Cholerenschlucht, spectaculaire wandeling door de rotsspleet in Adelboden in Zwitserland
Via een smal pad wandelen we dieper de rotsspeet in.

Cholerenschlucht, spectaculaire wandeling door de rotsspleet in Adelboden in Zwitserland

Zwitserland 23 augustus 2022

De Cholerenschlucht is een gave activiteit als je met kinderen in de omgeving van het Zwitserse Adelboden bent. Via trappen en nauwe paadjes loop je door een nauwe rotsspleet met onder je het snel stromende gletsjerwater. In dit blog onze ervaring en tips voor je bezoek.

Wil je meteen al een impressie van de Cholerenschlucht? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Cholerenschlucht, op de weg van Frutigen naar Adelboden

De Cholerenschlucht ligt op de weg tussen Frutigen naar Adelboden. De schlucht ligt aan de kant van Adelboden, circa 2 kilometer voordat je het dorp binnenrijdt. Deze schlucht is bij mooi weer geopend en gratis toegankelijk. Wel wordt een vrijwillige donatie op prijs gesteld. Aan het einde van de schlucht hangt een collectebus waar je een donatie in kan doen.

Een spectaculaire wandeling door de Cholerenschlucht.
Een spectaculaire wandeling door de Cholerenschlucht.

Startpunt van de Cholerenschlucht

De Cholerenschlucht ligt net iets buiten Adelboden. Rijd je van Adelboden richting Frutigen dan kom je, zodra je het dorp uitrijdt, na een paar kilometer een kleine parkeerplaats aan de linkerkant tegen. Het is echt even opletten, want je rijdt er zo voorbij.

We parkeren onze auto en zoeken naar het startpunt. We lopen iets omhoog, voorbij het grote bord met ‘Cholerenschlucht’ erop. Daar staan gele bordjes een loopt een pad naar beneden. Het pad is makkelijk te lopen, maar zeker niet kinderwagenproof.

Het bord langs de weg bij de parkeerplaats.
Het bord langs de weg bij de parkeerplaats.

30 minuten wandelen tot het startpunt

Ik dacht aanvankelijk dat je bij de parkeerplaats meteen bij de schlucht bent, maar dat is niet zo. Vanaf de parkeerplaats is het eerst nog een klein half uurtje wandelen voordat de smalle kloof begint. Dit eerste stuk gaat door het bos. Je loopt eerst iets naar beneden, steekt de rivier over en klimt dan weer wat omhoog.

Vervolgens kom je uit bij een boederij en geasfalteerde weg. Deze loop je af en vervolgens verder rechtdoor. Het pad gaat dan weer over in een smaller wandelpad langs de rivier. Alles is goed gemarkeerd, verkeerd lopen kan eigenlijk niet.

Het wandelpad richting de ingang van de Cholerenschlucht.
Het wandelpad richting de ingang van de Cholerenschlucht.

Rondwandeling van 1,5 uur

We lezen dat je ook een rondwandeling kunt doen, deze is 1.5 uur en onderweg kom je nog langs een plek waar ze hout bewerken. Wij hebben nog een middagprogramma en besluiten niet de hele rondwandeling te doen, maar alleen naar de kloof te wandelen en daarna weer terug richting parkeerplaats.

Begin van de Cholerenschlucht

Na ongeveer een half uur wandelen vanaf de parkeerplaats waar de auto staat, bereiken we de ingang van de Cholerenschlucht. We lopen via een smalle en beetje wiebelige brug de nauwe rotsspleet in. Sommige rotsen hangen boven het pad en het eerste stuk moeten we bukken.

Gelukkig heb ik geen grote rugtas of rugdrager mee, want dat is vrijwel onmogelijk om door deze nauwe rotsspleet te wandelen. Het wandelpad door de rotsspleet is spectaculair, met gave uitzichten op dit natuurwonder.

Ver onder ons zien we het water in volle vaart onder ons door stromen. Via wenteltrappen lopen we omhoog. Wederom is het goed dat ik geen grote rugtas op heb, want ook deze trappen zijn allemaal vrij nauw.

Na 30 minuten bereiken we de ingang van de Cholerenschlucht.
Na 30 minuten bereiken we de ingang van de Cholerenschlucht.
Via een smal pad wandelen we dieper de rotsspeet in.
Via een smal pad wandelen we dieper de rotsspeet in.
Trappetjes en nauwe doorgangen.
Trappetjes en nauwe doorgangen.
Via wenteltrappen loop je door de nauwe Cholerenschlucht.
Via wenteltrappen loop je door de nauwe Cholerenschlucht.

Eindpunt van de Cholerenschlucht

Na zo’n 10 minuten wandelen en heel wat foto’s rijker, komen we aan bij het eindpunt van de schlucht. Normaliter loop je hier verder voor de rondwandeling van 1.5 uur. Dat moet ook wel, want de schlucht is zo smal dat er eigenlijk alleen éénrichtingsverkeer is. Je loopt door de schlucht van onder naar boven, zoals wij deden.

Als wij er zijn, zijn er echter geen andere wandelaars in de schlucht. Aangezien we wat krap in de tijdsplanning zitten, lopen we toch dezelfde weg terug door de schlucht. Wederom nemen we alle wenteltrappen, alleen nu naar beneden. Dat is een stuk enger en ik waarschuw D. dat hij zich goed moet vasthouden.

Teruglopen moet je dus eigenlijk niet doen, vooral niet met kinderen. De (wentel)trappen kunnen glad zijn en dan kan je veel beter omhoog lopen dan naar beneden. Bovendien, als het druk is, ‘mag’ je eigenlijk ook niet tegen het verkeer inlopen.

De Cholerenschlucht is gratis toegankelijk, wel wordt een donatie op prijs gesteld.
De Cholerenschlucht is gratis toegankelijk, wel wordt een donatie op prijs gesteld.
Een kijkje van bovenaf in de Cholerenschlucht.
Een kijkje van bovenaf in de Cholerenschlucht.

Dammetjes bouwen bij de Jungbrunnen

Als we terugwandelen komen we nog langs de Jungbrunnen. Hier kan je via een paadje bij de rivier komen. Het water is hier een stuk rustiger waardoor je hier verantwoord in de rivier kunt spelen. Een perfecte plek om even uit te rusten en dammetjes te maken.

Na even hier gezeten te hebben lopen we het laatste stuk terug naar de parkeerplaats van de auto. Al met al een mooie wandeling, hoewel ik een volgende keer iets meer tijd ervoor zou uittrekken om de rondwandeling te maken.

De afslag naar de Jungbrunnen.
De afslag naar de Jungbrunnen.
Bij de Jungbrunnen is het fijn spelen in de rivier.
Bij de Jungbrunnen is het fijn spelen in de rivier.

Cholerenschlucht, praktische informatie:

Wil je ook een bezoek brengen aan de Cholerenschlucht, dan is de volgende informatie handig om te lezen.

Begin- en eindpunt Cholerenschlucht

Het beginpunt van de Cholerenschlucht zit net iets buiten Adelboden. Kom je vanuit Frutigen, dan zie je een paar kilometer voordat je Adelboden inrijdt een bord met een parkeerplaats aan je rechterhand. Je rijdt er snel voorbij. Bij de parkeerplaats is ook een wc.

Heb je je auto geparkeerd, loop dan een paar meter omhoog, in de richting van Adelboden. Hier zie je de gele bordjes en neem je het pad naar rechts. Vanaf hier is het nog zo’n 30 minuten wandelen naar de ingang van de kloof. De kloof zelf is zo’n 100 meter lang, in zo’n 10 minuten wandel je door de daadwerkelijke kloof heen.

In de kloof is het éénrichtingsverkeer, er is een rondwandeling van 1.5 uur, je komt dan weer uit bij het beginpunt. Een alternatief is om vanuit Adelboden de bus te nemen naar de parkeerplaats, de wandeling door de kloof te maken en terug te wandelen naar Adelboden. Al met al een wandeling van zo’n ruim 2 uur.

Toegankelijkheid

Bij goed weer is de Cholerenschlucht geopend en gratis te bezoeken, wel wordt een vrijwillige donatie op prijs gesteld. Bij de uitgang van de schlucht hangt een collectebus. Bij de parkeerplaats staat op een bord aangegeven of de kloof wel of niet geopend is. Doorgaans is dat altijd bij (redelijk) droog weer. De Cholerenschlucht is – zoals bij vrijwel elke schlucht – heel nauw. Je kunt elkaar vrijwel niet passeren.

Het pad door de kloof is goed begaanbaar maar erg smal en met vele (wentel)trappen. Je kan absoluut niet met een kinderwagen door deze kloof. Een grote rugdrager is ook niet wenselijk, bij het begin moet je bukken i.v.m. de overhangende rotsen.

De kloof is niet toegankelijk met honden. Meer informatie over de Cholerenschlucht vind je hier op de website van Adelboden.

Wat meenemen?

  • Kleine rugtas met wat eten en drinken
  • Extra jasje / vestje als het weer omslaat
  • Eventueel zonnebrand / zonbescherming
  • Goede schoenen (veel wenteltrappen)
  • Eventueel paar droge sokken en kleine handdoek voor bij de Jungbrunnen
  • Contant geld voor een kleine donatie bij de schlucht

Ligging Cholerenschlucht

De Cholerenschlucht is vanaf Utrecht circa 864 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking met regio Lenk, Adelboden en Kandersteg en MySwitserland. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: