Ausseerland met kinderen: een gave regio in Steiermark in Oostenrijk
Onderweg genieten van mooie uitzichten.

Ausseerland met kinderen: een gave regio in Steiermark in Oostenrijk

Oostenrijk 22 oktober 2022

Naar Ausseerland met kinderen in de zomer? Doen! In Ausseerland in Steiermark in Oostenrijk is van alles te beleven. Blogger Annemiek verbleef al meerdere keren in deze regio en deelt in dit blog tips voor gave zomeractiviteiten.

Ausseerland met kinderen: het groene hart van Oostenrijk

Ausseerland in Steiermark wordt ook wel het groene hart van Oostenrijk genoemd. De regio ligt precies in het midden van Oostenrijk, in het Salzkammergut. Een regio vol historie en traditie, prachtige bergen en vele meren. Je zult hier veel inwoners, jong en oud, tegenkomen in traditionele kleding. Ook is Ausseerland een zeer gezinsvriendelijke bestemming.

Vrijwel iedere alm of hut heeft een speeltuin met onder andere trampoline, schommel, zandbak en skelters. Perfect om tijdens of na een lange wandeling even uit te rusten. Kortom een zomervakantie naar Ausseerland met kinderen is zeker de moeite waard!

Ook zijn in de regio fijne gezinsappartementen, zoals deze:

  • Sportappartements: in een mooie en rustige omgeving, aan de rand van het bos, liggen deze mooie en goed uitgeruste appartementen. Het complex heeft een Spa met sauna en stoombad en er is er een speelkamer met o.a. tafelvoetbal. De accommodatie is beoordeeld met een 9.6.
  • Mountain Lover one by AA Holiday Homes: deze mooi, goede uitgeruste appartementen met 2 slaapkamers beschikken over een eigen sauna en zijn beoordeeld met een 9.2.
Ausseerland met kinderen is een goede keuze voor een gevarieerde zomervakantie.
Ausseerland met kinderen is een goede keuze voor een gevarieerde zomervakantie.

Ausseerland met kinderen: tips voor gave zomeractiviteiten

Wij verbleven al meerdere keren met onze kinderen in de plaats Bad Mitterndorf. Een mooi klein en authentiek dorpje in Ausseerland in Steiermark. Deze plaats is ideaal als uitgangspunt voor lange wandelingen, mountainbike routes en andere uitstapjes.

Hieronder delen we in willekeurige volgorde tips voor gave zomeractiviteiten die wij er de afgelopen jaren ondernomen hebben.

# 1 De 5 fingers Dachtstein, een ‘must’ wanneer je in deze regio bent!

Vanuit Bad Mitterndorf rijden wij naar Obertraun. Hier gaan we met de Dachstein-Krippenstein kabelbaan helemaal naar boven. We stappen uit bij het bergstation op 2100 meter hoogte. Vanaf daar is het ongeveer een half uur wandelen naar de 5 Fingers. De 5 Fingers is een gratis uitkijkplatform op de berg de Krippenstein.

Deze route zelf is al fantastisch met uitzicht op de Dachstein gletsjer. Ook is hij goed begaanbaar met een wandelwagen. Eenmaal bij het uitkijkplatform aangekomen zien we waarom het de 5 Fingers heet. Het platform heeft de vorm van een hand en steekt over de rand van een rots boven een afgrond zo’n 400 meter diep.

Over iedere ‘vinger’ van 4 bij 1 meter kun je lopen. Zo is er een volledig van glas gemaakt. Best wel spannend, wie durft? En een ander heeft een grote fotolijst. Stuk voor stuk bieden de ‘vingers’ een fantastisch uitzicht over Salzkammergut, Hallstatt en de Hallstättersee.  

Meer informatie over de 5 fingers zoals openingstijden en tarieven van de lift, lees je hier op de website van Dachstein-Salzkammergut.

De 5 fingers is een gaaf uitzichtpunt op het Dachsteingebergte in Steiermark in Oostenrijk.
De 5 fingers is een gaaf uitzichtpunt op het Dachsteingebergte in Steiermark in Oostenrijk.
De 5 Fingers is te bereiken met de kabelbaan Krippenstein.
De 5 Fingers is te bereiken met de kabelbaan Krippenstein.
Hoog bovenop de berg hebben we prachtig uitzicht op de omgeving.
Hoog bovenop de berg hebben we prachtig uitzicht op de omgeving.
De 5 Fingers is ook met een kinderwagen goed toegankelijk.
De 5 Fingers is ook met een kinderwagen goed toegankelijk.

# 2 Schatzoeken en zwemmen op 1900 meter hoogte in Donnersbachwald Riesneralm

Naar Ausseerland met kinderen in de zomer? Breng dan ook zeker een bezoek aan Donnersbachwald, want ook hier is genoeg te beleven voor kinderen. We gaan op schattenjacht en moeten het Krispini-raadsel oplossen. Tijdens de speurtocht lopen we flink steil de berg op. Best een uitdaging maar met voldoende lekkers en drinken in de rugtas is het goed te doen.

Uiteindelijk vormen de 9 raadsels een code en krijgen we de schatkist open waar de kinderen een leuke attentie mogen uitzoeken. Naast het Krispiniraadsel is op deze berg ook het Animal WOOD park. Een ‘dierenpark’ met verschillende houten dieren van 3 tot 4 meter hoog die elk van lokale materialen gemaakt zijn en een speeltoestel vormen. Een erg leuke afleiding tijdens de speurtocht.

Eenmaal aangekomen bovenop de berg wacht ons een mooie verrassing. Een zwembad! Gelukkig hebben we onze zwemkleding mee en kleden ons snel om in de kleedhokjes om daarna een verfrissende duik te nemen. Vanuit het zwembad hebben we een fantastisch uitzicht op de bergen. Zwemmen op 1.900 meter hoog, hoe bijzonder is dat!

Meer informatie over alle activiteiten op de Donnersachwald Riesneralm vind je hier op de website van Schladming-Dachstein.

Naar Ausseerland met kinderen? Breng dan ook zeker een bezoek aan Donnersbachwald Riesneralm, hier kan je schat zoeken en zwemmen.
Naar Ausseerland met kinderen? Breng dan ook zeker een bezoek aan Donnersbachwald Riesneralm, hier kan je schat zoeken, zwemmen op 1900 m. en is een dierenpark met houten beelden.

# 3 Met de fiets aan de stoeltjeslift de Tauplitzalm op: het grootste bergplateau van Europa

Vanuit ons appartement in Bad mitterndorf fietsen wij langs de skischans van Kulm, perfect voor een eerste stop, richting het dalstation van Tauplitz. Mooi maar best een zware klim. Bij het dalstation kopen we een ticket om met de 4-persoons stoeltjeslift de berg op te gaan. Onze mountainbikes worden ook aan de stoeltjeslift gehangen.

Wat een ervaring, in de winter zitten we in de stoeltjeslift met ski’s en nu hangen onze fietsen eraan. Aangekomen op de berg op 1640 meter hoogte, fietsen we via de, veelal verharde of grevelpaden, over de idyllische Tauplitzalm. Het grootste bergplateau van Europa.

Tip voor gezinnen met jonge kinderen: met de ‘boemeltrein’ omhoog

Je kunt ook met de auto via Bad Mitterndorf de alpenstraße (tolweg) omhoog rijden en met een ‘boemeltreintje’ het bergplateau verkennen. Voor jonge gezinnen is dit zeker een aanrader, maar wij kiezen ervoor om de berg per fiets te verkennen. Meer informatie over het treintje vind je hier op de website van Tauplitz.

Het bergplateau van Tauplitz kent 6 meren. Je kunt hier naar toe lopen via een wandelroute van 15 kilometer. Wij kiezen ervoor om een deel te doen per mountainbike. We fietsen langs de Großsee, Tauplitzsee en Steirersee. We fietsen dus van het ene meer naar het andere meer en nemen af en toe ook een verfrissende duik.

In onze rugtas zitten dan ook altijd zwemkleding en een sneldroog handdoek. Deze bergmeren zijn zo helder dat je het water zelfs kan drinken. De route is nog uit te breiden naar de Krallersee, Schwarzensee en Märchensee. Op de berg zijn meer dan voldoende berghutten voor de lekkerste lokale gerechten.

Terug met de stoeltjeslift of met zonsondergang terugfietsen via de Alpenstraße

Je kan weer via de stoeltjeslift naar het dal maar wij kiezen ervoor om iets langer boven op de berg te blijven en tijdens de zonsondergang via de Alpenstraße naar beneden te fietsen. Wauw wat is dit mooi! Zorg wel dat je behendig genoeg bent met je fiets en het juiste materiaal hebt. Het is een behoorlijke steile afdaling van 10 kilometer.

Onze zoon T. van 11 jaar kan dit al goed zelf maar wij hebben voor onze dochter L. van 9 jaar voor de zekerheid een opvouwbare tandemstang aan mijn fiets vastgemaakt. Eigenlijk een ‘must’ wanneer je gaat fietsen met kinderen in de bergen. Zodra de klim te steil wordt of de beentjes moe zijn dan koppelen we de fiets van de kinderen aan die van ons.

Meer informatie over mountainbiken en andere activiteiten op de Tauplitzalm vind je hier op de website van Tauplitz.

Huttentocht op de Tauplitz

Wat ook erg leuk is op de Tauplitz, is overnachten in een echte berghut zoals de Grazerhütte of een meerdaagse huttentocht. De Tauplitz is door het geringe hoogteverschil erg geschikt voor gezinnen met kinderen. We schreven een uitgebreid blog erover, je vindt deze hier.

Met de fiets de Tauplitzalm op, het grootste bergplateau van Europa.
Met de fiets de Tauplitzalm op, het grootste bergplateau van Europa.
Onderweg genieten van mooie uitzichten.
Onderweg genieten van mooie uitzichten.

# 4 Wandelen over de Wörschachklamm via de Eselranch naar een ruïne van een middeleeuws kasteel

De Wörschachklamm is een erg mooie en relatief korte wandeling over houten bruggetjes langs en over een waterval. Deze klim is zeer goed te doen voor kinderen. Wij hebben deze een aantal keren gelopen maar toen de kinderen jonger waren hebben we ze, in het kader van ‘zelluf doen’,  wel een harnas/tuigje omgedaan.

De houten treden kunnen nog wel eens glad zijn van het opspattende water. Na ongeveer een uur klimmen kom je aan het einde van de klamm. Hierboven kun je er voor kiezen om dezelfde route terug te nemen of verder te wandelen richting de Eselranch waar je een kleine tussenstop zou kunnen houden tussen de ezels om dan weer verder te lopen naar Burg Wolkenstein.

Een Ruïne van een middeleeuws kasteel op het randje van de berg. Onze kinderen vonden dit fantastisch, hier hebben echte ridders en prinsessen gewoond! Trek voor deze wandeling ongeveer 2,5 á 3 uur uit en neem voldoende drinken mee. We schreven een apart blog met 23 tips om wandelen in de bergen leuk en veilig te houden, je leest hem hier.

Meer informatie over de Wörschachklamm, zoals routes en toegangsprijzen vind je hier op de website van Schladmich-Dachstein.

Naar Ausseerland met kinderen, dan is een bezoek aan de Wörschachklamm ook een must-do!
Naar Ausseerland met kinderen, dan is een bezoek aan de Wörschachklamm ook een must-do!
Dat is nog eens een avontuurlijke wandeling!
Dat is nog eens een avontuurlijke wandeling!

# 5 Lieglloch, een mysterieuze grot hoog boven het dal van Bad Mitterndorf en Tauplitz

We parkeren de auto bij het bergstation van Tauplitz en wandelen van daaruit de aangegeven route naar de Lieglloch. Een grote grot op 1318 meter hoogte, van 15 meter breed en 10 meter hoog, waar vroeger beren geleefd zouden hebben. Alleen de wandeling er naar toe is al mooi.

Over smalle paden dwars door het bos, speculerend of er nog beren zouden wonen. Een beste klim maar de kids lopen dapper door. Na ruim een uur zien we de grot. Het laatste gedeelte gaat over een heel smal paadje langs een touw via de rots. En dan komen we aan in de grot. Wat mooi! En wat een uitzicht! Ook hier moet je eens zijn geweest als je in Ausseerland met kinderen bent.

Lieglloch, een mysterieuze grot hoog boven het dal van Bad Mitterndorf en Tauplitz
Lieglloch, een mysterieuze grot hoog boven het dal van Bad Mitterndorf en Tauplitz

# 6 ‘Loser Fenster’, een grote rots met een ‘raam’

Via het plaatsje Altaussee rijden we de Almstraße op. Een bijzonder smalle weg die tussen de huizen door de berg op gaat. Aan het einde van de weg komen we uit in Loser en rijden de ‘Panoramastraße’ verder omhoog. De naam zegt het al, 9 kilometer en 15 haarspeld bochten omhoog, maar allemaal zijn we sprakeloos van het panoramische uitzicht.

Aangekomen bij de Loser Alm op 1600 meter parkeren we de auto en gaan te voet verder de berg op. Helemaal boven op de berg bevindt zich het Loser Fenster. Een soort raam in een rots. De wandeling van zo’n 2 uur is het meer dan waard.

De wandeling naar ‘Loser Fenster’ is al prachtig!
De wandeling naar ‘Loser Fenster’ is al prachtig!
 ‘Loser Fenster’ in de omgeving van Ausseerland in Steiermark in Oostenrijk.
‘Loser Fenster’ in de omgeving van Ausseerland in Steiermark in Oostenrijk.

# 7 Een avontuurlijk bezoek aan de zoutmijn Salzwelten in Altaussee

Salzwelten Altaussee is de grootste en nog actieve zoutmijn van Oostenrijk. Een avontuurlijk uitje voor het hele gezin. Tijdens de rondleiding door de mijn ga je via 2 lange houten glijbanen een verdieping lager. Helemaal leuk natuurlijk. Er is een kleurrijke St. Barbara kapel, fantastisch hoorspel door het zoute water en heel indrukwekkende collectie oude wapens, juwelen en kunst.

In de tweede wereldoorlog werd deze mijn gebruikt als opslagplaats voor schatten. Ideaal om te combineren met een bezoekje aan Loser, je rijdt er praktisch langs maar ook een perfect uitje bij minder weer. Een hele belevenis en dus een aanrader voor een vakantie in Ausseerland met kinderen.

Meer informatie over deze mijn, zoals openingstijden en toegangsprijzen lees je hier op de website van de zoutmijn.

Een bezoek aan de zoutmijn Salzwelten in Altaussee is ook perfect als het wat minder mooi weer is.
Een bezoek aan de zoutmijn Salzwelten in Altaussee is ook perfect als het wat minder mooi weer is.
Een bezoek aan de Een bezoek aan de zoutmijn Salzwelten in Altaussee is een beetje magisch!
Een bezoek aan de Een bezoek aan de zoutmijn Salzwelten in Altaussee is een beetje magisch!

# 8 Mountainbiken in de omgeving van Bad Mitterndorf

Mountainbiken doen wij veel in Ausseerland. Deze omgeving is namelijk een paradijs voor mtb-ers. Onze eigen fietsen gaan altijd mee maar wij huren voor de kinderen ook wel eens een e-mountainbike als we een meer uitdagende route willen gaan fietsen. Deze e-bike zijn verkrijgbaar vanaf 24 inch. Er zijn heel veel, ruim 140, mooie mtb-routes in deze omgeving, zowel verhard als onverhard en in alle soorten moeilijkheidsniveaus.

Onze favoriete route is toch wel die naar de Steinbrecherhütte. Op deze route kom je van alles tegen, kabbelende beekjes, grazende koeien, flinke stukken klimmen om vervolgens jezelf te trakteren op heerlijke huisgemaakte zoete of hartige lekkernijen.

Wij huren graag de fietsen bij Grimmigsport. Meer informatie over fietsverhuur, zoals het aanbod bij bijbehorende prijzen vind je hier op hun eigen website.

Ausseerland in Steiermark in Oostenrijk is is een paradijs voor mtb-ers.
Ausseerland in Steiermark in Oostenrijk is een paradijs voor mtb-ers.
Mountainbiken door de prachtige omgeving van Ausseerland.
Mountainbiken door de prachtige omgeving van Ausseerland.

Ausseerland-Salzkammergut met kinderen: handig om te weten

Enthousiast geworden over een zomervakantie in Ausseerland met kinderen? Hieronder nog wat praktische informatie voor je verblijf in Ausseerland-Salzkammergut.

Gratis Salzkammergut Sommercard bij 3 overnachtingen

Verblijf je minimaal 3 nachten bij een aangesloten accommodatieverschaffer? Dan ontvang je gratis een Salzkammergut Sommercard. Met deze kaart heb je veel korting op tal van attracties in het Ausseerland. Een andere optie is om de Sommerclou Card aan te schaffen, met deze kaart heb je gratis toegang tot vele bergbanen en attracties.

Meer informatie over beide kaarten vind je hier op de website van Ausseerland.

Waar verblijven?

In Ausseerland zijn diverse kindvriendelijke accommodaties om te verblijven. Van eenvoudige appartementen tot meer luxe hotels. Een overzicht van accommodaties vind je rechtstreeks op de website van Ausseerland. De onderstaande link geeft een overzicht van de accommodaties via Booking.

Ligging van Ausseerland

Ausseerland is vanaf Utrecht circa 1034 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


Ik ben Annemiek (39), getrouwd met Wouter (43) en samen zijn wij trotse ouders van onze zoon T. (12) en dochter L. (10). De liefde voor de bergen begon bij ons beide al op jonge leeftijd. En gelukkig hebben wij dit ook mogen doorgeven aan onze kinderen. Wij gaan dan ook graag naar Oostenrijk of Duitsland op vakantie. In de zomer zoeken wij vaak uitdagende mountainbike routes of wandelingen op en in de winter gaan wij er graag skiën.

Deel deze blog met je vrienden: