VogellisiBerg, een avonturenberg in Adelboden in Zwitserland
Een echt kabouterhuisje op de wandeling!

VogellisiBerg, een avonturenberg in Adelboden in Zwitserland

Zwitserland 3 mei 2022

Tijdens onze vakantie in Adelboden in Zwitserland brachten wij een bezoek aan de VogellisiBerg in Adelboden in Zwitserland. Op de vogellisiBerg, ook wel Sillerenbühl genoemd, is plezier voor jong en oud. Zo is er een leuke speeltuin, spannende adventure familiewandeling of je kan met een grote step de berg af gaan. In dit blog vertellen we je er alles over.

Op de VogellisiBerg is van alles te doen.
Op de VogellisiBerg is van alles te doen.

Gratis met de Sillerenbühl naar de VogellisiBerg

In Adelboden / Oey parkeren we de auto bij het dalstation van de Silleren. De bergbanen in Zwitserland zijn doorgaans niet heel goedkoop, maar bij de meeste accommodaties in Adelboden ontvang je bij je verblijf een gratis kaart voor de bergbanen. De bergbaan Sillerenbühl brengt ons naar de VogellisiBerg.

Het is een mooie ‘rit’ in de kabelbaan. Het eerste stuk blijft de kabelbaan vrij ‘vlak’ en brengt ons naar het einde van het dal, het laatste stuk gaan we flink omhoog. Uiteindelijk komen aan bij het bergstation, op een hoogte van 1974 meter. Hier bovenop de berg is het een stuk frisser dan in het dal. Gelukkig hebben we extra kleding meegenomen, ook voor de kids.

In Oey, net buiten Adelboden nemen we de kabelbaan naar de VogellisiBerg.
In Oey, net buiten Adelboden nemen we de kabelbaan naar de VogellisiBerg.

Speeltuin bij restaurant Sillerenbühl

Als we bij het bergstation aankomen zien we meteen een houten bergchalet liggen. Het is restaurant Sillerenbühl met een prachtige panoramaterras. Als wij er zijn is het eerst wat bewolkt, maar later trekken de wolken wat weg en zien we het mooie uitzicht op de enorme sneeuwbergen om ons heen.

Allereerst besluiten we om even wat te drinken in het restaurant en kunnen de kinderen spelen in de speeltuin. In deze speeltuin is van alles te doen, je kunt er vooral heel goed ‘smeren’ met water en zand. Ook is er nog een springkussen, een favouriet bij onze dochter.

Bij de VogellisiBerg is een bergrestaurant met panoramaterras en fijne speeltuin.
Bij de VogellisiBerg is een bergrestaurant met panoramaterras en fijne speeltuin.

Chillen in het skynest

Iets verderop bij de speeltuin zien we nog het ‘skynest’. Het ziet er inderdaad uit als een groot vogelnest en is helemaal gemaakt van wilgentakken. In het nest kan je gaan zitten of misschien beter gaan liggen. Onze zoon moet dat natuurlijk even uit proberen en klimt erin. ”En wat moet ik nu doen?” vraag D. ”Gewoon, genieten van het mooie uitzicht”. Dat heeft hij binnen een minuut wel gezien, dus klim ik er even in.

Het skynest geeft inderdaad een prachtige panorama op de omliggende bergen. ”Dem himmel so nah”, de hemel zo dichtbij en dat gevoel krijg je wel als je hier in zit.

Even relaxen in het Skynest.
Even relaxen in het Skynest.

Trottiland, steppend de berg af

Op de VogellisiBerg zien we ook allemaal steps staan, iets dat we wel vaker hebben gezien in Zwitserland. Het zijn de zogenaamde ’trottibikes’, een soort grote step. Deze trottibike heeft de beste eigenschappen van de scooter en de fiets. Je staat rechtop op een brede treeplank, de bike ‘rolt’ vanzelf naar beneden. Door de verende voorvork en de grote band met profiel gaat dit zelfs op een hobbelige ondergrond soepel.

”Dat wil ik doen!” zegt onze zoon. Helaas, hij is nog te jong. Om te mogen steppen moeten kinderen tenminste 8 jaar oud zijn. Anders was dit een perfecte plek, want vanaf de Vogellisiberg is er ruim 45 kilometer aan ’trottibike’ parcours, variërend in 7 verschillende routes met verschillende moeilijkheidsgraden. Meer informatie over de routes en prijzen vind je hier.

VogellisBerg is ook het startpunt van heel veel 'trottibike' routes.
VogellisBerg is ook het startpunt van heel veel ’trottibike’ routes.

Vogellisi, avonturenwandeling voor het gezin

Vanaf de VogellisiBerg starten heel veel wandelingen. Een ‘spannende’ wandeling speciaal voor families is de Vogellisi erlebnisweg. Deze wandeling van zo’n 3,5 kilometer begint bij het bergstation Sillerenbühl op 1974 meter en gaat naar het middenstation Bergläger op 1488 meter. Je daalt alleen maar af en onderweg zijn er tal van speelstations.

Het is al wat laat en de wandeling duurt zeker zo’n 1.5 uur. Het weer wordt ook wat minder en het wordt krap met de tijd. We willen de laatste lift met de kabelbaan niet missen. We besluiten dat Manolito met de kinderen alvast de kabelbaan terug neemt en ik via het Vogellisi wandelpad naar beneden loop tot aan het middenstation.

Allerlei speelplekken onderweg

Direct bij de start van de wandeling zie ik het eerste spelelement al, een grote kabelbaan. Als ik verder doorloop zie ik nog veel andere speeltoestellen zoals een glijbaan, een soort van klimtoren en wiebelborden.

Direct bij de start is al een gave kabelbaan.
Direct bij de start is al een gave kabelbaan.
En een soort van klimtoren kom je tegen.
En een soort van klimtoren kom je tegen.
En een 'verscholen' glijbaan.
En een ‘verscholen’ glijbaan.
Dat scheelt weer een stukje lopen!
Dat scheelt weer een stukje lopen!

Iets verder zie ik een ‘geheimzinnig’ bos met een grote vogel in de bomen. Met touwen kan je de vleugels van deze vogel zelfs bewegen. Verderop staan een soort van kijkdozen, zelfs met licht en muziek, zo leuk! Het is jammer dat de kinderen niet mee zijn, maar we zullen vast vaker komen in Adelboden. We hebben nog lang niet alles gezien hier.

Een enorme vogel die je zelfs kan laten 'vliegen'.
Een enorme vogel die je zelfs kan laten ‘vliegen’.
Kijk nou hoe leuk, deze 'kijk kasten', ze hebben zelfs muziek.
Kijk nou hoe leuk, deze ‘kijk kasten’, ze hebben zelfs muziek en lampjes.
En nog meer te zien.
En nog meer te zien.

Picknickplek met kabouterhuisje en wc

Ik ben al een stuk afgedaald en bij een open veld zie ik een mooie picknickplek. Ook staat er een soort van kabouterhuisje. Binnen in het huisje is een keukentje en er staat zelfs een tafeltje en stoeltjes.

Wat een leuke plek is dit, er staan mooie picknickbanken en je kan ook barbecuen. Een grote kast is aanwezig met hout wat je kunt hakken. Er is zelfs een hele schone, ‘duurzame’ wc.

Vanaf dit punt kan je verder wandelen of met de trottibike verdergaan. Wil je dit laatste, dan moet je dit bij de start van de wandeling bij het bergstation, al aangeven en een trottibike huren. Bij de picknickplek staan een aantal trottibikes, maar je kunt niet een bike van tevoren reserveren. Het is dus geluk hebben of er nog een trottibike staat.

Een echt kabouterhuisje!
Een echt kabouterhuisje!
En daar kan je ook binnen in spelen.
En daar kan je ook binnen in spelen.
Bij het kabouterhuisje is ook een mooie picknickplek.
Bij het kabouterhuisje is ook een mooie picknickplek.
Je kunt er zelfs barbecuen, zelf even hout hakken!
Je kunt er zelfs barbecuen, zelf even hout hakken!
Hoge nood? Hier is ook een schone wc!
Hoge nood? Hier is ook een schone wc.
Heel duurzaam!
Heel duurzaam!

Weer terug bij middenstation Bergläger

Ik wandel het laatste stuk terug naar het middenstation Bergläger. Vanaf de picknickplek is dit nog zo’n half uur wandelen. Je komt geen speelstations meer tegen, maar het pad is afwisselend genoeg om het toch leuk te houden voor kids. Dan in de verte zie ik het middenstation Bergläger weer liggen. Vanaf hier nemen we samen de lift naar het dalstation waar onze auto staat.

”Ben je er nu pas mama, de laatste lift gaat bijna”. Inderdaad, het is maar goed dat ik zelf ben gegaan, want anders waren we nooit op tijd gekomen. Voor de wandeling staat 1,5 uur, maar als je bij de speelstations echt even wilt spelen, dan ben je al gauw het dubbele kwijt qua tijd.

Daar is middenstation Bergläger weer.
Daar is middenstation Bergläger weer, eindpunt van de wandeling.

VogellisiBerg, handig om te weten:

Wil je ook een bezoek brengen aan VogellisiBerg, dan is de volgende informatie handig om te weten.

Toegang en bergbanen

De toegang tot VogellisiBerg is gratis, wel heb je een ticket nodig voor de bergbaan. Bij de meeste accommodaties in Adelboden krijg je een gratis ticket voor de bergbanen in Adelboden. Check van tevoren bij de accommodatie of dat ook voor jou geldt.

Om bij de Vogellisiberg te komen parkeer je bij het dalstation van Oey, net buiten Adelboden. Vanaf daar neem je de C7 Oey-Bergläger. Deze brengt je eerst bij het 1e station ‘Bergläder’ op 1491 meter. Hier blijf je zitten, de bergbaan gaat nu over in de C8 Sillerenbühl. Vanaf hier gaat de bergbaan echt omhoog en brengt je naar de VogellisiBerg op 1974 meter.

Prijzen en openingstijden van de kabelbaan vind je op de website van Adelboden. Ook vind je een handige interactieve kaart met alle liften en wandelingen op de website van Adelboden.

Wat meenemen?

Bovenop de berg is het vaak een stuk frisser dan in het dal. Het is handig om warme kleding mee te nemen. Ook is een goede zonnebrand een aanrader.

De avonturenwandeling is niet moeilijk maar daalt wel steil af. Goede (berg)schoenen zijn belangrijk en het pad is niet geschikt een buggy. Een beter idee is een fijne rugdrager of draagzak. Neem je eigen broodjes mee, dan is er halverwege de wandeling een heerlijke picknickplek met wc. Een alternatief is om bij aanvang van de wandeling wat te lunchen bij het bergrestaurant met fijn panoramaterras en speeltuin.

Ligging van VogellisiBerg:

VogellisiBerg is vanaf Utrecht zo’n 864 kilometer

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: