Dalarna met kinderen: een rondreis door Zweden

Dalarna met kinderen: een rondreis door Zweden

Zweden 25 oktober 2023
Gezinsreizen naar Zweden

Bekijk hier complete gezinsreizen naar Zweden inclusief overtocht.

Een rondreis door het Zweedse Dalarna met kinderen? In onze rubriek ‘mijn gezinsvakantie in de bergen’ vertelt Joyce je er alles over; de route, informatie over de accommodaties én tips voor toffe activiteiten in Dalarna. Je kunt deze reis makkelijk zelf uitstippelen maar betrouwbare reisaanbieder BBI travel biedt ook kant en klare reizen aan inclusief overtocht.

Wie zijn jullie?

Ik ben Joyce (1987) en samen met Jacco (1980) zijn wij trotse ouders van een zoon S.(6) en een dochter J.(4). Onze voorliefde voor Scandinavische landen is ontstaan toen we voor het eerst in Noorwegen zijn geweest (voordat we kinderen hadden). We houden van de rust en de ruimte en de prachtige afwisselende natuur. Afgelopen jaar hebben we ontdekt dat Zweden ook genoeg te bieden heeft voor kinderen.

Vind je het leuk om ook een keer je tips voor een gezinsvakantie in de bergen te delen? We horen het graag! Stuur gerust een mail of neem contact met ons op via onze socials.

Kindvriendelijke rondreis door Zweden in de provincie Dalarna

Met onze rondreis in Dalarna bezochten we twee vakantieparken in Dalarna, namelijk Säfsen Resort en Orsa Grönklitt. Zowel in de zomer als in de winter valt hier genoeg te beleven, maar hoe kindvriendelijk is deze rondreis door Zweden nou eigenlijk? Dat hebben wij voor je uitgezocht.

De provincie Dalarna ligt in het midden van Zweden en staat bekend om haar bosrijke omgeving, omringt door bergen en water. Alle aspecten van Zweden vind je hier terug. Om deze reden wordt Dalarna ook wel ‘miniatuur-zweden’ genoemd.

De provincie staat, naast de gevarieerde en uitgestrekte landschappen, ook bekend om haar beroemde houten Dalarna paardjes. Handgemaakt en elk uniek in haar soort.

Onze rondreis door Zweden in de zomer.
Onze rondreis door Zweden in de zomer.

Overtocht met de Boot: Kiel – Göteborg

Met (kleine) kinderen zitten we liever niet de hele dag in de auto. We hebben daarom gekozen voor de overtocht met de boot van Kiel naar Göteborg. Hierbij stappen we om 17.45 uur op de boot en komen we de volgende ochtend om 9.15 uur aan in Zweden. Dit is een ideale onderbreking van de autorit en natuurlijk een fantastisch avontuur voor de kinderen. Lekker rondrennen op het dek, meedoen met de kinderdisco en natuurlijk je eigen avondeten samenstellen bij het buffet.

Bestemming 1: Vakantiepark Säfsen Resort – Fredriksberg

Onze eerste bestemming is het vakantiepark Säfsen Resort in Fredriksberg (gemeente Ludvika). Wij verblijven hier een week in een mooie stuga (Zweeds huisje) op een zeer ruim opgezet vakantiepark. Het huisje is van alle gemakken voorzien. De huisjes liggen redelijk ver uit elkaar waardoor we veel privacy ervaren en er is een speeltuintje dichtbij.

Vanuit de stuga kunnen we direct beginnen aan onze eerste Zweedse wandeltocht. Als we naar beneden lopen komen we uit bij een prachtig meer waar je helemaal omheen kunt wandelen. De route hiervoor is erg duidelijk aangegeven. Op de bordjes wordt ook direct aangegeven hoeveel kilometer de betreffende route is. Als we naar boven lopen komen we uit bij de receptie, waar ook het fietscentrum (Cyclar) zich bevindt.

Säfsen Resort in Fredriksberg
Säfsen Resort in Fredriksberg
Prachtige wandelingen vanaf ons resort.
Prachtige wandelingen vanaf ons resort.
Fietscentrum (Cyclar)
Fietscentrum (Cyclar)

Mountainbiken in Säfsen

Als we aankomen bij de receptie, valt ons oog direct op het mooie oefenparcours speciaal gemaakt voor kinderen, met scherpe bochten en kleine stunt-heuveltjes voor de mountainbike. Je kunt hier verschillende soorten mountainbikes huren, inclusief helm en andere benodigdheden. Het is ook mogelijk om eerste een korte (privé) les te volgen van een mountainbike instructeur.

De volgende dag huren wij voor onszelf en voor onze oudste zoon S. (5) een mountainbike en voor onze jongste dochter J. (3) een fietskar, die we achter de mountainbike kunnen bevestigen. We beginnen onze mountainbike-dag met de fietsbingo die start vanuit Säfsen Resort. We krijgen 4 bingokaarten mee en onderweg aan de routepaaltjes hangen bordjes met cijfers erop. Deze cijfers moeten we afvinken van onze bingokaart. Een mooie taak voor onze dochter vanuit de fietskar.

De route brengt ons langs leuke activiteiten voor kinderen. Zo leidt de route ons naar het klimbos waar we even afstappen en over de toestellen klimmen en uiteindelijk uitkomen bij een picknick plaats waar het hout al voor ons klaarligt om ons eigen vuurtje te gaan maken. We hebben broodjes en worstjes meegenomen, dus een goede plek voor onze lunch.

We vervolgen onze weg langs het meer terug en komen aan bij SnowCamp Dalarna waar we weer even afstappen en de kids zich lekker kunnen uitleven op de trampolines. Voor ons staat een zitje klaar met een prachtig uitzicht op de berg en over het meer.

Klimpark
Klimpark
De picknickplekken
De picknickplekken
Snowcamp Dalarna
Snowcamp Dalarna

De route van de fietsbingo is speciaal uitgezet voor kinderen en daarom vrij kort (6km). We besluiten en om hem nog iets te verlengen en door te fietsen naar het plaatselijke bakkertje in Fredriksberg voor een verkoelend ijsje en een lekker verse kop koffie (met gratis refill).

Eenmaal terug bij de receptie ruilen we de fietskar in voor een loopfietsje voor onze jongste, zodat ze zelf nog lekker konden crossen op het fietsbaantje. Dit vinden ze echt prachtig om te doen en terwijl ze zich nog uren vermaken, genieten wij van een drankje op het aansluitende terras. Een ideale combinatie op deze manier!

(kosten fietshuren 146 euro/1650 kronen,  prijspeil 2023)

Bakkertje in Fredriksberg
Bakkertje in Fredriksberg

Kano varen in Säfsen

Nadat we weer een prachtige wandelroute vanaf het vakantiepark hebben gelopen, besluiten we om de middag een kano te huren en het meer over te steken naar het klimbos. Als we hebben afgerekend krijgen we een sleutel mee van de betreffende kano.

We lopen de berg af richting het dal waar de kano’s liggen en zoeken onze kano ertussenuit. De reddingsvesten liggen opgeslagen in het hutje ernaast en kun je zelf pakken, evenals de peddels. In ongeveer 10 minuten varen we naar de overkant en meren we aan. Naast kano’s kun je ook bootjes en supboards huren.

(4 persoons kano – 375 kronen voor 3 uur, prijspeil 2023)

Kano varen
Kano varen

Railfietsen Säfsen – Station Sagen

Onze laatste dag in Säfsen is aangebroken en we gaan vandaag railfietsen bij Station Sagen. Deze prachtige fietstocht door de diepe Zweedse bossen brengt je langs de meest prachtige plekjes.

Voor we vertrekken wordt even voorgedaan hoe je de fiets moet tillen (bij tegenliggend verkeer en om te keren voor de terugweg). Het station is in het bezig van een Nederlandse eigenaar, waardoor de uitleg makkelijk gaat. We krijgen een kaartje mee, waarom de wegovergangen staan aangegeven. Deze moeten we goed in de gaten houden, want het verkeer heeft voorrang.

Bij de wissels moeten we allemaal even afstappen en de fiets optillen en begeleiden naar het goede spoor.Je bepaald zelf hoe lang je wilt fietsen. Je kunt de fiets huren per uur of de hele dag. Wel handig om even van tevoren te reserveren! (195 kronen per uur of 550 kronen per dag, prijspeil 2023)

Onderweg ontmoeten we nog een Zweeds stel met hun 2 kinderen. Ze verblijven net iets verderop in hun vakantiewoning en nodigen ons en de kinderen uit om bij hun de nieuwe trampoline uit te proberen. Daarnaast geven ze nog een tip wat het meest mooie plekje is op de route; het strandje waar ze zelf net vandaan kwamen.

Railfietsen
Railfietsen

Bestemming 2: Orsa Grönklitt

Na een autorit van ongeveer 3 uur komen we aan bij onze tweede bestemming, Orsa Grönklitt. Ook hier hebben we een (particulier) huis gehuurd en verblijven we een week. Dit keer geen stuga, maar een ruime woning met een prachtig uitzicht over het meer. Ook is er een loft aanwezig. Dat is natuurlijk feest voor de kinderen en zij beginnen direct met het bouwen van een hut.

We merken op dat dit ook een populair skigebied is. De skilift is dichtbij en er is een speciale droogruimte aanwezig om skispullen te drogen. Dit is overigens ook ideaal voor het drogen van mijn was (er was een wasmachine aanwezig).

Ons huisje in Orsa
Ons huisje in Orsa

Bezoek Rattvik; rodelbaan en pier

Gedurende ons verblijf in Orsa merken we al op dat er erg veel oude Amerikaanse auto’s rondrijden. De één nog uitbundiger dan de ander. Wanneer we Rattvik bezoeken begrijpen we waarom. Het hele stadje is omgetoverd tot een evenement waarbij allerlei oude Amerikaanse auto’s centraal staan.

Dit is de eerste keer in Zweden dat we ervaren dat het ergens druk is. Bewoners hebben zich een mooi plekje langs de weg bemachtigd en genieten volop van het spektakel. Van ‘Greased Lightnings’ tot aan ‘lowriders’, van alles komt voorbij!

Rattvik
Rattvik

Rattvik is een klein plaatsje aan het Siljanmeer. Vandaag bezoeken we hier de Slalombacke & Sommarrodelbana en de pier Långbryggan.  Zowel in de zomer als in de winter kun je hier rodelen. Nadat we onze kaartjes hebben gekocht kiezen we de karretjes voor 2 personen en een passende helm. Jacco gaat als eerst omhoog met onze zoon en daarna volg ik met onze dochter. Eenmaal boven kunnen we tegelijk naar beneden rodelen, want er zijn twee rodelbanen naast elkaar. De dames hebben gewonnen!

(1 rit 60 kronen, 3 ritten 150 kronen, prijspeil 2023)

Nadat we twee keer van de rodelbaan zijn geweest en onze zelf meegebrachte lunch hebben genuttigd rijden we verder naar de Långbryggan, ook wel de pier. De pier is 628 meter lang en in 1985 gebouwd als aanlegsteiger voor de stoomboot van Rattvik. Na de renovatie zijn de planken (2938 stuks) als een soort veiling aangeboden aan publiek waarin de namen zijn gegraveerd. Op deze manier is een deel van de renovatie gefinancierd.

Aan het begin van de pier nemen we eerst een heerlijk ijsje mee en lopen vervolgens de pier over. De gegraveerde namen zijn nog goed zichtbaar als we over de pier lopen. Aan het eind van de pier heb je een prachtig uitzicht over het Siljanmeer en de stad Rattvik.

De Pier
De Pier

Kinderwandeling met obstakels

Ook in Orsa zijn weer fantastische wandelmogelijkheden. Vanuit de receptie lopen we de ‘blauwe bessen routen’. Deze kindvriendelijke wandelroute is ongeveer 2 km en zit vol met leuke obstakels, spellen en klimparcourtjes voor de kinderen. Een erg mooie route waarbij je via vlonderplanken een stukje rond het meer loopt.

Ook komen we onderweg nog een klein strandje tegen met een aanlegsteiger, picknickbankje en een schommel. Hier pauzeren we even voor wat water en wat lekkers.

De wandeling in Orsa
De wandeling in Orsa

Klimpark Orsa Grönklitt

Het vakantiepark Orsa Gronklitt heeft sinds dit jaar een klimpark. Deze bestaat uit 6 verschillende parcours, variërend in zwaarte. Ze hebben drie groene banen, twee blauwe en één rode baan. De groene baan is het gemakkelijkst en is ook geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar (110 cm).

Natuurlijk willen we dit wel even proberen en onze zoon en ik melden ons aan. Nadat we ons in het harnas hebben gehesen en een paar dunne handschoentjes hebben gekocht (aanrader!) , krijgen we eerst een instructie. We beginnen op een klein oefenbaantje en als we deze succesvol afronden, mogen we de grotere (groene) baan op.

Het eerste stuk van de grote baan is nog goed te doen, maar vanaf de tweede baan wordt het iets lastiger en onze zoon begint het allemaal een beetje eng te vinden. Het is intussen gaan regenen en de baan wordt daardoor wat glad. We besluiten om de laatste baan voor lief te nemen. De zipline is daarentegen een groot succes!

Klimpark
Klimpark

Sunne in Varmland

Omdat we het voor de kinderen te lang rijden vinden van Orsa naar de boot (Göteborg), hebben we de reis opgesplitst met een overnachting in Sunne in Varmland, wat ook een populair gebied is in Zweden. Het is eigenlijk een mooie combinatie van Säfsen en Orsa; het groene bos van Säfsen en het ruige landschap van Orsa.

We verblijven hier in een hotel aan een meer. Er is een speeltuin en een klein strandje aanwezig waar de kinderen lekker kunnen spelen. Na een prima ontbijtbuffet vervolgen we onze reis naar de boot. Dit is nog een kleine 4 uur rijden. We onderbreken de lange rit met een bezoekje aan het Saab-museum in Trollhättan, dit mag natuurlijk niet ontbreken met een Saab-liefhebber in de familie.

Daarna nemen we de boot weer terug en kijken terug op een prachtige rondreis in Zweden!

Met de boot weer terug.
Met de boot weer terug.

Prijzen en boeken

In Zweden is het vrij makkelijk om zelf je reis uit te stippelen. Via booking.com vind je hier makkelijk een overzicht van alle accommodaties in regio Dalarna in Zweden. Liever niet alles zelf uitpluizen? Scandinavië specialist BBI Travel biedt ook kant en klare reizen aan naar Zweden inclusief overtocht.

Ligging van Dalarna in Zweden

Vanaf Göteborg (de plaats waar de boot vanaf Kiel aankomt) is Dalarna zo’n 525 kilometer.

Meer lezen

Binnenkort volgen meer blogs over Scandinavië. Hieronder wel alvast tips voor een andere vakantie in de bergen:

In dit blog staan affiliate links. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: