Soms zijn er regio’s waar je vaker dan één keer komt; Alpe Cimbra is zo’n…
Sneeuwscootersafari met kinderen in Zweden
Gave winteractiviteiten zoals deze boek je makkelijk bij BBI Travel.
Een sneeuwscootersafari met kinderen in Zweden, hoe tof is dat? Yvonne reisde in december af naar Stöten in Zweden met BBI Travel en ging daar het sneeuwscooter avontuur aan. In dit blog haar ervaring en praktische tips.
Een wintervakantie in Zweden, meer dan alleen skiën
Een sneeuwscootersafari is één van de vele andere winteractiviteiten die je in Zweden kunt doen behalve skiën. Dat maakt een wintervakantie in Scandinavië ook zo uniek en geschikt voor het hele gezin, skiërs en niet-skiërs. Zo maakte ik ook een hele gave hondensledetocht in Zweden en diverse winterwandelingen.
In dit blog vertel ik je alles over de sneeuwscootersafari. Wil je meteen een impressie hiervan? Bekijk dan alvast het filmpje hieronder.
Een sneeuwscootersafari in Stöten in Zweden
Een sneeuwscootersafari is het makkelijkste om in Zweden te doen. In Noorwegen is een sneeuwscootersafari wat lastiger door de strengere wetgeving. In Zweden kan dit op meerdere plekken, ik ga op sneeuwscootersafari in Stöten met More Activities. Op slechts 150 meter vanaf de Vergy Express stoeltjeslift bij het kinderland van het skigebied van Stöten wandel je zo naar dit activiteitencentrum.
Als ik aan kom lopen zie ik de sneeuwscooters al staan. Ik ben heel benieuwd, want ik heb nooit eerder op een sneeuwscooter gezeten, laat staan zelf bestuurd.
Een warm pak aan, helm op en instructies
De eerste dag in Zweden is het extreem koud, zo’n -22 graden. Dit is vrij bijzonder, want normaliter is het rond december ‘slechts’ rond de -10. Hoewel ik zelf al een dik skipak aan heb, kunnen we bij de sneeuwscootersafari nog dikke pakken lenen. Deze zijn groot en doe je over je eigen skipak heen. Ook is het verplicht om een helm te dragen. Ik neem een maatje groter, zodat ik mijn eigen warme muts er nog onder kan doen.
Achterop of zelf een sneeuwscooter besturen?
Bij More Activities kan je achterop of zelf de sneeuwscooter besturen. Wat je ook gaat doen; iedereen krijgt een uitleg over de sneeuwscooters. Opzich werkt het vrij simpel; er is een hendel voor het gas en een hendel om te remmen. Belangrijkste is om vooral in een scherpe bocht ’tegen te hangen’. Om een sneeuwscooter te mogen besturen moet je in bezit zijn van een rijbewijs en deze ook bij je hebben.
Verschillende sneeuwscootersafari’s in Stöten
More Activities biedt verschillende sneeuwscootersafari’s aan, wij doen een stukje van de Granfjället-tocht over ongerepte vlaktes. Het eerste stuk ga ik achterop en via een bospad rijden we langzaam omhoog. De uitzichten zijn waanzinnig mooi, er ligt zoveel sneeuw!
We rijden verder omhoog richting Kalfjället, een natuurreservaat met uitzicht op de bergen. Het is nu een beetje bewolkt, maar bij helder weer kun je Idre fjäll in het noorden zien, Trysil in het westen en de Noorse grens. Bovenop de top stappen we van de sneeuwscooter en wandelen we met ’tennisrackets’ een stukje naar beneden waar we in een hutje even opwarmen met een kleine snack en een soort Zweedse glühwein.
Na deze stop wandelen we weer terug naar de sneeuwscooters en nu is het de beurt aan mij om de sneeuwscooter te besturen. Dit is niet moeilijk, hoewel je wel moet opletten voor een kuil of diepe sneeuw. Inmiddels is het al een beetje gaan schemeren en zien we een rode gloed aan de horizon, heel mooi. Gelukkig hebben de sneeuwscooters goede verlichting, waardoor we probleemloos weer terugkomen bij het beginpunt. Wauw, wat was dat een gave ervaring!
Een sneeuwscootersafari in Zweden met kinderen
Op deze trip ben ik zonder kids, maar natuurlijk informeer ik wel hoe het is om dit met kinderen te gaan doen. Later in het seizoen staat namelijk nog een trip gepland om met de kids naar Zweden te gaan. Zou een sneeuwscootersafari met kinderen ook een optie zijn?
Eén van de medewerkers vertelt me dat er juist veel gezinnen zijn die een sneeuwscootersafari maken. Voor families is er daarom een speciale familytour van zo’n 2,5 uur. De tocht gaat rond Närfjället, door het trollenbos en naar een grillplaats die aan het riviertje ligt dat door het bos kronkelt. Daar wordt even gestopt om een vuurtje te maken en worstjes te grillen.
Kinderen vanaf een minimum lengte van 1.30 meter mogen achterop de sneeuwscooter. Meestal zijn de kids dan zo’n 7 jaar. Kleinere kids kunnen ook mee, maar die gaan dan niet achterop de sneeuwscooter maar op een aparte slee achter de sneeuwscooter van de gids. De familietochten worden tijdens het hoogseizoen dagelijks aangeboden. Worstjes en drankjes zijn bij de prijs inbegrepen.
Een sneeuwscootersafari met kinderen in Zweden: praktische informatie
Enthousiast geworden en overweeg je ook een sneeuwscootersafari met kinderen en Zweden? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.
Hoe duur is een sneeuwscootersafari in Zweden?
Er zijn verschillende tours, maar de familietour van 2,5 uur inclusief drankjes en worstjes grillen onderweg is ‘los geboekt’ 1425 SEK per persoon (zo’n 125 euro). Prijzen van de andere tours vind je hier op de website van More Activities.
Goedkoper is het om de tour als onderdeel van je pakket (incl. vlucht, transfer en accommodatie) te boeken via de website van BBI Travel. Prijzen van de sneeuwscootersafari familytour beginnen dan vanaf circa 75 euro per persoon.
Mini scooter race
Wat trouwens ook erg leuk is met (jongere) kids, is de mini scooter race. Vlakbij het activiteitencentrum ligt een apart racebaan voor kleinere sneeuwscooters. Hier kunnen kids vanaf 5 jaar al zelf racen. Hier vind je meer informatie.
Hoe oud moeten de kinderen zijn voor een sneeuwscootersafari?
Kinderen vanaf een minimum lengte van 1.30 en leeftijd van 7 jaar kunnen achterop. Jongere kinderen kunnen in een aparte slee, achter de sneeuwscooter van de gids.
Kan je zelf de sneeuwscooter besturen?
De eisen voor het zelf besturen van de sneeuwscooter zijn afhankelijk van of je kiest voor een begeleide tour of dat je op eigen gelegenheid gaat.
Voor het besturen van een sneeuwscooter tijdens een begeleide tocht heb je alleen een rijbewijs nodig, ongeacht wanneer dit is afgegeven. Voor het besturen van een sneeuwscooter zonder gids heb je een (Zweeds) B-rijbewijs of een trekkerrijbewijs nodig dat voor 1 januari 2000 is afgegeven, of een rijbewijs voor sneeuwscooters. Je moet 20 jaar of ouder zijn en bewijs hebben van eerdere ervaring met het besturen van een sneeuwscooter.
Kan je ook een sneeuwscooter huren zonder gids?
Zie hierboven, dat kan dus alleen als je voldoet aan de eisen zoals hierboven gesteld. Heb je alleen een ‘normaal’ rijbewijs, dan kan je niet op eigen gelegenheid een sneeuwscooter huren. Overigens zou ik dat ook niet aanraden, omdat je ook de omgeving niet kent.
Is het koud op de sneeuwscooter en wat moet je aan doen?
Dat is uiteraard afhankelijk van de temperatuur. Toen ik sneeuwscooter ging rijden was het extreem koud, zo’n -20 graden. Ik had zelf mijn skipak aan en muts onder mijn helm. Toen was het nog steeds fris. Je kunt gratis een warme overal lenen, die je nog over je eigen skipak kunt trekken. Ik zou dat zeker adviseren bij zulke temperaturen. De handvatten van de snowmobile zijn verwarmd, dus ik had geen last van koude handen.
Waar boek je een sneeuwscootersafari met kinderen?
Een sneeuwscootersafari met kinderen is rechtstreeks te boeken bij More Activities, maar je kunt hem ook als optionele activiteit bijboeken bij een reis van BBI Travel. BBI Travel is een betrouwbare en toonaangevende reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar o.a. Scandinavië. Bekijk hier het aanbod van BBI Travel naar Zweden, waarbij je dus ook de sneeuwscootersafari makkelijk kunt toevoegen bij je reis.
Meer lezen
We hebben nog meer tips voor een gave vakantie in Scandinavië. Kijk hieronder voor meer inspiratie.
- Naar Noorwegen of toch naar Zweden in de winter?
- Naar Dalarna in Zweden in de zomer
- Of ga hier meteen naar alle blogs van Zweden
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.