Saalfelden Leogang met kinderen: 10x gave zomeractiviteiten
Vanuit de gondel zien we het middenstation met het 'stille water' al liggen.

Saalfelden Leogang met kinderen: 10x gave zomeractiviteiten

Oostenrijk 27 september 2023

Het Oostenrijkse Saalfelden Leogang is een perfecte familiebestemming, hier is van alles te doen voor jong én oud! Zo is er een gaaf bikepark, avonturenberg en mooie wandelingen. In dit blog 10 tips voor gave zomeractiviteiten in Saalfelden Leogang met kinderen.

Wil je meer foto’s en video’s zien, bekijk dan hier ook onze instastory van Saalfelden Leogang.

Een veelzijdige gezinsbestemming in het Salzburgerland

Saalfelden Leogang is een regio in het Salzburgerland in Oostenrijk. Het ligt ongeveer 65 kilometer ten zuiden van de stad Salzburg. Saalfelden Leogang is vooral bekend om zijn prachtige landschap en is een populaire bestemming voor toeristen. Vooral voor liefhebbers van outdooractiviteiten zoals wandelen, mountainbiken en skiën in de winter.

Groot voordeel is – in tegenstelling tot veel andere regio’s- dat de Asitz bergbahn vrijwel het hele jaar door geopend is. Je kunt hier dus ook prima ‘nazomeren’ of in de herfst of begin van de winter naar toe gaan. Ook is deze regio heel geschikt voor zowel jonge als oudere kinderen door o.a. het gave bikepark.

Saalfelden Leogang met kinderen: 10 tips voor gave zomeractiviteiten

Inmiddels zijn we meermaals in Saalfelden Leogang geweest en in dit blog delen we 10 tips voor gave zomeractiviteiten.

#1 De Spielewanderweg bij het bergstation van de Asitz berg

In Leogang kan je vanuit het dal met de gondel naar de Asitz berg. Ook wel bekend als de ‘berg der Sinne’, de berg van de zintuigen. Bij het bergstation start de ‘Spielewanderweg’, een familie rondwandeling van zo’n 5 kilometer met onderweg gave speelstations. Zo kom je onder andere trampolines tegen, maar ook een klimtoren en behendigheidsparcours. Moe geworden? Dan kan je fijn uitrusten bij de openlucht natuur bioscoop.

Om de kids nog meer te motiveren kan je bij het bergstation nog een gratis raadselkaart ophalen. Hebben de kids alle vragen goed beantwoord dan kunnen ze nog een kleinigheidje krijgen. Als beloning is ook een ritje in de rodelbaan leuk, deze vertrekt eveneens bij het bergstation.

Meer weten? We schreven een apart blog over de Asitz berg, je leest hem hier.

# 2 Naar het Sinne Park bij het middenstation

Een andere tip is het Sinne Park, deze ligt bij het middenstation van de Asitz berg. De betekenis van Sinne is zintuigen en die worden hier optimaal geprikkeld. Spelenderwijs kan je bij maar liefst 30 speelstations leren en ontdekken. Het Sinne Park is ook ideaal op een warme dag, want er is ook een grote waterspeeltuin.

Ook is een aanrader om nog iets verder omhoog te lopen, naar het ‘stille wasser’. Een kunstmatig bergmeertje waar je heerlijk kunt afkoelen. Vergeet dus zeker niet waterschoenen, een droge set kleding en zonnebrand voor je kleintje.

Meer weten over het Sinne Park? Lees dan hier het apart blog van de Asitz berg.

Vanuit de gondel zien we het middenstation met het 'stille water' al liggen.
Vanuit de gondel zien we het middenstation met het ‘stille water’ al liggen.

# 3 Epic Bikepark Leogang

Alleen voor dit bikepark wil je al naar Saalfelden Leogang. Het is namelijk één van de grootse bikeparks van Europa en ieder jaar worden hier ook de Mountain Bike World Championships gehouden. Biken kan hier op elk niveau. De allerkleinste kunnen (eventueel met zijwieltjes) al terecht in het Kiddy Park.

De basis onder de knie? Dan kan je verder oefenen op de korte tracks in de Riders Playground, meteen naast het dalstation van de Asitz bergbahn. Heb je meer ervaring, dan kan je je uitleven op de Freeride Course met diverse ‘drops’ en steile bochten en verschillende obstakels.

Meer zien? Bekijk dan hier onze reel van het bikepark op Instagram.

Bikeles vanaf 3 jaar

Bij het dalstation van de Asitz bahn zit ook de bikeschool. Hier worden verschillende lessen en cursussen aangeboden, zowel in groepsverband als privé. Ook zijn er speciale ‘ouder en kind’ lessen. Natuurlijk gaan ook wij biken en zelfs onze dochter van 3 jaar.

Bikes zijn te huur bij het dalstation waar je ook beschermingsmateriaal kunt lenen, zoals een harnas, kniebeschermers, handschoenen en een helm. Eerst oefenen we de basistechnieken zoals sturen en remmen op het lage oefenterrein. Ik vind het echt even wennen, want de bikes zijn laag en gemaakt om ‘staand’ te fietsen.

Onze dochter is niet te stoppen en vindt het fantastisch. Al gauw gaat ze op de lopende band een stukje omhoog om een deel van het Riders Parcours te fietsen. Ondertussen gaat Mano met de instructeur met de grote gondel naar boven voor een down hill afdaling.

Het Bikepark in Leogang is één van de grootste van Europa.
Het Bikepark in Leogang is één van de grootste van Europa.

Bikepark Saalfelden Leogang, handig om te weten:

Wij vonden het biken ontzettend gaaf, zelfs onze peuter van 3 vond het fantastisch. Ben je onervaren neem dan echt een bikecursus en begin beneden bij het Riders Parcours. Een veiligheidsuitrusting is ook echt een must en vraag ook handschoenen voor je kids. Als ze vallen, dan vangen ze zich vaak eerst met de handen op en dan zijn handschoenen erg fijn.

Meer informatie over openingstijden, prijzen en cursussen vind je op de website van het Bikepark

# 4 Wandeling naar de Lettlkaser hütte

Ook maakten wij een prachtige wandeling naar de Lettlkaser hütte, van zo’n 1. 5 uur (enkele reis). Startpunt van deze wandeling is de parkeerplaats bij Ullach. Je kunt het beste navigeren naar ‘Jugendgästehaus Bergbauernhof Ullach’. Daar aangekomen rijd je nog iets omhoog via een gravelroad. Je komt na zo’n 200 meter uit bij een parkeerplaats waar je je auto kunt parkeren (je moet 2 euro contant betalen).

Hier start de wandeling naar de Lettlkaser hütte. Het eerste stukje gaat door het bos tot je bovenaan bij een breed pad komt. Je gaat linksaf, je hebt nu zicht op de parkeerplaats onder je. Dan sla je weer linksaf en loop je via verschillende smalle paden omhoog. Het is wel even klimmen, maar overall echt goed te doen. De wandeling is goed aangegeven.

Op een gegeven moment kom je bij een almweide waarna je nog een kort stukje door het bos gaat. Daarna kom je bij een tweede almweide van waar je de hut in de verte al kunt zien liggen. De Lettlkaser hütte is binnen heel klein maar super idyllisch! Bij mooi weer heb je prachtig uitzicht op Saalfelden. Tip; neem contact geld mee om te lunchen, pinnen is vaak niet mogelijk.

Ben je met oudere kinderen? Dan kan je zelfs nog doorlopen naar de Passauerhütte, maar dit is nog ruim 3 uur wandelen met flinke hoogtemeters (geen klettersteig). Overnachten is hier natuurlijk wel uniek!

De Lettlkaserhütte
De Lettlkaserhütte

# 5 Lunchen of diner bij Sinnlehenalm

Wat een top plekje, de Sinnlehenalm in Saalfelden Leogang! Vanaf de parkeerplaats wandelen we in zo’n 20 minuten naar deze prachtige almhut. Het pad is breed en eventueel zelfs geschikt met een mountainbuggy (wel even flink omhoog klimmen).

Na deze korte wandeling komen we bij een hele authentieke berghut, de Sinnlehenalm. Helaas regent het flink als wij er zijn, want wat is hier een fantastische speeltuin! Met schommels, speelhuisje, glijbaan en overdekte zandbak. Ook zijn er fietsjes en trackers te leen.

In de zomer kan je hier dus perfect op het terras zitten terwijl de kids heerlijk kunnen spelen. Ben je wat later in het seizoen, vergeet dan de hoofdlamp niet voor het terugwandelen in het donker. In de winter is deze hut ook geopend en dan kan je een slee lenen om terug te sleeën, super toch!

# 6 Wandelen zonder bagage

Een ander fijn concept in Saalfelden Leogang is ‘hiken without luggage’, wandelen zonder bagage dus. Er zijn verschillende tours waar je een aantal dagen kunt wandelen en in verschillende accommodaties kunt verblijven. Je hoeft niet te sjouwen met bagage, want deze wordt voor je naar de volgende accommodatie vervoerd.

De verschillende tours van ‘hiking without luggage’ vind je hier op de website van Saalfelden Leogang. Sommige routes kunnen ook worden ingekort. We raden aan om vooraf contact op te nemen met de VVV in Saalfelden Leogang.

# 7 E-biken in Saalfelden Leogang

E-biken vinden wij – vooral met kleine kinderen- altijd een super fijne manier om in korte tijd veel van de omgeving te kunnen zien. Vaak kunnen de kids in een trailer en onderweg ook nog lekker slapen. Dit keer gaan we e-biken in Saalfelden Leogang en zit onze dochter achterop in een kinderstoeltje.

We starten onze tour in Saalfelden en we fietsen eerst een stuk in de richting van Zell am See. Terug gaan we via Gerling naar Hof, Almdorf, Oedt en Ramseider. Het is een prachtige fietstocht over mooie en rustige ‘plattelandsweggetjes’. Ondeweg komen we geregeld een traditionele ‘bauernhof’ tegen waar je ook de locale lekkernijen kan proeven.

E-bikes zijn op meerdere plekken te huur in Saalfelden leogang. Je kunt ze huren in Leogang bij Mitterer sport (bij het dalstation van de Asitz bahn) maar ook in Saalfelden.

Gerling
Mooie kerkje in Gerling

# 8 Via Ferrata in Saalfelden Leogang

In Saalfelden Leogang zijn er genoeg opties voor een Via Ferrata, ofwel klettersteigen. De eerste keer dat we verblijven in Saalfelden Leogang gaan we klettersteigen bij de ‘Wilde Gams’ in Weissbach, zo’n 15 minuten rijden vanaf ons hotel Riederalm in Leogang. 

Bij de parkeerplaats ontmoeten we onze gids. Helaas is het weer niet zo goed, het regent een beetje, waardoor de rotsen glad zullen zijn. We moeten wachten tot het wat opklaart en droger wordt. In de tussentijd neemt de gids alvast de veiligheidsinstructies door. Van hoe we onze voeten het beste kunnen zetten, tot aan hoe we onszelf veilig kunnen zekeren. 

Als het wat is opgeklaard kunnen we onze klettersteig beginnen. We wandelen naar het beginpunt, een kleine 10 minuten wandelen vanaf de parkeerplaats. Als we het bos uitkomen kijk ik tegen een grote steile rots aan, hier begint onze klettersteig. Het is best pittig, althans dat vind ik. Manlief en onze kleuter van bijna 6 lijkt het weinig moeite te kosten.

Ik heb al mijn armkracht nodig om mijzelf naar boven te hijsen. En ja, soms is het ook best eng. Je hangt hoog boven de afgrond en moet vertrouwen op de touwen waarmee je bent gezekerd. Al met al zijn we een uurtje aan het klimmen voordat we de top hebben bereikt. Deze afstand is voor onze kleuter van bijna 6 jaar precies goed te doen. Een gave gezinservaring!

Via Ferrata in Saalfelden Leogang: handig om te weten:

Klettersteigen kan alleen met een ervaren gids. Bij het VVV kantoor van Saalfelden Leogang kan je een gids boeken. Klettersteigen met kinderen kan vanaf ongeveer 5 jaar. Enige sportiviteit is noodzakelijk en soms ook stalen zenuwen wat betreft de hoogte. 

Wil je meer weten over klettersteigen, lees dan ook hier ons aparte blog erover!

Via Ferrata is een sportieve familieactiviteit in Saalfelden Leogang.
Via Ferrata is een sportieve familieactiviteit in Saalfelden Leogang.
Voor kinderen vanaf 5 jaar is Klettersteigen te doen, hoewel je geen last moet hebben van hoogtevrees.
Voor kinderen vanaf 5 jaar is Klettersteigen te doen, hoewel je geen last moet hebben van hoogtevrees.

# 9 De Leogang show mine

Beleef de mijngeschiedenis van Saalfelden Leogang. In het hart van de Schwarzleotal-vallei zijn er sporen van mijnbouw die helemaal teruggaan tot de 14e eeuw. In de mijn werd vroeger erts gedolven. Nu is de mijn toegankelijk voor publiek en kan je met je gezin onder begeleiding van een gids de mijn bezoeken.

Via nauwe gangen, tunnels en steile trappetjes krijg je een goed beeld hoe vroeger de mijnwerkers in de mijn werkten. Na deze spannende wandeling kan je nog wat eten of drinken in het gezellige mijnwerkerscafé ‘Unterberghaus’ met een leuke speeltuin voor de kinderen.

Helaas hadden wij te weinig tijd om de mijn te bezoeken, hij staat op ons lijstje voor een volgend bezoek aan Saalfelden Leogang. 

Bezoek aan de mijn in Leogang, handig om te weten:

De mijn kan alleen worden bezocht met een gids, er zijn dagelijks diverse rondleidingen. De rondleiding (in het Engels of Duits) duurt ongeveer 1 uur en is alleen toegankelijk voor kinderen vanaf 5 jaar.

De rondleiding gaat via nauwe gangen en steile trappen, kortom je moet goed ter been zijn en geen last hebben van claustrofobie. Meer informatie over de mijn lees je op de website van ‘Schaubergwerk Leogang’.

# 10 Overnachten en rodelen bij berggasthof Biberg

Als we voor de tweede keer in Saalfelden Leogang zijn, verblijven we ook bij berggasthof Biberg, wat een top plek! Bij Saalfelden slaan we af en volgen we zo’n 5 kilometer een gravel road naar boven. Sommige stukjes zijn best steil, maar met een ‘gewone’ auto is het goed te doen.

Berggasthof Biberg is prachtig gelegen op zo’n 1400 meter hoogte. Het uitzicht vanaf het terras is echt ongelooflijk mooi! Bij de berghut is een mooie speeltuin voor de kids. Binnen is het gasthof ook heel sfeervol. Er zijn een aantal familiekamers voor 4 personen met gedeeld sanitair op de gang.

In de winter is dit overigens ook een top plekje, want dan parkeer je wat lager en word je opgehaald met de sneeuwscooter. Naar beneden kan je sleeën! Ook ligt de 6 kilometer lange rodelbaan Biberg vlakbij, meer informatie vind je hier.

Saalfelden Leogang met kinderen: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook graag een bezoek brengen aan Saalfelden Leogang? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Saalfelden Leogang card

Met de Saalfelden Leogang Card krijg je korting of soms gratis toegang tot veel attracties in de regio Saalfelden Leogang. Zoals gratis toegang tot de bergbanen en op veel zwembaden. 

De Saalfelden Leogang Card krijg je bij je accommodatie, indien de verhuurder is aansloten als partner. Het is dus handig om vooraf bij de accommodatie te informeren of ze zijn aangesloten als partner en je deze kaart krijgt bij je verblijf. 

Zwembaden en meren

In Saalfelden Leogang zijn drie openluchtzwembaden, die afhankelijk van het weer van mei tot september geopend zijn. Dit zijn het natuurlijke zwemparadijs aan de Ritzensee, het avonturenbad aan de Obsmarkt en het recreatiebad complex bij Sonnrain.

Ook is bij warm weer het ‘Stille water’ bij het middenstation van de Asitz berg een aanrader. Echt zwemmen kan niet in het meer, maar bij het aparte gedeelte kan je wel het water in en lekker spelen. De uitzichten zijn hier fantastisch!

Kindvriendelijk overnachten in Saalfelden Leogang

In Saalfelden Leogang zijn verschillende opties om te overnachten. Van een camping tot luxe hotel.

Good Life Resort Riederalm

De eerste keer dat wij verbleven in Saalfelden Leogang hebben we overnacht in Good Life Resort Riederalm. Dit hotel is helemaal gericht op kinderen en heeft heel veel mooie speelfaciliteiten, zoals een speeltuin, verkeerstuin, verschillende binnen- en buitenzwembaden en een wellness. De locatie is top, meteen bij het bikepark en dalstation van de Asitzbahn.

We schreven een apart blog over Good Life Resort Riederalm, je leest hem hier.

Salzburger Hof

Een andere keer hebben we overnacht bij hotel Salzburger Hof, ook een hotel op een ideale plek: meteen tegenover het dalstation van de Asitz bahn en bikepark. Het hotel is niet alleen maar gericht op kinderen en dat vonden we ook wel fijn. Er is een speelkamer, familiewellness en een adults only (vanaf 14 jaar) wellness met infinity pool.

We schreven een apart blog over Salzburger Hof, je leest hem hier.

Bauernhof of berghut

Ook zijn in de omgeving mooie authentieke berghutten of een ‘bauernhof’ om te overnachten. Zo verbleven wij bij berggasthof Biberg, een geweldige plek met prachtig uitzicht en een buitenspeeltuin voor de kids. Je kunt er met de auto komen, maar wel via een ‘gravel’ weg. Plek is prachtig, maar naar de Asitz bergbahn is het wel een klein half uurtje rijden.

Tijdens onze e-bike tour zagen we geregeld een mooie ‘bauernhof’, deze zullen we de komende periode nog gaan delen op onze socials.

Camping

Een overzicht van campings kan je hier vinden op de website van Saalfelden Leogang.

Saalfelden Leogang, handig om te weten:

Ligging van Saalfelden Leogang: afstand vanaf Utrecht circa 950 kilometer

Combineer Saalfelden Leogang met regio Saalbach Hinterglemm

Wij combineerden regio Saalfelden Leogang met een aantal dagen in het Pillerseetal en Saalbach Hinterglemm. Beide regio’s zijn ook echte aanraders voor gezinnen met kinderen en liggen dichtbij Saalfelden Leogang (Fieberbrunn circa 20 autominuten en Saalbach Hinterglemm circa 50 autominuten).

Nieuwsgierig geworden, lees dan hier ons uitgebreide blog over Saalbach Hinterglemm en hier ons uitgebreide blog van het Pillerseetal.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: