De Gornergrat Bahn in Zermatt: alles wat je moet weten voordat je gaat!
Na zo'n 2 uur nemen we de trein terug naar Stroboden.

De Gornergrat Bahn in Zermatt: alles wat je moet weten voordat je gaat!

Zwitserland 13 september 2023

De Gornergrat Bahn in Zermatt in Zwitserland stond al heel lang op ons lijstje om eens te bezoeken. Afgelopen zomer was het zo ver. Vanuit Zermatt namen we de Gorgerngrat trein naar ruim 3000 meter om vervolgens een prachtig uitzicht te hebben op de beroemde Matterhorn. Wauw, wauw, wauw!

In dit blog nemen we je weer even terug naar deze prachtige omgeving én geven we je allerlei praktische tips als je de Gornergrat Bahn ook van je bucketlijst wilt afstrepen. Wil je meteen al een impressie van deze unieke spoorlijn? Bekijk dan het filmpje hieronder.

De Gornergrat Bahn in Zermatt: een tandradbaan naar ruim 3000 meter

De Gornergrat Bahn in Zermatt kent een lange geschiedenis. Op 20 augustus 1898 reed de Gornergrat Bahn voor het eerst de Gornergrat (3.089 meter) op. Het was meteen de eerste elektrische tandradbaan van Zwitserland en zorgde ervoor dat toeristen van heinde en verre de gletsjerwereld boven Zermatt konden bewonderen.

De Gornergrat Bahn had daarmee ook een belangrijke invloed op de verdere ontwikkeling van het toerisme in Zermatt. Ook nu, zo’n 125 jaar verder, is de Gornergrat Bahn nog steeds een zeer populaire trekpleister voor toeristen over de hele wereld. Ook bij ons staat deze trein hoog op ons wensenlijstje om eens te doen met het gezin.

In dit blog een uitgebreide beschrijving en antwoord op de meest gestelde vragen.

De Gornergrat Bahn vertrekt vanuit Zermatt en gaat naar ruim 3000 meter.
De Gornergrat Bahn vertrekt vanuit Zermatt en gaat naar ruim 3000 meter.

Vertrek van de Gornergrat Bahn in Zermatt

Eind augustus is het zo ver. Vanaf ons hotel in Furi nemen we de kabelbaan naar Zermatt en wandelen we richting het treinstation in Zermatt. Tegenover het ‘normale’ treinstation is het vertrekstation van de Gornergrat Bahn. De trein vertrekt om 9.36 uur en rond 9.15 uur arriveren we bij het vertrekstation in Zermatt.

De drukte valt ons erg mee. We hebben onze tickets digitaal en kunnen meteen doorlopen. We zien twee rijen, de ‘normale’ rij waar wij doorheen lopen en een rij met priority boarding. Voor deze rij heb je nog een apart ticket nodig (bovenop je reguliere ticket) waarmee je als eerste aan boord mag. Het voordeel is dat je dan sowieso een plekje aan het raam hebt. Ook deze rij is behoorlijk rustig en dat is fijn, want daarmee is de kans groter dat ook wij een plekje aan het raam hebben.

De ‘normale’ rij komt uit bij een wachtruimte. En staan wat banken, maar de meeste mensen wachten pal voor de deur. Deze zit nu nog dicht, maar zal net voor vertrek van de trein open gaan en toegang geven tot het perron. Ook wij gaan bij deze deuren staan, zodat we als één van de eerste de trein kunnen instappen. Ik heb gelezen dat we het beste aan de rechterkant kunnen gaan zitten voor de beste uitzichten, hopelijk gaat dat lukken!

Een mooie plekje aan de rechterkant van de Gornergrat trein

De deuren gaan open en we bemachtigen inderdaad een mooi plekje aan de rechterkant van de trein. De trein heeft grote ramen waarbij we straks – als het goed is – een prachtig uitzicht zullen hebben. Stipt om 9.36 horen we het fluitsignaal en vertrekt de Gornergrat trein vanuit Zermatt richting de top op ruim 3000 meter.

Het is inderdaad het beste om aan de rechterkant te zitten. We hebben aan deze kant mooi uitzicht op Zermatt. Het dorp wordt al snel kleiner en kleiner, naarmate de trein verder omhoog tuft.

We zien Zermatt kleiner en kleiner worden.
We zien Zermatt kleiner en kleiner worden.

Nog 4 (tussen)stations onderweg naar de top

Onderweg naar het eindstation op ruim 3000 meter passeren we een aantal (tussen)stations. Al vrij snel maakt de trein de eerste stop, dit is bij station Findelbach op 1783 meter. Er zijn slechts een paar mensen die hier opstappen. Al gauw gaat de trein verder en is Zermatt al niet meer te zien.

De trein rijdt hier nog vooral door bossen en groene vegetatie totdat de trein aankomt bij het volgende station, Riffelalp op 2222 meter. Een mooie plek waar ook vele wandelingen starten. Het is hier nog steeds heel groen met ook bebossing. Wij blijven zitten om verder naar de top te gaan.

Vanaf de Riffelalp wordt de omgeving nu echt anders. We zitten duidelijk een stuk hoger en passeren de boomgrens. De uitzichten worden mooier en mooier en we zien de beroemde Matterhorn. De trein rijdt in een gestaag tempo verder de berg op naar het volgende station: Riffelberg op 2582 meter. We zullen hier op de terugweg naar toe gaan, omdat bij de Riffelberg vaak de schapen te vinden zijn.

Met fantastische uitzichten om ons heen komen we aan bij station Rotenboden op 2815 meter. Dit is het laatste station voordat we bij het eindstation van de Gornergrat Bahn zullen bereiken. Hier stappen een behoorlijk aantal mensen uit, omdat je vanaf dit station de Matterhorn heel mooi kunt fotograferen.

Wij blijven zitten en gaan eerst helemaal naar de top van de Gornergrat. Inmiddels zien we alleen nog maar rotsgesteente, we zitten nu echt al heel hoog. Na ruim een half uur, om 10.09 uur en keurig volgens dienstregeling, komen we aan bij het eindstation van de Gornergrat op 3089 meter hoogte.

Een van de mooiste treinritten is de Gornergrat Bahn in Zwitserland.
Een van de mooiste treinritten is de Gornergrat Bahn in Zwitserland.

Aankomst op de top van de Gornergrat op 3089 meter

Als we de trein uitstappen hebben we meteen een fantastisch uitzicht op de enorme gletsjers en natuurlijk ook de Matterhorn. Het is echt een beetje surrealistisch en we blijven maar kijken. Gelijktijdig is het ook best confronterend, want we zien duidelijk hoe de gletsjer zich de afgelopen jaren flink heeft teruggetrokken. De klimaatverandering laat hier ook duidelijk zijn sporen na.

Aankomst bij het bergstation van de Gornergrat op ruim 3000 meter.
Aankomst bij het bergstation van de Gornergrat op ruim 3000 meter.
Als we uitstappen staan de bezienswaardigheden duidelijk aangegeven.
Als we uitstappen staan de bezienswaardigheden duidelijk aangegeven.

Bij het Gornergrat station zijn een aantal bezienswaardigheden:

Al snel zien we gele bordjes met verschillende bezienswaardigheden, we lichten ze hieronder even toe.

1 Uitzicht platform

We lopen eerst een stukje omhoog richting het uitzicht platform op 3100 meter. Het pad is breed en ook toegankelijk voor kinderwagens en minder validen (je kunt zelfs met een lift naar het uitzicht platform). Vanaf het platform hebben we werkelijk fantastisch uitzicht op de gletsjervelden. Je kunt hier urenlang blijven kijken, het is surrealistisch mooi!

De uitzichten hier bij het bergstation zijn onbeschrijflijk mooi!
De uitzichten hier bij het bergstation zijn onbeschrijflijk mooi!
Het panorama platform geeft een prachtig uitzicht op de Matterhorn en gletsjervelden.
Het panorama platform geeft een prachtig uitzicht op de Matterhorn en gletsjervelden.

2 Rondwandeling

Ook zien we bordjes met een rondwandeling van 20 minuten. We slaan deze wandeling over, omdat wij in de middag op tijd terug moeten zijn in Zermatt. Ook lijkt ons deze wandeling vrij ‘druk’ en wandelen we liever vanaf station Rotenboden naar Riffelberg. Als je toch de rondwandeling wilt gaan maken: de rondwandeling gaat over een goed wandelpad, wat ook toegankelijk is voor kinderwagens.

Bij het bergstation staat een rondwandeling van 20 minuten aangegeven.
Bij het bergstation staat een rondwandeling van 20 minuten aangegeven

3 Zooom erlebniswelt

Bij het station Gornergrat ligt ook het Zooom erlebniswelt. Een soort van museum met een interactieve tentoonstelling over de Matterhorn en de bergwereld rondom. Als we binnenkomen zien we mensen in speciale ‘hangstoelen’ met VR brillen op. Met deze brillen kan je als een parachutist over de gletsjervelden van de Gornergrat ‘vliegen’. Het kan er wel druk zijn, toen wij er waren was de wachttijd zo’n 20 minuten.

Ook wordt er bij de Zooom erlebniswelt een 3D film getoond die erg mooi is. De film wordt continue gedraaid en je hoeft vrijwel niet te wachten. De Zooom erlebniswelt is dus zeker een bezoek waard en is met je Gornergrat ticket gratis toegankelijk.

De Zoom erlebniswereld is zeker een bezoek waard en ook prima met minder weer.
De Zoom erlebniswereld is zeker een bezoek waard en ook prima met minder weer.

4 Kapel Bernard von Aosta

Naast de Zooom erlebniswelt ligt er nog een klein wit kappelletje op de top van de Gornergrat. Dit is de kapel Bernard von Aosta. Het is een vrij klein kappelletje maar wel heel uniek gezien de hoge ligging. We even naar binnen en steken een kaarsje aan.

De kapel Bernard von Aosta.
De kapel Bernard von Aosta.

5 Souvenirshop

Uiteraard is bij de Gornergrat ook een souvenirshop, waar van alles te koop is (niet goedkoop).

6 Kulmhotel / Restaurant Gornergrat

Tenslotte is op de top van de Gornergrat ook nog een hotel met restaurant. Het restaurant heeft een mooi terras met uitzicht op de gletsjervelden. Er is van alles te krijgen, maar de gerechten zijn wel aan de prijs. Als wij op de Gornergrat zijn is het gelukkig heerlijk weer en genieten wij van onze eigen meegebrachte lunch bij het panorama platform. Een andere tip voor een picknick is de Riffelsee, bij station Rotenboden (daarover verder in dit blog meer).

Meer informatie over het hotel / restaurant kan je hier vinden op de website van de Gornergrat.

Bij het bergstation van Gornergrat is ook een hotel met restaurant.
Bij het bergstation van Gornergrat is ook een hotel met restaurant.

Wandelen bij de Gornergrat

Op en rondom de Gornergrat kan je uiteraard mooie wandelingen maken. Bij het bergstation Gornergrat kan je de korte rondwandeling maken van 20 minuten, maar wij kiezen voor de wandeling van station Rotenboden naar station Riffelberg. Met kleine kinderen is dit een korte en makkelijke wandeling en – met helder weer- met prachtig uitzicht op de Matterhorn.

Andere wandelingen bij Gornergrat

Naast de korte wandeling van zo’n 20 minuten rondom het bergstation van de Gornergrat zijn er nog een aantal andere wandelingen die je kunt maken. De routes voor deze wandeling vind je hier op de website van de Gornergrat Bahn.

Met de Gornergrat Bahn terug naar station Rotenboden op 2815 meter

Nadat we zo’n 2 uur hebben doorgebracht bij het bergstation van de Gornergrat nemen we de trein terug naar station Rotenboden. Dit is maar een heel kort ritje van zo’n 5 minuten. Je zou dit ook prima kunnen wandelen, maar helaas heeft onze 3-jarige dochter daar vandaag niet zo’n zin in. We maken er geen probleem van en stappen de trein in.

Na zo'n 2 uur nemen we de trein terug naar Stroboden.
Na zo’n 2 uur nemen we de trein terug vanaf het bergstation naar Rotenboden.
Prachtig uitzicht op de Matterhorn onderweg.
Prachtig uitzicht op de Matterhorn onderweg.

De hoogste Alpine tuin van Europa bij station Rotenboden

Bij station Rotenboden stappen veel mensen in en uit. Behalve dat je bij dit station prachtig uitzicht heb op de Matterhorn, de Rifferlhorn en de Riffelsee, is hier ook de hoogste Alpine tuin van Europa.

Een Alpine tuin op deze hoogte is behoorlijk uniek, want op een hoogte van ruim 3000 meter zijn de zomers (te) kort en de zonnestraling (te) hoog. Gezien deze moeilijke klimatologische omstandigheden is het heel bijzonder dat bij de Gornergrat dus überhaupt planten groeien.

In de Alpine tuin zijn maar liefst 100 plantensoorten te zien, een recordaantal op deze hoogte. We betreden de Alpine tuin van ruim 5.000 m2 door het houten hekje door te gaan, deze ligt vlakbij het station. Langs de paden staan QR bordjes je die kunt scannen om meer te weten te komen over deze planten en bloemen. Het pad is vrij makkelijk, maar niet geschikt voor kinderwagens.

Station Rotenboden is de fotoplek voor de Matterhorn en hier is de grootste Alpentuin van Europa.
Station Rotenboden is de fotoplek voor de Matterhorn en hier is de hoogste Alpentuin van Europa.
De entree van de hoogste Alpentuin van Europa.
De entree van de hoogste Alpentuin van Europa.

Prachtige foto’s van de Matterhorn bij de Riffelsee

Behalve deze Alpine tuin, is een stop bij Rotenboden ook een aanrader om foto’s te nemen van de Matterhorn. De meeste mensen doen dit vanaf de Riffelsee. Dit meertje zie je vanaf het station al liggen en is maar een korte wandeling naar beneden (zo’n 10-15 minuten wandelen). Achter de Riffelsee zit echter nog een ander (klein) meertje. De meeste toeristen lopen alleen naar de Riffelsee, maar je zou eigenlijk beter iets verder kunnen doorlopen naar dit tweede meertje. Het is hier namelijk veel rustiger.

Wij kiezen ervoor om niet helemaal naar het meertje te lopen maar juist naar de Zwitserse vlag op de rotsen. Het is daar heerlijk rustig en we maken een paar prachtige foto’s van de Matterhorn. Houdt er rekening mee dat het bij Rotenboden vrij druk kan zijn. Wil je mooie foto’s maken, dan kan je dus het beste of heel vroeg of heel laat op de middag hier komen.

Vanaf Rotenboden heb je het beste uitzicht op de Matterhorn.
Vanaf Rotenboden heb je het beste uitzicht op de Matterhorn.

Wandelen van station Rotenboden naar station Riffelberg

Vanaf station Rotenboden op 2815 meter wandelen we verder naar beneden naar het volgende station: Riffelberg op 2582 meter. Via een makkelijk wandelpad dalen we zo’n 300 meter af en al gauw zien we het station liggen. Tijdens onze wandeling zien we de trein van de Gornergrat Bahn omhoog komen. Een prachtig gezicht; de rode trein door het prachtige landschap!

Vanaf Rotenboden wandelen we naar het lager gelegen Riffelalp station.
Vanaf Rotenboden wandelen we naar het lager gelegen Riffelalp station.

Meet the sheep

”Kom, we gaan naar de schapen toe!” Met deze woorden blijft onze dochter heel gemotiveerd om verder te wandelen naar station Riffelberg. Op de app van de Gornergrat kunnen we realtime zien waar deze bijzondere zwartneusschapen zijn.

Aangekomen bij het station Riffelberg zien we ze nog niet, maar gelukkig horen we ze wel. Vanwege de warmte liggen ze ietwat verscholen onder de grote palen van de kabelbaan. ”Ze zien er wel gek uit!” zegt onze dochter. Ze zijn inderdaad heel anders dan de Hollandse schapen die wij kennen. Deze Wallise zwartneusschapen hebben spiraalvormige hoorns, zwarte gezichten en oren en een witte wollige vacht.

In het begin vindt onze dochter het nog behoorlijk spannend maar dan is ze over haar angst heen. ”Ooo ze zijn echt heel zacht mama!” Alle schapen worden uitgebreid geknuffeld en geaaid, een hoogtepunt voor onze kleine meid en dus zeker een aanrader als je in de zomer bij de Gornergrat bent.

Tip om de schapen te vinden:

De schapen zijn alleen in de zomer te vinden op de Gornergrad tot ongeveer begin september. Om hun ‘live-locatie te zien (en ze daardoor makkelijk te vinden) kan je op de website of app van de Gornergrat bahn kijken en hoef je alleen maar de kaart te volgen. De beste tijd voor een bezoek is tussen 10.00 en 16.00 uur. Je mag ze knuffelen, maar voeren is niet toegestaan.

Meet the sheep op de Riffelberg.
Meet the sheep op de Riffelberg.
Ze zijn zo lief en zacht!
Ze zijn zo lief en zacht!

Een andere gave belevenis bij de Gornergrat

Behalve ‘Meet the sheep’ is er ook nog een andere unieke belevenis bij de Gornergrat: een magische zonsopgang. Het is vroeg opstaan maar dan heb je ook wat. De meest mooie zonsopkomst die je maar kunt bedenken. Bij helder weer spiegelt de Matterhorn prachtig in de Riffelsee. Meer informatie vind je hier.

De Gornergrat Bahn in de winter

In de winter is de Gornergrat Bahn ook toegankelijk. Met een dik pak sneeuw is de omgeving zeker niet minder mooi dan in de zomer. Daarnaast zijn er in de winter mogelijkheden voor sneeuwschoenwandelen maar ook voor sleeën. Hier op de website van de Gornergrat vind je een overzicht van alle winteractiviteiten.

Prijzen en boeken van tickets voor de Gornergrat Bahn in Zermatt

Tickets voor de Gornergrat Bahn zijn niet goedkoop. Een ‘regulier’ retourticket kost 110 CHF voor volwassenen en 55 CHF voor kinderen van 6 tot 16 jaar. Heb je een Half Fare card, dan krijg je 50% korting. Kinderen onder de 6 jaar zijn gratis.

Je kunt ook een Good Afternoon ticket kopen, deze is pas vanaf 15.30 uur geldig maar daardoor krijg je wel 28% korting per ticket. Meer informatie vind je hier op de website van de Gornergrat Bahn.

Tip: de Peak Pass of the Peak2Peak Pass

Ben je meerdere dagen in Zermatt dan adviseren we om de Peak Pass aan te schaffen. Met de Peak Pass kun je onbeperkt reizen (niet geldig voor skiën) met de volgende liften/treinen:

 • Gornergrat (zoals dus beschreven in dit blog)
 • Matterhorn Gletscherparadies (heel mooi en blog volgt binnenkort!)
 • Sunnega – Rothorn
 • Zermatt – Furi – Riffelberg

Ook toegang tot het gletsjerpaleis, het gebruik van de Matterhorn Gotthard Bahn tussen Randa, Täsch en Zermatt en het gebruik van de lokale bus zijn allemaal inbegrepen in de Peak Pass.

De Peak Pass kan je kopen voor meerdere dagen, een twee-daagse Peak Pass kost bijvoorbeeld 217 CHF per volwassene. Een hoop geld maar als je apart een ticket zou kopen voor de Gornergrat Bahn en voor de Glacier Paradise (wat ook echt prachtig is), dan heb je deze pas er al uit.

Op dag 1 kan je bijvoorbeeld naar:

Matterhorn Gletscherparadies en Gornergrat Bahn

Op dag 2 kan je bijvoorbeeld naar:

Sunnega – Rothorn

Je bent dan met de Peak Pass veel voordeliger uit dan aparte tickets. Meer informatie over de Peak Pass vind je hier op de website van Zermatt Bergbanen.

Peak2Peak Pass

Heb je minder tijd maar wil je toch de twee hoogste toppen van Zermatt zien? Dan kan je de Peak2Peak Pass kopen. Deze pas geeft toegang tot de Gornergrat Bahn én het Gletsjerparadijs Matterhorn, maar wel op 1 dag. Je moet dan wel echt vroeg weg gaan, want anders heb je te weinig tijd om deze highlights rustig te kunnen bewonderen. Als het even kan, zou ik eerder de Peak Pass adviseren, omdat je dan misschien iets meer ‘rust’ hebt, zeker met kinderen.

Belangrijk voor alle tickets / passen:

De bergtoppen zijn erg mooi om te bezoeken met mooi weer. Als het slecht weer is, dan heb je kans dat je bovenop de berg geen uitzicht hebt. Alle bergtoppen zitten dan in de mist en dan zie je letterlijk niks. Kortom, check van tevoren de weersverwachting en webcams op de website van de bergbanen!

Gornergrat Bahn: overige praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan de Gornergrat Bahn? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Hoeveel tijd moet je uittrekken voor de Gornergrat Bahn?

Dat is uiteraard helemaal afhankelijk van de tijd die je wilt doorbrengen op de Gornergrat en of je nog (tussen)stations wil bezoeken. Onze bezoek zag er qua tijden ongeveer zo uit:

9.36 Vertrek Gornergrat Bahn vanuit Zermatt

10.09 Aankomst bij eindstation Gornergrat

12.19 Vertrek vanuit Gornergrat

Je hebt dus zo’n 2 uur nodig bij het bergstation van de Gornergrat. Je hebt dan de tijd om:

 • Naar het uitzichtspunt te wandelen en daar rustig rond te kijken
 • Kapelle Bernhard von Aosta te bezoeken
 • Zooom Erlebniswelt te bezoeken
 • Wat te drinken / eten bij het restaurant
 • De souvenirshop te bezoeken
 • Eventueel nog de rondwandeling van 20 minuten te maken (misschien is dit krap in twee uur, hangt van het wandeltempo van de kids af)

Vervolgens zijn we uit de trein gegaan bij station Rotenboden (dat is vanaf het bergstation het eerste station en komt dus al na 5 minuten). Wij hadden geen tijd meer om naar het meertje te lopen en zijn gelijk naar het lager gelegen station gewandeld. Dat duurde ongeveer 30 minuten. Ik had hier liever iets meer tijd gehad, dus ik zou adviseren om ongeveer hier een uur voor te nemen.

Daarna kwamen we uit bij station Riffelberg waar wij de schapen zagen. Hier zijn we ongeveer een half uurtje geweest. Vervolgens hebben we de trein terug naar Zermatt genomen.

Al met al moet je dus voor de Gornergrat Bahn zo’n 5 tot 6 uur uittrekken wil je alles doen wat we hierboven en in dit blog hebben beschreven.

Hoe lang duurt de treinrit?

De treinrit vanaf Zermatt naar het bergstation Gornergrat duurt ruim een half uur (enkele reis).

Waar kan ik het beste gaan zitten?

Vanaf Zermatt en vanuit de rijrichting gezien, kan je het beste aan de rechterkant gaan zitten (als je dus vanuit Zermatt omhoog gaat). Je hebt dan de mooiste uitzichten, waaronder op de Matterhorn. Op sommige plekken kunnen de ramen deels open en op sommige plekken niet. Wil je mooie foto’s, dan is het handig om te gaan zitten waar het raam ook open kan. Je kan dit vanaf de buitenkant zien.

Beste plek voor de terugweg vanaf Gornergrat terug naar Zermatt

Wil je op de terugweg ook mooi uitzicht? Dan kan je het beste instappen bij het bergstation van de Gornergrat en aan de linkerkant gaan zitten en blijven zitten. Als je, zoals wij deden, in Rotenboden uitstapt en bij station Riffelberg weer instapt zijn de beste plekken vaak al bezet. Je kunt bijvoorbeeld dan beter op de heenweg alvast uitstappen bij Rotenboden, dan de Alpine tuin bekijken en foto’s maken van de Matterhorn bij de Riffelsee.

Daarna kan je eventueel verder naar beneden wandelen en de schapen knuffelen bij de Riffelberg (check van tevoren de app / website of ze er daadwerkelijk zitten). Vervolgens neem je bij de Riffelberg de trein opnieuw omhoog maar dan tot aan het bergstation Gornergrat.

Nadat je bent uitgekeken bij het bergstation, stap je bij het bergstation in de trein en blijf je helemaal zitten zodat je beneden bent in Zermatt. Dit is dus een iets andere volgorde zoals wij hem deden, maar daardoor heb je dus wel een grotere kans dat je op de terugweg ook een mooie plek hebt (ga op de terugweg dus juist aan de linkerkant zitten!).

Welke (tussen)stations zijn mooi om te bezoeken?

Wij vonden deze (tussen)station het mooiste / leukste:

 • Station Gornergrat: natuurlijk het bergstation met ontzettend mooie uitzichten!
 • Station Rotenboden: hier liggen twee mooie bergmeertjes en vooral vanaf het achterste meertje kan je de Matterhorn prachtig fotograferen.
 • Station Riffelberg: hier kan je vaak de schapen (meet the sheep) tegenkomen, heel leuk met kids!

Is het handig om priority tickets te kopen?

Dat is echt afhankelijk van wanneer je gaat. Doorgaans is de Gornergrat Bahn midden in de zomervakantie behoorlijk druk. Wij waren er eind augustus op een doordeweekse dag en toen viel de drukte heel erg mee. Wij hadden dus geen extra priority tickets en hadden toch een mooie zitplek aan de rechterkant (met dus het beste uitzicht).

Ik zou wel adviseren om ruim op tijd bij het station in Zermatt te zijn, zodat je bij de wachtruimte voor de deur kunt wachten. Je kunt dan als één van de eerste de trein in en je hebt dan de meeste kans op een zitplaats aan de rechterkant. Vind je dit te stressvol met je kids, dan is het wel handig om priority tickets te kopen, zeker als je het belangrijk vindt om goed uitzicht te hebben.

Wat moet ik meenemen?

Het bergstation is op 3089 meter, een stuk hoger dan het station in Zermatt. De temperatuur is bij het bergstation dus een stuk frisser en het kan er ook flink waaien. Kortom, ook al is het in Zermatt prachtig weer met zon, dan is het nog steeds verstandig om warme kleding mee te nemen en eventueel een regenjas (check echt van tevoren de weersverwachting).

Het is echt heel jammer als jij (of de kids) het koud hebben / krijgen en je daardoor minder van de omgeving kunt genieten. De meeste bezienswaardigheden zijn immers buiten. Is het juist mooi weer? Vergeet dan niet de zonnebrand en een zonnebril.

Wat is er te doen bovenop de Gornergrat?

Zie hierboven onze beschrijving in dit blog. Bij het bergstation is een panorama platform, een interactief museum, een klein kappelletje en een hotel-restaurant.

Waar kan ik de beste foto’s maken van de Matterhorn?

Dit kan je het beste doen bij station Rotenboden, dit is het laatste station voordat je het eindstation op de top van de Gornergrat bereikt. De meeste mensen maken foto’s bij de Riffelsee, vanaf het station zie je dit meer al liggen. Als het helder is, zie je hier de Matterhorn prachtig weerspiegeld in het water.

Je kunt ook erg mooie foto’s maken bij het tweede meertje, deze ligt net achter de Riffelsee en is vaak veel rustiger.

Waar vind ik de timetable van de Gornergrat Bahn?

Hier op de website van de Gornergrat Bahn kan je de timetable vinden. De treinen rijden – met name in de zomer – heel frequent.

Wanneer is de Gornergrat Bahn geopend?

De Gornergrat Bahn is 365 dagen per jaar geopend. Per seizoen is er een dienstregeling die je hier op de website van Gornergrat kunt vinden.

Is de Gornergrat met slecht weer ook te bezoeken?

Ja, ook dan is de Gornergrat te bezoeken. Houdt er wel rekening mee dat je vooral naar de Gornergrat gaat om de prachtige uitzichten te zien. Als je weinig zicht hebt, dan is het echt zonde om te gaan! Ik zou dus echt goed kijken naar de weersverwachting en vooraf de webcams bekijken van de Gornergrat. Deze webcams kan je vinden op de website van de Gornergrat Bahn.

Kan je wandelen bij Gornergrat?

Ja in de hele Gornergrat regio zijn verschillende wandelingen. Helemaal op de top van de Gornergrat is een makkelijke rondwandeling van zo’n 20 minuten. Wij wandelden van station Rotenboden naar station Riffelberg, dat was een prima wandeling van een klein half uurtje.

Hadden we meer tijd gehad, dan hadden we wellicht nog verder naar beneden gewandeld naar station Riffelalp.

Hoe koud is het bovenop de Gornergrat?

Het bergstation van de Gornergrat ligt op ruim 3000 meter. Het is hier dus echt wel een stuk frisser dan in het centrum van Zermatt. Het is dus verstandig om wel warme kleding mee te nemen, zoals een jas / vest / trui en lange broek. De exacte temperatuur kan je altijd zien op de webcam op de website van de Gornergrat Bahn.

Is het de moeite (en vooral het geld) waard?

Dat is natuurlijk heel persoonlijk maar JA, wat ons betreft is het bezoek aan de Gornergrat Bahn echt een ‘life-time experience’. Het is zeker niet goedkoop, maar ons advies; plan meerder dagen in Zermatt en schaf dan de Peak Pass aan waardoor je meerdere bergbahnen kunt bezoeken (meer info lees je in dit blog bij prijzen en boeken).

Belangrijk: de beste ervaring heb je met mooi weer, want dan heb je uitzicht op de prachtige gletsjervelden. Als het weer slecht is en alles zit ‘potdicht’, dan is het uiteraard veel minder de moeite waard. Ook moet je rekening houden met drukte. Middenin de zomervakantie kan het erg druk zijn, het is belangrijk om dan zo vroeg mogelijk te gaan (voor 9.00 uur) of juist aan het einde van de middag.

Wanneer is het beste moment om de Gornergrat Bahn te bezoeken?

De Gornergrat Bahn is zowel in de zomer als winter prachtig. In de zomer heb je meer mogelijkheden om te wandelen en kan je bijvoorbeeld ook naar de Riffelsee en buiten lekker picknicken. Nadeel is dat de Gornergrat Bahn in de zomervakantie erg druk kan zijn. Zorg ervoor dat je dan heel vroeg (dus voor 9.00 uur) vertrekt vanuit Zermatt of juist later in de middag gaat (na 12.00 uur).

Wil je dit niet, dan kan je overwegen om priority kaarten aan te schaffen. Deze zijn 10 CHF per persoon en komen dus nog bovenop je reguliere ticketprijs.

Waar overnachten bij de Gornergrat Bahn?

Wij hebben overnacht in Silvana Mountain hotel in Furi, dat is een plaatje boven Zermatt. Je kunt er alleen komen door de bergbaan vanuit Zermatt te nemen (of 1,5 uur omhoog wandelen). We vonden het Silvana Mountain Hotel een heerlijk hotel en schreven er een apart blog over, je leest hem hier. Er is ook een camping in Zermatt en diverse appartementen.

Let op: Zermatt is een autovrij dorp. Je moet je auto dus parkeren buiten het dorp in het naastgelegen dorp Tasch en dan met de trein het laatste stukje verder reizen.

Ligging van de Gornergrat Bahn in Zermatt in Zwitserland

Vanaf Utrecht is Zermatt (het vertrekstation van de Gornergrat Bahn) zo’n 927 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: