Grazerhütte: een kindvriendelijke berghut in Stiermarken in Oostenrijk
De Grazerhütte
Met bagage voor 3 dagen komen we aan bij de Grazerhütte
De Grazerhütte tijdens zonsondergang
De Tauplitzalm van bovenaf gezien met op de voorgrond de Grazerhütte
Wandelend van de Großsee, langs de Tauplitzsee, weer terug naar de Grazerhütte
De Grazerhütte
Vanuit de stoeltjeslift zien we in de verte de Grazerhütte
De Grazerhütte
Met bagage voor 3 dagen komen we aan bij de Grazerhütte
De Grazerhütte tijdens zonsondergang
De Tauplitzalm van bovenaf gezien met op de voorgrond de Grazerhütte
Wandelend van de Großsee, langs de Tauplitzsee, weer terug naar de Grazerhütte
De Grazerhütte
Vanuit de stoeltjeslift zien we in de verte de Grazerhütte

Grazerhütte: een kindvriendelijke berghut in Stiermarken in Oostenrijk

De Grazerhütte is een authentieke en kindvriendelijke hut op zo’n 1620 meter hoogte op de Tauplitzalm in het Oostenrijkse Stiermarken. Daarmee is deze hut de perfecte uitvalsbasis voor een actieve gezinsvakantie in de omgeving van het Dachstein massief, De Grimming en het Totes Gebirge. De hut heeft een typisch Oostenrijk sfeertje en is bijna 100 jaar oud. Leuk om te weten is dat deze hut beheerd wordt door Frank en Laura, en Laura oorspronkelijk uit Friesland komt. Er kan gekozen worden voor overnachten een traditionele lager of in een twee-, drie-, vier- vijf- en zespersoons kamer waarbij je de douche en toiletten deelt met elkaar.
Meer informatie over de accommodatie
Waarom door Kids in de bergen geselecteerd
 • Authentieke Oostenrijkse hut
 • Perfecte uitvalsbasis voor activiteiten
 • Laden en lossen mogelijk
 • Lagers en familiekamers
 • Beddengoed aanwezig
 • Omgeving is buggyproof
 • Honden toegestaan
Over deze accommodatie

Een huttenovernachting in de Grazerhütte in het Oostenrijkse Stiermarken is een perfecte uitvalsbasis voor een actieve bergvakantie met je gezin. Ideaal om te ontdekken of een verblijf op de berg in een berghut iets voor jou is. Annemiek verbleef met haar gezin in de Grazerhütte en vertelt je er in dit blog alles over.

Een authentieke hut op de Tauplitzalm

De authentieke en kindvriendelijke Grazerhütte bevindt zich op zo’n 1620 meter hoogte op de Tauplitzalm. De Tauplitzalm, vanuit Utrecht zo’n 1030 kilometer rijden, is zowel een winter als zomer bestemming en ligt midden tussen het Dachstein massief, De Grimming en het Totes Gebirge. De omgeving is er prachtig en geschikt voor wandelaars, fietsers, klimmers én ook is het er buggyproof.

Overnachten in een berghut, geen huttentocht maar wel het huttengevoel

Wij zelf hebben geen ervaring met het lopen van een huttentocht maar het verblijven in een echte berghut boven op de berg lijkt ons fantastisch. Om meteen een huttentocht uit te stippelen en van hut naar hut te lopen vinden wij voor nu nog iets te enthousiast. Daarom kiezen wij voor overnachten in één berghut om dan van daaruit de berg te verkennen.

Doordat wij in het plaatsje Bad Mitterndorf verblijven deze zomer en vanuit ons appartement een paar dagen het berg avontuur willen aangaan is de keuze voor een verblijf op de Tauplitzalm snel gemaakt.

De Tauplitzalm kent veel overnachtingsmogelijkheden. Zowel hotels, vakantiehuisjes en berghutten. Na een korte zoektocht valt ons oog op de Grazerhütte. Ideaal gelegen op de berg en een hut met een gezellige, authentieke Oostenrijkse uitstraling.

Ook een leuke bijkomstigheid; de eigenaresse Laura komt oorspronkelijk uit Nederland. We zijn erg nieuwsgierig geworden naar deze hut en boeken hier dan ook 2 overnachtingen.

