Wintercover_01 Arosa
Skigebied Les 4 Vallées: het grootste skigebied van Zwitserland
Prachtige uitzichten tijdens de dalafdaling naar Siviez.

Skigebied Les 4 Vallées: het grootste skigebied van Zwitserland

Zwitserland 22 mei 2024

Skigebied Les 4 Vallées was onze bestemming voor een lang Paasweekend. Hier kan je namelijk nog perfect lente-skiën. Met 410 kilometer aan skipiste is Les 4 Vallées niet alleen een heel groot maar ook een heel sneeuwzeker én heel kindvriendelijk skigebied. In dit blog een uitgebreide review van skigebied Les 4 Vallées en praktische tips.

Wil je meteen al een impressie van skigebied Les 4 Vallées? Bekijk dan de onderstaande video en onze opgeslagen instastorie op instagram. Volg ons meteen om in de toekomst geen tips en nieuwe blogs meer te missen!

Naar Nendaz, een ‘family destination’ in skigebied Les 4 Vallées

Het skigebied Les 4 Vallées is een groot gebied en hier zijn verschillende dorpen waar je kunt overnachten. Voor gezinnen is het bergdorp Nendaz een aanrader, dit is namelijk één van de ‘Family destinations’ van Zwitserland. Plaatsen of regio’s met dit label hebben speciale voorzieningen voor gezinnen, zoals kindvriendelijke accommodaties, speeltuinen en een activiteitenprogramma.

Nendaz is – net zoals het hele skigebied van 4 Vallées- gelegen in het kanton Wallis, in het hart van de Zwitserse Alpen en gelegen op ongeveer 15 kilometer ten westen van de stad Sion. Het dorp zelf ligt op zo’n 1.400 meter, maar de omliggende bergketens waaronder de beroemde Matterhorn en Mont Blanc, strekken zich ruim boven de 3.000 meter uit.

Waar overnachten in Nendaz met kinderen?

Wij hebben zelf een aantal dagen overnacht in Hôtel Nendaz 4 Vallées & Spa. Dit hotel is heerlijk, maar zit wel in het hogere segment. In Nendaz is ook een groot aanbod van appartementen. In het hoogseizoen (voorjaarsvakantie winter) starten prijzen vanaf 1500 euro voor een week. In de zomer liggen de prijzen wat lager. Klik hieronder voor een overzicht van appartementen.

Les 4 Vallées: het grootste skigebied van Zwitserland

Skigebied Les 4 Vallées is met 410 kilometer aan skipiste het grootste skigebied van Zwitserland. Ook is het heel sneeuwzeker, doorgaans kan je hier skiën van november tot mei. Perfect als je – net zoals wij – nog een lang Paasweekend wilt gaan skiën.

Het skigebied Les 4 Vallées met 410 kilometer aan skipiste.
Het skigebied Les 4 Vallées met 410 kilometer aan skipiste.

Waarom naar skigebied Les 4 Vallées in Zwitserland?

Doordat onze dochter van vier jaar nog niet leerplichtig is en onze zoon voorafgaand aan het Paasweekend studiedagen heeft, hebben we de luxe om nog een korte skitrip te kunnen plannen. Mano wil graag naar een groot en sneeuwzeker skigebied en ik vind het belangrijk dat het ook kindvriendelijk is. Als ik de pistekaart van Les 4 Vallées bekijk zie ik een mooie variatie van zowel blauwe, rode als zwarte pistes. Ook zijn er fun-activiteiten zoals tuben, kinderlanden en diverse skischolen.

Skigebied Les 4 Vallées lijkt hiermee aan alle wensen te voldoen en het bergdorp Nendaz is wat ons betreft een perfecte plek om te overnachten. De keuze is gemaakt; het wordt lente-skiën in skigebied Les 4 Vallées in Zwitserland!

Nendaz is één van de family destinations van Zwitserland.
Nendaz is één van de family destinations van Zwitserland.

Basse- en Haute Nendaz

Na een voorspoedige reis uit Nederland komen we begin van de middag al aan in Nendaz. De route is goed te doen, alleen de laatste 20 minuten is het flink omhoog rijden met behoorlijk wat haarspeldbochten. We rijden eerst door Basse-Nendaz, het lagere deel van Nendaz. Daarna komen we in Haute-Nendaz, het hogere deel van Nendaz waar ook ons hotel is gelegen.

Aankomst bij Hotel Nendaz 4 Vallées & Spa

We passeren wat restaurantjes en dan, helemaal achter in het dorp, zien we ons hotel liggen, het Nendaz 4 Vallées & Spa. Het is een enorm groot complex en we herkennen het meteen van de foto’s op de website. We parkeren de auto en gaan naar binnen. Na een prima ontvangst installeren we ons in de fijne familiekamer en gaan we alvast naar de skiverhuur die vlakbij het hotel is.

Meer weten over het hotel? We schreven een apart blog over Hotel Nendaz 4 Vallées & Spa, je leest hem hier.

De wellness van Hotel Nendaz 4 Vallees & Spa is echt fantastisch!
De wellness van Hotel Nendaz 4 Vallees & Spa is echt fantastisch!

Met de funicular naar het dalstation van de gondel

Qua ligging is ons hotel perfect. Vanuit onze kamer nemen we de hotellift naar de kelder waar het skidepot is. Hier trekken we onze skischoenen aan en pakken we onze ski’s. Daarna is het nog geen minuut lopen naar de naastgelegen funicular. Via een soort van kabelspoor gaat er continue een cabine op en neer. Deze funicular komt uit bij het dalstation van de gondel die ons naar het skigebied van Les 4 Vallées brengt.

Vanuit de gondel hebben we al goed zicht op het skigebied. Er is net verse sneeuw gevallen en alles is prachtig wit. Onder ons zien we Nendaz steeds kleiner worden en skiërs die de dalafdaling nemen. Ondanks zo laat in het seizoen, ligt de dalafdaling er nog prima bij.

Met de gondel naar Tracouet op 2.200 meter.
Met de gondel naar Tracouet op 2.200 meter.

Skigebied Les 4 Vallées: verdeeld over twee regio’s

Na zo’n 8 minuten zijn we bij het bergstation van de gondel, Tracouet op 2.200 meter. Eerst maar eens kijken waar we naar toe gaan. Het skigebied Les 4 Vallées is namelijk heel groot en is verdeeld over 2 regio’s, de Vallées sector en de Printse sector. Je kunt voor het hele gebied een skipas kopen, maar ook voor alleen voor de Printse sector.

Vallées sector

Dit deel verbindt Verbier, Nendaz, Veysonnaz en Thyon via Mont-Fort. Het is met name erg geschikt voor ’thrillseekers’ die vooral veel kilometers willen maken. Dit deel omvat het hele skigebied en in totaal 410 kilometer piste.

Printse sector

De Printse sector heeft in totaal 210 kilometer skipiste en verbindt Nendaz, Veysonnaz en Thyon. Het is geschikt voor het hele gezin met een variatie van veel verschillende skipistes. Ga je slechts een paar dagen skiën dan heb je hier al genoeg pistes om te skiën.

Hier op de website van Nendaz vind je de interactieve plattegrond van het skigebied waarbij je duidelijk de verschillende regio’s kunt zien.

Blauwe en rode pistes vanaf Tracouet op 2.200 meter

Aangezien ik helaas nog niet kan en mag skiën door een schouderblessure, gaat Mano met de kids op pad. Vanaf het bergstation Tracouet gaan verschillende blauwe en rode pistes. Ook zijn in dit gebied veel sleepliften. Voor beginners prima, voor mij als wandelaar wat lastiger.

Het gebied rondom Tracouet is voor de kids perfect om de ski-skills weer even onder de knie te krijgen. De sneeuwcondities zijn perfect en het is heerlijk rustig op de pistes. Vanaf het bergstation steek ik over en neem ik naast het meeting point voor de skilessen de houten trap naar beneden. Vanaf daar wandel ik richting het kinderland.

Het skigebied rondom de Tracouet met in de verte het kinderland.
Het kinderland bij Tracouet.
Het kinderland bij Tracouet.

Fun met het snowtuben en in de draaimolen

Als ik wat verder loop zie ik een klein kinderland met een ‘magic carpet’. Hier zie ik een skiklasje waarin de jongste kinderen zitten, zo rond 4 jaar. Heb je geen skiles, dan mag je ook van dit kinderland gebruik maken. Ondertussen komen ook Mano en de kids weer aanskiën. Ze hebben namelijk wat ‘cools’ gezien; snowtuben!

Iets voorbij het kinderland is daar het snowtuben. Kids vanaf 5 jaar kunnen zelf een rubberen band pakken en naar beneden roetsjen. Onderaan staat iemand die de rubberen banden vastmaakt aan een sleepkabel waarbij de kids dus makkelijk zelfstandig weer naar boven kunnen. Het is een leuk parcours en de kids gieren het uit. Het snowtuben is gratis toegankelijk.

Aan de andere kant is nog een barretje (Bar du Lac) met een draaimolen. Onze dochter van 4 wil daar gelijk in en zelfs onze zoon van 9 draait ook nog wat rondjes mee. Vanaf de draaimolen kijken we uit op de blauwe piste die meteen naast de sleeplift gaan. Dit is ook de eerste piste die de skiklasjes nemen zodra de kids hun eerste skivaardigheden onder de knie hebben. Een mooie piste als de kinderen al vaardig genoeg zijn om de ‘echte’ piste op te gaan.

Fun bij het snowtuben!
Fun bij het snowtuben!

Via Prarion naar Plan-du-Fou op 2.430 meter

De volgende dag nemen we opnieuw de gondel naar Tracouet op 2.200 meter. Dit keer nemen Mano en de kids de rode afdaling naar Prarion. Helaas gaat er voor mij geen wandelpad naar Tracouet maar van de liftmedewerkers mag ik aan de zijkant van de piste wandelen. Met mijn ‘sneeuwkettingen’ onder mijn schoenen en stokken gaat dit prima. De rode piste naar Prarion is prachtig, vooral het eerste deel dat door de bomen gaat en een fantastisch uitzicht heeft op alle sneeuwtoppen.

Halverwege komen we nog langs een prachtig gelegen berghut, maar die gaat pas vanaf 12.00 uur open. Het lijkt me een perfect plek voor de lunch, want de uitzichten zijn hier prachtig. Onderaan de rode piste tref ik Mano en de kids weer en nemen we samen de gondel naar Plan-du-Fou.

Onderweg naar Prarion kom je nog langs deze berghut met prachtig uitzicht.
Onderweg naar Prarion kom je nog langs deze berghut met prachtig uitzicht.

Prachtige uitzichten bij Plan-du-Fou

Vanuit de gondel hebben we uitzicht op de lange, zwarte afdaling. ”Die wil ik doen mama!” zegt D. enthousiast. ”Ikku ook!” zegt onze dochter A. Onze zoon mag hem samen met Mano doen, maar onze kleine meid van 4 moet voor deze piste nog een paar winters geduld hebben.

De gondel gaat in één streep door naar Siviez, maar wij stappen uit op de top bij Plan-du-Fou op 2.430 meter. ”Wauw!” De uitzichten zijn hier echt ongelooflijk mooi! We lopen nog iets naar rechts en zien daar een hele moderne berghut met bovenop het dak nog een uitzichtsplatform.

De kids spelen in de sneeuw en zelfs als niet-skiër geniet ik volop van de prachtige uitzichten. Mano doet nog even de zwarte afdaling met D. terwijl ik met onze dochter via een zelfgemaakte glijbaan door de sneeuw roets. Als de ‘mannen’ terug zijn, neem ik de gondel naar Saviez en gaat Mano met de kids via de rode afdaling. Ook deze afdaling is een aanrader, met prachtige uitzichten onderweg.

Op de top van Plan-du-Fou.
Op de top van Plan-du-Fou op 2.430 meter
Hier start de zwarte afdaling terug naar het dal richting Tracouet.
Het uitizchtsplatform.
Het uitizchtsplatform.

Lunchen bij Chez Caroline in Siviez

Terwijl Mano en de kinderen de dalafdaling nemen met fantastische uitzichten, neem ik de gondel naar het dal. We zien elkaar weer bij Siviez en lunchen bij Chez Caroline. Het weer is goed en we kunnen lekker buiten zitten.

Vanuit de gondel naar Siviez heb ik ook prachtig uitzicht.
Vanuit de gondel naar Siviez heb ik ook prachtig uitzicht.

Erg fijn is het terras wat grenst aan een kinderland met speeltoestel en draaimolen voor de kids. Het eten in Zwitserland is niet goedkoop, maar ook weer niet heel veel duurder dan in andere alpenlanden. Voor een hoofdgerecht zijn we zo’n 20 CHF kwijt en een kindermenu is rond de 12 CHF (prijspeil 2024).

Heerlijke brede pistes tijdens de afdaling - Sivies
Heerlijke brede pistes tijdens de afdaling – Sivies
En mede dankzij de hoge ligging supercondities
En mede door de hoge ligging goede sneeuw en een fantastisch uitzicht tijden de Paasdagen.

Rodelen en wandelen bij Tortin

Siviez zelf stelt – naast het fijne terras bij Chez Caroline en het kinderland – niet zoveel voor. Het zijn eigenlijk alleen twee grote grijze gebouwen. Wat Siviez wel een bezoek waard maakt is de verbinding naar Tortin en het hoger gelegen Col des Gentianes. Vanaf daar kan je uiteindelijk weer naar Verbier.

Ook is bij Siviez een leuke rodelafdaling en start een mooi wandelpad naar Tortin. Helaas is het al wat later op de dag en heb ik daar geen tijd meer voor. Bovendien waait het flink en is daarom ook de gondel naar Col des Gentianes gesloten. Mano neemt samen met de kids nog even de stoeltjeslift om bij Tortin de blauwe afdaling terug te nemen. Vooral het laatste stukje is erg leuk met een naastgelegen bospaadje waar je veel leuke jumps kan doen.

Siviez heeft een leuke rodelafdaling maar ook een fijn kinderland.
Siviez heeft een leuke rodelafdaling maar ook een fijn kinderland.

Ziplinen bij Mont-Fort…. of toch niet?

De volgende ochtend staat voor Mano en D. ziplinen op het programma vanaf Mont-Fort, het hoogte punt van het gebied. Maar helaas….alle dagen dat wij in Nendaz zijn waait het flink en zijn alle hoog gelegen gondels gesloten, zo ook de gondel naar Mont-Fort. D. baalt er flink van, maar het is niet anders.

Normaal gesproken kan je dus ziplinen vanaf Mont-Fort op ruim 3.300 meter. Gedurende 1 kilometer raas je met snelheden tot 100 kilometer per uur naar beneden. Let op, om te mogen ziplinen moet je:

  • ouder zijn dan 8 jaar
  • minimaal 120 centimeter lang zijn
  • tussen de 30 en 125 kilo wegen
  • niet zwanger zijn
  • geen last hebben van hoogtevrees
  • geen hartproblemen of andere gezondheidsproblemen hebben

Alle andere informatie over het ziplinen, zoals de kosten ervan, vind je hier op de website van Nendaz.

Helaas hebben we teveel wind en zijn de liften naar de hoge toppen gesloten.
Helaas hebben we teveel wind en zijn de liften naar de hoge toppen gesloten.

Skiën en wandelen in Veysonnaz

De volgende ochtend nemen we de auto naar Veysonnaz, dit bergdorp is vanaf Nendaz een klein half uurtje rijden. Je kunt er overigens ook naar toe skiën via verschillende rode pistes, maar voor onze kleine meid is dat net nog wat ver.

In Veysonnaz parkeren we in de parkeergarage (5 CHF voor een dag) en meteen tegenover de parkeergarage gaat de gondel al. Na zo’n 10 minuten komen we bij het bergstation. Er zijn een paar restaurants en iets naar beneden zien we een grote wigwam, het kinderland en kan je ook weer snowtuben.

Het kinderland van Veysonnaz.
Het kinderland van Veysonnaz.
Er zijn diverse kinderlanden in het skigebied

Centralpark Thyon

Mano en de kids gaan het gebied verkennen en nemen diverse blauwe pistes richting Thyon. Onderweg komen ze nog lang het ‘Centralpark’. Het Centralpark Thyon is perfect voor freestylers. Er zijn verschillende ‘lines’ voor zowel beginners, gevorderden en professionals.

Skiën en winterwandelen naar Les Chottes

Ondertussen ben ik vanaf het bergstation via een winterwandelpad naar Les Chottes gewandeld. Een prachtige wandeling van ongeveer 45 minuten (enkele reis). Het pad stijgt geleidelijk en na het eerste deel door het bos, wandel je het laatste deel in open landschap en met uitzicht op de skipistes.

Een prachtige winterwandeling naar Les Chottes.
Een prachtige winterwandeling naar Les Chottes.

Les Chottes is écht een heel leuk en mooi restaurant. De entrée is al erg leuk, want via een iglo kom je uit op het terras. Helaas is het net wat te koud om buiten te zitten, dus we zoeken een plekje binnen. Ook geen straf, want Les Chottes is een hele mooie, authentieke berghut. Ondertussen zijn ook Mano en de kids al aangekomen per ski. We genieten samen van een heerlijke lunch en daarna wandel ik dezelfde weg weer terug, terwijl Mano en de kids weer terug skiën.

Les Chottes is prima voor een lunch en ook voor winterwandelaars bereikbaar.
Les Chottes is prima voor een lunch en ook voor winterwandelaars bereikbaar.

Wel veel sleepliften

Ook in Veysonnaz hebben we een fijne dag gehad, maar er zijn hier wel veel en vooral lange en soms steile sleepliften. Met kleine kinderen die nog niet zelfstandig met de sleeplift kunnen is dat wel een uitdaging.

Skigebied Les 4 Vallées in Zwitserland: onze conclusie

Wij hebben in totaal 4 dagen doorgebracht in skigebied Les 4 Vallées. Dit skigebied is een wahalla om lange tochten te maken. Nendaz als uitvalsbasis vonden we ook erg fijn, vanaf het bergstation kan je snel alle kanten op. Ook met kinderen is dit gedeelte heel fijn met een ruim aanbod van ook makkelijke blauwe pistes. Voor winterwandelaars heeft skigebied Nendaz minder mogelijkheden, met uitzondering van de mooie wandeling naar Les Chottes aan de kant van Thyon.

In het gebied zijn wel veel lange en soms steile sleepliften. Onze dochter van 4 kon hier nog niet zelfstandig in en dan zijn de sleepliften wat lastiger. De uitzichten daarentegen zijn wel fantastisch. En dan te bedenken dat wij door de harde wind nog niet eens in de hogere gedeeltes van het skigebied zijn geweest. Ook vonden wij de sneeuwkwaliteit perfect en kan je hier dus ook in de Pasen nog prima skiën. Tot slot en niet onbelangrijk, het was er in het Paasweekend nog heerlijk rustig. Kortom, een perfecte bestemming voor een korte of langere skivakantie.

Skigebied Les 4 Vallées: praktische informatie

Enthousiast geworden en overweeg je ook een skivakantie naar Les 4 Vallées? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Skischolen en kinderopvang in Les 4 Vallées

In het hele skigebied zijn meerdere skischolen en kinderopvang locaties. Wij verbleven in Nendaz en de kinderen hadden samen 1 dag een privé leraar via de Swiss Skischool Nendaz. Dat was heel fijn en de kinderen hebben in korte tijd veel geleerd. Er zijn ook mogelijkheden voor groepsles. Het kinderland is dan bij het bergstation van Tracouet.

Je kunt ook kiezen voor een ‘family set’, je krijgt dan 5 dagen lang 3 uur per dag een privé leraar voor je eigen gezin (tenminste 4 deelnemers) voor 248 CHF per persoon. Deelnemers hoeven niet allemaal hetzelfde skilevel te hebben. Je kunt ook voor groepslessen kiezen, info en prijzen vind je hier op de website. Toen wij er waren, zagen we ook Nederlandssprekende skileraren, dit kan echter wel per seizoen verschillen. Handig om dit vooraf te checken.

Het verzamelpunt voor privélessen.
Het verzamelpunt voor privélessen.

Kinderopvang in Nendaz

Bij het bergstation van Tracouet zit ook een kinderopvang voor kinderen. Hier kunnen kinderen terecht vanaf 1,5 jaar. Bij het nabijgelegen Siviez kunnen ook kinderen vanaf 1,5 jaar worden opgevangen bij de skischool. De kinderopvang bij Nendaz zag er netjes uit en ze gaan met de kinderen ook geregeld naar buiten. Ook in het dorp van Nendaz zit nog een kinderopvang, de locatie hiervan lijkt mij wat minder handig want je bent dan niet heel gauw terug. Ik zou eerder kiezen voor kinderopvang op de berg. Meer informatie over kinderopvang in Nendaz vind je hier op de website van Nendaz.

Skigebied Nendaz heeft ook kinderopvang voor de allerkleinste.
Skigebied Nendaz heeft ook kinderopvang voor de allerkleinste.

Prijzen skipassen

Je kunt kiezen uit een skipas voor het hele gebied, of een skipas alleen voor regio Printse (Nendaz, Veysonnaz en Thyon). Ga je maar een paar dagen, dan heb je daar al voldoende aan, bovendien is het gebied Printse juist heel geschikt voor het gezin met een mooie variatie van skipistes (210 km in totaal).

Skigebied Nendaz werkt met dynamische skipas prijzen, hierbij geldt vaak: hoe vroeger geboekt hoe voordeliger. Voor exacte kosten van de skipas kijk je hier op de website van Nendaz.

Kindvriendelijk overnachten in Nendaz

Tijdens onze wintersport in skigebied Les 4 Vallées verbleven wij in Hotel Nendaz 4 Vallées & Spa in Nendaz. Laat je budget het toe, dan is dit een heerlijk hotel met een perfecte ligging en fantastische spa. We schreven er een apart blog over, je leest hem hier.

Er zijn ook goedkopere appartementen beschikbaar in Nendaz, deze vind je hier. Nendaz bestaat uit Basse- en Haute Nendaz, ik zou wel adviseren om in Haute Nendaz te verblijven. Hier zijn leuke restaurants, winkeltjes en de gondel naar het skigebied vertrekt hier. Ook is er een grote supermarkt in het centrum van Haute Nendaz.

Ligging van skigebied Les 4 Vallées

Vanaf Utrecht is skigebied Les 4 Vallées circa 964 kilometer.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor kindviendelijke skigebieden in Zwitserland, Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Dit blog is tot stand gekomen door een samenwerking. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening! Ook kunnen er in dit blog affiliate linkjes staan naar betrouwbare samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan betaal jij niks extra maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst nog bergen vakantie inspiratie met je blijven delen, veel dank dus!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: