Wintercover_01 Arosa
Ski-harnas voor een kind: handig of niet?
Met het ski tuigje kunnen we een makkelijke blauwe afdaling doen.

Ski-harnas voor een kind: handig of niet?

Kleding en producten 9 januari 2023
Met het ski tuigje kunnen we een makkelijke blauwe afdaling doen.
Ski harnas Decathlon

Een super handig hulpmiddel voor je wintersportvakantie!

Een ski-harnas of skituigje voor een kind, is dat handig of een zinloze aankoop? Tijdens een skivakantie met onze dochter A. van 3 jaar oud probeerden we het ski harnas van de Decathlon. In dit blog onze ervaringen en aandachtspunten voor het gebruik van dit ski harnas voor kinderen tijdens de wintersport.

Ski-harnas of skituigje voor een kind: wat is dat eigenlijk?

Zoals de naam al doet vermoeden is een ski-harnas of skituigje, een oefentuigje voor kinderen bij het skiën. Het skituigje bestaat uit een band die je bij je kind om het middel kan doen met een soort van riem die je eraan kan bevestigen. Het skituigje heeft aan de voorzijde nog een handvat.

”Misschien is het toch wel handig.” zeg ik tegen mijn man als in online het skituigje van de Decathlon bekijk. Met nog geen 15 euro is het niet zo duur en misschien hebben we er toch een hoop plezier aan. Ik bestel het ski-harnas online en binnen een paar dagen heb ik hem in huis. We nemen hem mee tijdens onze skivakantie met onze dochter A. van net 3 jaar oud die nooit eerder heeft geskied.

Tip: op Instagram zie je ook videobeelden waarin we het ski-tuigje gebruiken, deze vind je bij de opgeslagen stories. Daarnaast delen we op onze socials vaker (lezers)tips die niet altijd op de website komen. Niks missen? Volg ons dan ook op onze socials, Facebook en Instagram!

Het skiharnas van de Decathlon is een handig hulpmiddel maar geen vervanging van de skiles.
Het skiharnas van de Decathlon is een handig hulpmiddel maar geen vervanging van de skiles.

De oplossing om veilig een blauwe piste te skiën?

De proef op de som, in de Oostenrijkse sneeuw testen we het ski-harnas voor onze peuter A. van 3 jaar oud. Ze heeft een aantal skilessen gehad en in de middag willen we heel graag een makkelijke blauwe piste skiën. Hoewel A. verrassend snel de pizzapunt onder de knie heeft, is zelfstandig een blauwe afdaling skiën nog geen mogelijkheid voor haar. Ze gaat dan te hard en ze heeft zelf nog te weinig spierkracht om goed te remmen.

Op de oefenpiste skied Mano achterstervoren om haar af te remmen, maar ideaal is dit natuurlijk niet. Een andere optie is om haar tussen onze eigen ski’s te zetten en haar onder haar armen vast te houden. Ook dit is niet ideaal, want hierdoor sta je zelf steeds heel gebogen en voel je dat snel aan je rug.

Makkelijk om te doen en mee te nemen

We halen het skituigje uit onze rugzak en bevestigen het om het middel van A. Dit gaat heel makkelijk. Het ski harnas heeft een klik sluiting en een klittenband sluiting. Hierdoor kan het nooit zomaar losgaan, kan je het zelf zo strak omdoen als je wilt en past het skituigje eigenlijk altijd wel. Bij het tuigje zit een lang koord, ook dat hebben we binnen no-time aan het tuigje bevestigd. Al met al nog geen 2 minuten werk gok ik.

Als we in de lift gaan, kan je het koord makkelijk oprollen en in het voorvak van het skituigje doen, dat is wel heel handig. Ga je even helemaal niet meer skiën dan kan je het koord er ook heel makkelijk helemaal ‘afklikken’ en klein opvouwen waardoor het met gemak in een rugzak past.

Het skituigje van de Decathlon is makkelijk om te doen.
Het skituigje van de Decathlon is makkelijk om te doen.
De oranje 'riem' kan je er ook makkelijk afhalen.
De oranje ‘riem’ kan je er ook makkelijk afhalen.

Veilig de blauwe piste af

Daar gaan we, A. voorop en Mano houdt de ‘riem’ vast, je kunt zelf de volledige lengte gebruiken of het zelf wat inkorten, net wat je handig vindt. Mano houdt het koord in het begin kort, mocht A. vallen dan kan Mano haar meteen ‘opvangen’. Met het tuigje en koord kunnen we A. haar snelheid goed ‘controleren’.

Het skiën gaat goed en A. vindt het ook fijn dat ze ‘vastzit’ aan papa. Ze kan nooit te hard gaan, want je heb je kind dus ‘vast’. Een nadeel is dat je geen bochten kunt maken. Met het tuigje kan je dus eigenlijk alleen maar ‘rechtdoor’ skiën dus je ontkomt er niet aan dat je zelf wel in de pizzapunt moet.

Al met al kunnen we door het ski-harnas wel een blauwe dalafdaling maken, hoewel het niet heel ontspannen skiën is. Maar…. zonder tuigje waren we niet verder gekomen dan het kinderland.

Je moet zelf een goede skiër zijn!

Het ski-harnas is een fijn hulpmiddel maar degene die het harnas vasthoudt moet zelf wel echt een goede skiër zijn. Als je kind van richting verandert, de ski’s over elkaar gaan en/of vallen, dan moet je snel kunnen reageren. Doe je dat niet, dan zit een ongeluk in een klein hoekje. Het tuigje is wat ons betreft alleen een toevoeging als je kind al wel goed zelfstandig kan staan op de ski’s en kan remmen. Ook is het een fijn hulpmiddel om je kind dichtbij je te houden zodat ze niet ‘weg glijden’ op een piste.

Een ski harnas vervangt geen skiles

Belangrijk om te noemen, het ski harnas vervangt absoluut niet de skiles! De kinderen worden alleen vertrouwd om op ski’s te staan maar leren verder geen enkele techniek. A. wilde op een gegeven moment steeds het tuigje om, omdat ze dit wel ‘makkelijk’ vond. We hebben toen minder vaak het tuigje omgedaan, omdat we een beetje bang waren dat ze hier anders teveel aan zou wennen en ze misschien niet meer zonder ski-harnas wilde skiën.

Kortom; verwacht dus niet dat je met een ski-harnas de skiles kan overslaan en je kind goed leert skiën. Het ski harnas is slechts een hulpmiddel maar dus zeker geen vervanging van de skiles en alleen bedoeld voor kindjes die al wel de basis van skiën (pizzapunt / juist houding / remmen) onder de knie hebben.

Met het ski tuigje kunnen we een makkelijke blauwe afdaling doen.
Met het ski tuigje kunnen we een makkelijke blauwe afdaling doen.

Conclusie: ski harnas handig of niet?

Onze conclusie over het ski harnas van de Decathlon? Ja, we zijn enthousiast want zonder dit ski tuigje hadden we onmogelijk met onze dochter een blauwe afdaling kunnen doen. Anderzijds, het tuigje vervangt zeker niet de skiles en je moet uitkijken dat je kind niet teveel gewend raakt aan dit tuigje en vervolgens niet meer ‘zelf’ wil skiën of de verkeerde skihouding aanleert.

Ook hebben we een skileraar gesproken; zij geeft aan – net als wij in dit artikel – dat een skituigje slechts een hulpmiddel is en niet meer dan dat. Heel eerlijk? Skileren zien liever geen kindjes met een skituigje want er zijn namelijk wel een aantal nadelen en ‘gevaren’ van skiën met een tuigje;

  • 1: Je kind leert een verkeerde houding aan en gaat juist achterover hangen in plaats van naar voren leunen. Om dat te voorkomen moest onze dochter daarom ook altijd ‘handjes op de kniën’ tijdens het skiën in een tuigje.
  • 2: Als je het koord te lang houdt, waardoor je kind dus ver van je vandaan is, dan kan er iemand ‘dwars door je/jullie heen skiën’ met alle gevolgen van dien. Kortom, houd je kind dichtbij en gebruik het alleen als het rustig is op de piste.
  • 3: Je moet zelf dus echt een goede skiër zijn zodat je snel kunt reageren bij een valpartij of onverwachte manoeuvre van je kind

Kortom, een skituigje is dus alleen een ’tussen’- oplossing als je kind de ‘basis’ onder de knie heeft, maar nog net onvoldoende spierkracht heeft om goed te remmen. Het ski harnas van de Decathlon is ‘maar’ 14,95 euro, dus in dat opzicht een prima investering voor iets meer skimogelijkheden, maar houd dus wel de nadelen / gevaren in je achterhoofd.

Kan jij of je kind nog helemaal niet skiën, dan hoor jij en je kind niet op de piste; ongeacht met of zonder tuigje. Dit levert alleen maar risico’s op voor niet alleen jezelf en je kind maar ook voor andere skiërs. Niet doen dus en eerst lessen boeken bij de skischool!

Nog even de aandachtspunten op een rij:

  • Makkelijk om- en af te doen
  • Klein op te vouwen, dus makkelijk mee te nemen in bv. een rugtas
  • Fijne ‘beugel’ aan de voorkant, waar je kind zich aan kan vasthouden, hoewel wij elk keer zeiden; ‘handjes op de knietjes’ voor het aanleren van een betere skihouding
  • Het koord is goed zichtbaar door de felle kleur en makkelijk op te bergen in het voorvak
  • Je kunt je kind dus goed afremmen, maar eigenlijk dus alleen geschikt voor blauwe pistes
  • Prima om je kind vertrouwd te maken op de ski’s, maar geen vervanging van de skiles
  • Relatief goedkope aanschaf, 15 euro
  • Zelf moet je een goede skiër zijn om ongelukken te voorkomen
  • Neem de nadelen in acht en voorkom dat je kind de verkeerde skihouding aanleert

Prijzen en verkooppunten

Wij hebben het ski harnas een aantal jaren geleden online gekocht bij de Decathlon. Op dit moment is het ski harnas nog steeds bij de Decathlon verkrijgbaar, mogelijk in een andere kleurstelling. De prijs van het ski harnas is 14.95 euro en is via deze link makkelijk te bestellen.

Meer lezen

Voor het eerst skiën met kinderen? We hebben nog veel meer handige blogs voor je, kijk hieronder voor meer inspiratie:

In dit blog kunnen affliate links staan naar samenwerkingspartners. Doe je een aankoop via zo’n link dan kost het jou niks extra, maar krijgen wij een kleine vergoeding. Hiermee kunnen we in de toekomst gave reis- en/of productervaringen met jullie blijven delen. Kortom, veel dank als je een boeking of aankoop doet via deze links!


Categorieën:

Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: