Arolla in Zwitserland: een kindvriendelijke wandeling naar de Mont Miné gletsjer
Dit is wel het eindpunt van de wandeling, het pad stopt hier of je moet zelf via de rotsen verder klauteren.

Arolla in Zwitserland: een kindvriendelijke wandeling naar de Mont Miné gletsjer

Zwitserland 19 mei 2022

Arolla in Zwitserland is een hoog gelegen bergdorpje, gelegen in het kanton Wallis. Deze regio is nog niet zo toeristisch en een perfecte uitvalsbasis voor bergbeklimmers vanwege de hoge bergen en gletsjers rondom. Maar ook voor gezinnen zijn er zeker wandelmogelijkheden.

Tijdens onze zomervakantie in Arolla in Zwitserland maakten wij een mooie wandeling naar de Mont Miné gletsjer op zo’n 2000 meter hoogte. Vanwege het geringe aantal hoogtemeters is deze wandeling ook prima te doen met kinderen. In dit blog vertellen we je er alles over.

Arolla in Zwitserland, omgeven door hoge bergen en gletsjers

Als kind ben ik ooit al eens in Arolla geweest. Nog steeds herinner ik mij de indrukwekkende hoge bergen en gletsjers die hier allemaal zijn. Generatie op generatie, afgelopen zomer brengen wij met onze kinderen een bezoek aan Arolla in Zwitserland.

Hoewel Arolla vooral bekend staat als goede plek voor alpinisten zijn er ook genoeg wandelingen die met kinderen geschikt zijn. Dit komt omdat Arolla van zichzelf al vrij hoog ligt, op zo’n 2000 meter. Wil je spectaculaire uitzichten of naar een mooie gletsjer? Dan kan dit ook zonder relatief veel hoogtemeters te maken of uren te wandelen.

Arolla in Zwitserland, de uitvalbasis voor vele wandelingen.
Arolla in Zwitserland, de uitvalbasis voor vele wandelingen.
Arolla in Zwitserland, omgeven door hoge bergen en gletsjers.
Arolla in Zwitserland is omgeven door hoge bergen en gletsjers.

Kindvriendelijke wandeling in Arolla in Zwitserland

”Deze lijkt me wel wat” zeg ik tegen mijn man als ik wat rondspeur op het internet. Een wandeling naar de Mont Miné gletsjer van ongeveer een 1.5 uur (enkele reis). De wandeling lijkt niet veel hoogtemeters te hebben en loopt langs een rivier.

Startpunt en parkeren bij Ferpecle

Vanaf ons huisje rijden we naar het plaatsje Ferpecle, de weg wordt steeds smaller. We rijden helemaal door, zo ver als we kunnen. Aan het einde komen we uit bij een parkeerplaats waar we gratis de auto kunnen parkeren. We trekken onze bergschoenen aan, nemen een draagzak mee voor onze dochter en natuurlijk wat lekkers voor onderweg.

Het eerste stukje gaat flink omhoog over een geasfalteerde weg. Hier had prima een auto kunnen rijden en het is ons niet helemaal duidelijk of we nog verder door hadden mogen rijden. We passeren een kleine kiosk met een terrasje waar ze drankjes en ijsjes verkopen. Dat onthouden we even voor de terugweg.

Na zo’n goede 20 minuten lopen houdt de asfaltweg op en komen we uit bij een stuwdam. Ook hier staan auto’s geparkeerd; misschien hadden we toch nog verder moeten doorrijden. D. is onder de indruk van de stuwdam en het meer erachter. De stuwdam draagt bij aan de watertoevoer naar Dimence lezen we.

Na zo'n 20 minuten wandelen komen we bij de stuwdam.
Na zo’n 20 minuten wandelen komen we bij de stuwdam.

Klimmen tot aan de rivier

Vanaf het stuwmeer gaat een brede, onverharde weg omhoog. Onze zoon D. van 6 jaar sputtert wat tegen. Hij vindt het brede pad maar saai en het is flink klimmen. Gelukkig zien we een ‘sluiproute’ tussen de bomen en weten we onze kleine man weer te motiveren.

Na een paar bochten hebben we het steile stuk gehad en zien we de rivier. Een kolkende, snelstromende rivier met het smelwater van de gletsjer. ”Mag ik even voelen?” vraagt D. Maar daarvoor is de rivier te onstuimig en het water veel te koud. De omgeving is overigens echt prachtig, ondanks dat het vrij bewolkt is als wij de wandeling maken.

We komen nog een houten brug tegen, maar wij blijven rechtdoor lopen.
We komen nog een houten brug tegen, maar wij blijven rechtdoor lopen.
Na een tijdje wordt de rivier breden en het water rustiger.
Na een tijdje wordt de rivier breden en het water rustiger.

Springen van steen naar steen en spelen met de kikkervisjes

Vanaf de rivier volgen we een smal pad steeds verder richting de gletsjer. De meeste steiging hebben we dan al gehad. Dit smalle pad blijft nagenoeg vlak over een ondergrond van gras en grote keien. Door het gehobbel is onze dochter A. in slaap gevallen in de draagzak.

Af en toe moeten we een klein riviertje oversteken. ”Mama, niet mis springen hoor, dan heb je echt natte voeten!” roept D. terwijl hij zelf met het grootste gemak van de ene naar de andere steen springt. ”Kijk, er zwemmen zelfs kikkervisjes!”. Triomfantelijk houdt D. een heel klein kikkervisje omhoog. ”Mag ik hier even spelen?” vraagt D. Dat lijkt ons een prima idee, we hebben inmiddels zo’n 40 minuten gewandeld.

Vanaf de stuwdam wordt de wandeling steeds afwisselender en mooier.
Vanaf de stuwdam wordt de wandeling steeds afwisselender en mooier.
Kijk, kikkervisje gevangen!
Kijk, kikkervisje gevangen!

Het laatste stuk naar de gletsjer

Het smalle pad volgen we steeds verder richting de gletsjer. Wat is de natuur om ons heen toch mooi, zo puur en de hoge bergen zo immens. Op een gegeven moment houdt het pad op, voor ons ligt alleen nog een stenenveld. De rivier heeft een soort van zandbanken, waardoor het water hier een stuk rustiger is.

D. mag hier even van dichtbij kijken bij de rivier, hoewel we hem wel stevig vasthouden. Het water is hier echt ijskoud en ik heb geen reservekleding meegenomen. We kunnen niet helemaal tot de ingang van de gletsjer komen maar hebben er wel een mooi uitzicht op. Het pad houdt hier op, je kunt wel verder maar dan moet je zelf een pad zoeken tussen de rotsen door.

Wij besluiten met de kinderen niet verder te klauteren. Ik kijk nog of we ergens de grote rivier kunnen oversteken zodat we aan de andere kant kunnen teruglopen, maar dat kan helaas niet.

Wat voel je je klein tussen al die hoge bergen hier in Arolla in Zwitserland.
Wat voel je je klein tussen al die hoge bergen hier in Arolla in Zwitserland.
Dit is wel het eindpunt van de wandeling, het pad stopt hier of je moet zelf via de rotsen verder klauteren.
Dit is wel het eindpunt van de wandeling, het pad stopt hier of je moet zelf via de rotsen verder klauteren.
Even voelen in het ijskoude water van de gletsjer.
Even voelen in het ijskoude water van de gletsjer.

Dezelfde weg terug naar het beginpunt

Na een korte picknick met uitzicht op de bergen en de gletsjer, nemen we dezelfde route terug. Ik vind het wel jammer dat we nergens de wilde rivier kunnen oversteken, zodat we een andere route terug zouden hebben. Anderzijds, nu kijken we het dal weer in en dat levert ook weer mooie en andere vergezichten op.

De terugweg gaat best snel, we stoppen weer even bij de kikkervisjes. ”Aaah, ze zijn zo lief!” zegt D. terwijl hij er weer een aantal in zijn hand heeft. Even probeert hij nog of hij er nog een paar mee naar huis mag nemen. Helaas, dat zit er voor hem niet in. We passeren het stuwmeer en lopen via de asfaltweg terug naar beneden. Al met al hebben we zo’n 3 uur gelopen. Bij de kiosk eten we nog een lekker ijsje.

Ook op de terugweg springen we van steen naar steen.
Ook op de terugweg springen we van steen naar steen.
En ook nog even kijken bij de kikkervisjes.
En ook nog even kijken bij de kikkervisjes.

Een andere mooie wandeling in Arolla: Lac Bleu

In de omgeving van Arolla maakten wij ook nog een andere mooie wandeling: naar het bergmeertje Lac Bleu. Wij combineerden beiden wandelingen op één dag, maar dat was voor onze 6-jarige zoon wel pittig. De wandeling Lac Bleu is een stuk korter maar ook populairder en steiler, het is verstandig om deze wandeling al vroeg of juist in de namiddag te doen.

We schreven een apart blog over de wandeling naar Lac Bleu, lees hem hier.

Onze eindbestemming, Lac Bleu met prachtig blauw water.
Onze eindbestemming, Lac Bleu met prachtig blauw water.

Wandelen naar de Mont Miné gletsjer, handig om te weten:

Wil je met je kids naar Arolla in Zwitserland en de wandeling maken naar de Mont Miné gletsjer? Dan is de volgende informatie handig om te weten:

Beginpunt en route

Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats voorbij het dorpje Ferpecle. Wij parkeerden bij de 1e parkeerplaats en liepen via de asfaltweg verder omhoog tot aan de stuwdam. Het is ons niet helemaal duidelijk of je met de auto nog verder had mogen doorrijden. In theorie kan het wel, want pas bij het stuwmeer gaat de weg over in een wandelpad.

Verdwalen kan vrijwel niet, vanaf het stuwmeer gaat er 1 pad omhoog. Het eerste deel, tussen het stuwmeer tot aan de rivier is wat steiler, maar daarna blijft het pad vrijwel vlak. Wij deden ongeveer 1,5 uur tot aan de gletsjer met een korte stop bij de kikkervisjes. Je moet helaas dezelfde route terugnemen. In totaal bedraagt de wandeltijd circa 3 uur, afhankelijk van het wandeltempo en aantal stops. Onze zoon D. van 6 jaar heeft de hele weg zelf gelopen.

Wat meenemen?

Het weer kan snel omslaan in de bergen, het is verstandig om een vestje of regenjasje mee te nemen. De wandeling is niet geschikt voor een kinderwagen, daarvoor is het laatste deel van de wandeling te stenig. Wij gebruiken voor onze dochter een rugdrager.

Het eerste stuk, op de geasfalteerde weg, zit nog een kiosk waar je wat kan eten of drinken en toiletten zijn. Daarna kom je niks meer tegen. Het is dus verstandig om zelf wat eten en drinken mee te nemen.

Waar overnachten?

In Arolla ligt de hoogste camping van Zwitserland. Hier kan je overnachten met je eigen kampeermiddel maar ook een ingerichte tent huren. Wij hebben niet op de camping overnacht, maar wel bezocht. De camping zal er eenvoudig maar zeer schoon uit. Maar vooral, onbetaalbaar mooi uitzicht op de sneeuwtoppen rondom!

Ligging Arolla in Zwitserland

Arolla is vanaf Utrecht zo’n 1084 kilometer.

Meer lezen:

We hebben veel meer tips voor een gave vakantie in de bergen met kinderen. Kijk hieronder voor meer inspiratie:


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: