De Eifel met kinderen: 10x tips voor kindvriendelijke activiteiten!
De Eifel met kinderen is een aanrader; wandelingen, burchten en kastelen, fietsen, musea, zwemmeren!

De Eifel met kinderen: 10x tips voor kindvriendelijke activiteiten!

Duitsland 4 mei 2025

Ga je naar de Eifel met kinderen? Zonder twijfel een goede keuze; wat is dit een mooie en zeer gevarieerde bestemming. Yvonne ging naar de (Vulkaan) Eifel met kinderen en geeft in dit blog al haar tips en praktische informatie. Niet alleen tips voor uitjes, maar ook voor een fijn familiehotel en prachtige natuurcamping.

Meer foto’s en video’s zien van het familiehotel, de camping en alle uitjes in de Eifel met kinderen? Check dan hier onze opgeslagen instastory en volg ons meteen om in de toekomst geen tips meer te missen!

Nationaal Park Eifel in Duitsland

In de meivakantie willen we graag naar een ‘heuvelachtige’ bestemming op zo’n 3 uur rijden van Nederland. Na wat zoeken en googelen kom ik uit op de Eifel in Duitsland. Tot op heden, reden we vaak alleen zo snel mogelijk door Duitsland heen richting de ‘echte’ bergen in Oostenrijk, Zwitserland of de Dolomieten. Maar naarmate ik me verdiep in de Eifel, hoe enthousiaster ik word. Ik lees over de prachtige, heuvelachtige natuur, afwisselende wandelingen, maar ook burchten en kastelen.

Slechts een paar uur rijden van Nederland

Maar waar ligt de Eifel nou precies? De Eifel is een middelgebergte in het westen van Duitsland, gelegen in de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts, vlak bij de grens met België en Luxemburg. Het maakt deel uit van het grotere Rijnlands Leisteenplateau en is vooral bekend om zijn vulkanische oorsprong, mooie natuur, en pittoreske dorpjes. We besluiten in de meivakantie een aantal dagen naar de Eifel met kinderen te gaan. De volgende dagen lees ik me verder in over deze mooie regio in Duitsland.

De Eifel met kinderen is een aanrader; wandelingen, burchten en kastelen, fietsen, musea, zwemmeren!
De Eifel met kinderen is een aanrader; wandelingen, burchten en kastelen, fietsen, musea, zwemmeren!

Naar de Vulkaaneifel met kinderen

De Eifel is met ongeveer 5.300 km² behoorlijk groot en wordt begrenst door het Rijndal in het oosten, de Ahr en Ruhr in het noorden, de Moezel in het zuiden en Belgische Ardennen in het westen. Aangezien onze oudste van 10 jaar vooral erg geïnteresseerd is in vulkanen, besluiten wij naar de Vulkaaneifel te gaan. Dit is een deelgebied van de Eifel met verschillende ‘maar-kraters’ (ronde meren in oude vulkanen).

Een kinderkaart boordevol gave uitstapjes!

De website van de Vulkaaneifel is heel uitgebreid en er is zelfs een aparte ‘kinderkaart’ boordevol kindvriendelijke uitstapjes. We hebben er zin in, we vertrekken voor 4 dagen richting de Eifel!

Naar de Eifel? Met kinderen zijn dit de leukste activiteiten!

Ons bezoek aan de Eifel was top, met name de Vulkaaneifel. Nu moet ik er wel eerlijk bijzeggen dat het weer ook fantastisch was. Volle bak zon en temperaturen rond de 25 graden! Zoals verwacht hadden we tijd tekort om alle activiteiten te doen, maar hieronder vind je al een aardig overzicht. We starten met de tips die we zelf hebben gedaan, maar we delen ook alvast een overzicht van activiteiten die we een volgende keer nog graag zouden willen doen! Want één ding is zeker: hier gaan we vaker naar toe!

# 1 Wilder Kermeter met ‘De wilde weg’

Tijdens onze vakantie verblijven wij hoofdzakelijk in de Vulkaaneifel, een deelregio binnen Nationaal Park Eifel. Vanaf Nederland richting de Vulkaneifel komen we nagenoeg langs de Wilder Kermeter met ‘De wilde weg’. Het is een 1,5 kilometer lang natuurverkenningspad en de foto’s op de website zien er veelbelovend uit.

Via de Kermeter Höhenstraßeparkeren rijden we het laatste stukje naar de parkeerplaats, waar we de auto gratis kunnen parkeren. Hier zijn ook toiletten en informatieborden van de omgeving. Het ‘rondje’ staat duidelijk aangegeven en de kids rennen al vooruit. Via een houten vlonder start de ‘Wilde Weg’ met onderweg verschillende interactieve informatie punten. De meeste hebben ook geluid en er is zelfs een keuzeknop in het Nederlands.

Ben je onderweg naar de Eifel. Met kinderen is een stop bij de Wilde Weg is dikke aanrader!
Ben je onderweg naar de Eifel. Met kinderen is een stop bij de Wilde Weg is dikke aanrader!

Heel afwisselend en zelfs een klimpad!

Een aanrader! Het pad is prachtige aangelegd en heel afwisselend. We wandelen door een tunnel in de vorm van een boomstam, leren van alles over de flora en fauna (ook in het Nederlands!) en er is zelfs een ‘klimtraject’. ”Ik kan het zelf hoor mama!” zegt de jongste van 5 jaar als ze behendig een boomstam opklautert. Het pad komt uit bij een uitzichttoren, van waar we een mooi uitzicht hebben op de glooiende heuvels. Kortom, ben je in de buurt dan is dit absoluut een aanrader om te bezoeken!

Handig om te weten:

  • Gratis toegankelijk
  • Gratis toiletten bij de start
  • Geen horeca, dus handig om zelf wat eten / drinken mee te nemen
  • Ook rolstoel / kinderwagen toegankelijk. Naast het klimpad loopt ook een normaal pad.
  • Afstand: ongeveer 1,5 kilometer, wij waren een uurtje bezig (ook spelen en pauzes onderweg)

Meer informatie over Wilder Kermeter vind je hier op de website van de Eifel.

# 2 Wild- & Erlebnispark Daun

Na onze tussenstop van ongeveer een uurtje bij de Wilder Kermeter rijden we door richting de Vulkan Eifel. Na een uurtje rijden komen we bij onze volgende stop, het Wild- & Erlebnispark in Daun. Het park ligt op een heuvel en het laatste stukje rijden we via wat bochten geleidelijk omhoog. Vlak bij het park komen we nog langs de zomerrodelbaan, die onthouden we voor een volgende keer.

Op ‘safari’ door de Vulkaneifel

Nadat we een kaartje hebben gekocht starten we met een 8 kilometer lange tour door het wildpark. Dit doe je met je eigen auto via een onverharde weg. We gaan de slagboom door en slaan rechtsaf. De route is al een avontuur opzich, we gaan echt ‘off road’ en rijden langzaam door een prachtige omgeving. Al gauw zien we het eerste observatie- en voederpunt.

Bij de kassa hadden we voor 1 euro al een doosje met voer gekocht en die komt hier goed van pas. We parkeren de auto en lopen naar het observatiepunt. Alleen vanaf deze punten mag je de dieren voeren, hoewel er ook veel mensen zijn die al vanaf de parkeerplaats voer geven. De dieren zijn bezoekers duidelijk gewend en zijn behoorlijk tam. Je kunt ze daardoor heel goed zien. We zien herten, wilde zwijnen, ezels en zelfs struisvogels.

De route is absoluut een aanrader met flinke hoogteverschillen en een mooie variatie aan landschappen. Onderweg zijn er verschillende observatie- en voederposten, waardoor je zo een uur of langer bezig bent met deze tour. Vanuit de auto zien we ook verschillende dieren, waaronder een zwijn met babyzwijntje. We zijn altijd wat terughoudend met ‘dieren in een park’; maar de dieren hebben hier ongelooflijk veel ruimte.

Wild- & Erlebnispark Daun is absoluut een bezoek waard tijdens een vakantie in de Eifel met kinderen.
Daun is absoluut een bezoek waard tijdens een vakantie in de Eifel met kinderen.

Grote speeltuin!

Je kunt het rondje natuurlijk zo vaak rijden als je wilt, maar behalve het wildpark is er bij het Wild- & Erlebnispark Daun ook een grote speeltuin. Hier zijn schommels, glijbanen, een grote ‘vulkaan’ om te beklimmen en diverse andere speel- en klimrekken. Misschien iets gedateerd, maar de kids vinden het fantastisch en leven zich heerlijk uit. Meteen bij het restaurant zit ook een restaurant met zeer schappelijke prijzen. We drinken hier wat, eten een ijsje en kijken nog even bij de kleinere dieren, zoals de stokstaartjes.

Apenbos en roofvogelshow

Bij Wild- & Erlebnispark Daun is daarnaast ook nog een apenbos en een roofvogelshow. Normaliter kan je tussen de apen lopen, maar toen wij er waren werd net het verblijf gemoderniseerd en was het nog gesloten. Ook is er op verschillende tijden een roofvogelshow. Wij waren net te laat hiervoor, dus het is handig om vooraf even de tijden de checken.

Handig om te weten:

  • Check hier de openingstijden en toegangsprijzen
  • Betaalbare horeca bij de speeltuin
  • Safari tour is met je eigen auto
  • Voer kan je bijkopen voor 1 euro bij de kassa of bij de voederpunten (maar dan moet je wel gepast 1 euro hebben)
  • Je kunt je hier prima een dagdeel vermaken. Handig om eerst de safari tour te doen, want anders krijg je wellicht de kids niet meer uit de speeltuin
  • Check vooraf de tijden van de roofvogelshow

Meer informatie over Wild- & Erlebnispark Daun vind je hier op de website.

# 3 Zomerrodelbaan Daun

Meteen naast Wild- & Erlebnispark Daun ligt de zomerrodelbaan Daun. Wij hadden helaas geen tijd meer om deze zelf te testen, maar ik begreep van andere bezoekers van het Wild- & Erlebnispark dat het zeker een aanrader is. De zomerrodelbaan is 800 meter lang en kinderen vanaf 8 jaar mogen alleen rodelen. Kinderen tussen 4 en 7 jaar mogen alleen onder begeleiding van een volwassenen.

Handig om te weten:

  • De zomerrodelbaan is alleen open bij goed weer, bekijk hier de openingstijden en prijzen.
  • De zomerrodelbaan ligt pal naast het Wildpark, maar is wel echt apart. Je kunt de zomerrodelbaan dus ook doen zonder dat je het Wildpark bezoekt.

# 4 Mäuseberg en Dronketurm

De volgende dag maken we een wandeling bij de Mäuseberg, op maar een paar kilometer vanaf ons familiehotel Grafenwald in Daun. Deze plaats is tevens het ‘hart’ van de Vulkaaneifel. Vanaf Daun navigeren we naar het Weinfelder Maar. Dit is één van de kratermeren rondom Daun. Komende vanaf Daun kom je achtereenvolgens twee parkeerplaatsen tegen; we rijden door bij de eerste parkeerplaats en parkeren bij de tweede parkeerplaats.

Het Schalkenmehrermaar, Weinfelder Maar en Gemündener Maar

De parkeerplaats ligt tussen het Schalkenmehrermaar en de Weinfelder Maar in. Steek je de weg over dan kom je bij het Schalkenmehrermaar. Wij steken de weg niet over maar gaan meteen naar het wandelpad bij het Weinfelder Maar. Vanaf de start van het wandelpad zien we het Weinfelder Maar goed liggen. Dit is één van de ronde vulkaarmeren, heel bijzonder.

Het ontstaan van een maar; een kratermeer in de Eifel

”Maar hoe zit dat dan precies?” vraagt mijn oudste zoon. Hiervoor moet ik ook even googelen en dan lees ik dat een Maarmeer ontstaat als heet magma in aanraking komt met grondwater. Dit leidt tot een hevige explosie, waarbij een krater ontstaat. Als deze krater zich daarna vult met regen- of grondwater, ontstaat een maarmeer. Meer informatie over de Maren vind je ook hier.

Vanaf de uitzichttoren hebben we uitzicht op één van de kratermeren.
Vanaf de uitzichttoren hebben we uitzicht op één van de kratermeren.

Wandeling naar de Dronketurm

Er gaat ook een wandelpad naar beneden, maar wij besluiten om juist het wandelpad boven langs te nemen. Deze gaat naar de top van de 560 meter hoge Mäuseberg waar de Dronketurm staat, een mooie uitzichttoren.

Na ongeveer 20 minuten geleidelijk omhoog wandelen komen we uit bij de uitzichttoren die bijna 11 meter hoog is. Via een smalle wenteltrap gaan we omhoog. Boven aangekomen hebben we prachtig uitzicht op het Eifel landschap en het Gemünder Maar, dat 166 meter onder ons ligt.

Bij de toren is het ook een ideale plek voor een picknick. Heel dichtbij ligt een klein vliegveldje en kleine één propeller vliegtuigjes scheren laag over ons heen. De kids vinden het prachtig! Er staan picknickbanken, maar wij zitten even lekker in het gras. We nemen dezelfde weg weer terug, omdat we nog een middagprogramma hebben, maar eigenlijk had ik hier wel langer willen wandelen.

Een korte maar gevarieerde wandeling naar de Dronketurm in de Eifel.
Een korte maar gevarieerde wandeling naar de Dronketurm in de Eifel.

Onderdeel van de Eifelsteig

De wandeling die wij maken is ook onderdeel van de Eifelsteig, een langeafstandwandelpad van 313 km lang die dwars door de Eifel loopt. Het is één van de populairste wandelroutes van Duitsland en bestaat uit verschillende etappes. Meer informatie over de Eifelsteig vind je hier op de website van de Vulkaneifel.

Handig om te weten:

  • De Dronketurm is gratis toegankelijk
  • Het handigste is om te parkeren bij de 2e parkeerplaats die je tegenkomt vanaf Daun
  • De wandeling van de parkeerplaats naar de toren is zo’n 20 minuten (enkele reis), het pad gaat wel wat omhoog en kan wat stenig zijn. Niet geschikt voor kinderwagens.
  • Bij de Dronketurm is het heerlijk picknicken, neem zelf eten en drinken mee want er is geen horeca
  • Er zijn verschillende wandelroutes, aan de andere kant van de weg kan je ook nog naar het Schalkenmehrermaar
  • Bij de VVV in Daun zijn kaarten te krijgen en geven ze graag advies voor een wandelroute

# 5 HeimatSpur wandelroute Elfengrotte

Vanaf onze tweede locatie in de Vulkaneifel rijden we naar Bad Bertrich. Vanaf Strotzbüsch rijden we via een prachtige weg met een aantal haarspeldbochten naar dit charmante kuuroord. Bad Bertrich heeft de enige Glauberzouttherme van Duitsland, met een natuurlijke watertemperatuur van 32°C. Het mineraalrijke water komt uit een diepte van meer dan 2.300 meter en wordt al sinds de Romeinse tijd gebruikt voor geneeskrachtige doeleinden. We zien dan ook diverse ‘kuuroorden’ en wellnesscentra.

Startpunt van verschillende kindvriendelijke wandelingen in de Vulkaneifel

Het centrum van Bad Bertrich is grotendeels autovrij. Als we het plaatsje binnenrijden zien we meteen een grote parkeergarage. Vlakbij ligt ook de VVV en een supermarkt. Bij de supermarkt halen we nog wat lekkers en dan wandelen we eerst naar de VVV. De vriendelijke dame geeft ons een kaart en legt de verschillende wandelingen uit. Deze variëren van zo’n 2,5 kilometer tot zo’n 13 kilometer.

De HeimatSpur Elfengrotte wandeling van 2,4 kilometer

Mano is vandaag aan het trailrunnen en ik ben alleen met de kids op pad. Daarom kies ik voor een korte wandeling, de HeimatSpur Elfengrotte van 2,4 kilometer. Een prima afstand voor ook onze jongste van 5 jaar en dan kunnen we tussendoor nog wat spelen bij het riviertje.

De wandeling is heel gevarieerd, het eerste stukje lopen we via de normale weg omhoog, langs het grote wellnesscentrum, maar daarna lopen we al gauw het bos in. Onder ons zien we een mooie riviertje. Na zo’n 10 minuten wandelen komt een splitsing. Hier slaan we – op aanraden van de dame van de VVV – rechtsaf. Het wandelpad gaat nu vlak langs het riviertje. We komen bij een bankje uit, waarbij de kids ook makkelijk bij het water kunnen komen. ”Dammetjes maken!” roepen de kids enthousiast. We maken hier een stopje van zo’n 15 minuten, waarbij de kids even lekker spelen bij het riviertje.

Door de Elfengrotte

Daarna wandelen we weer verder en na zo’n 10 minuten komen we uit de de ‘Elfengrotte’. Door vulkanische activiteit heeft het de de vorm van een kaaswiel en wordt deze grot ook wel de “Kaasgrot” genoemd. De grot is vrij kort, maar voor de kids absoluut een leuke highlight van de wandeling. Meteen na de grot komen we uit bij de Elbesbachwaterval. Wederom een leuk plekje om even te spelen bij het water. Kortom, een korte maar wel hele leuke wandeling in de Eifel met kinderen.

De Elfegrotte in de Eifel, ook was de kaasgrot genoemd.
De Elfegrotte in de Eifel, ook was de kaasgrot genoemd.
En een mooie waterval als we weer de grot uitkomen.
En een mooie waterval als we weer de grot uitkomen.

Andere wandelingen in de Eifel met kinderen

In de Eifel en zeker in de Vulkaneifel zijn er tal van mooie wandelingen. Vanuit Bad Bertrich zijn de volgende wandelingen ook een aanrader:

  • HeimatSpur AchtsamkeitsPfad Kleine Kyll – 6 km
  • HeimatSpur Erlebnisweg Ritter-Räuber-Römer – 6,3 km
  • HeimatSpur Wasserfall-Erlebnisroute – 13,3 km – Deutschlands schönster Wanderweg 2023

Deze wandelingen gaan allemaal langs riviertjes en watervallen en daarom juist met kids ontzettend leuk om te doen! Ik had heel graag de HeimatSpur Wasserfall Erlebnisroute gedaan, hier kom je ook langs de hoogste waterval van de Eifel. Deze staat bij ons – als de kleinste iets ouder is – zeker op de planning! Alle wandelingen zijn daarnaast perfect bewegwijzerd.

Alle informatie over kindvriendelijke wandelingen in de Vulkaneifel vind je hier op de website van de Vulkaneifel.

# 6 Bootje varen bij het Pulverenmaar

Een andere dag gaan we naar het Pulverenmaar, een vulkaanmeer op slechts 10 minuten vanaf de camping waar we verblijven. In veel vulkaanmeren mag je niet zwemmen, maar dit mag wel in het Pulverenmaar. We zijn er begin mei en het buitenbad is nog niet open, maar we kunnen wel een waterfiets huren om het meer op te gaan.

Met het prachtige weer is dat een goede optie en we huren een waterfiets voor een uurtje. We maken een mooie tour over het meer. We zien andere zelfs een duik nemen in het water. Brrr, de water temperatuur is nog maar rond de 15 graden. Dat houden wij dus voor gezien, maar de pret is er niet minder om.

Handig om te weten:

Bootverhuur kan per half uur of per uur. Een uurtje varen is 12 euro. Let op; je kunt bij het Pulverenmaar alleen contant betalen. Dit geldt niet alleen voor de bootverhuur, maar ook bij de kiosk en toegang tot het zwemgedeelte. Kijk hier op de website voor openingstijden en toegangsprijzen.

In het Pulverer Maar in de Eifel kan je een bootje huren.
In het Pulverer Maar in de Eifel kan je een bootje huren.

# 7 Geitenboerderij Vulkanhof

Verblijf je op de camping rondom Strotzbüsch en ben je gek op geiten(kaas)? Dan is het nog leuk om de geitenboerderij Vulkanhof te bezoeken. Er is een winkeltje waar je uiteraard allerlei geitenkaas kunt kopen, maar er worden ook workshops en rondleidingen gegeven. Deze hebben wij niet gedaan, maar meer informatie vind je hier op de website van Vulkanhof. Ik zou er niet speciaal voor gaan rijden, maar ben je in de buurt dan is het leuk om even een kijkje te nemen.

Geitenboerderij Vulkanhof is een leuke stop als je in de buurt bent.
Geitenboerderij Vulkanhof is een leuke stop als je in de buurt bent.

# 8 Ulmener Maar-Stollen & digitale Entdeckertour

Ook deze uitstap vonden we erg leuk met kids, de Ulmener Maar-Stollen. Vanaf onze camping rijden we in zo’n 20 minuten naar Ulmen. We parkeren de auto bij de kerk en bij het dorpsplein staat een informatiebord over de Digitale Entdeckertour.

Via een tunnel dwars door de vulkaan

Onze oudste scant met zijn smartphone de QR code en dan kan de Entdeckertour beginnen. Het is een leuke, afwisselende wandeling van in totaal zo’n 3,6 kilometer. Hoogtepunt op de wandeling is de tunnel die twee maren met elkaar verbindt. De tunnel is heel nauw en op sommige gedeeltes maar 70 centimeter breed. ”Dus ik loop nu door een vulkaan?” vraagt D. enigszins verbaast. ”Ja, het is eigenlijk een grotachtige dwarsdoorsnede door een vulkaan”.

De tunnel is niet zo heel lang, aan het einde gaat de wandeling weer verder via een ‘normaal’ pad. Onderweg zijn er verschillende QR codes die we scannen, waarna we korte informatiefilmpjes kunnen zien. Erg leuk en voor de kids, hoewel je zelf wel even moet vertalen vanuit het Duits of Engels naar het Nederlands.

Handig om te weten:

  • De tunnel is 126 meter lange en 2 tot 6 meter hoge grot die je zelfstandig en zonder beschermende uitrusting kunt bezoeken. Op sommige plekken is die maar 70 cm breed en daardoor niet toegankelijk voor wandelwagens.
  • Gratis toegankelijk en dagelijks open tot 22 uur.
  • Je kunt onderweg QR codes scannen, maar zonder dit te doen is de wandeling ook al erg leuk
  • In het centrum zit een ijssalon met heerlijk Italiaans ijs (let op, alleen contant betalen)

Meer informatie over de Ulmener Maar-Stollen & digitale Entdeckertour vind je ook hier op de website van de Vulkaneifel.

# 9 Vulkaanmuseum Strohn

Prima om te bezoeken als je in de buurt bent of een half uurtje over hebt. Het kleine Vulkaanmuseum in Strohn. Het is een klein museum, waar veel informatie te vinden is van de vulkanen. Wil je alles lezen dan ben je zo’n half uurtje bezig, maar onze kids liepen er met 10 minuten doorheen. Het museum is ook niet zo duur, waardoor het toch een prima prijs-kwaliteitverhouding heeft.

Ook vinden we het een bezoek waard, omdat naast het museum een leuk barretjes / restaurantje is met heerlijke versgemaakte taartjes en goede koffie! Naast het terras is een leuk waterparcours waar de kids een klein bootje kunnen laten varen. Kortom, gewoon een leuk plekje waar je heerlijk in de zon kunt zitten en de kids even lekker kunnen spelen, maar verwacht niet teveel van het museum (en je kunt niet pinnen, alleen cash betaling is mogelijk!).

# 10 Lava Dome

Net buiten de Vulkaaneifel maar wel in de ‘gewone’ Eifel ligt het Lava Dome in Mendig. Voor ons een prima stop op de weg terug naar Nederland. Hier draait alles om vulkanisme in de regio rond de vulkaan Laacher See. Heel eerlijk; mijn verwachtingen van het museum waren wel iets hoger na het lezen van de website. Hier wordt gesproken over een ‘spectaculair’ museum, maar dat is in onze ogen iets mooier dan het is.

Het Lava Dome is gewoon een ‘leuk’ museum en bij de ‘werkplaats’ zijn een aantal interactieve spelelementen. Verder zijn er twee fictieve films over een uitbarsting van een vulkaan; hierbij zijn enkele geluid, licht en windeffecten toegevoegd. Via het scannen van een app kan je het verhaal ook horen in het Nederlands. Leuk om te zien, maar niet ontzettend spectaculair.

Lava Kellers

Wat we ‘spectaculairder’ vinden, is de rondleiding door de Lava kelders. Vanaf het museum wandelen we in een groep van zo’n 15 andere bezoekers naar het begin punt van de kelders. Hier krijgen we een helm en regenjas. Via een dikke toegangsdeur dalen we 150 treden af naar de lavakelders. Deze zijn in het afgekoelde vulkanische gesteente uitgehouwen.

In de lava kelder is het een stuk koeler dan buiten, maar zo’n 8 graden. De lava kelder is verlicht met een paar lampen en alles geeft een mysterieuze uitstraling. De gids vertelt het één en ander over het ontstaan ervan, maar alles is in het Duits. Vooraf hadden we beter de app kunnen downloaden, dan hadden we in het Nederlands kunnen volgen. Voor de kids is de rondleiding daarom wat saaier, ondanks de indrukkende omgeving.

Al met al is een bezoek aan het Lava Dome zeker wel een bezoek waard, maar dan wel in combinatie met de rondleiding in de lavakellers, waarbij het handig is als je vooraf (bij de kassa) de app download en in het Nederlands de toelichting kan volgen.

Handig om te weten:

  • Prima museum, maar minder spectaculair dan de website doet vermoeden
  • Wel zeer betaalbaar; een familieticket met 2 volwassenen en 2 kinderen inclusief de rondleiding in de Lave kelder is 28 euro
  • Let op, de rondleiding in de Lava kelder zijn er vaak alleen in de middag, dus check vooraf de website
  • Je moet 150 trappen naar beneden en omhoog, maar er is ook een lift
  • In de lava kellers is het fris, zo’n 8 graden (ook in de zomer) dus een extra vestje is handig

Andere activiteiten in de Vulkaneifel met kinderen

Op zoek naar nog meer activiteiten in de Eifel? Met kinderen is er echt van alles te doen, zeker in de Vulkaaneifel. Er is zelfs een speciale kinderkaart waar alle kindvriendelijke uitstapjes op staan. Je kunt deze kaart gratis ophalen bij één van de touristenbureau’s maar je kunt hem ook online hier downloaden.

Bij ons staan in ieder geval nog onderstaande uitjes op de bucketlist voor een volgend bezoek aan de Vulkaneifel met kinderen:

  • Klettersteig en burchten in Manderscheid
  • Klidinger waterval; hoogste van de Eifel
  • Sterrenwacht Hoher List: het observatorium in de Vulkaaneifel
  • Adelaars- en wolvenpark Kasselburg: met mooie roofvogelshow en speeltuin
  • Mare-Mosel-Radweg: fietsen door tunnels en oude spoorrails

Andere uitstapjes in de Eifel met kinderen:

Wel in de Eifel, maar niet persé in de Vulkaneifel vind je ook hier op de algemene website van de Eifel. Aanraders in de Eifel met kinderen zijn bijvoorbeeld:

  • Eifelpark in Gondorf: Een mooi attractiepark voor jong en oud
  • Burg Eltz: Een van de mooiste kastelen in Duitsland, gelegen in een schilderachtige vallei.
  • Monschau: Een pittoresk stadje met vakwerkhuizen en smalle straatjes.
  • Nürburgring: Een legendarisch racecircuit dat ook openstaat voor toeristen.
  • Vulkanbike Trailpark: Een mountainbikepark met diverse routes voor verschillende niveaus.
  • Kanoën op de Rursee: Een populaire activiteit op het grootste stuwmeer van de regio
  • Dinosaurierpark Teufelsschlucht: Dinopark, ligt vlakbij het Eifelpark

Tip: Het Eifelpark en Dinopark liggen dicht bij elkaar, een fijn verblijf is Eifel Apartments in Orsfeld. Met leuke speeltuin, dieren en een goede ligging ten opzichte van het Eifelpark en andere uitstapjes.

Naar de Eifel met kinderen: handig om te weten

Enthousiast geworden en overweeg je ook een vakantie naar de Eifel met kinderen? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten:

Kindvriendelijk overnachten in de Eifel

Op zoek naar kindvriendelijke accommodaties voor je vakantie naar de Eifel met kinderen? Wij verbleven in de Vulkaneifel, een deelregio binnen de Eifel. Hier hebben we overnacht op twee hele verschillende plekken:

Familiehotel Grafelwald in Daun

Allereerst verbleven we in het Familiehotel Grafenwald in Daun. Een groot familiehotel met overdekt zwembad, voetbalveld, tennisbanen, grote speeltuin en midgetgolf. Ze hebben hier mooie familiekamers, maar daarnaast ook bungalows met eigen keuken. Daarnaast is er een miniclub voor kids vanaf 3 jaar. Kortom, wil je ook samen even wat tijd, dan is dat ook mogelijk.

De ligging van Grafenwald in Daun is perfect; het Wildpark is op slechts een paar minuten rijden, maar ook de zomerrodelbaan, de verschillende kratermeren en tal van andere uitstapjes. Ook kan je vanaf het hotel meteen wandelen en zijn er verschillende mountainbike routes.

Meer foto’s en video’s zien? Check dan hier onze opgeslagen instastory en volg ons meteen om in de toekomst geen tips meer te missen!

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in de Eifel? Met kinderen is sporthotel Grafenwald een aanrader!
Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in de Eifel? Met kinderen is sporthotel Grafenwald een aanrader!
Je kunt bij Grafenwald ook verblijven in een bungalow met keuken.
Je kunt bij Grafenwald ook verblijven in een bungalow met keuken.

Campings in de Eifel met kinderen

Ook verbleven we op natuurcamping strotzbüschermühle. Letterlijk een verscholen pareltje, want deze natuurcamping ligt in een kleine, prachtige vallei. Via een smalle weg met haarspeldbochten kan je er komen en dat maakt deze camping zo bijzonder. Hier zie je geen grote campers of caravans (want onmogelijk op het steile en smalle weggetje) maar alleen tenten en vouwwagens.

Heb je geen eigen kampeermiddel? Dan kan je verblijven in één van de eenvoudige hutten, zoals het A-frame waar wij verbleven of in één van de appartementen in de herberg. Wij vonden deze camping een klein paradijsje en de locatie echt prachtig. Kamperen midden in de natuur en bij elke plek staat een vuurschaal / houtkachel. Ook met een hond is deze camping ideaal.

Vanaf de camping gaan er diverse wandelroutes en er zijn vaak veel andere kinderen om mee te spelen. Een puntje van aandacht vonden we het sanitair; dat kon wel iets vaker worden schoongemaakt, maar de rest is werkelijk TOP!

Meer foto’s en video’s zien van deze camping? Check dan hier onze opgeslagen instastory en volg ons meteen om in de toekomst geen tips meer te missen!

Tip voor een kindvriendelijke restaurant in de buurt van deze camping:

Geflügelhof Janssen in Ellscheid: op 10 minuten vanaf de camping, met speeltuin en dierenweide

Andere campings in de Eifel: meer campings in de Vulkaaneifel vind je ook hier op de website van de Vulkaaneifel. Ook kregen we de tip voor camping Kyllburg, ook mooi gelegen in de natuur en zeer kindvriendelijk. Ze verhuren hier ook ingerichte tenten.

Strotzbüscher Mühle ligt verscholen in een vallei.
Strotzbüscher Mühle ligt verscholen in een vallei.

Andere kindvriendelijke accommodaties in de Eifel met kinderen

Bovenstaande accommodaties volgeboekt of toch niet wat je zoekt? Kijk dan eens bij de onderstaande accommodaties, wellicht zijn die ook een aanrader voor je!

Ligging van de Eifel

De Eifel ligt op zo’n 3,5 uur rijden vanaf Utrecht en ook perfect als tussenstop naar bijvoorbeeld Zwitserland, Oostenrijk of Italië.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een fijne vakantie in de heuvels dicht bij huis. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen. Ook kunnen in dit blog affiliatelinks staan. Maak je een boeking via zo’n link, dan kost het jou niks extra maar wij krijgen een kleine vergoeding. Dit gebruiken we om nog bergen inspiratie te kunnen maken. Veel dank dus als je een boeking maakt via zo’n link!


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: