Flaine met kinderen in Frankrijk: 10 tips voor de zomer!
De big air en de waterglijbaan.

Flaine met kinderen in Frankrijk: 10 tips voor de zomer!

Frankrijk 9 oktober 2023
Het resort ligt op een berg. De appartementen bevinden zicht op verschillende hoogtes.
Dormio Resort Flaine

Ruime appartementen met overdekt zwembad in Flaine!

In de zomer ging Marianne met haar man en twee kinderen van 9 en 7 jaar naar Flaine in Frankrijk.
Deze bestemming is voornamelijk bekend van de winstersportvakanties, maar ook in de zomer is Flaine een enorme aanrader. Met de Flaine Summer Pass heb je namelijk gratis toegang tot heel veel gave activiteiten. Kortom, een perfecte gezinsvakantie in de zomer!

In dit blog hebben we 10 tips voor gave zomeractiviteiten in Flaine beschreven.

N.B. Wil je meer foto’s en video’s zien? Bekijk dan hier de instastory bij de hoogtepunten en volg ons meteen om in de toekomst tips en nieuwe blogs nooit meer te missen!

Flaine, een kindvriendelijke regio in Frankrijk

Flaine is gelegen in de Haute Savoie regio van de Franse Alpen en maakt deel uit van het verbonden Grand Massif domein. De plaats staat bekend om de monumentale buitensculpturen van kunstenaars zoals Pablo Picasso.

In het centrum van Flaine zijn ontzettend veel leuke activiteiten voor kinderen te doen en de meeste zijn gratis met de summerpass. Deze summerpass zit bij veel verblijven inbegrepen. Mocht dit niet zo zijn dan is deze te verkrijgen bij de toerisme office en kost 10 euro per dag of 30 euro voor een week (prijspeil 2023).

De activiteiten kunnen per dag verschillen. Bij de Toerisme officie is er een weekprogramma op te halen, zodat je weet wat er per dag, op welke tijd, te doen is. Tijdens ons verblijf in Flaine overnachten we in Dormio Resort Les Portes du Grand Massif. Wil je over dit fijne resort meer lezen? Lees dan hier het blog.

Er zijn ook nog andere fijne appartementen in Faine waarbij je de Flaine zomerpass krijgt, hieronder een paar aanraders:

Flaine Foret, Flaine Forum en Front de Neige

Het dorp Flaine bestaat uit drie delen op verschillende hoogtes. Flaine Foret, Flaine Forum en Front de Neige. Er is een groot hoogteverschil tussen de drie gedeeltes maar gelukkig zijn er gratis liften die je makkelijk van het ene naar het andere gedeelte brengen.

Flaine Forum is het laagste gelegen gedeelte. Dit wordt ook wel het centrum van Flaine genoemd. Hier zijn restaurantjes, een supermarktje, de toerisme office en veel sportactiviteiten te vinden, waaronder het klimbos met verschillende parcoursen voor alle leeftijden. Flaine is daarnaast autovrij.

10 gave zomeractiviteiten in Flaine

In Flaine is in de zomer dus van alles te beleven, hieronder lees je de 10 tips voor leuke zomeractiviteiten.

#1 Grandes Platières: letterlijk en figuurlijk hoogtepunt van Flaine

In Flaine is er in de zomer 1 skilift open. Vanaf Flaine Forum kan je de lift, Des Grandes Platières naar 2.480 meter hoogte nemen. Voor een familiepas, twee volwassenen en twee kinderen, betalen wij 65 euro. De lift duurt zo’n 20 minuten. Tijdens het naar boven gaan heb je een prachtig uitzicht over Flaine.

Hoe verder we naar boven gaan, op hoe meer plekken we sneeuw zien liggen. De kinderen hopen heel erg dat er boven ook sneeuw ligt waar ze in kunnen spelen. Gelukkig komt dat helemaal goed! Wij zijn enorm verrast als we bij de lift uitstappen. Met een strak blauwe lucht en een stralende zon hebben we een magisch uitzicht op de hoogste bergen van de Alpen.

Vele mooie uitzichten hebben we al gezien tijdens onze bergvakanties, maar dit uitzicht is werkelijk uniek. Mede omdat de Mont Blanc zo goed zichtbaar is, echt een aanrader dus.

Korte en lange wandelingen

Vanaf het liftstation zijn er diverse wandelingen van zowel korte als van langere duur. Deze zijn duidelijk aangegeven met de verschillende kleuren. Deze kleuren zijn te vinden met stippen op de rotsen. Bovenaan de lift zie je op een bord de verschillende routes staan. Het merendeel van de routes starten en eindigen bij het liftstation.

Wij kiezen voor een uitdagende route (aangegeven vanaf het liftstation) en besluiten de lift niet terug te nemen, maar terug te lopen naar het centrum van Flaine. In zo’n 5 uur lopen we terug en onderweg houden we een aantal keren een sneeuwballengevecht.

Het landschap waar we een groot deel van de route doorheen wandelen is prachtig en heel uniek. Deze grond wordt Lapiaz genoemd. Kalksteen met de door regen gevormde geulen. Deze scherpe stenen en de soms diepe gleuven zijn, voornamelijk voor mij als moeder, soms best even spannend. We hebben met de kinderen goede afspraken gemaakt dat ze op dit gedeelte dicht bij ons moeten lopen. Deze route raden wij dan ook alleen aan voor kinderen vanaf een jaar of zeven.

Het laatste gedeelte van de route is flink dalen. We zien Flaine inmiddels alweer in het dal liggen. We genieten tijdens het laatste deel van de route van de mooie groene weides, vol met wilde bloemen en paarden.

#2 Hoogteparcours voor jong en oud

In Flaine Forum is een heel leuk hoogteparcours te vinden. Voor kinderen tot 1.25m is het gratis. Kinderen vanaf 1.25u en volwassenen betalen 7 euro (prijspeil 2023). Kinderen tot 1.40m moeten klimmen onder begeleiding van een volwassene.

Er zijn twee hele leuke routes te klimmen. Elke oversteek heeft weer een leuke uitdaging. Omdat het bij ons heel rustig is mogen de kinderen de hele middag voor dit bedrag klimmen. Op drukke momenten klim je voor dit bedrag beide routes.

Voor de kinderen onder de 1.25u is een mini parcours te doen. Lager bij de grond, maar wel met een echte klimgordel. Vanaf 1.55m is er een uitdagendere route te doen. Waaronder een gedeelte klettersteig en een vrije val gecombineerd met het klimparcours.

In Flaine is ook een mooi hoogteparcours.
In Flaine is ook een mooi hoogteparcours.

#3 Knikkerbanen in Flaine

Zeer favoriet bij onze kinderen! De knikkerbanen in Flaine.

Tijdens de wandelingen rondom Flaine komen we verschillende knikkerbanen tegen. Een houten parcours waar kinderen (en volwassenen 😊) hun houten knikker vanaf kunnen laten gaan. Vaak zijn er twee identieke routes naast elkaar gemaakt, zodat het ook elke keer een verassing is welke knikker als eerste de finish haalt.

In Flaine Forum zijn er ook twee hele mooie banen. De kinderen hebben uren speelplezier, terwijl wij daar heerlijk op het terras zitten en genieten van onze spelende kinderen. De houten knikkers zijn voor 3 euro te koop bij het chalet van de animation, naast het hoogteparcours.

#4 Wandeling naar het meer van Flaine

Er zijn in en rondom Flaine vele wandelingen te maken voor elk niveau. Bij de toerisme office in Flaine Forum staat een map met verschillende wandelingen. Hierin worden de routes, duur en niveau heel duidelijk aangegeven.

Wij lopen vanaf het Dormio resort de route naar het meer van Flaine. Deze route is ook vanaf het centrum te lopen. Een route met zo’n 200 hoogtemeters waar we zo’n 3 uur over doen. Het is een leuke route om te lopen en goed te doen met de kinderen. Aangekomen bij het meer zijn we allemaal erg onder de indruk van reusachtige rotsen rondom het meer.

Vanaf het meer lopen we terug naar het centrum. Hier komen we soms pittige, maar korte klimmertjes tegen. Gelukkig is er dan een touw of kabel waar je jezelf aan vast kan houden of omhoog kunt trekken.

Van andere toeristen horen we dat er ook een leuke wandeling is voor jongere kinderen. Deze vindt plaats vanaf de parkeerplaats Vernant. Dit ligt 4 km buiten Flaine. Deze route van één uur naar Lac de L’Airon heeft een vlak pad en daarom zeer geschikt voor jongere kinderen.

Het meer van Flaine
Het meer van Flaine
Prachtige uitzichten onderweg.
Prachtige uitzichten onderweg.

#5 Rotsklimmen

Wij hebben onze eigen klimuitrusting mee en kunnen daardoor ook een aantal keer rotsklimmen. De touwen dien je ook zelf mee te nemen en uit te hangen. Eventueel is deze activiteit ook te boeken bij de toerisme office en onder begeleiding kan er dan ook geklommen worden.

Er is op verschillende niveaus te klimmen. Wij kiezen voor routes met niveau 2 en 3. Vanaf het klimmen kan je uitkijken naar de activiteiten die beneden bij Flaine Forum plaatsvinden. Dit maakt het wachten zeker leuk als je ondertussen naar de tennisbanen, bubble football en buksschieten kan kijken.

#6 The Big Air in Flaine Foret

Plan vooraf zeker een dag in Flaine Foret in. Wij hadden nog het idee om een wandeling te maken, maar het is hier zo ontzettend leuk dat de kinderen er absoluut niet weg willen. Favoriet is the Big Air. Met een grote band van een glijbaan en landen op een groot luchtkussen. Kinderen moeten minimaal 25kg zijn om hiervan af te mogen. De waterglijbaan van zo’n 100 meter lang is ook erg leuk, maar alleen in middag open.

De big air en de waterglijbaan.
De big air en de waterglijbaan.

In Foret is ook een mountain kartbaan. De minimale lengte hiervoor is 1.40 meter. Onze kinderen zijn hier helaas te klein voor. Naast deze spectaculaire activiteiten, zijn er ook een aantal hangmatten en speeltoestellen voor de kinderen. En ook een knikkerbaan ontbreekt hier niet. Het restaurantje midden in Foret heeft een echte wintersport uitstraling. Hier kan je prima wat drinken (terwijl de kinderen spelen) of na afloop een ijsje eten.  

#7 Flaine Forum

Hou rekening met nog een dag vol leuke activiteiten in Flaine Forum. Vanaf Flaine Foret kan je met de lift naar beneden richting Forum. Boven aan de lift staan trampolines met elastieken. Ook hier is gratis gebruik van te maken met de summerpass. Moeten de kinderen even wachten, dan kunnen ze hier ook vier op rij spelen of dammen met grote schijven en stenen.

Beneden in Forum is het een festijn van luchtkussens voor jonge kinderen tot 5 jaar en voor de oudere kinderen is er een stormbaan en opblaasbare klimmuur. Hier is ook het trampolinepark te vinden.

Van boven zien we de verschillende luchtkussens.
Van boven zien we de verschillende luchtkussens.

#8 Sportieve activiteiten voor oudere kinderen en volwassenen

Naast de vele activiteiten voor kinderen zijn er ook genoeg andere (sportieve) activiteiten te doen voor de oudere kinderen en volwassenen. Voor deze activiteiten kan je je inschrijven bij het chalet van de animatie, naast het hoogteparcours. De activiteiten vinden allemaal plaats in Flaine Forum en Foret. Het weekprogramma is hier ook in te zien en ligt ook bij de Toerisme office. Wij hebben deze week deelgenomen aan sunset Yoga-les, tennistoernooi en een jeu de boules clinic.

De oudere kinderen kunnen luchtbuksschieten.
De oudere kinderen kunnen luchtbuksschieten.

#9 Spelmateriaal te leen

Flaine Foret is heel ruim opgezet. Daardoor is er naast alle (georganiseerde) activiteiten ook veel ruimte om te spelen. Bij de animatie is veel gratis spelmateriaal te leen. Jeu de boules, voetballen, badmintonrackets en kapla blokken. Ook bij het voet- en basketbal veld kan heerlijk gespeeld worden.

Bij de animatie kan je veel gratis speelmateriaal lenen.
Bij de animatie kan je veel gratis speelmateriaal lenen.
Zoals Kapla!
Zoals Kapla!

#10 Lekkere restaurants en barretjes

Zowel in Flaine Forum als Foret zijn verschillende restaurantjes met gezellige terrassen te vinden.
Wij vonden het zelf erg leuk om in Foret te gaan eten. De kinderen konden met alles wat er te bieden was heerlijk spelen. Bijna alle restaurants hebben een winterse uitstraling. Hoewel het hoog zomer was, genoten we in de zon van een heerlijke winterse kaasfondue. Wat ook met 30 graden ons heerlijk smaakte! Goed om te weten dat in Flaine Forum de enige supermarkt van het dorp te vinden is.

Flaine met kinderen: handig om te weten

Enthousiast geworden en wil je ook een bezoek brengen aan Flaine? Dan is de onderstaande informatie handig om te weten.

Flaine summer pass

De Flaine summer pass is top, want hiermee kan je gratis gebruik maken van heel veel activiteiten! Je krijgt deze pas bij aangesloten accommodaties (waaronder dus Dormio en de appartementen die we in dit blog ook hebben genoemd als tip). Meer informatie over deze pas en een overzicht welke activiteiten allemaal inclusief zijn, vind je hier op de website van Flaine.

Waar overnachten?

Tijdens ons verblijf in Flaine met kinderen hebben we overnacht in Dormio Resort Flaine. Een heel fijn resort met mooie appartementen. We schreven een apart blog over Dormio Flaine, je leest hem hier.

Het resort ligt op een berg. De appartementen bevinden zicht op verschillende hoogtes.
Het resort ligt op een berg. De appartementen bevinden zicht op verschillende hoogtes.

Handige app van Flaine

Voor je vertrek is het handig om de app van Flaine te downloaden. Hierop vind je alle informatie over alle activiteiten, maar bijvoorbeeld ook alle wandelingen die er zijn. Meer informatie vind je hier op de website van Flaine.

Ligging van Flaine in Frankrijk

Vanaf Utrecht is Flaine circa 1000 kilometer. Let op; Flaine is een autovrij dorp. Je kan wel met de auto naar de rand van het dorp rijden, hier zijn vele gratis en grote parkeerplaatsen.

Meer lezen

We hebben nog veel meer tips voor een gave gezinsvakantie naar Frankrijk. Kijk hieronder voor meer inspiratie.


k ben Marianne (1984) en blogger bij Kids in de Bergen. Samen met Guido de trotse ouders van twee stoere jongens M. 9 jaar en J. 7 jaar. In de winter gaan we heel graag met elkaar skiën, in de zomer zoeken we de bergen op voor mooie wandelingen en proberen vaak één of twee huttentochten te doen. Vaak combineren we een actieve vakantie met een paar dagen lekker uitrusten aan het strand.

Deel deze blog met je vrienden: