gaat door de mooie groene almweides en langs mooie waterstroompjes. Je moet ongeveer 48 meter omhoog en weer naar beneden, dus ook prima te doen met kinderen. Na de wandeling is het heerlijk lunchen bij Berghaus Bargis.
Om er te komen neem je de Bargis bus shuttle, deze rijdt dagelijks van midden mei tot eind oktober. Exacte tijden kan je vinden op de LAAX app.
# 11 Rocksresort LAAX
Wij verbleven in het Rocksresort in Laax. Naast prachtige appartementen is hier ook een mooie bikepark en mooie speeltuin. Vergeet dus zeker stepjes of fietsjes voor de kids niet mee te nemen, huren kan ook, dat kost 7 CHF per uur.
We schreven een apart blog over het Rocksresort LAAX, je leest hem hier.
# 12 Meer van Laax
In het centrum van Laax zit een mooi meertje. Ook is hier een mooie grote speeltuin met o.a. een kabelbaan en klimtoestel. Iets verderop is een mooi restaurant met ook nog een waterspeeltuin. Ook is er verhuur van roeibootjes en kan je er suppen.
# 13 Alp Mora glacial mills
Ook deze tip staat bij ons nog hoog op het lijstje voor de volgende keer. De Alp Mora Glacial Mills behoren tot de mooiste en meest bijzondere natuurformaties in Flims Laax Falera. De Maliensbach, die ontspringt op de Alp Mora in Trin, heeft hier in de loop der eeuwen grote ‘bassins’ gevormd. In totaal zijn er zo’n 20 met ook prachtig uitzicht op de Safien-vallei.
Als de sneeuw is gesmolten zijn de ‘bassins’ gevuld met kristalhelder, turquoise gekleurd water. Daarmee is het een heerlijke plek om te baden tijdens de zomermaanden. Om er te komen kan je wandelen vanaf Trin. Het is een pittige wandeling waarin je ook best wat moet stijgen. Heen en terug moet je er zeker zo’n 5 uur voor uittrekken.
Met kinderen kan je ook de shuttle overwegen die in de zomer op woensdag en zaterdag rijdt. Exacte tijden kan je vinden in de LAAX app of bij de VVV van Laax.
Flims-Laax met kinderen: praktische informatie
Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Flims-Laax met kinderen in Zwitserland? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.
Kindvriendelijk overnachten in Flims-Laax
Wij verbleven in het Rocksresort Laax, een heerlijke plek met kinderen. Er zijn verschillende appartementen die heel modern en warm zijn ingericht. De appartementen zijn van alle gemakken voorzien met luxe keuken en badkamer (met zelfs een eigen stoombad).
Voor de kids is er een grote speeltuin met ook een bikepark. We schreven een apart blog over het Rocksresort Laax, je leest hem hier.
Toegang tot de kabelbanen
Je kunt voor 19 CHF een dagticket kopen. Kinderen van 6 tot 17 jaar betalen 9,50 CHF (prijspeil 2023). Met dit ticket kan je 1 dag gebruik maken van de liften (elke lift 1x). Voor bikers is er een speciale bergpas waarmee je onbeperkt de liften kunt gebruiken. Mountainbikes kunnen probleemloos mee in de liften.
Meer informatie vind je ook hier op de website van Flims-Laax.
Gratis busvervoer in de regio
Bij de meeste accommodaties, waaronder het Rocksresort LAAX, ontvang je een gästekarte. Hiermee kan je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de regio. Bij het Rocksresort Laax is de busstop meteen voor de deur van het resort. Wij hebben het hele verblijf de auto niet nodig gehad en vonden het gratis reizen met de bus ideaal.
Laax app
Ga je naar Laax-Flims met kinderen? Dan raden we je aan om de Laax app te downloaden. In deze app vind je alle informatie en bijvoorbeeld ook de tijden van bergbanen, bussen en shuttles.
Kinderopvang
Tegen betaling wordt er in Flims-Laax ook kinderopvang aangeboden.
Meer informatie over kinderopvang in Flims-Laax vind je hier op de website van Flims-Laax.
Flims-Laax in de winter
Flims-Laax is in de winter ook een fijne bestemming. Het gebied heeft 224 pistekilometers, 5 snowparks en 28 skiliften, waarvan 70% zich op een hoogte tussen 2.000 en 3.000 meter bevindt. Daarmee Flim-Laax één van de meest betrouwbare wintersportgebieden qua sneeuw. Voor kinderen zijn er diverse kinderlanden en er zijn eveneens Nederlands skileraren (wel op tijd boeken!).
We hebben Flims-Laax in de winter van 204 bezocht, lees hier het uitgebreide blog.
Ligging van Flims-Laax in Zwitserland
Vanuit Utrecht is het zo’n 900 kilometer naar Flims-Laax.
Meer lezen
We hebben veel meer tips voor een vakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer tips.
- Adelboden in Zwitserland, 13x gave zomeractiviteiten
- Jungfrauregio met kinderen: 25 tips voor gave zomeractiviteiten
- Klammen en gletjerschluchten in Zwitserland: de mooiste op een rij
- Of lees hier meteen alle blogs over Zwitserland
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.