Matterhorn Glacier Paradise: naar de top in Zermatt op 3.883 meter!
Wat een uitzichten!

Matterhorn Glacier Paradise: naar de top in Zermatt op 3.883 meter!

Zwitserland 23 september 2023

De Matterhorn Glacier Paradise in het Zwitserse Zermatt is letterlijk adembenemend. Niet alleen van de onbeschrijflijk mooie uitzichten maar ook van de ijle lucht. In zo’n 40 minuten ga je naar maar liefst 3.883 meter hoogte. Een ervaring om nooit te vergeten. In dit blog vertellen we je er alles over!

Matterhorn Glacier Paradise: Europa’s hoogste kabelbaanstation

Het Matterhorn Glacier Paradise, in het Nederlands ook wel het Matterhorn gletsjer paradijs genoemd, ligt in het Zwitserse Zermatt. Vanaf het 360 graden uitzicht platform kun je maar liefst 38 bergtoppen van vierduizend meter en 14 gletsjers zien.

Als Manolito naar Zermatt gaat om deel te nemen aan de Matterhorn Ultraks zie ik mijn kans schoon. Tijdens ons verblijf in Zermatt plannen we ook een bezoek aan de Gornergrat bahn en een bezoek aan het Matterhorn Glacier Paradise. Over dit laatste zullen we je in dit blog alles vertellen!

Wil je meteen al een impressie van het Matterhorn Glacier Paradise? Bekijk dan hieronder het filmpje.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Vanaf Furi met de kabelbaan naar het Matterhorn Glacier Paradise

Als je naar het Matterhorn Glacier Paradise wilt, dan is de makkelijkste manier om vanuit Zermatt de kabelbaan te nemen richting Furi en Schwarzsee. Deze kabelbaan vertrekt helemaal ‘achterin’ het autovrije dorp. Vanaf het station kan je wandelen of de bus nemen.

Ga je wandelen dan ga je bij de uitgang van het station rechtsaf en loop je eigenlijk alleen maar rechtdoor. Je wandelt door de mooie winkelstraat en bij het plein bij de kerk blijf je rechtdoor lopen. Na zo’n 15 minuten wandelen ga je linksaf over het water en is daar het dalstation van de kabelbaan die richting Furi en Schwarzsee gaat.

Vanaf Furi verder omhoog richting de Schwarzsee

Neem je vanaf Zermatt de kabelbaan dan kom je eerst in Furi, een klein dorp op 1867 meter. Het handigste is om hier te blijven zitten waarna de kabelbaan je verder brengt via de Schwarzsee naar Trockerner Steg op 2939 meter.

Tijdens ons verblijf in Zermatt overnachten wij in het Silvana Mountain hotel in Furi. Wij nemen dus vanaf Furi de kabelbaan omhoog. Het zijn relatief kleine gondels voor zo’n 6 personen. Het is helder weer en vanuit de gondel hebben we mooi uitzicht op de bergen rondom. Onder ons zien we groene valleien waar riviertjes doorheen stromen. Het is er prachtig!

Wij vertrekken vanaf Furi richting de Schwartzsee en dan door naar het Matterhorn Glacier Paradise.
Wij vertrekken vanaf Furi richting de Schwartzsee en dan door naar het Matterhorn Glacier Paradise.

Tussenstop bij de Schwarzsee op 2583 meter

De kabelbaan komt langs de Schwarzsee en we besluiten om hier even uit te stappen. Hoewel het water volgens mij erg koud is zien we er zelfs iemand er in zwemmen. Na het nemen van een aantal foto’s stappen we de gondel weer in die ons verder omhoog brengt.

We merken dat we al een flink stuk hoger zitten dan in Furi. We zien niet langer groene almweiden, maar uitsluitend nog rotsgesteente. De kabelbaan komt uit bij de Trockener Steg op 2939 meter. Hier moeten we overstappen op de grote gondels die ons naar de top zullen brengen: het Matterhorn Glacier Paradies.

De mooie Schwarzsee op 2583 meter met daarachter de Matterhorn.
De mooie Schwarzsee op 2583 meter met daarachter de Matterhorn.

Fantastische uitzichten vanaf Trockener Steg naar het Matterhorn Glacier Paradies

”Wauw, wauw, wauw!”. We zijn inmiddels in aardig wat gondels en bergbanen geweest maar het uitzicht vanuit deze grote gondel is absoluut waanzinnig mooi. Overal waar we kijken zien we enorme gletsjervelden liggen, het is echt surrealistisch mooi! Omdat we best laat in de middag zijn, hebben we de grote gondel helemaal voor onszelf en kunnen we uitgebreiden kijken en foto’s nemen.

Het uitzicht is waar we ook kijken ongelooflijk mooi! Ondertussen trekken we ook onze fleeche vesten aan, want straks zitten we op 3883 meter hoogte, daar zal het vast een flink stuk kouder zijn.

Vanuit de gondel hebben we ongelooflijk mooi uitzicht!
Vanuit de gondel hebben we ongelooflijk mooi uitzicht!

Aankomst bij het Matterhorn Glacier Paradies

”Brrrr, echt koud hier mama!” zegt onze dochter terwijl ze de gondel uitstapt. Het is inderdaad behoorlijk fris, wat een verschil met de temperatuur in Furi. Als we de gondel uitstappen gaan we linksaf en komen we in een gang. Hier staan borden met daarop een plattegrond van alle bezienswaardigheden bij het Matterhorn Glacier Paradies.

Wat is er allemaal te doen bij het Matterhorn Glacier Paradies?

Op de plattegrond zien we verschillende bezienswaardigheden:

  • Cinema Lounge / bioscoop
  • Viewing platform / uitzicht platform
  • IJspaleis
  • Restaurant en souvenirshop
  • Skigebied
Bij het Matterhorn Glacier Paradise is van alles te doen.
Bij het Matterhorn Glacier Paradise is van alles te doen.

# 1 Cinema lounge

We starten onze tour bij de Cinema lounge, deze zit helemaal links in de Breithorntunnel. Dit is de tunnel waar je meteen aankomt als je de gondel uitstapt. De cinema lounge is een bioscoopzaal met mooie eivormige stoelen. Het is meteen de hoogst gelegen bioscoopzaal van Europa.

We nemen plaats in de relaxte stoelen en zien een film waar verschillende onderwerpen aan bod komen. Er worden beelden getoond van de ijs- en sneeuwomgeving, de flora en fauna maar ook bergbeklimmen. Dit is dus ook een prima plek als het minder weer is. Wel is het ook hier best fris, na een tijdje stilzitten krijgen we het toch een beetje koud, dus we besluiten door te lopen richting het uitzicht platform.

De Cinema Lounge bij het Matterhorn Glacier Paradise.
De Cinema Lounge bij het Matterhorn Glacier Paradise.

# 2 Uitzicht platform

Vanaf de cinema lounge lopen we weer terug de Breithorntunnel in, nu lopen we de andere kant op. Via borden wordt het uitzicht platform aangegeven. We komen er door de ‘summit’ lift omhoog te nemen. Als we uit de lift komen moeten we nog een paar trappen omhoog en dan merken we duidelijk dat we op hele grote hoogte zitten.

Ik moet echt naar adem happen bij het naar boven lopen, een heel gek gevoel. Heel rustig aan lopen we omhoog, het is gelukkig maar een klein stukje. Dan zijn we bij het hoogste uitkijkplatform van Europa waar we een waanzinnig 360° panorama hebben over 38 vierduizenders en 14 gletsjers in Frankrijk, Italië en Zwitserland.

Wauw, wauw, wauw, dit is wel één van de mooiste uitzichtpunten die we hebben gezien in de bergen. Het is redelijk helder en we kunnen in het noorden de Eiger, Mönch en Jungfrau zien, in het westen de Mont Blanc en we zien ook de Matterhorn. Wel is het echt fris hier, we hebben nog een korte broek aan maar dat is hier wel wat te koud.

Wat een uitzichten!
Wat een uitzichten!
Uitzicht op de lift waar we uitkwamen om naar het platform te gaan.
Uitzicht op de lift waar we uitkwamen om naar het platform te gaan.

Een liefdesslotje ophangen

Bij het platform zien we nog heel veel slotjes hangen en ik moet gelijk weer even denken aan de kerstspecial van All you need is love die hier ook werd opgenomen. Met het ophangen van het slotje kunnen geliefden elkaar eeuwige trouw beloven in voor- en tegenspoed én in zonneschijn en stormen.

Dat kan op deze plek letterlijk. Als je namelijk de sleutel van het hangslot in de brievenbus bij de ingang van de lift stopt, wordt deze naar het gletsjerpaleis gebracht. Hier wordt je sleutel in het eeuwige ijs geplaatst als symbool van de eeuwige liefde. Heb je geen slotje mee, dan zijn ze te koop bij de Matterhorn Peak Shop.

Je kunt hier ook de 'liefde vergrendelen'.
Je kunt hier ook de ‘liefde vergrendelen’.

# 3 IJspaleis

Vanuit het uitzicht platform nemen we de lift weer naar beneden. We komen weer uit bij de Breithorntunnel en lopen weer verder de gang in. Na een stukje wandelen komen we aan bij de ingang van het IJspaleis. Het ligt 15 meter diep in de gletsjer en we kunnen er alleen komen door een lift te nemen.

In het ijspaleis is het echt heel koud én heel mooi. Via rubberen matten volgen we een route die langs allerlei mooie ijs sculpturen gaat. We moeten echt heel rustig aan doen, want we hebben behoorlijk last van de ijle lucht. In het gletsjerpaleis is zelf een kort rodelbaantje waar je met een matje doorheen kunt.

Het is heel bijzonder om hier te zijn. Middenin een gletsjer op bijna 4000 meter hoogte. Na zo’n 15 minuten lopen we weer terug naar de lift die ons terug naar boven brengt.

Ingang van het ijspaleis bij het Matterhorn glacier paradise.
Ingang van het ijspaleis bij het Matterhorn glacier paradise.

# 4 Skigebied

We lopen de gang verder door en zien aan onze linkerkant al rekken met ski’s staan. Je kunt bij het Matterhorn Glacier Paradise namelijk het hele jaar door skiën. Er zijn een aantal skipistes en liften. Druk is het er niet als wij er zijn en het lijkt me ook best lastig gezien de ijle lucht waar we echt flink aan moeten wennen. Wil je skiën, dan heb je nog wel een extra skipas nodig. Meer informatie vind je hier op de website van het Matterhorn Glacier Paradise.

Bij het Matterhorn Glacier Paradise kan je het hele jaar door skiën.
Bij het Matterhorn Glacier Paradise kan je het hele jaar door skiën.

# 5 Restaurant en souvenirshop

Als laatste lopen we even binnen bij het restaurant en souvenirshop. Het restaurant heeft uiteraard een prachtig uitzicht op de gletsjerwereld maar is behoorlijk aan de prijs. Ook wel logisch omdat het uiteraard niet makkelijk is om een restaurant op deze hoogte te bevoorraden. Bij het restaurant zijn ook toiletten en een souvenirshop.

Op de top van het Matterhorn Glacier Paradise zit nog een restaurant met prachtig uitzicht.
Op de top van het Matterhorn Glacier Paradise zit nog een restaurant met prachtig uitzicht.

Van het Matterhorn Glacier Paradise weer terug naar Furi

Na een onvergetelijk ervaring nemen we vanaf het Matterhorn Glacier Paradise de grote gondel weer terug naar Trockener Steg. Het weer is intussen omgeslagen en het begint wat te regenen. Gelukkig hebben we op de heenweg al mooie foto’s gemaakt.

Bij Trockener Steg moeten we weer overstappen op de andere kabelbaan met de kleinere gondels. We komen weer langs de Schwarzsee maar blijven nu zitten tot aan Furi. Wij stappen hier uit voor ons hotel, maar de meeste toeristen blijven nog zitten tot aan het dalstation in Zermatt.

Alternatieve route terug

Je kunt ook vanaf Tockener Steg de andere kabelbaan nemen, deze gaat naar rechtstreeks naar Furi en dus niet via de Schwarszee.

Matterhorn Glacier Paradise: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan het Matterhorn Glacier Paradise? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Kosten van het Matterhorn Glacier Paradise

De kosten van een retour ticket naar de Matterhorn Glacier Paradise vanaf Zermatt is vanaf 100 CHF. Een hoop geld, maar het is ook een unieke ervaring. Heb je wat meer tijd, dan adviseren wij om de Peak Pass aan te schaffen. Deze pas kan je voor meerdere dagen kopen en daarmee heb je toegang tot alle bergbanen in Zermatt inclusief de beroemde Gornergrat Bahn die ook heel mooi is!

Als je zowel naar het Matterhorn Glacier Paradise wilt en de Gornergrat Bahn, dan heb je deze pas er al uit. Ook kan je dan nog de Rothorn bahn nemen naar Sunnega waar een super leuke speeltuin is kids.

Een andere optie is het afternoon ticket, je mag dan pas in de middag met de kabelbaan. Voordeel; het is er wat rustiger én je krijgt korting op de tickets!

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor een bezoek aan het Matterhorn Glacier Paradise

Vanaf het Zermatt dalstation (aan het einde van het dorp) duurt het zo’n 40 minuten voordat je op de top van het Matterhorn Glacier Paradise bent. Bovenop ben je ongeveer zo’n 1,5 uur kwijt om alles te bekijken (de bioscoop, het uitzicht platform, het ijspaleis en het restaurant), uiteraard wel afhankelijk hoe lang je overal wil zijn / blijven.

Wat moet je meenemen?

Het is écht heel koud bij het Matterhorn Glacier Paradise, daar hadden wij ons wat op verkeken omdat het in het dal ruim 30 graden was. Kortom; zorg voor voldoende warme kleding en bereid je voor op temperaturen rond en onder het vriespunt.

Daarnaast is zelf wat eten en drinken meenemen een aanrader, want de prijzen in het restaurant zijn echt fors (simpel broodje vanaf 12 CHF). Zonnig weer? Vergeet dan ook niet een goede zonnebrand en zonnebril, de zon is fel zeker in combinatie met de sneeuw.

Hoe koud is het?

Heel koud! Onder het vriespunt, ook als het in het dal bloedheet is! Kortom, warme kleding meenemen!

Hoe zit het met de ijle lucht?

Op deze hoogte heb je daar zeker last van. Als wij te snel gingen wandelen voelde we meteen een druk op de longen. Kortom; op deze hoogte dus echt rustig aan doen, dan gaat het prima! Gelukkig zijn er liften naar zowel het uitzicht platform als ijspaleis, dus dan is het goed te doen.

Combineren met Gornergrat bahn

Heb je wat minder tijd, dan kan je op één dag een peak to peak pass aanschaffen waarmee je toegang hebt tot beide bergtoppen. We adviseren wel om echt op tijd weg te gaan, want anders heb je echt tijd tekort en moet je flink gaan haasten. Meer informatie over de Peak2Peak pass kan je hier lezen op de website van de Zermatt bergbahnen. We schreven een apart blog over de Gornergrat Bahn, je leest hem hier.

Kan je wandelingen maken bij het Matterhorn Glacier Paradise?

Behalve de korte wandelingen naar de bezienswaardigheden kan je verder geen wandelingen maken bij het Matterhorn Glacier Paradise. Alleen voor ervaren alpinisten die het nodige aan materiaal mee hebben. Wel kan je mooie wandelingen maken bij de Schwarzsee, het station wat een stukje lager ligt.

Ook is een aanrader de wandeling vanuit Furi terug naar Zermatt. Je kunt dan uitstappen bij Furi en daar volg je de wandelbordjes richting Blatten. Onderweg kom je ook nog langs een prachtige kloof. Het is ongeveer een uurtje wandelen, halverwege kom je in Blatten nog een heel mooi restaurant tegen met speeltoestellen.

Waar overnachten in de buurt van het Matterhorn Glacier Paradise?

Toen wij het Matterhorn Glacier Paradise bezochten, hebben we overnacht bij het Silvana Mountain Hotel in Furi. Dit is een prachtig hotel met een mooie buitenspeeltuin voor de kinderen. Ook heeft het een prachtig (en heerlijk warm!) binnenzwembad en wellness. We schreven een apart blog over het Silvana Mountain Hotel, je leest hem hier.

In Zermatt zijn ook hotels en appartementen, maar helaas is Zermatt een vrij dure regio om te verblijven. Er is in Zermatt ook éën eenvoudige camping.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: