Wintercover_01 Arosa
Monte Bondone: klein maar fijn skigebied naast Trento in de Dolomieten
Monte Bondone uitzicht

Monte Bondone: klein maar fijn skigebied naast Trento in de Dolomieten

Italië 20 december 2023

Een stedentrip combineren met skiën? Wanneer je naar Trento gaat kan dit. Wie vanuit Trento de bergpas op rijdt naar Vason komt terecht in Monte Bondone. Monte Bondone is met zo’n 20 kilometer aan pistes ideaal voor een combinatie met het bezoeken van de stad Trento of gewoon lekker een aantal dagen skiën. In december 2023 bezochten Manolito en onze dochter van 4 Monte Bondone.

Monte Bondone uitzicht
Zij heeft er in ieder geval zin in!

Monte Bondone: klein maar fijn skigebied in Trento

Trento is een plaats die bij een groter publiek bekend is. Trento is namelijk de hoofdstad van de gelijknamige regio, telt circa 100.000 inwoners en ligt aan de oever van de Adige rivier. Deze oude stad telt vele kerken en architectonische monumenten in gotische en renaissancestijl. Vanzelfsprekend is er dan ook veel te doen in deze stad. Denk bijvoorbeeld aan het Museo delle Scienze en natuurlijk de kerstmarkten in de winter. Wijnliefhebber? Dan kan je in Trento uiteraard terecht voor de Trentodoc.

Verder naar Vanese

Gezien we maar 2,5 dag in Monte Bondone zijn hebben we helaas geen tijd om door Trento te struinen. Deze activiteit blijft nog even op onze verlanglijst staan. We rijden namelijk omhoog naar Monte Bondone, ook wel Alpe die Trento genaamd. Ofwel, de ‘huisberg’ van Trento. Niet verwonderlijk natuurlijk dat vele inwoners van Trento en omgeving in hun vrije tijd de berg op gaan.

Vanuit Trento is het één lange slingerweg omhoog waar je zo’n half uur over doet met de auto. Via een steile weg met vele haarspeldbochten passeren we de dorpen Sardagna en Candriai om vervolgens bij Vanese al de piste te zien liggen langs de weg. Nog even verder omhoog door Norge en we bereiken uiteindelijk Vason op een hoogte van 1.654 meter.

Monte Bondone bergpas
Onderweg kom je langs de piste. Hier krijg je toch zin van om te skiën?

Vason is een gehuchtje wat vooral bestaat uit enkele hotels, pizzeria’s en skiverhuur. Weet dat er op de berg of in de dorpen die we onderweg passeren geen tankstation is. Tank of laad dus indien nodig even in het dal want het is een aardige klim omhoog.

Vason: gehucht op 1.654 meter

We overnachten in Vason. Dit kleine dorpje is in de winter volledig ingesteld op de wintersport en in de zomer op de bergactiviteiten. Bijkomend voordeel van de kleinschaligheid is dat je nooit ver hoeft te lopen om te kunnen skiën. Kortom, je kan de auto lekker laten staan tijdens je verblijf.

Monte Bondone Vason
Hier zie je Vason liggen vanaf de piste.

Wintersport in Italië

Wanneer ik schrijf over mijn wintersporten in Italië val ik eigenlijk altijd een beetje in herhaling. Hier ook dus. Wintersport in Italië is namelijk zon, goed geprepareerde pistes en lekker eten en drinken. Wanneer ik naar Trento rijd (we komen dan vanuit Paganella Ski) zie ik geen sneeuw om me heen en schijnt de zon volop. Naarmate we omhoog rijden tot ruim 1.600 meter wordt het landschap witter en ontstaat de fijne combinatie van sneeuw en zon.

Eten en drinken in Monte Bondone

Monte Bondone is met haar 20 kilometer aan pistes geen groot gebied. Er zijn aan de piste 3 restaurants te vinden. Dit zijn:

  • Il Bondonero Ski Bar
  • 2098 Al Sole
  • Rocce Rosse Mountain Lodge

Wij komen vooral bij Il Bondonero Ski Bar. Deze kleine bar met terras voor de deur ligt naast het kinderland, kinderopvang en is tevens het dagelijkse startpunt wanneer we de pistes op gaan.

Monte Bondone restaurant
Hier zie je Il Bondonero liggen vanaf de piste

Het restaurant 2098 Al Sole ligt op een gelijknamige hoogte en tevens de top van het gebied. Gelet op de pittige rode afdelingen vanaf dit restaurant én ik alleen met onze dochter van 4 ben laat ik dit restaurant even voor wat het is. Op de foto’s ziet de Rocce Rosse Mountain Lodge er super uit, echter is de rode piste er naartoe nog dicht en daardoor het restaurant ook gesloten.

Eenvoudig en betaalbaar

We bezoeken de Il Bondone Ski Bar regelmatig. Iedere ochtend als A. met haar les begint loop ik er even naar binnen voor een heerlijke espresso (1,50 euro). Tussen de middag is dit ook gelijk onze lunchplek. De menukaarten aan de wand maken het zoeken makkelijk en het aanbod is reuze. Van panini’s tot pizza’s en friet. Ik bestel aan de bar en haal met de bon het eten op zodra het nummer omgeroepen wordt. Het eten is eenvoudig, maar ik vind het prima. Met name de tosti’s (5 euro) zijn favoriet. Prima eigenlijk, want met uitgebreide warme maaltijden zit A. vaak na een paar happen vol (wat zonde is).

Monte Bondone: onderdeel van Skirama Dolomiti

Monte Bondone maakt onderdeel uit van het grotere Skirama Dolomiti met 380 kilometer pistes. Ieder gebied heeft zijn eigen eigenschappen, maar een aantal zaken hebben ze gemeen: zon, zeer goed geprepareerde pistes en lekker eten. Lees alles over Skirama Dolomiti en haar gebieden in ons blog over Paganella Ski.

Ik kneep hem eerlijk gezegd nog wel even voor de pistes begin december. Met het moment dat de Alpen en Dolomieten insneeuwden kijk ik vaker en vaker op de lokale webcams. Zo zie ik ook dat Monte Bondone een enorme plens warm water over zich heen krijgt begin december en alles wat wit was veranderd in groen en bruin. Echter daalden de temperaturen daarna, viel er iets sneeuw en heeft men het in zeer korte tijd vooral elkaar gekregen om de meeste pistes perfect besneeuwd en geprepareerd te krijgen. Mijn angst begin december bleek gelukkig onterecht en ik was blij dat Monte Bondone 100% voorzien is van sneeuwkanonnen.

Monte Bondone piste
De piste ligt er in de ochtend weer heerlijk bij.

Monte Bondone: ideaal voor beginners en gevorderden

Zoals ik al schreef: Monte Bondone is niet het grootste skigebied. Echter hebben we ons hier goed vermaakt. Vooral voor A. was dit gebied erg leuk. Vanuit het hotel lopen we iedere ochtend naar ons startpunt bij de Il Bondone Ski Bar en skiën direct de blauwe (F) piste op. Deze brede blauwe piste die gevarieerd is van redelijk vlak tot een paar steilere stukken is perfect voor A. Ze leert snel de piste kennen en wil eigenlijk telkens dezelfde ronde (onderaan de piste pak je de stoeltjeslift 3-Tre) doen. Wij variëren de blauwe F met de blauwe M (zelfde lift, andere route) en af en toe probeert ze ook een korte rode piste. Ski je na de blauwe piste (piste wordt dan rood) helemaal door naar het dal, dan pak je een 2-zits liftje weer omhoog.

Monte Bondone liftje
Een beetje retro, maar heerlijk met het gezicht in de zon weer omhoog.

Ook de gevorderden kunnen hun gang gaan in Monte Bondone. Door vanaf het beginpunt niet naar beneden te gaan maar de stoeltjeslift omhoog te pakken (Palon) bereik je het startpunt voor een aantal uitdagende rode pistes. De scheenbeschermers die velen dragen verklappen het niveau.

Ook aan de kleinsten is gedacht

Veel skilessen vinden plaats op de brede blauwe piste (F). Deze kan je helemaal naar beneden nemen tot aan de 3-Tre lift omhoog, maar ook kan je na een kort stukje weer met de band omhoog. Er liggen naast deze pisten 2 banden waarmee je omhoog kan zodat je enkel het brede beginstuk skiet.

Monte Bondone band
En weer omhoog.

Mocht de piste nog te spannend zijn of het wordt de eerste keer op ski’s, dan is de met netten omringde oefenweide een goede optie. Deze ligt eveneens naast de Il Bondone Ski Bar waar je de piste op komt. Met een korte band ga je omhoog en kom je in het domein van Selva de vos, tevens de mascotte van Monte Bondone.

Leren skiën in Monte Bondone

Met haar 4 jaar komt A. inmiddels de blauwe piste goed af, maar ze kan natuurlijk nog de nodige les gebruiken. Daarom gaat ze in Monte Bondone ook nog op skiles. In Monte Bondone kan je kiezen uit vier scholen voor reguliere les en voor cross country:

Wij gaan naar Crystal Ski (in Italië genaamd Cristallo). Voordat we kunnen starten halen we eerst even ski’s en schoenen op bij de gelijknamige winkel. Cristallo zit gevestigd aan Strada di Vason 110 aan het kerkplein. Kijk als je hier naartoe gaat ook even naar de mooie houten kerk die ernaast gevestigd is met een fantastisch uitzicht.

Monte Bondone skiverhuur
Jaa die wil ik!

Nadat we kennismaken met de skileraar demonstreert A. vast even hoe ze haar ski’s al zelf kan vastklikken. Wat mij opvalt is dat iedereen hier perfect Engels spreekt, zowel de leraren als in de horeca en in het hotel. De skilessen starten overigens weer op de plek naast de bar waar we de dag beginnen.

Skilessen bij Cristallo

Lessen zijn hier zowel in groepsverband als privé te boeken. Een privéles boek je hier in het laagseizoen al voor 42 euro per uur waarbij de prijs oploopt tot 18 euro wanneer je de les met z’n vijven boekt. In het hoogseizoen liggen de prijzen iets hoger.

Vertrouwen is snel gewonnen

Het vertrouwen tijdens de skiles is snel gewonnen en A. doet keuring alles wat de skileraar haar opdraagt. En niet onbelangrijk: ze hebben de nodige lol samen. Keer op keer wordt de blauwe afdaling genomen, mag A. en keertje oefenen in het funpark, proberen we de rode piste en wordt haar geleerd de ski’s meer naast elkaar te zetten.

Net als in Paganella Ski, waar we voor Monte Bondone waren, ook hier geen probleem met een skileraar die geen Nederlands spreekt. A. heeft het enorm naar haar zin en begrijpt goed wat ze moet doen tijdens de skiles.

Skipassen Monte Bondone

Omdat Monte Bondone onderdeel uit maakt van Skirama Dolomiti zijn een aantal voordelen gelijk aan andere regio’s. Voordelen in Monte Bondone zijn:

  • Gratis skipas voor kind tot 8 jaar bij een betalende volwassene
  • 30% korting op een skipas voor kids van 8-16 jaar
  • Dubbele skipas voor ouders met kinderen tot 3 jaar zodat 1 van de ouders bij het kind kan blijven, de ander kan skiën en men elkaar kan afwisselen

Leuk om te weten: Monte Bondone in de zomer

Wij bezochten Monte Bondone in december en kwamen natuurlijk voor de sneeuw. Echter zag ik in ons hotel op het scherm bij de receptie al mooie beelden van de zomer voorbij komen. De regio biedt met name vele wandelmogelijkheden.

Monte Bondone zomer
Dit bord verklapt de mogelijkheden in de zomer.

Daarnaast heeft Monte Bondone in de zomer van 2023 de nodige aandacht gehad gezien men in etappe 16 van de Giro d’Italia de stevige slotklim nam naam Monte Bondone waar ook de finish gelegen was.

Onze conclusie

We hebben wederom heerlijke dagen gehad op de Italiaanse pistes. De combinatie van een goede kwaliteit van de piste (zeker zo vroeg in het seizoen) en hoeveelheid zon maakten deze dagen heerlijk. Monte Bondone is een klein gebied waar de kids zich perfect vermaken (zoveel kilometers aan piste hebben ze niet nodig). Ook voor de beginners zijn er voldoende mogelijkheden. Klein kritisch puntje is dat de toiletvoorzieningen op de piste minimaal zijn waardoor ik met A. een keer naar het hotel ging. Voordeel dan weer is dat het hotel maar 290 meter lopen was.

Als ervaren skiër vind ik het gebied wat klein voor een hele week. Maar het fijne is dat de regio goed combineerbaar is met een andere regio van Skirama Dolomiti (denk aan Paganella Ski op een uurtje rijden) of een bezoek aan de stad Trento. Zo kan je een leuke afwisselende wintersport beleven die ook nog eens prima betaalbaar is gezien de prijzen zeer acceptabel zijn wanneer je ze met andere wintersportlanden en -regio’s vergelijkt.

Monte Bondone: handig om te weten:

Ligging Vason in het gebied Monte Bondone: afstand vanaf Utrecht circa 1.084 kilometer.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in Italië. Kijk hieronder voor meer inspiratie voor de winter of zomer.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Manolito (1983) is bergfanaat en oprichter van Kidsindebergen. Samen met mijn vrouw Yvonne en onze kids van 9 en 4 trekken we zo vaak mogelijk de bergen in. Ik ben gek op actieve bergvakanties, lange afstanden trailrunnen, meters maken op de pistes, authentieke plekken en berghutten en lekker eten na een actieve dag buiten.

Deel deze blog met je vrienden: