Zoek je een uitdagende 2-daagse huttentocht in Natuurpark Texelgruppe in Zuid-Tirol, Italië? Onze blogger Stefanie…
Skivakantie in Zweden met kinderen: 13x handig om te weten
Overweeg je met je gezin een skivakantie in Zweden? Juist met (kleine) kinderen is dat een topbestemming. Maar…. skiën in Zweden is absoluut anders dan in de Alpenlanden zoals bijvoorbeeld in Oostenrijk of Zwitserland. Yvonne ging afgelopen december voor het eerst op wintersport in Zweden en deelt in dit blog 13x handige weetjes over een skivakantie in Zweden met kinderen.
Meteen al het reisaanbod van een wintersport in Zweden bekijken? BBI travel is specialist in Scandinavië en biedt verschillende gezinsvakanties aan naar Zweden. Het aanbod vind je hier op de website van BBI Travel.
Op skivakantie in Zweden met kinderen: dit moet je weten!
Hieronder in willekeurige volgorde belangrijke informatie over een skivakantie in Zweden.
#1 Skigebieden in Zweden: kleiner en met ook veel blauwe / groene pisten
De skigebieden in Zweden zijn vaak wat kleiner dan de skigebieden in de Alpenlanden. Veel skigebieden in Zweden hebben tussen de 20 en 80 kilometer skipiste. Daarnaast vind je in deze skigebieden veel meer groene en blauwe skipistes.
In Zweden zijn bovendien alle pistes heerlijk breed, van perfecte sneeuwkwaliteit en vooral heel rustig (ook in de schoolvakanties!). Daardoor zijn de skigebieden in Zweden ook perfect voor gezinnen en beginnende skiërs. Alle ruimte om je ski-skills goed onder de knie te krijgen!
Off piste skiën
Nu zal je misschien denken, dat is voor ervaren skiërs weinig uitdagend, maar Zweden biedt uitstekende mogelijkheden voor off-piste skiën. In verband met lawinegevaar zijn we altijd terughoudend om dit te ‘promoten’, maar in Zweden is het lawinegevaar een stuk minder evenals het aantal lawineslachtoffers.
Hoe dat kan? We zijn geen lawine experts maar we hebben ons laten vertellen dat de meeste lawines voorkomen op hellingen rond 45°. In Zweden zijn de meeste hellingen vaak minder steil en zijn er doorgaans minder temperatuurschommelingen die de kans op een lawine ook groter maken. In het zuiden van Zweden (skigebied Sälen) is de afgelopen 22 jaar geen enkele lawine geweest.
#2 Afronde bergtoppen; skiën vanaf de top en geen afgronden!
In Zweden vind je geen extreem hoge bergen. Het landschap is veel ‘lieflijker’ met eigenlijk alleen een soort van ‘afgeronde toppen’. Daardoor heb je dus ook geen steile afgronden, wel zo prettig als je gaat skiën met kinderen. Een ander voordeel is dat er ook ‘bovenop de top’ blauwe en zelfs groene skipisten al beginnen.
Verwacht overigens geen grote gondels in Zweden, bijna alle liften zijn stoeltjes- of sleepliften. Normaal ben ik niet zo’n fan van een sleeplift, maar dat geldt niet voor Zweden. De omgeving is sprookjesachtig mooi, dus het is gewoon enorm genieten als je even in zo’n lift zit!
#3 Pisten komen op een centraal punt uit (geen dagtochten maar wel overzichtelijk)
Wat ook echt anders is als in de Alpenlanden, is dat de meeste skipisten op één centraal punt uitkomen. Je hebt dus één of meerdere bergen waar je van meerdere kanten vanaf kunt skiën. Dagtochten maken is in Zweden dus niet echt mogelijk.
Voordeel is wel, dat de skigebieden in Zweden dus compact en overzichtelijk zijn. Verdwalen kan dus bijna niet. Dat betekent dat iets oudere kinderen dus ook al sneller zelfstandig een rondje kunnen maken.
#4 Een skivakantie in Zweden is winterfun in een sprookjesachtige omgeving
Dit vond ik toch wel het grootste verschil met de Alpenlanden, de omgeving is gewoon magisch! De kans op (heel veel) sneeuw is in Zweden een stuk groter dan menig ander Alpenland. Bovendien, de héle omgeving is wit, dus niet alleen een wit baantje in een verder groene of zelfs bruine omgeving.
In Zweden is het genieten voor zowel de skiër als niet-skiër van een sprookjesachtig wit wonderland. Daarnaast heb je hier ook prachtige zonsondergangen!
#5 In Zweden heb je perfecte sneeuwcondities
De sneeuwcondities zijn in Zweden perfect. Ik ging begin december naar Zweden en toen lag er al meters sneeuw. De pistes zijn perfect onderhouden en de sneeuw is top!
#6 Korter licht (afhankelijk van de reisperiode)
Waar ik wel aan moest wennen is dat het in december relatief laat (9.00 uur) licht wordt en de zon al vroeg (15.00 uur) ondergaat. Het is dan niet meteen donker, maar eerst krijg je nog een mooie oranje-roze gloed. Daarna is het om 16.00 uur wel echt donker.
De skipistes zijn overigens wel perfect verlicht, dus je kunt wel gewoon tot 16.30 uur en soms 18.00 uur doorskiën. In de meeste gebieden kun je daarnaast ook avondskiën. In februari is het al veel langer licht, dan gaat de zon rond 18 uur pas onder.
#7 ‘Opwarmhutjes’ langs de piste
In de Alpenlanden heb je vaak halverwege de piste wel een bergrestaurant, die kom je op de piste in Zweden niet tegen. Wel heb je aan de piste vaak simpele houten hutjes met een vuurtje. Hier kan je even lekker opwarmen of je eigen worstjes of marshmallows roosteren.
Eten op de piste
Eten op de piste is ook erg goed in Zweden én relatief goed betaalbaar. Voor de lunch heb je elke dag de dagens rätt: een uitgebreide lunch bestaande uit een warme maaltijd, saladebar, brood, koffie, thee of water voor zo’n 15 euro per persoon. Doordat vrijwel alle accommodaties meteen aan de piste liggen kan je ook makkelijk in je eigen accommodatie eten (zie ook nr. 13 in dit overzicht).
#8 In Zweden zijn er veel thematische kinderpistes
De skigebieden die ik heb bezocht in Zweden vond ik super kindvriendelijk, vooral de skigebieden in Sälen, zoals Lindvallen. Je vindt er prachtige kinderlanden en verschillende thematische skipistes. In Lindvallen heb je bijvoorbeeld een waar sprookjesbos met allemaal speelhuisjes aan de piste, super gaaf!
#9 Skivakantie in Zweden: relatief goedkope skilessen én kinderopvang
Ook in Zweden is een prima aanbod van skilessen. Op dit moment spreken de skileraren Zweeds en Engels en soms een paar woordjes Nederlands. Omdat er steeds meer Nederlandse gezinnen richting Zweden gaan, zijn de skischolen wel bezig om ook Nederlandssprekende skileraren te krijgen.
De skilessen zijn vaak wel korter en duren meestal een halve dag. De prijzen liggen beduidend lager dan menig ander Alpenland. Voor een 5-daagse skicursus betaal je zo’n 160 euro per kind. Een privé skiles in Stöten is bijvoorbeeld ‘maar’ 65 euro per uur terwijl dit in de meeste skigebieden in Oostenrijk vaak op 100 euro per uur ligt. Kinderopvang in skigebied Stöten is ‘maar’ 10 euro van 12.45 uur tot 15.30 uur.
#10 In Zweden zijn veel andere winteractiviteiten voor ook niet-skiërs
In Zweden ga je voor een complete wintervakantie voor het hele gezin. Het is veel meer dan alleen skiën en daardoor dus ook leuk voor niet-skiërs of voor opa en oma die mee gaan. Je kunt er bijvoorbeeld een gave huskytour maken, sneeuwscooteren of een sneeuwschoenwandeling maken.
Kortom, ook al ben je een fanatiek skiër, dan zou ik nog adviseren om zeker niet alleen te gaan skiën. Neem van mij aan, een huskytour, sneeuwschoenwandeling of een sneeuwscootersafari is echt een ervaring voor het leven, zeker met kinderen!
#11 Minder uitbundige apres-ski
Ik was begin december in Zweden en het viel me op dat er aan het einde van de dag geen uitbundige apres-ski is. Er zijn zeker wel een paar barretjes, maar niet zoals je die bijvoorbeeld in Oostenrijk hebt. De meeste gezinnen gaan na een dagje skiën lekker terug naar de accommodatie en bijvoorbeeld even zwemmen of naar de sauna.
#12 Het kan er wel koud zijn!
Een skivakantie in Zweden kan wel koud zijn. Ik reisde begin december naar Zweden en de eerste dag was het extreem koud met temperaturen onder de -20. Dit is gelukkig wel een uitzondering, want normaal is het zo’n -10 graden.
De uitzonderlijke temperaturen van -20 vond ik echt koud. Gelukkig krijg je bij veel excursies (bv. sneeuwscootersafari) dikke pakken die je over je eigen skipak kunt doen. Bij de huskysafari hebben ze voor kleine kinderen vaak ook extra skipakken te leen.
De ‘normale’ temperaturen van rond de -10 vond ik goed te doen, het is een andere soort kou (een droge kou) dan in Nederland en daardoor voelt het minder koud. Neemt niet weg dat je deze items zeker moet meenemen:
- Goed skipak (ook als je niet gaat skiën) en zorg voor de kids voor echt een goed skipak (niet van de Decathlon of Scapino), maar bijvoorbeeld van Protest of Icepeak.
- Muts (en voor de kids is zo’n bivakmuts ook handig die ook de schouders bedekt)
- Goede handschoenen
- Thermokleding (liefst van merinowol)
- En dus aankleden in laagjes!
Tip: Lees hier ook ons blog voor een volledige paklijst voor een wintersport met kinderen.
#13 Ski in- en ski out in Zweden
Vrijwel alle accommodaties liggen in Zweden meteen aan de piste. Dat is wel ideaal, zeker als je met (kleine) kinderen gaat. Op die manier kan je elkaar makkelijk afwisselen of gewoon tussen de middag in je eigen accommodaties even lunchen en daarna weer verder skiën.
Andere handige informatie over een skivakantie in Zweden
Enthousiast geworden over een wintervakantie naar Zweden? Dan is ook de onderstaande informatie nog handig om te weten.
Hoe duur is een skivakantie in Zweden?
Dat is natuurlijk erg afhankelijk van de gezinssamenstelling én reisperiode, maar de kosten voor skipassen en skiles liggen in Zweden lager dan in veel andere Alpenlanden. Zo is een 7-daagse skipas in het hoogseizoen zo’n 335 euro per volwassene. Kids tot 6 jaar zijn gratis en kinderen tussen de 7 en 17 jaar betalen 278 euro.
Wat een wintervakantie in Zweden wel duur(der) kan maken is het vervoer erheen. Goedkope vliegtickets zijn er wel, maar vaak alleen buiten de schoolvakanties. Vaak is de beste optie een pakketreis, waarin je vlucht, transfer en accommodatie zit inbegrepen.
In de voorjaarsvakantie moet je rekenen op prijzen vanaf 4000 euro voor een wintervakantie van een week voor 2 volwassenen en 2 kinderen, hierbij zit dan het volgende inbegrepen:
- Rechtstreeks vlucht naar Scandinavian Mountain Airport
- Gratis parkeren in Groningen als je reist met BBI
- Gratis bagage van 20 kilo per persoon
- Gratis meenemen van 1 ski uitrusting per persoon
- Transfer naar je accommodatie
- 7 nachten accommodaties (logies)
Goedkoop op een skivakantie naar Zweden?
Ben je niet gebonden aan de schoolvakanties, dan liggen de prijzen een stuk lager en kan je vaak ook nog gebruik maken van speciale voordeelweken waar bijvoorbeeld de skipas en skilessen gratis zijn.
Is het met de boot goedkoper?
Een alternatief is de nachtboot vanaf Kiel in Duitsland. Deze brengt je dan naar Göteborg en vanaf daar is het dan nog zo’n 6 uur rijden. Echter, in de voorjaarsvakantie ben je voor de nachtboot o.b.v. 2 volwassenen en 2 kinderen met auto en familyhut om te overnachten wel zo’n 900 euro kwijt. Een appartement aan de piste met twee slaapkamers is zo’n 1500 euro in de voorjaarsvakantie (1 week) als je deze zelf zou boeken.
Voordeel is dat je dan wel zelf boodschappen kunt meenemen wat het daardoor wellicht ook aantrekkelijker maakt. De wegen zijn in Zweden doorgaans goed sneeuwvrij gemaakt en goed begaanbaar.
Welk skigebied in Zweden is het leukste met kinderen?
In principe zijn eigenlijk alle skigebieden prima met kinderen. Zoals hierboven al genoemd heeft vrijwel elk gebied een ruim aanbod van blauwe en groene pistes. Wij hebben inmiddels een paar skigebieden in Zweden bezocht en ik vond vooral Lindvallen erg leuk. Voordeel is dat hier ook een overdekte mall bij is, dus mocht het een keer slecht weer zijn dan heb je ook leuke indoor activiteiten.
Waar boek je een skivakantie in Zweden?
Zie je een lange auto- en bootreis niet zitten? Dan kunnen wij je aanraden om met BBI te reizen met een rechtstreekse vlucht vanuit Groningen. BBI heeft een groot aanbod van wintervakanties naar Zweden. Bovendien mag je als klant gratis parkeren in Groningen en 20 kilo ruimbagage per persoon meenemen én een gratis ski uitrusting.
Bij BBI kan je daarnaast heel makkelijk extra activiteiten bijboeken, zoals een huskytour of sneeuwscooteren. Bovendien kan je ook kiezen voor bijvoorbeeld een lang weekend Zweden.
Meer lezen
- Een huskytour in Zweden; dit moet je weten
- Een sneeuwscootersafari door de wildernis van Zweden
- Lindvallen: een super kindvriendelijk skigebied in Zweden
- Of ga hier meteen naar alle blogs over Zweden
Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliate links staan. Een boeking via zo’n link kost jou niks extra, maar wij krijgen een kleine vergoeding. Op die manier kunnen we in de toekomst nog ‘bergen’ reisinspiratie met jullie delen. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!