Bereikbaarheid van de Grazerhütte

De Tauplitzalm is op twee manieren te bereiken. Via de Alpenstraße vanuit Bad Mitterndorf of met de stoeltjeslift in het dorp Tauplitz. Kies je er voor met je auto de Alpenstraße op te rijden dan start deze weg in het naastgelegen dorpje Bad Mitterndorf. Vanuit hier komt je bij de tolpoort, daar koop je een ticket van 14 euro per auto (tot 5 personen).

Heb je een SommerCard dan betaal je hiervoor 12 euro. Aan het einde van deze 10 kilometer lange panoramaweg kom je bij een grote parkeerplaats waar de auto geparkeerd kan worden. Vanaf hier is het dan nog zo’n drie kwartier lopen tot de Grazerhütte. Overigens mag je met de auto naar de hut om te laden en lossen maar de auto mag niet op de autovrije Tauplitzalm blijven staan. Deze blijft op de parkeerplaats tegen een betaling van 5,50 euro per nacht.

Met onze mountainbike’s hangend aan de stoeltjesliften op weg naar de Grazerhütte

Wij verblijven deze zomer in een appartement in Bad Mitterndorf en kiezen er voor om onze bagage in rugtassen te pakken en vanuit ons appartement met de fiets naar Tauplitz te gaan. Na zo’n 8 kilometer fietsen komen we aan bij de stoeltjesliften in Tauplitz en kopen we bij het loket een enkel ticket naar boven.

Per volwassene betaal je 16 euro en voor kinderen vanaf 6 jaar 9 euro. Voor onze hond betalen wij 5 euro. Onze fietsen hangen we aan de 4 persoons stoeltjesliften. Een hele belevenis vooral voor de kinderen. Aan iedere stoeltjeslift kan 1 fiets worden gehangen, wij hebben dus 4 stoeltjes in gebruik.

De liftbediende helpen we met het ophangen van onze elektrische mountainbikes, aangezien deze nogal zwaar zijn. We splitsen ons op en gaan twee om twee in een stoeltje zitten zodat we de rugtassen en onze hond ook fatsoenlijk naast ons neer kunnen zetten.

Bij het middelstation moeten we overstappen om naar boven te gaan dus de fietsen moeten er eerst af en weer aan een nieuw stoeltje worden gehangen. Hier staan gelukkig liftbedienden klaar om ons hierbij te helpen. Na ongeveer een half uur komen we boven op de berg aan en zien we vanuit de stoeltjeslift in de verte de Grazerhütte al liggen.

Met de fiets hangend aan de stoeltjeslift gaan wij de berg op
Met de fiets hangend aan de stoeltjeslift gaan wij de berg op

Aankomst bij de Grazerhütte op de Tauplitzalm

We pakken onze mountainbikes, hangen de rugtassen op onze rug, zetten de hond in de fietsmand en fietsen richting de Grazerhütte. Wel een uitdaging overigens om al onze bagage, inclusief opladers voor de fietsen en spullen voor onze hond in vier rugtassen te krijgen.

Want ja, zo onervaren als we zijn hierin, wat neem je allemaal mee? Maar wij hadden geluk met het warme en mooie weer dus veel extra kleding was niet nodig. Ook konden we een aantal tips halen uit deze handige paklijst voor een huttentocht.

Na een klein kwartiertje fietsen over het bergplateau via een grotendeels verharde weg komen we het laatste stukje op een gravel pad die ons naar de Grazerhütte leidt. We zijn wat vroeg en kunnen pas vanaf 15 uur inchecken dus fietsen we een eindje door naar de Trawenghutte. Een gezellige kleine berghut met een mooi uitzicht over de Steirersee. Perfecte plek om te lunchen. Na de lunch fietsen we terug naar de Grazerhütte en checken in.

Vanuit de stoeltjeslift zien we helemaal in de verte de Grazerhütte
Vanuit de stoeltjeslift zien we in de verte de Grazerhütte
Met bagage voor 3 dagen komen we aan bij de Grazerhütte
Met bagage voor 3 dagen komen we aan bij de Grazerhütte

Grazende koeien met bellen onder ons slaapkamerraam

We worden vriendelijk ontvangen, krijgen korte informatie over de huisregels en ontvangen de sleutel van kamer nummer 21, de Dachstein zimmer. Deze bevindt zich op de tweede verdieping. We zetten onze schoenen in de gezamenlijke schoenenruimte en via krakende houten trappen lopen we naar de bovenste verdieping.

Waauw, wat een gezellige en knusse familie kamer! Op onze kamer hebben wij een eenpersoons stapelbed voor de kinderen en om het hoekje is een tweepersoons stapelbed voor ons. Verder staat er voor het raam een klein tafeltje met 2 stoelen en een (slaap)bank.

De kamer heeft een typisch Oostenrijks sfeertje door al het hout en het met rood wit geblokt beddengoed en tafelkleed maakt dit sfeertje helemaal af. Vanuit het raam hebben we een fantastisch uitzicht over de Tauplitzalm en staan de koeien met bellen om hun nek te grazen onder ons raam. Verder is er een grote open kast, klein dicht kastje en voldoende kledinghangers voor onze kleding. Ook zijn er een aantal stopcontacten op de kamer zelf. Wel zo handig voor het opladen van onder andere je mobiel.

Doordat wij een klein hondje hebben mag deze ook bij ons op de kamer. De toilet en wastafel bevindt zich op de gang en delen we met een gezin in de kamer naast ons. Op de eerste verdieping zijn de dames en heren wasruimtes met in iedere ruimte 5 wastafels en een douche. Douchen is gratis maar je gebruikt hiervoor wel een douchemunt welke verkrijgbaar is bij het team van de Grazerhütte. Hiermee kun je 5 minuten douchen.

Een gezellige, knusse en typisch Oostenrijkse familiekamer
Een gezellige, knusse en typisch Oostenrijkse familiekamer
Om het hoekje staat het 2 persoons stapelbed
Om het hoekje staat het 2 persoons stapelbed
De dames doucheruimte met 5 wasbakken en een douche
De dames doucheruimte met 5 wasbakken en een douche

Enkele feiten over de Grazerhütte

In de hut is plek voor 50 mensen. Verdeeld over 2 lagers (slaapzalen) voor 12 en 14 personen en een twee-, drie-, vier- vijf- en zespersoons kamer waarbij je de douche en toiletten deelt met elkaar. Ook is er een 5 persoons comfort kamer te boeken met eigen wastafel en douche. Beddengoed is er aanwezig, een lakenzak is dus niet nodig. Wel neem je zelf je handdoeken mee. Alle consumptie die je extra nuttigt, denk aan eten, drinken en lunchpakketten noteer je zelf met je kamernummer er bij en zodra je uitcheckt kun je dit afrekenen.

De Grazerhütte, een bijna 100 jaar oude hut met een Nederlandse tintje

Sinds 2015 beheren Frank en Laura deze hut. Laura is oorspronkelijk Nederlandse en geboren in Friesland. Frank komt uit het Zwarte Woud, Duitsland. Hun liefde voor de bergen, het reizen en het bij toeval horen dat de Grazerhütte een nieuwe huttenwaard zocht deed hen spontaan besluiten om de Grazerhütte over te nemen.

Ze waren al eens op wintersport geweest naar de Tauplitzalm en vonden het er zo mooi dat ze een jaar later nogmaals gingen. Daar hebben zij spontaan besloten dit avontuur aan te gaan. Zonder ook maar enige horeca ervaring. Laura heeft bestuurskunde gestudeerde en op onder andere de ambassade in Boedapest gewerkt waar zij Frank ontmoette. Maar tot op de dag van vandaag hebben ze nog steeds geen spijt van hun keuze.

Voor ons als gasten is het ook erg leuk om te zien hoe betrokken Frank en Laura met hun gasten zijn. Er wordt gegeten met de kinderen tussen de gasten, met ieder maken ze een praatje en Frank bediend de gasten zelfs op zijn met de Friese vlag bedrukte klompen. Er hangt hier echt een gezellige en ongedwongen sfeer.

Een berghut van bijna 100 jaar oud

De Grazerhütte ligt op 1620 meter hoogte en is gebouwd in 1928, bijna 100 jaar oud. De hut is opgedeeld in kleine ruimtes. Alles is er van hout en overal waar je loopt of op iedere stoel waar je gaat zitten kraakt het. Ook is het er best gehorig maar door de echte oude hutten sfeer wat er hangt is dit totaal niet storend. Doet juist erg gezellig en knus aan.

Stiekem mis je dan nu wel de geur van een brandende houtkachel. Maar daarvoor is het nu toch echt te warm. Laura verteld dat ze de houtkachel 2 weken geleden nog wel aan hebben gehad. Het was er maar 3 graden buiten met natte sneeuw, en dat in augustus. Dan hebben wij wel echt geluk met dit zonnige weer.

Ook een leuk weetje over deze hut, een beroemde Oostenrijkse bergbeklimmer en tevens de auteur van het boek ‘zeven jaar in Tibet’ Heinrich Harrer, heeft in 1933 en 1934 de Grazerhütte beheerd. In de eetzaal, omgedoopt tot Heinrich Harrer stube, is een boekenplank te vinden met daarop zijn boeken en ook hangen er verschillende foto’s en informatie over hem aan de muur.

De Grazerhütte
De Grazerhütte
De eetruimte met rechts achter een hoekje met informatie over Heinrich Harrer
De eetruimte met rechts achter een hoekje met informatie over Heinrich Harrer

Na het eten spelen we spelletjes en genieten we van een prachtige zonsondergang

Wij hebben halfpension geboekt en het avondeten staat om 18 uur klaar voor ons. Aangezien we nog even hebben pakken we onze zwemspullen en waterschoenen (deze zijn hier aan te raden) en fietsen we naar de Großsee. We zouden dit ook prima kunnen wandelen, maar fietsen is sneller en omdat het best warm is hebben we wel zin in een frisse duik.

Het laatste stukje naar de Großsee is niet te fietsen. Er liggen te veel losse stenen en het is er behoorlijk steil, dus zetten we onze fietsen boven aan het pad vast en lopen het laatste stukje verder. Na heerlijk te hebben gezwommen in het kraakheldere water laten we ons opdrogen en gaan weer terug naar de Grazerhütte.

Om 18.00 uur aan tafel voor het diner

Om 18.00 uur gaan we aan tafel. We krijgen een drie gangen menu en eten wat de pot schaft. Als voorgerecht eten we frittatensuppe, Hongaarse Goulash als hoofdgerecht en palatschinken met marmelade na. Het smaakte heerlijk. Vooral het toetje, de pannenkoek met jam, is favoriet bij de kinderen.

Na het eten spelen de kinderen buiten met de andere kinderen die hier in de hut verblijven. Ook de kinderen van Frank en Laura, de eigenaren van de Grazerhütte, spelen mee. Wij raken aan de klets met Laura en stiekem ben ik wel benieuwd hoe zij dit huttenleven ervaart aangezien zij zelf ook op de eerste verdieping hun eigen woning hebben en er dus constant mensen om hen heen zijn.

Maar zij vinden dit juist erg gezellig. Wel hebben ze in Tauplitz dorp een tweede woning waar ze toch af en toe even de rust op kunnen zoeken. In de hut is bewust geen televisie te vinden maar op de eerste verdieping van de hut staat een grote boekenkast vol met spelletjes en leesboeken. Wij zoeken hier een leuk spelletje uit en gaan dan ook naar buiten.

Een heerlijke zwoele en heldere avond is het. We worden dan ook getrakteerd op een prachtige zonsondergang. Zodra het helemaal donker is maken we met onze zaklampen nog een wandeling over de alm. Het is écht donker, geen lichtje te bekennen. Super spannend dus.

Als de kids op bed liggen ploffen wij met een drankje in de ligstoelen buiten en genieten van de stilte en de mooie sterrenhemel. Ook zien we een aantal vallende sterren en zodra de maan achter de bergen verdwijnt is de melkweg ook goed te zien. Eigenlijk willen we helemaal niet naar bed. Zo mooi!

Gewekt worden door rinkelende koeienbellen onder ons slaapkamerraam

We worden gewekt door de grazende koeien onder ons slaapkamerraam met hun rinkelende koeienbellen. Een betere start van de dag is er bijna niet. Wederom belooft het een warme dag, 28 graden, met een strakblauwe lucht te worden. Eerst maar eens ontbijten.

Ontbijten kan hier tussen 7.30 uur en 9.00 uur. Beneden in de ontbijtruimte is het al gezellig druk. Het ontbijt is simpel maar goed. We hebben keuze uit verschillende soorten zoet en hartig beleg voor op een kaiserbolletje of sneetjes brood en ook staan er diverse soorten cornflakes voor in de melk of yoghurt. Koffie, thee, sap en chocolademelk kunnen we ook zelf pakken.

Er liggen zakjes klaar om, tegen een kleine vergoeding, een lunchpakketje en fruit mee te nemen voor onderweg. Ook wij nemen een lunchpakketje mee en na het ontbijt starten wij met onze 6-meren wandeling.

Tandenpoetsen met een vieuw!
Tandenpoetsen met een vieuw!
Het ontbijtbuffet
Het ontbijtbuffet

Wat is er te doen bij de Grazerhütte op de Tauplitzalm?

De Grazerhütte is gelegen op de Tauplitzalm en daar kan je prachtig wandelen en fietsen. Hieronder twee prachtige uitstapjes die wij vanuit de Grazerhütte hebben ondernomen.

# 1 De 6 meren wandeling op het grootste berg-meren-hoog plateau van Midden-Europa

Een wandeling over het grootste berg-meren hoog plateau van Midden-Europa. Het is een wandeling van ongeveer 15 kilometer met 450 hoogte meters langs 6 meren en vennen en er staat ongeveer 6 uur wandelen voor.

Doordat de Grazerhütte in het midden van de wandelroute ligt kiezen wij er voor te starten langs het wat drukkere gedeelte op de alm bij de hotels en stoeltjeslift. Dit gedeelte is ook erg goed begaanbaar voor wandelwagens en zelfs rolstoelen doordat het grootste gedeelte van de wegen verhard is.

Zelfs mountainbuggy proof

Langs de verharde weg kun je ook kiezen voor de bospaden. Deze routes volgen wij. Een gedeelte hiervan is ook goed te doen met een mountain buggy. Al kom je hiermee niet helemaal tot beneden bij het water. Vanaf het bergplateau is het naar ieder meer een stuk afdalen over smalle en soms ruige bospaadjes met onder andere dikke boomwortels en los liggende stenen. Maar van bovenaf is het uitzicht er net zo mooi.

Al snel merken we dat het, zelfs op deze hoogte, wel een echt warme dag is vandaag. Na zo’n 3 kwartier komen we aan bij de Märchensee, ook wel Sprookjes-meer genoemd. Het is hier dan ook echt sprookjesachtig mooi. We gaan op zoek naar een plekje in de schaduw en drinken hier iets. Een aantal mensen neemt een duik en ook onze hond zoekt hier verkoeling.

Verder wandelen naar de Großsee

Via de Märchensee wandelen we door naar de Großsee. Het is best druk vandaag en komen op dit gedeelte dan ook veel wandelaars tegen. We lopen een stukje om de Großsee en bij het kleine strandje zoeken we schaduw en nemen een duik. Wat is het water helder hier. Het zou er zelfs van drinkkwaliteit zijn.

De kinderen krijgen maar geen genoeg van het zwemmen in het water en ook de hond zoekt hier vaak verkoeling. Ondertussen is de politie met een helikopter bezig met een oefening. Uit de helikopter springen meerdere keren parachutisten en landen dan weer op de berg naast ons. Tof om te zien natuurlijk.

Doordat het behoorlijk warm is en wij inmiddels al een aantal uren onderweg zijn besluiten we om de Krallersee over te slaan en wandelen we via de Tauplitzsee weer naar de Grazerhütte om daar te lunchen.

De Märchensee, een sprookjesachtig meertje
De Märchensee, een sprookjesachtig meertje
De Großsee van bovenaf gezien met rechts het strandje waar wij gaan zwemmen
De Großsee van bovenaf gezien met rechts het strandje waar wij gaan zwemmen

Ideale ligging van de Grazerhütte in het midden van de 6-meren wandeling

Het is zo ideaal dat de Grazerhütte zich halverwege de wandeling bevindt. Het terras zit vol met wandelaars en klimmers. Een gezellige drukte. Na de lunch willen T. en L. snel weer verder om in het volgende meer te kunnen zwemmen.

We pakken nu wel onze fietsen, we hebben ze toch bij ons en dit scheelt ons tijd aangezien we om 18 uur weer aan tafel moeten. Zo kunnen we iets langer blijven zwemmen. We merken op dat het aan deze kant van de wandelroute een stuk rustiger is. Na een kwartiertje fietsen komen we aan bij de Trawenghütte en de Almrauschhütte.

Tot hier is het brede grevel pad prima begaanbaar voor fietsers en buggy’s. Vanaf deze hutten heb je de keuze om 2 kanten op te gaan. Je kunt kiezen voor de langere route waarbij je eerst langs de Schwarzensee komt en daarna bij de Steirersee, het grootste meer. We parkeren onze fietsen en kiezen ervoor om direct naar de Steirersee te wandelen.

De Steirersee, een prachtig meer met zijn smaragd groene kleur

We lopen via een behoorlijk uitdagend bospad naar beneden. Af en toe klimmend maar grotendeels afdalend over rotsen en boomstronken lopen we ook nog een stukje tussen de koeien door. Dan zien we door de bomen de Steirersee liggen.

Een prachtig meer met een nog mooier smaragd groene kleur. We lopen door tot aan het strandje en blijven hier een hele tijd om te zwemmen en te genieten van de ongerepte natuur en de rust. Het water heeft een heerlijke temperatuur en is kristalhelder. Wat is het hier toch genieten.

Via dezelfde kant terug naar de Grazerhütte

Dan blijkt dat we hier wel erg lang geweest zijn en doordat om 18.00 uur ons eten klaar staat redden wij het niet meer om via de Schwarzensee terug te lopen. We kiezen er voor om langs dezelfde kant van het meer terug te lopen en dan de zwarte route omhoog te nemen. Deze is korter maar wel een flink stuk steiler en uitdagender. Met deze hitte best pittig maar met voldoende water bij ons is het goed te doen. Eenmaal boven pakken we onze fietsen en om 17.30 uur komen we aan bij de Grazerhütte.

Netjes op tijd voor het avondeten, we nemen dan ook eerst een welverdiend drankje op het terras. Helaas hebben we vandaag maar 4 van de 6 meren gezien. Maar wanneer het niet zo warm zou zijn en je dus geen duik neemt in de meren dan is het prima te doen.

Wel zou ik dit aanraden voor iets oudere kinderen of kinderen die lange wandelingen goed aan kunnen aangezien sommige stukken best pittig zijn. Onderweg kom je langs voldoende hutten voor eten of drinken maar neem zelf ook altijd wat mee.

Het wandelpad langs de Steirersee
Het wandelpad langs de Steirersee
Het strandje bij de Steirersee
Het strandje bij de Steirersee

Ook vanavond genieten we weer van een prachtige zonsondergang

Ook vanavond is het eten weer erg lekker. De volwassenen krijgen een salade vooraf en de kinderen backerbsensuppe. Een bouillon met soort van balletjes croutons. Als hoofdgerecht krijgen we spaghetti en ijs na. Na een aantal weken kou en regen wordt vanavond het eten weer buiten geserveerd. Wij hebben dus geluk want wat is het uitzicht hier prachtig. Ook nu loopt een kudde koeien met bellen over de alm en voor ons terras langs.

Er zijn vandaag 2 Nederlandse gezinnen aangekomen voor een overnachting en de kinderen maken direct vriendjes. Ze spelen verstoppertje en tikkertje rondom de hut en wij kletsen gezellig met de ouders op het terras. Na een fijne warme douche pakken we een drankje en genieten wederom van een prachtige zonsondergang.

Genieten van een prachtige zonsondergang
Genieten van een prachtige zonsondergang

# 2 Een pittige klim naar de Traweng op 1.981 meter hoogte

Ook vandaag zitten we op tijd aan ons ontbijt. We maken elk een lunchpakket en na het ontbijt checken we alvast uit. We nemen een kleine rugtas mee en onze andere tassen kunnen zo lang in de hut blijven. We willen graag een flinke hike doen en wel naar het gipfelkreuz Traweng.

Het weer is vandaag een beetje onvoorspelbaar. De temperatuur is goed maar de ene weersvoorspelling app geeft aan dat er een regen en onweersbui voorbij komt en de andere app zegt dat het droog blijft. Volgens Laura kunnen we zeker wel gaan lopen dus we gaan maar uit van haar ervaring.

We gaan in elk geval goed voorbereid op pad en houden de lucht goed in de gaten. Vanuit de Grazerhütte wandelen we weg en volgen de borden. Alle routes zijn hier erg goed aangegeven door middel van borden of nummers die staan geschreven op stenen. Praktisch achter de hut is de start van de wandeling en al snel klimmen we steil omhoog over een smal stenen pad.

Schuilen in de grot

De zon verdwijnt en we zien een donkere wolk aankomen. Gelukkig wandelen we net langs een grot en kunnen hier schuilen voor de overtrekkende bui. In de verte is ook onweer te horen. Vanuit de grot hebben we een mooi uitzicht over de Tauplitzalm en met dit weer heeft het iets magisch.

Na een kwartier is de bui voorbij en komt de zon weer tevoorschijn en verdwijnen de donkere wolken. We wandelen verder omhoog en het redelijk begaanbare stenen pad gaat over in alleen maar klimmen op en over rotsblokken en grote stenen. Sommige liggen los en onze dochter vindt het dan ook best spannend. Maar wil absoluut niet opgeven.

Onze zoon loopt voorop en moeten we soms zelfs afremmen. Ook de hond loopt dapper mee. Af en toe komen we op stukken waar we ons aan een stalen kabel kunnen vast houden. Van mij hadden er dit wel meer mogen zijn. Best spannend soms als er weer een grote steen onder je voeten naar beneden rolt. Al met al dus een best uitdagende wandeling.

Op de top van de Traweng!

Halverwege komen we op een soort splitsing. Hier kunnen we kiezen of we links- of rechtsaf gaan. We kiezen voor het laatste, de kortere route en na ruim een uur klimmen komen we dan aan op de Traweng op zo’n 1.981 meter hoogte. Wat een prachtig vergezicht. We hebben vanaf hier rondom uitzicht over de Grimming, het Dachsteinmassief, het Totes Gebirge en in de verte zie je ook de Niedere Tauern liggen.

Ook zien we goed waar de buien zich nu bevinden. Het enthousiasme van de kinderen is goed te horen, ze weten niet waar ze kijken moeten. Mega trots en blij dat we deze klim hebben gedaan. Al dacht ik daar halverwege wel even anders over. Hier boven eten we ons lunchpakketje op en lopen dan via de bergkam omlaag.Dit stuk is nog prima te lopen.

Weer voorzichtig afdalen

Zodra we steiler gaan afdalen lopen we weer op de losse stenen en rotsblokken. Na een tijd komen we weer bij de splitsing uit en gaan we via hetzelfde pad omlaag als waar we naar boven zijn gekomen. Naar beneden is misschien nog wel lastiger als omhoog.

We glijden vaak weg en moeten af en toe op onze billen zitten om van een rotsblok af te komen. Maar eenmaal beneden en kijkend naar de berg die we net zijn opgeklommen zijn we stiekem best trots op onszelf. De Traweng kun je ook middels een via Ferrata bereiken, de Klettersteig Gamsblick. Dit is een Klettersteig van ca 200 meter in moeilijkheidsgraad C.

Een pittige klim naar de Traweng
Een pittige klim naar de Traweng
Een prachtig vergezicht
Een prachtig vergezicht
De Tauplitzalm van bovenaf gezien met op de voorgrond de Grazerhütte
De Tauplitzalm van bovenaf gezien met op de voorgrond de Grazerhütte

Onze conclusie van dit huttenavontuur

Bij de Grazerhütte nemen we nog een laatste drankje met wat lekkers, bedanken Frank en Laura en fietsen dan met onze mountainbikes de Alpenstrasse omlaag richting dal en gaan weer terug naar ons appartement in Bad Mitterndorf.

Wij hebben er voor gekozen om de Alpenstrasse naar beneden te fietsen maar doe dit alleen als je de juiste fietsen hebt met goede remmen en ook de nodige ervaring. Je fietst namelijk wel 10 kilometer alleen maar omlaag.

Maar wat een avontuur was dit. Wij hebben onwijs genoten en het smaakt toch wel naar meer. We komen tot de conclusie dat een huttentocht toch ook echt wel iets voor ons kan zijn. Moet er dan ook wel bij vermelden dat wij nu erg veel geluk hebben gehad wat het weer betreft.

Het was er in jaren niet zulk mooi weer geweest en ook ’s nachts koelde het niet veel af dus wij vielen met de neus is de boter. Het weer op de berg kan erg verraderlijk zijn dus zorg wel dat je goed bent voorbereid en houd verschillende weer app’s in de gaten of vraag de huttenwaarden. Ook zij kunnen erg goed inschatten en weten uit ervaring wat het weer kan gaan doen. Een redelijk betrouwbare app die wij vaak gebruiken is Bergfex.

Een ander alternatief om bij de Grazerhütte te komen

Er is nog een ander alternatief om via een wandelroute vanaf Tauplitz via de stoeltjeslift naar de Tauplitzalm omhoog te lopen. Route nummer 276. Je zou dan je auto in Tauplitz kunnen laten staan en wandelend de berg op gaan. Wel vergt dit een goede conditie aangezien het een pittige wandeling van ongeveer 2,5 uur is.

Je wandelt van 920 meter naar 1.620 meter. Wandel je naar beneden dan doe je er zo’n 1,5 uur over. Deze route is ook goed te doen als huttentocht en kun je de Grazerhütte eventueel combineren met de Linzerhütte. Informatie over de wandelroute vind je hier.

De Grazerhütte tijdens zonsondergang
De Grazerhütte tijdens zonsondergang

Praktische informatie over de Grazerhütte

 • Voor een overnachting met ontbijt betaal je per volwassene 52 euro kinderen van 2 tot 8 jaar betalen 26 euro en ben je tussen de 8 en 12 dan betaal je 36 euro
 • Voor de hond betalen wij 20 euro
 • Verblijf je 1 nacht dan betaal je een toeslag van 7 euro per persoon en boek je halpension dan komt er per dag 20,50 bij voor volwassenen en voor kinderen 13,30 euro
 • Alle prijzen zijn exclusief toeristenbelasting (prijspeil 2023)
 • In de winter is de Grazerhütte ook toegankelijk voor met name wandelaar en liggen de langlauf loipes voor de deur.
 • Neem wel je slippers of sloffen mee, op de verdiepingen mag er niet met schoenen worden gelopen. dit is overigens in de meeste hutten zo.
 • Neem voldoende contant geld mee, niet overal op de berg kun je pinnen.
 • Ben je slechter ter been of heb je kleine kinderen en wil je toch een groot gedeelte van de Tauplitzalm zien dan kun je ook kiezen om een rondrit met een boemeltreintje te maken. Meer informatie daarover kan je hier vinden.
 • Rondom ons huttenavontuur verblijven wij in appartement ‘Bergheimat’ in Bad Mitterndorf.
 • Nieuwsgierig geworden naar de omgeving Ausseerland? We schreven al eens eerder een blog over deze regio, je leest hem hier.

Meer informatie en boeken kan hier op de website van de Grazerhütte.

Ligging van de Grazerhütte

Vanaf Utrecht is de Grazerhütte circa 1050 kilometer.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gezinsvakantie in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Hebben we jou kunnen inspireren? Dan maak je ons blij! En ons niet alleen, dit blog is namelijk deels tot stand gekomen in samenwerking. Natuurlijk zijn onze blogs altijd gebaseerd op onze eigen mening en reiservaringen.

Niet gevonden wat je zocht of geen beschikbaarheid?

Kijk dan vooral ook bij de andere accommodaties op onze websites of wellicht bieden onderstaande partners een uitkomst.

AlpenReizen

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze accommodatie met je vrienden: