Kinderboeken over de natuur: de leukste en mooiste op een rij!

Kinderboeken over de natuur: de leukste en mooiste op een rij!

Kleding en producten 11 oktober 2022

Kinderboeken over de bergen en de natuur, ook daar zijn we gek op! Een mooi boek is niet alleen leuk voor thuis, maar ook voor onderweg of tijdens een vakantie naar de bergen. Tegenwoordig zijn er zoveel mooie kinderboeken over de natuur, die je stiekem eigenlijk zelf ook wilt, althans ik wel.

In dit blog hebben we, in willekeurige volgorde, alvast de allermooiste en leukste kinderboeken over de natuur op een rijtje gezet. Zo wordt lezen, leren en de natuur ingaan nog leuker!

Kinderboeken over de natuur voor kinderen vanaf circa 6 jaar:

De onderstaande kinderboeken over de natuur zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6. Dit is wel heel persoonlijk, onze zoon bladerde al door een mooi natuur boek toen hij 5 jaar oud was. Natuurlijk kon hij niks lezen, maar de illustraties waren al erg mooi om samen naar te kijken.

1 De gorgels en het geheim van de gletsjer

We zijn niet voor niks kidsindebergen, dus we beginnen deze lijst met een kinderboek over de bergen, De Gorgels en het geheim van de gletsjer. Dit is niet zomaar een kinderboek, want dit boek is uitgeroepen als één van de beste in Nederland verschenen kinderboeken. Geschreven door Jochem Myer die de ‘gorgels’ introduceert.

Het boek gaat over Melle die met zijn familie op vakantie is in de bergen. Ze beleven daar tal van spannende avonturen. Zo maken ze kennis met murmeltieren, roofvogels, Berggorgels en Kotsbalgers. Na een tip van één van onze gastbloggers, hebben we dit boek zelf recentelijk aangeschaft en D. is er gek op, aanrader dus!

Prijs: 18,99 euro

2 Soortenschat

Een prachtig boek waarin Geert-Jan Roebers kinderen op een leuke manier leert hoe ze de meest in het wild voorkomende planten en dieren van Nederland en België kunnen herkennen. Vol met mooie illustraties en grappige natuurweetjes. Niet alleen leuk voor kids maar ook zeker voor volwassenen.

Prijs: 24,99 euro

Ook Soortenschat is een prachtig kindvriendelijk boek over de natuur.
Ook Soortenschat is een prachtig kindvriendelijk boek over de natuur.
Kinderboeken over de natuur zijn niet alleen heel leuk maar ook super leerzaam!
Kinderboeken over de natuur zijn niet alleen heel leuk maar ook super leerzaam!

3 Het bijzondere beestjes boek

Hoe langzaam gaat een slak? Zijn beestjes bang in het donker? Waarom lopen mieren in een rijtje? De antwoorden hierop – en veel meer – lees je allemaal in dit bijzondere beestjesboek. Dit boek is niet alleen leerzaam, maar ook heel grappig. Kortom, een geweldig mooi boek boordevol leuke feitjes en weetjes over insecten voorzien van prachtige tekeningen!

Prijs: 16,99 euro

4 Het verborgen leven van bomen voor kinderen

Boswachter Peter Wohlleben schreef voor volwassenen al verschillende boeken over de natuur, waarmee hij internationaal veel succes heeft. Het verborgen leven van bomen voor kinderen is zijn eerste kinderboek. En met succes, de reviews zijn uitmuntend.

Het boek is prachtig vormgegeven, heeft behapbare hoofdstukken met superinteressante leuke wetenswaardigheden over bomen. Ook staan er leuke doe-dingen voor in het bos in, heeft het leuke (voor)leesverhalen en nodigt het de kinderen zeker uit om zelf het bos in te gaan!

Prijs: 20,99 euro

5 Het dikke boek van onze bijzondere natuur

‘Wat een mooi boek!’ dacht ik meteen toen ik dit boek in mijn handen had. Wauw! Niet alleen de buitenkant maar ook de binnenkant is echt prachtig. Met foto’s en tekeningen van allerlei bijzondere diertjes en leuke weetjes.

Niet alleen mooi voor kinderen maar ook zeker voor ouders. Ze hebben in deze serie ook Het dikke boek van ons bijzondere heelal, Het dikke boek van alle bijzondere dino’s en Het dikke boek van alle bijzondere dieren.

6 Het dikke boek van alle bijzondere dieren

Eigenlijk hierboven al genoemd, alleen gaat deze specifiek over bijzondere dieren. Wat ons betreft het allermooiste boek over het dierenrijk. Korte en makkelijke teksten en grote foto’s van de dieren. Eigenlijk is dit boek prachtig voor jong en oud!

Sommige kinderboeken over de natuur zijn zo mooi, dat je ze zelf eigenlijk wilt hebben.
Sommige kinderboeken over de natuur zijn zo mooi, dat je ze zelf eigenlijk wilt hebben.

7 Het allermooiste boek over wilde dieren

Ook weer zo’n prachtige boekenserie, waarvan ‘Het allermooiste boek over wilde dieren’ er een van is. Een heel mooi boek met prachtige illustraties. Alle gangbare wilde dieren staan in het boek beschreven maar ook de iets minder bekende dieren zoals bijvoorbeeld de veelvraat komt aan bod.

Prijs: 19,99 euro

8 Het grote Natuur Survival Boek voor kinderen

Is je kind een echte avonturier? Dan is dit boek ideaal, want op een leuke manier leert je kind hoe hij of zij bijvoorbeeld een schuilplaats moet bouwen of een vuurtje kan maken zonder lucifers. Maar ook water en voedsel vinden, het weer voorspellen en hoe een kompas te gebruiken komt in dit boek aan de orde.

Prijs: 18,95

9 Gif in het dierenrijk: met een voorwoord van Freek Vonk

Geschreven door Mátyás Bittenbinder, een jonge bioloog en promovendus verbonden aan Naturalis en de VU Amsterdam. Daar doet hij onderzoek naar slangengif. Matyas was recent te zien en te horen bij het o.a. het Klokhuis. In dit boek wordt op een speelse manier alles verteld over gif in de natuur.

Waarom zijn dieren eigenlijk giftig? Hoe komen ze aan hun gif? En waarom is gif veel belangrijker dan we denken? Wat kunnen we leren over het gevaar van gif, maar ook over de genezende krachten en het belang voor overleven.

In dit boek gaat het over gif van slangen maar ook van wespen met hun gifangels, felgekleurde giftige kikkers, padden en lichtgevende kwallen. De wereld van gif is namelijk ook een heel spetterende, knetterende en kleurrijke wereld!

Prijs: 22,99 euro

Het boek Gif gaat over al het gif in de natuur, met een voorwoord van Freek Vonk.
Het boek Gif gaat over al het gif in de natuur, met een voorwoord van Freek Vonk.

10 Wilde dierenatlas voor kinderen

Heb jij een echte kleine dierenvriend thuis? Dan is deze prachtige nieuwe dierenatlas voor kinderen een must have. In deze atlas maakt je kleintje kennis met meer dan 1000 dieren voorzien van leuke weetjes en prachtige illustraties en foto’s. Wederom, niet alleen leuk voor kinderen maar ook zeker voor ouders.

Prijs: 14,99 euro

Wilde Dierenatlas is echt een super leuk boek voor kleine dierenvrienden.
Wilde Dierenatlas is echt een super leuk boek voor kleine dierenvrienden.
Een leuke afwisseling van tekst en mooie illustraties.
Een leuke afwisseling van tekst en mooie illustraties.

11 Reptielenreis

Reptielenreis is een informatief, grappig en leerzaam boek over jawel, reptielen. Geschreven door Sterrin Smalbrugge en is ecologe en herpetologe (reptielendeskundige). Ze deed mee aan Expeditie Robinson 2021 en schrijft dus ook super leuke kinderboeken.

Prijs: 20,99 euro

Een kindvriendelijk boek over de natuur is ook leuk om als kado te geven.
Een kindvriendelijk boek over de natuur is ook leuk om als kado te geven.

12 Het grote reptielenboek

Ook dit boek is geschreven door Sterrin Smalbrugge en gaat over reptielen. Wederom een perfecte combinatie van foto’s, illustraties en informatie, waardoor het super leuk en leerzaam is om te lezen.

Prijs: 20,99 euro

13 Kinderboeken van Li Lefébure

De kinderboeken van Li Lefébure zijn ook echt een aanrader. Deze auteur schreef verschillende mooie kinderboeken over o.a. de avonturen van Raaf en Papegaai. De meeste boeken zijn geschreven in drie leesniveaus, zelf lezen, samen lezen of voorlezen. De verhalen zijn niet zomaar verhalen, maar staan vol met leuke weetjes en worden ondersteund door prachtige illustraties.

De boeken van Li Lefébure zijn ook echt een aanrader!

Kinderboeken over de natuur voor jonge kinderen vanaf 2 jaar:

Heb je nog jonge kinderen? Ook dan zijn er al super veel leuke kinderboeken over de natuur.

1 Het grote vogel zoekboek

Dit zoekboek was bij ons een grote hit. Waar zijn alle vogels verstopt? En heel eerlijk, ook ik ging fanatiek meespeuren. In dit boek ontdek je meer dan honderd vogels die je in jouw omgeving écht kunt tegenkomen. Eigenlijk vanaf 5 jaar, maar eigenlijk maakt het niet zoveel uit. De plaatjes zijn zo vrolijk en kleurrijk dat dit boek wat ons betreft voor de allerkleinste al hartstikke leuk is!

Voor peuters is een zoekboek echt ontzettend leuk!
Voor peuters is een zoekboek echt ontzettend leuk!

2 Little Dutch: mijn eerste dierenboek

Een mooi en groot kijkboek voor jong en oud om heel veel dieren uit verschillende leefwerelden te leren kennen. Prachtige illustraties van het bos tot in de jungle en van de lucht tot in de zee. Een prachtige boek voor jezelf, je kleintje of als perfect kraamcadeau om te geven.

3 Kids in en met de natuur: 50 activiteiten voor kindjes vanaf 18 maanden

Ben je graag buiten met je kids? Dit boek staat vol met leuke en originele activiteiten die makkelijk uit te voeren zijn en met voorwerpen die je altijd wel in huis hebt. Van modderkoekjes maken en tekenen met stenen tot een memoryspel met natuurelementen of wandelen met dieren.

Hoe krijg je kids mee de natuur in? In dit boeken veel inspiratie voor leuke activiteiten.
Hoe krijg je kids mee de natuur in? In dit boeken veel inspiratie voor leuke activiteiten.

4 Mijn 100 eerste woordjes uit de natuur

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen…. in dit in dit stevige, grote kinderboek leren nieuwsgierige peuters meer over de natuur en de dieren om hen heen.

Misschien wel het eerste leuke kinderboek over de natuur!
Misschien wel het eerste leuke kinderboek over de natuur!

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor handige reisproducten voor in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

In dit blog staan affliate links naar onze betrouwbare samenwerkingspartners. Doe je een aankoop via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!


Categorieën:

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: