Caumasee, een sprookjesachtig meer in Flims in Zwitserland
De Caumasee in Flims is absoluut een bezoek waard.

Caumasee, een sprookjesachtig meer in Flims in Zwitserland

Zwitserland 10 augustus 2023

De Caumasee is een prachtig meer in Flims in Zwitserland. De prachtige blauw-groene kleuren van het water, de vele vissen, mooie restaurant aan het water én speeltuin maken het absoluut een bezoek waard. Ook kan je er heerlijk zwemmen en relaxen.

Yvonne bracht ook een bezoek aan dit meer tijdens haar verblijf in Flims-Laax en vertelt er in dit blog alles over. Wil je meteen een impressie van de Caumasee? Bekijk dan alvast het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

De Caumasee; een sprookjesachtig meer verscholen tussen de bomen en hoge bergen in Zwitserland

De Caumasee, ook wel Caumameer genoemd, is een meer vlakbij de plaats Flims in Zwitserland. Het maakt deel uit van het kanton Graubünden. Het meer ligt op 997 meter hoogte en middenin het Flimser bos. In tegenstelling tot veel andere meren in Zwitserland, komt het water niet vanuit de bergen maar vanuit de grond. Het heeft daardoor vanaf mei een fijne temperatuur van rond de 20 graden zodat je er prima kunt zwemmen.

In Nederland heb ik regelmatig al mooie foto’s van de Caumasee voorbij zien komen. Als we in Flims zijn, brengen we natuurlijk een bezoek aan de Caumasee. Zou het net zo mooi zijn als op de plaatjes?

De Caumasee in Flims is absoluut een bezoek waard.
De Caumasee in Flims is absoluut een bezoek waard.

Aankomst bij de parkeerplaats van de Caumasee in Flims

Nabij Flims overnachten we in het heerlijke Rocksresort in het naastgelegen Laax. Met de gästekarte kunnen we gratis gebruik maken van het openbaar vervoer in de regio. Vanuit het Rocksresort LAAX nemen we de bus naar de Caumasee. Vanaf de bushalte is het even zoeken waar we naar toe moeten. We steken de parkeerplaats over en daar gaat een pad naar beneden. Onderaan dit pad komen we bij een grote parkeerplaats en houden we linksaan.

Al gauw zien we de bekende gele bordjes met daarop de aanduiding van de Caumasee. We lezen dat het 20 minuten wandelen is naar de Caumasee. Er gaan verschillende wandelpaden, waaronder ook een buggyproof wandelpad. Wij kiezen echter voor een avontuurlijkere route via de Connbächli.

Via de Connbächli wandelen naar de Caumasee

Vanaf de parkeerplaats van de Caumasee start de Connbächli wandeling. De Connbächli is een klein riviertje waar je een bootje op kan laten varen, de Connschiffli. Deze bootjes worden lokaal gemaakt en kan je kopen bij de VVV in Flims, Laax, Falera of bij het dalstation van Laax Murschetg (23 CHF).

Wij maken een eigen Connschiffli van boomschors en takken die we bij elkaar knopen met wat elastiekjes. ”We moeten ook een mast hebben mama!” roept D. terwijl hij al een blad van de boom heeft geplukt. ”Kijk, dit is een coole mast!” Met een beetje hulp heeft ook onze dochter een eigen bootje gebouwd en zijn we klaar om ze te water te laten.

We wandelen vanaf de parkeerplaats via de Connbächli naar de Caumasee toe.
We wandelen vanaf de parkeerplaats via de Connbächli naar de Caumasee toe.

Een Max Verstappen dennenappel

”Jaaaa die van mij gaat super hard!” De Connbächli wandeling is top. De kids rennen langs het riviertje om te kijken hoe het gaat met de bootjes. Niet al te best, want de eerste is al gekapseisd in de bocht en de ander verdwenen achter een steen. Gelukkig zijn dennenappels een goed alternatief. ”Ik heb een Max Verstappen dennenappel!” De kids zijn fanatiek en hebben volgens mij nog nooit zo snel gewandeld.

We zien andere kinderen die een bootje aan een stuk touw hebben geknoopt, dat is de volgende keer ook handig om te doen. Op die manier kan je je bootje eigenlijk nooit kwijtraken. De Connbächli wandeling is in totaal een kleine 6 kilometer. Je loopt zo’n 3.2 kilometer heen tot aan Conn en vanaf daar ga je weer zo’n 2,5 kilometer terug. Aan het einde zit een mooi uitzichtpunt, maar wij slaan na 20 minuten wandelen af naar de Caumasee.

TIP: Heb je geen zin om terug te wandelen bij het eindpunt van de Connbächli-wandeling, dan kan je eventueel ook met de paardenkoets terug. Dit moet je vooraf reserveren en kost 25 CHF per volwassene en 12 CHF per kind.

Met de lift naar de Caumasee

Als je via de Connbächli wandeling naar de Caumasee wandelt kom je vanzelf een soort van lift tegen. Hier bovenaan de lift hebben we al prachtig uitzicht op de Caumasee, het meertje is inderdaad heel idyllisch gelegen middenin in de Flimse bos. Het water heeft een prachtige groen-blauwe kleur.

Vanaf de lift zien we de Caumasee al liggen.
Vanaf de lift zien we de Caumasee al liggen.

Je kunt via het brede voetpad naar beneden wandelen of met de lift gaan. De kids willen graag met de lift. Deze lift gaat dagelijks van 8.00 uur tot 17.00 uur en is gratis toegankelijk. Het ritje gaat heel snel, met een paar minuten zijn we beneden bij de ingang van de Caumasee.

Het laatste stukje kan je ook met de gratis lift naar beneden.
Het laatste stukje kan je ook met de gratis lift naar beneden.

Een betaald en gratis gedeelte van het Caumameer

Onderaan de lift is de kassa van de Caumasee. Het meer is eigenlijk in twee gedeeltes opgesplitst. De helft van het meer is omgeven met een hoog hekwerk en alleen tegen betaling toegankelijk. Deze betaalde kant van het meer heeft mooie zwemplekken, een restaurant, bootverhuur en een speeltuin.

Je kunt bij de uitgang van de lift ook links- of rechtsaf slaan. Je loopt dan om het meer heen en halverwege kan je gratis het meer betreden. Deze kant heeft geen voorzieningen zoals toiletten, zwemplekken of een restaurant, maar je kan hier wel prima pootje baden of eventueel zwemmen.

Het water komt vanuit de grond en heeft een temperatuur van rond de 20 graden.
Het water komt vanuit de grond en heeft een temperatuur van rond de 20 graden.

Wat is er te doen bij de Caumasee?

Wij gaan naar de Caumasee bij het betaalde gedeelte. De reguliere entree is fors (19 CHF) maar met de gästekarte krijg je flink korting en betaal je nog maar 8 CHF per volwassene en zijn kinderen tot 17 jaar zelfs gratis. Bij de Caumasee zijn verschillende activiteiten te doen, een overzicht:

Bootverhuur

”Ja, we gaan een bootje huren!” roept D. enthousiast. Bij de Caumasee kan je roeiboten, waterfietsen en SUPS huren. Bij de kassa van de Caumasee gaan we linksaf en net voorbij het restaurant zien we de steiger en de bootjes al liggen. We besluiten een waterfiets te huren voor een uurtje voor 15 CHF.

Met een waterfiets de Caumasee verkennen is erg leuk. De kinderen genieten enorm en zijn druk met vissen ‘spotten’ in het hele heldere water. Bij de bootverhuur zien we er wel honderden. In het midden van de Caumasee zit een eilandje en daar varen we omheen. We zien een reiger en ook de eendjes zwemmen gezellig met ons mee. Het is vooral leuk dat je de bodem op sommige plekken zo goed kunt zien en ook de vele rotsen die in het water liggen.

Net voorbij het restaurant is de steiger met bootverhuur.
Net voorbij het restaurant is de steiger met bootverhuur.
Bij de bootverhuur zien we wel honderden vissen!
Bij de bootverhuur zien we wel honderden vissen!

Een uurtje een bootje huren is prima qua tijd. We hebben dan op ons gemak een rondje kunnen varen. Tijdens het varen zien we ook het hekwerk dat halverwege het meer staat. Dit loopt een flink stuk het water in, om ervoor te zorgen dat je niet via de ‘gratis kant’ bij de betaalde kant kunt komen.

Zwemmen

”Kan je hier ook zwemmen mam?” vraag D. ”Het lijkt me heel erg koud” antwoord ik. Maar dat heb ik mis, want dit meer wordt gevuld door voornamelijk grondwater en dus niet vanuit smeltwater uit de bergen. De dame bij de kassa vertelt me dat het water daardoor vanaf mei een vrij constante temperatuur heeft van zo’n 20 graden. Prima om in te zwemmen dus!

Het betaalde gedeelte heeft mooie zwemplekken met een soort van strandjes en ligweides. Je kunt ook ligstoelen huren, deze kosten 8 CHF. Ook zijn er omkleedhuisjes met lockers en toiletgebouwen. In het water is nog een springplank en liggen er meerdere zwemsteigers in het water. De mooiste zwemplekken liggen aan de rechterkant van het meer, nabij de speeltuin.

De Caumasee is met kinderen ook een heerlijke plek!
De Caumasee is met kinderen ook een heerlijke plek!
Het betaalde gedeelte heeft verschillende faciliteiten zoals ligweides, omkleedruimtes en toiletten.
Het betaalde gedeelte heeft verschillende faciliteiten zoals ligweides, omkleedruimtes en toiletten.

Restaurant aan het water

Bij het betaalde gedeelde zit bovendien een restaurant met prachtig terras aan het water. Na onze boottocht besluiten we een ijsje te eten en ploffen we neer op één van de loungebanken. Vanaf hier kunnen we grote vissen voorbij zien zwemmen. Bij het restaurant is van alles te krijgen. Van sandwiches tot aan warme gerechten en diverse snacks.

Wil je alleen wat drinken bij het restaurant, dan kan je ook alleen een restaurant ticket kopen. Deze is 5 CHF per persoon, maar hiervoor kan je dan een consumptie krijgen ten waarde van deze 5 CHF. Wil je ook naar de speeltuin of bootverhuur, dan geldt het restaurant ticket niet en moet je wel een regulier ticket kopen.

Bij de Caumasee zit een restaurant met prachtig terras aan het water.
Bij de Caumasee zit een restaurant met prachtig terras aan het water.

Mooie speeltuin en volleybalveld

Ga je bij de kassa naar rechts, dan kom je na zo’n 5 minuten wandelen bij een mooie speeltuin. Er is een grote glijbaan, er zijn schommels en er zijn diverse waterelementen. Onze dochter is niet weg te slaan bij de glijbaan, terwijl D. druk is bij de waterspeeltuin. Pal achter de speeltuin ligt nog een groot volleybalveld.

Ook is er bij de Caumasee een mooie speeltuin.
Ook is er bij de Caumasee een mooie speeltuin.

Het gratis gedeelte van de Caumasee

Aan de overkant van het betaalde gedeelte ligt het gratis gedeelte van de Caumasee. Hier zijn geen faciliteiten, maar je kunt er dus wel bij het water komen. Je kunt het makkelijk bereiken door voor de kassa naar links of rechts te wandelen. Je maakt dan ‘buitenom’ een rondje om het meer en ziet vanzelf waar de hekken ophouden. Vanaf hier kan je gratis het meer betreden.

Het hele rondje om de Caumasee is ongeveer zo’n 30 minuten wandelen en gaat via een breed gravelpad. Een prima optie als je alleen het meer wilt zien, maar niet uitgebreid wil zwemmen of de faciliteiten nodig hebt.

De helft van de Caumasee is gratis toegankelijk en de andere betaald met zwemfaciliteiten en ligweides.
De helft van de Caumasee is gratis toegankelijk en de andere betaald met zwemfaciliteiten en ligweides.

Ons eindoordeel van de Caumasee in Flims

De Caumasee is een heerlijk plek om lekker te zwemmen of te relaxen. Het water is heel schoon en helder en prima om in te zwemmen. Ga je met kinderen, dan zou ik absoluut naar het betaalde gedeelte gaan. Je hebt daar alle faciliteiten en fijne zwemplekken. Ook zijn er toiletten, omkleedhokjes en lockers.

Het restaurant heeft een heerlijk terras aan het water. Niet goedkoop, maar gelukkig zijn er bij de Caumasee ook genoeg prachtige picknickplekken. Kortom, een dikke aanrader wat ons betreft!

Een bezoek aan de Caumasee: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan de Caumasee in Flims? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

  • Entree tickets: per dag is er een limiet op de hoeveelheid tickets die worden verkocht. Op die manier wordt het niet te vol en heb je een fijnere beleving. Het is dus handig om (ruim) van tevoren een ticket te kopen. Dit kan online via de ticketshop, hier op de website van de Caumasee.
  • Honden (deels) niet toegestaan: bij het betaalde ‘zwem’gedeelte zijn honden niet toegestaan. Bij het restaurant zijn honden wel toegestaan, mits aangelijnd. Bij het gratis gedeelte, aan de andere kant van het meer, zijn honden wel toegestaan en mogen daar ook het water in.
  • Dronen en harde muziek: ook dronen en harde muziek zijn niet toegestaan bij het betaalde gedeelde van het Caumameer.
  • Menukaart restaurant: het restaurant biedt verschillende gerechten aan. Hier op de website van de Caumasee kan je de menukaart bekijken. Het terras bij het restaurant is prachtig met fijne zitjes en loungeplekken.
  • Verhuur roeiboten, suppen, waterfietsen: voorbij het restaurant is een aanlegsteiger waar ze verschillende boten verhuren. Deze kosten 8 CHF voor 30 minuten of 15 CHF voor 1 uur. Je kunt cash of met een bankpas betalen.
  • Restaurant ticket: wil je alleen wat eten of drinken bij het restaurant? Koop dan voor 5 CHF per persoon een restaurant tickets. Voor de 5 CHF kan je weer een consumptie krijgen.
  • Watertemperatuur: vanaf eind mei is de watertemperatuur rond de 20 graden. Heerlijk om te zwemmen dus. Het water is heel helder, dus snorkelen is ook mogelijk (wel zelf meenemen).
  • Bereikbaarheid: vanaf de parkeerplaats bij Waldhaus Post in Flims is het zo’n 25 minuten wandelen. Met kinderen is het erg leuk om een deel van de Connbächli te doen. Tip: neem wat touw of elastiekjes mee om ter plekke een eigen bootje te maken. De Connbächli is niet buggyproof en goede schoenen zijn aan te raden. Je kunt ook via een breed pad naar de Caumasee, deze is wel buggyproof. De Caumasee is ook met de e-bike goed te bereiken. Bij de kassa van de Caumasee is ook een laadpunt.
  • Wat meenemen? Bij mooi weer, zwemkleding, emmertje / schepjes, waterschoenen zijn handig en zonnebrand. Eten en drinken, er is een restaurant met wel aan de prijs (bordje friet met kipnuggets is circa 17 CHF).

Waar overnachten bij de Caumasee in Zwitserland?

Tijdens ons bezoek aan de Caumasee hebben we overnacht in het heerlijke Rocksresort in Laax. Dit resort is een waar paradijs voor gezinnen. We schreven er een apart blog over het Rocksresort, je leest hem hier.

Ligging van de Caumasee

De Caumasee in Zwitserland is vanaf Utrecht circa 900 kilometer.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een vakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer tips.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: