Timoks Wilde Wereld: een gave speeltuin op de berg in het PillerseeTal in Oostenrijk

Timoks Wilde Wereld: een gave speeltuin op de berg in het PillerseeTal in Oostenrijk

Oostenrijk 2 oktober 2021
TUI Blue Fieberbrunn
TUI BLUE Fieberbrunn

Tijdens ons bezoek aan Timoks Wilde Wereld overnachten wij in TUI BLUE Fieberbrunn. Een fijn hotel met moderne familiekamers, zwembad en een toplocatie naast het dalstation van de kabelbaan.

Pillerseetal in Oostenrijk was onze vakantiebestemming in de zomer van 2020. Eén van onze uitstapjes was een bezoek aan Timoks Wilde Wereld, een gave speeltuin op de berg in het Fieberbrunn. In dit blog vertellen we je er graag meer over. 

Timoks Wilde Wereld: spelen op de berg in Fieberbrunn

Timoks Wilde Wereld is gelegen op de Wildseeloder berg van Fieberbrunn. Fieberbrunn behoort tot het Pillerseetal en is één van de vier regio’s in de Kitzbüheler Alpen in Tirol. De andere drie regio’s zijn Brixental, St. Johann in Tirol en Hohe Salve. Het Pillerseetal is gelegen tussen de Steinplatte en de Loferer Steinberge en bestaat uit de dorpen Fieberbrunn, Hochfilzen, St. Jakob in Haus, St. Ultrich am Pillersee en Waidring. 

Het Pillerseetal kenmerkt zich door de idylische alpenlandschappen, gezellige berghutten, maar bovenal door het enorme aanbod van gezinsactiviteiten. In het Pillerseetal zijn volop gethematiseerde wandelpaden voor kinderen, maar je kunt er ook mountainbiken of juist relaxen aan één van de mooie bergmeren.

Of je kunt zoals wij deden een bergavonturenwereld bezoeken, zoals Timoks Wilde Wereld in Fieberbrunn. Daar vertelllen wij je in dit blog alles over. Wil je meteen al een impressie van het Pillerseetal en Timoks Wilde Wereld? Bekijk dan het onderstaande filmpje. 

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Timoks Wilde Wereld: 7 attracties op de berg

In Fieberbrunn nemen we de bergbaan omhoog en stappen uit bij het middenstation Streuböden. Hier ligt ‘Timoks Wilde Welt’, een super leuke speeltuin bovenop de berg. Vanuit de lift zien we de speeltuin al liggen, er is van alles te doen. 

Als we de lift uitlopen, zien we eerst een restaurant met panorama terras. Daarachter ligt Timoks Wilde Wereld. Het informatiebord geeft aan dat er 7 attracties zijn:

  • Timoks Alpine Coaster
  • Timoks waterspellen
  • Timoks laagtouwenparcours
  • Timoks klimpark
  • Timoks wiebelige pudding
  • Timoks damhertenverblijf
  • Timoks panoramische rondwandeling
Timoks Wilde Wereld heeft 7 gave attracties.
Timoks Wilde Wereld heeft 7 gave attracties.

Timoks klimpark en wiebelige pudding

Als we Timoks klimpark inlopen zien we eerst de ‘wiebelige pudding’, eigenlijk een groot springkussen. Het is wat regenachtig en we besluiten om deze attractie voor nu over te slaan. We starten bij het klimpark met grote granietblokken, dat is voor onze kleuter klimmen en klauteren.

De blokken zijn niet heel hoog, dus onder toeziend oog van mij kan D. er zelfstandig opklimmen. Ook zijn er nog twee ‘slack-lines’, balanceren op een straks gespannen band. Dat is voor D. nog moeilijk en lukt alleen met een handje van mama. 

Als je de lift uitstapt zie je meteen het grote springkussen.
Als je de lift uitstapt zie je meteen het grote springkussen.
In Timoks klimpark kan je volop klimmen en klauteren.
In Timoks klimpark kan je volop klimmen en klauteren.
Ook voor stoere kleuters is het klimpark geschikt.
Ook voor stoere kleuters is het klimpark geschikt.

Timoks laagtouwenparcours 

”Kijk daar mama, daar wil ik heen!” roept onze kleuter D., terwijl hij naar het bos wijst. Tussen de bomen door zien we kinderen klimmen en balanceren op het laagtouwenparcours. Voordat we er zijn, komen we langs houten waterbakken. Daar wil D. eerst spelen.

Door verschillende schuifjes open of juist dicht te zetten, kan hij het water ‘sturen’. Maar het met water vullen van de grote emmer en dan voorzichtig omgieten lijkt het allerleukste te zijn. ”Kom D., we moeten nu echt door want anders redden we het niet.” Er is hier zoveel leuks te doen, ik ben bang dat we tijd tekort komen.

Emmertjes vullen met water, zo simpel maar zo leuk!
Emmertjes vullen met water, zo simpel maar zo leuk!

Verder in het bos begint het laagtouwenparcours, dat net boven de grond slingert en leuk is voor kleinere en grotere kinderen. Er zijn zo’n 30 ‘stations’ met hindernissen en obstakels gemaakt van boomstammen en touwen. ”Dit is echt wel moeilijk hoor.” zegt D. terwijl hij uiterst geconcentreerd over een wiebelige boomstam loopt. 

Met vaak een stevige hand van mij of mijn man is dit voor onze 5-jarige kleuter net te doen. Voor sommige hindernissen is hij net iets te klein, maar wat vindt hij het leuk! 

Timoks Wilde Wereld heeft ook een gaaf laagtouwenparcours in het bos.
Timoks Wilde Wereld heeft ook een gaaf laagtouwenparcours in het bos.
Er zijn wel 30 ‘stations’ met allerlei obstakels.
Er zijn wel 30 ‘stations’ met allerlei obstakels.
Ook voor 5-jarigen is het touwenparcours al goed te doen, hoewel soms even een handje nodig is.
Ook voor 5-jarigen is het touwenparcours al goed te doen, hoewel soms even een handje nodig is.

Timoks waterspellen

In Timoks Wilde Wereld is ook een waterspeeltuin. Hij is mooi aangelegd met natuurlijke materialen. Vanuit het bos loop je via de wiebelende fonteinen er naar toe. Behendig grijpt D. steeds de stokken om van de ene fontein naar de andere te springen.

Aan de overkant lopen kleine riviertjes, zijn er dammetjes, waterbakken en is er een molenrad. Een heerlijk plekje om even af te koelen met uitzicht op de bergen. Het leukste vindt D. het trekvlot. Iedereen moet erop en met het touw trekt hij het vlot vooruit. ”Ik ben de kapitein!”. 

Timoks Wilde Welt heeft ook een mooie waterspeeltuin met soms wat uitdagingen!
Timoks Wilde Welt heeft ook een mooie waterspeeltuin met soms wat uitdagingen!
Een mooie plek waar de kids eindeloos kunnen spelen.
Een mooie plek waar de kids eindeloos kunnen spelen.
Met een wiebelig trekvlot en dat is zelfs voor de volwassenen nog leuk.
Met een wiebelig trekvlot en dat is zelfs voor de volwassenen nog leuk.

Timoks Alpine Coaster

We hebben aardig wat rodelbanen geprobeerd, maar de Timoks Alpine Coaster is toch wel één van de spectaculairste. ”Kijk daar mama, zie je die bochten? Dat is echt vet!”. Yep, de Timoks Alpine Coaster heeft een zogenaamde kaiserquelle, een reuzenslang en een 360° carrousel. In een soort van bobslee gaan we vanaf het middenstation van Streuböden in vliegende vaart zo’n 1160 meter bergafwaarts en draaien we heel wat bochten in de carrousel.

Gelukkig kunnen we zelf de snelheid bepalen en voldoende afremmen. Beneden aangekomen kunnen we blijven zitten en worden we weer naar boven getrokken. Dat duurt zo’n 5 minuten maar ondertussen kunnen wij kijken naar het mooie uitzicht en zien we de 360° carrousel waar we doorheen zoefden.

In de zomer, tijdens de Timoks lange vrijdagen in juli en augustus, kan je ’s avonds gratis een ritje maken in deze rodelbaan. Anders betaal je 6 euro per rit voor volwassenen en 4 euro per rit voor kinderen (prijspeil 2020). Kinderen vanaf 8 jaar mogen zelfstandig van deze rodelbanen, kinderen jonger dan 8 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. 

Timoks Alpine Coaster is een spectaculaire rodelbaan met een Kaiserquelle, een reuzenslang en een 360° carousel.
Timoks Alpine Coaster is een spectaculaire rodelbaan met een Kaiserquelle, een reuzenslang en een 360° carousel.

Timoks damhertenverblijf 

Bij het Berggasthof Wildalpgatterl kan je damherten bewonderen en in het voorjaar de kleine hertenkalveren. Helaas hadden wij niet genoeg tijd om de herten zelf van dichtbij te bewonderen, maar in de verte hebben we wel een glimp opgevangen. 

Timoks damhertenverblijf kan gratis worden bezocht en is in de zomer en winter geopend.

Timoks Wilde Wereld, handig om te weten:

Wil je ook een bezoek brengen aan Timoks Wilde Wereld, dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Toegang en openingstijden

Timoks Wilde Wereld is gratis te bezoeken, maar de rodelbaan kost 6 euro per rit voor volwassenen en 4 euro per rit voor kinderen (prijspeil 2020). Kinderen vanaf 8 jaar mogen zelfstandig van deze rodelbanen, kinderen jonger dan 8 jaar moeten worden begeleid door een volwassene.

Het middenstation is via een pittige klim te bereiken, een betere optie is de bergbaan te nemen vanuit het dalstation in Fieberbrunn (wel tegen betaling of gratis op vertoon van de PillerseeTal Card).

Timoks Wilde Wereld is toegankelijk voor kinderwagens, deze kunnen gratis mee in de gondel.  Verdere informatie en bijvoorbeeld prijzen voor de bergbaan lees je op de website van de Kitzbüheler Alpen.

Ligging

Afstand vanuit Utrecht: circa 949 kilometer.

Combineer Timoks Wilde Wereld met regio Saalbach Hinterglemm

Wij combineerden Timoks Wilde Wereld in regio Pillerseetal met een aantal dagen in Saalbach Hinterglemm en Saalfelden Leogang. Beide regio’s zijn ook echte aanraders voor gezinnen met kinderen en liggen dichtbij Fieberbrunn (Saalfelden Leogang circa 20 autominuten en Saalbach Hinterglemm circa 50 autominuten). Nieuwsgierig geworden, lees dan hier ons uitgebreide blog over Saalbach Hinterglemm, de vele gezinswandelingen die hier zijn en ons blog over Saalfelden Leogang.

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf in regio Pillerseetal verbleven we in hotel TUI BLUE Fieberbrunn. Hier hadden we twee kamers die met elkaar waren verbonden met een ‘connecting door’. Het hotel heeft modern ingerichte kamers, een mooi zwembad en we hebben elke avond erg genoten van een goed diner in dit hotel. Daarnaast vonden wij de locatie top, het hotel ligt meteen naast de kabelbaan die je o.a. naar Timoks Wilde Wereld brengt.

Wat meenemen?

Bij Timoks Wilde Wereld is een gezellig restaurant waar je wat kunt eten of drinken. Zelf een lunch meenemen is ook een optie, want er zijn genoeg leuke picknickplekken.

Het is verstandig om extra droge kleding mee te nemen en een vestje of jas, het kan snel afkoelen in de bergen. Ook is het meenemen van een goede zonnebrand een ‘must’.  

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in een eerdere samenwerking met een derde partij en regio PillerseeTal. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: