Saalfelden Leogang met kinderen: 8x waarom dit een gave familiebestemming is
Dat is fijn wandelen met zulke leuke speelactiviteiten onderweg.

Saalfelden Leogang met kinderen: 8x waarom dit een gave familiebestemming is

Oostenrijk 20 september 2021
Good Life Resort heeft genoeg buitenspeelmogelijkheden en is geheel afgesloten, heel fijn voor jonge kinderen.
Good Life Resort Riederalm

Tijdens ons verblijf in Saalfelden Leogang verbleven we in Good Life Resort Riederalm. Niet alleen good life voor je kids maar ook vooral voor jou. Het hotel heeft een prachtige wellness, een heus verkeerspark en echt voortreffelijk eten. De locatie is ook top, naast het dalstation van de kabelbaan naar de Asitz berg en het bikepark.

Saalfelden Leogang met kinderen bezoeken, dat deden wij met ons gezin. In deze Oostenrijkse regio is heel veel leuks te doen voor zowel jong als oud. Van gave speeltuinen op de Asitz berg tot mountainbiken en klettersteigen in de ‘Leoganger Steinberge’.

Nieuwsgierig geworden? In dit blog lees je er alles over of bekijk het filmpje voor een impressie.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Saalfelden Leogang, een gave familiebestemming in Tirol 

Saalfelden Leogang ligt in de Oostenrijkse deelstaat Salzburger Land. Het maakt deel uit van het district Zell am See. Vanuit Nederland rijd je in zo’n 9 uur er naar toe. Saalfelden Leogang is een ideale bestemming voor gezinnen. Er zijn tal van gave activiteiten, voor zowel jong tot oud. 

In dit blog lees je in willekeurige volgorde, 8 tips voor een bezoek aan Saalfelden Leogang met kinderen. Wil je meteen al een impressie van Saalfelden Leogang met kinderen? Bekijk dan het onderstaande filmpje.

#1 Asitz berg 

Vanuit het dal in Leogang gaat er een bergbaan naar de Asitz, ook wel bekend als de ‘berg der Sinne’, in het Nederlands vertaald de berg van de zintuigen. De naam is goed gekozen, er zijn heel veel ‘zintuigen prikkelende’ activiteiten te beleven op deze berg.

Tijdens ons bezoek nemen we de lift naar het bergstation. Daar start de ‘Spielewandelweg’, een leuke gezinswandeling van zo’n 5 kilometer met allerlei speelactiviteiten onderweg. Zoals trampolines, een klimtoren en een behendigheidsparcours. Bij het bergstation is ook een leuke zomerrodelbaan en een fijn restaurant met uitzicht op de bergen. 

De Spielewanderlweg is een echte familiewandeling met veel speeltoestellen onderweg.
De Spielewanderlweg is een echte familiewandeling met veel speeltoestellen onderweg.
Dat is fijn wandelen met zulke leuke speelactiviteiten onderweg.
Dat is fijn wandelen met zulke leuke speelactiviteiten onderweg.
Of naar de top in de klimtoren.
Of naar de top in de klimtoren.

Bij het middenstation van de Asitz berg ligt het ‘sinnepark’, het park der zintuigen. Hier draait alles om spelenderwijs te ontdekken en te leren. Er zijn in deze ‘speeltuin’ wel 30 speelstations, vooral met water. Als we wat verder naar boven lopen zien we ook een soort van ‘grot’ met een grote waterval. Binnen in de ‘grot’ hangen informatieborden over de werking van het water. Loop je nog wat verder omhoog, dan kom je bij het ‘stille wasser’, een mooi bergmeertje waar je fijn kan afkoelen. Meer informatie over de kindvriendelijke berg Asitz lees je hier in ons aparte blog.

De Asitz berg is heel leuk voor kinderen, bij het middenstation is het ‘Sinnenpark’.
De Asitz berg is heel leuk voor kinderen, bij het middenstation is het ‘Sinnenpark’.
In het ‘Sinnenpark’ zijn wel 30 speelstations.
In het ‘Sinnenpark’ zijn wel 30 speelstations.

#2 Bikepark Saalfelden Leogang

Eén van de grootste bikeparks in Europa is het Bikepark Saalfelden Leogang. Ieder jaar worden hier ook de Mountain Bike World Championships gehouden. Het Bikepark Saalfelden Leogang biedt voor ieder wat wils en op ieder niveau.

De allerkleinste kinderen kunnen (zelfs met zijwieltjes) terecht in het Kiddy Park. De iets oudere kinderen (vanaf ongeveer 5 jaar) kunnen terecht in de Riders Playground, gelegen direct naast de Asitz bergbaan. Hier zijn verschillende korte tracks om de bikeskills goed onder de knie te krijgen. Scherpe bochten, houten obstakels en grote keien om overheen te biken.

Oudere kinderen of met meer ervaring kunnen zich uitleven op de Freeride Course. Hier is een zogenaamde ‘freeridelijn’ met diverse ‘drops’ en steile bochten. 

Natuurlijk brengen wij tijdens ons verblijf in Saalfelden Leogang met kinderen ook een bezoek aan dit bikepark. Als onervaren bikers kiezen wij voor een introductiecursus die wordt gegeven door iemand van de bikeschool. Deze cursus van een paar uur is al toegankelijk voor kinderen vanaf 4 jaar oud. Onze kleuter is 5 jaar en kan niet wachten om zijn ‘bikeskills’ onder de knie te krijgen.

Voordat we gaan biken krijgen we eerst een veiligheidsuitrusting aangemeten. Een harnas, pols- en elleboogbeschermers, been- en kniebeschermers en een helm. Vervolgens gaan we naar het oefenterrein, daar leren we de basistechnieken zoals sturen en remmen. Het is echt even wennen, de bikes zijn laag en gemaakt om ‘staand’ te fietsen. Als we de basis bikeskills onder de knie hebben mogen we door naar de Riders Playground. 

Af en toe houdt mijn hart vast als ik zie hoe snel onze kleuter naar beneden gaat. Eén keer gaat het ook te hard en vliegt hij uit de bocht. Gelukkig heeft hij zijn veiligheidsuitrusting aan en stapt hij al gauw weer op zijn fiets. Na 2 uur is het wel klaar, voor de eerste keer echt biken is behoorlijk inspannend.  

Bikepark Saalfelden Leogang, handig om te weten:

Wij vonden het biken ontzettend gaaf. Voor onze kleuter (ruim 5 jaar) was het net te doen. Ben je onervaren neem dan echt een bikecursus en begin beneden bij de Playground. Een veiligheidsuitrusting is ook echt een must. 

Meer informatie over openingstijden, prijzen en cursussen vind je op de website van het Bikepark

Het Bikepark Saalfelden Leogang is ook geschikt voor (kleine) kinderen.
Het Bikepark Saalfelden Leogang is ook geschikt voor (kleine) kinderen.
Met het het liftje ben je zo weer boven om de volgende ‘track’ te nemen.
Met het het liftje ben je zo weer boven om de volgende ‘track’ te nemen.

#3 Via Ferrata in Saalfelden Leogang

In Saalfelden Leogang zijn er genoeg opties voor een Via Ferrata, ofwel klettersteigen. Tijdens ons verblijf gaan we klettersteigen bij de ‘Wilde Gams’ in Weissbach, zo’n 15 minuten rijden vanaf ons hotel Riederalm in Leogang. 

Bij de parkeerplaats ontmoeten we onze gids. Helaas is het weer niet zo goed, het regent een beetje, waardoor de rotsen glad zullen zijn. We moeten wachten tot het wat opklaart en droger wordt. In de tussentijd neemt de gids alvast de veiligheidsinstructies door. Van hoe we onze voeten het beste kunnen zetten, tot aan hoe we onszelf veilig kunnen zekeren. 

Gelukkig, het is wat opgeklaard en we kunnen gaan klettersteigen. We wandelen naar het beginpunt, een kleine 10 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats. Als we het bos uitkomen kijk ik tegen een grote steile rots aan, hier begint onze klettersteig. Het is best pittig, althans dat vind ik. Manlief en onze kleuter lijkt het weinig moeite te kosten.

Ik heb al mijn armkracht nodig om mijzelf naar boven te hijsen. En ja, soms is het ook best eng. Je hangt hoog boven de afgrond en moet vertrouwen op de touwen waarmee je bent gezekerd. Al me al zijn we een uurtje aan het klimmen voordat we de top hebben bereikt. Deze afstand is voor onze kleuter van 5 jaar precies goed te doen. Moe maar voldaan kijken we terug op deze gave ervaring. 

Via Ferrata in Saalfelden Leogang: handig om te weten:

Klettersteigen kan alleen met een ervaren gids. Bij het VVV kantoor van Saalfelden Leogang kan je een gids boeken. Klettersteigen met kinderen kan vanaf ongeveer 5 jaar. Enige sportiviteit is noodzakelijk en soms ook stalen zenuwen wat betreft de hoogte. 

Via Ferrata is een sportieve familieactiviteit in Saalfelden Leogang.
Via Ferrata is een sportieve familieactiviteit in Saalfelden Leogang.
Voor kinderen vanaf 5 jaar is Klettersteigen te doen, hoewel je geen last moet hebben van hoogtevrees.
Voor kinderen vanaf 5 jaar is Klettersteigen te doen, hoewel je geen last moet hebben van hoogtevrees.

#4 Zwembaden en meren

Ga je op vakantie met kinderen, dan is zwemmen vaak een belangrijke vakantieactiviteit. De vakantieregio Saalfelden Leogang beschikt over drie openluchtzwembaden, die afhankelijk van het weer van mei tot september geopend zijn. 

Het natuurlijke zwemparadijs aan de Ritzensee, het avonturenbad aan de Obsmarkt en het recreatiebad complex bij Sonnrain. Aangezien wij verbleven in Good Life Resort Riederalm met een eigen zwembad, hebben we zelf geen bezoek gebracht aan deze zwembaden.

Wel hebben we een bezoek gebracht aan het ‘Stille water’ bij het middenstation van de Asitz berg. Dit kunstmatige meer is een fijn plekje om even af te koelen en heeft prachtig uitzicht op de bergen. Echt zwemmen kan niet in het meer, maar bij het aparte gedeelte kan je wel het water in en lekker spelen.  

Het ‘Stille wasser’ is een meertje bij het middenstation van de Asitz berg, hier is het fijn afkoelen.
Het ‘Stille wasser’ is een meertje bij het middenstation van de Asitz berg, hier is het fijn afkoelen.

# 5 Leogang show mine

Beleef de mijngeschiedenis van Saalfelden Leogang. In het hart van de Schwarzleotal-vallei zijn er sporen van mijnbouw die helemaal teruggaan tot de 14e eeuw. In de mijn werd vroeger erts gedolven. Nu is de mijn toegankelijk voor publiek en kan je met je gezin onder begeleiding van een gids de mijn bezoeken.

Via nauwe gangen, tunnels en steile trappetjes krijg je een goed beeld hoe vroeger de mijnwerkers in de mijn werkten. Na deze spannende wandeling kan je nog wat eten of drinken in het gezellige mijnwerkerscafé ‘Unterberghaus’ met een leuke speeltuin voor de kinderen.

Helaas hadden wij te weinig tijd om de mijn te bezoeken, hij staat op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Saalfelden Leogang. 

Mijnbezoek Leogang, handig om te weten:

De mijn kan alleen worden bezocht met een gids, er zijn dagelijks diverse rondleidingen. De rondleiding (in het Engels of Duits) duurt ongeveer 1 uur en is alleen toegankelijk voor kinderen vanaf 5 jaar.

De rondleiding gaat via nauwe gangen en steile trappen, kortom je moet goed ter been zijn en geen last hebben van claustrofobie. Meer informatie over de mijn lees je op de website van ‘Schaubergwerk Leogang’.

#6 Familiewandelingen

Saalfelden Leogang is één van de grootste en meest populaire wandelregio’s van Oostenrijk. Er zijn veel gemarkeerde wandelingen en bergpaden met onderweg houten loungebanken om te genieten van het uitzicht. 

Een leuke wandeling met kinderen is de Spielewandelweg, ook wel bekend als Leo’s game trail. Deze familiewandeling van een kleine 5 kilometer gaat van het bergstation van de Asitzbahn via de ‘Asitzmulde on the Sonnkogel’ naar de openlucht bioscoop en dan via de  ‘Großer Asitz’ terug naar het bergstation.

Onderweg zijn er allemaal leuke speelactiviteiten, zoals trampolines, een klimtoren en een behendigheidsparcours. De wandeling gaat over een makkelijk begaanbaar pad maar is niet geschikt voor wandelwagens. 

De Spielewandelweg is een echte familiewandeling en begint bij het bergstation van de Asitz berg.
De Spielewandelweg is een echte familiewandeling en begint bij het bergstation van de Asitz berg.
Onderweg komen we vaak deze huisjes tegen, rustplekjes met loungebank én muziek!
Onderweg komen we vaak deze huisjes tegen, rustplekjes met loungebank én muziek!

#7 Good Life Resort Riederalm 

Tijdens onze vakantie in Saalfelden Leogang verblijven we in Good Life Resort Riederalm. Een familiehotel met een uitzonderlijke combinatie: ‘Adults only en tegelijkertijd familievakantie in een culinair hotel met 2.000 m2 spa & wellness’. En dat alles op een toplocatie, direct naast de gondel naar de Asitz berg én het bikepark. 

Good Life Resort Riederalm is helemaal gericht op kinderen en heeft heel veel mooie speelfaciliteiten. Buiten is er onder andere een grote verkeerstuin, schommels, trampolines, klimtoestellen en een speelhuisje. Binnen is ook van alles te doen, van een binnenspeeltuin, klimmuur tot aan een gameroom met Playstation en andere spellen. 

Good Life Resort Riederalm is een heerlijk familiehotel in Leogang.
Good Life Resort Riederalm is een heerlijk familiehotel in Leogang.
Hotel Riederalm heeft binnen ook heel veel speelmogelijkheden.
Hotel Riederalm heeft binnen ook heel veel speelmogelijkheden.

Daarnaast heeft het hotel meerdere zwembaden met een glijbaan met snelheidsmeter. De verschillende kamertypen variëren van ‘standaard’ tweepersoonskamers tot suites, studio’s en familiesuites. De kamers zijn mooi en met zorg ingericht. Typisch Oostenrijks, met veel natuurlijke materialen en houtdetails.

Wil je meer weten over Good Life Resort Riederalm? Kijk meteen het onderstaande filmpje voor een impressie. 

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

#8 Saalfelden Leogang card

Met de Saalfelden Leogang Card krijg je korting of soms gratis toegang tot veel attracties in de regio Saalfelden Leogang. Zoals gratis toegang tot de bergbanen en op veel zwembaden. 

De Saalfelden Leogang Card krijg je bij je accommodatie, indien de verhuurder is aansloten als partner. Het is dus handig om op de website van Saalfelden Leogang te checken of je accommodatie is aangesloten als partner en je deze kaart krijgt bij je verblijf. 

Saalfelden Leogang, handig om te weten:

Ligging van Saalfelden Leogang: afstand vanaf Utrecht circa 950 kilometer

Combineer Saalfelden Leogang met regio Saalbach Hinterglemm

Wij combineerden regio Saalfelden Leogang met een aantal dagen in het Pillerseetal en Saalbach Hinterglemm. Beide regio’s zijn ook echte aanraders voor gezinnen met kinderen en liggen dichtbij Saalfelden Leogang (Fieberbrunn circa 20 autominuten en Saalbach Hinterglemm circa 50 autominuten). Nieuwsgierig geworden, lees dan hier ons uitgebreide blog over Saalbach Hinterglemm en hier ons uitgebreide blog van het Pillerseetal.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen tijdens een eerdere samenwerking met een derde partij en regio Saalfelden Leogang. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: