Mountainbiken in de bergen met kinderen: tips en regio’s

Mountainbiken in de bergen met kinderen: tips en regio’s

Activiteiten 28 september 2022

Ben je van plan om te gaan mountainbiken in de bergen met kinderen? Dat is een hele gave activiteit en in de bergen zijn hiervoor volop mogelijkheden voor. Wij gingen voor het eerst mountainbiken in de bergen toen onze zoon D. bijna 6 jaar oud was. In dit blog onze ervaringen en tips voor mountainbiken in de bergen met kinderen. Ook geven we een aantal tips voor geschikte regio’s.

Mountainbiken, vanaf welke leeftijd kan dat?

Uiteraard is dat erg afhankelijk van je kind, maar wij gingen met onze zoon voor het eerst mountainbiken in Oostenrijk toen hij bijna 6 jaar oud was. Overigens was dit nog geen heftige down-hill traject, maar een speciale kinderroute op de kinderweide in het dal.

Persoonlijk vind ik 6 jaar nog iets aan de vroege kant, want het mountainbiken is behoorlijk intensief. Daarnaast vraagt het om behoorlijk wat technische vaardigheden. Het goed nemen van de bocht en het omgaan met de remmen en versnellingen is best lastig, vooral voor kinderen. Het vraagt om inschattingsvermogen, coördinatie en het gelijktijdig uitvoeren van verschillende handelingen.

Voor een kind van 6 jaar is wat ons betreft alleen een speciale kindertrack in het dal verantwoord. Mountainbiken met kinderen in de bergen is namelijk echt wel wat anders dan gewoon in Nederland. Vanaf een jaar of 8 zou je met de lift omhoog kunnen gaan om een makkelijke downhill (van de berg naar het dal) track te doen.

Ga je met oudere kinderen mountainbiken in de bergen? Ga dan ook altijd eerst even oefenen op de oefenweide in het dal, zeker als je van plan bent om een downhill traject te doen maar nog nooit in de bergen hebt gemountainbiked.

Wij gingen voor het eerst mountainbiken in de bergen toen D. bijna 6 jaar was.
Wij gingen voor het eerst mountainbiken in de bergen toen D. bijna 6 jaar was.

Mountainbiken in de bergen met kinderen: onze tips

1 Boek een beginnerscursus

Ga je voor het eerst mountainbiken met je gezin? Dan is het aan te raden om een bikecursus te boeken. Wij mountainbiken geregeld in Nederland, maar ik vond het mountainbiken in de bergen echt wel even anders. Veilig de steile hellingen af, de bochten goed nemen en het remmen onder de knie krijgen is best even een technisch verhaal.

Heel eerllijk? Ik had het een beetje onderschat en maakte op de oefenweide een mooie salto toen ik niet gelijktijdig beide remmen gebruikte. Ook zoon D. wilde te snel en vloog een keer uit de bocht. Gelukkig hadden we goede bescherming aan en kwamen we er zonder kleerscheuren vanaf.

Als je een cursus boekt krijg je net wat meer uitleg over hoe je je mountainbike gebruikt en hoe je veilig het parcours aflegt. Wij vonden dat echt heel prettig en voor onze jongste (en onszelf) ook noodzakelijk.

Instructies van onze gids tijdens de cursus.
Instructies van onze gids tijdens de cursus.

2 Huur de juiste mountainbike

Je kunt natuurlijk je eigen mountainbike meenemen, maar mountainbiken in de bergen is een stuk ‘heftiger’ dan een standaard mountainbike pad in Nederland. De afdalingen zijn doorgaans een stuk steiler dus goede remmen zijn cruciaal. Ook heeft de mountainbike in de bergen vaak meer te verduren dan in Nederland. Kortom, idealiter kan je beter ter plekke een mountainbike huren.

3 Elektrisch of niet?

Met mountainbiken zijn er grofweg twee opties of een combinatie daarvan. Je kunt kiezen om wat meer te touren, waarbij je met de lift omhoog gaat en via brede gravelpaden een mooie tocht maakt. De paden stijgen en dalen wel maar vaak niet zo extreem als op de ‘single tracks’. Tussendoor kan je even fijn uitrusten bij een gezellige berghut.

Wil je gaan touren dan is het raadzaam om een elektrische mountainbike te huren, want het klimmen is zwaarder dan je denkt. Ook voor kinderen zijn er speciale elektrische mountainbikes te huur.

Niet nodig bij downhill

Ga je uitsluitend down hill, dus met de lift omhoog en via (doorgaans) een single track naar beneden? Dan volstaat een normale niet-elektrische mountainbike, ook voor de kids. Ga je downhill dan hoef je eigenlijk alleen maar heel veel te remmen. Dat lijkt makkelijk, maar dergelijke routes zijn stukken moeilijker (en gevaarlijker) dan de meeste ’tours’ op de brede paden.

Zit je eenmaal halverwege dan moet je de track afmaken. Het is eigenlijk niet mogelijk om halverwege je tocht af te breken. De down hill tracks hebben allemaal verschillende niveaus. Ga je mountainbiken met kinderen in de bergen, kies dan voor een familietrail en laat je vooraf goed informeren of de trail echt geschikt is voor kinderen.

4 Check lifttijden en toegankelijkheid

In de meeste regio’s kan je probleemloos je mountainbike meenemen in de lift. Ook zijn er regio’s in Oostenrijk waarbij je bij je verblijf een gratis liftpas krijgt. Sommige van deze passen hebben echter als beperking dat je per dag maximaal 2x per dag met de lift omhoog mag.

Heb je een niet-elektrische mountainbike gehuurd en wil je meerdere keren downhill, dan ga je hier makkelijk overheen. Je moet dan opeens (flink) bij betalen. Kijk van tevoren dus goed naar de voorwaarden van je (gratis) liftpas en de regels rondom het meenemen van een mountainbike. De liften bij de oefenweides bij het dal zijn vrijwel overal gratis.

5 Uitrusting

Mountainbiken in de bergen met kinderen is zeker niet zonder gevaar. Daarom adviseren we ook om een bikecursus te volgen en te starten op de oefenweide. Ook op de oefenweide is het dragen van de juiste veiligheidsuitrusting essentieel!

Bij de meeste mountainbike verhuurbedrijven wordt een veiligheidsuitrusting meteen meegegeven (of kan je apart erbij huren). Je weet dan meteen dat je kwalitatief goed materiaal meekrijgt. Een veiligheidsuitrusting voor mountainbiken in de bergen met kinderen bestaat doorgaans uit de volgende items:

  • Helm
  • Harnas (borst en rug)
  • Arm en polsbeschermers
  • Beenbeschermers

Ook een bril is aan te raden, sportschoenen en handschoenen. Qua handschoenen nemen wij eigen ‘wielrenhandschoentjes’ mee, die kussentjes hebben bij de drukpunten op het stuur.

Goede bescherming is essentieel bij mountainbiken in de bergen met kinderen.
Goede bescherming is essentieel bij mountainbiken in de bergen met kinderen.
Voordat we gaan mountainbiken in de bergen trekken we eerst allemaal onze harnas aan voor de veiligheid.
Voordat we gaan mountainbiken in de bergen trekken we eerst allemaal onze harnas aan voor de veiligheid.

6 Begin rustig

Mountainbiken is behoorlijk intensief, zeker voor (jonge) kinderen. Ook als je alleen maar naar beneden gaat. Wij hadden een 2 uur durende beginnerscursus op de beginnersweide en daarna was onze bijna 6-jarige zoon echt bekaf. Begin rustig en neem geregeld een pauze. Niet alleen om het leuk te houden maar ook vanwege de veiligheid. Plezier en veiligheid staan altijd voorop!

Mountainbiken in de bergen met kinderen: waar moet je naar toe?

In de bergen zijn steeds meer regio’s die erg geschikt zijn om te mountainbiken. Sommige regio’s hebben prachtige bikeparks die ook toegankelijk zijn voor (jonge) kinderen. De minimum leeftijd is vaak 5 of 6 jaar. Hieronder een aantal regio’s die we zelf bezocht hebben en kunnen aanraden om te mountainbiken met kinderen in de bergen.

Mountainbiken met kinderen in Saalfelden leogang in Oostenrijk

In Leogang in Oostenrijk is het Epic Leogang Bikepark. Een prachtig bikepark waar wij voor het eerst zijn gaan mountainbiken, D. was toen net 6 jaar. Voor de allerkleinste is hier de Riders Playground direct naast het dalstation van de Asitzlift.

Het is een van de grootste bike parken in Europa met een oppervlakte van 10.000 m². Zowel kinderen als volwassenen kunnen op de Riders Playground op een veilige manier de eerste technieken van het biken onder de knie krijgen. Iets meer ervaring? Dan zijn er genoeg trails voor gevorderden en uitdagende downhill trails. Meer informatie over het Epic Bikepark vind je hier op de website.

Overigens zijn er in deze regio nog veel meer gave activiteiten. Lees hier ons aparte blog over alle kindvriendelijke activiteiten in Saalfelden Leogang.

Het Bikepark Saalfelden Leogang is ook geschikt voor (kleine) kinderen.
Het Bikepark Saalfelden Leogang is ook geschikt voor (kleine) kinderen.
Voor de pro's is deze springschans.
Voor de pro’s is deze springschans in Leogang.

Mountainbiken met kinderen in Serfaus Fiss Ladis in Oostenrijk

Ook in Serfaus-Fiss-Ladis is een mooie bikepark, wat ook geschikt is voor beginners of kinderen. Hier hebben ze zelfs al cursussen voor kinderen vanaf 3 jaar oud. Of je het echt biken kan noemen is de vraag, dat kan eigenlijk pas vanaf 6 jaar oud. Vanaf die leeftijd zijn er verschillende cursussen om het mountainbiken in de bergen veilig onder de knie te krijgen. Meer informatie over het Bikepark Serfaus-Fiss-Ladis vind je hier op de website.

In Serfaus-Fiss-Ladis zijn overigens veel meer gave kindvriendelijke activiteiten, een overzicht van 20 gave zomeractiviteiten voor gezinnen lees je hier.

Serfaus-Fiss-Ladis heeft een uitdagend bikepark voor de oudere kinderen.
Serfaus-Fiss-Ladis heeft een uitdagend bikepark voor de oudere kinderen.

Mountainbiken met kinderen in Saalbach Hinterglemm in Oostenrijk

Een waar mountainbike wahalla is ook de regio Saalbach Hinterglemm in Oostenrijk. Beginner of pro, in deze regio is voor ieder wat wils. Voor kinderen zijn er de speciale tracks als Little Monti, Little Hacklberg, Little Panorama, Little Pro-Line en de Drop Area.

Iets meer ervaring, dan kan je met de gondellift omhoog naar het begin van de Monti Trail (middelste station) en de Panorama Trail (bovenste station). Met de gratis Jokercard mag je twee keer per dag gratis omhoog. Meer informatie over het mountainbiken in Saalbach Hinterglemm vind je hier op de website.

Saalbach Hinterglemm vonden wij trouwens een topregio in de zomer. Naast mountainbiken kan je hier namelijk ook fantastisch wandelen en zijn er tal van activiteiten bij de ‘end of the valley’. Lees hier ons uitgebreide blog over alle zomeractiviteiten in Saalbach Hinterglemm.

Mountainbiken met kinderen in Val Gardena in Italië

Tot slot in dit overzicht, regio Val Gardena in Italie. Val Gardena is zelfs een “Approved Bike Area” mountainbikegebied. Althans, dat is de conclusie van “Mountain Bike Holidays” die mountainbike vakanties aanbiedt in Oostenrijk, Italië en Zwitserland.

Regio’s worden beoordeeld in de categorieën Tour & Trail, Easy & Family en Enduro & Parks. Val Gardena heeft 296 van de 300 punten is met 5 sterren daarmee een Approved Bike Area in Zuid-Tirol. Mountainbiken of niet, wij zijn sowieso fan van Val Gardena. Lees hier 10 tips voor een heerlijke gezinsvakantie in de zomer in Val Gardena.

Ook in de Italiaanse Dolomieten kan je heerlijk mountainbiken met kinderen.
Ook in de Italiaanse Dolomieten kan je heerlijk mountainbiken met kinderen.
In Val Gardena is ook een mooi bikepark met een familietrail.
In Val Gardena is ook een mooi bikepark met een familietrail.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: