Chopok, de één na hoogste top van het lage Tatra Gebergte in Slowakije

Chopok, de één na hoogste top van het lage Tatra Gebergte in Slowakije

Slowakije 1 november 2022

De Chopak in Slowakijke. Als je op vakantie wilt naar de bergen denk je misschien niet 1,2,3 aan Slowakije, maar wist je dat ze ook in deze prachtige ongerepte natuur hele mooie bergen hebben? Slowakije is ook heel goed te combineren met buurlanden zoals Tsjechië, Oostenrijk of Hongarije.  

Blogger Stefanie was erg benieuwd naar deze bestemming en koos voor een zomervakantie in Slowakije in combinatie met een vakantie in Hongarije. In dit blog vertelt ze je alles over de Chopok, de één na hoogste top van het lage Tatra Gebergte in Slowakije.

Chopok, in het lage Tatra gebergte

De Chopok is met zijn 2024 meter de tweede hoogste top van het lage Tatra gebergte. In de winter wordt deze berg omgetoverd tot skiparadijs Jasna Chopok. Voor ons Nederlanders niet echt bekend maar daardoor niet minder leuk!

Vaak zijn juist de onbekende plekjes zo uniek en hebben zo hun eigen charme. We rijden door Duitsland en Tsjechië heen en bereiken Jasna Chopok via het Liptovsky meer in ongeveer 15 uur (vanaf Utrecht is het ongeveer 1370 km). Aan de andere kant van de berg ligt Chopok Juh. Je kan aan beide kanten de berg op met diverse kabelbanen.

De Chopok in Slowakije.
De Chopok in Slowakije.

Camping Sedliacky Dvor, een fijne camping als uitvalbasis

Wij kamperen op camping Sedliacky Dvor, dat betekent ‘boerenhof’ in het Slowaaks. De prachtige kleine camping wordt gerund door een Nederlands gezin. De camping is prachtig gelegen in de heuvels net voorbij het plaatsje Brezno. Vanuit de camping gaan we een dag wandelen op de Chopok.

Wandelen op de Chopok

We hebben er zin in! Het is heel mooi weer als we op weg gaan naar Chopok Juh (Noordzijde van de Chopok). Na ongeveer 40 min komen we aan de voet van de berg waar een aantal hotels te vinden zijn. Ook is hier een grote parkeerplaats. We parkeren hier onze auto voor €5,- per dag ( Prijspeil 2018). Momenteel is deze parkeerplaats gesloten, dus controleer van tevoren altijd even waar je kan parkeren, dat kan op deze website Parkeerplaatsen (jasna.sk).

Wandelend of met de kabelbaan naar de Chopok

Je loopt zo vanaf de parkeerplaats naar de kabelbaan. Je kan er ook voor kiezen om wandelend naar boven te gaan maar met 2 kleine kinderen van 5 en 3 vinden wij dat iets te ambitieus en kiezen daarom voor de kabelbaan. Er zijn verschillende tickets te koop. Je kunt naar de top of zelfs helemaal naar de andere kant om daar in het dal van Jasna te komen. Wij kochten een ticket voor alle kabelbanen. Alle opties over de kabelbanen en bijbehorende prijzen kan je vinden op de website Kabelbaan prijslijst (jasna.sk)

Met de kabelbaan naar de top van de Chopok.
Met de kabelbaan naar de top van de Chopok.

Naar de top van de Chopok

De jongens hebben er zin in, ze kunnen niet wachten om de eerste lift in te gaan! Het is een cabine lift waar we met zijn vieren in kunnen. Het is een afgesloten cabine dus de jongens kunnen alles goed zien. Het geeft mij als moeder ook rust dat het een afgeschermde cabine is, zo vallen ze er niet zo snel uit. De kinderen hebben er veel zin in om door de wolken te gaan.

Op de top!

Bovenop de berg stappen we uit om zo de top van de Chopok te gaan bekijken. Helaas zitten we zo ontzettend hoog dat we midden in de wolken zitten. Het is niet alleen bewolkt, maar ook verassend koud. Dit hadden we niet verwacht. We staan in onze korte broek en met alleen maar een vestje. Behoorlijk koud op deze berg van zo’n 2.000 meter hoogte.

Het is druk op de berg, vele mensen komen hier in de zomer om te wandelen en te genieten. We lopen even rond en zien een enorm standbeeld staan van een 3 koppige draak. Dit beeld is voor de kinderen geweldig , onze zoon R. loopt er gelijk naar toe en is erg onder de indruk. Onze andere zoon T. vindt hem wel een beetje eng. Hij ziet verderop een kleine draak staan, daar wil hij graag mee op de foto.

Omdat het zo koud is besluiten we eerst even wat te gaan drinken in het Panorama restaurant. Helaas geen panorama’s, want we zien alleen maar wolken helaas. Omdat we een dag-pas hebben gekocht voor alle kabelbanen, besluiten we om met de andere kabelbanen aan de andere kant van de berg naar beneden te gaan. Hier bevindt zich het grote ski gebied genaamd Jasna.

De 3-koppige draak op de Chokop.
De 3-koppige draak op de Chopok.
Het panorama restaurant helaas gehuld in de mist.
Het panorama restaurant helaas gehuld in de mist.
Helaas werkt het weer niet zo goed mee en zien we maar weinig op de Chopok.
Helaas werkt het weer niet zo goed mee en zien we maar weinig op de Chopok.

Verschillende soorten kabelbanen; een groot avontuur voor de kinderen

We nemen allereerst de cabine lift naar beneden. Deze brengt ons van 2024 meter hoogte naar Priehyba op 1342 meter hoogte. Dit is een vrij nieuwe kabelbaan en voor we het weten zijn we er al. Het valt gelijk op dat hier aan deze kant van de berg meer toerisme is. Ook zien we meteen een mooie speeltuin voor de kinderen. Gelukkig klaart het een beetje op dus de kindjes mogen even spelen terwijl wij relaxen in de strandstoelen. Alles is hartstikke overzichtelijk en hier is ook een horeca gelegenheid waar we wat kunnen drinken.

Met het tandradtreintje naar beneden

Vanaf Priehyba kan je ook nog de kabelbaan nemen naar Zahradky, een ander dalstation. Toen wij er waren was deze gesloten.  Na het spelen gaan we door naar beneden op een bijzondere manier. Om bij de volgende kabelbaan te komen mogen we eerst een stukje met een tandradtreintje. Ik vind het doodeng… in zo’n klein wagonnetje met z’n allen zoef naar beneden. De jongens staan bij het raam en vinden het juist geweldig.

Verder met de stoeltjeslift

Het laatste stukje naar beneden is met een open stoeltjeslift voor 2 personen. We nemen beiden een kind naast ons en ik moet je zeggen, ik vond het helemaal niks. Als moeder was ik doodsbang dat 1 van de kinderen er uit zou vallen. Maar zoals mijn man altijd zegt: “Vaak ben je te bang”. Gelukkig komen we allemaal veilig uit de kabelbaan en maken we een kleine wandeling door het dal.

Van de Chopok gaan diverse kabelbanen naar beneden of naar het andere dal.
Van de Chopok gaan diverse kabelbanen naar beneden of naar het andere dal.

Veel te doen en te beleven in het dal van Jasna

Beneden in het dal van Jasna is genoeg te zien en te beleven. We bekijken wat winkeltjes, eten een ijsje en het hoogtepunt van de dag voor de jongens is toch wel Maxiland Summer Park. Een uitgebreide speeltuin waar je kunt fietsen, trampoline- en luchtkussen springen. Ook zijn er nog een paar kleine attracties, zoals in de opblaasbanden. Dit is natuurlijk hartstikke leuk in de sneeuw, maar ook over de matten zonder sneeuw, krijgen onze jongens er geen genoeg van.

Aan deze kant van de berg zijn ook diverse wandelroutes te vinden. Je ziet duidelijk dat het hier steeds toeristischer wordt. We zien dat er diverse appartementencomplexen en hotels worden gebouwd.

In het dal van Jasna is van alles te doen.
In het dal van Jasna is van alles te doen.

Terug naar de top van de Chopok

Na veel speelplezier besluiten we om weer terug te gaan richting de andere kant van de berg. Gelukkig is het weer inmiddels een stuk mooier en zo komen we met een klein zonnetje weer op de top van de Chopok. Hier genieten we nog even van hoe mooi Slowakije eigenlijk is.

Je kunt vanaf het bergstation op de top makkelijk verder klimmen. Bij ons is de energie van de kinderen na een dag op en om de berg een beetje op. We besluiten om terug te gaan naar de auto. Het laatste stukje kabelbaan slaan we over en we besluiten om het laatste stuk naar beneden te lopen. Het is een prachtige wandeling over de skipiste en door het bos terug naar de parkeerplaats.

Onze kleinste is echt helemaal uitgeteld en word door papa slapend naar beneden getild. Maar wat hebben we genoten van dit mooie stukje Slowakije!

Terug naar de Chokop met gelukkig wat beter weer.
Terug naar de Chopok met gelukkig wat beter weer.

Nieuwe attracties op de Chopok

Wij beleefden ons avontuur in 2018, maar inmiddels is er veel meer te beleven. Er is nu een Drakenpad vol avontuur speciaal voor kinderen. Deze tocht gaat langs verschillende punten om zo de schat te zoeken die de draken beschermen. Ook is er voor de grotere kinderen een bergkart parcours van station Kosodrevina naar Krupova. Bij station Zahradky is een trampoline fun park. Genoeg te beleven voor de kinderen terwijl papa en mama genieten van de omgeving!

Handige websites Chopok Slowakije

Heeft deze blog jouw interesse voor Slowakije kunnen vergroten? Kijk dan op de volgende websites voor nog meer informatie over de Chopok en over Slowakije.

Het leuke van Slowakije is dat het erg investeert in de toerisme, het wordt dus alleen maar leuker!

Meer lezen

Over Slowakije hebben we nog niet zoveel blogs, maar gelukkig wel over andere gave bestemmingen in de bergen. Kijk hieronder voor meer inspiratie.

Over blogger Stefanie

Ik ben Stefanie en blogger bij kidsindebergen! Samen met mijn man Jelle heb ik twee stoere jongens, R. van 10 en T. van 8. We houden van kamperen met onze vouwwagen op de mooiste plekken en van avonturen beleven. Jelle loopt vaker huttentochten met vrienden. Hierdoor hebben wij vorig jaar dit geweldige avontuur mogen beleven in Oostenrijk. We gaan graag op vakantie naar Duitsland, Oostenrijk en Italië en genieten daar volop van de bergen, de natuur en de prachtige plaatsen.


Yvonne (1984) is samen met Manolito (1983) de oprichter van Kids in de bergen, hét travelblog voor de leukste uitjes en vakanties in de bergen met kinderen. Van kinds af aan heeft Yvonne een grote voorliefde voor de bergen. Inmiddels reist ze met haar gezin ook zo vaak mogelijk naar de bergen, zowel in de zomer als winter. Naast travelblogger is Yvonne werkzaam als docent marketing en hospitality voor de opleiding Tourism Management op Saxion in Deventer.

Deel deze blog met je vrienden: