Wintercover_01 Arosa
Hondensledetocht met kinderen in Zweden: dit moet je weten!
Een hondensledetocht in Zweden is magisch mooi!

Hondensledetocht met kinderen in Zweden: dit moet je weten!

Zweden 10 december 2023
Wintervakantie in Zweden

Een wintervakantie in Zweden met deze gave activiteiten boek je makkelijk bij BBI Travel.

Een hondensledetocht met kinderen is in Zweden een waar sprookje! Voortgetrokken in een slee met alleen het geluid van de knisperende sneeuw om je heen. Yvonne ging begin december naar Zweden met BBI Travel en maakte een onvergetelijke huskysafari. In dit blog vertelt ze je er alles over.

Op hondensledetocht in Zweden: een avontuur voor het hele gezin

Een jaar of 10 geleden maakte ik voor het eerst een hondensledetocht in Lapland. Destijds vond ik het al een ware belevenis. De husky’s die bij aanvang keihard staan te blaffen van opwinding en niet kunnen wachten om te gaan. En dan ga je…. voortgetrokken door een roedel husky’s. Door een besneeuwd sneeuwlandschap met dwarrelende sneeuwvlokken.

Stukjes door een prachtig dennenbos en dan weer over uitgestrekte sneeuwweides. Een hondensledetocht is juist met kinderen een magische ervaring. Onderweg een vuurtje maken en opwarmen met een warme chocomel in een traditionele Fika. Reken maar dat dit een ervaring is voor het hele gezin om nooit te vergeten!

Wil je meteen een impressie van een hondensledetocht in Zweden? Bekijk dan alvast het filmpje hieronder.

Accepteer de statistieken, marketing cookies om deze video te bekijken.

Een hondensledetocht met kinderen in Zweden met Peakpoints

Hoe zou een hondensledetocht met kinderen in Zweden zijn? Tijdens een bezoek aan regio Sälen in Zweden ga ik het ontdekken. In de middag rond 14 uur kom ik aan bij het verzamelpunt van Peakpoints. Dit bedrijf begon eigenlijk als een sledehondenkennel in Lapland met hondensleewedstrijden als focus, daarna werd het één van de eerste organisaties die huskytours ook in Zweden ging aanbieden.

Niet zielig

Dat we voor een hondensledetocht komen is niet te missen, van verre hoor ik al het harde geblaf van de honden. De honden zijn al aangelijnd en staan dolenthousiast te wachten voordat ze mogen gaan rennen.

Ik ben altijd een beetje sceptisch als het gaat om dierenactiviteiten, maar een Nederlands sprekende medewerker die zelf diermanagement studeert, verzekert me dat de honden dit fantastisch vinden en goed worden verzorgd.

Voor de honden is deze activiteit het hoogtepunt van de dag!
Voor de honden is deze activiteit het hoogtepunt van de dag!

Zelf sturen of in de slee

Boek je een hondensledetocht dan ben je vaak met meerdere families of personen. Er zijn dan meerdere sleeën met ieder een eigen roedel husky’s die de slee voorttrekken door de sneeuw. Vaak zit je met ongeveer 2 of 3 personen in een slee. Ook heb je de keuze of je in de slee wilt zitten of dat je zelf de slee wilt besturen. Voor dat laatste volgt eerst een korte instructie. Het besturen van de slee is niet moeilijk, maar het is wel heel belangrijk om goed afstand te houden en voldoende te remmen.

Ik wil graag wat mooie foto- en videobeelden maken, dus ik besluit om plaats te nemen in de slee. De honden staan hard te blaffen en sommige bijna te trillen van opwinding. Je kunt ze aaien, maar het is handiger om dat bij terugkomst te doen als de husky’s wat rustiger zijn. De honden kunnen niet wachten om te vertrekken!

Een hondensledetocht met kinderen in Zweden is een ervaring voor het leven.
Een hondensledetocht met kinderen in Zweden is een ervaring voor het leven.

Een magisch landschap met knisperende sneeuw

En daar gaan we….. met nog twee anderen zit ik in de voorste slee. Een medewerker van Peakpoints bestuurt onze slee. Met een simpel commando rennen de husky’s vooruit en voordat ik het weet ‘zweef’ ik door het magische mooie winterlandschap van Zweden. Het blaffen is gestopt en eigenlijk hoor ik nu alleen nog het geknisper van de sneeuw. Wauw, wat is dit gaaf!

Het eerste deel gaan via een smal pad door het bos en zien we nog een paar huisjes. Al gauw gaan we verder en zijn we duidelijk een eind van de bewoonde wereld af. Het is sprookjesachtig mooi, de roedel husky’s die ons voorttrekt dwars door de wildernis van Zweden. We gaan door dennenbossen en dan weer over open gebied waar je prachtig uitzicht hebt op het sneeuwlandschap.

Verschillende hondensledetochten

In Zweden kan je bij Peakpoints verschillende hondensledetochten boeken. Een medewerker vertelt me dat voor gezinnen de ‘Mountain tour with Fika’ erg geschikt is. Deze tour is zo’n 1,5 tot 2 uur en gaat door het mooiste en meest ongerepte gebied van Sälen, het Transstrandfjällens Natuurreservaat.

Halverwege stop je bij een hut (Fika) bij Lägerdalsfjället om even op te warmen bij een vuurtje met warme chocolademelk. Je kunt bij deze tocht ook zelf de slede besturen en bij terugkomst is er ook tijd om uitgebreid met de honden te knuffelen. Naast de Mountain tour with Fika zijn er ook nog kortere of juist langere tours. Bij de langere tour van zo’n 3 uur zit ook een lunch inbegrepen.

Dog sled transfer vanaf de luchthaven

Begint je trip in Zweden bij het Scandinavian Mountain Airport en wil je meteen uniek je vakantie beginnen? Dan kan je zelfs een Dog sled transfer doen naar je accommodatie. Meteen vanaf het vliegveld stap je dan in een hondenslee die je naar je accommodatie brengt. Bagagevervoer is eveneens geregeld.

Je kunt deze optie makkelijk bijboeken bij je reis via BBI Travel.

Een hondensledetocht met kinderen in Zweden: handig om te weten

Enthousiast geworden en overweeg je ook een hondensledetocht in Zweden? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Welke hondensledetocht is het best passend met kinderen?

Dit is natuurlijk een beetje afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Vanaf een jaar of 4 is het erg leuk om de ‘Mountain tour with Fika’ te doen. Deze tocht is dus zo’n 1,5 uur tot 2 uur. Je gaat eerst zo’n 45 minuten met de slee en dan ongeveer een half uurtje opwarmen in een Fika (hut) met een vuurtje en chocomel. Daarna ga je weer zo’n 45 minuten terug naar het startpunt.

Heb je echt jonge kinderen, dan zou je kunnen kiezen voor de kortere tour van zo’n 30 minuten. Je maakt dan welliswaar een kleiner rondje, maar je hebt nog steeds dezelfde ervaring in ook een prachtige omgeving. Doordat de tocht wat korter is, heb je ook minder kans dat de kinderen het te koud gaan krijgen.

Hoe duur is een hondensledetocht in Zweden?

Dat is afhankelijk van de type hondensleetocht, maar de Mountain tour with Fika is 1395 SEK per volwassene en 900 SEK voor kinderen tot 12 jaar. Kinderen onder de 2 jaar zijn gratis. De warme chocomel is inbegrepen in deze prijs. Andere prijzen vind je hier op de website van Peakpoints.

Goedkoper is het om de hondensledetour als onderdeel van je pakket (incl. vlucht, transfer en accommodatie) te boeken via de website van BBI Travel.

Is er een minimum leeftijd voor een hondensledetocht met kinderen?

Nee, die is er niet. In principe zou je zelfs met een baby deze hondensledetocht kunnen doen. Er zijn sleeën die ‘overdekt’ zijn, waardoor het minder koud is. Ook kunnen de kleinste kinderen dikke skipakken lenen, waardoor ze het niet te koud krijgen. Wat ik begreep is dat de allerkleinste zelfs vaak in slaap vallen tijdens de hondensledetocht.

Hoe koud is het en wat moet je meenemen?

Ik maakte de hondensledetocht begin december. De eerste dag was het extreem koud zo rond de -20 graden. Normaliter ligt de temperatuur zo rond -10. Als het -20 of kouder is, dan kan je het bij een hondensledetocht best koud krijgen (ondanks de dierenvellen en overdekte slee). Ik zou met die temperaturen – vooral met kinderen – dan kiezen voor een korte(re) tour.

Als het zo rond de -10 is dan is de Mountain tour prima te doen en wel de mooiste ervaring. Zorg ervoor dat je een skipak aan hebt, goede thermokleding, handschoenen en een muts. Voor de kleintjes zijn er ook warme skipakken te leen.

Kan je de honden ook knuffelen?

Dat kan zeker, maar het beste bij terugkomst. De honden zijn bij vertrek echt heel enthousiast en behoorlijk hyper, dus dan is knuffelen wat minder handig om te doen.

Mag je de slee zelf besturen?

Ja, ook dat mag na de (veiligheids) instructie. Het besturen van de slee is niet moeilijk, mits je de instructies opvolgt. Het is vooral belangrijk dat je voldoende afstand houdt en tijdig remt.

Gaat het hard en is het eng?

Dat is natuurlijk een beetje afhankelijk hoe actief de honden zijn, maar qua snelheid vond ik het meevallen. Het is een fijn tempo en soms ga je ook wat langzamer als de honden een heuveltje overgaan. Kortom, het is zeker niet ‘eng’ maar 100% genieten! Je kunt tijdens de ‘rit’ ook prima foto’s of filmpjes maken.

Waar boek je deze hondensledetocht met kinderen?

De hondensledetocht van Peakpoints is rechtstreeks te boeken, maar je kunt hem ook als optionele activiteit bijboeken bij een reis van BBI Travel. BBI Travel is een betrouwbare en toonaangevende reisorganisatie die gespecialiseerd is in reizen naar o.a. Scandinavië. Bekijk hier het aanbod van BBI Travel naar Zweden, waarbij je dus ook de hondensledetocht makkelijk kunt toevoegen bij je reis.

Meer lezen

We hebben nog meer tips voor een gave vakantie in Scandinavië. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: