Kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm: 10x de leukste op een rij!
Ook bij expeditie Kodok zijn allerlei activiteiten onderweg.

Kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm: 10x de leukste op een rij!

Oostenrijk 20 september 2021
Lengauer Hof is een kleurrijk typisch Oostenrijks chalet.
Perfecte locatie
Familienhotel Lengauer Hof, een fijn kinderhotel in Saalbach Hinterglemm in Oostenrijk

Tijdens onze zomervakantie in Saalbach Hinterglemm verbleven wij in Familienhotel Lengauer Hof.

Op zoek naar kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm? Wij bezochten deze regio in de zomer en hebben 10 kindvriendelijke wandelingen voor je op een rijtje gezet. Hieronder, in willekeurige volgorde, een overzicht van de leukste kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm.

Saalbach Hinterglemm in Oostenrijk, volop wandelmogelijkheden in de zomer

Saalbach Hinterglemm is een heerlijke zomerbestemming voor gezinnen. Er is hier van alles te doen, voor jong én oud. Al eerder schreven we over alle gave activiteiten bij ’the end of the valley’. In dit blog gaan we in op de vele gezinswandelingen die er zijn.

Eerst nog even wat algemene informatie over deze veelzijdige familiebestemming. Saalbach Hinterglemm ligt in het Salzburgerland in Oostenrijk. Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat het uit de dorpen Saalbach en Hinterglemm. Het wordt omgeven door de indrukwekkende bergen van de Pinzgauer Grasberge en de Kitzbüheler Alpen wat verderop.

Wil je meteen een indruk van de kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Kids Hiking Challenge

In de zomer zijn er volop kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm. Een aantal daarvan maken deel uit van de speciale ‘kinder hike challenge’. Deze bestaat uit 5 uitdagende en gethematiseerde gezinswandelingen.

Bij elke wandeling zijn er een aantal controlepunten, waar je je wandelkaart moet ‘knippen’. De Kids Hiking Challenge folder, met daarin ook de controleposten, kan je vooraf ophalen bij het VVV kantoor in Saalbach Hinterglemm.

Voor elke wandeling kunnen de kinderen punten verdienen. Hebben ze 2 wandelingen volbracht? Dan kunnen ze bij hetzelfde VVV kantoor een bronzen medaille ophalen. Hebben ze 3 wandelingen gelopen? Dan levert dat een zilveren medaille op. Hebben ze 4 of meer wandelingen gewandeld? Dan krijgen ze een gouden medaille.

Kindvriendelijk wandelingen in Saalbach Hnterglemm? Die zijn er volop, waaronder de Kids Hiking Challege.
Kindvriendelijk wandelingen in Saalbach Hnterglemm? Die zijn er volop, waaronder de Kids Hiking Challege.

1 Treetop Path wandeling  

De Treetop wandeling is de eerste wandeling van de Kids Hiking Challenge. De naam geeft het al een beetje aan, dit is de boomtoppenwandeling die start bij ’the end of the valley’. De start van de wandeling is heel spectaculair, de wandeling start bij de Golden Gate Bridge op zo’n 42 meter boven de grond.

Via deze brug steken we de vallei over en komen we aan de andere kant van het dal. Hier start het ‘waldlehrpfad’. Met veel trappen klimmen we omhoog tot aan de boomtoppen, zo’n 30 meter boven de grond. ”Kijk mama, ik kan ze bijna aanraken!” roept D. enthousiast.

Op de route zijn allerlei informatieborden en zijn er ook leuke speelstations. ”Maar ik moet toch ook mijn kaart knippen?” vraagt D. Gelukkig, iets verderop zien we ook een rode kast hangen met een kniptang. Zorgvuldig knipt hij het eerst controle symbool op zijn kaart af.

Via wederom een aantal trappen dalen we rustig af, op het einde komen we nog bij een behendigheidsparcours. Daar is het concentreren en balanceren op wiebelende boomstammen.

Treetop path wandeling, praktische informatie

 • Startpunt van de wandeling: de wandeling start bij de Golden Gate Bridge bij ’the end of the valley’. Hoe je daar precies komt lees je hier in ons aparte blog erover.
 • Lengte van de wandeling: het Treetop Path is zo’n 1,5 kilometer lang.
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, maar wel veel trappen.
 • Bijzonderheden: het treetop path gaat over de Golden Gate Bridge en boomtoppenpad. Hiervoor moet je entree betalen. Volwassen vanaf 16 jaar betalen 11 euro en kinderen vanaf 4 jaar betalen 7,50 euro (prijspeil 2022). De wandeling is niet geschikt voor wandelwagens, bij de kiosk kan je wel gratis een rugdrager lenen (o.b.v. beschikbaarheid).
 • Meer informatie vind je hier op deze website.
De Treetop Path start bij 'the end of the valley' in Saalbach Hinterglemm.
De Treetop Path start bij ’the end of the valley’ in Saalbach Hinterglemm.
Bij deze wandeling loop je tussen de boomtoppen, op wel 42 meter boven de grond.
Bij deze wandeling loop je tussen de boomtoppen, op wel 42 meter boven de grond.
Onderweg komen we allerlei leuke spellen tegen.
Onderweg komen we allerlei leuke spellen tegen.
Bij het eindpunt van de wandeling is nog een uitdagend behendigheidsparcours.
Bij het eindpunt van de wandeling is nog een uitdagend behendigheidsparcours.

2 Educational Hiking Trail 

De tweede wandeling van de Kids Hiking Challenge is de Educational Hiking Trail. Deze wandeling begint aan het einde van ’the end of the valley’. Een familiewandeling waarbij je onderweg van alles kunt leren van de flora en fauna in deze omgeving.

Onderweg zien we verschillende informatieborden. Ik vind het best interessant om te lezen, maar onze kleuter heeft aanzienlijk minder interesse. Gelukkig maakt het ‘spannende paadje’ veel goed. Er zijn verschillende houten, smalle bruggetjes en dan moeten we via grote keien weer een riviertje oversteken.

De omgeving is echt prachtig, vooral het tweede deel van de wandeling als we al wat hoger zijn geklommen. We hebben prachtig uitzicht op de ruige bergen om ons heen en de koeien die rustig aan het grazen zijn op de groene almweides. Halverwege komen we nog langs een restaurantje, maar die is als wij er zijn helaas gesloten.

Educational Hiking trail, praktische informatie

 • Startpunt van de wandeling: helemaal aan het einde van ’the end of the valley’. Eerst volg je het brede pad dat voorbij Teufelswasser loopt. Aan de rechterkant passeer je een klein kapelletje, je blijft rechtdoor lopen. Na ongeveer 10 minuten wandelen zie je het startpunt van de Educational Hiking Trail.
 • Lengte van de wandeling: de Educational hiking trail is zo’n 2 kilometer lang, hij eindigt bij restaurant Lindlingalm waar ook het treintje weer terug gaat naar de grote parkeerplaats bij het begin van het dal.
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, maar de wandeling gaat wel wat omhoog
 • Bijzonderheden: de wandeling is niet geschikt voor wandelwagens, het eindpunt is Lindlingalm, hier kan je wat eten of drinken. Het restaurant heeft een mooi terras en een kleine speeltuin voor de kids.
De Educational Trail is een mooie gezinswandeling die start bij 'the end of the valley'.
De Educational Trail is een mooie gezinswandeling die start bij ’the end of the valley’.
Het educational path is erg afwisselend en gaat over 'spannende' smalle bruggetjes..
Het educational path is erg afwisselend en gaat over ‘spannende’ smalle bruggetjes.
Onderweg zijn er genoeg plekjes om even van het uitzicht te genieten.
Onderweg zijn er genoeg plekjes om even van het uitzicht te genieten.

3 Fairytale Forest

Fairytale Forest is de 3e wandeling van de Kids Hiking Challenge. Helaas hadden we geen tijd om zelf deze wandeling te maken, maar hieronder lees je wel wat algemene informatie.

Zoals de naam al doet vermoeden gaat de Fairytale Forest wandeling door het sprookjesbos in Saalbach Hinterglemm. Onderweg kom je de bekende sprookjes tegen zoals ‘Frau Holle’ en ‘Roodkapje’. Het sprookjesbos in vanaf nu ook in de winter geopend. Een impressie daarvan zie je in het filmpje hieronder.

Marchenwald, praktische informatie

 • De ingang van het sprookjesbos is direct naast het sportcentrum in Hinterglemm, hier kan je ook prima parkeren.
 • Lengte van de wandeling: de Marchenwald wandeling is zo’n 1.4 kilometer lang.
 • Duur: zo’n half uur zonder pauzes
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk, het pad stijgt en daals zo’n 50 meter
 • Bijzonderheden: de wandeling is niet geschikt voor wandelwagens

4 Summit victory Zwölferkogel

De Summit victory Zwölferkogel maakt ook onderdeel uit van de Kids Hiking Challenge maar is wel echt een moeilijkere wandeling dan de voorgaande. Goede wandelschoenen zijn bij deze wandeling echt noodzakelijk.

De wandeling start bij het bergstation van de 12er Kogel gondelbaan. Vanaf hier gaat de wandeling eerst naar het bergtopkruis van de Zwölferkogel. Vervolgens daalt het pad weer wat af en ga je bij de splitsing rechtaf naar de Hoge Penhab. Dan volgt nog een korte, steile klim naar de top op ruim 2100 meter met prachtig uitzicht.

Summit victory Zwölferkogel, praktische informatie

 • Het startpunt van de wandeling is het bergstation van de 12er Kogel gondelbaan.
 • Lengte van de wandeling: de wandeling is zo’n 3,1 kilometer lang.
 • Moeilijkheidsgraad: moeilijk, goede bergschoenen zijn vereist
 • Hoogtemeters: 235 meter
 • Bijzonderheden: de wandeling is niet geschikt voor wandelwagens

5 Summit victory Schattberg

De Summit victory Schattberg is ook één van de wandelingen van de Kids Hiking Challenge. De wandeling is niet heel moeilijk maar goede wandelschoenen zijn wel wenselijk. Deze wandeling combineert de oostelijke, westelijke en middelste top van de Schattberg. Bovenop de berg is er uiteraard een checkpoint voor de Kids Hiking Challenge.

Summit victory Schattberg, praktische informatie

 • Het startpunt van de wandeling is het bergstation van de Schattberg X-press. Het eindpunt van de wandeling is het bergstation van de Westgifpelbahn, daar kan je de bergbaan weer naar beneden nemen. Heb je de auto bij het dalstation geparkeerd, houdt er dan rekening mee dan je de bus moet nemen naar het andere dalstation.
 • Lengte van de wandeling: de wandeling is zo’n 3,1 kilometer lang.
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk maar goede bergschoenen zijn wel wenselijk
 • Hoogtemeters: 290 meter
 • Bijzonderheden: de wandeling is niet geschikt voor wandelwagens

6 Motivity Path

Een super leuke gezinswandeling, de laatste van de Kids Hiking Challenge. Op deze wandeling wordt vooral de motoriek van de kids (en wellicht jezelf) erg op de proef gesteld. Onderweg zijn er 24 leuke en uitdagende speelstations. Zoals een spinnenweb, rek- en strekoase, waterskimuur, en 3D-coördinatieklimmen. Er is bij deze wandeling zelfs een kitesurfstimulator.

De Motorrikweg ligt bij de Saalbachpromenade tussen Jausern en Saalbach, het VVV kantoor waar je de Kids Hiking Challenge folder kunt ophalen ligt hier vlakbij.

Wil je een impressie van deze kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm in de winter? Bekijk dan het filmpje hieronder.

7 Montelino’s adventure path

Naast de wandelingen van de Kids Hiking Challenge zijn er ook nog aantal andere kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm. Eén daarvan is Montelino’s adventure path. Een thematische wandeling waarin het draait om de kleine clown Montelino.

Deze kleine clown wilde alleen nog maar gamen en raakte daardoor al zijn vrienden en speelgoed kwijt. De clown was daardoor heel verdrietig en nu wordt de kinderen gevraagd om tijdens de wandeling op zoek te gaan naar zijn vrienden en het speelgoed.

De wandeling begint bij het bergstation van de Kohlmais. Hier is meteen het eerste speelstation met een graag boek waarin het verhaal wordt beschreven. Onze kleuter rent er op af. Vanaf dit speelstation dalen we langzaam af.

Even wat drinken bij de Panorama alm

Halverwege de wandeling komen we langs een gezellige berghut met een mooie grote speeltuin. Het is de Panorama alm. Na hier wat gedronken te hebben wandelen we door naar het middenstation, dit is tevens het eindpunt van de wandeling.

Montelino’s adventure path, praktische informatie

 • Het startpunt van Montelino’s adventure path is het bergstation van de Kohlmais. De wandeling daalt af via een breed pad naar het middenstation.
 • Lengte van de wandeling: de wandeling is zo’n 2,5 kilometer lang.
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Bijzonderheden: de wandeling is ook geschikt voor wandelwagens
Montelino’s adventure path is een kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm waar clown Montelino centraal staat.
Montelino’s adventure path is een kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm waar clown Montelino centraal staat.
Onderweg komen we allerlei leuke speelstations tegen.
Onderweg komen we allerlei leuke speelstations tegen.
Hier in het Toverbos moeten we op zoek naar de dieren.
Hier in het Toverbos moeten we op zoek naar de dieren.
Halverweg is de Panorama alm, een bergrestaurant met leuke speeltuin voor de kids en heerlijk zitten voor de ouders.
Halverweg is de Panorama alm, een bergrestaurant met leuke speeltuin voor de kids en heerlijk zitten voor de ouders.

8 Expedition Kodok

Ook Expeditie Kodok is een leuke kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm. Ook dit is een thematische wandeling, waarbij Kodok de Kobold centraal staat. Hij heeft geheimzinnige krachten en haalt gemene streken uit op de berg.

Tijdens de wandeling moeten de kinderen op zoek naar de magische kristallen, zodat Kodok zijn toverkrachten verliest. Bij het dalstation krijgt onze kleuter een ‘echte’ schatkaart. De wandeling kan je ook met een GPS apparaat lopen. Dit is voor onze kleuter nog wat te moeilijk, dus wij gebruiken alleen de schatkaart.

D. houdt zijn schatkaart goed vast en we nemen de Reiterkogelbaan omhoog. Daar begint de wandeling. Het eerste stuk is nog een breed pad, D. begint al een beetje te sputteren want brede paden vindt hij saai. Daarna gaat de wandeling over in een smal pad en zijn er ook allemaal speelstations, zoals een behendigheidsspel of klimmen met touwen.

We moeten zelfs door een nauwe kloof en horen het geluid van een grommende beer. Het einde van de wandeling vindt onze kleuter het leukste. Daar is een heus waterkanon waar je mee kunt schieten.

Expeditie Kodok, praktische informatie

 • Het startpunt van Expeditie Kodok is het bergstation van de Reiterkogel bergbaan.
 • Lengte van de wandeling: de wandeling is zo’n 3 kilometer lang.
 • Moeilijkheidsgraad: makkelijk
 • Bijzonderheden: de wandeling is niet geschikt voor wandelwagens. Je kan deze wandeling met of zonder GPS doen. Een GPS kan je gratis lenen bij het dalstation, met een identiteitsbewijs als borg. Aan het einde van de wandeling is een mooi restaurant met terras in de zon. 
Bij het dalstation van Hinterglemm kan je kiezen om een schatkaart te gebruiken of een GPS.
Bij het dalstation van Hinterglemm kan je kiezen om een schatkaart te gebruiken of een GPS.
Expedition Kodok is weer een hele kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm.
Expedition Kodok is weer een hele kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm.
Ook bij deze wandeling is onderweg weer van alles te doen.
Ook bij deze wandeling is onderweg weer van alles te doen.
Bij het einde van deze kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm is zelfs een waterkanon.
Bij het einde van deze kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm is zelfs een waterkanon.

9 Wildlife trail 

Eén van de nieuwste familiewandelingen van Saalbach Hinterglemm is de Wildlife trail. Deze start bij het eindpunt van de educational trail in ’the end of the valley’. Ook hier geeft de naam al prijs wat je gaat zien tijdens deze wandeling: ‘Wildlife’.

Dat moet je wel met een korreltje zout nemen, want een deel van de dieren zijn mooi uitgesneden als een houten standbeeld. Kinderen kunnen bij het startpunt van de wandeling een Wildlife quiz-folder meenemen. Hierop staan allerlei vragen die ze tijdens de wandeling moeten beantwoorden. Alles goed? Dan zijn ze een echte ‘wildlife-ranger’ geworden en ontvangen ze een mooie medaille.

De Wild Life trail is ook een kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm en start bij 'the end of the valley'.
De Wild Life trail is ook een kindvriendelijke wandeling in Saalbach Hinterglemm en start bij ’the end of the valley’.

10 Escape trail ‘Path of the smugglers’

Vanaf juli 2022 heeft Saalbach Hinterglemm er een spannend avontuur bij. De Escape trail ‘Path of the smugglers’. Deze escape trail is een mix van avontuur, een speurtocht en een puzzelrally, waarbij het allemaal draait om het verhaal van Anna de smokkelaar.

Zij stuurt in het het jaar 1765 per ongeluk een roep om hulp naar het jaar 2022. De jonge Anna vecht namelijk voor haar plaats in het herendomein van de sumpters. Op weg met haar muildieren, volgeladen met brandewijn, wordt ze door sergeant Konrad betrapt zonder wijnkaart en gevangen gezet wegens smokkel. Of is het diefstal en kan Anna er niks aan doen? Johann de inpakker en Michl de herbergier bevestigen de beschuldiging met hun verklaringen, maar dominee Thaddeus vindt dit verdacht…..

Escape trail Path of the smugglers, praktische informatie

De spellen van de escape trail zijn geschikt voor kleine groepen van 2 tot maximaal 8 personen. De escape trail duurt tussen de 3 en 5 uur, afhankelijk van het spel, conditie en vaardigheidsniveau van de deelnemers. De escape trail start bij de VVV van Saalbach Hinterglemm, waar je een rugzak met speelset kan ophalen.

Kindvriendelijke wandelingen in Saalbach Hinterglemm, zo maak je ze nog leuker

De bovenbeschreven wandelingen zijn allemaal erg leuk voor gezinnen, er is onderweg van alles te doen. Wil je toch nog tips voor wandelen in de bergen met kinderen? We schreven een uitgebreid blog met 23 tips, je leest hem hier.

Combineer regio Saalbach Hinterglemm met regio Saalfelden Leogang

Wij combineerden onze vakantie in Saalbach Hinterglemm met een aantal dagen in regio Saalfelden Leogang en regio Pillerseetal. Beide regio’s zijn ook echte aanraders voor gezinnen met kinderen en liggen op ongeveer een uur rijden vanaf Saalbach Hinterglemm . Nieuwsgierig geworden, lees dan hier ons uitgebreide blog over Saalfelden Leogang en hier ons uitgebreide blog van het Pillerseetal.

Ligging Saalbach Hinterglemm

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen tijdens een eerdere samenwerking met een derde partij en regio Saalbach Hinterglemm. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: