Wintercover_01 Arosa
Skigebied Hochoetz: een kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk
De laatste dag hebben we prachtig zonnig weer, skigebied Hochoetz is ook één van de zonnige skigebieden van Oostenrijk.

Skigebied Hochoetz: een kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk

Oostenrijk 10 februari 2024

Het skigebied Hochoetz in Oostenrijk is een heel kindvriendelijk skigebied. Je vindt hier mooie oefenweides, thematische pistes en het WIDIVERSUM: een kinderland en winterspeeltuin hoog in de bergen. Bovendien zijn skipassen voor kinderen tot 8 jaar gratis. Bibianne ging met haar gezin een aantal dagen naar Hochoetz en deelt in dit blog haar ervaringen en tips.

Naar de bergen van skigebied Hochoetz in Oostenrijk

Oetz is een gemeente in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Vanaf Utrecht is het zo’n 874 kilometer. Het ligt aan het begin van het Ötztal en vanaf de snelweg is het nog maar 6 kilometer rijden naar het dorp. Het is dus een prettige bestemming om met de auto te bereizen.

Oetz ligt aan de voet van de 3007 meter hoge Acherkogel, de meest noordelijke berg in de Alpen. Het gebied staat bekend als een kindvriendelijke vakantiebestemming zowel in de zomer als in de winter. De slogan van het skigebied Hochoetz is dan ook ‘Families are warmly welcome!’. Dat klinkt allemaal erg goed, ik ben benieuwd hoe wij dit gaan ervaren.

Skigebied Hochoetz is een heel kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk.
Skigebied Hochoetz is een heel kindvriendelijk skigebied in Oostenrijk.

‘Ötztal. Go big, go high, go ski!’

In ons hotel bestudeer ik alvast de pistekaart. In het Hochoetz skigebied zijn 13 moderne skiliften en 41 kilometer perfect geprepareerde pistes. Voor ons meer dan voldoende, want onze kids zijn nog klein (2 en 4 jaar). Ook zie ik dat het hoogste punt van het skigebied – het Wetterkrezbahn bergstation- op 2272 meter ligt.

Na een fijne eerste overnachting in ons hotel gaan we de volgende ochtend naar het skigebied. Onze kids zijn nog niet leerplichtig en we zijn er buiten de schoolvakanties. Het is lekker rustig en kunnen de auto zo bij de gondel gratis parkeren.

Met de Acherkogelbaan naar Hochoetz

Vanuit het op 820 meter hoogte gelegen Oetz, nemen we de vrij steile en snelle Acherkogelbaan gondel naar 2023 meter hoogte. Hier ligt Hochoetz waar zowel beginners als gevorderde skiërs hun lol op kunnen. Er is 12 kilometer aan blauwe pistes, 21,5 kilometer aan rode pistes en 4 kilometer aan zwarte pistes. Voor elke leeftijd en elk niveau is er dus wel een geschikte piste te vinden.

Leuk detail, Hochoetz staat bekend als één van de top 10 zonnigste skigebieden van Oostenrijk. Met 71 zonnige dagen per seizoen, is dat veel meer dan het gemiddelde van 54 dagen dat geldt voor de rest van Oostenrijk. Ondanks al die zonuren kunnen ze voldoende sneeuw garanderen van december tot april, omdat er verschillende moderne sneeuwkanonnen aanwezig zijn door het gehele skigebied.

De laatste dag hebben we prachtig zonnig weer, skigebied Hochoetz is ook één van de zonnige skigebieden van Oostenrijk.
De laatste dag hebben we prachtig zonnig weer, skigebied Hochoetz is ook één van de zonnige skigebieden van Oostenrijk.

Naar het kinderland Widiversum

Toch hebben wij de eerste dag een beetje pech, want als we de gondel uitstappen is het bewolkt en sneeuwt het flink. Aan onze rechterhand zien we een piste voor kindjes die al best een beetje kunnen skiën. Een loopbandje brengt de kindjes weer makkelijk naar boven.

Voor de jongste kindjes of kinderen met wat minder ski ervaring heeft skigebied Hochoetz een kinderland ontwikkeld dat Widiversum wordt genoemd. Dit kinderland ligt onder het Panoramarestaurant en staat goed aangegeven. Het kinderland is helemaal gethematiseerd met ook een eigen verhaal om het allemaal nog interessanter te maken voor de kids.

Lang geleden zouden er door Kuno, een mijnwerker, magische kristallen zijn gevonden in het Ötztal. Deze magische kristallen hebben de bijzondere regio ‘het Widiversum’ laten ontstaan. De mascotte van Hochoetz, Widi, is een ram die het Widiversum bewaakt. Hij heeft 4 goede vriendjes die hem helpen; een mol, een vis, een eekhoorn en een kauw. Deze 5 dieren krijgen te maken met een wolf die ze wil dwarszitten. Het skigebied heeft een spel bedacht voor de kids zodat ze Widi en zijn vriendjes kunnen helpen.

Super leuk allemaal en ondanks het inmiddels flink sneeuwt kunnen de kids niet wachten om Widiversum te gaan ontdekken!

Winterspeeltuin en stuwmeer

In het kinderland zien we eerst aan de rechterkant een grote (winter)speeltuin. ”Daar wil ik heen!” roepen de kids enthousiast. Na even wat spelen lopen we verder en zien we een stuwmeertje waar we ook nog een stukje omheen wandelen.

Aan de linkerkant zien we een skigedeelte liggen. Er zijn gekleurde poortjes en pionnen aanwezig waar ook de allerkleinste kindjes fijn kunnen leren skiën. Ook hier brengt een loopbandje de kids terug naar boven. Wij skiën daar met onze dochter en zoon naast een skiklasje waar een Nederlandstalige skilerares ons ontzettend vriendelijk wat tips geeft voor onze dochter terwijl wij op dat moment geen skiles hebben.

Ze enthousiasmeert onze kids en de kindjes die ze lesgeeft. Het sneeuwt hard, het zicht is matig, maar onze kinderen genieten volop. Er komt ook nog een mascotte meekijken om de kindjes aan te moedigen tijdens hun slalom wedstrijdje. Er staat muziek op en er worden dansjes gedaan. Een heerlijke ski ervaring voor jong en oud!

Het WIDIVERSUM is een ontzettend mooi ontwikkeld kinderland, waar wij heerlijke wintersportmomenten beleven. Zowel in de winter als in de zomer zijn hier dus verschillende activiteiten voor de kinderen. Hier op de website van Oetz kan je meer informatie van Widiversum vinden.

Mooie pistes en veel afwisseling

Terwijl één van ons bij de kids blijft, nemen wij omstebeurt nog een paar afdalingen. Bij Hochoetz is een mooie variatie van vooral blauwe en rode afdalingen, hoewel de blauwe nog best pittig zijn voor de echte beginners. De rode en zwarte afdalingen zijn prima, maar niet heel uitdagend voor de zeer ervaren skiër. Wil je meer uitdaging, dan kan je met je skipas ook terecht in het naast gelegen Kühtai. Dit gebied is niet aaneengesloten, maar met de skibus wel heel makkelijk en snel te bereiken.

Een goede indruk van het skigebied Hochoetz vind je ook in onderstaand filmpje.

Perfecte sneeuw en heel overzichtelijk

De sneeuwkwaliteit is perfect, ook als wij er zijn. Dit heeft ook te maken dat ruim 90% van de skipistes hoog ligt; tussen de 1800 en 2300 meter. Ook is het skigebied Hochoetz heel overzichtelijk. Onze kinderen zijn nog klein, maar ik kan me voorstellen dat het hier ook heerlijk is met iets oudere kids die al wat meer ski-ervaring hebben of tieners die hier zelfstandig het skigebied kunnen ontdekken.

Het gaat harder sneeuwen en het zicht wordt minder, maar gelukkig gaan er ook wat afdalingen tussen de bomen door, waardoor ik toch nog voldoende zicht heb. Al met al is het hier fijn skiën en ben je ook dichtbij het kinderland, want ik met onze kleine kids een groot voordeel vind. Aan de pistes zie ik meerdere leuke restaurantjes. Met de kids gaan wij naar het Panorama restaurant bij het WIDIVERSUM wat prima is en ook de Movieshuttle zit (meer daarover verderop in dit blog).

Nog meer sneeuwpret op de berg

Naast de prachtige ‘normale’ pistes en het Widiversum is er nog meer leuks te beleven boven op de berg in Hochoetz, waaonder de gethematiseerde skipiste WIDIs Kinderparcours – ‘Auf den Spuren der Wildtiere‘.

Hier kunnen jonge sneeuw avonturiers op zoek naar mooie houten beelden van de Alpen dieren. Op verschillende borden wordt interessante informatie vermeld over onder andere de vos, de marmot en de uil. Deze tocht is geschikt voor kids en volwassenen die zonder moeite van een rode piste kunnen skiën. Nadat je deze tocht hebt afgerond, kun je makkelijk weer terug naar het Hochoetz bergstation door de Ochsengarten gondel te nemen.

Helaas zijn onze kids nog te klein en onervaren om van een rode piste af te komen, dus wij hebben deze tocht zelf niet gedaan. Meer informatie en een online flyer vind je hier op de website van Hochoetz.

Winterwandeling

Als alternatief voor het WIDI’s Kinderparcours doen wij de volgende dag de ‘Winterwanderweg Rotes Wandl’. De wandeling begint achter het stuwmeertje in het Widiversum. Het is een prachtige wandeling, waar je onderweg allerlei borden tegenkomt waar informatie op staat over de wilde dieren die in die regio leven. Ook staat er op elk bord een afbeelding van de pootafdruk van het desbetreffende dier.

”Kijk mam, daar!” Het is even zoeken, maar dan ontdekken de kids inderdaad een paar sporen in de sneeuw. Op zoek naar meer sporen wandelen ze enthousiast verder. Wij maken de wandeling niet helemaal af, want op een gegeven moment wordt de wandeling iets te steil met onze kleine kids.

Wat een prachtige uitzichten!
Wat een prachtige uitzichten!

WIDI’s Movieshuttle

Helaas kwamen wij er niet meer aan toe, maar bij het Widiversum is ook nog een WIDI Movieshuttle. In deze futuristische 5D-multimediasimulator staat het verhaal van het WIDIVERSUM centraal. In een razendsnelle achtervolging gaan WIDI en zijn vrienden acht minuten lang op zoek naar een magisch kristal dat door de boze wolf is gestolen. De WIDI’s Movieshuttle zit in de kelder van het panoramarestaurant Hochoetz, vlakbij het bergstation van de Acherkogelbahn.

Meer over WIDI’s Movieshuttle vind je ook hier op de website van Hochoetz.

Wat vinden wij van skigebied Hochoetz?

Skigebied Hochoetz is een zeer kindvriendelijk, overzichtelijk én sfeervol skigebied. Ze maken hun slogan ‘Families are warmly welcome!’ zeker waar. Voor volwassenen zijn er voldoende mooie brede pistes en voor de kids is er zo ontzettend veel te doen, met name bij het Widiversum.

Er is een kinderprogramma en kinderopvang, waardoor je als ouders ook een heerlijke zorgeloze vakantie kunt hebben. Kortom, een fijn skigebied waar zowel de hele jonge kids, als de wat oudere kids, zich prima kunnen vermaken tijdens alle activiteiten die hier worden aangeboden.

Voordelen

 • Overzichtelijk, kindvriendelijk skigebied
 • Thematische pistes
 • Ook leuke winterwandeling
 • Widiversum met ook winterspeeltuin
 • Kinderopvang aan de piste vanaf 2 jaar
 • Leuke betaalbare eettentjes aan de piste
 • Hooggelegen en daardoor zeer sneeuwzeker
 • Nederlandssprekende skileraren

Nadelen

 • Relatief klein skigebied (maar je bent met de skibus zo in Kühtai)
 • Voor (zeer) gevorderde skiërs wat minder uitdagend

Skigebied Hochoetz: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een wintersportvakantie naar Hochoetz? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Skipassen

Omdat de skigebieden van Hochoetz en Kühtai met elkaar samenwerken, kun je voor beide skigebieden één skipas kopen. Ook is er de mogelijkheid om te kiezen voor de Ötztal Super Skipass, die gebruikt kan worden in de gehele vallei. De tickets kunnen van tevoren online gekocht worden via de website van Ötztal of bij het vertrekpunt van de Acherkogelbaan gondel in Oetz.

Prijzen van de skipassen zijn afhankelijk van de reisperiode, een 6-daagse skipas in het hoogseizoen kost 277 euro voor volwassenen. Kinderen tot 8 jaar zijn gratis! Alle prijzen vind je hier op de website van Ötztal.

Happy Family weken

Ga je met kleine kinderen en kan je buiten de schoolvakanties? Dan zijn de Happy Family Weken een aanrader en geldt onderstaande:

 • Kinderen vanaf 4 jaar (geboren in 2018 en jonger) kunnen gratis deelnemen aan een 5-daagse kinderskicursus
 • Kinderen van 2 – 4 jaar (geboren in 2018 en jonger) kunnen profiteren van gratis 5-daagse kinderopvang (kinderen moeten al luiervrij zijn)
 • Kinderopvang tussen de middag tegen een kleine toeslag
 • Voor kinderopvang of kinderskicursus is een skipas nodig. Voor de gratis kinderskipas wordt een keycard verstrekt (borg: 2 euro)

Meer informatie over de Happy Family Weken is hier te vinden op de website van Ötztal.

Skiverhuur

Als je op zoek bent naar een plek waar je al je ski benodigdheden kunt huren, dan zijn er 9 verschillende mogelijkheden in Oetz-Hochoetz. In het dorp, bij het vertrekpunt van de Acherkogelbaan gondel en boven bij de shop onder het panoramarestaurant kunnen de verhuurspecialisten je helpen om de juiste materialen te huren, zowel voor volwassenen als voor kids. Ook verkopen ze er nog diverse wintersport accessoires en kleding.

Meer informatie over skiverhuur is hier te vinden op de website van Ötztal.

Skischolen

Als je interesse hebt in het volgen van skilessen, kun je in skigebied Hochoetz kiezen uit drie verschillende skischolen:

 • Skischule MALI
 • Skischule AGE
 • Skischule Oetz-Hochoetz

Elke skischool laat maximaal 10 deelnemers toe per skiles, zodat ze een hoge kwaliteit kunnen garanderen en waarborgen.

Om lange rijen en onnodige drukte te voorkomen zijn er, afhankelijk van de skischool waar je voor kiest, verschillende starttijden voor de skilessen, namelijk 09.30 uur, 10.00 uur en 10.30 uur. De skibussen in de regio rijden op tijdstippen die goed aansluiten bij de tijden waarop de skilessen beginnen.

Meer informatie over de verschillende skischolen is te vinden op de website van Ötztal.

Kinderopvang vanaf 2 jaar

Heb je nog kleinere kinderen, dan is direct bij het panoramarestaurant Hochoetz een kinderopvang die dagelijks geopend is. Hier kunnen kinderen terecht vanaf 2 jaar die niet meer in de luiers zitten. De opvang is geopend van 9.00 uur tot 16.00 uur. Groot voordeel: verblijf je in een WIDI partner accommodatie dan is deze opvang gratis. Zo niet, dan kost een dag opvang circa 35 euro per kind. Meer informatie vind je hier.

Waar overnachten in Hochoetz?

Wij verbleven in Activhotel Waldorf, een typisch Oostenrijks familiehotel vlakbij het skigebied Hochoetz. Met de auto is het 2 minuten rijden naar de parkeerplaats van de Achterkogelbaan gondel en er stopt ook een skibus voor de deur van het hotel die je richting de gondel kan brengen. Daarnaast vind je hier nog een ruim aanbod van Interhome in Oetz in Oetz. Tenslotte kan je via de eigen website van Oetz of hier via Booking ook betaalbare appartementen of hotels vinden in Oetz.

Ligging van Hochoetz

Vanaf Utrecht is Hochoetz circa 874 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een kindvriendelijke skivakantie in Oostenrijk. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Over Bibianne

Ik ben Bibianne (33 jaar), getrouwd met Lennard (32 jaar). Samen hebben wij een dochter L. van 4 jaar oud en een zoon B. van 2 jaar oud. Lennard en zijn allebei sinds wij kunnen lopen, zowel in de zomer als in de winter, nergens liever dan in de bergen. We gaan met ons gezin elk jaar meerdere keren naar Crans-Montana in Zwitserland.

Wij zijn alle 4 verliefd op de prachtige natuur in de bergen en houden van de actieve vakanties die je daar kunt hebben. Ik hoop dat ik die liefde op andere gezinnen kan overbrengen door mijn ervaringen en tips te delen in de blogs van Kids in de bergen.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliatie linkjes staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra maar wij krijgen een kleine commissie waardoor we bergen inspiratie met jullie kunnen blijven delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: