Märchenhotel Braunwald: een super-de-luxe kinderhotel in Zwitserland
Het Märchenhotel in Braunwald
In de kinderclub is er opvang van 9 tot 21 uur.
Via een tunnel kunnen de konijnen ook naar binnen.
Het Märchenhotel Braunwald werkt samen met het circus; eens per week kan je circusacts oefenen!
Het Märchenhotel in Braunwald
In de kinderclub is er opvang van 9 tot 21 uur.
Via een tunnel kunnen de konijnen ook naar binnen.
Het Märchenhotel Braunwald werkt samen met het circus; eens per week kan je circusacts oefenen!

Märchenhotel Braunwald: een super-de-luxe kinderhotel in Zwitserland

Hoog in de bergen ligt het Märchenhotel Braunwald. Een super-de-luxe kinderhotel in Zwitserland dat helemaal in het teken staat van sprookjes. Uniek is de reusachtige sprookjesboom waarin je eindeloos kunt spelen. En heb je wel eens een stoomtreintje door een hotel zien rijden? In het Märchenhotel worden sprookjes werkelijkheid! Lees hieronder onze uitgebreide ervaring.
Meer informatie over de accommodatie
Waarom door Kids in de bergen geselecteerd
 • Volledig gericht op kinderen
 • Unieke sprookjesboom
 • Kinderclub met opvang van 9 tot 21 uur
 • Grote buitenspeeltuin met onder andere skelterparcours
 • Dierenweide met lama's, geiten, konijnen en meer
 • Gratis lenen van baby- en kinderbenodigheden, zoals rugdragers en buggy's
 • Binnen- en buitenzwembad met apart kinderbadje
Over deze accommodatie

Kindvriendelijke accommodaties zijn er in alle soorten en maten, maar het Märchenhotel Braunwald in Zwitserland spant wel de kroon. Hier rijdt zelfs een heus stoomtreintje door het hotel. Yvonne verbleef met haar gezin een paar dagen in dit hotel en vertelt je er alles over.

Wil je meteen al een impressie van dit hotel? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Märchenhotel Braunwald: één van de Swiss Family Hotels

Het Märchenhotel is gelegen in het Zwitserse Braunwald en is één van de zogenoemde Swiss Family Hotels. Allemaal hoogwaardige hotels en resorts in Zwitserland met de beste faciliteiten voor kinderen. Denk aan binnen- en buitenspeelmogelijkheden, maar ook uitstekende kinderopvang.

Van alle Swiss Family Hotels is het Märchenhotel Braunwald het eerste hotel wat we bezoeken. De website ziet er in ieder geval al heel kindvriendelijk uit. Dit moet ongetwijfeld een wahalla voor kids zijn. Na een aantal heerlijke dagen in Zermatt reizen we met de trein naar Braunwald.

Het autovrije Braunwald

Na een prachtige treinrit vanuit Zermatt arriveren we bij Linthal. Hier gaat een tandradbaan omhoog naar Braunwald. Het dorpje is namelijk volledig autovrij, dus ook als je met de auto zou gaan, moet je in Linthal parkeren. Braunwald ligt in het kanton Glarus, in het oostelijke deel van Zwitserland en staat bekend om de prachtige natuur.

In de zomer trekt het daardoor veel outdoorfanaten aan. Ook behoort Braunwald tot de Swiss Family Destinations. Dat betekent dat het dorp aan een aantal ‘voorwaarden’ voldoet waardoor het is aangemerkt als kindvriendelijke destinatie. Zo zijn er kindwandelingen én kindvriendelijke accommodaties, waaronder het Märchenhotel Braunwald dus.

Aankomst bij Märchenhotel Braunwald

Het ritje in de tandradbahn gaat vrij vlot, na zo’n kleine 10 minuten komen we bij het bergstation van Braunwald aan op zo’n 1270 meter hoogte. We kunnen met de vrolijke shuttle naar het hotel, maar wij vinden het wel lekker om 10 minuten te wandelen naar het hotel. De bagage geven we wel alvast af.

Na een korte wandeling zien we het Märchenhotel Braunwald al liggen. Een groot gebouw met aan de voorzijde een grote dierenweide en speeltuin. Hoewel ik niet meteen onder de indruk ben van de buitenkant, is het wel gelijk duidelijk dat dit een heel kindvriendelijk hotel is.

Buiten, bij de ingang van het hotel, is een grote konijnenren in de vorm van een kasteel. Onze dochter van 3 is al meteen verkocht en niet weg te slaan bij de lieve konijnen. Ook zien we een miniatuurversie van de beroemde rode ‘golden gate bridge’ die bij dit hotel is omgedoopt naar de ‘Golden Geiss brücke’. De brug is bedoeld voor de geiten die van de dierenweide naar het balkon kunnen lopen. Er zijn zelfs een aantal kamers waar de geiten letterlijk meteen voor je raam of balkon lopen.

Het Märchenhotel in Braunwald
Het Märchenhotel in Braunwald
De miniatuurversie van de Golden gate bridge.
De miniatuurversie van de Golden gate bridge.

Inchecken en met de vissenlift omhoog

Als we gaan inchecken krijgt onze dochter een zakje met kleine houten poppetjes en een dobbelsteen. ”Dat kan je straks gebruiken in je kamer” vertelt de vriendelijke receptioniste. Het is ons nog niet helemaal duidelijk wat we ermee moeten, maar A. vindt het reuze interessant.

Vanuit de lobby zien we ook al het binnenzwembad; ”Daar wil ik in mama!”. Onze kleine dame is erg enthousiast bij alles wat ze ziet. ”Kom, we gaan eerst naar de kamer toe.” Een beetje mopperend komt ze mee maar dat verandert al snel bij het zien van de ‘vissenlift’.

Ook daar merk je dat het Märchenhotel goed heeft nagedacht hoe alles heel aantrekkelijk te maken voor de kinderen. ”Kijk daar! Ik zie een joekel vis!” roept A. enthousiast. Voordat we het weten zijn we op de verdieping waar onze kamer is.

Hoe gaaf, deze vissenlift!
Hoe gaaf, deze vissenlift!

Een ruime familiekamer met prachtig uitzicht (althans….)

We hebben een mooie familiekamer aan de voorzijde van het hotel. Vanaf het balkon heb je normaliter prachtig uitzicht op de fantastische bergtoppen, maar helaas slaat het weer helemaal om als we aankomen. De regen komt met bakken uit de lucht en een dikke mist trekt het dal in.

Normaliter heb je hier prachtig uitzicht op de bergen!
Normaliter heb je hier prachtig uitzicht op de bergen!

De kamer ziet er mooi en schoon uit en voor de kids is er een stapelbed. Omdat alleen onze dochter mee is, is het bovenste bed dichtgeklapt en heeft nu een vrolijke sprookjesprent. Ook ligt er in de kamer al wat speelgoed klaar, waarmee onze dochter meteen gaat spelen.

Erg leuk is ook de tafel in de kamer. Hierop is een speelbord afgebeeld. Het zakje met de houten poppetjes en dobbelsteen die we bij de check-in kregen, kunnen we hiervoor gebruiken. Heel leuk en minimaal 2x per dag zitten we met elkaar te dobbelen.

Een mooie ruime kamer met een stapelbed voor de kids.
Een mooie ruime kamer met een stapelbed voor de kids.

Een sprookjesverhaal en locomotief Emma

Zoals de naam al doet vermoeden, draait het bij het Märchenhotel helemaal om sprookjes. Elke avond wordt er voor de kinderen een sprookjesverhaal verteld. Welliswaar in het Duits, maar op een interactieve manier zodat het voor alle kindjes leuk is om naar te luisteren.

Ook onze dochter wil graag het verhaal horen. Nadat we even hebben gerelaxed op onze kamer, gaan we naar de zaal waar alle kindjes aandachtig op een kussen zitten te luisteren. Het Duits is lastig te volgen voor onze dochter, maar ze doet wel enthousiast mee met de ‘opdrachten’ tijdens het verhaal.

Na een kwartiertje ruimen alle kindjes hun kussen op en staan ze te wachten…. wat gaat er komen? Dan opeens horen we het geluid van een stoomtrein… in een hotel? Vanuit de eetzaal komt daar inderdaad een mini-stoomtrein aan, compleet met rook en geluid. Onze dochter vindt het eerst even spannend en een beetje gek; ”een trein ín het hotel?”

Elke avond wordt er een verhaal vertelt in het Märchenhotel.
Elke avond wordt er een verhaal vertelt in het Märchenhotel.

Kinderbuffet en 4-gangen diner voor de ouders

Deze locomotief Emma, met daarachter alle kinderen, rijdt naar de ‘Saal für Könige’. Hier staat voor de kinderen een buffet klaar. Alle kindjes zitten aan picknicktafels met een kleurige achterwand. ”Hé kijk mama, een picknicktafel aan het plafond!”. Inderdaad, niet alle picknickbanken staan op de grond, een aantal hangen inderdaad hoog aan het plafond.

Een grappig gezicht en op deze manier wordt deze zaal na het eten omgetoverd tot een speelzaal met onder andere een groot springkussen. Later in de week zijn er zelfs gave circusacts. Terwijl de kids hier onder begeleiding lekker kunnen spelen, kunnen de ouders genieten van een heerlijk 4-gangen diner in het naastgelegen restaurant.

Het Märchenhotel Braunwald werkt samen met het circus; eens per week kan je circusacts oefenen!
Het Märchenhotel Braunwald werkt samen met het circus; eens per week kan je circusacts oefenen!
Saal für Könige waar de kids eten maar na het eten wordt omgetoverd tot speelzaal!
Saal für Könige waar de kids eten maar na het eten wordt omgetoverd tot speelzaal!

Wil je liever samen met de kids eten, dan kan dat natuurlijk ook en kunnen de kinderen bij het diner in het restaurant aanschuiven. Ze kunnen dan mee eten met het ‘normale diner’ of er is een apart kindermenu. Wij wisselen het een beetje af. Er is een ander Nederlands gezin en al snel gaat onze dochter met hen meespelen. Soms komt ze even ‘aanwaaien’ , maar ze vindt het leuker om te spelen met de andere kinderen bij en rondom de sprookjesboom of op het springkussen in de eetzaal.

Ik moet zeggen…. dat is wel heerlijk relaxed eten! De kinderen vermaken zich prima en hoeven dus geen uren aan tafel te zitten. Ook merken we tijdens het eten dat dit een echt familiehotel is. Elke avond komt één van de eigenaren informeren hoe de dag is geweest en geeft desgewenst nog extra tips voor uitjes.

Het 4-gangen diner smaakt erg goed en de gerechten worden mooi gepresenteerd. Ook is er vaak nog een apart saladebuffet en zeer uitgebreid kaasbuffet. We hebben alle dagen onze eigen vaste tafel en dat is erg prettig. Onze dochter weet dan precies waar ze ons kan vinden. Het diner wordt geserveerd in de serre. Wij zitten in de mist, maar normaliter heb je vanaf hier prachtig uitzicht op de bergen

Elke avond genieten van van een heerlijk 4- gangen diner terwijl de kids kunnen spelen.
Elke avond genieten van van een heerlijk 4-gangen diner terwijl de kids kunnen spelen.

Uitgebreid ontbijt met een koe die melk geeft!

Niet alleen het diner smaakt goed, maar ook zeker het uitgebreide ontbijtbuffet de volgende ochtend. ”Kijk, ik zie een koe!” roept onze dochter enthousiast. We zien hem niet alleen, maar we horen hem ook en….. je kan hem zelfs melken! Normaliter is A. niet zo van de melk, maar nu ze zelf de koe kan melken heeft ze haar beker binnen mum van tijd opgedronken.

Het ontbijtbuffet is verder heel uitgebreid met diverse soorten brood, beleg maar ook een apart buffet waar ze graag a la minute een ei of omelet voor je maken. Voor de allerkleinste is ook babyvoeding aanwezig.

Een uitgebreid ontbijtbuffet met koe die je kunt melken!
Een uitgebreid ontbijtbuffet met koe die je kunt melken!

Wat is er allemaal nog meer te doen in het Märchenhotel Braunwald?

Héél veel, maar onze favoriet is wel de Marlibaum, de reusachtige sprookjesboom middenin de kinderclub van het Märchenhotel. De boom ziet er prachtig uit en is ook ontworpen in samenwerking met het attractiepark Europa-Park.

Marlibaum is één van de hoogtepunten in het Märchenhotel.
Marlibaum is één van de hoogtepunten in het Märchenhotel.

Een reusachtige sprookjesboom

”Die is echt groot!” zegt A. terwijl ze naar de reusachtige sprookjesboom wijst. De boom rijkt tot aan het plafond en heeft een doorsnede van maar liefst 5 meter. In de sprookjesboom gaat een trap omhoog. Boven zijn er allemaal speelruimtes. Voor de grotere kinderen is een ‘casino’ met allerlei spellen en voor de kleintjes is er ook van alles te doen. Favoriet is de ‘donkere kamer’ waarmee je met glow in de dark pennen tekeningen kunt maken.

”Kijk, we kunnen hier even chillen.” In de Marlibaum zit ook een groot ‘nest’ gevuld met kussens. Vanaf hier kijken we naar beneden waar kindjes aan het spelen zijn in de kinderopvang.

Er is zelfs een casino in de sprookjesboom!
Er is zelfs een casino in de sprookjesboom!

12 uur kinderopvang per dag

Bij de sprookjesboom zit ook de kinderopvang. Deze is elke dag geopend van 9.00 uur tot 21.00 uur. Kinderen kunnen hier onder toezicht lekker spelen of meedoen aan één van de activiteiten. Er wordt namelijk elke dag wel iets leuks georganiseerd. Van koekjes bakken, film-middag, speurtocht of nagellakken. Ook mogen de kinderen elke dag alle dieren voeren, de lama’s, geiten en niet te vergeten de konijnen.

In de kinderclub is er opvang van 9 tot 21 uur.
In de kinderclub is er opvang van 9 tot 21 uur.

En… als je kids nog niet zindelijk zijn, dan grote kans dat ze dit worden in het Märchenhotel Braunwald. De wc’s in de kinderclub zijn helemaal in stijl!

Binnen- en buitenzwembad

Tijdens onze twee dagen bij Märchenhotel Braunwald komt de regen met bakken uit de lucht en ik ben ontzettend blij met alle faciliteiten die er bij het Märchenhotel zijn. Zo ook het binnen- en buitenzwembad met heerlijk warm water.

Het zwembad heeft een apart kinderbadje en in het ‘grote’ bad zit nog een klauterparcours. Ook kan je vanuit het binnenbad zo naar het buitenbad zwemmen. Vanaf zowel het binnen- als buitenzwembad heb je prachtig uitzicht op de bergen. Ook is bij het zwembad nog een aparte glijbaan.

Een mooi zwembad met apart kinderbadje.
Een mooi zwembad met apart kinderbadje.

Spa voor adults only

Als onze dochter een middag bij de kinderclub is, kunnen wij even naar de adults only spa, helemaal bovenin het hotel. Er is een grote relaxruimte en er zijn verschillende sauna’s en een stoombad. Een fijn plekje om even samen te kunnen genieten.

Helemaal bovenin het hotel zit een heerlijke spa.
Helemaal bovenin het hotel zit een heerlijke spa.

Wat is er buiten allemaal te doen bij het Märchenhotel Braunwald?

Behalve binnen, zijn er buiten ook allemaal speelfaciliteiten. Zo is er een dierenweide, een grote speeltuin, een voetbalveld, tennisbanen en een skelterparcours. Wij maken er weinig gebruik van door de regen, maar het is duidelijk dat het hier ook zonder twijfel een wahalla is voor kinderen.

Wandelen meteen vanuit het hotel

Daarnaast kan je vanuit het Märchenhotel ook meteen allerlei wandelingen maken, zoals de Zweig-Bartli Erlebnisweg met allerlei speelstations onderweg. Ook is er bij het middenstation een leuk klimpark. Als je vanaf het bergstation de Zweig-Bartli Erlebnisweg start, kom je deze vanzelf tegen. Vanwege het slechte weer, was deze helaas gesloten toen wij er langs kwamen.

We schreven een apart blog over Braunwald met allerlei tips voor uitjes, deze lees je hier of bekijk hier ook onze instastory met alle tips!

Märchenhotel Braunwald, onze conclusie

Het Märchenhotel Braunwald is voor kinderen een waar speelparadijs. Binnen- en buiten is er van alles te doen. Als ouders geeft je dat mogelijkheden om even met maar ook zonder de kinderen te genieten. Eigenlijk is hier aan alles gedacht, misschien een beetje over de top, maar zelfs als het – zoals bij ons – alleen maar regent verveel je je hier geen moment.

 • Kinderclub van 9 tot 21 uur
 • Sprookjesboom in het hotel met eindeloos spelen
 • Dierenweide
 • Diverse speeltuinen buiten, waaronder skelterpark
 • Unieke vissenlift
 • Binnen- en buitenzwembad met apart kinderbadje
 • Adults only spa
 • Goed eten en zeer uitgebreid ontbijtbuffet
 • Goede service en zeer hoge mate van gastvrijheid
 • Gratis lenen van baby- kinderbenodigdheden, bv. rugdragers en wandelwagens
 • Familiekamers met ook faciliteiten voor baby’s / kleine kinderen

Prijzen en boeken Märchenhotel Braunwald

Exacte prijzen zijn sterk afhankelijk van gezinssamenstelling en reisperiode. Meer informatie en exacte prijzen kan je hier vinden op de website van het Märchenhotel Braunwald.

Ligging

Vanaf Utrecht is het Märchenhotel Braunwald circa 861 kilometer. Let op; het hotel is gelegen in Braunwald, dit is een autovrij dorp. Je moet parkeren in Linthal. Hier gaat een (betaalde) tandradbaan omhoog naar Braunwald. Meer informatie over de tandradbaan en dienstregeling kan je hier vinden.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor kindvriendelijke accommodaties en regio’s in Zwitserland. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!

Niet gevonden wat je zocht of geen beschikbaarheid?

Kijk dan vooral ook bij de andere accommodaties op onze websites of wellicht bieden onderstaande partners een uitkomst.

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze accommodatie met je vrienden: