In de zomer van 2024 ging Yvonne met haar gezin een aantal dagen naar de…
Klammen en gletsjerschluchten in Zwitserland: de mooiste op een rij
Klammen en gletsjerschluchten, die vind je genoeg in Zwitserland. Een bezoek aan een klamm of schlucht is vooral met kinderen een erg gave uitstap. De wandeling door een klammen is vaak heel spectaculair waarbij je loopt over smalle paadjes, loopbruggen of tunnels. Om je heen raast het kolkende gletsjerwater door smalle rotsspleten.
Deze natuurverschijnsels zie je in veel landen in de bergen, maar in dit blog zetten we de mooiste klammen en gletsjerschluchten in Zwitserland voor je op een rijtje.
Klammen en schluchten, wat zijn dat eigenlijk?
Voordat we ingaan op de mooiste klammen en gletsjerschluchten in Zwitserland, eerst nog even wat algemene informatie over deze wonderen van de natuur. Wat is een klamm of schlucht eigenlijk en zit er een verschil in?
Een schlucht of klamm is vaak een kloof waar het (gletsjer)water met een behoorlijke snelheid naar beneden raast. De woorden schlucht en klamm worden vaak door elkaar gebruikt. Schluchten en klammen zijn beide kloven, maar de breedte van de kloof bepaalt of het een schlucht is. Officieel wordt alleen een hele smalle klamm een schlucht genoemd.
Zo’n kloof ontstaat als een stromende watermassa vele duizenden jaren in de rots ‘snijdt’ en op die manier diepe kloven vormt. Er zijn kloven waarbij de beide rotswanden soms maar enkele meters van elkaar verwijderd zijn en soms niet eens. Door de vaak kleine doorsnede kan een wandeling door een kloof ook gevaarlijk zijn: bij hevige regenval kan het waterpeil in een korte tijd flink stijgen.
De mooiste klammen en gletsjerschluchten in Zwitserland
Klammen en gletsjerschluchten zie je veel in de bergen, zo ook in Zwitserland. Hieronder, in willekeurige volgorde, een overzicht van de mooiste klammen en gletsjerschluchten in Zwitserland.
# 1 Cholerenschlucht in Adelboden
Tijdens ons verblijf in Adelboden bezochten we de Cholerenschlucht. Een gratis toegankelijke schlucht waar je over nauwe paden en wenteltrappen omhoog loopt. Om bij je Cholerenschlucht te komen, moet je eerst een goed half uur wandelen. De schlucht zelf is niet zo lang en loop je in ongeveer een kwartiertje doorheen. We schreven een apart blog over deze korte, maar spectaculaire Cholerenschlucht met veel praktische tips, je leest hem hier.
# 2 Aareschlucht in Meiringen
Deze schlucht in Meiringen staat nog hoog op ons to-do lijstje. Een kloof van 1.4 kilometer, met op het smalste punt een breedte van slechts 1 meter. Soms loop je door tunnels en dan weer over houten loopbruggen, kortom zeker spectaculair. De schlucht heeft een oost- en westingang. De west-ingang ligt bij de plaats Meiringen en heeft wat meer parkeergelegenheid dan de oost-ingang.
Via de oostelijke ingang gaat het water nog heel ‘rustig’ de kloof in, maar wordt wilder naarmate je westelijker loopt en het water door steeds nauwere spleten wordt geperst. Het is een hele mooie kloof, maar daardoor ook populair, vooral in het hoogseizoen. Kom je op tijd, om de drukte voor te zijn.
# 3 Viamala Schlucht in Graubünden
De Viamala Schlucht is een kleine maar fijne schlucht waar je in zo’n half uur doorheen loopt. Absoluut spectaculair door de verschillende trappen en bruggen. Naast je dendert het water in volle vaart door de nauwe kolkgaten. Voor de kinderen is er een speciale speurtocht waardoor je ook het e.e.a. leert over het ontstaan van deze schlucht.
Kortom, een prachtig natuurspektakel maar houd rekening met flink wat trappen lopen. In totaal zijn er ruim 300 treden. Hierdoor is de Viamala Schlucht niet toegankelijk met een kinderwagen en vooral geschikt voor de wat oudere kinderen. In het ‘hart’ van de schluchts is een mooi bezoekerscentrum. De entreeprijs is met 6 CHF per persoon (prijspeil 2022) goed te doen en parkeren is gratis.
# 4 Rofflaschlucht tussen Andeer en Splügen
Deze schlucht is gelegen in het natuurpark Berverin tussen Andeer en Splügen in het kanton Graubünden. Absoluut een verborgen parel en zeker een bezoek waard. De spectaculaire route start bij het restaurant en in het museum, waarin te zien is hoe het pad langs de kloof en waterval is aangelegd.
Via de achterdeur bereik je de rivier en loop je langs het pad dat letterlijk in de berg is uitgehouwen. Een korte, maar spectaculaire wandeling die eindigt in een tunneltje waardoor je dwars door de waterval loopt.
# 5 Trümmelbachfälle in Lauterbrunnen
De Trümmelbachfälle vinden wij tot nu toe de meest bijzondere kloof die we hebben bezocht. Dit natuurverschijnsel ligt in het Zwitserse Lauterbrunnental en behoort tot de Jungfrauregio. Het is eigenlijk een waterval maar dan grotendeels in een kloof. Deze is op sommige plekken zo smal dat er vrijwel geen daglicht kan komen.
De Trümmelbachfälle worden daarom ook wel aangeduid als de ondergrondse watervallen. Ze zijn meteen ook de grootste, toegankelijke, ondergrondse watervallen van Europa. We schreven een apart blog over de Trümmelbachfälle, je leest hem hier.
# 6 Gornerschlucht nabij Zermatt
Ben je in de buurt van Zermatt? Breng dat zeker een bezoek aan de Gornerschlucht. In ongeveer een half uurtje loop je door deze kloof over trappetjes en loopbruggen. Eventueel kan je nog verder lopen richting Blatten of Moos. Bezoek je de kloof tussen 15 en 16 uur, dan heeft het water vaak een speciale turquoise kleur door de lichtinval op dat tijdstip.
De onderstaande video, vanaf 00.48 seconden geeft een goede impressie van deze schlucht.
# 7 Taminakloof in Bad Ragaz
De Taminakloof is een hele bijzondere kloof in het kanton St. Gallen in Zwitserland. In deze kloof ontspringt het 36,5° warme thermale water dat een helend effect zou moeten hebben waardoor Bad Ragaz heel beroemd is geworden.
Benieuwd naar de Taminakloof? Het onderstaande filmpje geeft een uitgebreid verslag van een wandeling in deze kloof. Meer informatie over o.a. openingstijden vind je ook hier op de website.
# 8 Gletsjerschlucht Grindelwald
De gletsjer Grindelwald is ontstaan in de kleine ijstijd. Toen reikte deze gletsjer nog helemaal tot aan Grindelwald. Inmiddels is dat helaas niet meer zo, tussen 1981 en 2014 heeft de gletsjer zich zelfs met 3 kilometer teruggetrokken.
Wat nog rest is de gletscherschlucht, een smalle klam waar een pad is aangelegd via bruggen en uitgehakte tunnels. Omringt door hoge rotswanden van wel 300 meter waardoor het gletscherwater met volle vaart doorheen raast. Uniek is het spiderweb wat boven het water is gespannen.
We schreven een apart blog over deze gletsjerschlucht in Grindelwald, je leest hem hier.
# 9 Rosenlaui gletsjerkloof bij Meiringen
We eindigen deze lijst met de Rosenlaui gletsjerkloof nabij Meiringen. Een kloof die bij ons nog hoog op het lijstje staat. Zo’n 45 minuten wandel je langs watervallen, grotten en rotsen. Soms is het zo smal dat je door een tunnel loopt. Naast je hoor en zie je het kolkende water dat zich door de nauwe rotsen een weg probeert te vinden.
Een prachtige, maar populaire kloof, dus ook hier geldt; kom op tijd om de drukte voor te zijn. Meer informatie, zoals toegangsprijzen en openingstijden van de Rosenlaui gletsjerkloof lees je hier op de website.
Klammen en gletsjerschluchten in Zwitserland: handig om te weten
Enthousiast geworden om een klamm of gletsjerschlucht te gaan bezoeken in Zwitserland? Dan is onderstaande informatie handig om te weten:
Toegankelijkheid
De meeste klammen en gletsjerschluchten in dit overzicht zijn niet begaanbaar met een kinderwagen of buggy. Een draagzak is een mogelijkheid, maar soms ook niet handig want de tunnels zijn vaak nauw en niet zo hoog. Een grote rugdrager is dus helemaal niet aan te raden. Ook geldt er in sommige klammen of gletsjerschluchten een minimum leeftijd. Check altijd vooraf de website om hierover meer informatie in te winnen of bel ze van tevoren. Dat zelfde geldt voor de openingstijden, deze kunnen altijd wijzigen i.v.m. de weersomstandigheden.
Wat meenemen?
In een kloof is het vaak een stuk kouder vanwege het ijskoude water wat langs je heen raast. Ook al is het buiten 30 graden, kan het naast de kloof echt fris zijn. Neem dus altijd een vestje mee en soms is een regen- of windjack zeker geen overbodige luxe. Zorg ook voor goede, dichte (berg)schoenen, want de bruggen en trappetjes kunnen soms glad zijn van het opspattende water.
Meer lezen:
We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie: