Haunold, een avonturenberg in de Dolomieten in Italië
We betreden het rijk van de reus Gigante Baranci.

Haunold, een avonturenberg in de Dolomieten in Italië

Italië 1 mei 2022
In de zomer is Family Resort Rainer ook een heerlijke plek!
Family Resort Rainer

Family Resort Rainer: een prachtig gelegen kinderhotel in de Dolomieten

Tijdens onze zomervakantie in regio Sexten, in de Italiaanse Dolomieten brachten wij een bezoek aan Haunold. Haunold is een avonturenberg met volop speelplezier en een gave rodelbaan. In dit blog vertellen we je er alles over of kijk alvast het filmpje voor een impressie.

Haunold, een familieberg volop speelplezier

Haunold is een berg in regio Sexten in de Italiaans Dolomieten. Regio Sexten is een heerlijke bestemming voor gezinnen. De regio heeft verschillende beleveniswerelden. Eerder schreven we al over Olperl’s Erlebniswelt wat ook echt een aanrader is. Wil je meteen een impressie van avonturenberg Haunold, bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Hoe te bereiken?

De familieberg Haunold bereiken we door in het plaatsje San Candido de stoeltjeslift omhoog te nemen. Bij de kabelbaan is een grote parkeerplaats waar je kunt parkeren. Als we de lift nemen zien we onder ons al de funbob, een rodelbaan van zo’n 1739 meter lang. De opvallende gele karretjes schieten onder ons door. ”Daar wil ik ook in hoor mama!” zegt D. enthousiast.

Wat is er allemaal te doen?

Vanuit de stoeltjeslift zien we de avonturenberg al liggen. Het ziet er gezellig uit en er is van alles te doen. We zien kinderen springen op grote trampolines en iets verderop kinderen in grote luchtbanden tuben. Ook zien we dat hier het vertrekpunt is van de funbob, de zomerrodelbaan van Haunold.

Maar dat is niet alles, bij avonturenberg Haunold is het volgende te doen:

  • Grote speeltuin met o.a. schommels en grote xl trampolines
  • Tuben
  • Zomerrodelbaan funbob
  • Klimpark
  • Thematische rondwandeling Gigante Baranci
  • Authentieke berg met panoramaterras

Eigenlijk willen we graag rustig starten met een kopje koffie op het panoramaterras, maar D. kan niet wachten om te gaan tuben. Vooruit, we gaan overstag en kopen hiervoor aparte kaartjes. We moeten even op onze beurt wachten en dan kan het plezier beginnen.

Eerst met een grote band de rolband op tot bovenaan en dan natuurlijk naar beneden. Het is een leuke activiteit, hoewel de banden (gelukkig) niet al te snel gaan. Ook zien we bovenaan de tubebaan nog een klimbaan. Deze lijkt gesloten en onthouden we voor een andere keer.

Bij Haunold is van alles te doen, zoals tuben.
Bij Haunold is van alles te doen, zoals tuben.
Ook is bij Haunold een klimpark.
Ook is bij Haunold een klimpark.

Het rijk van Gigante Baranci, de reus van Haunold

”Nee, niet weer wandelen mama.” zegt D. enigszins mopperend. ”Wacht maar af, want deze wandeling ga jij heel leuk vinden, er is van alles te doen onderweg.” stel ik hem gerust. Op de avonturenberg Haunold ligt het rijk van Gigante Baranci, vernoemd naar de plaatselijke reus.

Wie het rijk van Gigante Baranci betreedt, kan in zijn voetsporen treden door verschillende interactieve stations te bezoeken. Op die manier kan je meer over deze legende leren en hem beter leren kennen.

We betreden het rijk van de reus Gigante Baranci.
We betreden het rijk van de reus Gigante Baranci.
De avonturenwandeling is volledige buggy proof.
De avonturenwandeling is volledig buggy proof, in de verte zien we het eerste speelstation al liggen.

Onderweg komen we inderdaad allerlei ‘speelstations’ tegen. Het zijn vooral veel lichaamsdelen van de enorme reus, maar ook allerlei gebruiksvoorwerpen van de reus. We zien grote oren, een echte reuzen neus, maar ook zijn bril komen we tegen.

Onderweg zien we allemaal gereedschap van deze grote reus.
Onderweg zien we allemaal gereedschap van deze grote reus.
De enorme neus van Gigante Baranci
De enorme neus van Gigante Baranci
En de enorme oren van de reus.
En de enorme oren van de reus.
Gigante Baranci heeft niet zulke hele goede ogen blijkbaar!
Gigante Baranci heeft niet zulke hele goede ogen blijkbaar!

Verderop zien we ook de wastombe van de reus, de vuurplaats en zijn bestek. Ik hoor D. niet meer klagen, die rent vooruit om het volgende speelstation te ontdekken.

De wandeling is naar schatting zo’n 1.5 kilometer lang en we doen hier ongeveer een uurtje over, zonder uitgebreide stops. Het is een afwisselende route en steeds weer een verrassing wat we tegenkomen. De speelstations zien er mooi uit en zijn helemaal van hout gemaakt. In het begin gaat het pad best flink naar beneden maar op de terugweg heel geleidelijk weer omhoog. Het pad is volledig buggy proof.

De 'troon' van Gigante Baranci.
De ’troon’ van Gigante Baranci.
En ook de vuurplaats komen we tegen van de reus.
En ook de vuurplaats komen we tegen van de reus.
En zijn 'badkamer', nou ja badkamer....
En zijn ‘badkamer’, nou ja badkamer….
Tsja, reuzen eten ook met enorm bestek.
Tsja, reuzen eten ook met enorm bestek.

Zomerrodelbaan Funbob

Bij Haunold gaat ook de zomerrodelbaan Funbob. Opvallende gele karretjes gaan via een aluminum rail over een lengte van zo’n 1739 meter naar beneden. Het hoogteverschil is ongeveer zo’n 314 meter. Natuurlijk testen we deze Funbob even uit. Samen met D. stap ik in het gele karretje. Kinderen tot 8 jaar mogen alleen begeleid door een volwassene in de Funbob.

Veiligheid staat voorop, we krijgen een gordel om en dan zoeven we naar beneden. ”Wat vond je ervan D.?” ”Gaaf, maar jij ging echt veel te sloom mama”.

De Funbob is een betaalde activiteit. Kaartje koop je aan de kassa of online. Koop je de kaarten online, dan ben je iets voordeliger uit. De Funbob is 13.50 euro per rit per volwassenen (prijspeil 2021), kinderen tot 8 jaar zijn gratis. Ga je vaker, dan ben je per rit iets voordeliger uit.

In het hoogseizoen is de Funbob dagelijks geopend van 9.00 uur tot 18.30 uur. Het kan er best druk worden, op tijd gaan is dan aan te raden. Het is verstandig om van tevoren altijd de website te checken voor actuele prijzen en openingstijden. Al deze informatie vind je hier.

Haunold, handig om te weten

Wil je ook een bezoek brengen aan Haunold? Dan is de volgende informatie handig om te weten:

Afstand en duur van de wandeling

De adventure trail is ongeveer 1.5 kilometer lang en er zit best wat hoogteverschil. De wandeling duurt ongeveer een uur tot anderhalf uur als je vlot doorloopt en geen lange pauzes neemt.

De wandeling is geheel buggy proof. Wij huurden bij de sportwinkel een zogeheten mountainbuggy, dat is wel een uitkomst met alle gravelpaden en hoogteverschillen. Je kunt uiteraard ook kiezen voor een draagzak of fijne rugdrager.

Er zijn heel veel leuke picknickplekken onderweg. Ook kan je ervoor kiezen om wat te eten bij het bergrestaurant, deze ligt meteen bij de kabelbaan en heeft een mooi panoramaterras.

Prijzen en toegang

Haunold avonturenberg is gratis te bezoeken, wel moet je betalen voor de kabelbaan die je er naar toe brengt. De kabelbaan San Candido gaat dagelijk van 8.30 uur tot 17.30 uur. Check van tevoren op de website of de tijden kloppen, ze kunnen per jaar veranderen of wijzigen door weersomstandigheden.

Je kunt kiezen voor een eenmalig retourticket van 14.50 euro voor volwassenen. Kinderen tot 8 jaar zijn gratis. Ga je meer avonturenparken bezoeken, dan is het wellicht voordeliger om te kiezen voor de meerdagenkaart ‘3 zinnen mountain card’.

Met deze kaart heb je onbeperkt toegang tot de bergbanen in de regio 3 zinnen, waar ook de Helmjet onder valt. De 3 zinnen mountain card is er voor één dag maar ook voor meerdere dagen. Kijk op deze website voor meer informatie en prijzen.

Wat meenemen?

Haunold ligt bij het bergstation op zo’n 1500 meter hoogte. Het kan er dus wat frisser zijn, het is handig om een jasje of fleece mee te nemen, net zoals een goede zonnebrand.

Er zijn leuke picknickplekken, dus zelf je lunch meenemen is ook een aanrader. Wil je dat niet, dan zijn is er het bergrestaurant waar je op het panoramaterras ook lekker kan eten.

Tip voor een lunch(wandeling):

Vanaf Haunold liepen wij helemaal terug naar het dalstation. Een ‘spannend’ paadje zigzaggend door het bos. Wij liepen het met de buggy, maar dat is eigenlijk niet aan te raden. Halverwege kom je bij berghut

Waar overnachten?

Tijdens ons bezoek aan Haunold hebben we overnacht bij CaravanPark Sexten, een natuurcamping met overdekt zwembad die we iedereen kunnen aanraden. Heb je geen eigen kampeermiddel, dan kan je ook een fijne lodge huren. We schreven een apart blog over deze fijne camping, lees hem hier.

Later zijn we in de winter terug gegaan naar deze regio en verbleven toen bij Family Resort Rainer. Meer lezen over dit kindvriendelijke resort doe je hier.

Ligging van Haunold

Haunold avonturenberg is vanaf Utrecht circa 1044 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: