Deuter Kid’s Fox 30: review van een (trekking)rugzak voor kinderen en tieners

Deuter Kid’s Fox 30: review van een (trekking)rugzak voor kinderen en tieners

De Deuter Kid’s Fox 30 is een mooie én ruime trekkersrugzak voor kinderen en tieners. Ideaal voor een huttentocht, een vakantie per trein of gewoon voor een meerdaagse wandeling in eigen land. In dit blog een uitgebreide review van de Deuter Kid’s Fox 30.

Op zoek naar een ruime kinderrugzak voor een treinreis naar Zwitserland

”Je kunt echt geen koffer meenemen hoor!” zegt Mano terwijl ik zit te kijken op de website van de Nightjet. Samen met mijn 9 jarige zoon D. ga ik voor het eerst helemaal met de trein naar Zwitserland. Het lijkt me heel relaxed maar we moeten ook slimme keuzes maken wat betreft bagage. We slapen een nachtje in de trein en ook nog in een berghut. We kunnen dus niet teveel meenemen en koffers of een trolley is geen optie.

We gaan dus zoek naar een geschikte rugzak. Zelf heb ik al een goede rugzak van Deuter, de Deuter Aircontact Lite, maar voor D. heb ik nog geen geschikte rugzak. Toen hij nog een kleuter was, hadden we voor hem de Deuter Waldfuchs maar intussen is hij alweer 9 jaar. De hoogste tijd voor een ‘serieuze’ kinderrugzak waar hij zelf al zijn bagage in kan meenemen.

Wij kiezen voor de Deuter Kid's Fox 30 kinderrugzak.
Wij kiezen voor de Deuter Kid’s Fox 30 kinderrugzak.

We hebben samen wel een paar eisen:

 • Het moet een ruime kinderrugzak zijn, geschikt voor een reis / tocht van 3 tot 4 nachten
 • Het liefst meerdere opbergvakken, want zeker voor in de kleine slaapcoupé lijkt me dat heel handig
 • D. vindt het vooral belangrijk dat de rugzak een cool kleurtje heeft en er stoer uitziet
 • Ik vind het belangrijk dat het een sterke rugzak is met ook een goede ‘pasvorm’
 • Hij moet er de komende jaren nog mee vooruit kunnen

Rugzakken van Deuter: duurzaam, mooi én een goede pasvorm

Mijn zoektocht naar een kinderrugzak start bij het assortiment van Deuter. Dit omdat we al meerdere rugtassen van Deuter in onze collectie hebben en die bevallen ons tot nu toe meer dan goed. Wij vinden de rugzakken van Deuter van goede kwaliteit, duurzaam én een goede pasvorm hebben.

Goede kwaliteit en duurzaam gemaakt

De kwaliteit zien we terug in sterk materiaal wat vooral in de bergen prettig is. Met een afdaling op rotsachtig terrein schuur je nog wel eens met je rugzak over een scherpe rots. Onze Deuter rugzakken kunnen dat prima hebben. Duurzaamheid vinden we ook belangrijk en ook aan die wens komt Deuter tegemoet: Deuter probeert het gebruik van milieubelastende stoffen voor milieu en gezondheid zoveel mogelijk te minimaliseren.

Meer weten? Lees hier wat Deuter allemaal doet op het gebied van duurzaamheid.

Goede pasvorm om draagcomfort te verhogen

Nu D. echt zelf zijn eigen spullen moet gaan sjouwen, vind ik die pasvorm misschien wel het meest belangrijk. Ook ik loop geregeld langere tochten (ook wel eens zonder kids) en dan merk je pas hoe belangrijk een kwalitatief goede rugzak is. Met een goede rugzak wandel je écht een stuk aangenamer en dat is niet alleen fijn voor jezelf, maar voor iedereen.

Op pad in Zwitserland

De keuze is gevallen…. op de Deuter Kid’s Fox 30

Na het samen bekijken van verschillende kinderrugzakken op de website van Deuter valt de keuze al snel op de Deuter Kid’s Fox 30. Dit is een kinderrugzak van 30 liter die genoeg ruimte biedt voor onze 4-daagse reis naar Zwitserland maar ook prima is voor een meerdaagse huttentocht. En belangrijk voor mijn 9-jarige zoon; hij ziet er mooi én stoer uit!

Stoer en sterk design én een mooie kleur

Als we de Deuter Kid’s Fox 30 een paar dagen later ontvangen kan D. niet wachten om hem uit de verpakking te halen. ”Wow, past hier alles in?” De tas is platgevouwen en ziet er nu best klein uit. Als we hem ‘uitvouwen’ is het een behoorlijk grote rugzak en voelen we meteen de robuuste en sterke stof.

Gemaakt van een scheurbestendige én lichte stof

Als ik kijk op de kaartjes die eraan hangen, lees ik dat de rugzak is gemaakt van geweven 600 denier polyestergaren en een dikke PU-coating heeft. Dit zorgt er niet alleen voor dat de rugzak scheurbestendig is, maar ook dat deze licht is. Ook heeft de tas een mooie afwerking, zoals we inmiddels wel gewend zijn van Deuter. De tas heeft een stoer uiterlijk en de blauwe kleur komt goed overeen met de foto’s op de website. ”Ja, deze is wel cool!” zegt D. Gelukkig maar!

Goed te weten: wij hebben de blauwe uitvoering (indigo / Pacific) maar de Deuter Kid’s Fox 30 is er ook in het geel, ’turmeric / Clay’. Bekijk hier op de website van Deuter de gele variant.

De kwaliteit is goed, goede ritsen en een stevige, scheurbestendige geweven stof.
De kwaliteit is goed, goede ritsen en een stevige, scheurbestendige geweven stof.

Een ‘meegroei rugzak’ door het Vari-Quick rugsysteem

Ook wil D. de rugzak natuurlijk meteen proberen. ”Ooo, hij zit echt te ruim!” zegt D. enigzins terleurgesteld. De rugzak zit inderdaad wat ‘los’ op zijn rug. ”Kijk, je kunt hem hier verstellen”. Als D. de rugzak weer afdoet zien we aan de binnenkant het zogenoemde Vari-Quick rugsysteem.

Dit werk perfect! Met een klittebandsluiting kan je de rugzak binnen een paar tellen op maat maken door de rugpand in lengte te verstellen. Zo, nu zit die een stuk beter! Deze verstelbaarheid vind ik een groot pluspunt van deze rugdzak. De komende jaren kan D. hier prima mee vooruit, zelfs als hij nog flink gaat groeien.

De Deuter Kid’s Fox 30 heeft daarnaast verschillende riempjes die je heel snel en makkelijk kunt verstellen. Zo zijn er nog riempjes aan beide zijkanten waar je eventueel nog een matje of slaapzak tussen zou kunnen klemmen. Ook zijn er houders voor wandelstokken.

Het VariQuick Systeem is ideaal voor kids in de groei.
Het VariQuick Systeem is ideaal voor kids in de groei.
Met het klittenband kan je de rugzak snel en makkelijk verstellen.
Met het klittenband kan je de rugzak snel en makkelijk verstellen.

Genoeg opbergruimte en verschillende compartimenten

Onze trip komt steeds dichterbij en een paar dagen van tevoren test ik alvast of D. zijn bagage in zijn rugzak past. Ik heb voor 4 dagen aan bagage bij me en ook een extra paar schoenen. Al met al nog best een hoop, want ja; in de bergen (en zeker in de herfst) moet je wel op alle weertypes voorbereid zijn.

De opbergruimte van de Deuter Kid’s Fox 30 is prima; alle kleding en het paar schoenen past er prima in. Het is daarbij heel fijn dat de rugzak divserse compartimenten heeft die je makkelijk kan openen. Zo zit aan de onderzijde een apart vak waar bijvoorbeeld schoenen in kunt doen of vieze / natte was.

Ook is het vak boven (bij de klep) heel fijn en ruim. Hier kan D. zijn spulletjes kwijt waar hij snel bij kan, bijvoorbeeld zijn telefoon en een kleine toilettas. Ook heeft de tas elastische (heel fijn!) zijvakken waar je prima een drinkfles in kwijt kan. Door het elastiek vallen de drinkflessen er niet uit, zelfs niet als je voorover bukt.

De Deuter Kid's Fox 30 heeft veel opbergruimte en verschillende compartimenten, zoals het aparte ondervak.
De Deuter Kid’s Fox 30 heeft veel opbergruimte en verschillende compartimenten, zoals het aparte ondervak.

De Deuter Kid’s Fox 30 in de praktijk getest

Dan is het tijd om daadwerkelijk op stap te gaan. Het begint met een korte wandeling van ons huis naar het treinstation. Het wandelen met de Kid’s Fox 30 gaan prima. Hoewel er toch best wat gewicht in zit hoor ik D. niet klagen. De Deuter Kid’s Fox 30 is wel echt een grote rugzak. D. is zo’n 1.40 meter en als hij de rugzak op heeft zie ik soms zijn koppie er niet eens meer bovenuit steken.

”Loopt het goed zo?” vraag ik meermaals. “Jahaaa”. De schouderbanden van de rugzak zijn dik en voelen comfortabel en zacht aan. Ook in de trein ben ik blij dat we geen koffers maar rugzakken bij ons hebben. De slaapcompartimenten zijn niet zo groot en het was onmogelijk om grote koffers onder de banken te schuiven. De Kid’s Fox 30 daarentegen, schuif ik probleemloos onder de bedbanken.

Bekijk hier ook onze instastory van de Nightjet naar Zwitserland, waar je ziet hoe wij de Deuter Kid’s Fox 30 in de trein gebruiken en volg ons meteen om geen tips en nieuwe blogs meer te missen!

Comfortabel dragen door het Aircontact-principe

In Zwitserland wandelen we langere stukken en ook daar draagt de rugzak comfortabel. Wellicht komt het door de S-vormige kindvriendelijke schouderbanden of misschien toch het ‘Aircontact-principe’ van deze rugzak. Over dat Aircontact-principe zegt Deuter zelf het volgende: ‘het rugsysteem ligt direct op het lichaam, waardoor de last dicht bij het zwaartepunt van het lichaam wordt gehouden. Dit garandeert volledige controle en een effectieve ladingoverdracht. Tegelijkertijd zorgt het ademende Aircontact rugsysteem voor een opvallende en aangename ventilatie dankzij een pompeffect bij elke beweging.’

De Deuter Fox 30 kinderrugzak heeft een zachte binnenkant voor extra draagcomfort.
De Deuter Fox 30 kinderrugzak heeft een zachte binnenkant voor extra draagcomfort.

Makkelijk op maat maken

Misschien mooie ‘marketing-taal’, maar feit is dat D. prima wandelt met deze rugzak. Tijdens een langere boswandeling op de Holterberg in Nederland test D. opnieuw de Deuter Kid’s Fox 30. Onderweg ziet hij boomstammen om op te klauteren en met elke beweging blijft de rugzak goed op zijn plek, wat erg fijn is. Met de vestelbare heupvinnen en borstgordel kan je de rugzak goed en stevig aantrekken en op de juiste maat krijgen. Hulp van mij is daarbij vrijwel niet nodig.

Zelf al buk je flink voorover, de rugzak blijft goed op zijn plaats zitten.
Zelf al buk je flink voorover, de rugzak blijft goed op zijn plaats zitten.

Weer snel schoon te krijgen

Na onze trip in Zwitserland heeft de rugzak wel een paar krasjes opgelopen en wat vegen maar met een sponsje heb ik de rugzak zo weer schoon en ook dat vind ik heel fijn. Het materiaal is sterk en dat is prettig, zeker voor een kinderrugtas waar niet altijd heel zuinig mee wordt omgegaan.

Onze zoon kan de rugzak zelf makkelijk op- en afdoen en verstellen.
Onze zoon kan de rugzak zelf makkelijk op- en afdoen en verstellen.

De Deuter Kid’s Fox 30, ons eindoordeel

We kunnen er kort over zijn; de Deuter Kid’s Fox 30 is gewoon een perfecte ruime rugzak voor kinderen en tieners. De rugzak heeft voldoende opbergmogelijkheden voor bijvoorbeeld een meerdaagse huttentocht of – zoals wij deden – een treinreis. De tas heeft veel opbergvakken en door het Aircontact-principe heeft de rugzak een zeer goede pasvorm en een hoog draagcomfort.

Zelf vind ik het Vari-Quick rugsysteem een groot pluspunt, waarmee de rugzak makkelijk te verstellen is. Hierdoor kan je kind deze rugzak behoorlijk wat jaren doordragen en daarna misschien wel weer een broertje of zusje. Iets waar wij ook blij van worden: investeren in duurzame, kwaliteitsproducten die jarenlang meegaan! Ik durf wel te zeggen dat de Deuter Kid’s Fox 30 dat zeker zal doen.

De Deuter Kid's Fox 30 is een fijne rugzak voor een huttentocht of gewoon een meerdaagse tocht in eigen land.
De Deuter Kid’s Fox 30 is een fijne rugzak voor een huttentocht of gewoon een meerdaagse tocht in eigen land.

Aandachtspunten?

Zijn er nog punten aan de Deuter Kid’s Fox 30 die we wat minder vonden? Nee, over de rugzak zelf hebben we geen minpunten kunnen ontdekken. Misschien had het wel fijn geweest als er een geïntegreerde regenhoes bij had gezeten. Dat heeft deze rugzak niet en zal je er dus apart bij moeten kopen.

De belangrijkste specificaties van de Deuter Kid’s Fox 30:

Algemeen:

 • Gewicht: 1150 g
 • Inhoud: 30 + 4 Liter
 • Afmeting: 60 / 26 / 24 (H x B x D) cm
 • Aanbevolen lading: 3 – 6 kg
 • Ruglengte: 28 – 42 cm
 • Lichaamshoogte: 110 – 168 cm

Kenmerken:

 • VariQuick Systeem
 • Pull-forward heupvinnen
 • Compacte heupvinnen
 • Straps voor het aanpassen van de belasting
 • Verstelbare borstgordel
 • SOS label
 • Houder voor wandelstok
 • Dekselvak
 • Apart bodemvak met aanritsbare tussenbodem
 • Geschikt voor een drinksysteem van 3 liter
 • Elastisch binnenvak voor natte kleding of waterzak
 • Compressieriemen
 • Heupvin met lussen
 • Materiaallussen op voorzijde & deksel
 • Elastische zijvakken
 • S-vormige kindvriendelijke schouderbanden met zachte randafwerking.
 • Balgzak met rits
 • Aircontact Systeem
 • PFAS vrij

Prijzen en verkooppunten

De adviesprijs van de Deuter Kid’s Fox 30 is 140 euro. Je kunt deze rugzak hier bestellen via de website van Deuter. Bovendien vind je daar nog veel andere handige rugzakken en rugdragers.

Meer lezen

We hebben veel meer tips voor handige reisproducten in de bergen, kijk hieronder voor meer inspiratie

Dit blog in in samenwerking tot stand gekomen. Natuurlijk delen we altijd onze eigen en eerlijke mening.


Categorieën:

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: