Kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm: bezoek ’the end of the valley’!

Kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm: bezoek ’the end of the valley’!

Oostenrijk 1 juni 2022

Op zoek naar gave kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm in de zomer? Breng dan een bezoek aan ’the end of the valley’. Hier vind je o.a. een Golden Gate Bridge, een spannend klimpark, een boomtopwandeling en het ‘Duivelse water’.

Natuurlijk hebben wij deze plek bezocht en delen in dit blog graag onze ervaringen.

Saalbach Hinterglemm, volop kindvriendelijke activiteiten in de zomer in Oostenrijk

Saalbach Hinterglemm is gelegen in het Salzburger Land in Oostenrijk. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat het uit de twee dorpen Saalbach en Hinterglemm. Hoge bergen, prachtige uitzichten en groene almweides, Saalbach Hinterglemm heeft het allemaal.

Bovenal is Saalbach Hinterglemm specifiek gericht op gezinnen. Vooral in de zomer zijn er tal van gave kindvriendelijke activiteiten en is er zelfs een speciale Kids Hiking Challenge. Een aantal van deze gezinsactiviteiten zijn bij de ‘end of the valley’. Dit is het einde van het dal in Saalbach Hinterglemm.

In dit blog vertellen we je er alles over. Wil je meteen een impressie van ’the end of the valley’? Bekijk dan het filmpje hieronder.

Saalbach Hinterglemm: kindvriendelijke activiteiten bij de ‘end of the valley’

Als wij in de zomer in Saalbach Hinterglemm zijn, krijgen we de tip om ook een bezoek te brengen aan de ‘end of the valley’, het einde van het dal in Saalbach Hinterglemm. Als ik vooraf een kijkje neem op de website van Saalbach Hinterglemm zie ik inderdaad verschillende leuke activiteiten, een overzicht:

  • High Rope Park
  • Golden Gate Bridge of the Alps 
  • Tree top trail (Baumzipfelweg)
  • Schnitza’s Wooden Park 
  • Devil’s Water

”Jaaa, dat wil ik ook!”. Onze kleuter wordt meteen enthousiast bij het zien van de foto’s op de website van alle activiteiten. Het blijkt dat ons familiehotel Lengauerhof al bij de ingang van het dal ligt. Dat is ideaal, we kunnen de auto laten staan en kunnen op 100 meter van ons hotel met het treintje naar de ‘end of the valley’.

Wandelend of met het treintje naar de ‘end of the valley’ 

‘The end of the valley’ ligt helemaal achterin het dal van Saalbach Hinterglemm. Je kunt er niet met de auto komen. Aan het begin van het dal is een grote parkeerplaats en kan je wandelend verder of het treintje nemen. Niet echt een treintje, het is eigenlijk een tractor met een paar ‘wagons’ erachter.

Normaal zijn we erg van het wandelen, maar ik lees dat de wandeling naar de ‘end of the valley’ circa 2 kilometer is en zo’n 40 minuten lopen. Het pad is wel makkelijk begaanbaar en ook geschikt voor wandelwagens, houd wel rekening met een geleidelijke stijging.

Onze kleuter mag kiezen en die keuze is niet zo moeilijk. Hij wil graag met het treintje. Het ritje duurt zo’n 15 minuten en gaat afwisselend door het bos en over groene almen. Ik ben blij dat we niet zijn gaan wandelen, want dat is inderdaad nog een behoorlijk stukje.

”Kijk mama, ik zie een brug!” zegt D. Tussen de bomen door zien we de ‘Golden Gate Bridge’ al liggen. Naarmate we dichterbij komen zien we ook veel mensen hoog in de bomen klimmen. ”Wat was dat?” vraagt D. terwijl hij omhoog kijkt. Hoog boven ons, zoeft iemand via een enorme zipline, van de ene naar de andere kant van de vallei.

Je kan gaan wandelen of met het treintje naar de 'end of the valley'.
Je kan gaan wandelen of met het treintje naar de ‘end of the valley’.

Golden Gate Bridge

Het treintje brengt ons bij restaurant Lindlingalm. Rondom dit restaurant zijn alle activiteiten. We besluiten te starten met de Golden Gate Bridge. Deze brug ligt namelijk niet alleen in San Francisco, maar ook in Saalbach Hinterglemm. Bij de ingang van de brug kopen we een kaartje die ons ook meteen toegang geeft tot de Tree Top Trail.

”Hoe hoog is dit mama?” vraagt D. terwijl hij over de leuning van de brug tuurt. De brug is ruim 200 meter lang en 42 meter hoog. Onder ons zien we het High Rope Park en het Jump en Slide park. De hangbrug verbindt de ene kant met de andere kant van het dal. Heel ver onder ons stroomt een riviertje en voor ons hebben we mooi uitzicht op de vallei die omringt is met hoge bergen.

Ik lees dat de Golden Gate Bridge in de winter ook toegankelijk is, dat lijkt me ook een prachtig plaatje.

Openingstijden:

De Golden Gate Bridge is het hele jaar door geopend. Van December tot Maart van dinsdag tot zondag van 11 uur tot 21 uur. Van Mei tot Oktober dagelijks van 9.30 uur tot 18 uur. Er is een kiosk waar ze tickets verkopen, daarbij krijg je ook meteen een groene kaboutermuts. Als de kiosk gesloten is, staat buiten een ticketmachine.

Volwassenen betalen 11 euro en kinderen van 4 tot 16 jaar 7.50 euro. Kinder jonger dan 4 jaar zijn gratis (prijspeil 2022). Bij de entree zit zowel toegang tot de Golden Gate Bridge als de Tree Top Trail.

De Golden Gate Bridge is niet alleen in San Francisco maar ook in Saalbach Hinterglemm.
De Golden Gate Bridge is niet alleen in San Francisco maar ook in Saalbach Hinterglemm.
Kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm zijn er volop bij 'the end of the valley''
Kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm zijn er volop bij ’the end of the valley”

Tree Top Trail

De Golden Gate Bridge is meteen de start van de hoogste ’tree-top trail’ van Europa. Dit is een wandelpad van zo’n 1 kilometer op een hoogte van 30 meter. Je loopt tussen de boomtoppen en daarom wordt deze wandeling ook wel de Wipfelwanderweg genoemd. Duits voor ‘boomtoppenwandeling’.

”Kijk ik kan hier ook even skiën!” roept D. enthousiast. Langs het hele wandelpad zijn informatieborden en speelstations. Ook zien we een kastje met een kniptang. Het is een controlepost van de Kids Hiking Challenge, waar de Wipfelwanderweg deel van uitmaakt.

Het wandelpad daalt af via trappen en bruggen, totdat we uitkomen bij het lage touwen parcours. Een behendigheidsparcours waarbij je moet balanceren over wiebelende boomstammen en touwen.

Toegankelijkheid

De Tree Top Trail is een leuk, afwisselend wandelpad. Je loopt echt hoog tussen de boomtoppen. Door de vele trappen is het pad niet geschikt voor wandelwagens. Deze kan je parkeren bij de kiosk bij de ingang van de brug en daar kan je gratis een rugdrager lenen (o.b.v. beschikbaarheid).

Meer informatie over de Golden Gate Bridge en Tree Top Trail vind je hier.

Het boomtoppenpad is het grootste van Europa en gemaakt van Larikshout.
Het boomtoppenpad in Saalbach Hinterglemm is het hoogste van Europa en gemaakt van Larikshout.
Onderweg zijn er leuke speelstations.
Onderweg zijn er leuke speelstations.
Op een speelse manier leer je over de natuur.
Op een speelse manier leer je over de natuur.
Het pad gaat via trappen weer naar beneden.
Het pad gaat via trappen weer naar beneden.

High rope park

Op zoek naar kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm voor wat oudere kinderen? Dan kan je bij ’the end of the valley’ terecht bij het High rope park. Met een totale lengte van ruim 8 kilometer is dit het grootste klimpark van Europa.

Het klimpark heeft verschillende parcoursen om te klimmen. Weinig ervaring? Dan kan je 1 van de 3 introductie parcoursen doen. Wil je iets meer uitdaging? Dan kan je 1 van de 9 normale parcoursen doen. Op het informatiebord staat duidelijk aangegeven wat de moeilijkheidsgraad en lengte van elk parcours is.

Kinderen moeten een minimale lengte hebben van 1.20 meter en mogen alleen parcours 1,2 of 9 doen. Onze zoon D. is helaas nog te klein en mag tot zijn grote teleurstelling niet deelnemen. Wel gaan we even kijken.

Praktisch:

Wil je klimmen bij het High Rope Park, dan moet je je eerst registreren. Daarna krijg je een klimuitrusting. Vervolgens moet je op een apart gedeelte eerst een basiscursus afronden. Dit duurt ongeveer een half uur waarin je leert hoe je jezelf moet zekeren en om te gaan met de klimuitrusting.

Een belangrijk onderdeel, want tijdens het parcours moet je jezelf steeds goed zekeren. Heb je de basiscursus afgerond, dan mag je gaan starten in het echte klimpark.

Om te mogen klimmen betaal je per volwassene vanaf 16 jaar 42 euro of 32 euro vanaf 14 uur. Kinderen van 1.30 – 1.50 meter betalen 30 euro of 25 euro vanaf 14 uur (prijspeil 2022). Kinderen onder de 14 jaar moeten worden begeleid door een volwassene. 

Er zijn verschillende parcours, variërend in lengte en moeilijkheidsgraad. Ongeacht welk parcours je kiest, moet je minimaal 3 uur uittrekken voor deze activiteit. Zorg ervoor dat je goede schoenen draagt, slippers zijn niet toegestaan.

Meer informatie over het High Rope Park vind je hier.

Het klimpark heeft verschillende parcours.
Het klimpark heeft verschillende parcours.
Veiligheid voorop; eerst moet je een basiscursus doen.
Veiligheid voorop; eerst moet je een basiscursus doen.
Dan ga je klimmen in het echte klimpark.
Dan ga je klimmen in het echte klimpark.

Kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm voor oudere kinderen: Mega Flying Fox, Jump and Slide en Free Fall

Naast het High rope park zijn er nog andere activiteiten met name geschikt voor de wat oudere kinderen, zoals:

  • Mega Flying Fox
  • Jump and slide
  • Giant swing
  • Canyoning

Op zoek naar een echte adrenaline kick? Dan is de Mega Flying Fox misschien een goede keuze. Met helm, klimvest en vooral goed gezekerd raas je liggend op de buik met een snelheid van 80 kilometer de vallei over. Wij laten deze activiteit even aan ons voorbij gaan. De Mega Flying Fox kost 42 euro (prijspeil 2022), gaat op afspraak en is alleen toegankelijk voor mensen met een gewicht tussen de 50 en 110 kilo. 

Jump and slide, de naam zegt het al. Kinderen vanaf 6 jaar kunnen hier volop glijden en springen. Bij de ingang is meteen een 35 meter lange glijbaan. Verderop is er een klimtoren van 8 meter hoog, diverse grote trampolines en een freestyle schans. Ook is er nog een boulderwand van 13 meter lang.

Kinderen van 6-8 jaar hebben een begeleider nodig van minimaal 16 jaar oud. Wil je 1 uur glijden en springen dan betaal je 12 euro, voor 2 uur betaal je 18 euro. Elk extra uur is 3 euro meer (prijspeil 2022).

Vanaf 6 jaar mag je naar het Jump and slide park.
Vanaf 6 jaar mag je naar het Jump and slide park.

De Giant Swing, het lijkt mij vreselijk maar er zijn er vast tieners (of ouders?!) dit dit fantastisch vinden. Eigenlijk is het een soort bungee jumping vanaf 45 meter hoogte. Hiervoor moet je minimaal 1.30 meter groot zijn en een maximaal gewicht hebben van 100 kilo. De kosten zijn 42 euro per sprong (prijspeil 2022)

Een impressie hiervan? Check het filmpje hieronder:

Op zo’n 3 kilometer van de ‘end of the valley’ is een canyoning parcours. Een mix van springen, glijden en abseilen door en over het water. Het parcours duurt zo’n 3.5 uur en is alleen toegankelijk voor kinderen vanaf 12 jaar. Ook is een zwemdiploma een vereiste. De kosten zijn 65 euro, inclusief uitrusting en begeleiding (prijspeil 2022).

Meer informatie over de Mega Flying Fox, Jump and slide, Giant swing en Canyoning vind je hier op deze website.

Schnitza’s Wooden Park 

Nadat we hebben gekeken bij het High rope park en de Jump en Slide, lopen we wat verder de vallei in. Aan de linkerkant naast de rivier ligt Schnitza’s Wooden Park. Het is een soort van speeltuin met uitsluitend speeltoestellen van hout.

Er zijn houten kegel- en knikkerbanen, een houten minigolf en een houten vliegtuig waar je in kunt zitten. Ook kan je hier je eigen wandelstok zagen voor 4 euro. Het ziet er zeker mooi uit, maar zijn niet heel erg onder de indruk, zeker niet voor de prijs die je ervoor moet betalen.

Schnitza’s Wooden Park is in de zomer dagelijks geopend van 9.00 tot 17.00 uur en kost 5 euro voor mensen tussen de 3 en 60 jaar (prijspeil 2022). 

Bij deze speeltuin is alles gemaakt van hout.
Bij deze speeltuin is alles gemaakt van hout.

Duivelse water 

Nog wat verder in de vallei zien we een plekje wat we veel leuker vinden, het Teufels wasser. In het Nederlands, het Duivelse water. Een mooie waterspeeltuin met een waterrad, ronddraaiende houten figuren, eilandjes en dammetjes.

Als wij er zijn is het heerlijk warm, het is een heerlijk plekje om even af te koelen. ”Mam, ik wil mijn zwembroek aan.” D. kan niet wachten om lekker te gaan spelen met het water. Ondertussen zoeken wij een mooi plekje voor een picknick. Even zo’n geluksmomentje. De stralende zon, onze kleuter die onbezorgd aan het spelen is en om ons heen de prachtige bergen. Zelfs de koeien komen nog even op bezoek.

Devil’s water is dagelijks geopend en gratis toegankelijk. Een extra set droge kleding is wel handig. 

Het Duiverse Water vonden wij een heerlijk plekje om te spelen en te genieten.
Het Duiverse Water vonden wij een heerlijk plekje om te spelen en te genieten
Eindeloos spelen met water.
Eindeloos spelen met water.
Zie je hoe helder het water is?
Zie je hoe helder het water is?

Startpunt van mooie wandelingen

Naast al deze kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm is de ‘end of the valley’ ook het startpunt van mooie (familie)wandelingen. Zo start bij het Duivels water de Educational Hiking Trail die onderdeel is van de Kids Hiking Challenge. Een andere familiewandeling die hier start is de ‘Wildlife trail’, waarbij je van alles leert over de dieren die hier leven.

We schreven een apart blog over alle familiewandelingen in Saalbach Hinterglemm, je vindt het hier.

TIP: Ga je wandelen met kinderen in de bergen? Lees hier ons blog met 23 tips om wandelen met kinderen in de bergen leuk en veilig te houden!

Kindvriendelijke activiteiten in Saalbach Hinterglemm: handig om te weten 

Voordat je naar the end of the valley gaat is het handig om onderstaande praktische informatie te lezen.

Algemeen

Bij de ‘The end of the valley’ zijn veel kindvriendelijke activiteiten. In principe kan je erheen met kinderen van alle leeftijden, maar een aantal activiteiten zijn echt alleen voor oudere kinderen vanaf een jaar of 6 of 8. Zo is het klimpark, Jump & slide alleen toegankelijk vanaf 6 jaar oud.

Wij bezocht de ‘end of the valley’ met een kleuter. We hebben zeker genoten, maar houd er rekening mee dan je dan alleen een bezoek kan brengen aan de Golden Gate Bridge met Tree Top Path en Devils water. Het educational path vonden we ook erg mooi en start vanaf het Duivelse water (je loopt de weg dan door, voorbij het kapelletje aan de rechterkant).

Parkeren en treintje  

Vanaf de tunnel in Hinterglemm rijd je met de auto nog zo’n 7 kilometer door naar het einde van de vallei. Je komt op een gegeven moment bij een grote parkeerplaats, Hinterlengau. Hier zijn nog niet de activiteiten, daarvoor moet je nog 2 kilometer verder het dal in, dit kan niet met de auto.

Je kan verder wandelen (circa 40 minuten) of met het treintje (15 minuten). Het treintje komt uit bij de Lindlingalm, daar zijn alle activiteiten. Op vertoon van de Jokercard kan je gratis gebruik maken van dit treintje. Heb je deze niet, dan betaal je 6 euro voor een retour en kinderen tot 7 jaar 4 euro voor een retour (prijspeil 2020).  

Openingstijden en toegangsprijzen 

De ‘end of the valley’ is doorgaans dagelijks geopend van juni tot oktober, van 9 uur tot 18 uur. Check altijd van tevoren hoe laat het laatste treintje terug naar de parkeerplaats gaat. De vallei is gratis te bezoeken, maar voor de meeste attracties moet apart worden betaald.

Dit zijn Golden Gate Bridge, Tree Top Trail, High rope park en Schnitza’s Woorden park. Teufelswasser is gratis toegankelijk. Pinbetaling is mogelijk en er is ook een pinautomaat aanwezig. 

De minimumleeftijd voor Jump en Slide is 6 jaar, voor canyoning 12 jaar en voor het klimpark moet je minimaal 1.30 meter zijn. Kijk voor actuele informatie en openingstijden altijd op de website van Saalbach Hinterglemm.  

Joker Card

Verblijf je in Saalbach Hinterglemm? Dan krijg je bij één overnachting al een Jokercard, daarmee mag je gratis gebruik maken van veel kabelbanen in de regio. Daarmee is Saalbach Hinterglemm niet alleen kindvriendelijk maar ook goed betaalbaar.

Wat meenemen?

Wil je gaan klimmen in het klimpark? Dan zijn goede schoenen belangrijk. Daarnaast is het verstandig om iets van een vestje mee te nemen, het weer kan snel omslaan in de bergen. Verder zijn droge kleding handig, vooral als je gaat spelen bij Teufelswasser. De zon is fel in de bergen, een goede zonnebrand is aan te raden.

Restaurant Lindlingalm 

In de vallei zit restaurant Lindlingalm, een gezellig restaurant met een groot terras in de zon. Hier kan je prima wat eten of drinken. Er zijn ook een paar speeltoestellen, ook voor kleinere kinderen. Neem je liever zelf een lunch mee? Het Duivelse water vonden wij een heerlijke picknickplek.

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf verbleven wij bij kinderhotel Lengauerhof. Een heerlijk hotel als je op vakantie bent met kleine kinderen. Het hotel ligt op 100 meter vanaf het vertrekpunt van het treintje en heeft familiekamers en een zwembad. We schreven een apart blog over dit hotel, je vindt hem hier.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk tot stand gekomen tijdens een eerdere samenwerking met een derde partij en regio Saalbach Hinterglemm. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Daarnaast kunnen er in dit blog affliate links staan naar samenwerkingspartners. Maak je een boeking via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reiservaringen met jullie blijven delen. Kortom, heel fijn als je een boeking maakt via deze links!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: