Soms zijn er regio’s waar je vaker dan één keer komt; Alpe Cimbra is zo’n…
Skiles op een rolbaan met kinderen: doen of niet?
Skiles op een rolbaan met kinderen? Is dat écht een goede manier om je kinderen (beter) te leren skiën of is het zonde van je geld? Wij gingen op onderzoek uit en delen in dit blog onze eigen ervaringen met leren skiën op een rolband.
Wat is een indoor (ski)rolbaan?
Voordat we ingaan op de voor- en nadelen van skiles op een rolbaan, eerst wat algemene informatie over wat een indoor ski-rolbaan nou eigenlijk is. Een indoor rollerbaan of rolbaan, is een grote lopende band die schuin staat opgesteld. Eigenlijk hetzelfde principe van de hardloopband die we kennen van de sportschool. Alleen dan vele malen groter en met een wit tapijt erop in plaats van een rubberen loopband.
Het tapijt is speciaal ontwikkeld voor skiën en snowboarden. Tijdens het skiën wordt het geregeld nat gemaakt met water. Als je gaat skiën wordt de loopband aangezet en rolt er dus eigenlijk continue een wit tapijt onder je door. De snelheid van de rolband wordt aangepast op je niveau, ook als beginner kan je dus meteen leren skiën op een rolbaan.
Op de rolbaan is vaak plaats voor maximaal 4 personen, vaak skiën er 2 voor en 2 erachter. Voor je staat de skileraar en zie je jezelf in een grote spiegel. Skiën op een rollerbaan is behoorlijk intensief want smokkelen zoals in de sneeuw kan niet. Daarom ski je vaak in 3 sessies van 10 minuten. Om de 10 minuten ga je er even af en komen 2 of 4 anderen op de baan om te skiën.
Skiles op een indoor rolbaan: waarom zou je dat doen?
Leren skiën op een rollerbaan is een perfecte manier om jezelf en vooral ook kinderen, goed voor te bereiden op de aanstaande skivakantie. Waarom? Dat lees je hieronder:
Helpt spierpijn voorkomen
Tijdens de lessen op een indoorbaan leer je de skitechniek optimaal in te zetten en te
beheersen en bovendien belast je alvast die spieren die je wellicht in je dagelijks leven minder gebruikt maar bij het skiën juist het hardst nodig hebt. Dat scheelt vaak de nodige spierpijn tijdens je skivakantie in de sneeuw.
Skiles op een indoor-rolbaan betekent onder optimale begeleiding van een goed opgeleide
skileraar of skilerares, samen met nog 1, 2 of 3 anderen (er kunnen 2 of 4 personen tegelijk op de rolbaan) leren skiën, of beter leren skiën.
Voordelen van skiles op een rolbaan
Wat zijn de voordelen van skiles op een rolbaan?
- Geen last van hinderlijke weersomstandigheden
- Veel persoonlijke aandacht van de skileraar/-lerares door kleine groepen (2 of max. 4 pers.)
- Het skimateriaal is altijd aanwezig en hoef je dus niet mee te slepen (eigen skischoenen mag je meenemen, eigen ski’s niet)
- De snelheid en hellingshoek van de baan worden aangepast op jouw vaardigheden en wensen, het glijgevoel met de ondergrond is identiek aan het glijgevoel in de sneeuw
- Veilig; de skileraar/-lerares stopt de baan met zijn of haar afstandsbediening met noodstop, direct als je dreigt te vallen of valt
- Je ziet jezelf skiën in een grote spiegel boven of voor de baan waardoor je direct zelf ziet wat je goed doet of beter kunt doen qua skihouding (op aanwijzing van de leraar/instructeur)
- Je kunt oneindig door skiën want het tapijt (dat enigszins vochtig wordt gehouden) draait onder je door terwijl jij op dezelfde positie bochten kunt blijven draaien en dus heel veel leert in korte tijd (een half uur les met 2 of een uur met 4 is behoorlijk intensief)
- Het skiën op een rolbaan is puur op techniek, smokkelen kan niet, waardoor de skitechniek elke week beter wordt en je in de sneeuw meer ontspannen kunt genieten van je afdalingen
- De kans op blessures is klein omdat jouw voorwaartse kracht door de opwaartse beweging van de rolbaan beperkt blijft
Meer qualitytime in de echte sneeuw
Met skiles op een rolbaan heb je continue persoonlijke aandacht van de skileraar- of skilerares die ook nog eens voor je staat en dus precies ziet wat je doet. Ook kan je door de spiegel jezelf goed zien skiën én je kunt constant doorskiën. Hierdoor kun je in korte tijd je skitechniek, maar ook je conditie enorm verbeteren.
Hoewel er uiteraard geen echte sneeuw is, is een skiles op een rolbaan toch behoorlijk identiek aan skiën in de echte sneeuw. Onze zoon D. ging altijd met veel plezier naar de skiles op de rolband en maakte in korte tijd veel vorderingen. Hierdoor kon hij in de ‘echte’ sneeuw meteen een stuk beter skiën en had hij veel minder skilessen nodig. Daardoor hadden wij als gezin veel meer quality time over, omdat we meer tijd hadden om samen te skiën.
Zijn er ook nadelen?
Een hoop voordelen dus, maar zijn er ook nadelen van een skiles op een rolbaan? Het grootste nadeel zijn de kosten. Een skiles op een indoor rolbaan is niet goedkoop: je moet rekenen op ongeveer 35 euro per les, daarvan sta je dan effectief 3x 10 minuten op de baan. Vaak kan je wel ‘strippenkaarten’ kopen, waarbij de kosten per les lager worden naarmate je meer ‘uren’ afneemt.
Tenslotte kan je ’technisch’ het skigevoel wel goed benaderen maar uiteraard is de omgeving niet te vergelijken met daadwerkelijk in de sneeuw staan met de prachtige bergen om je heen. Ook is er niet in elke plaats een rolbaan en moet je soms wat verder rijden.
Tip qua kosten: soms (en met name in het laagseizoen) zijn er goedkope(re) tickets te vinden via websites als groupon.
Onze eigen ervaring met skiles op een rolbaan
Ter voorbereiding van onze eerste skivakantie met onze zoon D. gingen we ook naar een indoor rolband voor een skiles. Ook zelf wilde ik graag mijn skitechniek wat opfrissen. Voor D. leek het me een goed idee om alvast D. te laten wennen aan het dragen van skischoenen en ski’s. Ik hoopte daarmee mijn grootste nachtmerrie ‘alleen maar een huilend kind in de sneeuw die geen skischoenen aan wil’ te voorkomen.
Even wennen en niet smokkelen
Allereerst ging ik op de rolband en dat was – vooral in het begin – behoorlijk wennen. Gelukkkig kan je je in het begin vasthouden aan een stang en op die manier het skiën op een rustige en veilige manier onder de knie krijgen. Even wennen met ‘omhoog gaan’ en de bochten draaien, maar dat had ik al gauw onder de knie.
Daarna flink oefenen met de techniek, want – in tegenstelling tot in de sneeuw – kon ik op de rolband inderdaad niks smokkelen. De leraar staat ook voor je en ziet dus echt elke beweging die je maakt. Ook zie je jezelf in de spiegel, een beetje confronterend is het wel. Het skiën is inderdaad intensief, maar het is fijn dat je 3x een sessie van 10 minuten hebt.
Na 10 minuten ga je de baan af, doe je je ski’s uit en dan kan je even bijkomen en vooral naar de andere groep skiërs kijken die dan les heeft. Na even uitgerust te hebben ga je na 10 minuten de rolbaan weer op en ga je weer verder. In totaal zijn er vaak 3 rondes van 10 minuten, daarna zit de skiles erop. Hierna maak je je ski’s schoon en worden je eigen vorderingen door de skileraar genoteerd in hun eigen systeem.
Skiles op de rolband met kinderen
De eerste skiles op een indoor rolband was op het moment dat D. 4 jaar oud was. Er was nog een ander kindje van bijna dezelfde leeftijd en samen kregen ze les. De eerste keer gingen ze alleen glijden, zonder dat de band überhaupt aan stond. Dat was fijn, want daardoor konden ze in alle rust wennen aan het dragen van skischoenen, het staan op de ski’s en het glijden.
Toen dat goed ging werd de baan aangezet, op een hele lage snelheid. Ook kreeg D. een soort van stuurtje die met een soort ‘hondenriem’ werd aangelijnd. Op die manier hadden ze toch wat houvast. De instructeur leerde op een leuke manier de eerste beginstelen van het skiën, zoals de welbekende ‘pizzapunt’.
D. vond het erg leuk en natuurlijk viel hij een aantal keer, maar dat was voor hem geen probleem. Ook leerde hij hoe hij zelf weer kon opstaan en zijn ski’s zelf uit- en aandoen. Al met al heeft D. destijds 5 lessen gehad voordat hij naar de ‘echte sneeuw’ ging en vond hij het altijd erg leuk om naar de skiles te gaan.
Geen drama in de echte sneeuw
Maar hebben de lessen nou echt geholpen? Dat is natuurlijk moeilijk te zeggen, maar ik merkte wel dat D. al gewend was om op skischoenen te lopen en op ski’s te staan. Ik zag dat sommige andere kinderen daar zeker meer moeite mee hadden en in combinatie met ‘echte natte sneeuw’ en kou dat niet altijd ideaal was.
Ook het glijden en de pizzapunt ging al heel makkelijk en zonder ‘drama’. Persoonlijk vond ik het heel fijn dat D. dus al wat ervaring had opgedaan in Nederland. Ook zelf vond ik het fijn om alvast wat lessen te hebben gehad in Nederland. Ik merkte in de echte sneeuw dat mijn techniek zeker vooruit was gegaan en dat het skiën me daardoor minder moeite kostte.
Samen met je kinderen skiles op de rolbaan
Inmiddels zit D. zijn skiniveau al bijna op die van mij en dat betekent dat we soms samen een lesje doen op de rolbaan. Als voorbereiding op de echte sneeuw en omdat we het vooral heel leuk vinden om dit samen te doen. In Oostenrijk is het eigenlijk onmogelijk dat je samen met je kinderen les hebt, tenzij je een privéleraar hebt, maar dan is aanzienlijk duurder dan samen op de rolband.
Skiles op een rolband: praktische informatie
Enthousiast geworden en wil je ook (leren) skiën op een rolband? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.
Waar zijn indoor rolbanen?
In Nederland zijn er zo’n 55 indoorrolbanen waarop je kan leren skiën. In België zijn er 8 indoor rolbanen. Een overzicht van alle rolbanen inclusief handige overzichtskaart vind je hier op de website van de Nederlanse Ski Vereniging.
Wat moet je meenemen?
Een indoor rolbaan is overdekt en vaak is hele warme (ski)kleding dus niet nodig, je krijgt het al snel warm genoeg van het skiën. Wel is een skibroek of regenbroek handig om aan te hebben, want het tapijt wordt natgehouden met water. Kom je te vallen, dan heb je anders natte billen. Verder kunnen (dunne) handschoenen ook handig zijn. Een skihelm is niet verplicht, maar als je het fijn vindt mag je die zeker opzetten.
In vrijwel alle gevallen is de lesprijs inclusief het materiaal, schoenen en ski’s. Als je het prettig vindt mag je ook je eigen skischoenen meenemen, dat geldt niet voor de ski’s. Eigen ski’s gebruiken is op een rolbaan niet mogelijk.
Duur van de lessen
Voor een les moet je een uur uittrekken, daarvan ben je 30 minuten echt aan het skiën, verdeeld over 3x 10 minuten. Dat lijkt weinig, maar het is echt heel intensief.
Wat zijn de kosten?
De kosten variëren per rolbaan, maar je moet rekening houden met circa 25 euro per les. Soms zijn er voor kinderen speciale tarieven of op bepaalde tijdstippen. Er worden vaak ook cursussen aangeboden of gewerkt met ‘strippenkaarten’, dan is een les gemiddeld een stukje voordeliger. Exacte prijzen vind je op de website van de betreffende aanbieder. Deze kan je hier op de website van de Nederlanse Ski Vereniging vinden.
Meer lezen:
We hebben meer handige blogs over de voorbereiding van een wintersportvakantie of voor het vinden van een kindvriendelijke skigebied. Kijk hieronder voor meer inspiratie.