Alpe Cimbra in Italië: tips voor toffe gezinsactiviteiten in de zomer
Alpe Cimbra is puur, authentiek en nog niet overspoeld met toeristen.

Alpe Cimbra in Italië: tips voor toffe gezinsactiviteiten in de zomer

Italië 14 september 2023

Misschien heb je nog niet zo vaak gehoord van Alpe Cimbra, want deze Italiaanse regio is nog best onbekend bij gezinnen. Heel jammer, want het is een prachtige regio en heeft genoeg te bieden voor ouders met kinderen. In dit blog vertelt Yvonne je er daarom graag meer over en heeft tips voor gave zomeractiviteiten.

Wil je meteen al een impressie van Alpe Cimbra in de zomer? Bekijk dan hieronder het filmpje.

Alpe Cimbra: een onontdekte parel in de Italiaanse Dolomieten

Gelegen in het mooie, Italiaanse Trentino ligt Alpe Cimbra. Een relatief onbekende bestemming maar zeker niet minder mooi. Juist voor gezinnen is hier van alles te beleven. In de winter zijn er kinderlanden, gethematiseerde kinderpistes en gave winteractiviteiten. In de zomer zijn er themapaden, educatieve boerderijen om te bezoeken of je kunt heerlijk zwemmen in het meer van Lavarone.

Vanuit Madonna di Campiglio rijden we naar Alpe Cimbra. Het is een prachtige tocht van zo’n 2 uur. Net voorbij het meer van Caldonazzo slaan we rechts af en gaan we de bergen in. De weg slingert via haarspeldbochten flink omhoog. Nadat we het hoogste punt hebben bereikt, laten we de ruige, rotsachtige bergen achter ons en verandert het landschap in een authentiek ‘lieflijk achterland’.

Puur en authentiek Alpe Cimbra

Groene alpenweiden met wilde bloemen waarbij de traditioneel gebouwde houten chalets er mooi in afsteken. Waar we in Molveno en Madonna di Campiglio nog behoorlijk wat toeristen zagen, zien we die hier een stuk minder. Het pure Italië, zo voelt het als we Alpe Cimbra inrijden en dat bevalt heel goed.

Een ander groot verschil is het landschap. Waar vooral Madonna di Campiglio zich met name kenmerkt door de grillige, ruige rotsen zijn de bergen in Alpe Cimbra groener en een stuk ‘zachter’. Je vindt hier geen ruige rotsen, maar veelal brede almweides en meer ‘glooiende’ bergen. Voor gezinnen met jongere kinderen is het dus heel geschikt. De wandelingen zijn toegankelijker en kennen veelal ook wat minder hoogtemeters en steile afgronden.

Alpe Cimbra is authentiek, cultuur, natuur en nog niet overspoeld met toeristen.
Alpe Cimbra is authentiek, cultuur, natuur en nog niet overspoeld met toeristen.

4 authentieke dorpjes

De regio Alpe Cimbra. bestaat uit 4 authentieke dorpjes:

  • Lavarone
  • Lusérn
  • Folgaria
  • Vigolana

Ieder met zijn eigen charme maar stuk voor stuk typisch Italiaans en authentiek. Wij verblijven in Lavarone. Dit is eigenlijk niet de benaming van één dorp maar het is de naam van een regio. Het dorpje zelf stelt niet zoveel voor. We zien traditionele huizen en een paar koffietentjes. Wat Lavarone wel een hele fijne bestemming maakt is het prachtige meer dat er is. In de zomer is het hier heerlijk zwemmen en spelen en in de winter kan je er schaatsen als het goed genoeg heeft gevroren.

We brengen ook een bezoek aan Lusérn, ook wel het dorp van de oude taal genoemd. Het Cimbriaans (de oude Beierse taal)) wordt hier nog steeds gesproken door de inwoners. In dit bergdorp op ruim 1300 meter hoogte lijkt het wel of de tijd hier heeft stilgestaan. Er staan mooie oude huizen, waaronder het Haus von Prükk (zie # 4 in dit overzicht). Veel toeristenwinkels zijn er niet, hier overheerst het pure Italië. Waar de mooie witte kerktoren hoog boven de huizen uitsteekt en de inwoners de ochtend rustig opstarten met een koffie.

Meer toeristen vind je in Folgaria. Hier vind je een lange voetgangersboulevard met winkels, bars, restaurants waar je typische lokale producten kunt kopen. Tot slot behoort Vigolana nog tot de regio Alpe Cimbra. Deze streek kenmerkt zich door de mooie landschappen met brede alpenweides, kleurige bloemen maar ook bossen en meren.

Alpe Cimbra bestaat uit een aantal mooie en authentieke dorpjes zoals Lúserna.
Alpe Cimbra bestaat uit een aantal mooie en authentieke dorpjes zoals Lusérn.

Alpe Cimbra: vol mythen en sagen en voor ieder wat wils

Alpe Cimbra biedt voor ieder wat wils, het heeft natuur, cultuur, je kunt er actief zijn maar ook relaxen. De regio kenmerkt zich ook door de vele tradities, mythen en sagen die er zijn. Die zien we terug tijdens onze wandelingen, maar staan ook geschreven op de muren van de oude huizen in de dorpen. We genieten van de mooie landschappen, de cultuur maar ook het typische Italiaanse eten en vele sportieve activiteiten. Kortom, een regio met voor ieder wat wils.

Alpe Cimbra: 10 gave zomeractiviteiten op een rij

Wij bezochten Alpe Cimbra in het voorjaar en geven fijne tips voor een familievakantie in deze regio:

# 1 Meer van Lavarone

Allereerst het meer van Lavarone. We zijn er in juni maar de water temperatuur is al prima om een duik te nemen. Het meer is niet zo groot maar biedt genoeg leuke activiteiten. Er zijn twee fijne (zand) strandjes en je kunt er ook waterfietsen, boten en SUP’s huren. Een heerlijke plek om een dag(deel) door te brengen!

Wij overnachten zelfs meteen aan het meer van Lavarone, in Bazzario B&B. Een heerlijke plek met ook familiekamers. Wil je er meer over weten? We schreven een apart blog over Bazzario B&B en vind je hier.

Het meer van Lavarone in Alpe Cimbra is zeker een bezoek waard!
Het meer van Lavarone in Alpe Cimbra is zeker een bezoek waard!

# 2 Festival del Gioco

Alpe Cimbra richt zich op gezinnen en een voorbeeld daarvan is het festival del Gioco (het festival van het spel) dat elk jaar eind juli wordt gehouden. Gedurende 4 dagen is er een familieprogramma vol evenementen waarin het sprookje van de Alpe Cimbra tot leven komt onder leiding van de kleine heks Perti en de elf Fliflick. Kids kunnen leren toverdrankjes maken, hoe het leven op een boerderij eruit ziet of kunnen meewandelen over de themapaden van Alpe Cimbra.

# 3 Thematische wandelingen in Alpe Cimbra

De regio Alpe Cimbra staat ook bekend om de vele sagen en mythen. Er zijn dan ook veel wandelingen rondom deze legendes. Wij liepen de Le Fiabe nel bosco bij de berghut Malga doss del Bue. Vanaf Lavarone is het ruim een half uur rijden. De weg er naar toe is mooi, we rijden langs groene almen waar de koeien staan te grazen. Het laatste stukje gaat berg op, want de alm ligt op zo’n 1100 meter.

Vertrek vanaf de berghut Mall doss del Bue

De Malga doss del Bue is een typische berghut. Voor de hut staan een aantal picknicktafels en voor de kids is een leuke glijbaan. Je auto kan je meteen voor de hut parkeren op de parkeerplaats. Hier staat ook het bord met de Le Fiabe nel bosco wandeling (betekenis, sprookjes in het bos). Een kunst- en natuurpad dat in 2020 is aangelegd aan de voet van de Vigolana. Onderweg zijn er houten sculpturen van hoofdrolspelers uit klassieke sprookjes of legendes.

Het pad start meteen achter de berghut en al snel zien we het eerste houten sculptuur. De meeste sprookjes herkennen we. Zo zien we de gelaarsde kat, maar ook rood kapje. Bij de houten sculpturen staan ook ‘prentenboeken’ waar je in het Duits, Engels of Italiaans het sprookje kan lezen. Het pad is breed en makkelijk en eventueel geschikt voor een (mountain)buggy. Wel gaat het halverwege wat omhoog.

Via dezelfde route weer terug

Na een uur komen we bij de parkeerplaats Crodifisso Verzer, het einde van de wandeling. Het is mij onduidelijk of je een rondwandeling kan maken. Het lijkt te kunnen, maar dan moet je flink afdalen naar Vattaro en daarna weer omhoog. Met onze slapende dochter van 3 op mijn rug vind ik dat te pittig, dus ik besluit om dezelfde weg terug te nemen. Al met al is de wandeling 2 uur (1 uur heen en 1 uur terug). Bij terugkomt bij de Malga genieten we van een heerlijke lunch met lokale producten.

De parkeerplaats van Malga doss del Bue is het startpunt van een themawandeling in Alpe Cimbra.
De parkeerplaats van Malga doss del Bue is het startpunt van een themawandeling in Alpe Cimbra.
Le Fiabe nel bosco, een sprookjeswandeling met houten sculpturen onderweg.
Le Fiabe nel bosco, een sprookjeswandeling met houten sculpturen onderweg.

Ook liepen we na het bezoek aan het Haus von Prükk (zie # 4 in dit overzicht) de Sentiero Cimbro dell’Immaginario. Een pad dat de legendes van het Cimbriaanse volk laat zien. Onderweg zie je sculpturen van lokale ‘helden’ zoals Sambinélo, Basilisco en Frau Pèrtega. Hoewel de personages ons niet veel zeggen, is de wandeling mooi en gaat door bossen en weilanden met vaak nog muurtjes van stenen eromheen. De wandeling start helemaal aan het ‘einde van het dorp’, voorbij het huis von Prükk.

Bij Luserna wandelen we een stuk van Sentiero Cimbro dell'Immaginario.
Bij Luserna wandelen we een stuk van Sentiero Cimbro dell’Immaginario.

# 4 Haus von Prükk

Ook brengen we in Alpe Cimbra een bezoek aan het Haus von Prükk in het mooie dorpje Lusérn, waar de mensen nog steeds de oude Cimbriaanse taal spreken. We parkeren de auto in het centrum en een paar honderd meter zien we aan de linkerkant het Haus von Prükk.

Het is een 19e-eeuws landhuis dat door het Kulturinstitut Lusérn helemaal gerestaureerd is. Het huis is gemaakt van kalksteenblokken en bestaat uit twee aparte gebouwen met respectievelijk drie en vier verdiepingen. Het huis is nu een klein museum waar je kunt zien hoe de mensen hier vroeger leefden.

We bekijken eerst de ruimte op de begane grond. Hier zijn staan stallen voor het vee, landbouwwerktuigen en voedselconserveringsfaciliteiten. Daarna kijken we in de keuken waar ook een kleine open haard is. Ook zien we een slaapkamer van vroeg. Het is interessant om te zien hoe de mensen vroeger leefden.

Het Haus von Prükk is geopend van eind juni tot begin september. Rondleiding zijn elke dag mogelijk om 10.00 uur, 12.00 uur, 14.30 uur en 18.00 uur. Volwassenen betalen hiervoor 3 euro per persoon en kinderen tot 14 jaar zijn gratis.

In Luserna staat het Haus von Prükk, een landhuis uit de 17e eeuw.
In Luserna staat het Haus von Prükk, een landhuis uit de 19e eeuw.
We beginnen in de kelder met de stallen voor het vee en de landbouwwerktuigen.
In het Haus von Prükk kan je zien hoe de mensen vroeger leefden.

# 5 Drago di Vaia

Vanuit het dorpje Gionghi maken we een wandeling naar Drago di Vaia. Het is een enorm groot drakenbeeld dat volledig is gemaakt van de overblijfselen van de storm Vaia. We parkeren onze auto bij de VVV in Lavarone en daar staat het wandelpad al aangegeven.

Het is even opletten, want bij de start moet je in de bocht van de weg linksaf en loop je tussen smalle stegen tussen de huizen door. Het is een mooie wandeling van zo’n 5 kilometer en 200 hoogtemeters. Na een klein uurtje wandelen komen we aan bij een open stuk en daar zien we in de verte de grote draak staan.

Het enorme kunstwerk is maar liefst 6 meter hoog en 9 meter lang. Het is vervaardigd van 2.000 stukken wortels en hout, overblijfselen van de storm Vaia.

Helaas is afgelopen augustus Drago di Vaia in vlammen opgegaan. Momenteel is er een fundraising gaande om de draak weer op te bouwen. In de regio zijn wel nog twee andere kunstwerken te bewonderen, waaronder een wolf(in) en adelaar. Ook deze kunstwerken zijn gemaakt van de overblijfselen van de storm in 2018.

De Drago di Vaia was een prachtig kunstwerk in Alpe Cimbra maar recentelijk in vlammen opgegaan.
De Drago di Vaia was een prachtig kunstwerk in Alpe Cimbra maar recentelijk in vlammen opgegaan.

# 6 (E)-biken in Alpe Cimbra

Alpe Cimbra is ook de ideale bestemming om te biken. De fietspaden van Alpe Cimbra liggen op een hoogte tussen 1000 en 1850 meter en zijn heel divers. Een combinatie van verharde en onverharde paden en door hele verschillende landschappen. Van open bloemenvelden, tot bossen tot aan authentieke dorpen en steden.

Fietsen met kinderen in Alpe Cimbra

Ook met kinderen kan je prima fietsen in Alpe Cimbra. Er zijn veel kindvriendelijke fietspaden die geschikt zijn voor het hele gezin. Een van de populairste routes voor gezinnen is het fietspad rond de Ecken biotoop. Een plek waar kinderen veilig kunnen fietsen en op zoek kunnen gaan naar kikkers, padden, kikkervisjes en kleine dieren die typisch zijn voor vijvers en moerassen.

Bikepark Lavarone

Met kinderen is het ook leuk om naar het Bike Park in Lavarone te gaan. Hier kunnen de allerkleinsten leren fietsen en de wat oudere kids zich uitleven bij de Pump Track en Skill Area. Er zijn ook loopfietsen te huur voor de allerkleinste en je kunt ook een gekwalificeerde mtb-instructeur boeken voor je eerste down-hill.

Meer informatie over het Bikepark in Lavarone vind je hier op de website.

# 7 Parco Fluviale del Torrente Centa

Als wij in Alpe Cimbra zijn is het behoorlijk warm, boven de 30 graden. Op zo’n hete dag is het heerlijk afkoelen bij Parco Fluviale del Torrente Centa. Een plek waar je heerlijk kan relaxen of wandelen langs de rivier en watervallen. Er zijn meerdere parkeerplaatsen, maar wij krijgen de tip om te parkeren bij P3 omdat daar de rivierbedding het mooiste moet zijn.

Vanaf de parkeerplaats gaat een smal pad naar beneden. Na een korte wandeling van zo’n 5 minuten zijn we bij de brede oever van de rivier. Het is er heerlijk! We maken dammetjes in de rivier, spelen in het water en genieten van een uitgebreide picknick. Het is écht een heel mooi plekje! We lopen nog een stukje naar rechts en steken dan de rivier over om naar de waterval te gaan (je ziet deze nog op de onderstaande foto). Via een ‘verstopt’ bospaadje komen we redelijk in de buurt.

Tip: neem zwemkleding mee en ook waterschoenen en goede zonnebrand. Verder handig om voldoende water mee te nemen, want er zijn bij de P3 geen restaurantjes waar je wat kunt eten of drinken. Bij P1 (iets verder doorrijden) zagen we wel een kiosk en leuke speeltuin.

Parco Fluviale del Torrente Centa is een heerlijke plek op een zomerse dag!
Parco Fluviale del Torrente Centa is een heerlijke plek op een zomerse dag!
We steken de rivier nog over en lopen naar de waterval.
We steken de rivier nog over en lopen naar de waterval.

# 8 Bezoek een educatieve boerderij

In Alpe Cimbra zijn ook een tweetal educatieve boerderijen die je kunt bezoeken. Kinderen leren bijvoorbeeld hoe ze boter en ricotta moeten bereiden en hoe ze moeten melken. Ze kunnen wandelen met de geiten en leren hoe voorwerpen te maken met hout, wol en bijvoorbeeld hooi.

Op de website van Alpe Cimbra zie je een overzicht van deze educatieve boerderijen.

# 9 Fort Belvedere – Gschwent

Fort Belvedere was voor ons een grote verassing. Dit fort werd gebouwd tussen 1908 en 1912 en is een van de grootste Oostenrijk-Hongaarse bergforten ooit gebouwd. De steile rotswanden aan drie kanten gaven For Belvedere een natuurlijke veiligheid tegen de aanvallen van de vijand.

Eén van onze hoogtepunten in Alpe Cimbra

We hadden in eerste instantie niet gepland om hier naar toe te gaan omdat we een beetje twijfelden of het wel leuk genoeg was. Nou, je hoeft niet meer te twijfelen. Ik vond Fort belvedere één van de hoogtepunten tijdens ons verblijf in Alpe Cimbra.

Je kunt het fort van binnen bezichtigen en het is heel groot en er is van alles te zien! Via een smal tunnelstelsel daal je af in dit spannende fort en kan je verschillende ruimtes bekijken. Vooral aan te raden met iets oudere kinderen (vanaf een jaar of 6 zou ik zeggen).

Het is in het fort ook heerlijk koel, dus perfect als het buiten erg warm is. In het fort is een route uitgezet die je op eigen tempo kunt afleggen. Wil je alles zien, dan ben je hier zeker wel 1,5 uur mee zoet. Daarna kan je buiten nog rondwandelen bij het fort. Al met al echt een aanrader dus!

Meer informatie van Fort Belvedere vind je hier op de website van het fort.

Fort Belvedere was voor ons één van de hoogtepunten in Alpe Cimbra.
Fort Belvedere was voor ons één van de hoogtepunten in Alpe Cimbra.

# 10 Parco Palù

Op zoek naar een mooie en grote speeltuin? Dan is Parco Palu in Lavarone een aanrader. Deze grote speeltuin is mooi gelegen met in het midden een klein meertje / vijver. Rondom zijn er veel leuke speeltoestellen, waaronder glijbanen, schommels en een grote knikkerbaan.

Alpe Cimbra in de winter

Wij bezochten Alpe Cimbra in de zomer, maar Alpe Cimbra is in de winter ook een bezoek waard. Het heeft een skigebied met 104 kilometer aan skipistes geschikt voor beginners tot gevorderde skiërs. Ook kan je er prachtig winterwandelen. Meer informatie over het skigebied lees je hier op de website van Alpe Cimbra.

Alpe Cimbra: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Alpe Cimbra met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Alpe Cimbra Guest Card

Als je verblijft in één van de aangesloten partner accommodaties in Alpe Cimbra, dan ontvang je de Alpe Cimbra Guest Card. Deze kaart geeft korting op verschillende activiteiten in de regio en sommige activiteiten zijn met deze kaart ook gratis. Meer informatie over de Alpe Cimbra Guest Card vind je hier op de website van Alpe Cimbra.

Waar overnachten

Tijdens ons verblijf in Alpe Cimbra hebben we overnacht bij Bazzario Bistrò & Lodges. Dit hotel ligt meteen aan het meer van Lavarone en heeft familiekamers met kitchenette. Wij vonden het een heerlijke plek en schreven er een apart blog over, je leest hem hier.

Andere accommodaties kan je hier vinden op de website van Alpe Cimbra.

Waarmee combineren

Wij verbleven 4 dagen in Alpe Cimbra en combineerden ons bezoek met de volgende andere regio’s in Trentino:

Ligging van Alpe Cimbra in Italië

Vanaf Utrecht is Alpe Cimbra circa 1100 kilometer.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: