Familievakantie naar Slovenië: tips voor uitstapjes en een route voor een rondreis
De Tolmin kloof vonden we echt héél mooi!

Familievakantie naar Slovenië: tips voor uitstapjes en een route voor een rondreis

Slovenië 1 februari 2023

Houd je van prachtige natuur, bergen en meren? Dan is een familievakantie naar Slovenië absoluut een aanrader. In onze rubriek: ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Wendy er meer over.

Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een gezinsvakantie in de bergen te delen? We horen het graag, stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.

Wie zijn jullie?

‘Wij zijn een gezin met een vader, moeder en twee kinderen.’

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om naar Slovenië te gaan?

‘Op doorreis naar Kroatië kwamen we door Slovenië. Meestal verbleven we een tijdje op een camping in Karinthië en reisden we dan door naar Kroatië via Slovenië. Heel eerlijk? Als we links en rechts van de snelweg keken in Slovenië op doorreis naar Kroatië, dan kregen we niet gelijk de behoefte om daar op vakantie te gaan.

Zo’n 5 jaar geleden werd ik toch nieuwsgierig doordat iemand die ik ken daar wel op vakantie was geweest. Zij liet mij foto’s zien en toen was ik om! Ik dacht, Slovenië heeft ons wel wat te bieden! Ik ben op Instagram wat accounts gaan volgen die foto’s plaatsen van Slovenië. Toen werd ik steeds enthousiaster!

Aan de hand van veel lezen op Google heb ik een hele route uitgestippeld voor ons eerste jaar en hebben we de twee jaren daarna weer andere gedeeltes gezien. Zo hebben we eigenlijk in 3 jaar tijd heel veel van Slovenië gezien en heeft het land ons positief verrast! Campings heb ik op Google gevonden.’

Welke rondreis hebben jullie gemaakt door Slovenië?

‘Op de kaart hieronder zie je de rondreis die we hebben gemaakt in Slovenië. Vanuit Karinthië zijn we via de Predil pas (erg mooi om te rijden!) naar de Sočavallei in het Triglavski Gebergte gereden. We hebben dit in meerdere etappes gedaan en overnacht op verschillende campings. Deze heb ik zelf via Google gevonden maar ik zal hieronder nog wat meer over deze campings vertellen.’

Welke campings heb je bezocht voor jullie familievakantie in Slovenië?

‘We hebben meerdere campings bezocht tijdens onze familievakantie in Slovenië. Hieronder, in volgorde van onze rondreis, meer informatie daarover. Op het kaartje zijn we dus linksboven gestart en geëindigd bij de rode stip. Voor deze route moet je ongeveer zo’n 10 dagen uittrekken.

Wil je wat meer relaxen, dan moet je ongeveer 14 dagen inplannen. Persoonlijk zou ik de meeste tijd uittrekken rondom de Sočavallei en rondom Bled / Bohinj. Maar, de kloven en grotten zijn ook zeker de moeite waard net zoals de routes met de auto.

Camping Kamp Soca Bostjan in de Sočavallei

In de Sočavallei hebben we op camping Kamp Soca Bostjan gestaan, centraal gelegen en AAN de Soča Gorge! Je loopt er direct over een hangbrug naar toe en daar kun je van de rotsen afspringen in de ijskoude Soca of pootje baden en dammetjes bouwen.’

Aantal overnachtingen: 4

camping Kamp Soca Bostjan
Camping Kamp Soca Bostjan © Eurocampings
Vuurtje maken bij camping Kamp Soca Bostjan
Vuurtje maken bij camping Kamp Soca Bostjan

‘‘s Avonds kun je een vuurtje maken met een vuurkorf die je daar kunt lenen. Er is een klein speeltuintje en tafeltennistafel. Er zijn ook accommodaties te huur. Deze camping is leuk voor een dag of 4 of 5. Vanuit deze camping hebben we de volgende uitstapjes gemaakt:

 • Kobarid: mooi stadje in het hart van Soča Valley in Slovenië
 • Bovec: ook mooi stadje in het hart van Soča Valley, winkeltjes en restaurantjes
 • Slap(waterval) Virje: mooie waterval waar je ook kunt zwemmen
 • Slap Boka: een mooie waterval van 144 meter hoog en 18 meter breed, ligt in het Triglav Nationaal Park
 • De Vršič-pas: hoogste bergpas van Slovenië met 50 haarspeldbochten, gereden door het Triglavski gebergte
 • Kranjska Gora: leuk dorpje die wordt omringd door de Julische Alpen
 • Lake Jasna: een meer alpenmeer omringt door hoge bergen
 • Lepena Valley: prachtige groene vallei
 • Velika Korita: bosachtig ravijn langs de Soča-rivier met een brug, een waterval en verschillende paden richting het water’
Ook brachten we een bezoek aan Lake Jasna.
Lake Jasna, een prachtig bergmeer omringt door hoge bergen.

Camping Dujceva Domacija in het Karstgebied

‘Daarna reden we door naar camping Kamp Dujceva Domacija, in het Kastgebied. De camping is primitief met alleen basisvoorzieningen. De kampeerplaatsen liggen aan een heel groot veld. Op de camping zijn ook appartementen te huur. Het is een rustige camping, leuk voor 1 nacht.

Vanaf deze camping hebben we de volgende uitstapjes gemaakt:

 • Tolminkloof: een nauwe kloof gelegen in het Triglav National Park
 • Grotten van Skocjan: druipsteengrotten bij Divača in het Karst. Ze hebben een lengte van 5 kilometer en zijn meer dan 200 meter diep met verschillende watervallen

Guesthouse Mirjam:

Daarna zijn we doorgereden naar Guesthouse Mirjam. Bij dit Guesthouse is een mini camping MET ZWEMBAD, prima voor 1 nacht. Vanaf daar bezochten we de grotten van van Postojna: een karstgrottenstelsel bij Postojna. Met een lengte van 20.570 m en daarmee de langste grot van Slovenië en de op een na grootste druipsteengrot ter wereld.’

Aantal overnachtingen: 1

Camping Smlednik

Vervolgens kwamen we aan bij Camping Smlednik, een gezellige camping aan een rivier waar je in kunt zwemmen. Er zijn veel sportmogelijkheden voor jongeren. Toch vinden wij het een camping voor een 1 of 2 nachten. Er zijn ook accommodaties te huur.

Aantal overnachtingen: 2

Vanuit deze camping hebben we de volgende uitstapjes gemaakt:

 • Ljubljana: de hoofdstad van Slovenië
 • Skofja loka: een mooi middeleeuws stadje met veel oude gebouwen
Skofja Loka is een Middeleeuws stadje.
Skofja Loka is een Middeleeuws stadje.

Vervolgens zijn we doorgereden naar de omgeving van Bled en Bohinj. Het ene jaar zijn we naar Camping Danica gegaan (bij Bohinj) en het andere jaar naar Camping Sobec (bij Bled). De campings liggen op een half uur afstand van elkaar. In die regio zijn de hoogtepunten: Bled, Bohinj, vintgarkloof. Maar het land is zo klein… als je 4 nachten in de regio bent is dat prima.

Je kunt er ook zo een week verblijven, maar voor een rondreis is 4 nachten prima. Zoek je minder toerisme dan kies je camping Danica. Wil je vol in de drukte, jeugd en vertier zitten dan kies je camping Sobec. Beide campings zijn prima!

Camping Danica: Bled, Bohinj, Radovlicja

Deze camping is gelegen tussen Bled en Bohinj aan een rivier waar je met luchtbedden af kunt laten drijven. Nette camping, genoeg vertier op de camping. Er zijn accommodaties te huur, leuk voor een nacht of 4.

Camping Sobec

Dit is een grote camping waar je ook accommodaties kunt huren. Gelegen aan een eigen zwemmeer en aan een rivier. Het is een drukke camping met een supermarktje op de camping. Vanuit deze camping hebben we de volgende uitstapjes gemaakt:

 • Vintgarkloof: gelegen ten noorden van Bled bij Gorje in de regio Gorenjska in Slovenië. In de kloof stroomt de rivier Radovna over een lengte van 1,6 km
 • Radovlicija: een stadje in het noordwesten van Slovenië met nog een oorspronkelijk middeleeuws centrum
 • Bled: een groot felblauw meer, erg mooi maar wel heel toeristisch
 • Meer van Bohinj: Gelegen in het Triglav National Park, het diepste en grootste meer van Slovenië

Wauw, wat hebben jullie veel gedaan, wat vonden jullie echt het allermooiste?

‘Hieronder de bezienswaardigheden die wij echt héél mooi vonden. Daarbij ook een indicatie hoeveel tijd je hiervoor moet uittrekken.

 • Soča kloof: hele mooi kloof waar in de zomer van alles te doen is; wandelen, fietsen, raften, noem maar op.
 • Velika korita: wederom een prachtige kloof van 750 meter lang en 15 meter diep, op sommige plekken kan je ook zwemmen
 • Lepena Valey: hele mooie groene vallei

Tijdsduur: Deze bovenstaande bezienswaardigheden zijn te zien in 2 dagen. Kinderen moeten goed kunnen lopen. Toen wij er waren, waren onze kinderen 6 en 7 jaar en dat ging prima.

De Lepena Vallei vonden wij echt héél mooi!
De Lepena Vallei vonden wij echt héél mooi!
 • Bovec: mooi stadje in het hart van Soča Valley, winkeltjes en restaurantjes; waaruit je veel excusies kunt ondernemen
 • Slap(waterval) Virje: mooie waterval
 • Slap Boka: mooie waterval

Tijdsduur: Bovenstaande bezienswaardigheden zijn te zien in 1 dag

De waterval Slap Boka vonden wij ook heel indrukwekkend.
De waterval Slap Boka vonden wij ook heel indrukwekkend.

Daarnaast vonden wij de Vršič-pas erg mooi. Dit is de hoogste bergpas van Slovenië met 50 haarspeldbochten. We hebben deze pas gereden door het Triglavski gebergte tot aan Kranjska Gora en Lake Jasna.

Tijdsduur: Dit kun je rijden op 1 dag. Als je 1 locatie hebt in de Sočavallei zou ik er 5 dagen verblijven om al deze bovenstaande bezienswaardigheden te kunnen zien.

Andere mooie bezienswaardigheden in Slovenië die we heel mooi vonden:

Voor bovenstaande bezienswaardigheden moet je goed ter been zijn, want er zijn heeeel veeeel trappen.

De Tolmin kloof is echt een bezoek waard tijdens een familievakantie in Slovenië.
De Tolmin kloof is echt een bezoek waard tijdens een familievakantie in Slovenië.
 • Grotten van Postojna max 3 uur, in combinatie met Kasteel van Predjama wellicht langer, dagactiviteit je gaat gedeeltelijk met een treintje en lopen.
 • Ljubljana inclusief de bijzondere wijk Metelkova en kasteel is het leuk om er een dagje naar toe te gaan. Langer hoeft ook niet.
 • Skofja Loka, middeleeuws stadje: 2 uur voor uittrekken
 • Radovlicja, middeleeuws stadje: 2 uur voor uittrekken
 • Vintgarkloof: max 3 uur
 • Meer van Bled: dagactiviteit
 • Meer van Bohinj: dagactiviteit’
Ook de grotten van Postojna zijn zeker een bezoek waard.
Ook de grotten van Postojna zijn zeker een bezoek waard.

Wat vond je van het prijsniveau van een familievakantie in Slovenië? Is het vergelijkbaar met Nederland?

‘Wat betreft een familievakantie in Slovenië, is het prijsniveau misschien wel vergelijkbaar als in Nederland. Alleen verwacht je dat het lager ligt omdat de voorzieningen over de hele linie minder zijn als in Nederland, Oostenrijk en Kroatië. Het is niet primitief, maar als je Oostenrijk gewend bent, dan hebben ze in Slovenië nog wel wat stappen te maken. Of ze dat willen is een tweede.

Je moet er niet heen gaan om te denken dat het daar goedkoper is als in bijvoorbeeld Oostenrijk, Kroatië en Italië. Maar wat je ervoor terug krijgt is wel uniek! Een beetje het droomvlucht van de Efteling gevoel. Echt heel anders als Oostenrijk bijvoorbeeld.’

Wat is je overall ‘conclusie’ van jullie familievakantie in Slovenië, waarom zouden jullie het gezinnen aanraden (of juist niet)?

‘Wat een land, qua natuur en stadjes! Gewoon een keer gaan! Verwacht geen speeltuinen boven op de bergen en zwembaden zijn er ook nauwelijks te vinden, maar wat je ervoor terugkrijgt is heel bijzonder. Het droomvlucht gevoel. Watervallen en turquoise water. Hangmatten ophangen en vuurtje stoken. Zwemmen in ijskoud water van een waterval of kloof en suppen op een meertje.

Ook is het een walhalla voor outdoor activiteiten, maar dat hebben wij niet gedaan. Wij vinden de afwisseling leuk: een strand/zwemweek in Kroatië of Italië en dit combineren met Oostenrijk of Slovenië.’

Zouden jullie misschien nog andere keuzes hebben gemaakt qua regio’s / verblijf / activiteiten als jullie de reis nogmaals zouden maken?

‘We zouden onze reis precies zo doen, maar als je de Tolminkloof hebt bezocht in de vroege ochtend en daarna een keer de Vintgarkloof bezoekt, dan vinden wij met al die toeristen het niet waard, we zijn omgedraaid na een kwartier want het was file lopen. Meer van Bled is ook heel druk, maar het meer van Bohinj is juist heel relaxed!’

Zijn er nog andere tips die je andere gezinnen zou willen meegeven? 

‘Ga blogs lezen, volg op insta accounts om inspiratie op te doen, en doe het gewoon! En, neem luchtbedden of een supplank, hangmat en marshmallows mee.’

Familievakantie in Slovenië, handig om te weten:

Enthousiast geworden voor een familievakantie in Slovenië? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Liever een ‘kant en klare’ rondreis boeken door Slovenië?

Het is redelijk makkelijk om zelf een rondreis door Slovenië samen te stellen, zeker met de tips in dit blog. Wil je dit liever niet? Dan kan je ook een ‘kant en klare’ familierondreis in Slovenië boeken, bijvoorbeeld deze:

 • Family Active Bled: een 8-daagse actieve vakantie voor gezinnen met kinderen vanaf 6 jaar, inclusief activiteiten en verblijf in een appartement op een vakantieboerderij.
 • Family Active Bovec: een 8-daagse actieve gezinsvakantie, inclusief verblijf in een appartement in Bovec.

Familierondreizen via de ANWB

Ook de ANWB heeft speciale familierondreizen door Slovenië, zoals:

Boek je campings van tevoren

Inmiddels hebben steeds meer mensen de schoonheid van Slovenië ontdekt. Waar je vroeg nog wel op de bonnefooi kon gaan, lukt dat in middels niet meer. Ga je in het hoogseizoen, boek dan tijdig je campings om zeker te zijn van een plekje.

Vermijd drukte, ga vroeg op tijd of einde van de middag

Sommige bezienswaardigheden (bv. meer van Bled, Tolmin Kloof etc.) zijn erg toeristisch (geworden). Wil je niet in rijen lopen, ga dan heel vroeg of juist helemaal aan het einde van de dag.

Ligging van Slovenië

Vanaf Utrecht is Slovenië zo’n 1259 kilometer.

Meer lezen?

Een andere volger van kidsindebergen deelde onlangs ook al haar tips voor een familievakantie in Slovenië, klik hieronder voor haar tips:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: