Kaiserklamm in Brandenberg, een natuurlijke sensatie in het alpbachtal in Oostenrijk!
Een prachtig uitzicht over het kolkende water wat tussen de kloof door stroomt

Kaiserklamm in Brandenberg, een natuurlijke sensatie in het alpbachtal in Oostenrijk!

Oostenrijk 4 april 2024

De Kaiserklamm in de Brandenberger Alpen in Oostenrijk is een perfecte plek voor een (tussen)stop voor een prachtige en sensationele wandeling tussen een kloof, boven het kolkende water. Als je hier in de buurt bent is het zeker de moeite waard om de Kaiserklamm te bezoeken. Ben je onderweg naar Kroatië of Slovenië, dan is dit ook een perfecte stop voor een tussenovernachting!

Lisette vertelt je in dit blog haar ervaring en tips.

Een prachtig uitzicht over  het kolkende water wat tussen de kloof door stroomt
Een prachtig uitzicht over het kolkende water wat tussen de kloof door stroomt

Tijd over, waar doen we een tussenstop?

Rij je door Oostenrijk naar je vakantiebestemming? Of ga je in Oostenrijk van de ene plek naar de andere plek? Kijk dan eens op de route wat je onderweg tegen kan komen voor een mooie tussenstop. Oostenrijk heeft zoveel mooie plekken dat het de moeite waard is om van tevoren te kijken waar je langs rijdt. Een tussenstop in een dorpje of bij een Klamm is natuurlijk leuker dan een stop aan de snelweg bij een benzinestation.

Tip: Google is je beste vriend

Onze eerste vakantieweek zit erop en wij vertrekken morgen naar de volgende bestemming. Dit is maar 1 uur rijden. En omdat we niet heel vroeg in ons accommodatie terecht kunnen, kijken wij of we onderweg ergens kunnen stoppen om wat te doen of te bekijken. Dit doen we met behulp van google Maps voor, hier kan je heel goed kijken welke route je kunt rijden en door middel van icoontjes kun je bijzondere plekken ontdekken.

Zo zagen wij een fototoestelicoontje bij de Kaiserklamm in Aschau (brandenberg). Vaak staan er ook reviews en foto’s op google waardoor je een beetje een idee krijgt wat je kan verwachten. De reviews die we lezen zijn erg verschillend maar de foto’s zeggen voor ons genoeg en wij besluiten om morgen hiernaartoe te gaan.

Naar de Kaiserklamm met slecht weer

Helaas is het slecht weer, maar dan ook echt heel slecht weer. Het komt met bakken uit de lucht. We twijfelen of we wel naar de Kaiserklamm moeten gaan omdat de Klamm met zware regen gesloten kan zijn. Volgens de weersvoorspellingen zou het in de loop van de ochtend droog worden. We gokken het erop en rijden richting Aschau.

Een prachtige vallei

De route naar de Kaiserklamm is al een ervaring op zich. Als je de ‘grote’ weg bij Kramsach afrijdt, rijden we in een prachtige groene omgeving, smalle kronkelwegen vlak langs de rotswanden van de berg. We gaan berg op en berg af. We passeren een prachtige vallei, een dal waar verschillende bergen in uitkomen met verschillende kleine dorpjes, dit gebied is onderdeel van de Brandenberger Alpen.

Na kilometerslange kronkelwegen midden in de natuur, kom je bij een splitsing, hou rechts aan, rij ongeveer 300 meter rechtdoor tot de parkeerplaats. Je passeert hierbij het Kaiserhaus. Als we aankomen miezert het nog een beetje, een voordeel van dit weer is dat de parkeerplaats nagenoeg leeg is. We parkeren de auto, parkeren kost 3 euro voor 6 uur en 5 euro voor de hele dag (prijspeil 2024). Voor ons is 6 uur meer dan voldoende. Je kan overigens contant en met je pinpas betalen.

We verlaten de parkeerplaatsen zoeken welke kant we op moeten. Op de weg net na de parkeerplaats staat een slagboom, als voetganger kan je daarlangs en loop je zo’n 250 meter verder tot dat je bij het begin van de Klamm komt. We horen het water al kolken! Bij het begin van de Klamm staat een houten ‘hek’ deze doorgang is vrij smal, de Klamm is niet geschikt voor een kinderwagen of fiets.

Smalle paden, ijzeren bruggetjes en stenen tunnels

Het is inmiddels droog en we kunnen de wolken bijna op zien lossen door de zon die af en toe tevoorschijn komt.

We lopen achter elkaar want de paden zijn vrij smal maar wel afgezet met ijzeren pinnen en stalen kabels. De kinderen lopen voorop, de route is avontuurlijk maar goed te doen. We lopen over ijzeren bruggetjes en door een tunnel van rotsen door. Ondanks dat het hoogzomer is en het water in het begin van het seizoen hoger zal zijn horen we het water beneden ons tekeer gaan.


Onder diverse 'natuurlijk' tunnels lopen we door de vallei
Onder diverse ‘natuurlijk’ tunnels lopen we door de vallei
We lopen over paden en soms over ijzeren bruggetjes
We lopen over paden en soms over ijzeren bruggetjes
Het water stroomt met een enorme stroming door de kloof, het is bizar wat voor kracht het water heeft en wat een geluid dit maakt
Het water stroomt met een enorme stroming door de kloof, het is bizar wat voor kracht het water heeft en wat een geluid dit maakt

Het is een sensatie van water wat zijn eigen weg gaat. De rotsen die het water passeert zijn glad geslepen door de kracht die het water heeft. Bizar wat water allemaal kan doen! Naast het water is de omgeving prachtig groen, dit is zo’n andere wereld als wij gewend zijn.

De ‘route’ is 1 km en wordt weer afgesloten met eenzelfde houten hek als het begin. Hier kan je ook naar het water toe lopen. Het water is hier iets rustiger en je zou hier zelfs even kunnen pootje baden.
Wij keren om en gaan dezelfde weg terug. Achteraf blijkt dat er een echte route is die door een bospad teruggaat. Deze route is in totaal 4 km en eindigt bij het Kaiserhaus.

Mooie speeltuin bij het naastgelegen Kaiserhaus

Het 500 jaar oude Kaiserhaus is het begin- en eindpunt van de kaiserklamm. Beide hebben hun naam te danken aan het feit dat Frans Josef en zijn vrouw Sisi hier hebben gewoond.

Nu kan je er terecht om te ontspannen, iets te drinken en te eten terwijl de kinderen zich vermaken in de grote speeltuin. De speeltuin heeft veel speelmogelijkheden, zo is er een klein en toegankelijk (laag bij de grond) klimparcours, grote trampolines, een zandbak met waterpunt en een speeltoestel. Het personeel is zeer vriendelijk, het restaurant biedt de bekende Tiroolse gerechten aan. Je zou hier zelfs kunnen overnachten in 1 van de appartementen.

Het Kaiserhaus is een perfecte plek om wat te drinken en te eten
Het Kaiserhaus is een perfecte plek om wat te drinken en te eten
Terwijl de ouders op het terras genieten van wat lekkers kunnen de kinderen heerlijk spelen in de grote speeltuin
Terwijl de ouders op het terras genieten van wat lekkers kunnen de kinderen heerlijk spelen in de grote speeltuin
De speeltuin heeft een laag klimparcour, 2 grote trampolines, een zand/water gedeelte en een glijbaan
De speeltuin heeft een laag klimparcour, 2 grote trampolines, een zand/water gedeelte en een glijbaan

Alpenbach heeft nog meer…

Naast kaiserklamm zijn er nog twee andere kloven van het alpbachtal, de Tiefenbachklamm en Kundler klamm. De Tiefenbachklamm is goed te combineren met de Kaiserklamm omdat je deze op weg naar Kaiserklamm passeert. De Kundler klamm ligt als het ware aan de andere kant van de weg en ligt tussen Worgl en Kramsach in.

Kaiserklamm: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een bezoek aan de Kaiserklamm? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

  • Kaiserklamm is geopend van april tot oktober, bij zware regenval gesloten
  • Kaiserhuis is geopend van mei tot eind oktober, bij regen kan het Kaiserhaus gesloten zijn.
  • In het Kaiserhuis is een grote speeltuin, deze is gratis. Er is geen pinautomaat, als je wat wilt eten of drinken moet je contact betalen.
  • De wandeling door de kloof is gratis.
  • Parkeren kan net voorbij het Kaiserhuis en kost 3 euro voor 6 uur en 5 euro voor een hele dag. Je kunt contant of via pin betalen.
  • Niet geschikt voor kinderwagens.

Meer informatie over de Kaisserklamm vind je ook hier op de website van de Kaisserklamm.

Overnachten in de buurt van de Kaiserklamm

In de directe omgeving zijn een paar leuke kindvriendelijke accommodaties:

  • Op slechts 8 autominuten vanaf de Kaiserklamm ligt een mooi appartement, welke zelfs beoordeeld is met een 9. Je vindt hem hier.
  • Iets verder, op zo’n 25 autominuten ligt Kramsach, een leuke plaats aan een meer. Hier zijn ook een aantal leuke appartementen en campings én hier is ook van alles te doen!

Ligging van de Kaiserklamm

De kaisserklamm ligt op ca. 926 kilometer vanaf Utrecht, net over de Duitse- Oostenrijkse grens.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor gave kindvriendelijke uitstapjes in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.Hallo! Ik ben Lisette (36 jaar) en ik woon samen met Matthijs (39) . We hebben samen met 2 kinderen, M van 11 jaar en J van 9 jaar. Sinds 5 jaar gaan we niet alleen voor de wintersport naar de bergen maar hebben we ook ontdekt wat de bergen in de zomer te bieden heeft. Elk jaar skiën we in Ellmau (Oostenrijk), we voelen ons daar echt thuis. In de zomer willen we juist nooit 2 keer op de zelfde plek komen en zoeken altijd weer wat nieuws. Meestal zijn we maximaal 1 week op 1 plek om zo veel afwisseling te hebben. Sinds vorig jaar ben ik 1 van de mede bloggers van kidsindebergen.nl. Ik vind het leuk om mijn ervaringen te delen en zo andere gezinnen te inspireren.

Deel deze blog met je vrienden: