Olperl’s Erlebnispark in de Dolomieten in Italië
Olperl's verstopplek.

Olperl’s Erlebnispark in de Dolomieten in Italië

Italië 30 april 2022

Tijdens onze vakantie in Sexten brachten wij een bezoek aan Olperl’s Erlebnispark. Een avonturenberg met een thematische adventure trail speciaal voor gezinnen. Nieuwsgierig geworden? Lees alles in ons blog of kijk alvast het filmpje voor een impressie.

Olperl’s Erlebnispark, een avonturenberg in de Dolomieten

Olperl’s Erlebnispark is gelegen bij het bergstation van de Helmbahnen op 2434 meter hoogte. Olpel’s Erlebnispark is een avonturenpark met een rondwandeling van zo’n 1.5 kilometer langs 10 verschillende ‘beleveningsstations’.

Om er te komen kan je de bergbaan nemen vanuit de plaats Sexten of vanuit de plaats Vierschach. Beide plaatsen liggen in de Dolomieten in Italië, een zeer kindvriendelijke bestemming voor gezinnen.

Wij verblijven op camping CaravanPark Sexten en nemen de Helmbahn vanuit Sexten, vanaf de camping is dit maar zo’n 5 minuten rijden. Wil je meteen al een impressie van Olperl’s Erlebnispark, bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Met de Helmjet naar Olperls Erlebnispark

In Sexten nemen we de Helmjet gondel, helemaal naar het bergstation. Als we uitstappen zien we meteen een soort van dorpje met allemaal kleine houten huisje. Het blijkt de kinderalm te zijn met allerlei dwergen huisjes. In de meeste huisjes kan je naar binnen, althans de kinderen, want zo groot zijn ze niet.

De kinderalm ziet er heel mooi uit, bij sommige huisjes lopen ook wat geitjes rond. In andere huisjes kan je iets timmeren. We moeten ons best doen om D. mee te krijgen voor de wandeling.

De Helmjet brengt ons naar Olperl's Erlebnispark.
De Helmjet brengt ons naar Olperl’s Erlebnispark.
In Sexten zijn meerdere beolevenisparken.
In Sexten zijn meerdere beolevenisparken.

Adventure trail met 10 belevenisstations

Vanaf de kinderalm start tevens de adventure trail van zo’n 1.5 kilometer. De wandeling is helemaal afgestemd op gezinnen want onderweg zijn er 10 belevenisstations. Stukken van de wandeling gaan over ‘spannende’ paadjes, maar parallel loopt een breder pad die ook buggyproof is.

De wandeling wordt aangeduid als blotevoetenpad, maar wij besluiten onze schoenen aan te houden (zoals de meeste anderen). Passend bij een blotevoetenpad is de ondergrond steeds anders. Soms loop je over grind, soms over houtsnippers, dan weer over stenen of keien.

De adventure trail komt langs 10 belevenisstations waar ‘iets te doen of te kijken’ is. Hieronder benoemen we een aantal highlights. Ben je benieuwd naar alle 10 de stations, dan kan je via deze link een plattegrond vinden met alle stations van Olperl’s Erlebnispark.

Olperl's Erlebnispark is één van de beleveniswerelden in Sexten in de Dolomieten.
Olperl’s Erlebnispark is één van de beleveniswerelden in Sexten in de Dolomieten.

Dwergenhuisjes

Zoals al eerder benoemd start de wandeling bij de kinderalm. Dit is wat ons betreft al meteen de eerste highlight. Wat ziet dit ‘dwergendorpje’ er mooi uit!

Bovenaan de Helmjet ligt Olperl's Erlebnispark.
Bovenaan de Helmjet ligt Olperl’s Erlebnispark.
De kinderalm ziet er echt heel mooi uit!
De kinderalm ziet er echt heel mooi uit!
Hier ben ik!
Hier ben ik!
En in sommige huisjes kan je ook nog wat maken.
En in sommige huisjes kan je ook nog wat maken.

Uitkijktoren

De tweede hightlight is wat ons betreft de uitkijktoren. We wandelen door het bos en opeens doemt die voor ons op. ”’Kijk daar!” roept D. enthousiast. Voor ons staat een enorme uitkijktoren. Natuurlijk wil D. die beklimmen. Ik ga met hem mee en Manolito neemt met A. het buggypad die er omheen loopt.

Het is even een klimmetje maar het uitzicht is zeker de moeite waard.

Opeens zien we een hoge uitkijktoren.
Opeens zien we een hoge uitkijktoren.
Langs alle stukken van het pad gaat ook een buggy vriendelijk pad.
Langs alle stukken van het pad gaat ook een buggy vriendelijk pad.

Bergmeertje met modderparcours

De derde highlight is het bergmeertje met een modderparcours. ”Mag ik er doorheen mama?” vraagt D. Ik vind het prima al waarschuw ik wel dat ik geen reservekleding heb meegenomen. Al gauw gaan de schoenen en sokken uit en loopt D. voorzichtig door het modderparcours. ”Ieghhh het voelt wel heel gek aan hoor!”. D. houdt zich stevig vast aan de leuning, want het is behoorlijk glibberig.

Aan de andere kant van het modderparcours zit een mooi bergmeertje met picknickplekken en ligstoelen. Wat is een mooi plekje is dit met fijn uitzicht. Het meertje heeft helder water en leent zich om in te spelen (wel heel koud!) of van steen naar steen te springen.

Halverwege is een mooi bergmeertje, ook ideaal voor een picknick.
Halverwege is een mooi bergmeertje, ook ideaal voor een picknick.
Onderweg komen we ook langs een modderparcours.
Onderweg komen we ook langs een modderparcours.
Lekker vies worden in het modderparcours.
Lekker vies worden in het modderparcours.
In het bergmeertje de modderbenen weer even afspoelen.
In het bergmeertje de modderbenen weer even afspoelen.

Olperl’s verstopplek

Als we wat verder zijn op de wandeling zien we ook Olperl’s verstopplek. Wederom een super schattig dwergenhuisje waar we even naar binnen kunnen gluren. Eromheen is een bosje waar ook D. zich prima kan verstoppen.

Olperl's verstopplek.
Olperl’s verstopplek.

De dieren van Olperl’s Erlebnispark

Onderweg krijgen we ook informatie van de dieren die leven in Olperl’s Erlebnispark. Natuurlijk op een leuke manier en geen saaie borden. Soms een kast die we open moeten maken of waar je iets in kan voelen. Op deze wandelingen worden al je zintuigen geprikkeld.

De wandeling van Olperl's triggers al je zintuigen.
De wandeling van Olperl’s triggers al je zintuigen.
Onderweg leren we ook welke dieren hier allemaal leven.
Onderweg leren we ook welke dieren hier allemaal leven.
Steeds komen we weer iets nieuws tegen, zoals deze mand in de bomen.
Steeds komen we weer iets nieuws tegen, zoals deze mand in de bomen.
Bijna weer terug bij het startpunt, in de verte zien we de Helmjet al liggen.
Bijna weer terug bij het startpunt, in de verte zien we de Helmjet al liggen.

Na ruim een uur zien we in de verte de Helmjet alweer en zit de wandeling erop. Wat een mooie en afwisselende wandeling was dit.

Olperl’s Erlebnispark, handig om te weten

Wil je ook een bezoek brengen aan Olperl’s Erlebnispark? Dan is de volgende informatie handig om te weten:

Afstand en duur van de wandeling

De adventure trail is 1.5 kilometer lang en een hoogteverschil van circa 80 meter. De wandeling duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur als je vlot doorloopt en geen lange pauzes neemt. We adviseren je om voor Olperl’s Erlebnispark een dagdeel uit te trekken.

De wandeling is geheel buggy proof. Wij huurden bij de sportwinkel een zogeheten mountainbuggy, dat is wel een uitkomst met alle gravelpaden en hoogteverschillen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een draagzak of fijne rugdrager.

Er zijn heel veel leuke picknickplekken onderweg. Ook kan je ervoor kiezen om wat te eten bij het bergrestaurant, deze ligt meteen bij de kabelbaan en heeft een mooi panoramaterras.

Eigenlijk is deze trail een blotevoetenpad, met steeds een andere ondergrond.
Eigenlijk is deze trail een blotevoetenpad, met steeds een andere ondergrond.
De adventure trail is ook buggy proof.
De adventure trail is ook buggy proof.

Prijzen en toegang

Olperl’s Erlebnispark is gratis te bezoeken, wel moet je betalen voor de kabelbaan die je er naar toe brengt. De Helmjet Sexten gaat dagelijk van 8.30 uur tot 17.30 uur. Check van tevoren op de website of de tijden kloppen, ze kunnen per jaar veranderen of wijzigen door weersomstandigheden.

Je kunt kiezen voor een eenmalig retourticket van 26 euro voor volwassenen. Kinderen tot 8 jaar zijn gratis. Ga je meer avonturenparken bezoeken, dan is het wellicht voordeliger om te kiezen voor de meerdagenkaart ‘3 zinnen mountain card’.

Met deze kaart heb je onbeperkt toegang tot de bergbanen in de regio 3 zinnen, waar ook de Helmjet onder valt. De 3 zinnen mountain card is er voor één dag maar ook voor meerdere dagen. Kijk op deze website voor meer informatie en prijzen.

Wat meenemen?

Olperl’s Erlebnispark ligt bij het bergstation op zo’n 2434 meter hoogte. Het kan er dus wat frisser zijn, het is handig om een jasje of fleece mee te nemen. Ook zijn er meertjes en een modderparcours. Een setje reservekleding is ook handig, net zoals een goede zonnebrand.

Er zijn leuke picknickplekken, dus zelf je lunch meenemen is ook een aanrader. Wil je dat niet, dan zijn is er het bergrestaurant waar je op het panoramaterras ook lekker kan eten.

Waar overnachten?

Tijdens ons bezoek aan Olperl’s Erlebnispark hebben we overnacht bij CaravanPark Sexten, een natuurcamping met overdekt zwembad die we iedereen kunnen aanraden. Heb je geen eigen kampeermiddel, dan kan je ook een fijne lodge huren.

We schreven een apart blog over deze fijne camping, lees hem hier.

Ligging van Olperl’s Erlebnispark

Olperl’s Erlebnispark is vanaf Utrecht circa 1044 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: