Lago di Pian Palù: een kindvriendelijke wandeling naar het stuwmeer in Val di Sole in Italië
Lago Pian Palù is een kunstmatig stuwmeer omgeven door hoge bergen.

Lago di Pian Palù: een kindvriendelijke wandeling naar het stuwmeer in Val di Sole in Italië

Italië 30 juni 2023

Lago di Pian Palù is een kunstmatig meer dat is ontstaan door een stuwdam. Het water is turquoise blauw en wordt omgeven door hoge bergen. Absoluut een aanrader om te bezoeken als je in regio Val di Sole bent. In dit blog lees je alles over het meer en de kindvriendelijke wandeling er naar toe.

Lago Pian Palù: een turquoise blauw stuwmeer in Val di Sole

Lago di Pian Palù ligt in regio Val di Sole in de Italiaanse Dolomieten, vlakbij het dorpje Pejo. Vanaf dit dorpje wordt het meer al duidelijk aangegeven op de bruine verkeersborden. Met de auto is het zo’n 10 minuten rijden vanaf het centrum van Pejo. De weg er naar toe is prachtig. De smalle, maar goed berijdbare en geasfalteerde weg, slingert tussen groene almweiden en bossen. Aan weerszijden omgeven door een prachtig berglandschap.

Wil je meteen een impressie van Lago Pian Palù? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Parkeren bij Fontanino en start van de wandeling

Onderweg kom je nog langs verschillende parkeerplaatsen en picknickplekken, maar we blijven rechtdoor rijden totdat we niet verder kunnen. We zijn dan aangekomen bij de parkeerplaats Fontanino, waar we de auto gratis kunnen parkeren.

Hier is de start van de wandeling naar het meer. Je kunt namelijk niet met de auto bij het meer komen. We steken het bruggetje over en gaan rechtsaf en volgen de bordjes naar Lago di Pian Palù. Het is een half uurtje even flink omhoog klimmen, want het meer ligt op zo’n 1800 meter. Het pad is niet moeilijk, ook met kinderen is het prima te doen.

De wandeling naar Lago Pian Palù start bij de parkeerplaats parkeerplaats Fontanino, waar we de auto gratis kunnen parkeren.
De wandeling naar Lago Pian Palù start bij de parkeerplaats parkeerplaats Fontanino, waar we de auto gratis kunnen parkeren.
Vanaf de parkeerplaats is het zo'n half uurtje omhoog lopen. Het pad is prima te doen, maar niet geschikt voor kinderwagens.
Vanaf de parkeerplaats is het zo’n half uurtje omhoog lopen. Het pad is prima te doen, maar niet geschikt voor kinderwagens.
Op de top, lopen we via een mooie almweide richting het meer.
Op de top lopen we via een mooie almweide richting het meer.

Aankomst bij Lago di Pian Palù

Na de klim van zo’n 30 minuten lopen we via een almweide richting het stuwmeer. Het is wat bewolkt als wij er zijn, maar ondanks dat heeft het water een prachtige smaragd groene kleur. De gids vertelt ons dat Lago di Pian Palù is gelegen in het Stelvio Nationaal Park en in de jaren vijftig is gebouwd. Het water van de rivier de Noce wordt gebruikt voor de productie van hydro-elektrische energie.

En daar in de verte ligt Lago Pian Palù, gelegen in het Stelvio Nationaal Park.
En daar in de verte ligt Lago Pian Palù, gelegen in het Stelvio Nationaal Park.
Lago Pian Palù is een kunstmatig stuwmeer omgeven door hoge bergen.
Lago Pian Palù is een kunstmatig stuwmeer omgeven door hoge bergen.

Wandelen langs de oevers van het stuwmeer

Via een mooie groene alm lopen we naar het meer. Rondom het meer loopt een mooie wandelpad, dat ook gebruikt wordt door mountainbikers. Het pad blijft vrijwel op dezelfde hoogte en is daardoor ook prima te doen met kinderen. Vanaf het pad heb je continue uitzicht op het meer, heel mooi. Soms breekt de zon even door en dan zijn de blauw-groene kleuren van het water nog mooier.

We lopen helemaal naar het einde van het meer, tot halverwege. Onderweg passeren we nog een mooie waterval. Halverwege, dus helemaal ‘achteraan’ het meer, lopen we richting het water. Een mooie plek voor een picknick of om even uit te rusten. We zoeken platte steentjes die we stuiterend over het water gooien en genieten van dit prachtige plekje. Ook wat kabbelde riviertjes komen hier uit in het meer.

Langs het meer loopt een mooi wandelpad, waar je ook mag mountainbiken.
Langs het meer loopt een mooi wandelpad, waar je ook mag mountainbiken.
Het pad is deels beschut maar je hebt ook mooi uitzicht op het meer.
Het pad is deels beschut maar je hebt ook mooi uitzicht op het meer.
We lopen helemaal tot het einde van het meer. Recht voor ons ligt nu de stuwdam, daar waar we naar boven zijn gelopen.
Recht voor ons ligt nu de stuwdam, daar waar we naar boven zijn gelopen.
Mooie plek voor een pauze en natuurlijk steentjes zoeken en gooien!
Mooie plek voor een pauze en natuurlijk steentjes zoeken en gooien!

Via dezelfde weg weer terug

Het is mogelijk om nog verder te lopen, aan de andere kant van het meer. Het pad gaat dan een stukje verder omhoog. Helaas zijn ze in de zomer 2023 bezig met werkzaamheden bij de dam en kan je daardoor niet een ‘rondje’ lopen. Onze dochter van 3,5 jaar heeft al een behoorlijke wandeling gemaakt, dus wij besluiten vanaf dit ‘achterste punt van het meer’, dezelfde weg terug te lopen.

Voor ons geen probleem, want de prachtige uitzichten op het meer vervelen niet. We lopen helemaal door tot aan een tunnel. Net voor de tunnel heb je nog een mooi uitzicht op het meer en kan je afdalen om bij het water te komen. Helaas begint het net wat te regenen, dus wandelen wij terug naar de parkeerplaats. Ik kan me voorstellen dat op een zomerse plek het hier heerlijk relaxen is aan het water.

Aan de 'achterkant' van het meer staan nog verschillende andere wandelroutes aangegeven.
Aan de ‘achterkant’ van het meer staan nog verschillende andere wandelroutes aangegeven.
Wij nemen dezelfde route terug, omdat de stuwdam dicht is vanwege werkzaamheden, waardoor we geen rondwandeling kunnen maken.
Wij nemen dezelfde route terug omdat de stuwdam dicht is vanwege werkzaamheden, waardoor we geen rondwandeling kunnen maken.
We passeren wederom de mooie waterval.
We passeren wederom de mooie waterval.
Een laatste blik op het meer voordat we weer afdalen richting de parkeerplaats.
Een laatste blik op het meer voordat we weer afdalen richting de parkeerplaats.

Aankomst bij de parkeerplaats

Na zo’n 20 minuten komen we weer terug bij de parkeerplaats van Fontanino. Hier is trouwens nog een soort van kapelletje met een waterbron. De gids vertelt ons dat het water heel veel ijzer bevat en gezond is om te drinken. Pejo staat ook bekend om het helende water en is ook een voormalig kuuroord. We nemen een slok van het water maar lekker vinden we het niet.

Door het hoge ijzergehalte heeft het echt een bloedsmaak. Dat laten we dus even aan ons voorbij gaan, maar we kijken wel terug op een prachtige wandeling naar Lago di Pian Palù.

Lago di Pian Palù: praktische informatie

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Lago di Pian Palù? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Bereikbaarheid

Lago di Pian Palù is niet per auto te bereiken. Vanuit het centrum van Pejo volg je de bruine borgen naar Lago di Pian Palù. Rijd de mooie weg helemaal rechtdoor, totdat je niet verder kunt. Daar is een parkeerplaats waar je kunt parkeren. Hier ga je het bruggetje over en dan rechts omhoog. Na een klim van zo’n half uur kom je bij Lago di Pian Palù. Het meer is eventueel wel te bereiken met een mountainbike (maar niet met een aanhanger achter je fiets, daarvoor is de klim te steil).

Begin- en eindpunt van de wandeling

Het beginpunt van de wandeling is de parkeerplaats Fontanino. Hier staat nog een kapelletje met bronwater (met een heel hoog ijzergehalte en smaak). Ook is hier nog een restaurantje waar ze wat snacks verkopen en toiletten zijn (maar was nog dicht toen wij er waren begin Juni). Hier start een klim van zo’n 30 minuten (met kinderen wat langer). Wij hadden een gids, maar dat is niet noodzakelijk, de route staat heel goed aangeven, verkeerd lopen kan eigenlijk niet.

Na de klim van ongeveer een half uur kom je bij het meer, hier gaat een wandelpad helemaal rondom het meer. Let op; toen wij er waren was de dam niet toegankelijk i.v.m. werkzaamheden en kon je dus geen rondwandeling maken. Wij liepen helemaal tot het achterste punt van het meer en zijn toen dezelfde weg teruggelopen. Al met al was dat een wandeling van zo’n 2,5 uur (inclusief de klim omhoog en omlaag). Het wandelpad is niet geschikt voor kinderwagens.

Eten en drinken?

Alleen bij de parkeerplaats zit een kiosk waar je wat kunt eten of drinken. Bij het meer zit verder niks, ook geen toiletten. Kortom, neem zelf genoeg eten / drinken mee.

Kan je zwemmen in het meer?

Het water van het meer is gletsjerwater en dus heel koud. Zwemmen is dus eigenlijk niet mogelijk, want het water is heel erg koud. Wel kan je lekker spelen bij de oever, vooral aan de achterkant van het meer zijn mooie plekjes met ook kleine riviertjes.

Wat meenemen?

  • Goede (berg)schoenen
  • Kleding passend bij de weersvoorspelling
  • Eventueel handdoekje / set reserve kleding (aan het einde van het meer is het leuk spelen bij het water)
  • Genoeg eten / drinken (rondom het meer is niks te krijgen)

Waar overnachten?

Tijdens ons bezoek aan Lago di Pian Palù hebben we overnacht in Hotel Rosa degli Angeli. Dit hotel ligt op zo’n 10 minuten vanaf de kabelbaan en is een echt familiehotel. Het hotel heeft buiten een kleine speeltuin, een kidsclub en een overdekt zwembad.

Niet gevonden wat je zocht of liever een appartement? Klik hieronder voor een overzicht van alle accommodaties in Pejo.

Wat is er in de buurt nog meer te doen?

Ook zijn er genoeg andere leuke uitjes in deze regio. We schreven een apart blog met gave zomeractiviteiten in Val di Sole, je leest hem hier.

Meer lezen?

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. 

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, heel fijn als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: