Wintercover_01 Arosa
Paganella Ski: familie skigebied in Trentino in de Dolomieten
Andalo

Paganella Ski: familie skigebied in Trentino in de Dolomieten

Italië 20 december 2023

Paganella Ski is gelegen aan de oostzijde van de Italiaanse Brenta Dolomieten en bestaat uit de dorpen Andalo en Fai della Paganella. De pay-off van het gebied is My Fun Ski Area. Of dat ook geldt voor een skivakantie met kinderen, dat zijn we gaan testen. Half december ging Manolito er naartoe samen met zijn dochter van net 4 jaar.

Andalo
De gondel van Andalo naar Doss Pelà gelegen op 1782 meter ligt pal voor ons hotel.

Paganella Ski – Skiën tussen de Dolomieten en het Gardameer

Je leest het goed: het Gardameer. Bekend bij veel Nederlanders en dan vooral als vakantiebestemming in de zomer. De omgeving is in de winter ook het bezoeken waard. Wij verblijven in het dorp Andalo, dat samen met buurdorp Fai della Paganella, een perfecte uitvalsbasis is voor een fijne wintersport.

Andalo is een levendig dorp gelegen op de hoogvlakte tussen de Brenta groep en het massief van de Paganella. Het kleine dorp is levendig in de winter en biedt voldoende hotels en restaurants. Ondanks de zuidelijke ligging, net boven Molveno, ligt het dorp op zo’n 1.040 meter hoogte.

Andalo
Vanaf de piste is in de verte het Gardameer zichtbaar.

De ligging van Andalo en dus Paganella Ski is best zuidelijk en zo’n 280 kilometer verder rijden dan de eerste afslag in Tirol. Dit klinkt ver maar Paganella Ski ligt vaak niet eens zo heel ver van de veelbezochte plekken in de Alpen af, gezien de meesten toch wel een stukje Oostenrijk in rijden. Wel kom je hier geen massa’s Nederlanders tegen maar vooral Italianen. Sommigen spreken prima Engels, bij anderen is het communiceren met gebaren of in mijn geval de eerste woordjes Italiaans. Naast afstand en taal zie ik vooral voordelen van een wintersport in Italië.

De voordelen van een wintersport in Italië

Bij het noemen van de voordelen begin ik graag met het weer. Ik houd totaal niet van grijze druiligere dagen of nog erger niets kunnen zien op de piste. Wat wel: zon! En laat nou de zon net wat meer schijnen aan de zuidzijde van de Alpen en in de Dolomieten, zo’n 300 dagen per jaar.

Aangename temperaturen

En wat een fijne bijkomstigheid is, is dat de temperaturen vaak ook wel te doen zijn. Koud genoeg voor een fijn pak sneeuw, aangenaam voor de kids. Tijdens ons verblijf hadden we 1 dag slecht weer en verder scheen vooral de zon. Met temperaturen rond de 0 graden was het qua temperatuur prima te doen.

Heerlijk eten

Op bijna een gedeelde eerste plaats staat het Italiaanse eten. Ook op de pistes merk je dat de Italianen fijnproevers zijn. Hier hoef je niet uit te wijken naar (exclusieve) restaurants in het dal of dorp, maar kan je voor heerlijk eten bij iedere hut stoppen. En van hutten, vooral authentieke, hebben ze er in Italië genoeg. En het eten op de pistes is heerlijk. Op z’n Italiaans bereidt met de passie die de Italianen voor eten hebben. Onze kids zijn er gek op, net als wij uiteraard.

Andalo
Moeilijk om te kiezen bij Restaurant bij Ristorante Pian Dosson bij het middelstation.

Ik kan nog vele voordelen noemen, maar wil vooral de kindvriendelijkheid hier nog aanstippen. Net als tijdens al onze Italië reizen hebben we ook nu weer de Italiaanse kindvriendelijkheid ervaren. Paganella Ski is een echt kindergebied, verderop in dit blog meer hierover.

Skirama Dolomiti Adamello Brenta: 1 skipas, 8 gebieden en 380 kilometer pistes

Skigebied Skirama in de Adamello Brenta Dolomieten: bij veel Nederlanders nog onbekend. Onterecht wat ons betreft. Dit gebied is het hele jaar door een bezoek waard vanwege haar prachtige natuur en wij mochten in december 2023 in een van de mooiste gebieden van Trentino in Italië skien.

Je skiet in dit gebied tussen de toppen van het UNESCO-werelderfgoed de Brenta Dolomieten en immense het Adamello-Presanella en Ortles-Cevedale gebergte. De gebieden zijn niet aaneengesloten, maar je hebt wel meer dan voldoende keus. Mocht je je zorgen maken om de hoeveelheid sneeuw: van de 380 kilometer pistes zijn er 340 kilometer besneeuwd.

Skigebied Skirama bestaat uit 8 verschillende dorpen die allen hun eigen karakter en eigenschappen hebben. Wij mochten in Andalo en Monte Bondone verblijven (afgelopen zomer waren we in Madonna di Campiglio, Pejo, Molveno en Alpe Cimbra. Lees ook vooral deze positieve ervaringen). Onder de 8 dorpen van Skirama:

 • Monte Bondone
 • PontediLegno-Tonale
 • Folgarida-Marilleva
 • Madonna di Campiglio
 • Pinzolo
 • Pejo3000
 • Andalo-Fai della Paganella
 • Alpe Cimbra-Folgaria, Lavarone

150 kilometer verbonden pistes

De regio’s Madonna di Campiglio, Pinzolo en Folgarida-Marilleva beschikken samen over ruim 150 kilometer aan pistes en zijn met elkaar verbonden. Hierbij is Madonna di Campiglio meer een mondain oord waarbij Pinzolo het karakter heeft van een gemoedelijk Italiaans dorp. Ben je op zoek naar ski-in ski-out, dan zit je vooral in Madonna di Campiglio en Folgarida-Marilleva goed.

Op hoogte skiën

Wie de hoogte in wil kan zich het beste oriënteren op PontediLegno-Tonale waar je tussen de 2.000 en 3.000 skiet en daarmee ook meer sneeuwzeker is. Tevens is dit een walhalla voor freeriders en komt de jeugd hier graag voor de apres-ski. Voor wie (met het gezin) de rust zoekt en tegelijk ook de hoogte wil dan leent Pejo3000 zich hier goed voor. Wij verbleven hier in de zomer en schreven er een blog over.

Meest zuidelijke skigebied van Skirama

Naast Pejo3000 bezochten we deze zomer ook Alpe Cimbra, bestaande uit Folgaria, Lavarone en Lusern. Dit meest zuidelijke gebied van Skirama is ook een ideale plek voor gezinnen waarbij ook de lauflaufers met 80km langlaufloipes hun lol op kunnen. Meer informatie is hier te vinden.

Paganella Ski: 50 kilometer pistes

Eigenlijk vond ik het niet zo erg om naar een van de kleinere gebieden te gaan. Nou ja klein, 50 kilometer is ook heel oké. De afgelopen jaren heb ik wel geleerd dat je met jonge kids niet meer in hoog tempo het hele gebied door racet en dus geen honderden kilometers piste nodig hebt. Bijkomend voordeel: vaak betaal je daar dus ook niet voor. Een 3-daagse pas kost hier voor mij 170 euro (11-14 december 2023), kinderen tot 8 jaar skiën gratis wanneer ze samen zijn met een betalende volwassene en tot hun 16e krijgen ze 30% korting (2023).

Indien nodig wordt voor sneeuw gezorgd

Het gebied bestaat uit 50 kilometer aan afdalingen waar je eerst een van de 25 liften neemt. Het gehele gebied is voorzien van sneeuwkanonnen. Het gebied zelf is met haar top op 2.125 meter, de Cima Paganella, niet heel hoog. Om boven te komen neem je een van de twee liften vanuit het dorp Andalo of de lift vanuit Fai della Paganella.

Tegenwoordig zijn sneeuwkanonnen niet meer weg te denken uit het winterse berglandschap. Uit de in de herfst gevulde bassins wordt het water opgepompt om een stevige basislaag voor de winter neer te leggen. Door een groot aanbod van zonnepanelen wordt dit proces zo duurzaam mogelijk doorlopen. De Italianen zijn echte meesters in het besneeuwen van de pistes. Gelukkig maar, want als ik mijn weer app kijk zie ik altijd veel dagen met zon in de Italiaanse gebieden.

Voor de beginners zijn er vier gebieden voor skischolen en voldoende eenvoudige pistes. Wil je meer weten over dit gebied, kijk dan vooral ook even op de website van Skirama (beschikbaar in het Nederlands).

Baby Express: nieuwe gondel voor de kinderen (en ouders)

In de winter van 2023/2024 is de nieuwe gondel open gegaan: de Baby Express. Dit kleine gondeltje brengt je van het dal aan de rand van Andalo van 1.030 meter snel naar 1.143 meter. Dit is inderdaad maar een klein stukje omhoog, maar zo kom je snel weer op de brede blauwe oefenpiste. A. vond dit ideaal want zo kon ze steeds snel een voor haar bekend stukje skiën. Wel moest ik steeds wachten om dat ze dan weer in de gondel met de uil wilde, dan weer de vos en dan weer het konijn.

Andalo
Baby Express naar de blauwe piste: nieuw in. seizoen 2023/2024
Andalo
Op 12 december ’23 waren de meeste pistes al geopend

Paganella Ski: een family-friendly ski resort

Paganella Ski staat bekend als familie skigebied. Daar zijn ze zeker niet de enige in, dus ik ben erg benieuwd wat Paganella Ski te bieden heeft voor de kids. Dat is heel wat ben ik achter gekomen! Eerst een paar feitjes: er zijn 4 oefengebieden, verschillende skischolen met in totaal 200 lerare(sse)n, 5 verschillende speelparken in de sneeuw en tal van services voor kinderen. Onder een overzicht van wat dit gebied voor de kids te bieden heeft:

 • De Paganella kinder Club
 • Crèche en kinderopvang
 • Speciale activiteiten voor kinderen
 • Rodelen
 • Met de pistenbully mee
 • Natuurlijk de gratis skipas voor kids tot 8 jaar (voorwaarden)
Andalo
Biblioigloo en Kids Gaggia Park: lekker buiten spelen of binnen knutselen

De Paganella Kinder Club

De Paganella Kinder Club is een verzamelnaam voor 3 speelplaatsen die met 1 ticket toegankelijk zijn. Een dagticket kost 13 euro(11 euro met Dolomiti Paganella Card). De Paganella Kinder Club bestaat uit:

 • Baby Park Dosson: dit kinderpark ligt op de berg op 1.480 meter hoogte en is bereikbaar door met de Andalo-Doss Pelà lift naar boven te gaan en bij het middelstation uit te stappen. Zoals de naam het al verraadt ligt het babypark direct naast Rifugio Dosson. Hier kunnen de kids lekker spelen met alle attributen die voorhanden zijn of zich uitleven op het springkussen. Dit alles onder toezicht van het aanwezige personeel.
 • Biblioigloo & Kids Gaggia park: deze kinderbibliotheek op een hoogte va 1.333 meter is bereikbaar via de gondel Laghet-Prati di Gaggia en hier zijn kinderboeken voor kinderen van alle leeftijden aanwezig. Maar er is meer. In deze iglo worden ook kunst- en natuurworkshops gehouden zodat kinderen zich kunnen laten inspireren door de natuur en de bergen. En na deze workshops kunnen de kinderen zich lekker uitleven door naar beneden te glijden op banden of op de springkussens van het Gaggia Park.
 • Mini club baby roccia: deze grote zaal in het dorp Andalo is een ideale uitvalsbasis voor het geval het eens slecht weer is en de kinderen liever binnen spelen.

Wij bezoeken de Biblioigloo en het Baby Park Dosson. Bij de Biblioigloo nemen we een kijkje. A voelt zich met haar 4 jaar en ski’s al te groot en wil niet knutselen binnen. Als ze het Baby Park Dosson ziet is dat anders. Pap, kom!! We moeten glijden. De banden die al klaarliggen maken dat de ski’s snel uit gaan en A. een klein sprintje trekt. Na een rondje springkussen en andere speelattributen waren toch de banden favoriet.

Crèche en kinderopvang

Met de allerkleinsten op wintersport? Dat kan prima bij Paganella Ski. Natuurlijk kies je voor een wintervakantie samen met het gezin, maar soms vinden de jongsten het ook heerlijk om even lekker te spelen en willen de ouders een paar afdalingen maken. Dit kan hier prima met de kinderopvang die aanwezig is.

 • Kinderheim Biancaneve: deze opvang is gevestigd in Andalo bij het begin van de Laghet-Prati di Gaggia gondel. Hier kunnen de allerkleinsten vanaf 0 jaar tot 12 jaar lekker spelen, uitrusten en ook meelunchen. Deze opvang maakt deel uit van de Kristal Skischool en meer info is hier te vinden.
 • Asilo Neve: deze opvang is eveneens in Andalo gelegen in Rindole, onderdeel van de Andalo Ski School en geschikt voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Hier kunnen de kinderen zich lekker uitleven onder toezicht van gekwalificeerd personeel. Meer info is hier te vinden.

Speciale activiteiten voor kinderen

Naast de speelplaatsen voor kinderen is er op educatief vlak ook genoeg aanbod in Paganella Ski. De regio zet zich enorm in om kinderen te laten leren over de natuur en dat zie je bij de activiteiten ook terug. Zo zijn er tal van educatieve workshops en spellen over dieren. Maar ook genoeg activiteiten waar de kinderen fysiek aan de slag mogen. Denk aan wandelingen, trektochten, langlaufen en mountainbiken in de winter.

Andalo Life: spelen, schaatsen en aqua park

Met de lange lijst aan activiteiten op de piste zijn we er nog niet wat betreft de activiteiten in Andalo. In het dal, aan de rand van het dorp, is namelijk Andalo Life gevestigd. Op dit 10.000m2 grote park kan zomers als in de winter van alles gedaan worden. Wij bezoeken het Winter Park waar aan het eind van de dag en heeft A. plezier met het spelen en glijden in de sneeuw. De regen in het eerste weekend van december zorgde er helaas voor dat er een klein wit baantje overbleef in plaats van een witte wereld. Na een tijdje buiten gespeeld te hebben zijn we Andalo Life binnen gaan verkennen.

Eerst even kijken bij de grote overdekte schaatsbaan. Gezien A. nog niet kan schaatsen en ze de foto’s van het zwemparadijs al had gezien werd de keus gemaakt voor het zwemparadijs. De grote schaatsbaan was erg rustig en hier kunnen ter plekke schaatsen gehuurd worden voor het nodige schaatsplezier.

Waterpistolen in het Aqua Park

Het Aqua Park is niet geheel verrassend de favoriet. Papa kom, we gaan zwemmen! Dus snel een bandje halen bij de receptie, geld wisselen (1 euro voor een ruime kluis) en omkleden maar. Bij het binnenlopen van het bad valt het oog van A. direct op de grote speeltoestellen en de waterpistolen.

Hoewel ik zelf dit ondiepe badje nogal fris vind (grenst aan het wedstrijdbad), heeft A. er duidelijk geen moeite mee. Eindeloos word ik met waterstralen bespoten waarbij A. het uitschatert van het lachen. Gelukkig krijg ik haar af en toe ook even mee naar het kleinere bad met glijbaan en vooral ook naar het buitenbad. Deze is de warmste van alle baden en heerlijk om hier even in het bubbelbad bij te komen. Voor meer informatie over Andalo Life en ook prijzen klik je hier.

Skiverhuur Ski Paganella

Voordat we kunnen beginnen is het tijd om de ski’s voor A. te huren. Dit kan natuurlijk bij een van de 3 verhuurders in Andalo of bij de verhuurder in Fai della Paganella. Wij gaan naar Rindole welke als bijkomend voordeel heeft dat deze gevestigd is net boven Andalo. Op deze plek starten de skilessen ook. Wel lopen langs de lift een klein stukje omhoog (je kan ook de auto pakken er parkeren) om de ski’s te halen en natuurlijk gelijk even te proberen.

Andalo
Schoenen passen bij Rindole skiverhuur

Skischolen Ski Paganella

In Paganella Ski zijn wel 8 verschillende skischolen en zijn er 4 oefengebieden: 2 in Andalo (Laghet ski school areas en Rindole ski school areas) en boven op de bergen zitten Rolly Marchi school areas en Eskimo’s beginner area). A. neemt les bij de skischool Paganella Ski Style. Ik vind het soms met A. nog wat spannend of het goed gaat wanneer ze haar leraar of lerares niet verstaat. Ondanks de taalbarrière (tenzij je Italiaans spreekt) waren de lessen een succes.

Men weet goed op een creatieve en humoristische wijze met de kids om te gaan en soms zet de leraar van A. translate even in om een Nederlandse opmerking te maken. En misschien wel het belangrijkste: de kinderen zijn vooral druk met skiën en niet met het voeren van gesprekken. En met de leraar nadoen en wat gebaren worden de lessen al snel een succes.

Andalo
Skiles op de blauwe piste (K)

Wat vermeldenswaardig is is dat alle 8 skischolen 1 of meerdere lerare(sse)n (in totaal 20) die gespecialiseerd zijn in het lesgeven aan mensen met een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking. Ook zijn er attributen zoals een monoski en dual ski aanwezig om het skiën mogelijk te maken.

Andalo
Bij de verzamelplaats va de skischolen is ook te zien er aandacht besteed wordt aan inclusief skiën.

Hutten op de pisten in Ski Paganella culinair genieten

Hoewel het gebied niet heel erg groot is, kan je toch kiezen uit 9 hutten/restaurants op de piste. Dit is ook het Italië wat ik gewend bent. Geen massa-restaurants, maar een groot aanbod van kleinere hutten met allen hun eigen specialiteiten. Klein maar fijn zeg maar. Wij gingen halverwege de dag lunchen bij Ristorante Pian Dosson, gelegen naast het gelijknamige kinderpark. Ideaal vooral als je even lekker wilt eten of in de zon op het terras wilt zitten. De kinderen kunnen immers onder toezicht spelen in het park. Het restaurant kent zelfbediening als ook een stube waar je heerlijk kan lunchen.

Conclusie: wat is Paganella Ski een fijn skigebied voor families!

Na ons bezoek weten we het zeker: hier heb je echt een heerlijke vakantie met het hele gezin. In alles is rekening gehouden met kinderen en hier gebied is hier echt volledig op ingericht. Wij vonden het gebied groot genoeg om een heerlijke tijd te hebben en het was soms lastig kiezen uit de vele activiteiten die er voor kinderen zijn.

Ook vond ik het mooi om te zien dat er een mix is gemaakt tussen educatie en fun en dat aan iedereen gedacht is, ook zij die wel de piste op willen maar niet altijd kunnen vanwege een handicap. En het is dat ietsje verder rijden dan Tirol, maar je krijgt er enorm veel (zon, lekker eten en al het goede van Italië) voor terug.

Andalo
Heerlijk skiën onder de Italiaanse zon.

Paganella Ski: handig om te weten:

Ligging Andalo in het gebied Paganella Ski: afstand vanaf Utrecht circa 1.069 kilometer.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in Italië. Kijk hieronder voor meer inspiratie voor de zomer.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: