De Asitz berg in Saalfelden Leogang: een avonturenberg in het Salzburgerland

De Asitz berg in Saalfelden Leogang: een avonturenberg in het Salzburgerland

Oostenrijk 20 september 2021

De Asitz berg is een gave avonturenberg hoog boven het Oostenrijkse Leogang. In de zomer is hier van alles te doen, zoals een ‘Spielewanderweg’ bij het bergstation en een ‘Sinne Park’ bij het middenstation. In dit blog onze tips voor een bezoek aan de Asitz berg in Oostenrijk.

De Asitz berg is een avonturenberg hoog boven Leogang.
De Asitz berg is een avonturenberg hoog boven Leogang.

De Asitz, een berg vol avontuur in Saalfelden Leogang

De Asitz avonturenberg is gelegen hoog boven Leogang. Een plaats in het westen van Oostenrijk in de deelstaat Salzburg. Het is gelegen in het district Zell am See, in de regio Pinzgau. Vanuit Nederland is het zo’n 9 uur rijden.

Leogang ligt in de Oostenrijkse Alpen, niet ver van andere bekende toeristische bestemmingen zoals Zell am See en Saalbach-Hinterglemm. Het is een populaire bestemming voor outdooractiviteiten zoals wandelen, mountainbiken en skiën in de winter.

Om bij de Asitz te komen, nemen we vanaf het dal in Leogang de bergbaan naar boven. De Asitz wordt ook wel de ‘berg der Sinne’ genoemd. In het Nederlands vertaald; de berg van de zintuigen.

Gave activiteiten bij het bergstation van de Asitzberg

Op de Asitz berg zijn zowel bij het bergstation en middenstation gave activiteiten. We starten bij het bergstation en blijven in de gondel zitten tot het eindstation. Het is een mooi ‘ritje’ en we hebben uitzicht op de rotsbergen voor ons. Dat is meteen iets wat deze regio uniek maakt. Je ziet aan de ene kant van het dal grillige rotsbergen en aan de andere kant de lieflijke grasbergen. 

Spielewanderweg: een wandeling van 5 km met speelstations onderweg

Bij het bergstation aangekomen stappen we uit en lopen we iets verder de berg op. Onderweg komen we nog wilde paarden tegen. Op gegeven moment zien we aan de linkerkant het startpunt van de Spielewanderweg, ook wel bekend als Leo’s Game Trail. 

Deze familiewandeling van een kleine 5 kilometer gaat van het bergstation van de Asitzbahn via de ‘Asitzmulde on the Sonnkogel’ naar de openlucht bioscoop en dan via de  ‘Großer Asitz’ terug naar het bergstation. De wandeling gaat over een makkelijk begaanbaar pad maar is niet geschikt voor wandelwagens. 

Tip: als je de gondel uitstapt bij het bergstation kan je nog een raadselkaart ophalen. Bij elk speelstation moet je vragen beantwoorden. Heb je alles goed, dan kan je bij het station van de kabelbaan nog een kleinigheidje krijgen.

De Spielewanderweg start bij het bergstation van de Asitzberg.
De Spielewanderweg start bij het bergstation van de Asitzberg.
Om de Spielewanderweg nog leuker te maken, kan je nog een raadselboekje meenemen.
Om de Spielewanderweg nog leuker te maken, kan je nog een raadselboekje meenemen.

Familiewandeling met speelstations onderweg

”Kijk mama, ik zie in de verte trampolines” zegt A. terwijl ze naar iets zwart wijst. En ze heeft gelijk, na een paar honderd meter komen we aan bij het eerst speelstation, de trampolines. Natuurlijk moeten deze worden getest, voordat we doorlopen naar het volgende speelstation, de klimtoren. 

Ook daar wil onze dochter uitgebreid klimmen en klauteren, waardoor we eigenlijk tijd te kort hebben om helemaal door te lopen naar de openluchtbioscoop. In de middag willen we graag naar het sensespark bij het middenstation. We besluiten de wandeling wat in te korten en komen langs een aantal andere speeltoestellen.  

”Wat zijn dat voor huisjes?” vraagt A. ”Ga maar eens kijken” zeg ik tegen onze kleuter als we meerdere kleine houten punt-huisjes zien. Dat is leuk, het zijn plekjes om te relaxen, waarbij je de enorme loungebank naar voren en achter kunt schuiven.

Wil je in de zon liggen dan schuif je het loungebed naar voren en wil je in de schaduw dan schuif je de bank naar achter zodat je onder het puntdak komt te liggen. ”Kijk, er is zelfs een muziekje” zegt A. terwijl ze aan een knopje draait en er opeens muziek klinkt. 

Bij de Spielewanderweg kom je langs allerlei leuke speelstations.
Bij de Spielewanderweg kom je langs allerlei leuke speelstations.

Natuurbioscoop 

Even heerlijk relaxt zitten, genieten van de prachtige natuur en alle dagelijkse beslommeringen achter je laten. Dat was het motto van Kornel Grundler, de directeur van de Leoganger Bergbahnen toen hij de openlucht bioscoop van Leogang mede mogelijk maakte. 

Als je de Spielewanderweg volgt kom je vanzelf uit bij de Sonnkoger, daar staan op verschillende plateaus grote houden ligstoelen en loungebedden. Hier is het heerlijk ontspannen en genieten van de natuur.

Helaas heb ik en de kinderen deze natuurbioscoop niet gezien, omdat we de Spieleweg wat hebben ingekort en het ook wat bewolkt werd. Mijn man is de volgende dag in de vroegte gaan hardlopen en heeft de natuurbioscoop wel gezien. Volgens hem een aanrader. Kortom, de natuurbioscoop staat bij ons op het lijstje voor een volgend bezoek aan de Asitzberg. 

Bergstation

Na de natuurbioscoop loop je naar het bergstation van een andere lift (niet in gebruik in de zomer). Hier ligt nog een heel mooi meertje, waar het fijn afkoelen is. Heerlijke plek voor een lunch ook!

Zomerrodelbaan 

Als we terug zijn bij het bergstation zien we daar ook het startpunt van de zomerrodelbaan.

De zomerrodelbaan in Leogang is een leuke rodelbaan, maar niet zo lang, zo’n 400 meter. Een langere rodelbaan is de Timoks Coaster in Fieberbrunn of de rodelbaan in Biberg vlakbij Saalfelden.

Meer informatie over de rodelbaan bij de Asitz vind je hier op de website van Saalfelden Leogang.

Naar het Sinne park bij het middenstation

We nemen de berglift terug naar beneden en stappen uit bij het middenstation. Daar is het ‘Sensespark’. De naam zegt het al, een park met ruim 30 speelstations waar alle zintuigen worden geprikkeld. 

Als we uitstappen zien we eerst een bergrestaurant liggen met een speelweide voor de allerkleinste. Er zijn ook grote trampolines en fietsjes en skelters te leen.

Vanuit de gondel zien we het middenstation met het 'stille water' al liggen.
Vanuit de gondel zien we het middenstation met het ‘stille water’ al liggen.
In het Sinne Park Leogang worden al je zintuigen geprikkeld.
In het Sinne Park Leogang worden al je zintuigen geprikkeld.

Leo’s Wasser world 

Wat vooral erg mooi is bij het middenstation is het Sensespark. We zien vooral heel veel speelstations met water, zoals een waterrad en verschillende houten boomstammen waar water doorheen kan gaan. Ook is er nog een lange knikkerbaan.

Als we wat verder naar boven lopen zien we ook een soort van ‘grot’ met een grote waterval. Binnen in de ‘grot’ hangen informatieborden over de werking van het water. Als we nog verder omhoog lopen via een klimtoren met hangbrug komen we nog bij een soort speelpark vol met ringen.

Het stille water 

Als we nog verder omhoog wandelen komen we uit bij het ‘stille water’, een kunstmatig aangelegd meertje. In het meer mogen we niet zwemmen, maar helemaal ‘achteraan’ zit een speciaal gedeelte waar je tot ongeveer je knieën het water in kan.

Bij het meer staan picknickbanken en loungestoelen, een heerlijk plekje om even te picknicken en je hebt hier fantastisch uitzicht!

Het 'Stille water' bij het middenstation van Asitz.
Het ‘Stille water’ bij het middenstation van Asitz.

Zomerprogramma bij het sensespark 

Naast deze bezienswaardigheden worden er in de zomer ook nog extra (kinder)activiteiten georganiseerd. Voorbeelden hiervan zijn brood bakken, een verfworkshop, het maken van een eigen fotolijstje en nog veel meer. 

Voor sommige activiteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd, meer informatie van de huidige activiteiten vind je op de website van Saalfelden Leogang. 

Flying Fox XXL

Met de ‘Flying Fox XXL’ is de Asitz ook zeker geschikt voor de grote avonturiers. Wij hebben deze even overgeslagen, maar het is mogelijk om over een lengte van ruim 1600 meter met 130 kilometer per uur zo’n 143 meter boven de grond te ‘vliegen’. 

Daarmee is de Flying Fox XXL is van de snelste en langste ‘steel rope slide’ ter wereld. Van juli tot september is het mogelijk een afspraak te maken van woensdag tot en met zondag. In het voor- en naseizoen is dit mogelijk van vrijdag tot zondag. Een ‘vlucht’ is zo’n 79 euro, maar er zijn ook voordeligere familiepakketten beschikbaar. Meer informatie van je op de website van Saalfelden Leogang. 

Met de ‘Flying Fox XXL’ is de Asitz ook zeker geschikt voor de grote avonturiers.
Met de ‘Flying Fox XXL’ is de Asitz ook zeker geschikt voor de grote avonturiers.

Bezoek aan de Asitz berg, handig om te weten

Wil je ook een bezoek brengen aan de Asitz berg in Leogang, dan is de volgende praktische informatie handig om te lezen. 

Toegang en openingstijden

De Asitz berg met de spielewanderweg met de speelstations en het sensespark met het stille water is gratis toegankelijk. Voor de zomerrodelbaan en de Flying Fox XXL moet extra worden betaald. 

De openingstijden zijn gelijk aan de eerste en laatste rit van de bergbaan, normaal gesproken is dit van 8.30 uur tot 16.30 uur. Check altijd van te voren de website van Saalfelden Leogang en/of informeer bij het dalstation van de Asitzbergbaan. Goed te weten: de Asitz bahn is vrijwel het hele jaar geopend, dat betekent dat je hier ook nog heerlijk kunt nazomeren of in de herfstvakantie naar toe kunt gaan.

Op vertoon van de Saalfelden Leogang Card heb je gratis toegang tot de bergbanen. Je ontvangt deze kaart bij je accommodatie, indien de verhuurder is aansloten als partner. Het is dus handig om op de website van Saalfelden Leogang te checken of je accommodatie is aangesloten als partner en je deze kaart krijgt bij je verblijf. 

Wat meenemen?

Zowel bij het berg- als middenstation van de Asitz zit een gezellig bergrestaurant waar je wat kunt eten of drinken. Zelf lunch meenemen is goed mogelijk, want er zijn genoeg leuke picknickplekken.

Het is verstandig om extra droge kleding mee te nemen, omdat er veel wateractiviteiten zijn. In de bergen kan het soms snel afkoelen, het is dus verstandig om altijd een vestje of jas mee te nemen. Ook is het meenemen van een goede zonnebrand een ‘must’. 

Waar overnachten?

In Saalfelden Leogang zijn veel verschillende overnachtingsmogelijkheden. Van een camping, luxe hotel of een berghut of Bauernhof. Onze tips voor fijne accommodatie’s vind je in ons apart blog over Saalfelden Leogang, deze vind je hier.

Ligging van Asitz in Leogang: afstand vanaf Utrecht circa 950 kilometer

Combineer de Asitz in Leogang met een vakantie in regio Saalbach Hinterglemm of het Pillerseetal.

Wij combineerden de Asitz in Leogang met een aantal dagen in het Pillerseetal en Saalbach Hinterglemm. Beide regio’s zijn ook echte aanraders voor gezinnen met kinderen en liggen dichtbij Saalfelden Leogang (Fieberbrunn circa 20 autominuten en Saalbach Hinterglemm circa 50 autominuten). Nieuwsgierig geworden, lees dan hier ons uitgebreide blog over Saalbach Hinterglemm en hier ons uitgebreide blog van het Pillerseetal.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: