Lago di Braies; één van de mooiste bergmeren in Zuid-Tirol
Lago di Braies

Lago di Braies; één van de mooiste bergmeren in Zuid-Tirol

Italië 12 februari 2024
Lago di Braies
Camping Olympia

Overnachten in de buurt van Lago di Braies? Op circa 15 kilometer afstand ligt Camping Olympia

Het Italiaanse Lago di Braies is één van de meest gefotografeerde meren, maar is het in de werkelijkheid net zo mooi? Blogger Mariënne nam de proef op de som en bracht in de zomer met haar gezin een bezoek aan dit prachtige meer. En in januari 2024 kwamen Manolito, Yvonne en hun kids bijna langs Lago di Braies toen ze van Kronplatz naar 3Zinnen gingen. Een winterbezoek kon natuurlijk niet uitblijven en de winterfoto’s zijn natuurlijk toegevoegd. In dit blog lees je de ervaring van Mariënne en tips voor een bezoek met kinderen.

Over Mariënne: Ik ben Mariënne, getrouwd met Edward en we hebben twee kindjes van 4 jaar en 1 jaar oud. We zijn een sportief gezin die vaak in de Crossfit box te vinden is. In de zomer zijn we vaak in de bergen te vinden. Zo hebben we een vakantie met onze 1 jarige dochter gehiked in de bergen rondom Innsbruck en het jaar erna hebben we de Dolomieten bezocht en hebben we daar verschillende hikes gedaan. Super gaaf en mooi om die avonturen samen met je kleintje, in de rugdrager, aan te gaan.

Lago di Braies: een prachtig meer in de Dolomieten

Op een mistige ochtend in september, tijdens ons bezoek aan de Dolomieten, besluiten we het Lago di Braies te bezoeken. Omdat de Dolomieten lange tijd onderdeel van Oostenrijk zijn geweest heeft dit meer naast de Italiaanse naam ook een Duitse naam. Het meer heet dan ook wel de Pragser Wildsee. Lago di Braies is wereldberoemd door de mooie plaatjes die ervan op Instagram te vinden zijn en wordt dan ook wel eens het Instagram meer genoemd.

Lago di Braies
De kaart van natuurpark Fanes-Senes-Braies.

Het meer ligt in het noorden van de Dolomieten op zo’n 30 kilometer van de Oostenrijkse grens. Het ligt in het midden van het natuurpark Fanes-Sennes-Braies en is ongeveer 1.2 kilometer lang en 300 tot 400 meter breed. Het meer ligt op zo’n 1.500 meter boven zeeniveau. Het meer ligt dicht bij de iconische Drei Zinnen en de Peitlerkofel. Dit zijn andere plekken waar je heel mooi kan wandelen. 

Naar Lago di Braies in de zomer

Wij zijn benieuwd naar hoe het is om dit meer te bezoeken met onze 2,5 jarige dochter S. We hebben gelezen dat het best wel druk kan zijn dus vertrekken we vroeg in de ochtend richting het meer. We slapen op camping Chalet Residence Coronas op zo’n 25 minuten rijden van het Lago di Braies. Na onze auto geparkeerd te hebben lopen we richting het meer. Omdat wij in het laagseizoen zijn en het vrij vroeg is, kunnen we dichtbij het meer parkeren op P3, vanaf deze parkeerplaats is het een paar honderd meter lopen naar het meer. Al snel zien we het prachtige smaragdgroene meer tevoorschijn komen. 

Activiteiten rondom Lago di Braies in de zomer

Bij het Lago di Braies kan je verschillende activiteiten doen, hieronder een overzicht. De meeste activiteiten hebben wij zelf gedaan. 

1. Varen op het Lago di Braies in een houten roeiboot

Wij besluiten allereerst een rondje te varen in de fotogenieke houten roeiboten. Omdat we redelijk vroeg zijn, staan we maar een aantal minuten in de rij staan voordat we in het bootje kunnen stappen. De bootverhuur gaat in het hoogseizoen (juli en augustus) om 8:30 open, in het laagseizoen (mei, juni, september en oktober) kan je vanaf 10:00 een bootje huren.

Het varen in de roeiboten gaat op tijd. Je betaalt voor een half uurtje 19 euro en voor een uurtje 29 euro. Tot nu toe lijkt het erop dat de prijzen ieder jaar nog omhoog zijn gegaan dus ik verwacht dat in het seizoen 2024 de prijzen gestegen zijn. In de boot passen maximaal 5 personen. Nadat we betaald hebben krijgt S een zwemvestje aangemeten. Ze vindt het heel leuk om in de houten roeiboot te varen. Voor ons is het roeien even wennen, maar als we de slag te pakken hebben varen we een eindje het meer op. In de houten roeiboot drinken we onze meegebrachte koffie en eten we nog een lekker koekje.

Naast het standaard huren van een boot biedt het bootverhuurbedrijf nog een aantal andere arrangementen aan. Zoals een boot en e-bike ervaring. Dit arrangement is alleen te boeken in het hoogseizoen. Daarnaast kan je ook het boothuis met twee bootjes 1,5 uur voordat ze open gaan afhuren. Als je graag een uitgebreide fotoshoot wil doen met unieke foto’s is dit misschien iets voor jou. Je moet alleen wel je portemonnee trekken want dit kost je wel tussen de 200 en 400 euro. Meer informatie over deze arrangementen is te vinden op https://www.la-palafitta.com/en.

2. Wandeling rond het meer

We stappen uit onze roeiboot en maken ons klaar voor de wandeling rondom het meer. We starten om 11 uur met de ongeveer 3,5 kilometer lange hike. S zit lekker in de rugdrager en we verwachten dat ze straks lekker in slaap valt tijdens het wandelen.

Lago di Braies
De wandeling staat ruim van tevoren aangegeven.

We lopen tussen de bomen langs het meer. Tijdens de gehele wandeling genieten we van een prachtig uitzicht over het blauwgroene meer. De wit grijze bergtoppen steken scherp af tegen het meer. Het zonnetje komt door en de temperatuur wordt steeds aangenamer. Al snel lopen we in ons t-shirt. Bijna het hele pad is vlak en daardoor toegankelijk en makkelijk te lopen. Af en toe zijn er wat trappen die je moet beklimmen. S slaapt bijna de hele hike in de rugdrager en loopt dus niet zelf.

Maar wij denken dat deze hike met kleine kinderen vanaf een jaar of 4 goed te doen is. Wij doen ruim een uur over deze hike, maar lopen stevig door en nemen geen pauze tussendoor. Met jonge kinderen schatten we in dat je er ongeveer 2 tot 3 uur over doet. De hike is minder toegankelijk met een kinderwagen omdat er ook stukken zijn waar je best wel wat smalle trappen moet beklimmen. Wij adviseren dus om voor de kleine kinderen een rugdrager mee te nemen. 

Het pad langs het meer is af en toe best wel smal. Door de populariteit en toegankelijkheid is het op sommige punten van het pad best wel druk. Dit zorgt ervoor dat we af en toe op andere mensen moeten wachten. Wij zouden dan ook aanraden om in het hoogseizoen ervoor te zorgen dat je hier heel vroeg in de ochtend bent. Op deze manier is de kans groot dat je voor de drukte rond het meer kan wandelen. 

3. Emma’s Bistro

Als we bijna aan het einde van de wandeling om het meer zijn gekomen, wordt de kleine S wakker. Het is bijna tijd voor de lunch en vlak bij de bootverhuur zit Emma’s bistro. Dit is een leuk restaurant met een groot terras met een prachtig uitzicht op het meer. We sluiten onze hike af met een hapje en een drankje in de zon. De kwaliteit van het eten in het zelfbedieningsrestaurant is prima. De prijzen zijn iets hoger dan gemiddeld in Italië. Maar in ruil daarvoor zit je wel op een heerlijk terras met uitzicht op een van de mooiste meren van de Dolomieten.

En zeg nou zelf, is er iets beter, dan een fijne wandeling af te sluiten met een pasta’tje en een koud drankje op het terras? Wij hebben in ieder geval een heerlijke ochtend gehad bij het Lago di Braies en rijden aan het begin van de middag met een volle buik weer terug naar de camping.  

4. Zonsopgang fotograferen

Dit hebben wij niet gedaan, maar het schijnt heel mooi te zijn om het Lago di Braies te fotograferen bij zonsopkomst. De prachtige kleuren van de zonsopkomst schijnen dan op de bergtoppen en het meer is nog zo glad als een spiegel doordat er nog geen bootjes varen. Daarbij heb je rond deze tijd nog geen last van drukte. Doordat het meer op 1.500 meter hoogte ligt kan het in de ochtend wel koud zijn. Dus houd daar rekening mee. 

Lago di Braies in de winter

In de winter is een bezoek aan Lago di Braies ook zeker een bezoek waard. Als het koud genoeg is, is het meer bevroren en kun je dus wandelen, sleeën en spelen op het meer. Ook kan je prachtig wandelen rondom het meer. Dit hebben Manolito, Yvonne en de kids ondervonden. Ook in de winter merk je gelet op de drukte dat Lago di Braies een zeer populaire bestemming is.

Praktische informatie over Lago di Braies

Wij bezoeken het meer half september, dit is het laagseizoen. Houd er rekening mee dat het in het hoogseizoen heel druk kan zijn bij het meer. Het is handig om dan heel vroeg te gaan of juist aan het einde van de dag. 

Hoe kom je bij Lago di Braies?

De afslag richting het meer, en daarmee de parkeerplaatsen, kan je in het hoogseizoen alleen bereiken als je een parkeerplaats gereserveerd hebt. Na 11 september kan je wel zonder reservering richting de parkeerplaatsen rijden. Wij rijden zonder reservering naar de parkeerplaats en komen rond 9:30 aan. We kunnen dan op P3 parkeren. Dit is een paar minuten lopen vanaf het meer. De kosten van parkeren zijn zo’n 3,5 euro per uur. 

Je kan ook met de bus naar het Lago di Braies. Vanaf Dobbiaco/Villabassa kan je met bus 442 naar het meer. Tickets kunnen gekocht worden in de bus. Afhankelijk van waar je verblijft, kan je ook lopen richting het meer. Een andere optie is om gebruik te maken van het e-bike en boot arrangement die ik hierboven noemde. Omdat wij dit zelf niet gedaan hebben weet ik niet in hoeverre dit kindvriendelijk is en of er bijvoorbeeld ook kinderzitjes beschikbaar zijn.

Lago di Braies
In de winter zijn de wandelingen ook aangegeven

Bezoek meer

Naast parkeerkosten en eventuele boothuur is het meer gratis te bezoeken. Honden mogen aangelijnd mee. Er mag niet gezwommen worden in het meer. Afhankelijk van hoe snel je wandelt kan je een bezoek aan het meer in een ochtend doen. Dat is inclusief boothuur. Als je iets rustiger wandelt doordat je jonge kinderen hebt die zelf lopen zou ik voor een bezoek, inclusief boothuur en eventueel wat drinken of eten op het terras, zo’n 4-6 uur rekenen. 

Overnachten

Wij verbleven op camping Chalet Residence Coronas. Dit ligt op zo’n 25 minuten rijden van het Lago di Braies. Dit is een leuke camping met een klein zwembad. Veel mensen verblijven ook in het dorpje Dobbiaco. Dit dorpje ligt op zo’n 20 minuten rijden van de Prager Wildsee en is tegelijk ook een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Drei Zinnen. Dit is tegelijk ook een toffe activiteit om je bezoek aan het Lago di Braies mee te combineren. Voor een hike rondom de Drei Zinnen heb je wel een volle dag nodig, dus het kan niet op 1 dag gecombineerd worden. 

Lago di Braies
Zodra je vanaf de parkeerplaats naar het meer loopt kan je het hotel aan het meer niet missen.

Op de website https://www.prags.bz/en kan je alle actuele informatie rondom Lago di Braies vinden en kan je voor het hoogseizoen ook parkeertickets reserveren. 

Ligging van Lago di Braies

Vanaf Utrecht is Lago di Braies circa 1.020 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een fijne vakantie met kinderen in de Dolomieten. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

In dit blog kunnen affiliate links staan naar betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst bergen reisinspiratie met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: