Wintercover_01 Arosa
Crans-Montana met kinderen: alle tips voor een heerlijke skivakantie in Zwitserland
Uitzicht van één van de hotelkamers.

Crans-Montana met kinderen: alle tips voor een heerlijke skivakantie in Zwitserland

Zwitserland 1 november 2023

Een wintersportvakantie naar Crans-Montana met kinderen is volgens Bibianne een aanrader. Zij gaat al jaren naar dit skigebied en deelt in dit blog haar ervaring en veel tips!

Waar ligt Crans-Montana?

Het skigebied Crans-Montana ligt in het kanton Wallis in Franstalig Zwitserland. Het is vanuit Utrecht 982 kilometer rijden en goed bereikbaar met zowel de auto als trein. Vanuit Amsterdam, Arnhem en Utrecht vertrekt er dagelijks een rechtstreekse trein richting Basel waaronder de nightjet nachttrein.

Vanuit Arnhem ben je dan binnen 6 uur in Basel. Daar aangekomen is er nog maar 1 overstap nodig om in Sierre te komen. Vanuit dat dorp rijdt er een bus naar de 3 dorpen die samen het skigebied van Crans-Montana-Aminona vormen: Crans-sur-Sierre, Montana en Aminona. Je reist met comfortabele treinen, meestal op tijd over een perfect georganiseerd treinnetwerk.

Het skigebied van Crans-Montana

De 3 deel-skigebieden Crans-Montana-Aminona hebben gezamenlijk zo’n 140 kilometer aan piste. In dit gevarieerde gebied zijn er 61 pistes en 23 liften die zich bevinden tussen 1500 en 3000 meter hoogte. Het is daarmee een hooggelegen, sneeuwzeker skigebied dat geschikt is voor zowel beginners als gevorderde skiërs en snowboarders.

Er zijn:

 • 16 blauwe pistes: 55 kilometer
 • 30 rode pistes: 70 kilometer
 • 8 zwarte pistes: 15 kilometer

Daarnaast is het gebied voornamelijk gelegen op zuidhellingen. Het gebied is op een gemakkelijke manier volledig met elkaar verbonden. Hieronder is het pisteplan van het gehele skigebied te zien:

Copyright afbeelding: Crans-Montana

Mijn ervaringen met skigebied Crans-Montana met kinderen

Op een heerlijke zonnige ochtend, ga ik vanuit het dorp Crans omhoog met de Crans-Merbé-Cry d’Er gondel. Deze gondel kan me rechtstreeks naar een hoogte van 2258 meter brengen, maar ik kies ervoor om eerst uit te stappen bij het tussenstation Merbé.

Daar ligt het gelijknamige restaurant, dat gerund wordt door Nederlanders. Je kunt er onder andere typisch Zwitserse gerechten bestellen, het uitzicht is prachtig, het terras zonnig en de kinderen kunnen naast het restaurant lekker in de sneeuw spelen.

De Crans- Merbé-Cry dÉr cabine.
De Crans- Merbé-Cry dÉr cabine.
Het terras van Merbé met prachtig uitzicht.
Het terras van Merbé met prachtig uitzicht.

Prachtige uitzichten op de Matterhorn, Weisshorn en Mont Blanc

Na een warme chocomelk, stap ik weer in de gondel richting Cry d’er. Van daaruit kan je, na een klein stukje skiën, met een moderne stoeltjeslift naar Bellalui dat op 2548 meter hoogte ligt. Daar aangekomen geniet ik van het adembenemende uitzicht. Ik kan tussen al de bergtoppen onder andere de Matterhorn, Weisshorn en de Mont Blanc zien liggen. Het is hier ontzettend fotogeniek.

Vanaf Bellalui kan je aan de kant van het skigebied van Crans blijven of aan de andere kant van de berg naar beneden richting Montana. Dit is piste 10 en heet Zabona.

Alaïa Parks, een ontzettend groot funpark

Ondanks dat het gebied erg geliefd is bij families, valt het me op dat het gebied niet druk is. Ik kies ervoor om via de piste Bellalui af te dalen aan de kant van Crans en ski via een brede, rode piste weer terug richting Cry d’Er.

Op de pistekaart staat achter piste 8 Bellalui ‘FIS’. Het gebied mag zich jaarlijks de host noemen van de Audi FIS Ski World Cup en mag in 2027 het Fis Alpine World Ski Championship organiseren. Deze Bellalui piste is inderdeel van de World Cup afdaling.

Aangekomen bij Cry d’Er, kijk ik uit over Alaïa Parks, een ontzettend groot funpark, waar ervaren freestylers de meeste indrukwekkende sprongen aan het maken zijn. Naast het funpark liggen een aantal mooie brede blauwe pistes, die erg geschikt zijn voor kinderen of beginnende skiërs. Het is voor gevorderde skiërs ook mogelijk om naar het dorp Crans te skiën via uitdagende rode en zwarte pistes.

De brede rode piste Cry d'Er nummer 4, richting Crans.
De brede rode piste Cry d’Er nummer 4, richting Crans.

Ga je met kinderen vanuit Crans met de cabine omhoog, dan kun je als je boven bent aangekomen, het beste kiezen voor:

 • Afdaling Boulevard, een blauwe piste, nummer 1
 • Afdaling Mérignou, een blauwe piste, nummer 7 en
 • Afdaling Easy Snow Park, een blauwe piste, nummer 7b

Sleepliftjes kunnen je weer terugbrengen naar het station Cry d’Er, zodat je met de kinderen met de cabine terug naar het dorp kunt. Afhankelijk van de afspraken die je maakt met de skischool, zou het kunnen dat het vertrekpunt van de Crans-Merbé-Cry d’Er cabine, de plek is waar je afspreekt met de skileraar.

De brede, blauwe pistes 1 en 7 zijn erg geschikt voor kinderen.
De brede, blauwe pistes 1 en 7 zijn erg geschikt voor kinderen.

Omhoog vanuit Montana

Vanuit Montana is het mogelijk om met de Montana-Arnouva cabine of de Violettes Express cabine naar boven te gaan.

1. De Montana-Arnouva cabine

Van Montana naar Arnouva is maar een klein stukje met de gondel. De locals hebben de plek waar je aankomt, de naam ‘Le jardin des neiges’ gegeven; de sneeuwtuin. Sommige skileraren spreken hier af als je een skiles boekt. Hier worden skilessen gegeven voor de allerkleinste kinderen en de beginners. Je kunt vanuit hier ook met een stoeltjeslift richting Cry d’Er. De kinderen of volwassen skiërs die al wat verder zijn, kunnen via deze weg dus gemakkelijk andere delen van het gebied bereiken.

Op de pistekaart wordt dit deel van het gebied aangeduid als de kinderzone. Er zijn verschillende korte pistes, sleepliftjes en lopende banden. Er zijn speeltoestellen en er is een mogelijkheid om te sneeuwhockeyen. Ook kun je vanuit hier rodelen naar Montana.

Naast de sneeuwtuin ligt restaurant Brasserie Arnouva, dat ook een zonnig terras heeft. Je kijkt uit over de kinderzone en wat hoger gelegen delen van het gebied. Ze bieden de wandelaars en skiërs verschillende concepten. Zo kan er voor fastfood gekozen worden in de familie snack hoek, je kunt à la carte eten in hun brasserie en ze bieden zelfs de mogelijkheid om op hun terras te genieten van een kaasfondue in een gondel.

2. De Violettes Express cabine

Van west naar oost ski ik door het skigebied en besluit om omhoog te gaan met de Violettes Express. Dit is een wat drukkere gondel die je naar Violettes kan brengen. Uitstappen halverwege is ook mogelijk. Als ik hiervoor kies, kan ik mijn skidag vervolgen door met een stoeltjeslift omhoog te gaan. Deze verbindt dit middelste deel van het gebied met het westelijke deel van het gebied richting Crans.

Ik blijf zitten omdat ik naar 2220 meter hoogte wil. Een plek waar je wederom een prachtig uitzicht hebt over het uitgestrekte gebied en op de aan de andere kant van het dal gelegen besneeuwde bergtoppen. Ik ski via brede rode pistes richting de moderne stoeltjeslift Cabane de Bois, die mij terugbrengt naar Violettes.

Het uitzicht over Wallis vanaf 3000 meter.
Het uitzicht over Wallis vanaf 3000 meter.

Vanaf Violettes neem ik de gondel naar het hoogste deel van het gebied, de gletsjer Plaine Morte, wat letterlijk vertaald ‘dode vlakte’ betekent. Het is een vlakke gletsjer waar langlauf liefhebbers 10 kilometer lang kunnen genieten van wintersport op 3000 meter hoogte. Ook kan je hier een tocht maken over de gletsjer in een slee die wordt voortgetrokken door honden en is het mogelijk om een door de scouting gebouwde iglo bezoeken.

Uitzicht vanaf 3000 meter hoogte over de gletsjer en Berner Oberland aan de andere kant.
Uitzicht vanaf 3000 meter hoogte over de gletsjer en Berner Oberland aan de andere kant.

Ik kijk mijn ogen uit als ik zowel Wallis en Berner Oberland kan zien liggen en realiseer me dat ik vanuit het dorp Montana op een zeer kindvriendelijke manier met een gondel naar de gletsjer kan. Ik hoef geen meter te skiën en maar 1x over te stappen.

Na genoten te hebben van het uitzicht waag ik me aan de prachtige, brede en lange afdaling terug naar 1500 meter. Een 8 kilometer lange piste van de gletsjer terug naar het dorp Montana. Ik kom over zwarte en rode pistes, dus de route naar beneden is geschikter voor gevorderde skiërs.

Omhoog vanuit Aminona

Helaas is het niet mogelijk om vanuit Aminona rechtstreeks met een skilift het skigebied te bereiken. Er gaat wel een gratis skibus van Aminona naar het vertrekpunt van de Violettes Express, naar het centrum van Montana waar de Montana-Arnouva lift vertrekt en naar het centrum van Crans. Vanaf de bushalte in Crans is het een paar minuten lopen naar het vertrekpunt van de Crans-Merbé-Cry d’Er cabine.

Skiën in het dorp Crans

Naast het hierboven beschreven skigebied, is er in het dorp Crans nóg een mogelijkheid om te skiën. ‘Le Snow Island’ is een vrij uitgebreide oefenweide, gelegen op de golfbaan midden in het dorp. Op de plek waar in de zomer de driving range zijn faciliteiten ontwikkelt om te skiën en sleeën. Hier is ook een restaurant aanwezig.

Ook is er op een wat vlakker stuk op de golfbaan voor de echte beginners een korte piste aangelegd. Op de golfbaan zijn 2 sleepliften en 2 lopende banden aanwezig. Dit zou een plek kunnen zijn waar de skileraar met je afspreekt als je een lesje boekt. Naast dat je er kan skiën, is de besneeuwde golfbaan ook een prachtige plek om te wandelen.

In Crans-Montana met kinderen? Dan is Snow Island heel geschikt.
In Crans-Montana met kinderen? Dan is Snow Island heel geschikt.

Skiën in Crans-Montana met kinderen: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een skivakantie naar Crans-Montana met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Kosten skipassen Crans-Montana

Ik adviseer om de skipas altijd van tevoren online aan te schaffen via de website van Crans-Montana, aangezien dit een flink kostenvoordeel oplevert. Het is ook mogelijk om aan de kassa bij een de vertrekpunten van de bergbanen skipassen te kopen, maar het kan zomaar zijn dat je dan 2 keer zoveel moet betalen.

De onderstaande prijzen gelden voor online aankoop van de skipassen.

In het skigebied van Crans-Montana worden 3 mogelijkheden geboden met betrekking tot het kopen van een skipas.

 1. De Pass Dynamic, de basispas. Voor 1 dag betaal je 52CHF, dit bedrag loopt op tot 340CHF voor 7 dagen.
 2. De Fastlane, voorrang bij vrijwel alle liftstations. Voor 1 dag betaal je 150CHF, dit bedrag loopt tot 1018CHF voor 7 dagen.

Voor kinderen zijn skipassen tot en met 8 jaar gratis.

Meer informatie over de skipassen en online boeken vind je hier op de website van Crans-Montana.

Skischolen in Crans-Montana

Ga je op wintersport naar Crans-Montana met kinderen, dan zijn er meerdere skischolen waar je uit kunt kiezen. Een overzicht van alle skischolen vind je hier op de website van Crans-Montana. Eigenlijk zijn alle skischolen goed in Zwitserland en de prijzen liggen vaak ook redelijk gelijk. 

Swiss Ski School Crans-Montana

Al jaren kom ik in skigebied Crans-Montana. Met kinderen kan ik Swiss Ski School Crans-Montana aanraden. Ik heb daar zelf skilessen gevolgd toen ik klein was en ik gebruik die skischool nu ook weer om mijn eigen kinderen te leren skiën. Ik vind het een prettige skischool en afhankelijk van niveau en leeftijd bieden ze verschillende skilessen aan.

Vanaf 3 jaar kunnen kinderen hier al leren skiën en vaak hebben ze ook Nederlands sprekende skileraren. De meeste lessen worden gegeven bij de golfbaan in Crans of in de sneeuwtuin bij Arnouva. De kosten voor de skilessen variëren tussen de 240 CHF voor 5 dagen en 490 CHF voor 7 dagen, afhankelijk van het aantal uren dat je per dag boekt.

Er kan ook gekozen worden voor een privé les. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de leeftijd van 3-10 jaar en vanaf 10 jaar. Je bent dan flexibel in het kiezen van een tijdstip en de locatie van de les. Ga er vanuit dat je voor 2 uur privéles 160 CHF betaalt.

Het is aan te raden om de skilessen van tevoren via de website te reserveren.

Leuke (lunch) restaurants in Crans-Montana met kinderen

In Crans-Montana zijn meer dan 20 restaurants te vinden. Veel daarvan zijn behoorlijk luxe maar gelukkig zijn er ook restaurants die betaalbaarder en authentieker zijn in Crans-Montana. Met kinderen is dat vaak een betere optie. In deze restaurants kan je ook typisch Zwitserse gerechten zoals kaasfondue en raclette bestellen.

De restaurants hieronder zijn plekken waar wij graag komen in Crans-Montana met kinderen:

 1. Zerodix, gelegen bij het vertrekpunt van de Crans-Merbé-Cry d’Er cabine. Hier werken vrij veel Nederlanders.
 2. Restaurant Merbé, gelegen bij het tussenstation  van de Crans-Merbé-Cry d’Er cabine. Dit restaurant is van Nederlanders.
 3. Club L’altitude, gelegen bovenaan de Crans-Merbé-Cry d’Er cabine t.h.v. Cry d’Er.
 4. Brasserie Arnouva, gelegen bij de sneeuwtuin van Arnouva.
 5. Chez Erwin, gelegen aan de Chetseron piste nummer 2 richting Crans. Op ski’s is voor beginnende skiërs niet gemakkelijk te bereiken. Het is ook mogelijk om er te voet heen te gaan. Je zou de auto dan kunnen parkeren in de buurt van hotel Le Crans of de bus die kant op nemen. Dit plekje is bekend om haar goedkope, maar heerlijke raclette.
 6. Buvette de Pépinet, een boerderij waar de koeien in de zomer rondgrazen, gelegen in het skigebied aan de kant van Aminona. Voor beginnende skiërs niet zo gemakkelijk te bereiken, maar een ontzettend leuk restaurant om eens neer te strijken voor de lunch of een taartje. Je kunt er komen via de piste Cabane de Bois 15a of de piste Colorado 13a.
 7. Cabane des Violettes, gelegen naast het liftstation Violettes. Het is niet het restaurant dat net naast het cabinegebouw ligt, maar het ligt naast de piste. Er wappert altijd een Zwitsere vlag en door de uitstraling van het pand is deze prachtige plek al eens voorbij gekomen in de ‘My Switzerland’ reclame.

Als je ’s middags niet op de piste maar in het dorp bent, is het leuk om te gaan kaasfonduen bij restaurant Le Chalet. Je kunt hier ook ’s avonds eten. De prijs-kwaliteit verhouding op deze A-locatie in het dorp Crans is goed. Het is een knusse tent, die geschikt is om met het gezin te gaan eten en de bediening is erg vriendelijk.

Het Italiaanse restaurant Molino dat is gelegen in het dorp Crans is ook aan aanrader. Het is een ruim opgezet restaurant, dat gericht is op gezinnen. Ze hebben er kleurplaten en een leuk menu voor kinderen.

Andere leuke activiteiten in Crans-Montana met kinderen

Je kunt meer dan alleen maar skiën in Crans-Montana. Met kinderen zijn de onderstaande activiteiten ook leuk om te doen:

Kinder après-ski

Op verschillende zaterdagen, wordt er een speciale kinder après-ski georganiseerd bij Arnouva in Montana.

Wandelen

In en rondom Crans-Montana liggen verschillende kleine en wat grotere meertjes genaamd Etang Long, Etang Grenon, Etang de la Moubra en Etang d’Ycoor. Rondom die meertjes en over de golfbaan, kunnen mooie kindvriendelijke wandelingen gemaakt worden.

Gletsjer

Zoals al eerder beschreven is het mogelijk om op de gletsjer een, door de scouting gebouwde, iglo te bezoeken. Ook kun je daar op een slee door honden vooruit getrokken worden. Langlaufen is ook mogelijk op de gletsjer.

Sleeën

Sleeën is mogelijk op verschillende locaties in en rondom de dorpen. De meest geschikte plekken zijn te vinden op de golfbaan bij Le Snow Island in Crans.

Schaatsen

Op Place d ‘Ycoor, in het centrum van Montana, ligt een schaatsbaan. Kinderen betalen 5CHF en volwassenen 7CHF. Mocht je schaatsen willen huren, dan betaal je daar voor kinderen 7CHF en voor volwassenen 8CHF voor. Er wordt soms ook wel eens discoschaatsen georganiseerd. Ze hebben daar ook een curlingbaan aangelegd en er is een café waar je lekker kunt opwarmen.

Zwembaden

In Crans-Montana zijn verschillende hotels met zwembaden en spa voorzieningen aanwezig. Ik ben met de kinderen wel eens in hotel Art de Vivre en hotel Crans Ambassador geweest. Zij bieden de mogelijkheid om tegen betaling gebruik te maken van hun voorzieningen, ook als je daar niet overnacht.

Indoor activiteiten

Mocht je interesse hebben in indoor activiteiten, dan is er de mogelijkheid om te tennissen, naar een klimmuur te gaan of een potje badminton te spelen. In Crans is ook een bioscoop aanwezig. Houd er rekening mee dat de films in het Frans of Engels worden afgespeeld.

Ben je geïnteresseerd in kunst, dan zijn er meerdere musea te bezoeken in de regio. Museum Fondation Opale en het Swiss Model Train Museum zijn geschikt om met kinderen naartoe te gaan.

Een magische avondwandeling tussen de lichtjes

Tussen 08.12.2023 en 03.03.2024 kun je dagelijks tussen 17:00-21:00 uur de Chemin des lanternes bewandelen. Dit is een wandeling die gebaseerd is op het verhaal ‘De herder en de Bella Lui ster’. Het festival viert de magie van winterlichtjes in de bergen.

Je kunt met het gezin een gezellige wandeling maken door de natuurlijke omgeving rondom Crans- Montana. Het wandelpad is 2 kilometer lang en duurt ongeveer 45 minuten. De wandeling begint bij de rotonde bij Etang Long en loopt naar Etang de la Moubra. Naast de schitterende lantaarns, zijn er ook lichtprojecties van verschillende kunstenaars te zien. Ook worden er verhalen verteld over de legendes van de bergen.

Ze hebben er een kindvriendelijke speurtocht naar een schat aan toegevoegd. Mocht je samen met je kinderen op zoek willen gaan naar de Bella Lui ster, dan kun je alle benodigdheden voor deze speurtocht gratis ophalen bij het toeristenkantoor.

Om die magische ervaring optimaal te kunnen beleven, adviseer ik om vroeg in de avond te starten, als het net donker aan het worden is. Trek goede schoenen aan, wees voorzichtig want de sneeuw kan glad zijn als de temperatuur ’s avonds daalt en laat kinderwagens thuis.

Meer informatie over alle activiteiten kan je ook hier vinden op de website van Crans-Montana.

Wandelen rondom Etang Grenon.
Wandelen rondom Etang Grenon.
Chemin des Lanternes wandeling.
Chemin des Lanternes wandeling.

Waar overnachten in Crans-Montana met kinderen?

Waar moet je nou overnachten in Crans-Montana? Met kinderen overnachten wij altijd in het charmante, betaalbare Hôtel Ad’Eldorado in Crans. Dit kleinschalige hotel is prettig om als gezin te vertoeven. Het is tegen de berg aan gebouwd, waardoor er op verschillende hoogtes, tuinen gecreëerd zijn.

De hotelkamers van dit hotel zijn ruim en schoon. Wij slapen vaak in 1 van de junior suites, deze hebben door middel van een tussendeur of gordijn 2 aparte slaapruimtes. Bij onze reservering vragen we altijd om een kamer met tuin zodat de kinderen veel buiten kunnen spelen en sneeuwpoppen maken.

Het is ook mogelijk om twee 2-persoonskamers te boeken die met elkaar verbonden zijn door een tussendeur. Ze hebben babybedjes, die tegen betaling op de hotelkamers geplaatst kunnen worden.

Heerlijk ontbijt en diner

Wij verblijven op basis van halfpension. Zowel het ontbijt als het diner worden geserveerd in het knusse restaurant dat is gelegen op de begane grond. Het ontbijt is ontzettend goed verzorgd, uitgebreid en gezond. Er is voor ieder wat wils en er wordt rekening gehouden met verschillende allergieën en intoleranties. Voor kinderen is er vaak een speciaal menu of je kunt zelf aangeven wat de kids lekker vinden. Ook is er vaak 1x per verblijf een raclette of kaasfondue avond waarbij de bediening is klederdracht is.

Ik vind het prettig dat het hotel zo klein is dat eigenlijk alle hotelkamers dichtbij het restaurant gesitueerd zijn en het restaurant en de hotelkamers zich in hetzelfde gebouw bevinden.

Ligging

Crans-Montana is vanaf Utrecht circa 983 kilometer. De bestemming is ook per trein uitstekend bereikbaar, waaronder met de Nightjet vanuit Arnhem.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een fijne wintersportvakantie in Zwitserland met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Over Bibianne

Ik ben Bibianne (33 jaar), getrouwd met Lennard (32 jaar). Samen hebben wij een dochter L. van 4 jaar oud en een zoon B. van 2 jaar oud. Lennard en zijn allebei sinds wij kunnen lopen, zowel in de zomer als in de winter, nergens liever dan in de bergen. We gaan met ons gezin elk jaar meerdere keren naar Crans-Montana in Zwitserland.

Wij zijn alle 4 verliefd op de prachtige natuur in de bergen en houden van de actieve vakanties die je daar kunt hebben. Ik hoop dat ik die liefde op andere gezinnen kan overbrengen door mijn ervaringen en tips te delen in de blogs van Kids in de bergen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: