Zomer in Braunwald: een kindvriendelijke regio in Zwitserland
De 'Wasserspielplatz' is het laatste speelstation van de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg

Zomer in Braunwald: een kindvriendelijke regio in Zwitserland

Zwitserland 23 december 2023

Wel eens gehoord van Braunwald? Dit is een hele kindvriendelijke regio in het oosten van Zwitserland. Yvonne verbleef samen met haar man en dochter een aantal dagen in dit autovrije dorp en deelt in dit blog haar ervaring en tips voor leuke uitjes.

Braunwald: een autovrij dorp in het Glarnerland in Zwitserland

Het dorp Braunwald ligt in het oostelijke deel van Zwitserland, in het Glarnerland. Het is een autovrij bergdorp op zo’n 1200 meter dat alleen bereikbaar is per tandradbaan. Het is tevens één van de Swiss Family Destinations. Dat betekent dat het dorp aan een aantal ‘voorwaarden’ voldoet waardoor het is aangemerkt als kindvriendelijke destinatie. Zo zijn er bijvoorbeeld kindvriendelijke wandelingen en accommodaties om te verblijven.

Met de tandradbaan omhoog

Wij arriveren met de trein in Linthal. Hier moeten we overstappen op de tandradbaan die ons in zo’n 10 minuten naar Braunwald brengt. Braunwald is namelijk autovrij dus het is alleen mogelijk om met de tandradbaan hier te komen. Mocht je met de auto gaan, dan moet je dus ook hier in Linthal parkeren.

Braunwald ligt hoog boven Linthal, tussen de machtige rotswanden van de Glarner bergen. Dit dorp wordt ook wel het zonneterras genoemd, maar daar merken we helaas weinig van; als we in Braunwald aankomen slaat het weer om en zitten we in een dikke mist met veel regen.

Het autovrije Braunwald ligt hoog boven het Linthal.
Het autovrije Braunwald ligt hoog boven het Linthal.

Naar Braunwald met kinderen: 8x tips voor leuke uitjes

Ondanks de regen en mist, gaan we er wel op uit en delen hieronder onze tips voor gave uitjes in en rondom Braunwald.

# 1 Zwerg-Bartli-Erlebnisweg

Ondanks de regen besluiten we de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg te wandelen. Een gethematiseerde wandeling met 8 speelstations onderweg. Wij nemen de kabelbaan naar het bergstation Gümen waar de wandeling begint.

Vanuit het Märchenhotel Braunwald waar we verblijven is het zo’n 15 minuten wandelen naar de kabelbaan. De rit omhoog duurt ook zo’n 10 minuten. Door de dikke mist hebben we weinig uitzicht maar we horen wel de bekende koeienbellen. Bij het bergstation is nog een restaurant waar we nog even opwarmen voordat we starten aan onze wandeling.

Deze staat goed aangegeven en na zo’n 15 minuten wandelen komen we bij het 1e speelstation: Zwergenschloss. Daarna volgen nog een aantal speelstations, zoals de Edelsteinspalte waar je een knikker door een rails kunt doen. Ook kan je hier een ‘echte’ edelsteen vinden die verstopt zit in een rotsspleet. Na zo’n 1,5 uur wandelen komen we uit bij Grotzenbüehl (zie #2 in dit overzicht). Dit is het bergstation van een andere kabelbaan. Hierna volgen nog een aantal mooie speelstations totdat we weer helemaal terug zijn in het dorp Braunwald.

In totaal is de wandeling van bergstation Gümen tot terug in Braunwald zo’n 3 uur wandelen zonder pauzes. Het eerste deel van Gümen tot aan Grotzenbüehl is daarnaast niet geschikt voor kinderwagens. Vind je deze route te lang, dan kan je ook vanaf Grotzenbüehl de wandeling starten (zie nr. 2 in dit overzicht), dit gedeelte is ook met mountainbuggy’s toegankelijk en duurt ongeveer 1,5 uur.

Tip: bekijk ook hier onze instastory voor meer foto’s en filmpjes van deze wandeling én volg ons meteen om in de toekomst niks te missen.

Meer informatie over de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg vind je hier op de website van Braunwald.

We starten de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg bij het bergstation Gümen.
We starten de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg bij het bergstation Gümen.

# 2 Grotzenbüehl; bergstation met restaurant, speeltuin en klimpark

Grotzenbüehl is het bergstation van de Hüttenberg-Grotzenbüehl lift. Hier vind je niet alleen een restaurant, speeltuin met trampolines maar ook een leuk klimpark. Vanwege het slechte weer is het klimpark helaas gesloten als wij er zijn, want anders hadden we ons hier zeker een middag goed kunnen vermaken.

In het klimpark Braunwald kan je vanaf 4 jaar al veilig klimmen. Er zijn verschillende parcoursen, met ieder een eigen moeilijkheidsgraad. In totaal zijn er maar liefst 39 platforms met een hoogte tot 13 meter die je over veilige staalkabels kunt bereiken.

Meer informatie over het klimpark vind je hier op de website van Seilpark Braunwald.

Is de volledige Zwerg-Bartli-Erlebnisweg (nr 1 in dit overzicht) te ver, dan kan je ook de kabelbaan naar dit bergstation nemen en vanuit hier via deze wandeling terugwandelen naar Braunwald. Je komt dan ook langs een aantal erg leuke speelstations, waaronder de uitkijktoren en de grillplaats. Al met al een wandeling van zo’n 1,5 uur met op het einde ook een leuke waterspeeltuin (zie nr. 3 in dit overzicht).

# 3 Wasserspielplatz

De ‘Wasserspielplatz’ is eigenlijk het laatste speelstation van de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg. Je kunt hier vanuit Braunwald ook makkelijk naar toe wandelen, je hoeft maar een klein stukje te klimmen. Bij dit speelstation is niet alleen een heel leuk kabouterhuisje (Tüdis Hüsli) maar ook een leuke waterspeeltuin en grillmogelijkheden. Kortom; met goed weer een heerlijke plek om een middag met de kids te relaxen en te spelen en om deze plek te bereiken hoef je dus niet persé met de kabelbaan omhoog.

De 'Wasserspielplatz' is het laatste speelstation van de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg
De ‘Wasserspielplatz’ is het laatste speelstation van de Zwerg-Bartli-Erlebnisweg

# 4 Kinderklettersteig Braunwald

Is het goed weer? Dan kan je in Braunwald ook een gave klettersteig doen. Voor kinderen en beginners is er een aparte route die start bij het bergstation van Gümen. Deze klettersteig is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en heeft een lengte van zo’n 200 meter.

Let op: klettersteigen is niet zonder gevaar en we adviseren altijd een gids mee te nemen als je zelf niet ervaren bent in klettersteigen. Ook moet je altijd een veiligheidsuitrusting dragen (deze kan je in Braunwald ook huren). Meer informatie lees je ook hier in ons blog over klettersteigen met kinderen.

Meer informatie over de klettersteig vind je hier op de website van Braunwald.

Nu in de mist, maar hierachter begint een kinder klettersteig.
Nu in de mist, maar hierachter begint een kinder klettersteig.

# 5 Tierli Parcours Braunwald

Een leuke en educatieve wandeling met kinderen is het Tierli Parcours in Braunwald. Bij het VVV kantoor van Braunwald (meteen bovenaan bij de tandradbaan) kan je een ‘stempelkaart’ ophalen om alle dieren te verzamelen. In totaal zijn er 6 ‘stations’ waar je dieren kunt vinden:

  • De tamme kip bij Restaurant Nussbüel
  • De konijnen bij Berggasthaus Gumen (momenteel geen konijnen, maar je kunt nog steeds foto’s maken)
  • De minivarkens in Hotel Cristal
  • De Haflinger paarden in Hotel Tödiblick
  • De lama’s in het Märchenhotel
  • De ezels op de bovenloop van de Gysenegg

Heb je alle dieren gevonden en afgestempeld op je kaart? Dan kunnen de kids deze weer inleveren bij de VVV en ontvangen ze nog een kleinigheidje.

 Tierli Parcours in Braunwald
Tierli Parcours in Braunwald
Overal op zoek naar de dieren in Braunwald.
Overal op zoek naar de dieren in Braunwald.

# 6 Watervallen

Rondom Braunwald zijn ook een paar mooie watervallen om te bezoeken. Ondanks de enorme regen bezoekt Manolito één waterval, de Berglistüberwasserfall. Deze waterval ligt in het Linthal, je moet dus wel eerst weer met de tandradbaan naar beneden om deze waterval te bezoeken.

Door de zware regenval kon Manolito niet in de buurt komen, maar bij normaal weer kan je zelfs achter de waterval komen, heel bijzonder dus! Een andere waterval in de omgeving die ook zeker de moeite waard is, is de Schreyenbachfall.

Meer informatie over beide watervallen (en nog een aantal anderen) vind je hier op de website van Braunwald.

De Berglistüberwasserfall nabij Braunwald.
De Berglistüberwasserfall nabij Braunwald.

# 7 Rondwandeling Braunwald – Oberblegisee

Door het slechte weer hebben wij deze helaas niet kunnen doen, maar staat nog steeds op het lijstje voor een volgende keer. Vanaf het bergstation Grotzenbüehl wandel je naar de prachtige Oberblegisee, één van de mooiste bergmeren van Zwitserland. Een makkelijk pad brengt je eerst naar de Bösbächi-vallei. Daar kun je genieten van lokale specialiteiten in het gezellige restaurant Bächibeizli. Een prachtig bergpad leidt vervolgens naar het Oberblegi meer.

Hier kan je lekker relaxen en genieten van de prachtige uitzichten. Daarna daal je weer af naar het middenplateau van de Oberblegialp naar het bergstation van de kabelbaan Brunnenberg. De kabelbaan brengt je naar Luchsingen en vanaf daar kun je de trein terug naar Linthal nemen en de tandradbaan weer terug naar Braunwald.

De wandeling is zo’n 8.5 kilometer met een wandelduur van zo’n 3 uur (zonder pauze). Meer informatie over deze wandeling vind je hier op de website van Glanerland.

# 8 Alpin museum Braunwald

Meteen bovenaan de tandradbaan is het VVV kantoor van Braunwald. Behalve dat ze hier heel veel informatie hebben over allerlei wandelingen en uitjes, zit hier ook het Alpin museum. Het is een kleine, gratis, tentoonstelling van het alpine leven in de bergen. Niet heel groot, maar wel even leuk om doorheen te lopen.

Het Alpin museum Braunwald.
Het Alpin museum Braunwald.

Braunwald: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een bezoek aan Braunwald in Zwitserland? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Overnachten in Braunwald

In Braunwald zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten. Wij verbleven in Märchenhotel Braunwald, een kinderhotel met heel veel faciliteiten maar wel in het hogere segment. Er zijn in Braunwald ook meerdere mooie (en heerlijk kneuterige) chalets die je kunt huren. Deze zijn te huur vanaf zo’n 100 CHF per nacht. Een overzicht van alle accommodaties vind je hier op de website van Braunwald.

Ook hebben een uitgebreid blog geschreven over Chalet Heidi. Dit authentieke 12-persoons chalet is ideaal voor grotere of meerdere families.

Ligging en bereikbaarheid

Vanaf Utrecht is Braunwald circa 861 kilometer. Let op; Braunwald is een autovrij dorp. Je moet parkeren in Linthal. Hier gaat een (betaalde) tandradbaan omhoog naar Braunwald. Meer informatie over de tandradbaan en dienstregeling kan je hier vinden.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: