Met Kidsindebergen werken we geregeld samen met bijvoorbeeld regio’s en accommodaties. Niet zo bijzonder zou…
Naar de Aletsch Arena met kinderen: 9x toffe zomertips!
In de zomer van 2024 ging Yvonne met haar gezin een aantal dagen naar de prachtige Aletsch Arena. Met kinderen is dit een perfecte bestemming, want de Aletsch Arena is één van de family destinations van Zwitserland. De Aletsch Arena is bekend om zijn enorme gletsjer, maar er is nog veel meer te doen.
In dit blog een overzicht van toffe zomeractiviteiten en praktische tips voor een heerlijke zomervakantie in de Aletsch Arena met kinderen. Onderaan dit blog vind je tevens handige overnachtings- en budget tips!
Meteen meer foto’s en video’s zien? Bekijk dan hier op instagram de opgeslagen instastory en volg ons meteen om in de toekomst niks meer te missen!
De Aletsch Arena: Family destination én UNESCO Werelderfgoed
De Aletsch Arena heeft misschien wel het beste van twee werelden; het is namelijk én één van de family destinations van Zwitserland én het staat op de UNESCO Werelderfgoed! Laten we met het eerste beginnen; één van de family destinations van Zwitserland.
Als je onze Zwitserland blogs vaker hebt gelezen, dan ben je inmiddels bekend met dit keurmerk. In het kort: Zwitserland heeft een aantal plaatsen en regio’s uitgeroepen als family destination. Hier is het juist voor gezinnen heerlijk vertoeven. Er zijn veel gezinsactiviteiten, speeltuinen, kindvriendelijke accommodaties en ga zo maar door. Ga je naar een regio met dit keurmerk, dan weet je vrijwel zeker dat er voor gezinnen genoeg te doen is.
Dan de befaamde plek op de UNESCO Werelderfgoedlijst; met ferve heeft de Aletsch Arena daar al lange tijd een plekje op veroverd. Als ik de foto’s op de website van de Aletsch Arena bekijk, verbaast het met niks. De immense gletsjer is ongelooflijk indrukwekkend. Hoe gaaf om deze binnenkort van heel dicht bij te gaan bewonderen!
Toffe zomeractiviteiten in de Aletsch Arena met kinderen
Wij verbleven in de zomer van 2024 een aantal dagen in de Aletsch Arena en hieronder onze tips voor een heerlijke zomervakantie. Onderaan dit blog tevens tips om te overnachten en lowbudget-tips.
#1 Gletsjertocht op de Aletsch gletsjer
De Aletsch Arena staat vooral bekend om de enorme gletsjer van maar liefst 20 kilometer lang. Hij start bij in de Jungfrauregio op 4000 m. en eindigt zo’n 2500 meter lager bij de Massa Gorge. In de Aletsch Arena zijn verschillende prachtige viewpoints (zie nr. 2 in dit overzicht), maar wij hebben het geluk om de gletsjer van heel dichtbij te gaan bewonderen.
Eerst zo’n 1,5 uur wandelen naar de Gletscherstube
Dit doen we tijdens een begeleide gletsjertocht, die ook voor kinderen vanaf 10 jaar toegankelijk is. Om 8.15 uur verzamelen we bij Volkersport, bij het dalstation van Fiesch. Als iedereen er is nemen we de gondel naar Fiescheralp op 2212 meter. Vanuit daar wandelen we eerst in zo’n 1,5 uur naar de Gletscherstube (berghut).
Hier krijgen we een klimgordel om en doen we alvast onze stijgijzers in onze rugzak. Ook is hier de laatste mogelijkheid om nog wat te eten / drinken en/of naar de wc te gaan. Vanaf de Gletscherstube wandelen we nog zo’n half uur richting de gletsjer en passeren we onder andere de prachtige Märjelensee.
Een wandeling van zo’n 2,5 uur over de Aletsch Gletscher
Dan komen we bij de rand van de gletsjer. Hier doen we de stijgijzers onder onze schoenen en worden we gezekerd aan het touw en de gids. Het is moeilijk te beschrijven wat je dan ziet, voelt en hoort. Onder je het geknisper van het ijs en om je heen de gigantische ijsmassa met rondom de hoge bergen. Ongelooflijk indrukwekkend en absoluut één voor op de bucketlist. Na zo’n kleine 2 uur hebben we een kleine pauze op een stukje van de gletsjer met wat stenen.
Daarna wandelen we terug naar de plek waar we de gletsjer op zijn gegaan. Hier gaan de stijgijzers weer af en wandelen we op eigen gelegenheid terug naar de Gletscherstube en verder terug naar het middenstation van Fiesch. Wat een onvergetelijke en unieke ervaring!
Meer foto’s en video’s van onze gletsjertocht in de Aletsch Arena met kinderen vind je ook hier bij de opgeslagen instastory. Volg ons meteen om in de toekomst niks meer te missen!
Gletsjertocht op de Aletsch Arena met kinderen: praktische informatie
- Conditie: enige basisconditie is vereist, voordat je bij de gletsjer bent moet je eerst zo’n 2 uur wandelen. Tot aan de Gletscherstube is dit een breed pad dat lichtjes stijgt. Vanaf de Gletscherstube is het een smal, maar goed te belopen pad dat alleen het laatste stuk afdaalt naar de gletsjer. Daarna wandel je zo’n 2,5 uur op de gletsjer (rustig tempo en licht stijgen). Na de gletsjertocht moet je dezelfde route terug, dus wederom zo’n 2 uur wandelen.
- De activiteit is in totaal zo’n 6 à 7 uur, maar daarvan ben je ongeveer zo’n 2,5 uur echt op de gletsjer. De rest van de tijd gaat op aan de wandeling naar de gletsjerrand en de wandeling terug (die overigens wel heel mooi is, vooral vanaf de Gletscherstube).
- Wil je niet de gletsjertocht doen? Dan kan je ook naar de Gletscherstube wandelen (of fietsen) en vanaf daar naar de rand van de gletsjer wandelen. Ga nooit zonder gids de gletsjer op, dit is levensgevaarlijk door de diepe gletsjerspleten!
- Denk eraan dat je warme kleding bij je hebt. Tijdens onze tocht was het 30 graden, maar op de gletsjer is het altijd fris en winderig. Een lange broek, windjack en bergschoenen (dus geen sportschoenen) zijn vereist! Ook zijn (dunne) handschoenen aan te raden.
- Wij vonden het echt heel indrukwekkend en absoluut de moeite waard!
- Wandelen op de gletsjer is niet moeilijk of heel spannend; soms moet je een (diepe) gletsjerspleet oversteken (grote stap zetten), maar ook dat is prima te doen.
- Neem zelf je lunchpakket mee
- Minimale leeftijd: 10 jaar
Meer informatie over de gletsjertocht, zoals data en prijzen vind je hier op de website van de Aletsch Arena. Het is verstandig om (ruim, minimaal een week) van tevoren te reserveren, zeker in het hoogseizoen.
#2 Viewpoints op de Aletsch gletscher
In de Aletsch Arena zijn er een aantal prachtige viewpoint om de gletsjer te kunnen bewonderen. Ook als je niet zo ver kunt of wilt lopen (of bv. met kleine kinderen) zijn deze viewpoint makkelijk te bereiken. De viewpoints zijn ook met een wandelwagen (tip; huur een mountainbuggy bij een sportwinkel in het dorp) grotendeels toegankelijk. In totaal zijn er 4 viewpoints die we allemaal hebben bezocht.
Hieronder per viewpoint een kleine toelichting:
Viewpoint Bergstation Eggishorn 2869 m.
”Wauw!” zeggen we allemaal als we bij het viewpoint van Eggishorn staan, het eerste viewpoint die we bezoeken. Vanuit Fiesch hebben we de gondel naar de Fiescheralp genomen en vanaf daar de tweede gondel omhoog naar de Eggishorn. We merken meteen dat we hoog zitten, want het is er behoorlijk fris. Als je het bergstation uitkomt, ligt het viewpoint meteen voor je. Een ongelooflijk indrukwekkend uitzicht op de Aletsch Arena. Uiteindelijk vinden we dit één van de mooiste viewpoints, ook omdat je zo hoog zit.
Vanaf het viewpoint kan je nog verder omhoog lopen naar het kruis, een wandeling van zo’n 20 minuten. Dit hebben wij niet gedaan, maar we zagen een ander Nederlands gezin die dit wel had gedaan en het de moeite waard vond.
Viewpoint Bettmerhorn 2647 m.
Wederom een mooi uitzichtpunt waar je makkelijk kunt komen, zelfs met een kinderwagen. Daarnaast zit in het liftgebouw nog een kleine tentoonstelling over het vroegere leven van de bewoners van de Aletsch Arena. Bij het viewpoint zit ook nog een panoramarestaurant met een groot terras met fantastisch uitzicht. Het viewpoint is goed te combineren met de Bettmersee die bij het middenstation ligt (zie ook nr. 4 in dit overzicht).
Viewpoint Moosfluh 2333 m.
Dit viewpoint is ook zeer de moeite waard, vooral door de ‘Geologiesteg’ die hier is. Een kleine rondwandeling van zo’n 20 / 30 minuten waarbij er via ‘interactieve’ informatieborden van alles wordt uitgelegd over de gletsjer en het veranderende klimaat (zie ook #3 Geologiesteg: informatie over het klimaat en de gletsjer).
Vanaf viewpoint Moosfluh kan je ook makkelijk naar het laatste viewpoint Hohfluh wandelen. Een andere optie is afdalen naar het middenstation waar de prachtige Blausee is, perfect voor een picknick!
Viewpoint Hohfluh 2227 m.
Het viewpoint Hohfluh is met 2227 meter het laagste viewpoint. Desondanks blijft ook hier het uitzicht fantastisch en kan je vanaf hier ook een mooie wandeling terug maken door het Aletschwald en langs het Alpenmuseum (gratis toegankelijk). Meer informatie vind je bij nr. 4 in dit overzicht.
#3 Geologiesteg: informatie over het klimaat en de gletsjer
”Kijk mama! Dit gebeurt er als we niks doen aan het klimaat” Dit is wat D. roept als we net begonnen zijn met de Geologiesteg. Deze wandeling is zeker met kinderen aan te raden en start en eindigt bij Moosfluh. We vertellen zelf onze kids in de bergen wat de impact is van klimaatverandering op het landschap waar ze in lopen en op de gletsjers die ze zien. Deze wandeling, die overigens vrij vlak is, ondersteunt hier zeker bij.
De kids (en wij natuurlijk ook) lopen van bord naar bord waar de mascotte Gletschi op afgebeeld is. Bij ieder bord is uitleg over het veranderende gletsjerlandschap en worden de kids spelenderwijs bewust gemaakt van de enorme veranderingen die hier optreden. Ze kijken door verrekijkers, zien afbeeldingen van hoe het er hier lang geleden uit zag, maar ook nog maar 100 jaar geleden en daar zijn ze toch wel van onder de indruk.
Ook krijgen ze een kleine blik in de toekomst en zien we hoe ver de gletsjer, waar ze op uit kijken, zich terugtrekt bij de verschillende scenario’s van opwarming van de aardig. Dit maakt flink indruk op ze en vaak hoor ik “wow, moet je kijken…”. Daarnaast worden ze door middel van raadsels spelenderwijs bewust gemaakt. Ook lopen ze tot slot nog langs en via bruggen over gespleten rotsen, die open barsten als het gevolg van het terugtrekkende gletsjerijs en de druk die hiermee wegvalt op de rotsen. Erg indrukwekkend!
#4 Kindvriendelijke wandelingen
In de Aletsch Arena zijn er genoeg wandelmogelijkheden, die ook met kinderen heel goed te doen zijn. We hebben meerdere wandelingen gemaakt, maar hieronder de mooiste:
Wandeling 1: Dagwandeling vanaf Mörel langs het Alpenmuseum, Riederalp, Blausee en Bettmersee
Vanuit Fiesch nemen we de trein (gratis bij aankoop van de explorer pass) naar Mörel, dan de gondel naar de Riederalp (neem de linker, die aansluiting heeft op de stoeltjeslift Hohfluh). Bij Riederalp stappen we over op de stoeltjeslift Hohfluh. Hier zie je meteen één van de viewpoints.
Vanaf het viewpoint / bergstation gaan we linksaf richting Villa Cassel. ”Is het een echt kasteel met prinsessen?” vraagt onze 4-jarige dochter. In de verte ziet het er zeker zo uit. Villa Cassel is vernoemd naar de Engelse bankier Sir Ernest Cassel die hier op doktersadvies zijn zomerverblijf liet bouwen.
Tegenwoordig is hier een Naturhaus gevestigd en zijn er wisselende tentoonstellingen. Ook is er een Alpengarten. Je kunt Villa Cassel bezoeken (betaald), maar het is niet zo groot en onze kids liepen er vrij snel doorheen. Meer informatie over openingstijden en prijzen vind je hier.
Leuke stop bij het Alpenmuseum
Vanaf Villa Cassel dalen we wat af richting Riederalp, maar bij de splitsing waar iedereen het smalle pad naar beneden neemt richting het dorp blijven wij op het brede pad en gaan rechtdoor. Iets verderop zien we een bordje naar het Alpenmuseum. Dit is gratis toegankelijk en absoluut een bezoek waard. Klein, maar heel kneuterig en met een heerlijke picknickplek (neem wel zelf je eten en drinken mee, want dat is daar niet). Ook worden er af en toe demonstraties gegeven, zoals bijvoorbeeld wol maken.
Vanaf het Alpenmuseum wandelen we verder naar beneden, naar het dalstation van de Moosfluh. Bij het bergstation heb je prachtig uitzicht en kan je de Geologie wandeling maken, erg leuk met kinderen (zie nr. 3 in dit overzicht). Vanaf daar kan je in zo’n half uurtje (alleen maar afdalen) terug naar het middenstation wandelen waar de Blausee is. Er liggen houtjes en er zijn mooie grillplekken (zelf even worstjes en een aansteker meenemen!).
Waterfietsen op de Bettmersee
Vanaf de Blausee wandelen we naar de Bettmersee. Op een gegeven moment kan je door een hekje naar links of het brede pad volgen naar beneden. Het makkelijke pad naar beneden is zo’n 30 minuten wandelen, maar wij gaan linksaf en nemen het smalle pad bovenlangs (die langs de bergwand loopt). Deze is een stuk(je) langer (ongeveer een uur), maar wel heel erg mooi met prachtig uitzicht op de Bettmersee. Je komt uit bij kleine watervallen en daar loop je alsnog naar beneden naar de Bettmersee.
Bij de Bettmersee huren we een waterfiets. Tip neem er één met een trappetje zodat je ook nog een duik kan nemen en makkelijk weer in de boot komt. Omdat de gondels tot zo’n 21.30 uur terug gaan naar het dal, gaan we ’s avonds uit eten bij een restaurant bij de Riederalp. Als de zon ondergaat nemen we de gondel terug naar Betten en daarna de trein naar Fiesch (check vooraf de aansluitingen)!
Al met al een hele afwisselende wandeling met steeds relatief korte stukjes wandelen (half uur tot een uur). Ook heb je dan een mooie combinatie van wandelen, gondels en de meren.
Wandeling 2: Van Moosfluh naar Hohfluh
De wandeling van het viewpoint Moosfluh naar Hohfluh is een vrij makkelijke wandeling (maar niet buggyproof) die vrijwel op dezelfde hoogte blijft. Bij Hohfluh kan je of met de gondel weer naar beneden of je volgt een deel van wandeling 1 (hierboven beschreven). Je hebt prachtig uitzicht op de gletsjer!
Wandeling 3: Prachtige wandeling langs de Aletsch gletsjer
Het eerste deel van deze wandeling heb ik niet gedaan, maar dit traject was een gedeelte van de trailrun die Mano heeft gelopen (zie nr. 6 in dit overzicht). Vanaf de Fiescheralp op 2212 wandel je naar Hohbalm op 2490 meter. Vanaf daar gaat een prachtig pad naar de Märjelensee. Je hebt fantastisch uitzicht op de gletsjer. Bij de Märjelensee kan je nog naar de gletsjerrand komen (en zelfs onder de gletsjer). Dit gedeelte is zo’n 7.5 kilometer wandelen.
Vanaf daar wandel je naar de Gletscherstube (leuke berghut voor een stop) en dan kan je via de tunnel terugwandelen naar de Fiescheralp of via de kam (maar dat is vanaf de Gletscherstube wel nog een klim omhoog). Dit is ook een wandeling waar je zeker de hele dag voor moet uittrekken. In totaal is het zo’n 12 kilometer wandelen.
Je kunt hem ook wat korter maken door de wandeling te starten vanaf bergstation Bettmerhorn op 2647 meter in plaats van de Fiescheralp op 2212 m. Informeer bij de VVV naar de mogelijkheden, helaas hebben wij geen GPS bestanden.
Wandeling 3 / E-bike tour:
Voor onze gletsjer tocht wandelden wij van de Fiescheralp naar de Gletscherstube. De omgeving bij de Gletscherstube is echt prachtig en je kunt nog door wandelen naar de rand van de gletscher of het uitzichtpunt Platta. Het eerste stuk, vanaf de Fiescheralp tot aan de tunnel, vond ik mooi maar onze 9-jarige zoon soms een beetje saai (breed gravel pad).
Aangezien dit een breed en makkelijk pad is, zou je ook met de e-bike naar de gletscherstube kunnen fietsen. Let op; het laatste stuk is een tunnel van 1 kilometer lang, welke deels verlicht is. Een extra zaklamp is handig (of bijlichten met je telefoon). Je kunt met je e-bike door de tunnel (wel wat ondiepe plassen).
Algemene tips voor een wandeling in de Aletsch Arena
Routes en/of wandelpaden kunnen soms veranderen of de condities kunnen wijzigen door weersomstandigheden. Informeer altijd vooraf bij de VVV wat goede routes zijn en de exacte afstand. Ook is het handig om een wandelkaart mee te nemen, je hebt niet overal bereik (of download de routes vooraf). Wij beschikken helaas niet over de GPS bestanden van de genoemde wandelingen, maar je kunt ze makkelijk terugvinden op de panoramakaart (gratis op te halen bij de VVV of gondels).
Daarnaast wandel je op grote hoogte en vooral bij de viewpoints is het vaak frisser. Neem ook altijd een extra vestje mee en check van tevoren de weersverwachting. Meer tips over wandelen in de bergen lees je hier in ons aparte blog erover.
#5 Blausee en Bettmersee
Ook vind je meerdere mooie bergmeren in de Aletsch Arena. Met kinderen is dit ook vaak erg leuk om te bezoeken, zeker als het een warme dag is. Wij bezoeken tijdens één van onze wandelingen de Blausee en Bettmersee en combineren dat met een prachtige wandeling (zie wandeling 1 van nr. 4 in dit overzicht).
Relaxen bij de Blausee
De Blausee is een klein meer bij het middenstation van de Moosfluh. Aanrader is de picknickplek helemaal ‘achterin’ het meer. Aan de voorzijde van het meer kan je gratis houtjes pakken. Het meer is wat kleiner, waardoor er verder geen bootverhuur of restaurant is. Dat maakt het meteen wat rustiger en heel idyllisch. Je kunt er bij warme dagen een prima duik nemen. Tip: een toilet zit bij het middenstation, aan de kant waar je omhoog gaat.
Waterfietsen of suppen op de Bettmersee
Een bergmeer wat vlakbij de Blausee ligt maar een stuk groter is, is de Bettmersee. Hier is ook een kleinschalige uitspanning met mooi terras en bootverhuur. Ernaast zit een uitgebreide picknickplaats met mooie en schone toiletten (waar je ook meteen je waterflessen kunt vullen). Vanaf de Bettmersee wandel je zo naar de Riederalp waar nog leuke restaurants en winkels zijn. Doordat de gondels tot 21.30 uur gaan (check altijd van tevoren de dienstregeling) kan je hier heerlijk lang blijven zitten.
#6 Hangbruggen
Geen last van hoogtevrees? Wandel dan zeker over één van de spectaculaire hangbruggen in de Aletsch Arena.
De Goms hangbrug
Allereerst de Goms hangbrug, de ‘hängebrücke’ tussen Fürgangen en Mühlebach die de Lama kloof overspant. Met een lengte van 280 meter is dit één van de langste hangbruggen van Wallis. De hangbrug ligt aan de weg richting Goms. Naast de weg is een parkeerplaats (betaald) waarna je via een voetgangerstunnel naar het begin van de brug kunt wandelen. De oversteek is gratis (2024).
”Het wiebelt wel mama!”. Onze dochter van 4 jaar loopt voorzichtig de brug op die inderdaad een beetje wiebelt. In het midden kijken we naar beneden, oefff dat is heel diep. Zo’n 92 meter onder ons stroomt de rivier. Aan de overkant van de brug kom je uit bij Mühlebach en kan je nog wat verder wandelen.
Praktisch:
- Gehele jaar gratis toegankelijk
- Ook toegankelijk voor minder valide
- Parkeren kan vrijwel naast de brug
Meer informatie over de Goms hangbrug vind je hier op de website van de Aletsch Arena.
De Aspi-Titter hangbrug
Deze hangbrug brengt je over de Weisswasserkloof aan de voet van de Fiescher gletsjer. De brug verbindt de twee Walliser gemeenten Bellwald en Fieschertal. Wat de Aspi-Titter hangbrug ook bijzonder maakt, is dat deze brug een wandelpad van de Gotthard regio naar Neder Wallis mogelijk heeft gemaakt. Tegelijkertijd verbindt de brug het Aletschgebied met het district Goms. Het 160 meter en 22 ton wegende bouwwerk werd in 2016 geopend en is gratis toegankelijk.
Praktisch:
- Gesloten van 1 november tot 30 juni
- Ook toegankelijk voor minder valide
- Niet bereikbaar met de auto, je moet er naar toe wandelen. De Aspi -Titterhangbrug is te bereiken vanuit Fieschertal of Bellwald. Vanaf Bellwald duurt het ongeveer 1,5 tot 2 uur. Het pad gaat eerst ongeveer een uur tot 1,5 uur omhoog en dan weer zo’n half uur omlaag naar de brug. Er zijn ook rondwandelingen mogelijk.
Meer informatie over de Aspi-Titter hangbrug vind je hier op de website van de Aletsch Arena.
#7 Zauberwald Ernen
Naar de Aletsch Arena met kinderen? Ga dan zeker naar Zauberwald Ernen. Voor ons absoluut een onontdekte parel. Vanaf Fiesch rijden we er in zo’n 10 minuten naar toe. Je kunt overigens ook de bus nemen, die stopt meteen bij het Zauberwald. Nadat we de auto hebben geparkeerd (gratis en meteen naast het Zauberwald) lopen we naar de ingang. Hier zien we een kaart met allerlei speelelementen erop. De kids worden meteen enthousiast.
Als we iets verder wandelen zien we midden in het bos al de eerste leuke speelelementen. Zo is er een soort van katrol waarin je bijvoorbeeld dennenappels naar boven kunt brengen en een reuzenschommel. Verderop zijn er nog meer gave speelelementen, waaronder een spannende ‘grot’ waar je via een touw in kunt afdalen. In het midden van het Zauberwald is nog een prachtige picknickplek met grillplaatsen en meerdere picknicktafels. Ook is hier nog een wc geplaatst.
Post uit Zwitserland!
”Kijk een brievenbus!” roept D. enthousiast. Vlakbij een speelelement (een klimhuisje) staat een houden brievenbus waar we een kaartje kunnen achterlaten en ons adres. We schrijven erop hoe leuk we het Zauberwald vonden en enige weken later krijgen we post uit Zwitserland! Kortom, echt een onontdekte parel waar je je prima een dagdeel kunt vermaken. Bovendien is de entree gratis.
Praktisch:
- Er is wel een toilet maar verder geen horeca, zelf dus eten / drinken meenemen
- Gratis toegankelijk, het hele jaar door
- Ook heerlijk bij warme dagen, want lekker koel in dit bos
Meer informatie over het Zauberwelt in Ernen vind je hier.
#8 Gratis Gletschi programma in de zomer
Wij hebben er zelf niet aan deelgenomen, maar we tippen hem wel even: het Gletschi zomerprogramma voor kinderen. Hierbij is een onderscheid tussen een gaaf zomerprogramma voor kinderen van 4 tot 12 jaar en voor jongeren van 11 tot 18 jaar. Het kinderprogramma wordt van maandag tot vrijdag aangeboden van eind juni tot midden oktober. Qua activiteiten moet je denken aan diverse sporttoernooien maar ook met mountain skelters de berg af of een knutselmiddag.
Het jeugdprogramma vindt 2x per week plaats. Het programma is gratis, maar voor sommige activiteiten of huur van materiaal wordt een vergoeding gevraagd. Meer informatie vind je hier op de website van de Aletsch Arena.
#9 Trailrunnen in de Aletsch Arena
Tenslotte tippen we nog op de fantastische mogelijkheden voor trailrunnen in de Aletsch Arena. Wij combineren graag een gezinsvakantie met een trailrunevent, waarbij er idealiter ook een kidsrun is. Tijdens ons verblijf deed Manolito mee aan de SwissAlps100. Zijn ervaringen over deze trailrun, maar ook algemene tips hoe trailrunnen te combineren met een gezinsvakantie lees je hier in het aparte blog erover.
Onze conclusie van een zomervakantie naar de Aletsch Arena met kinderen
Zet maar weer op je lijstje! Naar de Aletsch Arena met kinderen is absoluut een goede keuze, alleen al voor de indrukwekkende Aletsch gletsjer. Maar de Aletsch Arena heeft nog veel meer te bieden. Van mooie bergmeren, gezellige bergdorpen zoals de Riederalp, spectaculaire hangbruggen maar ook het Zauberwald is zeker een bezoek waard. Hier kan je je prima een week vermaken of combineer het met een bezoek aan Saas-Fee zoals wij deden.
Wat staat nog op onze bucket list voor een volgende keer?
Wij waren 4 nachten in de Aletsch Arena en dat was eigenlijk tekort. Je kunt je hier prima een week (of langer) vermaken. Een volgende keer zouden we ook nog heel graag:
- De klettersteig op de Egihorn doen of naar één van de klimparken
- Met mountaincarts de berg af bij de Riederalp
Een overzicht van nog meer familieactiviteiten vind je ook hier op de website van de Aletsch Arena.
Aletsch Arena met kinderen: praktische informatie
Enthousiast geworden en overweeg je een bezoek aan de Aletsch Arena met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.
Kindvriendelijk overnachten in de Aletsch Arena
Waar overnachten in de Aletsch Arena met kinderen? Er zijn meerdere opties, allereerst kan je de keuze maken om in het dal te overnachten, bijvoorbeeld in Fiesch of één van de autovrije bergdorpen zoals Riederalp of de Bettmeralp.
Houdt er rekening mee dat deze dorpen dus niet met de auto toegankelijk zijn en je afhankelijk bent van de kabelbanen. Qua bagage gaat dit over het algemeen makkelijk; er zijn bagage karren en je kunt soms ook een e-taxi nemen (betaald). Vooral Riederalp en Bettmeralp vonden we erg gezellig met speeltuintjes, leuke restaurants en winkeltjes.
Bij Riederalp is ook een supermarkt waar je vrijwel alles kunt krijgen, maar de prijzen liggen daar wel hoger dan in het dal. Wij hadden graag in Riederalp overnacht, maar dat was niet mogelijk doordat Mano meedeed aan het trailrunevent en hij al om 6 uur in de ochtend moest starten.
Ons chalet in Fiesch
Wij verbleven in het dal in Fiesch en hadden daar een perfect chalet (chalet Träumli en via de website van de Aletsch Arena te vinden en te boeken). Het chalet heeft 2 keurige slaapkamers, een balkon met veel zon, een prima keuken met ook oven.
Voordeel is dat we gewoon met de auto het chalet konden bereiken en in het dorp was een grote Coop supermarkt (met best acceptabele prijzen). Vanuit ons chalet wandelden we in 10 minuten (wel wat omhoog / omlaag) naar het treinstation (Feriendorf Fiesch) of de gondel. Daarmee was het voor ons een perfecte uitvalsbasis. Het 3-kamer appartement waar wij verbleven was voor 4 nachten zo’n 600 CHF.
Dit chalet maar ook tal van andere kan je makkelijk vinden via de website van de Aletsch Arena. Ook via booking,com kan je veel appartementen en chalets vinden. Kijk dus goed wat de locatie is van je chalet en of het in de buurt is van het treinstation of gondel (en of het dus in een autovrij dorp ligt of in het dal). Tip, boek je accommodatie echt op tijd, tenminste een half jaar van tevoren (maar liever nog eerder!).
Meer foto’s of video’s zien van ons chalet? Check dan hier de opgeslagen instastory en volg ons meteen om in de toekomst geen tips meer te missen!
Campings in de Aletsch Arena
Wij hebben zelf niet op de camping gestaan, maar kregen wel tips van andere Nederlands die we spraken: camping Giessen. Deze camping ligt prachtig tussen de bergen in het mooie Bintal op zo’n 1450 meter hoogte. Prachtige wandelingen starten meteen vanaf de camping. Er is verzorgd en schoon sanitair en er heerst een gemoedelijke sfeer. Enige nadeel, de camping ligt wel op zo’n 24 auto minuten vanaf Fiesch, waar de kabelbaan vertrekt. Er is wel een busstop bij de camping.
Een andere optie is camping Eggishorn Mossji. De camping ligt in Fiesch aan een riviertje en heel dicht bij de gondel in Fiesch. De reviews zijn echter wisselend, we hebben zelf geen ervaring met deze camping.
Een overzicht van campings vind je ook hier op de website van de Aletsch Arena.
Aletsch explorer pass
De kabelbanen zijn in de Aletsch Arena in de zomer helaas niet gratis, maar er is wel een Aletsch explorer pass die voor gezinnen erg interessant is. Deze pas kan je aanschaffen voor meerdere dagen. Er is ook een speciaal family ticket, waarbij de kids gratis zijn. Hier op de website van de Aletsch Arena vind je alle informatie en prijzen.
Tip: neem bij de VVV ook de gratis panoramacard mee, een super handige plattegrond waarop de gondels, viewpoints en wandelingen staan.
Slecht weer programma
Wij hadden het geluk dat we prachtig weer hadden, maar dit kan natuurlijk ook anders zijn. Hieronder nog tips voor een regenachtige dag:
Gletschiland
Gletschiland is gelegen in sportcentrum Bachtla in Bettmeralp. Dit sportcentrum (waar overigens ook een zwembad bij gevestigd is) ligt tegen de lift aan, aan de rand van het dorp. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom in Gletschiland en betalen CHF 10,- per dag. Als ouder/begeleider mag je wel gratis mee naar binnen. Meer informatie is hier te vinden.
Naar de Aletsch Arena met kinderen ‘on a budget’
We krijgen vaak de vraag of een vakantie naar Zwitserland niet heel duur is. Dat is echt wat je er zelf van maakt. Een vakantie naar de Aletsch Arena met kinderen is zeker betaalbaar, hieronder een aantal tips daarvoor:
- Boek een appartement / chalet in het dal, bv. in Fiesch (vaak wat goedkoper dan in de bergdorpen) met eigen keuken zodat je ’s avonds zelf kunt koken. Ons 3-kamer appartement was voor 4 nachten nog geen 650 CHF. Een andere optie is de camping in Giessen, zo’n 40 CHF per nacht o.b.v. 2 volwassenen, 2 kids, een caravan, stroom en toeristenbelasting.
- Boek het appartement / chalet ruim op tijd via de website van Aletsch Arena of via booking.com (bij dit laatste kan je vaak nog last minute gratis annuleren). Ook voor een kampeerplek is vooraf reserveren aan te raden.
- Neem (bepaalde) boodschappen mee vanuit Nederland, vooral chips, vlees en groente zijn in Zwitserland (fors) duurder. Andere producten zijn redelijk gelijk, zoals brood en zuivelproducten.
- Ga picknicken tijdens de wandeling en neem je eigen worstjes mee om te grillen (en aansteker). Er zijn prachtige picknickplekken waar je gratis hout kunt gebruiken. Super leuk om met de kids te doen en het bespaart een lunch in het restaurant.
- Schaf de Aletsch explorer pass aan, waarmee je – na aanschaf – gratis gebruik kunt maken van de gondels en het openbaar vervoer. Duurzaam, relaxed en het bespaart brandstof en parkeergeld.
- Ga naar gratis uitjes, zoals bijvoorbeeld de hangbruggen, Zauberwald of het Alpenmuseum.
- Check bij je provider of Zwitserland in je belbundel zit, Zwitserland behoort officieel niet tot de EU, dus sommige providers hanteren andere regels voor bellen en wifi gebruik.
Het gekke is, dat we vaak in Zwitserland goedkoper uit zijn dan tijdens een vakantie naar Oostenrijk of Italië (zeker als de gondels gratis zijn). Juist door het dure imago zijn we in Zwitserland veel prijsbewuster en gaan we in andere landen veel makkelijker ‘even op het terras zitten’. Helaas zijn daar de prijzen ook gestegen en is het verschil met Zwitserland steeds kleiner geworden.
Meer tips hoe een gezinsvakantie in Zwitserland zeker betaalbaar is? Lees dan ook hier ons aparte blog over tips voor een betaalbare gezinsvakantie in Zwitserland.
Ligging van de Aletsch Arena
Vanaf Utrecht is de Aletsch Arena zo’n 900 kilometer. Wij combineerden de Aletsch Arena met regio Saas-Fee, dat was een perfecte combinatie.
Bereikbaarheid van de Aletesch Arena met de trein:
De Aletsch Arena is ook per trein perfect bereikbaar, je zou ook kunnen kiezen om een deel met de Nightjet te doen. Lees hier ons aparte blog van de Nightjet naar Zwitserland. Ter plaatse hebben wij ook vrijwel alles gedaan met de trein. Met de Aletsch Arena Explorer card was naast de gondels, ook het OV (bus en trein) gratis, dit was perfect!
Meer lezen
We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:
- Naar Saas-Fee in de zomer (gratis bergbanen!)
- Naar Davos-Klosters met kinderen in de zomer
- Naar Flims-Laax met kinderen in de zomer
- Of ga meteen naar alle blogs over Zwitserland met kinderen
Dit blog is in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening. Ook kunnen er in dit blog affiliate links staan. Maak je een boeking via zo’n link betaal jij niks extra maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst bergen reisinspiratie blijven delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link.