Wintercover_01 Arosa
Skigebied Les Arcs: skiën én wandelen in Frankrijk

Skigebied Les Arcs: skiën én wandelen in Frankrijk

Frankrijk 25 maart 2024
Huttopia Bourg Saint Maurice is één van de Huttopia camping.
Huttopia Bourg-Saint-Maurice

Gezellige camping in het dal in Bourg-Saint-Maurice en dichtbij de funicular die je naar Arc 1600 brengt.

Het skigebied Les Arcs in Frankrijk is een paradijs voor diegenen die lange tochten willen skiën, maar is het ook voor gezinnen geschikt? Wij zochten het uit en brachten vanuit Huttopia Bourg-Saint-Maurice een bezoek aan skigebied Les Arcs. Manolito ging er met onze dochter skiën en Yvonne ging er winterwandelen. Lees hier de uitgebreide ervaring met skigebied Les Arcs en onze praktische tips.

Skigebied Les Arcs: onderdeel van Paradiski met 425 kilometer piste

Het Franse skigebied Les Arcs behoort samen met de regio’s Peisey Vallandry en La Plagne tot het skigebied Paradiski. Dit skigebied is met 425 kilometer skipistes één van de grootste skigebieden ter wereld. De Vanoise Express, de grootste kabelbaan ter wereld, verbindt deze drie wintersportplaatsen met elkaar. Wij zijn slechts twee dagen in Les Arcs en focussen ons daarom alleen op Les Arcs en Vallandry.

Skigebied Les Arcs is een hooggelegen skiresort met mooie, brede pistes.
Skigebied Les Arcs is een hooggelegen skiresort met mooie, brede pistes.

Makkelijk bereikbaar met de funicular vanuit Bourg-Saint-Maurice

Het skigbied Les Arcs is heel goed te bereiken met zowel de auto als trein vanuit Bourg-Saint-Maurice. Wij zijn dit keer met de auto, maar met de trein naar Les Arcs is ook top. Het treinstation is middenin Bourg-Saint-Maurice en vanuit daar kan je meteen overstappen op de funiculair die je naar het skigebied brengt.

Wij verblijven in Huttopia Bourg-Saint-Maurice en vanaf daar kunnen we de gratis shuttle naar het dalstation van de funicular nemen. Het is maar een kort ritje van zo’n 5 minuten. We zien het spoor van de funicular al hoog de bergen in gaan. Met onze skipas kunnen we door de poortjes en wachten we op de funicular, deze rijdt eigenlijk continue op en neer.

”Daar is die!” roept onze dochter enthousiast. Een soort van witte trein zien we van ver al aankomen. De deuren gaan open en voor we het weten vertrekt die al. ”Gaat best hard!”, de funicular trekt inderdaad hard op en in een flink tempo brengt hij ons naar Arc 1600. Al met al een ritje van zo’n 7 minuten.

De funicular brengt ons in 7 minuten vanuit Bourg Saint Maurice omhoog.
De funicular brengt ons in 7 minuten vanuit Bourg-Saint-Maurice omhoog.

Les Arcs: 5 verschillende bestemmingen

De funicular komt uit bij het bergstation Arc 1600. Hier staan vooral appartementencomplexen en zijn een paar winkeltjes en terrassen. Vanaf Arc 1600 begint het skigebied en gaan er liften omhoog. Ook kan je vanaf hier met gratis shuttle bussen naar één van de hoger gelegen bestemmingen in het skigebied, waaronder:

  • Arc 1800
  • Arc 1950
  • Arc 2000

Samen met het in het dal gelegen Bourg-Saint-Maurice en Les Arcs bij Arc 1600 waar de funicular aankomt, bestaat skigebied Les Arcs dus in totaal uit 5 bestemmingen. Hier kan je ook allemaal overnachten. Wij vonden Arc 1950 het meest sfeervol met leuke restaurants en winkeltjes.

Met de lift of shuttle bus verder omhoog

Wij zijn midden maart in skigebied Les Arcs en het is behoorlijk warm, in het dal zelfs bijna 20 graden. Bij Arc 1600 zien we wel sneeuw liggen, maar het is niet van topkwaliteit. Gelukkig kunnen we dus naar een hoger gelegen bestemming. Je kunt vanaf Arc 1600 de lift nemen, maar een andere optie is de gratis shuttle bus. Wij kiezen voor deze optie, omdat ik als winterwandelaar dan ook mee omhoog kan.

Als we de funicular uitstappen gaan we linksaf waar de verschillende bussen staan. Op de bus staat duidelijk aangegeven waar deze naar toe gaat. Wij nemen de bus naar Arc 2000. Over deze busrit van Arc 1600 naar Arc 2000 doet de bus zo’n 25 minuten. Best een tijdje, maar we genieten enorm van de mooie uitzichten vanuit de bus.

Les Arcs 1950 vond ik het gezelligste dorp.
Arc 1950 vond ik het gezelligste dorp.
Ik vond Arc 1950 wel heel gezellig.
Arc 1950 heeft een gezellige winkelstraat waar je doorheen kan skiën.

Aankomst bij Arc 2000

Voordat we bij Arc 2000 aankomen, stopt de bus nog een paar keer. Waaronder bij het enorm grote Club Med Resort en bij Arc 1950 (later in dit blog meer daarover). Als de bus aankomt bij Arc 2000 zien we genoeg sneeuw, we zitten duidelijk een stuk hoger. Ik doe mijn ‘sneeuwschoenkettingen’ onder mijn schoenen, want door een schouderblessure kan / mag ik helaas nog niet skiën. Ik ben heel benieuwd of skigebied Les Arcs ook leuk is voor winterwandelaars.

We besluiten om samen eerst naar het hoogste punt te gaan van het skigbied, daarvoor nemen we de Varet gondel. Vanaf Arc 2000 skiën Mano en A. er makkelijk naar toe en voor mij is er een speciaal wandelpad. Het is zo’n kleine 10 minuten wandelen. Onderweg kom ik nog langs een mooi kinderland bij Arc 2000, het ziet er vrolijk uit waarbij de kleintjes op een speelse manier het skiën onder de knie krijgen.

Het kinderland bij Les Arcs 2000.
Het kinderland bij Arc 2000.

Lichtgevende fresco’s bij het bergstation van de Varet lift

De kleine gondels brengen ons in een paar minuten naar het bergstation. We zitten al duidelijk een stuk hoger, maar helaas is het vrij bewolkt en hebben we weinig uitzicht. Vanaf het bergstation van de Varet gondel kunnen we nog verder omhoog met de grote gondel genaamd Aiguille Rouge 30. Er staat een flinke rij, dus wij besluiten om eerst naar de lichtgevende fresco’s te gaan die op deze plek ook te bezoeken zijn.

In de grote ruimte waar normaal ’s nachts de gondels opgeborgen worden zijn nu lichtgevende fresco’s te bewonderen. Ik had dit al op de website gelezen, maar ik had geen idee wat ik zou aantreffen. We lopen naar binnen en zien meteen een soort van lichtgevende bollen. Zou dit het zijn? Op de muur zien we een timer geprojecteerd die afloopt naar 0, er lijkt dus nog iets meer te gaan komen….

Als de timer op 0 staat, start een prachtige lichtshow. ”Wauw, dit is echt super mooi!” roept onze dochter enthousiast. Op alle muren en de vloer worden prachtige ‘fresco’s’ geprojecteerd van de verschillende seizoenen. Het is levensecht en op een gegeven moment lijkt het zelfs alsof er een rivier over de vloer stroomt.

”Kijk mam, snel het water komt eraan!”. Ook onze 4-jarige dochter is erg onder de indruk ervan. De show is gratis toegankelijk en duurt zo’n 7 minuten. We kijken hem zelfs 2x, zo mooi vinden we het. Het bezoeken van deze fresco’s is wat ons betreft een prima stop tussen de afdalingen of wandelingen door!

Ziplinen in Les Arcs met 130 km/uur

Een andere highlight bij het bergstation van Varet is ziplinen. Met de lift gaan we naar het panoramaplatform en daarachter zit het startpunt van een zipline. Ben je minimaal 25 kilo dan kan je over een lengte van 1,8 kilometer met 130 kilometer per uur naar beneden razen.

Onze dochter is nog te klein en voor mij is het geen optie door mijn schouderblessure, maar thrillseeker Mano gaat dit natuurlijk uitproberen. Hij krijgt eerst een veiligheidsharnas aan en wordt dan veilig vastgemaakt aan de zipline. Mano heeft skischoenen aan en mag daardoor alleen in een zippositie naar beneden. Het je normale schoenen aan, dan mag je ook op je buik en in een lighouding naar beneden.

”Ready?” vraagt de meneer die bij de zipline staat. Met helm, skibril op en buff voor, raast Mano met 130 kilometer per uur de dikke mist in. Na een paar seconden is hij verdwenen. Bij het panorama restaurant wachten we dat Mano weer terug is.

Ziplinen in skigebied Les Arcs, praktische info:

  • Lengte: 1.8 kilometer
  • Snelheid: 130 kilometer per uur (daar doe je 70 seconden over)
  • Minimum gewicht: 25 kilo
  • Maximum gewicht: 120 kilo
  • Prijs: 59 euro per persoon (prijspeil 2024)
  • Mag je samen? Ja, mits het verschil in gewicht niet groter is dan 40 kilo

Tip: Check hier ook de reel van het ziplinen op ons Instagram account en volg ons meteen om in de toekomst niks te missen.

Ziplinen bij Les Arcs.
Ziplinen bij Les Arcs.

Op de top van de Aiguille Rouge op 3.226 meter

Na het bewonderen van de fresco’s en de zipline ervaring bij het bergstation van Varet nemen we de grote gondel verder omhoog, die brengt ons naar een uitzichtplatform op 3.226 meter. Als we er net zijn zien we niks want het is helemaal dichtgetrokken. Gelukkig breekt het zonnetje na een tijdje voorzichtig door. De uitzichten zijn prachtig! Wij zijn er in de winter, maar ik kan me voorstellen dat het hier in de zomer ook prachtig is. Bij dit bergstation is trouwens geen restaurant, daarvoor kan je terecht bij het bergstation van de Varet lift.

Vanaf dit hoogste punt van het skigebied gaat alleen een zwarte piste terug. Deze neemt Mano en ik neem samen met A. de gondel weer terug naar het bergstation van Varet. Hier zien we elkaar weer en Mano neemt vanaf dit punt samen met A. de blauwe piste verder naar beneden. Ik neem de gondel weer terug naar Arc 2000 om vanaf daar een mooie wandeling te maken richting het Iglo dorp.

Met deze gondel helemaal naar het hoogste punt van skigebied Les Arcs.
Met deze gondel helemaal naar het hoogste punt van skigebied Les Arcs.

Het Iglo dorp bij Arc 2000

Onderaan de Varet lift wandel ik naar het iglo dorp. De wandelpaden zijn goed geprepareerd en sommigen liggen meteen naast de piste. Erg leuk, want soms zie ik dus ook Mano en onze dochter voorbij skiën. Op een gegeven moment moet ik een piste oversteken en zie ik voor ons een mooie berghut liggen, Maion Falcoz. Een perfecte plek voor de lunch waar dus zowel skiërs als niet-skiërs makkelijk kunnen komen.

Het eet- en drinkaanbod is ruim, maar het is best aan de prijs. Een softdrink kost zo’n 5 euro en een hamburger met frietjes is al gauw zo’n 22 euro. Na de lunch wandel ik verder richting het iglodorp terwijl Mano en A. nog een aantal afdalingen in de buurt maken.

Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het iglo dorp uit een paar iglo’s, waarin een bar is gemaakt met zitjes, maar ook een iglo waarin verschillende ijssculpturen te bewonderen zijn. Ik mag er gratis in en maak een rondje. Het is niet zo groot maar wel erg leuk om gezien te hebben. Als ik de foto’s doorstuur naar Mano, wil onze dochter er meteen naar toe. Wederom leuk om elkaar weer even te treffen bij dit iglo dorp.

Via Arc 1950 terug naar Arc 1600

Na het bezoek aan de iglo wandel ik dezelfde weg terug naar Arc 2000. Ik moet zeggen dat ik Arc 2000 niet heel sfeervol vind. Het ‘dorp’ bestaat eigenlijk alleen uit grote appartementencomplexen die vooral in de jaren 60 en 70 zijn neergezet. Vanaf Arc 2000 besluit ik de Cabriolet gondel naar Arc 1950 te nemen.

In tegenstelling tot Arc 1600 en Arc 2000 vind ik Arc 1950 wel gezellig. Hier is een ‘winkelstraat’ met restaurantjes en diverse souvenir winkeltjes. Wat vooral uniek is, dat de skipiste dwars door de winkelstraat gaat. Ik laat me vertellen dat dit wel typisch Frankrijk is; op meerdere plekken ski je dus letterlijk door de dorpen heen en kan je daardoor fantastische tours maken. In Arc 1950 zie ik bovendien ook nog een kleinschalig kinderland.

In Frankrijk ski je middendoor de dorpjes heen, zoals hier in Arcs 1950.
In Frankrijk ski je middendoor de dorpjes heen.

Skiën langs de The Malgovert Giants

Skiërs kunnen vanaf Arc 1950 doorskiën terug naar Arc 1600, maar voor mij als wandelaar kan dit niet. Gelukkig gaan er vanaf Arc 1950 elke 20 minuten busshuttles terug naar Arc 1600, waar de funicular weer terug gaat naar Bourg-Saint-Maurice. Ondertussen nemen Mano en A. de blauwe dalafdaling Mont Blanc naar Arc 1600 die ook nog langs de ‘reuzenbomen’ komen, de Malgovert Giants.

Het is een soort van speeltuin in de vorm van een aantal reuzenbomen. Je kunt er spelen, klimmen en klauteren. De Malgovert Giants speeltuin is aangelegd om jong en oud bewust te maken van het belang van bergbossen en hoe belangrijk bomen, planten en dieren zijn voor het behoud van het evenwicht in het milieu. Het zijn eigenlijk de bewakers van het bos en zorgen ervoor dat het wordt gerespecteerd en bewaard voor toekomstige generaties. Een mooi initiatief dus en in de zomer ook erg leuk om te bezoeken!

De volgende dag naar Arc 1800 en Vallandry

De volgende dag gaan we naar het andere gedeelte van skigebied Les Arcs, namelijk Vallandry. Opnieuw nemen we de funicular vanuit Bourg-Saint-Maurice, maar dit keer nemen nemen we de bus naar Arc 1800. Het is een busritje van zo’n 20 minuten. Opnieuw genieten we van de mooie uitzichten vanuit de bus. Je kunt uiteraard ook gewoon bij Arc 1600 een aantal skiliften nemen om hier te komen.

Als we aankomen bij het busstation van Arc 1800 gaan we met de lift naar de 5e verdieping waar de skiliften zijn. Het is weer een warme dag en de sneeuw is al wat papperig. Tijd om hogerop te gaan! We nemen eerst de Villards gondel omhoog.

Vanuit de lift zien we hier ook het zwembad liggen met – in de zomer- ook een mooi openlucht gedeelte met glijbanen. Bij het bergstation van de Villards lift is voor mij als wandelaar niet zoveel te beleven, maar Mano en A. maken hier een aantal mooie afdalingen, waaronder de funslope terug naar het dalstation van deze Villards gondel.

Eerst weer met de funicular omhoog naar Les Arcs, dat werkt perfect!
Eerst weer met de funicular omhoog naar Les Arcs, dat werkt perfect!
Vanaf Arc 1600 kan je het skigebied al in, maar wij nemen de gratis bus naar Arc 1800.
Vanaf Arc 1600 kan je het skigebied al in, maar wij nemen de gratis bus naar Arc 1800.
Met de Villards gondel verder omhoog.
Met de Villards gondel verder omhoog.

Wandelen vanaf Arc 1800 naar Vallandry

Waar de bussen tussen Arc 1600 en Arc 2000 elke 20 minuten gaan, is dat tussen Arc 1800 en Vallandry wel anders. Ik heb van tevoren niet de busplanning bekeken en de volgende bus gaat pas over 1,5 uur. Dat duurt me te lang en ik besluit te gaan wandelen naar Vallandry. Het is een mooie route, waarbij ik het laatste deel van het wandelpad deel met skiërs. Het is niet zo druk, dus dat gaat prima.

Na zo’n 35 minuten wandelen kom ik uit bij het dalstation van de stoeltjeslift van Grizzly. Helaas mag ik daar als wandelaar niet in en ik moet een stukje afdalen naar het dalstation van de Vallandry gondel. Deze neem ik omhoog tot het eindstation en daar tref ik Mano en A. weer.

Ik deel het wandelpad met skiërs richting Vallandry,
Ik deel het wandelpad met skiërs richting Vallandry.

Dierenmuseum en overdekte picknick plek

Bij het bergstation van de Vallandry lift zit een prachtige ‘lounge-ruimte’. Als we binnenkomen zien we eerst een soort van ‘snack’ automaat, maar dan met kazen en worsten erin. Als we verder lopen komen we uit in een mooie ruimte met allerlei zithoekjes en tafels. Je kunt hier gewoon je eigen meegebrachte eten nuttigen of dus iets uit de ‘snack’ automaat halen.

Ik vind dit ideaal, want zo gezegd is lunchen op de piste in dit skigebied niet goedkoop, zeker niet als je met een heel gezin bent. Ook wij hebben vandaag onze eigen broodjes mee en kunnen hier warm en droog uitgebreid lunchen. Ook is hier nog een gratis watertap punt. In de zomer is dit volgens mij ook een heerlijke plek, want naast het binnengedeelte is er ook nog een mooi panoramaterras.

Een soort snack automaat maar dan met regionale kazen en worstjes.
Een soort snack automaat maar dan met regionale kazen en worstjes.
Ideaal, hier mag je gewoon zelf lunchen met je eigen eten.
Ideaal, hier mag je gewoon zelf lunchen met je eigen eten.
Ideaal, hier mag je gewoon zelf lunchen met je eigen eten.
Ideaal, hier mag je gewoon zelf lunchen met je eigen eten.

Vergeet ook zeker niet om even de trap naar boven te nemen, want op de 1e verdieping is nog een mooi dierenmuseum. Niet heel groot, maar absoluut de moeite waard om te bezoeken en het is bovendien gratis toegankelijk. Ook buiten is het hier leuk met nog een oefengedeelte voor beginners en ik zie nog een klein kinderland. Een erg leuk gedeelte voor kinderen dus.

Ook is bij het bergstation Vallandry een kinderland.
Ook is bij het bergstation Vallandry een kinderland.

Terugwandelen of via de funpiste terug naar Arc 1800

Na de lunch neem ik de gondel terug naar Vallandry en neemt Mano met A. de Foret funpiste terug. Een leuke blauwe piste met allemaal speelelementen onderweg. Terug bij het dalstation van Vallandry loop ik nog even het dorpje in. Het ziet er best gezellig uit met terassen en winkeltjes, het is wel wat ‘langgerekter’ dan bijvoorbeeld Arc 1950.

Ook gaat vanaf Vallandry één van de grootste gondels (de Vanoise express) ter wereld naar La Plagne wat eveneens onderdeel is van Skiparadi. Wij gaan hier nu niet naar toe, maar als we meer dagen hadden gehad, hadden we zeker de oversteek met de gondel gemaakt. Het dal is nu groen, maar ik denk dat als het gesneeuwd heeft de uitzichten vanuit deze gondel ook prachtig zijn. Je steekt namelijk een heel dal over.

Ik besluit terug te wandelen naar Arc 1800, dit keer neem ik niet het bospad, maar wandel via de normale weg waar in de winter alleen de shuttle bussen mogen rijden. Het is een mooie wandeling van zo’n 40 minuten. Aangekomen in Arc 1800 zie ik Mano en A. weer die hier uiteraard skiënd naar toe zijn gekomen.

Prachtige uitzichten bij de Col de la Chal op 2570 meter

In Arc 1800 nemen we nu de Transarc gondel helemaal naar boven, naar Col de la Chal op 2570 meter. Inmiddels is het weer goed opgeklaard en hebben we dus prachtig uitzicht! Vooral het terras van La Crèche heeft prachtig uitzicht op de omliggende bergen. Hier start ook een prachtige winterwandeling. Het is al wat later, dus ik sla deze even over maar maak wel een aantal mooie foto’s van de omgeving.

Wat een uitzichten!
Wat een uitzichten!

Mano en A. nemen de lange blauwe afdaling richting Arc 2000, terwijl ik de stoeltjeslift Arcabulle neem. Onder me zie ik nog een gave rodelafdaling, maar na mijn slee ongeluk 2 maanden eerder sla ik deze nu maar even over. Positief vind ik wel dat deze rodelafdeling dus echt een eigen ’track’ heeft, waardoor je dus geen steile afgronden hebt. De Arcabulle lift brengt me weer terug naar het iglodorp waar ik de dag ervoor ben geweest. Via het mooie lunchplekje van dag 1 wandel ik terug richting Arc 2000.

Hier neem ik de gondel naar Arc 1950, dit vind ik toch echt wel het meest gezellige dorpje van het gebied. Ik neem hier vandaag de bus terug naar Arc 1600, waar ik Mano en A. weer terugkom.

Bij Les Arcs kan je ook rodelen, er zijn twee mooie rodelbanen.
Bij Les Arcs kan je ook rodelen, er zijn twee mooie rodelbanen.

Onze conclusie: wat vonden wij van skigebied Les Arcs in Frankrijk?

Voor mij was het de eerste keer dat ik op wintervakantie ging in Frankrijk en ook voor het eerst als winterwandelaar in plaats van skiër. Als winterwandelaar vond ik skigebied Les Arcs boven verwachting leuk. Ik kon als wandelaar veel mooie plekken bereiken en kwam dan steeds Mano en A. weer tegen. De wandelpaden zijn goed geprepareerd en bewegwijzerd.

Voor wandelaars is ook een aparte wandelkaart. Ook zijn er een veel leuke highlights in het gebied, zoals de lichtgevende fresco’s, het iglo-dorp, het dierenmuseum met picknickmogelijkheid, de rodelbaan bij Col de la Chal en de zipline.

Hoewel het skigebied enorm is, vond ik de dorpen niet heel sfeervol. De verschillende dorpen bestaan uit vooral grote appartementencomplexen. Arc 1950 vond ik daarentegen wel een gezellig dorp met ook een leuke winkelstraat met veel terrasjes en winkeltjes. Ik denk dat dit in de zomer ook erg gezellig is.

Hoe vonden Mano en A. het skiën in Les Arcs?

Door een schouder blessure mocht ik niet skiën en heb ik alleen gewandeld, maar hoe vonden Mano en A. het skigebied? Hieronder Mano zijn mening, die samen met A. de skipistes heeft ervaren van Les Arcs.

Het grote voordeel van Les Arcs is de ligging. Het ligt behoorlijk hoog en daardoor heb je een veel hogere sneeuwgarantie. Toen wij er waren was het in de middag bijna 20 graden in het dal maar was het bovenop de berg bij Arc 2000 nog prima skiën. Het skigebied is enorm, wij waren er slechts een paar dagen en hadden alleen tijd om het gedeelte bij Les Arcs en Vallandry te bezoeken. Heb je meer tijd dan raad ik aan om ook naar het gedeelte van La Plagne te gaan.

De pistes zijn in Les Arcs heel breed en heel lang. Je kunt er lange afdalingen maken, waarvan ook een aantal erg mooie blauwe afdalingen. Deze zijn ook zeker geschikt voor kinderen of beginners. Met name de dalafdeling naar Arc 1600 welke langs de Malgovert Giants speeltuin komt vonden we een fijne piste, net als de Forèt 1 naar Vallandry die vooral leuk was voor de kids vanwege de funpiste onderweg. Alvast even verdiepen in de pistes, kijk dan hier op de kaart. Wil je de interactieve kaart zien van het hele gebied, kijk dan hier.

Van een dag skiën krijg je dorst. Daarom hebben wij eigenlijk altijd wel een rugzak mee met onder andere een fles water. We krijgen de mooie Les Arcs drinkfles mee welke op tal van plekken in het gebied gratis bijgevuld kon worden. Dit is ook één van de initiatieven om skigebied Les Arcs steeds duurzamer te maken.

Les Arcs
Tijd voor een slok water tijdens het skiën.

Skigebied Les Arcs: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een wintersport naar Les Arcs in Frankrijk? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Kosten skipas Les Arcs

Er zijn verschillende skipassen. Zo is er een skipas voor het hele gebied, inclusief La Plagne maar er is ook en skipas voor alleen Les Arcs en Peisey-Vallandry (het gebied wat wij hebben bezocht). Een 6-daagse skipas kost hier 330 euro voor volwassenen. Wil je ook La Plagne bezoeken, dan is de skipas iets duurder. Daarnaast zijn er ook nog skipassen waarbij je toegang hebt tot een ‘fast lane’. Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis en voor kinderen van 5 tot 12 jaar zijn gereduceerde tarieven.

Alle informatie en tarieven kan je hier vinden op de website van Les Arcs.

Skilessen en kinderland

Tijdens ons verblijf in Les Arcs heeft onze dochter geen skiles gehad, maar we hebben wel verschillende kinderlanden gezien. Ik vond het kinderland in Arcs 2000 er gezellig uitzien en zelf kan je dan meteen mooie tochten skiën. Er is ook een kinderland in het dorp van Arc 1950, ik vond dat een heel gezellig dorp maar als je zelf flink wil touren terwijl je kids skiles hebben, dan ligt dit kinderland wat minder centraal.

Ik vond de kant van Arc 1800 en Vallandry misschien wel het meest kindvriendelijk, bij het bergstation van de Vallandry gondel zat ook een mooi kinderland. Hier is ook de overdekte picknick area en het dieren museum. Ook was hier een erg leuke funpiste. Daarnaast kan je vanaf dit punt zelf mooie tochten skiën. Het handigste is dan wel om dan een accommodatie te vinden bij Arc 1800 of Vallandry.

Wil je zoals wij verblijven bij Huttopia, dan moet je wel rekening houden dat het wel wat meer tijd kost om bij het kinderland van Les Arcs 1800 te komen. Je moet vanaf Arc 1600 (eindpunt van de funicular) dan nog zo’n 20 minuten met de bus. In dat geval zou ik eerder het kinderland van Arc 2000 aanraden.

Met de skilessen hebben we geen ervaring maar ik heb me laten vertellen dat ze soms Nederlandse skileraren hebben, maar dat dat geen garantie is. Ga je met echt nog jonge kinderen? In Les Arcs is kinderopvang mogelijk vanaf 3 maanden. Alle informatie over skilessen vind je hier op de website van Les Arcs. Informatie over kinderopvang vind je hier op de website van Les Arcs.

 Paradiski YUGE app

Het skigebied van Les Arcs heeft ook een handig app, meer informatie vind je hier erover.

Waar verblijven in Les Arcs?

Wij verbleven in Huttopia Bourg-Saint-Maurice. Een fijn park met een gratis shuttle naar het dalstation van de funicular. Deze brengt je in 7 minuten naar Arc 1600. Hier start het skigebied en zitten ook skischolen. Toen wij er waren was het extreem warm (bijna 20 graden in het dal in de middag) dus wij namen vaak nog de bus naar Arc 1800 of Arc 2000, dit sloot allemaal perfect op elkaar aan.

Je kunt ook in Arc 1600, Arc 1800, Arc 1950 of Arc 2000 verblijven. Je hoeft dan niet meer met de funicular. Verblijf je in één van deze bestemmingen dan zit je zo goed als aan de skipiste, maar we vonden de plaatsen alleen niet zo heel sfeervol. Het zijn voornamelijk grote appartementencomplexen. Arc 1950 vonden we het gezelligste en we zagen bij Vallandry ook wat leuke chalets.

Les Arcs in de zomer

In de zomer is Les Arcs ook een erg mooie vakantiebestemming en is er ook van alles te beleven. Hier vind je meer informatie over een zomer in Les Arcs.

Ligging van skigebied Les Arcs

Vanaf Utrecht is Les Arcs (Arc 1600) circa 1.106 kilometer. Ook is skigebied Les Arcs zeer goed te bereiken met de trein. Je reist dan naar Bourg-Saint-Maurice en bij het treinstation ligt ook meteen het dalstation van de funicular.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een fijne vakantie met kinderen in de Alpen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: