Wintercover_01 Arosa
Courchevel; wintersportbestemming voor de hele familie
Courchevel Frankrijk

Courchevel; wintersportbestemming voor de hele familie

Frankrijk 19 maart 2024

Courchevel als wintersportbestemming voor de hele familie? Dat proberen we graag uit! Wanneer we ons bezoek aan Huttopia Bozel en Vanouise plannen weten we dat deze camping midden in het Franse departement Savouie ligt. Savouie is gelegen in de Auvergne-Rhône-Alpes. Wie deze regio een beetje kent weet dat de Savouie bestaat uit tal van mooie gebieden, dorpen en hoge bergtoppen. Een van deze dorpen is Courchevel.

Courchevel Frankrijk
Een van onze stopjes langs de piste in Courchevel.

Sweet memories

Is het toeval dat we naar Les 3 Vallées gaan? Eerlijk gezegd niet helemaal. Voordat we startten met Kidsindebergen kwam ik al veel in de bergen en sinds Kidsindebergen bestaat nog veel meer. Echter is het voor mij zo’n 20 jaar geleden allemaal begonnen tijdens mijn eerste wintersport vakantie in het immense Les 3 Vallées gebied, waar Courchevel onderdeel van uit maakt. Vooral de enorme omvang van het gebied is mij bijgebleven en lange tijd zeg ik dat ik graag weer een keer terug ga. Nu doet de kans zich gelukkig voor, en dit keer bezoek ik het gebied niet met vrienden maar samen met onze dochter van 4 jaar.

Courchevel: 6 dorpen op de hoogten van de Tarentaise vallei

Wat mij bijgebleven is van mijn bezoek circa 20 jaar geleden is dat Courchevel een mondain dorp is te midden van enorm veel pistes. En dat ik flink door moest skiën vanuit Val Thorens om Courchevel te bereiken én om ’s middags ook weer thuis te komen. Nu leer ik dat Courchevel eigenlijk bestaat uit 6 dorpen. Het laagst gelegen dorp is Saint-Bon op 1.100 meter terwijl Courchevel 1850 het hoogst ligt (de hoogte laat zich raden).

Courchevel Frankrijk
Op de gondels vindt je tal van designer merken.

De dorpen van Courchevel:

  • Saint-Bon (1.100 meter)
  • Courchevel – La Praz (1.300 meter)
  • Courchevel – La Tania (1.400 meter)
  • Courchevel – Village (1.550 meter)
  • Courchevel – Moriond (1.650 meter)
  • Courchevel 1850 (1.850 meter)

Met de bus naar Courchevel 1850 vanaf Huttopia

De 6 dorpen zijn met elkaar verbonden door middel van pistes, skiliften en skishuttles. Zelf verblijven we in Huttopia Bozel en Vanouise wat iets lager gelegen is op circa 870 meter. Echter ben je met de gratis shuttle vanaf de camping in 20 minuten in Courchevel – La Praz waar je de gondel kan nemen naar Courchevel 1850 in circa 8 minuten. Je kan overigens met de bus tot in Courchevel 1850 komen, al doe je hier in totaal (plus overstap) een uur over. Dan is de keus met La Praz vaak snel gemaakt.

Of toch liever met de auto

Pak je liever de auto? Dan kan je tot in Courchevel 1850 komen. Wij probeerden deze optie en dat ging prima. Het is een klim van circa 14 kilometer met veel bochten. Dit vanaf de rotonde in het dal aan de doorgaande weg naar Bozel en je doet er ongeveer een half uur over. De navigatie denkt overigens dat het sneller kan, maar toen ik een doodlopend weggetje in moest en bijna bij iemand in de achtertuin stond leek het me beter om gewoon de bergpas te pakken. Bijkomend voordeel van dit autoritje: ’s middags gingen de ogen van A. dicht zodra ik de auto startte om na een half uurtje weer vrolijk wakker te worden.

Parkeren in Courchevel 1850

We hadden het geluk in het laagseizoen te zijn (half maart) waardoor het rustig was. Dit schijnt in het hoogseizoen echt anders te zijn dus goed om je vooraf in het parkeren in Courchevel te verdiepen, zeker als je in het hoogseizoen gaat. Wij parkeerden in La Croisette. Geen goedkope optie (je bent al snel 25 euro voor een dag kwijt) maar wel ideaal gelegen. La Croisette is midden in het dorp gelegen en je kan binnendoor naar de vertrekplaats van de gondel.

Denk overigens niet je dat je je auto ergens in het dorp gratis kan parkeren. Toen ik mij vooraf in Courchevel verdiepte las ik iets over enkele gratis plekken en plekken waar je even kan staan. Ik heb ze niet gezien (maar mogelijk gemist). Wat is wel gezien heb is een truck die auto’s weg kan slepen 😉

Ieder dorp zijn eigen karakter

Hoewel de dorpen dicht bij elkaar liggen heeft ieder dorp zijn eigen karakter. Zo moet je voor de geschiedenis van Courchevel naar Saint-Bon, waar in 1908 gestart werd met de bouw van het eerste hotel. Zo’n 200 meter hoger ligt het traditionele bergdorp Courchevel – La Praz. Vanaf hier kan je dus de lift pakken en ben je in circa 8 minuten in Courchevel 1850. Iets hoger, op 1.400 meter, ligt het autovrije Courchevel – La Tania.

Wij richten onze blik nu op Courchevel – Village, gelegen op 1.650 meter. Courchevel – Village wordt beschreven als dé spot voor families. Hier eindigt de 2,5 kilometer lange rodelbaan in het dorp en kan je na je skidag of tijdens slecht weer een duik nemen in het aquafuncentrum Aquamotion. Dit zwembad is gelegen op circa 600 meter lopen van het dorp. Te ver? Geen probleem, er gaat ook een gratis pendelbus. In Courchevel – Village vindt je ook tal van liften die je hoger het gebied in brengen.

Aquamotion bereik je overigens ook binnen een paar minuten met de shuttle of de roltrap vanuit Courchevel – Moriond. Dit dorp ligt net achter de berg en pakt daarom een hoeveelheid aan zon mee. De vele blauwe en groene pistes maken dit dorp ook geschikt voor gezinnen met beginnende skiërs.

Is Courchevel een duur dorp?

Ik herinnerde mij vooral een mondain dorp, toen ik hier lang geleden was. Ik was dan ook in Courchevel 1850, wat uitblinkt in uitstekende hotels, met Michelin sterren bekroonde restaurants en tal van designer winkels. Tevens is Courchevel 1850 het hoogst gelegen dorp.

Courchevel Frankrijk
De winkelstraat direct bij de gondel in Courchevel 1850. Vele bekende designermerken zijn er vertegenwoordigd.

Les 3 Vallées: ’s werelds grootste skigebied

In al mijn enthousiasme ga ik mij proberen zoveel mogelijk te beperken tot het ‘Courchevel-deel’. Want met 600 kilometer piste is Les 3 Vallées, waar Courchevel onderdeel van uit maakt, het grootste skigebied ter wereld. Simpel verwoord: een walhalla voor wintersportfans zoals ik. Ik ben hier echter met mijn dochter van 4 jaar en, ondanks dat zij voor haar leeftijd al flink kan skiën, is het gebied dusdanig groot dat we de dagen dat wij er zijn amper voldoende tijd hebben om enkel Courchevel goed te verkennen.

“Papa, zijn hier moeilijke pistes?” vraagt A. mij. De pistes in Courchevel zijn grotendeels groen en blauw wat ideaal is voor jonge kids. Eigenlijk bestaat het ‘centrale deel’ hoofdzakelijk uit groene en blauwe pistes waardoor er ook voldoende te kiezen valt. Ik zie de nodige blijdschap in de ogen van mijn dochter en merk dat het ook goed vol houdt omdat deze pistes wat minder van haar kracht vragen.

Courchevel Frankrijk
Wat een uitgestrekt gebied! Toch wel smullen dit, zeker met dit weer erbij.

Toch eerst even Les 3 Vallées…

Want dit enorme skigebied heeft veel, heel veel, te bieden. Kijk allereerst maar eens naar de pistekaart. Les 3 Vallées bestaat uit verschillende deelgebieden, waar Courchevel er een van is. Het laagst gelegen is Brides-Les-Bains op 600 meter en vormt een toegangspoort naar het gebied. Daarnaast bestaat het gebied uit Les Menuires, Orelle, Méribel, Saint-Martin-de-Belleville en tot slot het bekend en hooggelegen Val Thorens. Door de hoge ligging is wintersport hier mogelijk vanaf eind november tot begin mei.

Neem even de tijd om de pistekaart te bestuderen. Afbeelding: www.les3vallees.com

Skigebied Courchevel; vele groene en blauwe pistes

In Courchevel van kan je doorgaans terecht van begin december tot medio/eind april. Dit lange seizoen is te danken aan de hoge ligging én vele sneeuwkanonnen. Het fijne van Courchevel is dat het bestaat uit veel groene en blauwe pistes. Voor wie nog niet eerder in Frankrijk is geweest en groene pistes (relatief) onbekend zijn: groen betekent dat niet dat er geen sneeuw ligt, maar is nog een slag eenvoudiger dan de blauwe pistes. Ideaal dus voor de allerkleinsten.

De psitekaart van Courchevel is al overzichtelijker. Afbeelding: www.les3vallees.com

In totaal is meer dan de helft van de skipistes in Les 3 Vallées groen of blauw. Courchevel ligt als eerder beschreven tussen de 1.100 meter en het hoogste punt is op zo’n 2.660 meter (Vizelle). Beperk je je tot Courchevel zoals wij nu doen, dan kan je kiezen uit zo’n 150 kilometer aan pistes waarvan 86 kilometer blauw of groen is.

Courchevel Frankrijk
Live informatie bij de gondel in Courchevel 1850

Skipassen en skiles Courchevel

Met alleen een pistekaart zijn we er natuurlijk niet. Voor we de piste op kunnen halen we een skipas. Hierbij kan gekozen worden voor een pas het het hele 3 Vallées gebied of enkel voor Courchevel. Een weekpas kost je 375 euro voor het hele gebied (prijzen seizoen 2023/2024). Wil je je beperken tot de pistes van Courchevel, dan kan je kiezen voor een iets goedkopere versie (340 euro; prijzen seizoen 2023/2024). Het betreft hier online prijzen. Omdat skipas prijzen met alle packages en soms kortingen al snel maatwerk worden, kijk je hier voor de prijzen voor Les 3 Vallées en hier voor de prijzen voor Courchevel.

Aanbiedingen voor kinderen en families

Allereerst valt het mij op, mede omdat onze dochter 4 is, dat enkel ik een skipas aan hoef te kopen. Kinderen tot 5 jaar zijn namelijk gratis. Ideaal, zeker in combinatie met alle groene en blauwe pistes. Vanaf 5 jaar skiën de kinderen niet meer gratis, maar krijgen ze nog wel een korting. Wel hebben kids tot 5 jaar een skipas nodig, welke gemaakt wordt bij de ticket office. Belangrijk: neem het paspoort of ID kaart van je kind mee om de skipas te krijgen. Ook wordt er een foto gemaakt.

Courchevel Frankrijk
Familie park boven Courchevel 1850

Tevens zijn er familie aanbiedingen. Zo haal je de 6-daagse passen voor het Les 3 Vallées gebied voor 300 euro per stuk (prijzen seizoen 2023/2024) wanneer je gaat met 2 volwassenen en 2 kinderen in de leeftijd 5-17 jaar. Dat kan toch al snel een paar 100 euro schelen en, wanneer ik kijk naar de gemiddelde prijzen van een skipas, dan vind ik 300 euro voor zoveel pistes echt een prima prijs. En ga je voor het eerst skiën, dan kan een Minipass een optie zijn. Je hebt dan toegang tot een deel (het eenvoudigere stuk) van Courchevel en betaalt slechts 35,50 euro voor een dagpas (prijzen seizoen 2023/2024). Meer informatie over de Minipass is hier te vinden.

Tot slot zijn er passen te koop voor voetgangers. Ideaal voor wanneer familiekleden meegaan die liever niet gaan skiën, maar wel graag het gebied leren kennen (of als je opa en/of oma mee neemt). Een voetgangerspas in Courchevel kost je 85 euro voor 6 dagen (prijzen seizoen 2023/2024).

Skiles in Courchevel

Zelf nemen we geen skiles in Courchevel als we er zijn. Onze dochter kan namelijk al aardig skiën en we besluiten dat ze zich hier zelf even mag vermaken de groene en blauwe pistes. Wil je een skiles boeken, dan heb je veel keus in Courchevel. Alleen in dit deelgebied vind je al 10 skischolen. Alle informatie vind je hier.

Even niet skiën? Genoeg andere winteractiviteiten

Hoewel het in Courchevel lastig is om je te vervelen, zijn er ook genoeg leuke non-ski activiteiten. Een greep uit het assortiment: glijden op een airboard, een ritje maken met sledehonden, rondrijden op een elektrische sneeuwscooter, sleeën, met de pistebully mee en zo kan ik nog wel even doorgaan. Alle winteractiviteiten zijn op de website van Courchevel te vinden.

Courchevel Frankrijk
Of ga naast de piste lunchen met uitzicht op het vliegveld. Plezier voor de kids gegarandeerd.
Courchevel Frankrijk
Om daarna weer heerlijk de groene en blauwe pistes op te gaan.

Family Plus label

Sinds 2010 is Courchevel in het bezit van het Family Plus label. Dit label wordt toegekend aan gemeenten die beleid voeren voor de ontvangst van families en kinderen. Meer lezen over hoe Courchevel hier invulling aan geeft kan hier. Wat ons vooral is opgevallen zijn de gedifferentieerde skipas prijzen, de vele activiteiten voor verschillende leeftijden en het feit dat er kinderopvang geboden wordt voor het geval je even wilt relaxen zonder kinderen. Wij komen hier om lekker de vele pistes op te gaan en maken zelf geen gebruik van de opvang. Echter ziet A. zodra we terug lopen naar de auto een speelkamer. Niet heel groot, maar wel fijn om even uit te leven, of als het slecht weer is.

Onze conclusie

Het was ongeveer 20 jaar geleden dat ik in Courchevel was geweest en als het aan mij ligt wacht ik geen 20 jaar op het volgende bezoek. Hoewel ik zelf niet zoveel heb met het mondaine biedt de regio heel veel voor families. Het gebied vind ik echt fantastisch, zowel voor de kinderen die hier heerlijk over de groene en blauwe pistes kunnen gaan als ook voor de ouders die zich hier niet hoeven te vervelen. Het Les 3 Vallées gebied is zo groot dat je een goede reden hebt om na je vakantie het idee te opperen om hier vaker heen te gaan 😉

Courchevel is niet goedkoop. Je kan heerlijk bij een van de schitterende restaurants langs de piste eten, maar hier hangt zeker een prijskaartje aan. Wel zijn er tal van loketten waar je een eenvoudige snack en/of drankje kan afhalen, maar verwacht hier ook geen hele lage prijzen. Wil je budget? Dat kan. Wij namens soms een rugzak met broodjes en drinken mee en gingen dan langs de piste zitten (zeker bij het vliegveld is het mooi zitten met de kids). Je moet echter wel een beetje geluk met het weer hebben wanneer je ervoor kiest om buiten te eten.

Voor mij is het ook een bestemming om ook eens met meerdere gezinnen te bezoeken, zodat we een keer kunnen splitsen zodat zowel ouders als kinderen hier fantastisch hebben op de pistes. En tot slot vind ik de prijs van de skipas erg acceptabel, kijkend naar de enorme omvang van het skigebied en aantal kilometers piste. Kortom, ons zie je terug.

Courchevel Frankrijk
Dit is toch genieten?

Ligging van Courchevel

Vanaf Utrecht is Courchevel circa 1.093 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een fijne vakantie met kinderen in de Alpen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: