E-biken in Trentino in de Italiaanse Dolomieten
E-biken met kinderen is ideaal om in korte tijd veel te zien van de omgeving.

E-biken in Trentino in de Italiaanse Dolomieten

Italië 10 juli 2023

E-biken in Trentino is juist met kinderen een ideale manier om veel van de omgeving te kunnen zien in korte tijd. Onze dochter is 3,5 jaar oud en dan is langdurig in een rugdrager of draagzak vaak geen optie meer. Zelf wandelen kan wel, maar het wandeltempo ligt meestal niet zo hoog waardoor je maar weinig ziet. Daarom kiezen wij graag voor e-biken met kinderen, waardoor je in korte tijd wél heel veel mooie plekjes kan zien.

In dit blog onze praktische tips voor e-biken in Trentino in Italië en tips voor twee routes.

E-biken met kinderen: waarom vinden we dat een uitkomst?

Tijdens onze roadtrip door het Italiaanse Trentino gaan we graag met de e-bike op pad, waarbij onze dochter in de aanhanger gaat. Ideaal, in korte tijd kunnen we alsnog veel zien en onderweg stoppen we af en toe bij een leuke speeltuin. Ook kan ze tussendoor een dutje doen, net wanneer ze wil én ze kan van alles zien. Kortom, wij vinden e-biken juist met kleine kinderen ideaal.

Wil je meteen al een impressie van e-biken met kinderen in de Dolomieten? Bekijk dan hieronder het filmpje van onze e-bike tour in Val di Sole. De route hiervan staat verderop in dit blog beschreven.

E-biken in Trentino, met de kids in de aanhanger

E-biken in Trentino wordt heel veel gedaan en gelukkig zijn er op veel plaatsen ook veel goede verhuurbedrijven. Er worden allerlei fietsen verhuurd, waaronder normale mountainbikes maar ook e-bikes. Dit laatste zou ik aanraden, zeker als je ook een aanhanger nodig hebt voor de kids. Met een e-bike kan je bijna moeiteloos een klimmetje omhoog doen en zelf de zwaarte instellen.

Op de meeste e-bikes kunnen geen kinderzitjes, maar je kunt dus wel een aparte aanhanger erbij huren waarbij je maximaal 2 kleine kinderen kunt vervoeren (ik zou zeggen tot een jaar of 5). Onze dochter was 3,5 jaar en dat ging prima. Heel veel jonger zou ik niet direct aanraden, omdat je toch vaak een stukje ‘off road’ fietst met behoorlijk wat hobbels en bobbels. Niet fijn voor hele kleine kindernekjes.

Waar kan je E-biken? Trentino heeft meer dan 400 km fietspaden!

E-biken kan op steeds meer plekken in de bergen, maar ook zeker in Trentino. Deze regio staat bekend om zijn prachtige natuur en vele e-bike routes. In Trentino is meer dan 400 kilometer aan fietspaden, waarbij je dus niet over de openbare weg hoeft te fietsen. Vooral als je gaat e-biken met kinderen vind ik dat ideaal.

De fietspaden strekken zich uit van het Gardameer tot de toppen van de Dolomieten. Onderweg zie kastelen, authentieke dorpjes en fiets je door bossen, wijngaarden, weilanden en prachtige bloemenvelden. Hier op de website van Trentino kan je verschillende routes vinden.

Fiets je met een aanhanger, kies dan altijd voor de makkelijkste route. Deze gaan vaak over wat bredere paden, iets wat met een aanhanger wel noodzakelijk is. Ook zijn op deze routes het aantal hoogtemeters beperkt. Ook al heb je een e-bike, met een aanhanger erachter is het toch al snel wat zwaarder.

Onze ervaring met e-biken in Trentino

Tijdens onze roadtrip in Trentino zijn we ook meermaals gaan e-biken in Trentino en dat beviel uitstekend. We hadden vooraf geen ervaring, maar het fietsen op een e-bike heb je binnen no-time onder de knie. Eigenlijk is het net zoals een normale mountainbike qua schakelen alleen heb je nog een extra knop waarbij je de hoeveelheid trapondersteuning kunt instellen.

In Trentino maakten we twee mooie e-bike tours, waarbij onze dochter A. van 3,5 jaar in de aanhanger zat. Hieronder delen we deze twee routes en lees je ook praktische tips voor e-biken in Trentino met kinderen.

Route 1: Begeleide e-bike tour in Val di Sole

Rond 9.00 uur gaan we naar Outdoor adventure bedrijf ‘Promescaiol’ in de plaats Mezzana. Hier staan twee e-bikes voor ons klaar en een aanhanger voor onze dochter van 3,5 jaar. We hebben een begeleide e-bike tour van ongeveer een halve dag. Bij de bike-verhuur kunnen we gratis de auto parkeren en bij de verhuur zit nog een mooie midgetgolfbaan.

We krijgen uitleg over de fietsen en doen onze helmen op. Ook onze dochter krijgt een helm op voordat ze de fietskar ingaat. Ze vindt het prachtig en gaat er zonder problemen in, waarna ze haar gordels om krijgt. In de fietskar kunnen overigens ook twee kindjes prima zitten en aan de achterzijde kan je ook nog een rugzak kwijt. Wij hebben een begeleide e-bike tour maar je kunt ook prima een eigen route fietsen. Promescaiol helpt graag met het samenstellen van een route en deze kan je via een app dan downloaden.

E-biken van Mezzana naar Pellizzano en Ossana

Vanaf het verhuurbedrijf fietsen we via een mooi fietspad naar het eerst volgende dorpje Pellizzano. We fietsen door open (bloemen)velden en weides waar koeien staan te grazen. Ook fietsen we langs Agroturismo Bontempelli waar we dezelfde avond zullen overnachten.

Pellizzano is een typisch Italiaans dorpje met nog een authentiek centrum met kerkje en kasteel. Ook is in Pellizzano een mooie en grote speeltuin, die bewaren we voor de terugweg. Dat is wel ideaal met e-biken, binnen korte tijd kom je ver en je kunt stoppen waar je wilt. Wij fietsen door naar Ossana, dit hele stuk is allemaal nog vrij vlak met hier en daar een klein klimmetje.

We fietsen eerst van Mezzana naar Pellizzano.
We fietsen eerst van Mezzana naar Pellizzano.
Ook fietsen we langs Agroturismo Bontempelli waar we dezelfde avond zullen overnachten.
Ook fietsen we langs Agroturismo Bontempelli waar we dezelfde avond zullen overnachten.
Even een stopje in Pellizzano.
Even een stopje in Pellizzano.

Kennismaken met de koeien bij Val Piana

Vanaf Ossana moeten we flink klimmen en dan is het maar goed dat we e-bikes hebben, zeker met een aanhanger. We fietsen naar Val Piana, een prachtige vallei in Val di Sole. Wauw, wat is het hier mooi! We fietsen dwars door de almweides met om ons heen het geklinkel van de koeienbellen. Hier stoppen we even om te genieten van het prachtige uitzicht op de hoge (sneeuw)toppen en om even bij het riviertje te kijken.

Onze gids vertelt dat je normaliter nog verder de vallei kan in fietsen, richting de waterval. Helaas, met een fietskar is dat lastig en is het pad te hobbelig. Wij keren op een gegeven moment weer om en fietsen door naar Lago dei Caprioli.

Wauw, wat is Val Piana een prachtige plek!
Wauw, wat is Val Piana een prachtige plek!
E-biken met kinderen is ideaal om in korte tijd veel te zien van de omgeving.
E-biken met kinderen is ideaal om in korte tijd veel te zien van de omgeving.

Picknicken bij Lago dei Caprioli

Na een mooi off-road pad door het bos komen we uit bij Lago dei Caprioli, een klein bergmeer in de bossen net boven het dorpje Pellizzano. Een prima plek voor een korte lunchstop en voor onze dochter de mogelijkheid om even te spelen bij de waterkant.

Het meertje is niet zo groot, in nog geen 10 minuten ben je eromheen gefietst. Ook is er bij het meer nog een klein restaurant waar je wat kunt eten of drinken en waar ook toiletten zijn. Prima om gezien te hebben, hoewel ik eigenlijk de omgeving van Val Piana mooier vind.

Vanaf Lago dei Caprioli kan je via de ‘openbare weg’ weer terug naar Pellizzano en vanaf daar weer terug naar Mezzana. In het hoogseizoen kan het op deze weg wel druk zijn en zou ik dat niet meteen aanraden met kinderen. Een betere optie is dan dezelfde weg terug naar Val Piana te nemen. Dit is een ‘off-road’ pad waar geen auto’s komen. In Pellizzano is nog een mooie grote speeltuin voor een laatste stop.

We fietsen door naar Lago dei Caprioli voor een picknick.
We fietsen door naar Lago dei Caprioli voor een picknick.
Heerlijk plekje! Wat is e-biken in Trentino mooi!
Heerlijk plekje! Wat is e-biken in Trentino mooi!
In Pellizzano is nog een mooie grote speeltuin voor een laatste stop.
In Pellizzano is nog een mooie grote speeltuin voor een laatste stop.

Waar je mountainbikes huren?

In deze omgeving zou ik aanraden om de e-bikes te huren bij Outdoor adventure bedrijf ‘Promescaiol’ in de plaats Mezzana. Dit outdoorbedrijf heeft een uitstekende service en kwalitatief zeer goede mountainbikes. Ze denken graag met je mee qua route en via de app kan je ook makkelijk zelf een route volgen. Ook bieden ze begeleide mountainbike tochten aan, ook met kinderen.

Ze verhuren mountainbikes voor kinderen, maar ook aanhangers voor de allerkleinste. Je kan heel makkelijk online je mountainbike huren en eventuele extra’s erbij boeken. Vooraf reserveren is in het hoogseizoen wel aan te raden.

Meer weten over e-biken en mountainbiken in Val di Sole?

Op zoek naar meer routes voor e-biken en mountainbiken in Val di Sole? Hier op de website van Val di Sole staan diverse routes aangegeven en aanvullende informatie, speciaal voor families.

Bij de fietsverhuur is ook een mooie midgetgolfbaan.
Bij de fietsverhuur is ook een mooie midgetgolfbaan.

Route 2: Onbegeleide e-bike tour bij het meer van Molveno

Ook in Molveno maken we een mooie tocht per e-bike. Het verhuurbedrijf zit meteen tegenover onze camping, ideaal. Ook hier verhuren ze verschillende e-mountainbikes en aanhangers. We maken vanaf Molveno een onbegeleide rit langs het meer van Molveno.

E-biken langs het meer van Molveno naar Lago di Nembia

We starten onze tocht vanaf het verhuurbedrijf dat meteen tegenover Camping Spiaggia Lago di Molveno zit. We fietsen eerst langs het meer van Molveno naar Lago di Nembia. Het pad is bedoeld voor wandelaars en mountainbikers en is daardoor op sommige stukken best druk.

Ook is het pad onverhard en op sommige stukjes best steil. De trapondersteuning is dan ook hard nodig, zeker met de aanhanger erachter. De uitzichten op het meer zijn daarentegen prachtig, per e-bike de omgeving verkennen is top!

We starten onze tocht langs het meer van Molveno.
We starten onze tocht langs het meer van Molveno.
Op sommige stukken is het steil en stenig of met boomwortels.
Op sommige stukken is het steil en stenig of met boomwortels.
E-biken in Molveno, wat een uitzichten!
E-biken in Molveno, wat een uitzichten!

Na zo’n 20 minuten houden we rechtsaan en verlaten we het meer. We fietsen het laatste stukje naar Lago di Nembia via een openbare, geasfalteerde weg. Dan zien we het meer liggen. Het is niet zo groot en omgeven door steile rotsen. Er is een mooie speeltuin, dus we besluiten om hier even te stoppen. Onze dochter kan hier heerlijk spelen. Er is een speelhuisje, wip-wap, schommels en meer. Aan de waterkant zien we een heleboel kleine visjes zwemmen.

Stopje bij het kleine meertje Lago di Nembia.
Stopje bij het kleine meertje Lago di Nembia.
 Lago di Nembia is een fijne plek met kids, er is een mooie speeltuin.
Lago di Nembia is een fijne plek met kids, er is een mooie speeltuin.

Weer terug naar Molveno

Na een tijdje nemen we dezelfde route terug naar Molveno en fietsen nu de andere kant van het meer op. Het plan is om richting Andalo te fietsen. We nemen niet de autoweg, maar rijden iets verder door langs het meer en nemen dan op een gegeven moment een pad links omhoog. Op de app van het verhuurbedrijf is de afslag te zien.

Hoewel het een mooi pad is, wordt het te steil en op een gegeven moment ook te smal voor de aanhanger. Helaas, we moeten omkeren en besluiten terug te fietsen naar Molveno. We hadden anders ook nog via Altopiano di Pradel omhoog kunnen fietsen, dat is ook een prachtige route. Voor nu slaan we het over, omdat we de dag ervoor hier al zijn geweest. Benieuwd hiernaar? We schreven over Altopiano di Pradel een apart blog, je leest hem hier.

Een prachtig pad richting Andalo.
Een prachtig pad richting Andalo.
Helaas, het wordt te smal voor de aanhanger, dus we keren om.
Helaas, het wordt te smal voor de aanhanger, dus we keren om.

Waar je mountainbikes huren?

In Molveno kan je mountainbikes huren tegenover camping Spiaggia Lago di Molveno bij Sportlifee Noleggio MTB. Ze hebben hier diverse mountainbikes voor zowel volwassenen als kinderen. Ook verhuren ze trailers voor achter de mountainbike. In het hoogseizoen is het handig om e-bikes van tevoren te reserveren dit kan online via de website.

Meer weten over e-biken en mountainbiken in en rondom Molveno?

Op zoek naar meer routes voor e-biken en mountainbiken met kinderen in en rondom Molveno? Hier op de website van Molveno kan je aanvullende (familie)routes vinden.

Molveno kan je mountainbikes huren tegenover camping Spiaggia Lago di Molveno bij Sportlifee Noleggio MTB.
Molveno kan je mountainbikes huren tegenover camping Spiaggia Lago di Molveno bij Sportlifee Noleggio MTB.

E-biken in Trentino: handig om te weten

Enthousiast geworden wil wil je ook met of zonder kids gaan e-biken in Trentino? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

  • Reserveren van e-bikes en een aanhanger: zeker in het hoogseizoen is het verstandig om dit vooraf te doen, bij de meeste bedrijven kan dat makkelijk online. Neem bij het ophalen van de fietsen een geldig ID bewijs mee.
  • Helm op, ook in de aanhanger
  • Vergeet de zonnebril en zonneband niet
  • Kies voor een begeleide tour of gebruik Komoot. Ook de in dit blog genoemde fietsverhuurbedrijven denken graag mee met het uitstippelen van een route
  • Makkelijk zittende kleding
  • Informeer naar de route; met aanhanger niet te steil en niet te smal!

Waar overnachten?

In Val di Sole hebben we overnacht bij Agroturismo Bontempelli, vlakbij Mezzana. Deze agroturismo heeft mooie ruime appartementen en is echt een walhalla voor paardenliefhebbers. Je kunt namelijk paardrijlessen of buitenritten boeken of meehelpen met het verzorgen.

In Molveno hebben wij overnacht op camping Spiaggia Lago di Molveno. Een mooie camping, meteen aan het meer van Molveno. Op de camping zijn ook verhuuraccommodaties. We schreven een uitgebreid blog over camping Spiaggia Lago di Moleveno, je vindt het hem.

Ligging Trentino, Italië

De bovenstaande e-bike routes zijn in Val di Sole en Moveno. Beide regio’s liggen in Trentino, zo’n 1064 kilometer vanaf Utrecht.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor gave activiteiten in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: