Soms zijn er regio’s waar je vaker dan één keer komt; Alpe Cimbra is zo’n…
Skigebied Seiser Alm: een kindvriendelijke wintersportbestemming in de Dolomieten
Familiehotel met binnen- en buitenzwembad met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding.
Skigebied Seiser Alm is een hele kindvriendelijke wintersportbestemming in de Italiaanse Dolomieten. Je kunt hier fantastisch skiën maar ook volop winterwandelen en andere leuke winteractiviteiten ondernemen. Ga je met een gezelschap van skiërs en niet-skiërs? Dan is skigebied Seiser Alm wat ons betreft de place to be!
In dit blog delen we de beste tips voor jouw gezinsvakantie naar de Seiser Alm in de winter. Overigens vinden wij deze regio in de zomer ook fantastisch.
Waar ligt skigebied Seiser Alm?
De Seiser Alm is eigenlijk een heel hoog gelegen plateau op zo’n 1680 tot 2350 meter hoogte. Met een oppervlakte van zo’n 57 km² is het daarmee de grootste bergweide van Europa. Skigebied Seiseralm is gelegen in de Italiaanse Dolomieten, in de buurt van Bolzano in Zuid-Tirol. Het maakt deel uit van het natuurpark Schlern-Rosengarten. Vanaf Nederland is het net iets minder dan 1000 kilometer rijden.
4 dorpen die behoren tot skigebied Seiser Alm
Tot skigebied Seiser Alm behoren de volgende dorpen:
- Kastelruth/Castelrotto,
- Seis am Schlern/Siusi allo Sciliar,
- Völs am Schlern/Fiè allo Sciliar,
- Tiers am Rosengarten/Tires al Catinaccio
Je ziet dat er steeds Duitse én Italiaanse benamingen worden gegeven voor de dorpen, de voertaal in deze regio is namelijk zowel Duits als Italiaans. Voor het gemak houden we in dit blog alleen de Duitse benamingen aan. Vanuit de bovenstaande dorpen kan je de Seiser Alm makkelijk bereiken, maar uiteraard kan je de Seiser Alm ook nog via andere dorpen bereiken, bijvoorbeeld vanuit de gezellige plaats Ortisei.
Een wintersportvakantie naar de Seiser Alm
Een wintersportvakantie naar de Seiser Alm is voor iedereen genieten, maar ook zeker voor gezinnen. Skigebied Seiser Alm biedt namelijk veel meer dan alleen maar ski-mogelijkheden. Dit gebiedt staat ook bekend om de vele winterwandelingen die hier mogelijk zijn en kindvriendelijke faciliteiten zoals kinderopvang aan de piste.
In het kort, skigebied Seiser Alm heeft:
- 181 kilometer skipiste
- 60 kilometer geprepareerde winterwandelingen
- 10 rodelbanen
- 79 liften; de meeste hiervan zijn moderne stoeltjesliften
- 50 authentieke berghutten met heerlijk Italiaans eten
- Gethematiseerde Seiser Alm Ronda (verderop in dit blog meer daarover)
- 2 skischolen op de Seiser Alm zelf
- Kinderopvang bij de piste
- O.a. verhuur van mountainbuggy’s
Skigebied Seiser Alm lijkt me ideaal, want ik ben op zoek naar een wintersportbestemming waar we zowel kunnen skiën en kunnen winterwandelen. Onze dochter A. is nog maar net 3 jaar oud en zal nog niet hele dagen kunnen skiën. Perfect als ik in de middag een wandeling kan maken, terwijl Mano nog kan skiën.
Waar verblijven voor een skivakantie naar de Seiser Alm?
De keuze is gemaakt; we gaan in het begin van het seizoen een paar dagen skiën bij de Seiser Alm. Alleen, waar moeten we verblijven? Ik vind het best een gepuzzel om tot een goede keuze te komen. In eerste instantie willen we graag verblijven in de gezellige plaats Ortisei, maar een vriendin geeft de tip om een skischool te boeken óp de Seiser Alm.
In Ortisei zit wel een skischool op de Seiser Alm, maar de skilessen beginnen pas een week later dan dat wij er zijn. Er is een andere skischool, maar deze is gelegen in het dal. Dat is niet handig, want het duurt zeker wel 15 minuten voordat je met de skilift vanuit het dal op de Seiser Alm bent en weer terug. Ook ben ik liever wat meer ‘in de buurt’ tijdens deze eerste skilessen van onze dochter. Kortom, ik ga eerst op zoek waar ergens de skischolen zitten op de Seiser Alm en dan bekijken we wat een handige locatie is om te overnachten.
Tip: kies voor een skischool óp de Seiser Alm
Uiteindelijk komen we erachter dat er twee skischolen óp de Seiser Alm zijn en de 1e week van december geopend zijn. Deze beide skischolen zitten bij ‘Compatsch’, te bereiken met de gondel vanuit Seis am Schlern, het dorpje net voorbij Kastelruth. Kortom, een verblijf in Ortisei kan wel, maar is niet heel ideaal.
We moeten dan elke ochtend meer dan een half uur rijden naar Seis am Schlern. We vinden een perfect familiehotel op zo’n kleine 20 minuten rijden vanaf Seis am Schlern, hotel Scherlin. Dit hotel ligt precies tussen Ortisei en Seis am Schlern in.
Aankomst in hotel Scherlin
De aankomst bij hotel Scherlin is perfect, we hebben een prachtige ‘panorama’ kamer met uitzicht op Ortisei. De kamer heeft een tweepersoonsbed en voor A. is de bedbank uitgeklapt. Het hotel heeft een heerlijk binnen- en buitenzwembad, een speelkamer en diverse sauna’s. We verblijven o.b.v. half pension met elke ochtend een uitgebreid ontbijt en in de avond een heerlijk 4-gangen diner.
Qua prijs-kwaliteit verhouding is dit hotel top; wij verblijven er de eerste week van december en betalen voor 4 nachten nog geen 700 euro in totaal (dus voor 3 personen inclusief half pension). Overigens lijkt me dit hotel in de zomer ook een pareltje met de grote ligweide en speeltuin.
Binnenkort volgt een apart blog over dit hotel. Niet missen? Volg ons dan ook op onze socials, daar delen we altijd onze nieuwe blogs én (lezers)tips die niet altijd op de website staan.
Met de gondel vanuit Seis am Schlern naar skigebied Seiser Alm
De volgende ochtend rijden we met de auto naar het dalstation van Seis am Schlern. Mano zet mij en A. af bij de ingang van de gondel en parkeert de auto op de naastgelegen grote parkeerplaats (gratis parkeren). Nadat we onze skipassen hebben gekocht nemen we de gondel naar skigebied Seiser Alm. Best een lange rit, ik denk dat we zeker een kwartier in de gondel zitten. Overigens geen straf, want we hebben mooi uitzicht op de besneeuwde wereld om ons heen.
Aankomst bij het bergstation, bij ‘Compatsch’
Met de gondel zijn we aangekomen bij ‘Compatsch’, we zien meteen de oefenpistes van de skischolen voor ons. Terwijl Mano alvast met A. hier wat gaat ‘skiën’ informeer ik waar ik moet zijn voor de skiles van A. Het verzamelpunt is vrijwel meteen bij het bergstation, tegenover het restaurant.
Ook zie ik skiverhuur winkels met ook verhuur van mountainbuggy’s. Dat lijkt me handig voor de middag, na de skiles. Ik verwacht dat A. dan behoorlijk moe is en zij kan dan heerlijk een dutje doen in de mountainbuggy en ik kan dan een mooie wandeling maken. Voor 15 euro per dag reserveer ik alvast een mountainbuggy voorzien van een warme slaapzak.
Hotels en appartementen op de Seiser Alm
We zien ook verschillende hotels en appartementen hier bij Compatsch op de Seiser Alm. Hier hadden we ook voor kunnen kiezen maar ik lees dat de toegangsweg er naar toe overdag afgesloten is. Dat zou betekenen dat we overdag niet met de auto ‘naar beneden’ kunnen en dat vind ik (nu) niet handig.
Als onze dochter ouder zou zijn en we echt overdag alleen maar zouden skiën dan had ik een accommodatie hier op de Seiseralm zeker overwogen. Je kunt dan meteen vanuit je appartement of hotel skiën en je hoeft dan niet eerst met de gondel omhoog. Nu vind ik het fijn iets meer flexibiliteit te hebben, waarbij we ten allen tijde de auto kunnen gebruiken om bijvoorbeeld in de middag nog een leuke kerstmarkt te bezoeken.
Seiser Alm: een heel kindvriendelijk skigebied
Als ik om me heen kijk zie ik vooral veel gezinnen. Ouders die met de wat oudere kinderen samen skiën, maar ook veel gezinnen die met baby’s in een mountainbuggy aan het wandelen zijn. Alles is allemaal heel gemoedelijk! Hieronder een aantal tips wat met kinderen erg leuk is om te doen:
Seiser Alm ronda: gethematiseerde skitour langs 7 ‘belevingsstations’
Kunnen je kinderen al een beetje skiën? Dan is het leuk om de Seiser Alm Ronda te skiën. Dit is een gethematiseerd skitour langs 7 ‘stations’, hier is van alles te doen. Zo kom je o.a. langs het Seiser Alm Snowpark. De Seiser Alm Ronda staat in het teken van de wereld van heksen en tovenaars, met ‘Schlern’, het spook van de heksen, de machtige tovenaar Kochler Hans en de heksenbanken. Bij elk station staat een houten zuil die een deel van het verhaal vertelt.
Praktische informatie over de Seiser Alm ronda:
Beginpunt: het beginpunt van de Seiser Alm ronda start vanuit 2 plekken: bovenaan het bergstation vanuit Seis am Schlern en vanuit het bergstation van Ortisei naar de Seiser Alm.
Duur: Je maakt dus een ronde langs 7 ‘stations’, hier op de skikaart van de Seiser Alm zie je de hele route staan. Je moet hier zeker wel een dag voor uittrekken, het is dus vooral geschikt als je kinderen al iets ouder zijn, voldoende conditie hebben en ze ook rode pistes kunnen skiën. Natuurlijk kan je de ronde ook inkorten, op de skikaart staan de 7 punten duidelijk aangegeven.
Funpark, ‘free-style’ en snelheidsmeter
Op de Seiser Alm is ook genoeg fun en avontuur. Zo is er het Seiser Alm Snowpark met een lengte van 1,5 km en ongeveer 40 hindernissen zoals rails, kickers, boxen en whoops. De moeilijkheidsgraad wisselt van ‘easy family’ tot ‘medium’ en uiteindeijk tot ‘pro level’. In het bovenste gedeelte van het park vinden beginners en gemiddelde boarders genoeg uitdaging, terwijl de pro-line op het onderste gedeelte geschikt is voor de pro’s. Vooral bijzonder is de wood line, waar alle hindernissen van hout zijn.
Naast het uitgebreide funpark zijn er op de Seiser Alm ook diverse snelheidstrajecten waar er zelfs een professionele skifilm van je kan worden gemaakt. Meer informatie vind je hier.
Winterwandelen op de Seiser Alm
Naast skiën kan je ook heel mooi winterwandelen op de Seiser Alm, in totaal is er maar liefst 50 kilometer aan geprepareerde winterwandelpaden. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor sneeuwschoenwandelingen.
Na de skiles is A. behoorlijk moe en zet ik haar, onder enig protest, in de mountainbuggy. Na een paar minuten valt ze heerlijk in slaap, warm ingepakt in de slaapzak. Vanaf het bergstation Compatsch loop ik iets naar beneden richting het informatiepunt / VVV. Daar krijg ik alle informatie over winterwandelen op de Seiser Alm; er zijn genoeg mogelijkheden!
Wandelen naar de Laurin Hütte
Ik krijg de tip om naar de Laurin Hütte te wandelen, op zo’n 45 minuten. Hier kan ik naar toe wandelen en Mano kan erheen skiën. Enthousiast begin ik aan mijn wandeling, maar dat valt tegen. Inmiddels is het flink gaan sneeuwen en het pad gaat behoorlijk steil omhoog. Het duwen van de mountainbuggy met daarin een peuter is zwaar. Ook zijn mijn snowboots soms te glad om mezelf goed af te kunnen zetten.
Natuurlijk wil ik me niet laten kennen en ploeter ik door, maar de lol gaat er snel af. Ik had beter vanaf het bergstation het wandelpad naar de stoeltjes lift naar ‘panorama’ kunnen nemen. Op die manier was ik meteen op hoogte en hoefde ik alleen nog maar een stuk naar rechts te lopen, een vrijwel ‘recht pad’ richting de Laurin Hütte. Uiteindelijk wandel ik zo’n 45 minuten maar om de Laurin Hütte te bereiken zou ik eigenlijk nog een half uur verder moeten wandelen.
Onderweg word ik nog een paar keer ‘ingehaald’ door een paardenslee, dat was misschien een betere optie geweest. Als ik de skipiste moet oversteken wordt A. wakker en wil graag uit de Mountain buggy om weer te gaan skiën. Ik besluit om niet verder te wandelen.
Gelukkig heb ik de ski’s van A. meegenomen, net zoals haar ski-harnas. Ik app Mano en hij komt ons tegemoet skiën. A. skiet samen met Mano de blauwe piste af, terwijl ik terugwandel naar het startpunt. Het naar beneden wandelen is een verademing en ik geniet volop van het prachtige winterlandschap.
Tips voor kindvriendelijke wandel- en sleeroutes
Naast ‘mijn’ wandeling zijn er nog heel veel andere mooie wandel- en sleeroutes op de Seiser Alm, bij het informatiepunt krijg ik twee goede tips voor andere wandelingen. Helaas hadden wij onvoldoende tijd om die zelf te doen, maar natuurlijk deel ik ze graag even:
1 Winterwandeling en sleeën bij Zallinger
Een prachtige combinatie van winterwandelen en sleeën is bij Zallinger.
Het startpunt van deze winterwandeling is Saltria op de Seiser Alm. vanaf de VVV bij Compatsch gaat een bus hier naar toe (check bij de VVV de actuele bustijden). Vanaf hier wandel je vanaf Saltria in zo’n 90 minuten naar Zallinger (wel een stuk klimmen). Vind je dat te ver, dan kan je ook de Florian lift nemen die binnen een paar minuten ook bij Zallinger uitkomt.
Vanaf Zallinger gaat een mooie rodelbaan over een lengte van zo’n 3 kilometer naar beneden. Je sleet prachtig tussen de bomen door. Om terug te komen kan je weer de bergbaan omhoog nemen en eventueel met de bus weer terug.
Meer informatie over deze wandeling met foto’s vind je ook hier op de website.
2 Wandelen en sleeën bij Puflatsch
Een andere tip is om te gaan wandelen en sleeën bij Puflatsch. Daar zijn een aantal mooie wandelroutes die aardig op dezelfde hoogte blijven. Vanaf het Compatsch bergstation loop je rechtdoor en zie je meteen een wandelpad omlaag gaan. Neem vervolgens de lift Puflatsch / Bullaccia 63 aan je linkerkant. Je komt nu uit bij ‘Engelrast’. Hier is een mooi uitzichtsplatform waarbij je prachtig uitkijkt over de Seiser Alm. Vanaf hier starten een aantal mooie wandelingen of je kunt de rodelbaan nemen van bijna 2 kilometer lang.
Let op, je passeert eerst een stoeltjeslift ‘Panorama’ die naar rechts de berg opgaat, die heb je voor deze wandeling niet nodig, maar alleen voor de wandeling naar de Laurin Hütte als je een flinke klim over wilt slaan (ik ging vanaf de VVV omhoog klimmen, maar dat was echt niet te doen met een buggy….).
Andere winterwandelingen en slee-routes
Naast deze twee tips zijn er nog heel veel andere wandel- en sleeroutes op de Seiser Alm. Ons advies: laat je informeren bij het informatiepunt bij Compatsch (ongeveer 200 meter naar beneden wandelen vanaf het bergstation). Ze kunnen daar goede tips geven en aangeven welke rodelpistes geopend zijn.
Meer informatie over rodelen vind je ook hier op de website van de Seiseralm.
Kindvriendelijke overnachten bij skigebied Seiser Alm
Wij verbleven in hotel Scherlin, dit hotel ligt op zo’n 15 minuten rijden vanaf Seis am Schlern, vanaf hier gaat de gondel naar Compatsch waar de skischolen zijn. Wij vonden het een heerlijk hotel in elk opzicht; een binnen- en buitenzwembad, heerlijk eten en mooie, ruime kamers.
Je kunt er ook voor kiezen om meteen op de Seiseralm te overnachten, je hoeft dan niet nog met de gondel omhoog. Je kunt er met de auto komen, maar de weg is overdag afgesloten tussen 9.00 en 17.00 uur. Als het flink sneeuwt zul je daarnaast ook sneeuwkettingen nodig hebben.
Skigebied Seiser Alm: praktische informatie
Enthousiast geworden over een skivakantie naar de Seiser Alm in de Italiaanse Dolomieten? Dan is de onderstaande informatie nog handig om te weten.
Skischolen en kinderopvang
Op de Seiser Alm bij Compatsch zijn twee skischolen:
Skischool Seiser Alm en Skischool Schlern 3000.
Beide skischolen liggen bij het bergstation van Compatsch, je neemt de gondel vanuit het dorp Seis am Schlern. Bovenaan bij het bergstation ligt Skischool Schlern 2000 meteen links van je en de skischool Seiser Alm meteen aan de rechterkant. Volgens mij zijn beide skischolen prima.
Wij hadden vooraf groepslessen geboekt bij Skischool Seiser Alm voor A. maar helaas waren de groepslessen nog wat te spannend voor haar. Ter plaatse konden we de groepslessen makkelijk omboeken naar privélessen, wat ik echt een aanrader vond.
Als je vooraf online je skilessen boekt krijg je vaak nog wat korting. Wij waren er in het voorseizoen, toen waren er geen Nederlandssprekende skileraren, mogelijk is dat wel het geval in het hoogseizoen of schoolvakanties. Vind je dit belangrijk, informeer dit dan vooraf bij de skischool.
Kinderopvang op de Seiser Alm
De skischolen bieden daarnaast ook kinderopvang aan voor de allerkleinste.
Prijs skipas
In het gebied zijn er 2 skipassen, een skipas voor de Seiser Alm/Val Gardena regio of een skipas voor het hele Dolomiti Superski gebied. Wil je vooral skiën bij de Seiser Alm dan is de eerste skipas prima. Wil je bijvoorbeeld ook de Sella Ronda gaan skiën (niet te verwarren met de Seiser Alm Ronda) dan heb je de Dolomiti Superski pas nodig.
Prijs skipas Seiser Alm / Val Gardena (prijspeil 2023)
- Geldig voor 79 liften
- 175 km skipiste
- Geldig in Seiser Alm en in Val Gardena, tot aan Passo Sella en Passo Gardena (exclusief Sella Ronda)
Een 5-daagse skipas is in het hoogseizoen 257 euro voor volwassenen en 180 euro voor kinderen.
Prijs skipas Super Dolomiti
De Dolomiti Superski skipas is de super-pas voor het hele gebied van de Dolomieten. Deze skipas is geldig in 15 skigebieden op 1.200 km piste. De skipas omvat ook de beroemde Sellaronda en vele andere skitochten in de Dolomieten.
Een 5-daagse skipas is in het hoogseizoen 276 euro voor volwassenen en 194 euro voor kinderen
Tip: als je je skipas alvast van tevoren online koopt, dan ontvang je nog 5% korting op je skipas. Meer over prijzen en voorwaarden van de skipassen lees je hier op de website van de Seiser Alm.
Bewaar altijd het bonnetje van je skipassen, mocht jij of je kind je skipas kwijt raken, dan kan je op vertoon van je bon vaak een nieuwe krijgen.
Leuke berghutten voor een lunch
Misschien is dat voor ons wel één van de voornaamste redenen om te skiën in Italië. Hier kom je zelden grote zelfbedieningsrestaurants tegen, maar wel heel veel mooie, authentieke berghutten. Waar je ook zit, het eten is er heerlijk en het uitzicht vaak ook. Geen frituur maar heerlijke verse pasta’s en andere Italiaanse lekkernijen.
Hieronder een aantal tips voor mooie skitochten of wandelingen naar fijne hutten voor een lunch:
- Naar Zallinger Hütte skiën: een prachtige hut met een nog mooier uitzicht en fantastisch lekker eten! Wandelaars kunnen de bus nemen vanaf de VVV naar Saltria, vanaf daar de Florian lift naar Zallinger. Overigens kan je hier ook fantastisch overnachten!
- Naar Sanon Hütte skiën: prachtige authentieke berghut met prachtig uitzicht. Perfecte plek voor de lunch.
- Dibaita: een echte wandelaarshut, eenvoudig maar mooi uitzicht
Huren van een slee of mountain buggy
Even niet meer skiën? Skigebied Seiser Alm biedt genoeg mogelijkheden voor winterwandelen of om te sleeën. Wij huurden een mountainbuggy bij het bergstation bij Compatsch voor 15 euro per dag inclusief warme slaapzak. Op deze manier kon onze kleine meid na het skiën lekker slapen, terwijl ik een mooie wandeling kon maken. Overigens viel het mij best tegen om een mountainbuggy de berg op de wandelen, dus houdt hier wel rekening mee!
Een slee kan je ook bij het bergstation huren. Voor sleeën adviseren we je om een helm te dragen voor de veiligheid. Het is daarnaast handig om vooraf bij de VVV te informeren welke slee-pistes geopend zijn.
Voor het eerst op wintersport met kinderen?
Ga je voor het eerst op wintersport met kinderen? Dan zijn de onderstaande blogs ook heel handig:
- Voor het eerst op wintersport met kinderen: onze 20 tips!
- Uitgebreide paklijst voor een wintersport met kinderen
Ligging van skigebied Seiser Alm
Vanaf Utrecht is skigebied Seiser Alm (Seis am Schlern) circa 1000 kilometer.
Meer lezen?
We hebben nog meer tips voor een gave wintersportvakantie met kinderen, kijk hieronder voor meer inspiratie:
- Wintersportvakantie naar Ehrwald in Oostenrijk
- Wintersportvakantie naar Wilder Kaiser
- Wintersportvakantie naar Flachau
- Wintersportvakantie in de Jungfrauregio in Zwitserland
- Of ga meteen naar alle blogs over een wintervakantie in de bergen
In dit blog staan affliate links naar onze betrouwbare samenwerkingspartners. Doe je een aankoop via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!