Wintercover_01 Arosa
Obergurgl: een sneeuwzekere en kindvriendelijke wintersportplaats in het Ötztal in Oostenrijk

Obergurgl: een sneeuwzekere en kindvriendelijke wintersportplaats in het Ötztal in Oostenrijk

Oostenrijk 13 december 2022

Naar het Oostenrijkse Obergurgl met kinderen in de winter? Dat is zeker de moeite waard, Obergurgl wordt niet voor niks de ‘diamant der Alpen’ genoemd. Door de hoge ligging is Obergurgl heel sneeuwzeker en kan je er dus al heel vroeg in het seizoen skiën. Manolito ging met onze dochter A. (2019) voor het eerst naar deze regio en deelt in dit blog zijn ervaringen.

Op zoek naar een sneeuwzekere wintersportbestemming

‘Het moet wel echt hoog liggen, anders is het risico te groot dat er geen sneeuw ligt’ zegt Mano als ik ’s avonds het internet afspeur. Hij wil graag met onze dochter A. (2019) begin december een paar dagen naar de sneeuw. Ook een accommodatie met kinderopvang is een vereiste, zodat A. onder toezicht kan spelen (bijvoorbeeld tijdens het diner) en hij zelf ook de mogelijkheid heeft om te skiën.

Na wat zoeken komen we uit op skigebied Obergurgl, gelegen op bijna 2000 meter in de Ötztaler Alpen in Tirol in Oostenrijk. Het enige niet-gletsjer skigebied in Oostenrijk, wat toch sneeuwzeker is. Deze wintersportplaats lijkt te voldoen aan al zijn eisen voor een wintersportvakantie begin december:

  • Zeer sneeuwzeker door de hoogte van het skigebied van 2000 tot zo’n 3000 meter, skiën vanaf midden november
  • Groot skigebied met 112 kilometer aan skipiste
  • Skischool waar kindjes vanaf 3 jaar kunnen leren skiën
  • Meerdere kinderhotels vlakbij de skipiste met kinderopvang
  • Speciale skipasprijzen voor families
  • Meer kans op goed weer, door de ligging vlakbij Italië

We zijn om, dit ziet er prima uit. Nu nog op zoek naar een geschikte accommodatie in Obergurgl.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Luxe én kindvriendelijk hotels vrijwel meteen aan de skipiste

Obergurgl lijkt een mondain wintersportdorp te zijn. Op de website van Obergurgl vinden we een groot aanbod van (zeer) luxe hotels, vrijwel allemaal meteen aan de skipiste. De meeste van deze hotels zijn ook heel kindvriendelijk, met bijvoorbeeld een kinderclub met kinderopvang. We komen uit op hotel Bergwelt, een super-de-luxe hotel met elke avond een 6-gangen diner, luxe ontbijtbuffet, wellnessfaciliteiten en kinderopvang voor A. Over hotel Bergwelt schreven we een apart blog, je leest hem hier.

Dit hotel is in de schoolvakanties voor veel mensen buiten budget, maar in het voorseizoen liggen de prijzen aanzienlijk lager en is de prijs-kwaliteit verhouding voor ons acceptabel. We houden van variatie en dit keer besluiten we om 3 overnachtingen in dit heerlijke luxe hotel te boeken, ook wat quality time voor onszelf. Althans voor Mano, want zelf moet ik nog een paar dagen werken en zal ik pas later aanhaken als we doorrijden naar Val Gardena in Italië.

Meer informatie en ervaringen over onze wintersport in Val Gardena lees je binnenkort in een apart blog. Niet missen? Volg ons dan op onze socials, daar delen we altijd nieuwe blogs én (lezers)tips die niet op onze website staan.

Mano en A. verbleven is hotel Bergwelt in Obergurgl
Mano en A. verbleven is hotel Bergwelt in Obergurgl Copyright foto: Hotel Bergwelt

Goed aan te rijden vanuit Nederland

Daar gaan ze, man- en dochterlief bepakt en bezakt onderweg naar Obergurgl. De reis vanuit Nederland naar Obergurgl verloopt voorspoedig. Mano rijdt op zondag en dat scheelt behoorlijk qua drukte, mede doordat er op zondag geen vrachtauto’s in Duitsland mogen rijden op de snelweg.

De laatste 65 kilometer gaan vanaf het plaatsje Oetz door het Ötztal, vernoemd naar de rivier de Ötz die door dit dal heen stroomt. Via een brede weg rijdt Mano helemaal naar het einde van dit dal en passeert onder andere de dorpjes Längenfeld en Sölden. Aan weerszijden heeft hij zicht op hoge besneeuwde bergtoppen van wel 3000 meter hoogte. Het allerlaatste dorpje van dit dal is Obergurgl.

Van regen naar sneeuw in Obergurgl

In Längenfeld en Sölden regent het flink, het water stroomt door de goten heen. Waar is de sneeuw? Maar net voordat Mano Obergurgl binnen rijdt, verandert de harde regen in dikke vlokken sneeuw. Obergurgl ligt net wat hoger dan de andere dorpen en precies aan de goede kant van de sneeuwgrens.

Het dorpje Obergurgl zelf stelt niet zoveel voor, er zijn wat winkels en vooral grote en luxe hotels. Er is niet echt een gezellig dorpscentrum of bruisende après-ski. Daarvoor moet je naar het naastgelegen Sölden op zo’n 15 minuten rijden. Geografisch ligt Obergurgl bijna in Italië en dat heeft een groot voordeel: in Obergurgl schijnt heel vaak de zon, ook als Mano en A. er zijn.

Gastvrij ontvangst bij Hotel Bergwelt

Wat een service: aangekomen bij hotel Bergwelt in Obergurgl staat een welkomstdrankje klaar en wordt de auto geparkeerd en de bagage uitgepakt en naar de kamer gebracht. De skilessen voor A. konden we niet van tevoren boeken, maar bij aankomst is dit zo geregeld, net zoals de huur van de ski’s van A. Via het hotel is de skihuur overigens gratis, alleen voor de skischoenen van A. moet Mano betalen.

Skischool met Nederlands sprekende skileraren

Voor A. boekt Mano een groepsles, de volgende ochtend is het zover. Behoorlijk verlegen zit A. aan Mano ‘vastgeplakt’, ze is natuurlijk ook nog maar net 3 jaar oud. De skischool is kleinschalig en heel persoonlijk. Als ze horen dat A. uit Nederland komt, wordt de indeling omgegooid en meteen een Nederlandssprekende juf geregeld, heel fijn! Langzaam ontdooit onze kleine meid. Je merkt duidelijk dat het nog voorseizoen is, want er zijn maar twee andere kindjes bij de skiles.

Voor de allerkleinste kids is de skiles onderaan bij de lift. Dit ‘kinderland’ is erg eenvoudig; een tapijtje waarbij de kinderen zelf omhoog moeten lopen en een paar pionnen en wat hoepels. De eerste skiles gaat goed, hoewel Mano wel dicht in de buurt moet blijven. Na deze 2 uurtjes skiles valt A. onderweg naar het hotel al in slaap, zo’n eerste skiles is toch behoorlijk vermoeiend voor een peuter.

Het hotel heeft gelukkig een shuttleservice, want in je eentje een slapende peuter en alle skispullen meesjouwen is best een uitdaging. Zodra A. wakker wordt wil ze meteen weer skiën. In het dal is een oefenpiste met een sleeplift. Samen met Mano gaat ze deze lift al in en voorzichtig in de pizza-punt weer naar beneden en dat dan nog zo’n keer of 10.

De volgende dag is A. het enigste kindje in de les en krijgt ze een privéles. Wederom gaat ze samen met de juf de sleeplift in en gaat ze in de pizza-punt weer veilig naar beneden. Ondertussen Sinterklaas liedjes zingend. Ze is inmiddels gewend aan juf Els en daarom kan Mano zelf 2 uurtjes het skigebied gaan verkennen met af en toe een tussenstopje bij de skiles.

In Obergurgl is een fijne en persoonlijke skischool met een Nederlandstalige skilerares.
In Obergurgl is een fijne en persoonlijke skischool met een Nederlandstalige skilerares.

Twee skigebieden die met elkaar zijn verbonden: Obergurgl en Hochgurgl

Het skigebied heeft in totaal 112 kilometer aan skipiste maar bestaat eigenlijk uit twee aparte gebieden, Obergurgl en Hochgurgl. De Topexpress Gurgl verbindt beide gebieden met elkaar, dit zie je ook duidelijk op de onderstaande foto met daarop de pistekaart van het skigebied. Beide gebieden hebben elk zo’n 56 kilometer aan skipiste, verdeeld over met name blauwe en rode afdalingen en een paar zwarte afdalingen. Een interactieve kaart vind je ook hier op de website van Obergurgl.

Mano heeft alleen tijd om Obergurgl te verkennen, aangezien hij op tijd terug wil zijn om A. op te halen van de skiles. Overigens biedt het hotel ook de mogelijkheid om A. op te halen van de skiles, maar dat vindt A. nog wat te spannend.

© Ötztal Tourismus
© Ötztal Tourismus

Skigebied Obergurgl: brede, makkelijke pistes en prachtige uitzichten!

Het skigebied aan de kant van Obergurgl is een prima skigebied, hoewel het misschien niet heel uitdagend is voor de zeer geoefende skiër. De meeste pistes zijn makkelijke blauwe of rode afdalingen. De pistes zijn daarentegen mooi breed en je hebt prachtig uitzicht op de besneeuwde toppen rondom. Door de hoge ligging van de skipistes blijft de sneeuw heel goed en zijn de afdalingen perfect geprepareerd.

De hoogte is wellicht ook meteen een nadeel, want het zijn allemaal vrij ‘kale vlaktes’. Verwacht aan de kant van Obergurgl niet veel afdalingen waar je tussen de bomen door kan skiën. Het enige stukje waar dit wel kan is bij de Bruggenbodenbahn en Steinmannbahn.

Skigebied Hochgurgl: brede pistes, relatief rustig

Het skigebied Hochgurgl heeft eveneens zo’n 56 kilometer aan skipiste waarvan het meeste blauw en rood. Ook hier zijn de pistes mooi breed en perfect geprepareerd. De liften zijn modern en er zijn vrijwel geen wachttijden. Mano is er uiteraard in het voorseizoen, maar gasten in het hotel die ook vaak in de schoolvakanties komen, geven aan dat dit gebied echt nog heel rustig en ‘onontdekt’ is. De meeste Nederlanders gaan naar Sölden en rijden niet door naar dit mooie pareltje net voorbij Sölden.

Snowparks en funcross

Ga je met oudere of geoefende skiërs op wintersport? Dan biedt Obergurgl ook voldoende mogelijkheden door de verschillende snowparks en funcross pistes. De meeste liggen aan de kant van Obergurgl, maar in Hochgurgl is ook een funpiste.

Aan de kant van Obergurgl:

Hier vindt je zowel een mooi snowpark als funcross, beide gelegen in de buurt van de Steinmannbahn. De funcross is een uitdagende piste met steile bochten, verschillende ‘heuvels’ waar je met kleine snelle sprongen overheen kan ‘crossen’. Freestylen kan perfect in het naastgelegen funpark. Met maar liefst 18 hindernissen biedt dit funpark voldoende uitdaging voor oudere kinderen of de meer geoefende skiër.

Bij de Bruggenbodenbahn is daarnaast nog een familiepark met ook leuke hindernissen en uitdagingen. Tenslotte vind je aan de kant van Obergurgl nog de Audi quattro funslope, een afdaling met scherpe bochten, heuvels voor korte sprongen en een tunnel waar je doorheen gaat.

Aan de kant van Hochgurgl:

Aan de kant van Hochgurgl is eveneens een funslope. Een afdaling volop avontuur onderweg, met o.a. steile bochten, heuvels om overheen te springen, een sneeuwslak om doorheen te skiën en boxen om overheen te glijden. Onderstaand filmpje geeft een goede impressie van al deze funparks.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Andere winteractiviteiten in Obergurgl

Niet skiën? In Obergurgl zijn ook andere winteractiviteiten zoals winteraandelen of rodelen. Meer informatie over deze winteractiviteiten in Obergurgl vind je hier op de website van het Ötztal.

Conclusie; een kindvriendelijke parel in het Ötztal

Wat ons betreft is Obergurgl inderdaad een verborgen parel in het Ötztal voor gezinnen. Helemaal als je nog kleine kinderen hebt en nog niet vast zit aan de schoolvakanties. Dan geniet je hier niet alleen van rust, ruimte en perfect geprepareerde pistes, maar ook van een heerlijk verblijf in één van de luxe hotels. Natuurlijk kan dat ook in het hoogseizoen, maar dan moet je wel rekening houden met fors hogere kosten voor een hotel of appartement.

Het skigebied is misschien niet enorm uitdagend voor de geoefende skiër, maar voor kinderen of de beginnende skiër perfect gezien het vele aanbod van blauwe en brede pistes. De sneeuwkwaliteit is uitstekend gezien de hoge ligging, hier kan je al vanaf midden november tot midden april skiën. Daarnaast is skigebied Obergurgl écht een stuk rustiger dan het naastgelegen Sölden. Geen wachtrijen bij de liften en alle ruimte op de piste.

De skischool in Obergurgl is kleinschalig en persoonlijk en heeft een Nederlandssprekende ski-juf. Ga je op skivakantie met iets oudere kinderen? Dan zijn er nog genoeg funpistes in het gebied. Tenslotte zijn er genoeg kinderhotels vrijwel aan de piste die ook kinderopvang voor de allerkleinste aanbieden.

Nadelen?

Qua grootte is het skigebied niet te vergelijken met het naast gelegen Sölden. Maar ja, in hoeverre heb je dat nodig als je met kleine kinderen gaat skiën? Dat geldt ook voor het après-ski aanbod, ook dat is in Obergurgl beperkt. Maar wederom; ga je dat doen als je kids nog klein zijn? Mano genoot van een heerlijk ‘afternoon-buffet’ met huisgemaakte taartjes in zijn hotel, terwijl A. lekker kon kleuren. Misschien nog wel veel beter dan met kids buiten in de kou aan de après-ski hangen.

Daarnaast moet je rekening houden dat het dorp weinig faciliteiten heeft zoals bv. een overdekt zwembad. In principe heb je dit niet nodig als je zelf in een luxe hotel verblijft, want deze hotels hebben vrijwel allemaal een eigen zwembad en luxe wellness. Nadeel, deze hotels (maar accommodaties in zijn algemeen) zijn niet goedkoop in Obergurgl, zeker niet in de schoolvakanties.

Prijzen van deze luxe hotels starten op ongeveer 200 euro per nacht per kamer (laagseizoen), maar hier zit dan wel alles bij inbegrepen. Van zeer uitgebreid ontbijt, einde middag buffet, 6-gangen diner, wellness faciliteiten en kinderopvang. Er zijn een paar goedkopere appartementen, maar dan moet je net geluk hebben dat deze beschikbaar zijn.

Obergurgl met kinderen in de winter: praktische informatie

Enthousiast geworden voor een wintersportvakantie in Obergurgl met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Skigebied

Het skigebied bestaat uit 2 aparte gebieden die met een lift met elkaar verbonden zijn, in totaal heeft het skigebied 112 kilometer aan skipiste, evenredig verdeeld met circa 56 kilometer piste in Obergurgl en 56 kilometer in Hochgurgl. Het skigebied heeft met name makkelijke blauwe en rode pistes. Voor de geoefende skiers zijn er een paar zwarte afdalingen en verschillende funpistes.

Meer informatie over het skigebied en een pistekaart vind je hier op de website van Obergurgl.

Restaurants / hutten

Het aanbod van hutten op de piste is niet enorm, maar er zijn een aantal pareltjes die zeker een bezoek waard zijn. De eerste is de Hohe Mut Alm. Een prachtige authentieke hut op 2670 meter hoogte. Deze hut heeft een panoramaterras met prachtig uitzicht en binnen vind je een typische Oostenrijkse inrichting.

Aan de kant van Hochgurgl is Downhill Grill een aanrader, mits je ook van vlees houdt. Een andere must-see is de futuristische Top Mountain Star in Hochgurgl op een hoogte van maar liefst 3080 meter. Vanaf het indrukwekkende panaramaterras heb je kilometers uitzicht en kan je zelfs de Dolomieten zien.

Meer informatie over deze berghutten vind je hier op de website van Obergurgl.

Skilessen

In Obergurgl en Hochgurgl zijn verschillende skischolen, een overzicht vind je hier op de website van Obergurgl. Onze dochter A. had les bij de Skischule Obergurgl. Dit is een fijne, persoonlijke skischool, je kunt hier zowel groep- als privelessen boeken. Skilessen starten vanaf de leeftijd van 3 jaar. Toen Mano er was, was er tevens een Nederlandssprekende ski-juf (juf Els). Prijzen en meer informatie vind je hier op de website van de skischool Obergurgl.

Prijzen skipassen

In Obergrugl wordt gewerkt met dynamic pricing wat betreft skipassen. Dit houdt in; hoe vroeger je boekt, hoe voordeliger de skipas. Vroeg en online kopen van de skipas bespaart je écht veel geld. De online tarieven zijn verkrijgbaar tot 5 dagen voor de 1e skidag. Koop je later een skipas, dan betaal je – ook online- de reguliere prijs.

De prijzen van een 5-daagse skipas van Obergurgl zijn als volgt (prijspeil 2023):

Top hoogseizoen (o.a. kerstvakantie en voorjaarsvakantie)

  • Volwassenen (geboren 2002 of eerder): 290.00 euro (aan de kassa 333,50 euro)
  • Jongeren (2003-2007): 232 euro (aan de kassa 266,50 euro)
  • Kinderen (2008-2014): 159,50 euro (aan de kassa 183,50 euro)
  • Snow kids (2015-2018) 2 euro per dag

In het laagseizoen liggen de prijzen aanzienlijk lager. Naast 5-daagse passen is ook andere duur mogelijk of dagpassen. Alle informatie over de skipasprijzen en voorwaarden vind je hier op de website van Obergurgl.

Waar overnachten?

Obergurgl is een behoorlijk mondain skioord, je vindt er vooral luxe hotels en deze zijn helaas niet goedkoop. Het aanbod van appartementen is beperkt, maar soms heb je geluk en vind je een betaalbaar appartement. Hieronder een aantal suggesties van fijne hotels, waarvan de meeste ook kinderopvang hebben. Deze hotels zijn in het hoogseizoen behoorlijk prijzig, maar ga je in het voorseizoen, dan liggen de prijzen aanzienlijk lager.

Op zoek naar een meer low-budget accommodatie, check dan onderstaande link voor een overzicht van alle accommodaties in Obergurgl.

Ligging van Obergurgl

Vanaf Utrecht is Obergurgl circa 914 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer blogs over een gave wintersportvakantie met kinderen in de bergen. Kijk hier onder voor meer inspiratie:

In dit blog staan affliate links naar onze betrouwbare samenwerkingspartners. Doe je een aankoop of boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: